Pages

Categories

Search

 

Säpo vs. Bahnhof – Vågar man drömma om framtiden?

Säpo vs. Bahnhof – Vågar man drömma om framtiden?

by
December 17, 2013
Integritet, Politik
13 Comments

För en tid sedan marscherade den engelska underrättelsetjänsten GCHQ in hos The Guardian och förstörde hårddiskar med läckt information från Snowden med vinkelslip. Det var en dunkel maktdemonstration värdig en bananrepublik. Men, det var ingen bananrepublik. Det var England, ett land inom EU, ett land som Sverige har nära relationer till, ett land vi samarbetar med.

Här i Sverige har Säpo besökt internetoperatören Bahnhof med ett lika tydligt, om än inte lika handgripligt, budskap. Under ett fyra timmar långt möte försökte man med illa dolda hot få Bahnhof att ge Säpo en egen bakdörr rakt in i företagets trafikdatabas. Vad Säpo inte visste var att samtalet spelades in och att det nu ger oss alla en otrevlig påminnelse om att makthavarna numera betraktar oss alla som potentiella hot.

Det har skett en radikal attitydförändring sedan attackerna mot World Trade Center. Vi har alla matats med skräckpropagandan, men de verkliga hoten i vår vardag är inte terrorism. De verkliga hoten mot liv och lem är fortfarande vardagliga saker som badkar, trappor och åskväder. Risken att dö eller skadas i ett terrorangrepp är minimal. Ändå är de politiska makthavarna beredda att vidta vilka åtgärder som helst för att skydda oss mot terrorn. De är till och med beredda att montera ner de enda verkliga skydden vi har mot terror: frihet, öppenhet och demokrati.

Den senaste tiden har vi kunnat beskåda hur ansvariga politiker bedyrat sin tilltro till FRA:s vilja och förmåga att följa lagen. Detta trots att SIUN flera gånger prickat FRA för att de inte visat vare sig vilja eller förmåga att följa lagen. Dessutom är lagen så uselt tillåtande att det är en bedrift att faktiskt lyckas med konststycket att både tänja och bryta den. Hålen i FRA-lagen gör den i mångt och mycket till en legalisering av systematiska integritetsövergrepp mot dig och mig. Därför är det i dag minst lika viktigt att riva upp, göra om och göra rätt som det var 2008.

När FRA-lagen tvingades igenom sa man att polisen inte skulle få shoppa i FRA-butiken. I dag kan både Rikskriminalen och Säpo göra det. Man har dessutom fått en implementering av EU:s datalagringsdirektiv och en uppluckring av Lagen om elektronisk kommunikation (LEK). Det tycks inte finnas någon hejd på vad regering och riksdag är beredda att servera övervakningsmaskineriet.

Mitt i denna övervakningsfest är det kanske inte så konstigt att Säpo i det allmänna ruset bestämmer sig för att spänna musklerna lite vid baren i hopp om att få några drinkar till. Men, det Säpo ohämmat vill bälga i sig är ditt och mitt privatliv. De försvarar sitt tilltag med att det är bra för hälsan – för vår trygghet – på samma sätt som överförfriskade alltid har hävdat att lite sprit värmer och kittlar dödsskönt i kistan. Men, jag känner mig inte varm. Jag känner mig kall och frusen.

När Piratpartiet 2008 drev fram de breda protesterade mot FRA-lagen varnade vi för att FRA skulle ta sig långtgående friheter med vår integritet. Vi varnade för att fler skulle få tillgång till FRA:s tjänster. Vi varnade för för möjligheten till långtgående informationsutbyten med andra länder. Vi varnade för att det skulle ske en tillvänjning och att vi skulle få se fler och fler angrepp på den personliga integriteten. Nu har allt detta och mer därtill skett – på blott sex år.

Så här kring nyår spelas ABBA:s Happy New Year om och om igen på radio och i butiker.

It’s the end of a decade, in another ten years’ time, who can say what we’ll find, what lies waiting down the line, in the end of eighty-nine.

När jag hör Agnetha Fältskogs klara stämma bryta igenom julstöket känner jag att jag knappt vågar tänka på hur världen kommer att se ut om tio år, 2023.

Medan regering och riksdag bygger vidare på mardrömmen fortsätter vi pirater oförtrutet kampen för en verklighet där människor vågar drömma om framtiden igen. Någon måste göra det.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


13 Responses

 1. Anders S Lindbäck

  December 17, 2013, 12:22:01

  Det Kurt Alvaara gör är att han ber ISPerna att byta mot svensk lag.

  För automatisk hämtning vore ett brott mot lagen enligt PTS. Det finns nämligen ett krav på ISPerna att inte lämna ut vilken information som helst på hur lösa boliner som helst. De har en kontrollkrav på sig som de måste genomför innan de lämnar ut informationen.

 2. Fredrik Leijon

  December 17, 2013, 12:27:05

  Går denna ljudinspelning att få lyssna på? är väldigt nyfiken på vad som faktiskt sägs i den och inte bara via hörsägen.

 3. Anders Troberg

  December 17, 2013, 14:45:59

  Utöver den aktuella sakfrågan, så är det nästan lyteskomik att se hur inkompetenta SÄPO är. De är för fan en underrättelseorganisation, ska de då gå på en sådan simpel grej som att bli inspelade med en dold mikrofon?

  Är de så inkompetenta, hur kan vi då lita på att de kan förvalta känslig information på ett säkert sätt?

 4. Johan Söderberg

  December 17, 2013, 21:06:04

  Jo, UK har alltid varit en bananrepublik sett från ett mänskliga rättighetersperspektiv. Det här är ett land där man ogenerat fängslar folk utan rättegång, torterar eller hotar att döda anhöriga och där civilpoliser skjuter folk i huvudet för att de bär ryggsäck. Det här förvånar knappast…

  Till skillnad från UK fängslar vi bara folk efter skenrättegångar. och när vi torterar dem gör vi det oftast på ett utdraget och humant sätt, tex indefinit isolering i häkte. Vi skjuter inte ihjäl folk på öppen gata hur som helst, fast ibland skjuter vi ihjäl dem när att de uppträder hotfulla mot oss när vi tränger in i deras förortshem med tvivelaktigt lagstöd.

  Så all jämförelse är ytterst orättvis skulle jag säga. Och varför oroa sig för framtiden när vi redan lever i en dystopi?

 5. Tomas Åbrandt

  December 18, 2013, 13:08:30

  Har för mig att jag läste i The Guardians egen beskrivning av händelsen att det var de själva som (inför underrättelsetjänstens representanter) förstörde hårddiskarna för att inte tvingas lämna ifrån sig dem och därmed avslöja vilka dokument Snowden läckt.

 6. DickeFix

  December 19, 2013, 09:32:17

  Piratpartiet bör byta namn till t.ex. Integritetspartiet så de tas mer på allvar och får politiskt genomslag. Personlig integritet är en av de hetaste framtidsfrågorna men med ett namn som Piratpartiet så uppfattar allmänheten partiet bara som en samling halvkriminella och flummiga tonårsanarkister.

  FRA-lagen skadar inte bara vår integritet utan även Sveriges rykte och ekonomi. Google´s Peter Fleischer varnade Sverige för FRA-lagen i ett blogginlägg “Sweden and government surveillance” den 31 maj 2007 innan lagen antogs:

  http://peterfleischer.blogspot.se/2007/05/sweden-and-government-surveillance.html

  Han sade bland annat att “if it passes the most privacy-invasive legislation in Europe, and thereby puts itself outside of the mainstream of the global Internet economy.” Det förklarar varför Google sedan valde att lägga sitt datacenter i Finland.

 7. 767766

  December 19, 2013, 10:52:32

  “Så här kring nyår spelas ABBA:s Happy New Year om och om igen på radio och i butiker.

  It’s the end of a decade, in another ten years’ time, who can say what we’ll find, what lies waiting down the line, in the end of eighty-nine.
  När jag hör Agnetha Fältskogs klara stämma bryta igenom julstöket känner jag att jag knappt vågar tänka på hur världen kommer att se ut om tio år, 2023.”

  För den som är såååå besatt av övervakningsparanoia är naturligtvis “The visitors”, titellåten från sista LPn ett mycket bättre val.

  I hear the doorbell ring and suddenly the panic takes me …

  God jul och gläd er åt att vid nästa årsskifte kommer det s k partiet
  att utgöra en liten isolerad sekt utan parlamentarisk representation !

  1. Anna Troberg

   December 21, 2013, 12:49:18

   Ah, The Visitors. Trevligt med någon som kan sin Abba! :-)

 8. Ano Nym

  December 29, 2013, 00:25:48

  Apropå framtiden, kvantdatorerna är tydligen här, i Googles och NSA:s händer: http://www.naturalnews.com/040859_Skynet_quantum_computing_D-Wave_Systems.html Artikeln låter en smula alarmistisk, men oavsett om kvantdatorer kan bli en fiende till människan i framtiden eller inte, kan de knäcka väldigt avancerad kryptografi väldigt fort.

  Om NSA har en sådan, varför har de då saboterat slumptalsgeneratorer och kryptoprogram? Då kan de ju läsa allt i nära realtid i alla fall, om det så vore krypterat med det starkaste som vanligtvis används, om jag förstått saken rätt.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *