Pages

Categories

Search

 

Expressen, Researchgruppen, Avpixlat och det förblindande hatet

Expressen, Researchgruppen, Avpixlat och det förblindande hatet

by
January 16, 2014
F1, P1, Politik
126 Comments

Expressen kör just nu ett lite kul grepp. De har bett diverse olika skribenter att kritisera dem på tidningens debattsida. Det är ett nytt grepp som jag gillar. Jag hoppas att de tar ett steg till och inte bara låter det bli en anslagstavla med kritik, utan att de faktiskt kommer att bemöta den på något sätt. Det återstår att se.

Eftersom jag före jul kritiserade Expressens bild och namnpublicering av personer som skrivet främlingsfientliga och misogyna kommentarer anonymt på sajter som Avpixlat, så bad de även mig att tota ihop en rejäl känga till dem om det. Jag vill så klart inte göra någon besviken och kände dessutom att det fanns en hel del kvar att säga i ämnet, så jag skrev ihop en debattartikel.

I artikeln kritiserar jag Expressens arbetsmetoder, bland annat samarbetet med Researchgruppen:

Inför namnpubliceringarna samarbetade Expressen med Researchgruppen. Det är ett nätverk som inte berättar mycket om sig själv vare sig på sin hemsida eller på Facebook.
Klart är dock att några av eldsjälarna kommer från vänsterextremistiska AFA. Extremism kan dock inte bekämpas med extremism. Tar man sitt journalistiska uppdrag på allvar bör man därför välja bättre sängkamrater.

Redan nästa dag gav allmänintresset vika för gammal hederlig lynchstämning. Researchgruppen hade inför publiceringarna upprättat en lista över tusentals personer som kommenterat på främlingsfientliga sajter. På listan återfinns några få politiker, men majoriteten är helt vanliga människor med ovanligt unkna åsikter. Trots att det inte rörde sig om offentliga personer valde Expressen ändå att hänga ut flera av dem med både namn och bild. Yttrandefriheten begränsar förvisso människors möjlighet att hota, förtala och uppmana till våld, men den begränsar de facto inte deras möjlighet att ha fullkomligt fel.

Jag kritiserar också det faktum att man låter ändamålen helga medlen och tog sig friheten att göra det som borde vara rättsväsendets jobb:

Mattsson [Expressens chefredaktör] som är övertygad om att han tar sitt journalistiska uppdrag på allvar har ihärdigt försvarat Expressens “granskning” i olika sammanhang. Han har, bland annat i en radiodebatt med mig i Studio Ett, talat om att vissa människor “förtjänar” att hängas ut för sina åsikters skull. Det är ett lika horribelt som avslöjande ordval. Plötsligt förvandlas Expressens “granskning” till ett hämndlystet Kinderägg som erbjuder polis, domare och bödel i ett och samma överraskande paket.

Sist, men inte minst ifrågasatte jag det produktiva i den arbetsmetod som Researchgruppen och Expressen valt:

Det går inte att bygga en bättre framtid genom att sänka sig till de intoleranta mörkermännens nivå. Vi måste uppbåda kraften att gå före och visa dem den grundläggande mänskliga respekt som de ännu inte förmår att visa sina medmänniskor. Om vi inte gör det kommer skillnaden mellan dem och oss att sakta men säkert suddas ut. Om det sker har vi förlorat allt det fina vi sade oss kämpa för.

För mig är det fullkomligt självklart att stå upp för åsikts- och yttrandefrihet för ALLA, även de som har gräsliga åsikter så länge de förmår att förmedla dem på ett sätt som faller inom lagens gränser. Lika självklart är det att stå upp för rätten till en rättvis rättegång för dem som inte lyckas hålla sig inom lagens gränser och hotar, förtalar och uppmanar till våld.

Det är en sak som jag gör för din, min och samhällets skull, inte för att gulla med folk som låter sina frustrationer gå ut över andra på nätet. Efter att i flera års tid tagit tjuren vid hornen och faktiskt försöka slå mig i slang med de som normalt beskrivs som “näthatare” med främlingsfientliga och misogyna förtecken har jag lärt mig en hel del. Eller, man ska kanske säga att de har lärt mig en hel del.

Jag är alltid extremt tydlig med att jag varken är främlingsfientlig eller misogyn, men det bryr de sig sällan om. När det gått upp för dem att jag tänker visa dem någon sorts grundläggande mänsklig respekt trots att jag inte delar de åsikter de sprider, så handlar samtalen plötsligt om något helt annat än om att hata. Då handlar det om att försöka berätta om sin situation. I stort sett alla “näthatare” jag haft förmånen att få prata mer personligt med har ungefär samma historia.

De berättar att de känner sig utanför samhället, att de upplever att ingen bryr sig om dem, att ingen lyssnar, att de inte är värda något, att de lika gärna skulle kunna dö och så vidare. Allt detta exploderar sedan i förfärliga utbrott på nätet. Ganska ofta, det finns naturligtvis undantag, verkar det som att just främlingsfientligheten och misogynin snarare är verktyg för att få uppmärksamhet, än djupt rotad ideologi. Ofta beskriver de att de känner ångest över vad de gjort när utbrottet gått över.

Jag har bara stött på ett par riktigt förhärdade “näthatare”. De flesta är dock ångerfulla när man väl pratar med dem. De vet mycket väl att det de gör skadar andra, men precis som en alkoholist kan finna tillfällig tröst i flaskan, så finner de tillfällig tröst vid tangentbordet. Trösten är dock kortvarig och efteråt kommer ångesten. Några har gråtit för att de inte förmår att hantera sin frustration bättre.

Naturligtvis ska människor som bryter lagen lagföras genom rättsväsendets försorg. Jag försöker inte frånta vuxna människor ansvar för sina handlingar. De ska dock inte dömas lite godtyckligt av vare sig Reaserchgruppen, Expressen eller någon annan och straffas med offentlig skampåle utan en rättvis rättegång. Det är också viktigt att förstå vad problemet är innan man försöker lösa det. Jag ser till exempel uppenbara problem med att, som Researchgruppen och Expressen gjort, avhumanisera sin motståndare. Det är en teknik man använder i krig för att kunna döda sin motståndare. Avhumanisering är dock inte en teknik som jag skulle rekommendera som lösning på det högst humana problemet med hat på nätet.

Om Researchgruppen och Expressen istället för att gräva skyttegravar hade knallat över ingenmansland och slagit sig i slang med motståndaren, så hade de kanske sett det jag sett. Kanske hade de insett att folk som hatar på nätet generellt inte är monster som vi gör bäst i att hålla på avstånd. Kanske hade de insett att lösningen på problemet inte är att få dessa personer att känna sig ännu mer utstötta, ohörda och värdelösa. Kanske hade de insett att man aldrig kommer att stämma hatet i bäcken om man låter sitt eget hat förblinda så till den milda grad att man låter ändamålet helga medlen.

Mottagandet av min debattartikel är intressant. Researchgruppen är arg. På deras Facebooksida uppvisar deras följare, som säger sig ogilla hat på nätet, en förbluffande talang för att hata på nätet. Jag är en “idiot”, “mupp” och “fascist”. Häpp. Jag som trodde att fascister är mot allt det jag säger att jag är för: åsikts- och yttrandefrihet och rätten till en rättvis rättegång, osv. Dubbelhäpp.

Än värre är det i min mejlbox. Där är jag som vanligt en “fitta”, “flata” och “praktarsle” som “borde få något nedkört i halsen med våld så att jag blir tyst”. Jag vill poängtera att dessa mejl så vitt jag kan se inte kommer från Researchgruppens företrädare, utan från random troll som håller med dem om att hat på nätet är gräsligt på ett ovanligt kärnfullt vis. (Ungefär här undrar jag för övrigt varför dessa troll inte skickat sitt hat med snigelpost. Då hade de ju sluppit stå där och skylta med sin uppenbara dubbelmoral. Någon borde dessutom lära dem att “flata” inte är ett skällsord, utan värsta schysta grejen att vara. Oh well …)

Jag har inte fått ett enda mejl som skäller på mig för att jag mycket tydligt gjort klart att jag tycker att Avpixlat är en jävla skitsajt som sprider dynga eller att misogyni är en syn på omvärlden och medmänniskor som är dummare än tåget. Jag har fått ett mejl från en person som lite försynt skrev så här:

Tja! Hoppas att det är ok att jag mailar fast jag är mot invandring och du inte är det. Gillar att du tycker att folk som inte håller med dig också ska ha rättigheter.

Jag svarade att alla naturligtvis får mejla mig och om man dessutom har en trevlig samtalston får man svar även om vi inte håller med varandra om en massa saker. Man måste varken dela någons åsikter eller gilla deras handlingar för att kunna kosta på sig lite allmänmänsklig respekt.

Mejlet jag fick stärker mig i tron att det alltid är bättre att försöka upprätta en dialog med människor än att alienera dem. Jag tror inte att den personen kommer att ägna eftermiddagen åt att rasistranta på nätet. Jag tror att den personen kommer att känna att frustrationen över att vara utanför, osedd och ohörd lättat en smula. Kanske har jag till och med sått ett litet frö till förändring. Jag hoppas det.

Jag är helt övertygad om att Researchgruppen och Expressen menade väl. De ser samma problem med främlingsfientlighet och misogyni omkring sig som jag ser. Problemet är att de valde att hantera sin frustration lika omdömeslöst som de näthatare de vill komma åt gör. Jag hoppas att något av min kritik sjunkit in, även om diskussionen gått het både på Twitter och Facebook.

Hat förblindar. Punkt. Oavsett vem som hatar vem. Någon har sagt att man kan bedöma hur civiliserat ett samhälle verkligen är genom att studera hur man behandlar sina fiender och kriminella. Ett verkligt fritt och öppet samhälle förmår att behandla även de som utgör ett hot mot det humant. Jag tänker ofta på det och jag känner att resonemanget är högst relevant men ofta saknas i diskussionen om hat på nätet.

Jag har skrivit och pratat om detta på lite olika ställen de senaste veckorna:

SVT Debatt (7:17 in i klippet)
Studio Ett i P1. (Debatt med Thomas Mattsson)
SvD: “Medierna blir offentlig skampåle”

Och slutligen i SVT Morgon:

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


126 Responses

 1. Hasse

  January 16, 2014, 17:40:35

  Hej du!
  Du skriver bra och skall ha stort tack för din artikel.
  Hej!

  Undrar hur du ställer dig till att Mats Dagerlind inte fick publicera sin insändare på Expressen (sid 4). Den är ju väl skriven, utan rasistiska utspel, och innehållet mycket svårt att ifrågasätta.

  (Utgår från att du läst Mats alster. Om inte så finns den återgiven på Avpixlat torsdag 16/1-14).

  Tack igen och ha de bra…
  Hasse.

  1. Anna Troberg

   January 16, 2014, 18:10:37

   Hej Hasse!
   Den absolut vanligaste anledningen till att man inte får en debattartikel publicerad är otur. Det är ofantligt mycket större risk att en text inte blir publicerad än att den blir det. Det är helt enkelt väldigt många som slåss om en ganska begränsad plats.

   Jag vet inte om det var det som hände i det här fallet, men Expressen brukar inte vara så blyga med vad de publicerar på debattsidan, så jag skulle tippa att man nog inte ska bli för konspiratorisk i sin tolkning om varför texten inte publicerade. (Såvida de inte sagt något annat så klart. Jag är inte insatt i just det där fallet.)

   Jag skrev en insändarskola för några år sedan till pirataktivister. Det sista rådet i den är detta: “Bli inte deprimerad om din text inte kommer in. Det finns tusen skäl till varför en insändare inte publiceras. Jag gissar att 999 av dem inte har med dig eller din text att göra. Ta det hela med ro och skicka din text till en annan tidning istället.”

   Det kanske låter löjligt att säga det om sitt eget råd, men det är faktiskt ett bra råd. :-)

   Om det skulle vara så att Expressen valt bort en text med hänvisning till att de inte vill ha en viss skribent, så har de ju rätt att göra så. Det är deras plattform och de bestämmer vem som får stå på den en stund. Man kan naturligtvis ha åsikter om det, men till syvende och sist kokar det ändå ner till det.

 2. Roger Lundkvist

  January 16, 2014, 18:36:58

  Utmärkt skrivet och mycket givande…fast det mesta du skriver är ju det! =D

  1. Anna Troberg

   January 17, 2014, 07:38:09

 3. Jan Eriksson

  January 16, 2014, 19:02:19

  Hej!
  Jag röstar på SD och tycker väldigt lite om det du är för. Tråkigt att du får så taskig respons, särskilt från de som säger sig gilla olika.

  Jag läser de sverigevänliga sidorna varje dag; aka “hatsajter”.
  Och visst finns det väldigt nedsättande kommentarer där. Som jag uppfattar dem så är det mer ett uttryck för frustration, än något egentligt hat.

  Jag minns särskilt Mazzetti. Hon hade skrivit en riktigt otrevlig krönika i ICA-kuriren och mängder av kommentarer skrevs på ICA-kuriren till dess att funktionen stängdes. Två av dessa 2!! var riktigt otrevliga och troligen skrivna av samma person som dessutom hade samma ip-adress som Mazettis kompis. Alla övriga, 700? inlägg var starkt emot vad hon skrivit, men argumenterade sakligt.

  Genast satte drevet igång och PK-media skrev om näthat.
  Mazetti erbjöds att skriva på Avpixlat, vilket hon gjorde. Och där skrädde hon inte orden. När jag läste kommentarerna, 1.650 st., fanns det inte en enda som var oförskämd, hotfull eller uttryckte hat. Nu läste jag inte alla 1.650, la av efter 1.450 st. Puh.

  Aftonbladet skulle “granska skiten” och grävde i kommentarer flera år tillbaka. Hittade inget.
  Expressen var duktigare, fast inte heller de fann särskilt mycket. De fick t o m lov att brodera lite för att överhuvudtaget ha några att göra hembesök hos i “yttandefrrihetens namn”.

  Min uppfattning är att hat och hot mer kommer från de som gillar olika, och inte från den sverigevänliga sidan.

  Skit i det. Jag hoppas att du inte tar illa vid dig för det som hänt.

  Lev väl och ha det bra!

  Mvh/Jan

  1. Coinhunter

   January 16, 2014, 22:45:59

   Du får gärna rösta hur du vill, det är verkligen upp till var och en. Däremot vore det skönt om ni SD-sympatisörer i.a.f. slutade slänga er med termer som “Sverigevänliga” då det faktiskt sticker något fruktansvärt i ögonen på den majoritet som inte delar er uppfattning om vad som är just “Sverigevänligt”. Om ni hade använt er av “monokultur-vänliga” eller “invandringsfientliga” (typ så står det ju på er hemsida) istället så hade ni kommit närmre sanningen – alldeles oavsett om man är för eller mot invandring eller för eller mot monokultur. Tyvärr blir effekten snarare att ni framstår som åsiktskapare som använder sig av ett rätt billigt retoriskt trick för att försöka spela på många människors kärlek till Sverige. Detta uppenbarligen i syfte att försöka haka på era andra åsikter på den kärleken. Ungefär: om du tycker om landet du bor i så borde du tycka illa om A och B också eftersom det är ju fullt rimligt..

   1. Kristoffer Schill

    January 16, 2014, 23:24:32

    Nu är det ju inte SD som har påbörjat eufismeri kriget som du stör dig på utan snarare kulturmarxistiska pseudovänstern som under lång tid har haft ensamrätt på meningslösa floskler varav dessa långsamt har manifesterat sig på i princip alla politiska rörelser. Begrepp som ‘mångkultur’ är ett mycket luddigt begrepp exempelvis.

    “monokultur” kan gott och väl tillskrivas att man inte låter det finnas en rik uppsättning av olika kulturer runt om i världen utan att man skapar ett samhälle som traveserar mot ‘en global kultur’ och allt under är enbart vaga subkulturer utan förankring. Själv ser jag mycket positivt på att vi har en bred och rik kulturell sfär. Man behöver inte hata andra kulturer för att man vill vara en del av sin egen.

    Att du använder en sådan term som åsiktsskapare är rent av bedrövligt i en större kontext. Jag ber dig ta ett steg tillbaka och reflektera så är du nog klok nog att förstå det också.

    I övrigt är jag med dig på att termen ‘Sverigevänlig’, ‘Sverigefientlig’ är dåliga formuleringar.

    1. Anna Troberg

     January 17, 2014, 07:57:34

     Hej!
     Det blir alltid problematiskt när man förutsätter att ALLA på den åsiktsmässiga motståndarsidan tänker eller gör på ett visst sätt. Det finns idioter både till vänster och höger (och i mitten) som gör saker som de borde låta bli i kommentarsfält och annat. Precis som Jan påpekar här ovanför finns det också människor som hanterar åsiktsskillnader bättre i alla läger.

     Sedan håller jag med om att begrepp som “Sverigevänlig” och “Sverigefientlig” är mycket problematiska. Jag är ganska övertygad om att alla som jobbar politiskt för något av riksdagspartierna, PP eller F! gillar Sverige och vill göra det så bra som möjligt. Jag tror inte att någon sitter och vill Sverige illa. Det som skiljer är visionen om vilket Sverige man tror är bäst och hur man bäst tar sig dit. Så, begreppen som Sverigevänlig” och “Sverigefientlig” säger liksom inte så mycket.

    2. Coinhunter

     January 18, 2014, 01:49:10

     Ugh, ursäka.. det blev en lång post..

     Hmm.. jag bryr mig faktiskt inte särskilt mycket om vem som startade sagda krig, utan mer om att det inte är värdigt en seriös debatt. Jag kan hålla mig dig om att det är för vanligt bland alla partier att pyssla med sådant och jag har sett det på fler ställen MEN jag har upplevt det mer från extremister och nationalister än från mer (vad jag upplever som) reflekterande inställningar. Jag försöker i.v.f. säga ifrån så fort jag ser det men just här var det en SD-sympatisör som använde uttrycket. Då valde jag att kritisera det jag såg och den som yttrade det. Det är klart att man kan argumentera för att jag borde “tagit ett steg tillbaka” och istället lobbat en replik som träffar alla som gör fel så här, men sådana svepande uttalanden brukar bli ganska verkningslösa i det här formatet.

     Mm mångkultur är luddigt, men vad gäller monokultur så är det ju så att vi pratar om Sverige här och då är det svensk monokultur som avses, inte världen. Visst, globaliseringen knuffar på alla subkulturer för ökad homogenitet men det var lite riktigt det vi pratade om heller. Och, nej – visst är det så att man inte behöver hata andra kulturer för att man vill vara en del av sin egen. Det tror jag inte att någon sagt här? Däremot är det en annan sak att aktivt bedriva en politik där ens kulturella tillhörighet blir annans angelägenhet. Här kanske våra åsikter går isär men jag tänker att om jag väljer min kultur så får du välja din och om vi råkar tycka om samma saker then fine, om inte, then also fine. Tolerans är nyckelordet.

     Sedan har vi det här med min bedrövlighet. Jag förstår inte riktigt vad det är som är så hemskt med att använda en sådan term som “åsiktskapare”. Det är – som jag skrev ovan – frågan om ett försök att haka på en åsikt om vad som borde göras åt ett upplevt problem. Det finns ungefär sisådär approximativt ingenting som säger att man måste tycka som SD för att man tycker om Sverige, men det är just det man försöker få det till här.

     TLDR; Man ska ge fan i att använda termer som det inte råder konsensus om innebörden kring och istället säga vad man menar på ett sätt som inte lämnar så mycket tolkningsutrymme.

   2. stefan

    January 17, 2014, 12:08:59

    En av anledningarna till att vi kallar oss sverigevänliga är att vi hela tiden blir kallade främlingsfientliga eller rasister när vi igentligen bara är kritiska till den förda invandringspolitken .
    Sen kan man även ifrågasätta anledningen till att våra sverigevänliga sajter hela tiden blir kallade hatsajter när det igentligen handlar om att vi vanliga medborgare som är drabbade av bla lönedumpning,kriminalitet mm får vara med i en debatt och tycka till

    1. Anna Troberg

     January 17, 2014, 15:35:58

     Hej Stefan!
     Jag tänker så här: Man kan inte göra så mycket åt vad andra väljer att kalla en. Man kan däremot fundera på vad man kallar sig själv och vad det skickar för signaler.

 4. Emilio

  January 16, 2014, 19:06:45

  Det är få personen jag respekterar i rampljuset i sveriges media. dock är du en av de som får min respekt.

  vi har grymt olika åsikter. troligtvis om det mesta, förutom kampen för ett fritt internet och yttrandefrihet.

  Jag vill bara hedra dig.

  Må väl, lev väl! Hoppas att PP gör förändring i framtiden.

  1. Anna Troberg

   January 17, 2014, 07:59:07

   Hej Emilio!
   Tack för det. Kampen för ett fritt internet och yttrandefrihet är ju en ganska bra sak att ha gemensam även om annat inte matchar. :-)

 5. Sintram

  January 16, 2014, 19:06:57

  Bästa Anna,

  Stort tack för din nyanserade uppfattning om saker som alltför ofta får människor att förfalla till ett svartvitt tänkande.

  På flera punkter delar jag inte din uppfattning. Men så hör jag också till de där som följer (och kommenterar på) Avpixlat.

  Du är ju inte själv speciellt förtjust i Avpixlat.

  Jag instämmer i att det förekommer en del kommentarer som är stötande för varje människa med ett hjärta. Men det handlar om ytterst få kommentarer. På det hela taget är det folk med sunda värderingar som skriver där. Det som skiljer dem från andra är att de är mycket oroliga för Sveriges framtid.

  Jag delar för egen del denna oro (och skulle vilja påstå att den är fullt befogad).

  Hursomhelst, tack än en gång!

  Hälsningar,
  Sintram

 6. Thomas Hallgren

  January 16, 2014, 19:46:53

  Om bara fler kunde se vad du ser Anna. Kommunikation är guld. Hat ger polarisering, skyttegravar och krig. Det verkar så enkelt när man läser din text.

  1. Anna Troberg

   January 17, 2014, 08:00:25

   Hej Thomas!
   Ha, ha, ja allt är ju lätt rent teoretiskt. Det är inte alltid så lätt i praktiken, men jag tycker att det är viktigt att liksom inte ge upp utan att försöka. Det är viktigt att försöka förstå andras utgångspunkt, även om man inte alls förstår de slutsatser de drar utifrån den.

 7. Björn Persson

  January 16, 2014, 20:10:28

  Hmm, vad ska man kalla det när näthatarna hatar näthat? Hathat?

  1. Amnexis

   January 17, 2014, 15:15:16

   Man brukar säga att lägger man ihop två negativa så blir det plus…

   Anna får i.a.f. både plus och guldstjärna för sina reflektioner här ovan. Jag är gammal piratpartist som (tyvärr Anna) börjat luta åt SD, då jag precis som många andra är orolig över hur saker och ting sköts i det här landet.

   Ni har min röst till EU-valet, men om ni ska ha den till riksdagen så måste det röra på sig mer bland era toppföreträdare, samt att ni ger Nipe en lektion i politisk strategi. Machiavelli t.ex..

   1. Anna Troberg

    January 17, 2014, 15:39:22

    Hej Amnexis!
    Jag tycker så klart att du ska fortsätta rösta på PP om du är orolig över hur saker och ting sköts här i landet. Min personliga åsikt är att SD inte är vägen framåt. Jag tror att det finns bättre vägar att gå om man vill visa sitt missnöje med riksdagspartier som soffat till sig.

    Om det bidrar till att övertyga dig på att lägga din röst på ett i min mening bättre alternativ, så är jag säker på att Nipe ställer upp på en kurs i line dance om det är vad som behövs. 😉

 8. Richard Bandler

  January 16, 2014, 20:15:41

  Tack Anna! Jag gillar verkligen hur du står upp för åsikts- och yttrandefrihet. Tråkigt med påhoppen. Jag har ingen respekt för den sortens beteende.

  Själv älskar jag internet och möjligheten att ta del av de mest spridda idéer och åsikter. Lär mig massor.

  När det gäller Avpixlat så tycker jag att du ska läsa lite där, om du inte redan gjort det. Den är givetvis starkt vinklad i vad som tas upp men bortsett från det så är kvaliteten ofta hög. Jag tror att du inte enbart kommer att hitta “intoleranta mörkermän” där. Kanske färre än du tror.

  Jag kommer att rösta på PP eller SD i EU-valet och SD eller V i riksdagsvalet (eftersom PP antagligen inte kommer att komma över 4%-spärren). Har röstat på MP tidigare.

  Ha det bra och fortsätt att kämpa för åsikts- och yttrandefrihet. Kram.

  1. Don Kongo

   January 16, 2014, 22:17:25

   Hoppar in här en snabbis (sorry!) och vill bara säga det att jag kommer rösta PP i riksdagen även om prognosen ser dålig ut; alla som röstar på sitt andrahandsval för att det ändå inte kommer hända gör det till en självuppfyllande profetia som är otroligt olycklig – och som säkert hindrade både MP och SD (som du nämner) minst ett val innan de kom in. Därför uppmuntrar jag alla att rösta med hjärta (och lite “mot” hjärnan) oavsett parti och oavsett prognos, om det inte hjälper denna gång så hjälper varje liten promille inför nästa gång. Sen är valet alltid ditt, såklart.

  2. Anonym

   January 17, 2014, 06:48:17

   Om PP kommer över 1% så får vi tillbaka pengarna för valsedlarna och om det är över 2,5% så får vi partistöd. Så en röst är aldrig bortkastad utan varje röst hjälper oss att komma närmre målet.

   Jag hoppas därför att du röstar på oss både i EU-valet och riksdagsvalet. :)

   1. Anna Troberg

    January 17, 2014, 08:02:33

    Helt rätt tänkt, Don Kongo! Det enda sättet att se till att PP kommer in är att rösta på oss. Så, gillar man vår politik är det så klart det man ska göra. Det är ganska ostrategiskt att rösta på ett annat parti för att man tror att PP kommer att få för få röster. Det är mycket bättre att se till att vi får fler röster. :-)

    1. Nille

     January 17, 2014, 08:47:08

     Ni i PP sköt er själva i foten när ni gick ut som starkt feministiska, det är bara att kolla på “fittstim” för att se hur sne feminismen är idag, tror ni tappade många röster där då ni i övrigt driver en viktig kamp.

     1. Jerry Berglund

      January 18, 2014, 06:48:39

      Måste säga, att jag är lite överraskad över kritiken. Vad jag kan se är PP ute efter vad jag som “Jämställdist” vill ha. En könsneutral lagstiftning. Det var t o m mer än vad jag visste. Har aldrig sett det förut hos något parti? PP har iallafall min röst i vår. :-) Eller är det i höst? hehe

 9. PangPangSWE

  January 16, 2014, 20:28:20

  Är du redo att bli statsminister?

  Med tanke på hur de mera etablerade proffspolitikerna beter sig så hoppas jag verkligen att PP växer och kan ta plats ‘på riktigt’ och inte bara avfärdas som ett gäng gratisåkande tonåringar.

  GMY

  1. Anna Troberg

   January 17, 2014, 08:06:07

   He, he, well … Jag tror inte det är så stor risk att jag måste fundera på den frågan på några år. PP har goda möjligheter att ta sig in i riksdagen, men det är nog bra att som parti ha suttit där ett tag innan man får bossa över regeringen. 😉

   Men, helt oavsett det, så har du helt rätt i att vi banne mig ska ta plats på riktigt. De andra kan avfärda oss bäst de vill. Våra frågor har framtiden för sig och de andra partierna vet inte riktigt hur de ska hantera dem.

 10. JohJoh

  January 16, 2014, 20:43:57

  Mycket bra Anna.
  Stå på dig. Du har rätt i sak.
  Modigt och viktigt att stå upp för en “obekväm” åsikt (som man vet att “skitkastare” kommer utnyttja)!

  1. Anna Troberg

   January 17, 2014, 08:07:59

   Jag vet inte om det är så modigt. Det är en sådan där sak som jag tycker att man liksom bara måste göra. :-)

 11. Olle

  January 16, 2014, 21:14:33

  Jag hoppas innerligt att du inte får hot ,vare sig från höger /vänster.Detta bara för att du hederligt står för dina åsikter.All heder åt dig.

  1. Anna Troberg

   January 17, 2014, 08:09:22

   Hej Olle!
   Jag får min beskärda del av kärnfulla mejl. Men, jag får en mycket större del med trevliga mejl från folk och jag väljer att fokusera på dem. :-)

 12. Jocke Persson

  January 16, 2014, 21:35:35

  Wow. Såna som du ger mig verkligen hopp att det kan finnas en framtid. Vi tycker antagligen olika om det allra mesta vi skulle prata om… men vi är rörande överens om att det bästa sättet att få nån att lyssna är att lyssna själv först.

  Snälla, kopiera dig, klona dig, smitta av dig!

  1. Anna Troberg

   January 17, 2014, 08:10:21

   Fniss! “Smitta” av mig? Jag gillar konceptet. 😀

 13. Don Kongo

  January 16, 2014, 22:13:31

  Fullkomligt briljant!

  1. Anna Troberg

   January 17, 2014, 08:11:03

   Tack!

 14. Calle

  January 16, 2014, 23:13:25

  Tack, Anna! För att du står upp för likabehandling av de som inte tycker som dig!

  1. Anna Troberg

   January 17, 2014, 08:15:05

   Hej Calle!
   Grundläggande rättigheter gäller ju alla. Om man börjar välja och vraka vilka de ska omfatta, så ansluter man sig till en otrevlig klubb av fundamentalister både till höger och vänster. Det är en klubb jag inte vill vara med i.

 15. Nicke

  January 17, 2014, 00:25:23

  Hej,

  Ville bara säga-r espekt Anna, för integritet och civilkurage.

  Med vänlig hälsning,

  Nicke

  1. Anna Troberg

   January 17, 2014, 08:15:26

 16. Patrik

  January 17, 2014, 00:26:38

  Tack för att du står upp för viktiga principer, Anna!

  1. Anna Troberg

   January 17, 2014, 08:15:46

   Tack! Pay it forward! :-)

 17. David Eriksson

  January 17, 2014, 01:10:47

  Röstade på PP i senaste EU-valet och C i Riksdagsvalet. I de kommande valen tänker jag rösta på SD i båda.

  Jag har sett på nära håll vilket hårt och vidrigt samhälle som det mångkulturella samhället innebär: Våld, förvirring och samhällelig kollaps. I förlängning leder det till en monokultur där den starkes lag gäller.

  Det är det som dessa “hatsajter” belyser. Bor man i de privilegierades områden så ser man inte detta.

  Självklart upplevs detta som oerhört provocerande för den som inte är nära verkligheten. Får man bara sin information från gammelmedia samtidigt så är slutsatsen att det poppar upp en massa hatande nazister överallt när till hands.

  Det som däremot kan vara farligt är när svensken i gemen inte längre litar på demokratin. Då är det nära till hands att man helt vänder samhället ryggen och börjar tro på de riktiga nazisterna. Viss misstro är sunt men totalt avståndstagande av samhället kan leda till riktig extremism. Det är detta vi får när folk till slut inser att medier och politiker konstant ljuger oss rakt upp i ansiktet.

  Din ståndpunkt i denna fråga hedrar dig och såna som du motarbetar faktiskt den riktiga extremismen genom ditt försvar av det öppna samhället.

  Tyvärr mister ni min röst i detta val men det beror inte på att ni inte har mitt förtroende. Ni gör ett viktigt arbete. Snarare så beror det på att vår frihet för närvarande hotas av andra mer akuta och fysiska krafter.

  När invandringen är nere på mer rimliga nivåer så kommer ni att få tillbaka min röst i EU-valet.

 18. Anna Troberg

  January 17, 2014, 08:26:16

  Hej David!
  Jag delar din analys om att det är farligt när människor inte längre litar på att demokratin fungerar som den ska. Det kan leda till verkligt otrevliga konsekvenser.

  Däremot, så delar jag inte din analys att samhället blir sämre av mångfald. Jag tror att samhället blir bättre av mångfald, under förutsättning att man som land förstår att ta vara på den kompetens och de erfarenheter som människor som kommer hit för med sig. De problem som du beskriver finns, men jag anser inte att det beror på att människor kommit hit från andra länder, utan på den sociala utslagning som sker i samhället. Den drabbar både människor födda i Sverige och människor som kommit hit. Men, eftersom Sverige är så dåligt på att ta vara på allt det positiva som människor för med sig hit, så drabbar den sociala utslagningen ofta dessa människor hårdare.

  Kort sagt, det är inte ett problem att människor kommer hit. Det är ett problem att våra politiker inte tar tillvara på allt det dessa människor skulle kunna tillföra.

  Så ser jag på det hela. :-)

 19. FNsDeklOmMR_Art19

  January 17, 2014, 08:27:10

  Eftersom det länkas till dig från avpixlat så är det säkert många Avpixlatläsare som kommenterar. Något som enligt (antagligen tyvärr också enligt din åsikt om avpixlat borgar för att det är hatmail eftersom det kommer från en sajt som de flesta media anser är en hatsajt). Av deras artiklar har jag annars själv inte noterat något hatfyllt, men visst det finns personer som kommenterar som går över gränsen, men det är faktiskt ganska få. Jag kommer att rösta på SD, detta tack vare just åsiktsregistreringen. Sedan är jag iofs för det europeiska samarbetet. Likaså har SD ingen vettig miljöpolitik, å andra sidan har inget annat parti detta. Att kombinera fri invandring med ekologiskt hållbara samhällen är förstås teoretiskt omöjligt, likaså är det faktiskt den stora invandringen som gjort att Sveriges klimatmål inte kommer att kunna klaras. I alla fall om man ser på konsumentperspektivet. Eftersom jag läst koranen samt även studerat hur lag enligt den boken tillämpas i andra länder så har jag blivit det som de flesta i mediavärlden kallar islamofob.

  Bra att PP annars som enda parti (undantaget sd) slåss för yttrandefriheten. Lite annat budskap än freddans, de som har enligt hans tycke dåliga åsikter får skylla sig själva. Även för det där med orimliga tidskydd för musik/konst. Tyvärr går övriga åsikter, (ok en jättebra och överraskande vettig artikel i det här fallet), stick i stäv med mina. PP kunde tex gått börja belysa religionens inverkan på yttrandefrihet etc vilket det finns oerhört mycket erfarenhetsdata om i världen, men det är de nog för fega för.

  1. Anna Troberg

   January 17, 2014, 10:24:31

   Hej, hej!
   Jag har inte fått några arga mejl från det hållet än. Just den här gången. Det har kommit tidigare gånger. 😉

   Min bild av SD:s syn på åsikts- och yttrandefrihet är att den är ungefär som de flesta andra partiers. De gillar att ha möjligheten att få tycka och säga vad de vill (inom lagens gränser), men lägger inte två fingrar i kors för att kämpa för allas rätt till detsamma.

   Sedan funderar jag lite på det här med religion. Judendomen, kristendomen och islam har alla ungefär samma bas. Det går naturligtvis att leta fram saker i deras olika heliga böcker som med moderna ögon ter sig tämligen fruktansvärda. De flesta troende väljer att inte tolka allt bokstavligt och att se det i sitt historiska sammanhang. Det är ganska få, inom alla de tre religionerna som är bokstavstroende. Jag ser inga problem med religion i sig. Jag ser problem med fundamentalism och det problemet är ett problem helt oavsett vilken religion eller politisk strömning det har sin hemvist i.

   1. FNsDeklOmMR_Art19

    January 17, 2014, 16:17:15

    Jag tror iofs idag att SD faktiskt är mer pro yttrandefrihet än övriga partier. Speciellt kring inflation kring begrepp som rasism, men också att alla större media domineras av skribenter som politiskt är mycket långt från SD. När sedan statsministern uttrycker att förtroendevaldas i sd som utsätts för våld så får de skylla sig själva. Tänk om åkesson hade framfört en likadan groda.

    Kring religion så håller jag inte med. Trots allt så har det varit fria val i ett gäng muslimskt dominerade länder. I samtliga fall har folket röstat fram islamistiska parter; med sämre rätt för kvinnan, ingen rätt för hbtq, icke-muslimer har förstås också sämre rättigheter.

    Dessa stater är betydligt mer sekulariserade än de länder som de flesta muslimer som immigrerat till Sverige kommer från. Jag tror det är många fler muslimer även i Sverige som sympatiserar med extremister som muslimska brödraskapet än som inte gör det. Jag är därtill övertygad om att nästa parti som kommer in i riksdagen är ett parti med muslimska brödraskapet som förebild.

    Det jag gärna skulle se hos pp är seriösa konsekvensanalyser kring vad den muslimska invandringen på sikt riskerar leda till för landet. Detta gäller självfallet andra ideologier som också på sikt kan hota vårt fria ord. Jag upplever redan som att det fria ordet till vissa delar redan håller på att tas bort. Kritik oavsett hur konstruktiv den är mot islam utmålas som islamofobi etc. En version präntas ut i media, exempelvis så står det faktiskt tämligen tydligt i koranen att kvinnan i princip är till för mannens lystmäte. Jag är i vilket fall mycket pessimistisk för framtiden.

    Hur som helst en mycket bra artikel Du producerat.

    1. Anna Troberg

     January 19, 2014, 13:44:36

     Hej, hej!
     Demokrati tar tid. Jag kommer på rak arm inte på något land där man gått från ett totalitärt system till ett väl fungerande demokratiskt system i ett slag. Dessutom ska man komma ihåg att demokrati kan se ut på flera olika sätt. Det finns inte ett system för demokrati, det finns många. Det faktum att jag kanske inte förstår varför ett folk röstar på ett sätt är inte detsamma som att de inte har demokrati. Det betyder bara att de valt att rösta på något jag inte förstår.

     Vad det gäller extremism och religion, så finns det så klart extremister inom alla trosriktningar. För min del har jag svårt att se varför extremistisk islam skulle vara värre än tex extremistisk kristendom. Problemen som uppstår tenderar att bli ungefär desamma. Jämställdheten får stryka på foten, möjligheten till abort hotas, osv. Samtidigt finns det många muslimer och kristna som inte har problem med vare sig jämställdhet eller abort. Så, återigen, problemet är extremism, inte just islam.

     Sedan ska man komma ihåg att när det gäller tex möjligheten till abort, så är SD ett av de partier som vill inskränka aborträtten tämligen betänkligt, så där ligger de närmre de religiösa yttringar man så ofta kritiserar än de flesta andra politiska partier.

 20. Cassanders

  January 17, 2014, 09:38:06

  Hei, la meg først få si at jeg har liten sans for piratpartiet, hverken i Sverige, Norge, eller Europa (slik at du vet hvor jeg står). Men jeg imponeres av din sans for ærlighet og “fairness” i denne debatten.
  Jeg har gjort meg noen tanker som kan knyttes til dine observasjoner av “netthatere”. (Hvordan de “føler” når du faktisk diskuterer med dem).
  Jeg vil hevde at liberale og venstresiden tidlig erobret “definsjonsmakten” på denne arenaen, og jeg tror at bruken av språket har vært en viktig del av “utøvelse” av definisjonsmakt. Dels som restrukturering av alle tanker knyttet til innvandring inn i det normative mønsteret venstre/lib. anser som legitimt, men ikke minst som en hersketeknikk.
  Har du aldri blitt slått av hvor fattig språket er blitt når det gjelder innvandring ( mer presis: beskrivelse av folks holdninger til innvandring)?
  Når jeg leser svenske medier og meningsprodusenter, finner jeg stort sett to beskrivende ord : “hat og -fiendtlighet.
  Siden det langt på vei kun er disse ordene som ser ut til å være tilgjengelige, hvordan skal “folk flest” klare å formulere tanker om “utrygghet”, tap av gjenkjennelighet, faktisk opplevde manglende gjensidighet, opplevd negative erfaringer, osv. ?
  Tror du ikke at denne ideologisk drevne språkbruken virker frustrerende på nokså mange?

  Cassanders
  Half the lies they tell about me are true
  S. Gorn’s Compendium of Rarely Used Clichés

  1. Anna Troberg

   January 17, 2014, 15:57:18

   Hej Cassanders!
   Ord är makt i alla sammanhang och används lika friskt som vapen av alla sidor och i alla debatter. Det är också extremt frustrerande för alla sidor.

   Vi pirater brukar kallas “tjuvar” i debatter. Det suger. Så, vi kontrar med “upphovsrättsextremister” när tålamodet tryter.

   Nyckeln till att komma tillrätta med det hela är nog att inte låta sig frustreras för mycket av vad motståndaren säger och fundera på hur man själv uttrycker sig istället. Allmänt råd till alla sidor. :-)

 21. Sten K

  January 17, 2014, 10:17:17

  Glad att du finns. I ett Sverige som blir allt mer polariserat, är det sunda förnuftet en bristvara.

  1. Anna Troberg

   January 17, 2014, 16:05:58

   Tack! Och så ska jag avslöja en liten hemlighet. Jag vet att jag kan låta lugn och sansad i sådana här sammanhang, men jag kan tappa humöret rejält jag med. Då brukar jag gå och göra kaffe och lugna ner mig innan jag sätter mig vid tangentbordet igen. 😉

 22. hans björkström

  January 17, 2014, 10:37:11

  Kommunismen och nazismen(fascismen ) har grundligt testats
  ( understatement ) och skrotats!
  Att Sverige nu blivit en tummelplats för extrem kommunism och
  nazism är märkligt. Vem vill ha t.ex. GULAG åter?

  Våldsvänsterns hem.facebook-sidor visar blodiga människor, vilka
  de misshandlat och man talar öppet om “att kniva ” oliktänkande!

  Att en “liberal” tidning ger våldsvänstern uppdraget att åsikts-registrera oliktänkande är illavarslande!

  1. Anna Troberg

   January 17, 2014, 16:12:46

   Hej Hans!
   Extremism är otrevlig oavsett om den kommer från höger eller vänster. När man hemfaller åt extremism tenderar man att glömma bort att även de som inte håller med en faktiskt är människor de med. Det gör lika ont att få en flaska i huvudet oavsett vem som håller i den.

 23. Bengt Hansson

  January 17, 2014, 10:41:11

  Hej!
  Mycket bra skriven debattartikel av dig. Det krävs ett visst mått av kurage att våga skriva en sådan artikel i ett ämne som är så polariserat.
  Jag håller helt med dig angående Expressens övertramp.
  I vissa delar av världen slåss människor med sitt liv som insats för att få demokrati, där yttrandefrihet och åsiktsfrihet är en hägring långt borta i horisonten. Därför är det så otroligt förvånande att journalister i Sverige jagar dissidenter för att de har just ”fel” åsikt när de istället bör försvara just yttrandefriheten.
  Citatet ”jag delar inte dina åsikter men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem” verkar alltför många journalister i detta land ha glömt.

  Jag är själv före detta Piratpartist, hjälpte även till som valarbetare i senaste EU:valet. Nu kommer jag rösta på SD i samtliga val då jag anser att dagens integrationspolitik är ohållbar för vårt samhälle. Jag anser att man kan hjälpa betydligt fler flyktingar på plats, samt att de som kommer hit ska assimileras in i det svenska samhället, inte integreras.

  Jag delar inte din syn på Avpixlat men respekterar din åsikt.
  Jag läser dagligen på Avpixlat, många artiklar är av god kvalite, där det nästan alltid finns en källhänvisning. Vissa artiklar är av mindre bra kvalité och några är direkt felaktiga.

  Fortsätt att stå upp för yttrandefriheten.
  Med vänliga hälsningar
  Bengt

  1. Anna Troberg

   January 17, 2014, 16:18:07

   Hej Bengt!
   Kurage eller dumdristighet. Kanske lite av båda gissar jag.

   Det är naturligtvis tråkigt att du valt bort PP, men om du har den syn du beskriver vad det gäller integrationspolitik, så är vi inte rätt parti för dig. Så kan det vara ibland. Man måste välja parti efter eget huvud. Passa på att lär SD att övervakning etc är dåligt. 😉

 24. Ralph

  January 17, 2014, 11:06:31

  Fantastiskt skrivet, Voltaire skulle vara stolt!
  Kämpa på och ge inte upp pga. massa idioter!!

  1. Anna Troberg

   January 17, 2014, 16:22:13

   Oroa dig inte, Ralph. Jag är envis som synden. :-)

 25. Bo K

  January 17, 2014, 11:08:54

  Vågat att stå upp för det du gör (med tanke på debattklimatet), och att inte hyckla när det fina hatet från vänstern sipprar fram. Allt hat är hemskt. Det finns en del hatare på Avpixlat, men de flesta kommentarer är rätt oskyldiga även om de innehåller mycket fikabordssnack som man hör dagligen på arbeten och i hemmen. Många tar upp samma saker som du – att man ska få tycka vad man vill och säga vad man vill. Många är besvikna på polariseringen i den politiska debatten där man antingen är rasist eller invandrarkramare. Själv är jag kritisk mot den okritiska invandringspolitiken. Att handla först och tänka sen. Att Sverige alltid ska gå i bräschen och så får det gå som det går – vi gjorde i alla fall det fina.

  Men hyckleriet är stort i Sverige. I debatten om invandringen kan vissa lägga fram argument som att många som kommer hit är högutbildade, och det är bra för Sverige. Men är det bra för landet de kom från? Att vi dränerar deras utbildade invånare, och sen knappt förmår utnyttja deras förmågor här i Sverige, utan kastar massor med pengar på diverse integreringsprojekt som inte lyckas, i stället för att försöka hjälpa fler människor där borta. Det som behövs i världen är inte mer invandring till Sverige, det är mer solidaritet. Vi behöver hjälpa andra länder, och det gör vi inte i nuläget.

  Att vänstern kämpar hårdast för att ta hit bemedlade flyktingar (för de fattigaste blir ju kvar i närområdet eller i det krigsdrabbade landet), tycker jag är tämligen underligt. Man kämpar hela tiden emot sina egna värderingar i Sverige. Invandring och religionsfrihet över allt annat. Partierna har förlorat sin ideologi och alla tävlar om vem som kan vara mest pro-invandring.

  Jag är så trött på det, och kommer rösta SD 2014. Jag har röstat på PP, FP och MP innan, men den här frågan är en dealbreaker.

  Jag respekterar dock dig för att du inte hycklar och tror på saker som yttrandefrihet och åsiktsfrihet. Tummen upp.

  1. Anna Troberg

   January 17, 2014, 16:29:31

   Hej Bo!
   Som du ju vet, så delar jag inte din uppfattning om vilken integrationspolitik som ska bedrivas, men jag uppskattar verkligen att du letat dig hit och kommenterat. :-)

   Jag tror att du skriver en viktig sak om det där med fikabordsprat. Ofta beskriver man sådant som sägs på nätet som om det vore en ny företeelse. Det är det ju inte. Det människor idag säger på nätet har de i alla tider sagt runt fikabord runt om i landet. Folk har inte bytt åsikt eller plötsligt blivit otrevliga för att internet kommit in i bilden.

   På sätt och vis är det faktiskt bra att det som tidigare gömdes undan vid lokala fikabord nu går att läsa för alla. Det ger en tydligare bild av vad människor i olika åsiktsläger faktiskt tycker, i största allmänhet och om varandra.

 26. Nisse Pistol

  January 17, 2014, 11:49:07

  Ett fascinerande utlopp av händelser skribenten råkat ut för. På anonyma hatsajten Flashback, kallar vi fenomentet för en PK-kortslutning. Dvs, när politiskt korrekta vänsteranhängare tar till politiskt inkorrekta personangrepp med homofobi och kvinnohat – som påtagligt bekräftar bilden av den queerfeministiska vänsteranhängaren som samma brölande hulligan som skinnskallenazisten.

  1. Anna Troberg

   January 17, 2014, 16:30:40

   Fniss! “PK-kortslutning” var ett nytt ord för mig. Men du, handen på hjärtat, råkar vi inte alla ut för sådana kortslutningar ibland? Kanske inte fullt så uppenbara, men dock. Jag gör definitivt det. :-)

 27. Johannes

  January 17, 2014, 11:52:00

  Hej Anna! Jag kommer också hit via en länk från AP. Vill börja med att säga att det inte är första gången jag är här dock. Följde med iver många PP-bloggar för ett par år sedan, bl.a din.

  Blev snabbt säker på att du skulle vara en ypperlig kandidat som ledare för partiet efter Falkvinge. Är glad att det blev så.

  Sen 2010 (då jag röstade PP) har det varit en mjuk övergång mot SD. Ibland har jag svårt tänka mig fram vad det är som skiljer våra grundläggande värderingar åt så mycket att jag har kunnat hamna på ett parti som PP ogillar mest. Trots det så håller jag fortfarande benhårt på de åsikter jag en gång utvecklade som PP-sympatisör. Jag upplever att SD är ett parti som har mer inblick nätfrihets-frågorna än något annat parti förutom PP. Det kanske bara är önsketänkande, men jag tror att PP och SD har mer gemensamt än vad många tror.

  Du, Anna, är en av de personer i media som framträder mest klokt och balanserat i denna integritetsdebatt. Det behövs fler som du, som lägger sig i från alla politiska håll och kanter.

  1. Anna Troberg

   January 17, 2014, 16:33:31

   Hej Johannes!
   Tack för berömmet. :-)

   Jag förstår nog inte riktigt heller hur man alltför lätt kan glida mellan PP och SD. Vi är två extremt olika partier med väldigt olika värderingar. Jag tror inte på den populistiska tolkningen att båda partierna stöds av många unga män. Jag tolkar det mer som ett tecken på att folk är skittrötta på alla de där partierna som suttit för länge i riksdagen och mest tänker på sig själva.

   Och jag lovar att inte sluta lägga mig i där det behövs. 😉

   1. Amnexis

    January 18, 2014, 12:01:22

    Både PPs och SDs anhängare är trötta på den konsensuspolitik som styr Sverige och Europa. Som splittrad väljare så kan jag berätta att jag attraheras av PPs kritik mot övervakningssamhället och internetfrågorna. Christian Engström har gjort ett oerhört bra arbete i EU-parlamentet. Jag respekterar dig också Anna, men jag önskar att PP var som förut där de fokuserade på de ovan nämnda frågorna och inte la sig i invandringspolitiken. Jag tror vi enbart tappat röster på Nipes uttalanden om massinvandring.

    När jag nu ser att Sverige har svårt att ordna vettiga liv åt de som redan kommit hit är det i min bok vansinne att fylla på med fler innan utmaningarna (problemen) är lösta. Därmed har jag oerhört svårt för rättfärdiga en röst på PP till riksdagsvalet. Där kommer attraktionen till SD in. Iom att ni då förmodligen kommer att rösta med MP och V i dessa frågor. Det är jävligt synd och jag tror Sverige förlorar på det i förlängningen. Man orkar inte som piratpartist sitta och försvara både fildelning och massinvandring på samma gång. Det går inte att skriva nånting om PP i kommentarssektioner utan att nån slår Nipes uttalanden i huvudet på en. Fruktansvärt trött på att Nipes, m.fleras uttalanden om invandring stjäl fokus på de ännu viktiga piratpartistiska kärnfrågorna.

    Mvh Amnexis

    1. Anna Troberg

     January 19, 2014, 13:53:20

     Hej Amnexis!
     Frågor om övervakning och internet hör på sätt och vis ihop med invandringspolitiken. Internet har gjort världen mindre och fört människor samman över lands- och kontinentgränser. En, i mina ögon, bra bieffekt av detta är att det skapar större förståelse mellan människor och dessutom större rörlighet. Det är något som jag tycker att vi bör uppmuntra, vilket för mig till frågan om övervakning.

     Den övervakning som Piratpartiet ofta kritiserar, tenderar att slå hårt mot människor med internationella kontakter, dvs ofta människor med ett ursprung i ett annat land. Sedan 9/11 har det faktum att man har regelbundna kontakter med personer i utlandet blivit tillräckligt för att göra en helt vanlig person till en misstänkt person. Det är helt orimligt.

     Så, för mig finns det ingen uppdelning mellan Piratpartiets kärnfrågor och frågor som rör invandring och integration. Jag skulle vilja påstå att det är delar av samma kaka och det vore olyckligt om vi inte diskuterade alla dessa aspekter.

     Jag inser ju att vi i dessa frågor inte hamnar på samma sida som du, men så är det ju ibland. Man kan inte hålla med varandra om allt. För oss är invandring inte ett problem, utan en möjlighet. Det är också detta som Ung Pirat i sitt ställningstagande för “massinvandring” vill pusha. Jag gillar ställningstagandet som sådant. Jag tycker kanske inte att tanken att använda ordet “massinvandring” är helt lyckat, eftersom det legitimerar ett uttryck som jag personligen tycker illa om. Men, det är ju en annan sak. :-)

     1. Nille

      January 20, 2014, 09:35:48

      Bara för människor förts samman, vi kan nu ha dialoger med personer oavsett hudfärg, även inskränkta länder som Saudi Arabien kan dagligen ta kontakt med människor utanför, så betyder det inte att svenska sociala skyddsnät som hänger på en relativt skör balans mellan arbete och utsatthet ska ha försörjningsplikt för alla utsatta i hela världen.

      Alla kan teoretiskt komma till Sverige, bygga sina liv, men då måste vi avveckla välfärdsstaten som den ser ut idag, vi skulle inte ha råd att hjälpa alla på det omfattande och relativt dyra sätt som vi gör idag. Vi har GRATIS sjukvård i Sverige, vi GER pengar om du inte hittar arbete, skolan är gratis.

      Att Sverige är ett “rikt land” kan snabbt skifta, jag tror nog att många såg både Italien, Spanien och Grekland som “rika länder” för 7 år sedan, vad hände sen? Nu kan dom inte ta hand om sina fattigaste längre. Sverige är rikt ja, men det är inte skrivet i sten. Vi kan säkert ta hand om 500 000 Syrier, kanske en miljon? Kanske lönar det sig långsiktigt ~200 år framåt, antagligen blir det dyrt kortsiktigt. Är du helt säker att vårat välfärdssystem kan absorbera stora mängder människor som behöver relativt omfattande omhändertagande, utan krav på motprestationer för försörjningsstöd?

      Debatten blir skev, man framställer en invandringskritiker som rasist och att han hatar andra människor, vad man får ut av detta vet jag faktiskt inte. Är det en tävling vem som upplevs som mest sympatisk och empatisk? Om det är så oproblematisk, varför har vi t.ex. inte fri invandring idag? Varför har inga länder det i Europa?

      Jag tycker PP’s viktiga frågor kommer i skymundan för denna populistiska hållning till feministiska och migrationspolitiska frågor, man kan ju vara “human” och vara för allas lika värde ändå, nationalstaten behöver ju inte upplösas för det.

  2. Deep Blue

   January 19, 2014, 10:36:45

   SD och PP är väldigt olika partier med vitt skilda värderingar. Jag blir oroad över att så många har missat det så totalt.

   1. Thomas Hallgren

    January 19, 2014, 11:41:36

    Båda partierna framstår som enfrågepartier. Jag var själv medlem i PP förut. Då handlade det om integritetsskydd och det är en fråga som ligger mig varmt om hjärtat. Samtidigt är jag av den bestämda uppfattningen att Sverige, med sina begränsade resurser, skulle kunna hjälpa så många fler om vi insåg att vi slösar bort enorma summor genom att ta emot, en i sammanhanget mycket liten och jämförelsevis bemedlad, skara flyktingar i ett av världens dyraste länder.

    Det enda parti som verkar villiga att ta bort skygglappar konstruerade av missriktad godhet och/eller prestigehyckleri och faktiskt se saker i ett större sammanhang är just SD. Jag vill hjälpa fler och få fred i värden. Varför är det obehagligt?

    1. Deep Blue

     January 19, 2014, 13:02:59

     Du verkar ha missuppfattat vad jag sade, eller åtminstone låtsas göra det. Varför du inbillar dig att jag inte vill ha fred i världen förstår jag inte, och jag vet inte heller var den bisarra frågan ens kom ifrån. Eller har jag gett ett intryck av att inte vilja ha fred?

     Kanske du ska pröva att svamla lite mindre nästa gång?

     Det som däremot är obehagligt är den människosyn som SD faktiskt står för, oavsett hur frenetiskt man försöker städa rent i sitt parti i ivern att framstå som rumsrent. Det senaste PR-tricket med nolltolerans mot rasism är ett hysteriskt roligt exempel. Man vill ge intryck av att man städar rent samtidigt som man naturligtvis inte kan städa för noggrant eftersom en olycklig konsekvens av städning är att skiten försvinner. Och det går ju inte heller, vilket man ser när inte alla utesluts efter att ha råkat säga sin sanna åsikt om invandrare och flyktingar. Eller HBT-personer för den delen.

     1. Thomas Hallgren

      January 19, 2014, 13:24:20

      Ingenstans i mitt inlägg skrev jag något negativt om dig. Ingenstans hävdade jag att du var emot fred i världen. Ingenstans skrev jag något som på något sett borde ha agiterat dig till den milda grad att du måste anklaga mig för att “svamla”.

      Ska du försöka igen? Den här gången efter att faktiskt läsa mitt inlägg till punkt och sedan hålla en artig och trevlig samtalston? Kanske bemöta vad jag faktiskt skrev?

      1. Deep Blue

       January 19, 2014, 14:00:23

       “Jag vill hjälpa fler och få fred i värden. Varför är det obehagligt?”

       Detta antyder att jag tycker fred är obehagligt. Det bemöter jag nu genom att säga att det är rena snurren.

       Nu har jag bemött det du faktiskt skrev.

       Vad har PP och SD gemensamt? (Det var där vi började, som du kanske vet?)

       1. Thomas Hallgren

        January 19, 2014, 14:17:09

        Tråkigt att du anser att mitt uttalande antyder saker om dig. Det var inte riktat mot dig alls. Det jag åsyftade var det du skrev tidigare: “om vi anses stå så nära SD. Underligt och obehagligt”.

        Jag kommer troligen att rösta på SD i nästa val och jag vill gärna diskutera detta. Speciellt intressant blir det me de som anser att stå nära mig är “obehagligt”. Varför? Ingen förnekar att det finns idioter i SD precis som i alla andra partier. Jag har dock inte sett något annat parti stänga av ett stort antal representanter p.g.a. detta. Jag har inte sett något annat parti hängas ut i media för uttalanden som gjorts på det sätt som SD hängs ut idag. Jag är dock mycket väl medveten om att SD inte är ensamma om att ha näthatare och andra syndabockar i sina kretsar.

        Ett tips om till dig om du vill jobba i den anda som Anna vurmar för i sitt blogginlägg. Ta det lite lugnt med uttryck som “svammel” och “rena snurren”. De främjar oftast inte dialogen i positiv riktning.

   2. Amnexis

    January 19, 2014, 12:32:46

    Oroa dig hellre över hur vi ska kunna behålla CE och AA i EU-parlamentet, istället för att ta strid mot SD och de som tänker rösta PP i EU-valet men SD till riksdagen.

    Fundera på varför det blivit så, istället för att “oroa” sig så fruktansvärt över nåt du uppenbarligen inte har en susning om.

    1. Deep Blue

     January 19, 2014, 13:04:03

     Vad är det jag inte har någon susning om? Har SD och PP samma värderingar? Förklara.

     1. Anna Troberg

      January 19, 2014, 13:55:54

      PP och SD är varandras motsatser politiskt och värderingsmässigt. Det enda vi har gemensamt är att det finns en grupp som uppfattar båda partierna som ett nytt alternativ till sju tämligen försoffade riksdagspartier som blivit lite för hemtama med att ha makt och inflytande och behöver skakas om lite..

      1. Deep Blue

       January 19, 2014, 14:01:39

       Det är det jag har sagt flera gånger, men det verkar inte gå fram. Vad ska man då göra?

       1. Amnexis

        January 19, 2014, 19:26:16

        Två ord. Politisk Strategi. (inte samma sak som partiprogram…) Läs Machiavelli.

 28. Toddlez

  January 17, 2014, 12:07:11

  Hat är bara okej om det är rätt sorts hat från rätt personer. Aftonbladet har ju rätt länge drivt på i “gilla olika” med den borttappade undertiteln -“så länge det är rätt olika”. Det du upplever Anna är den samma bilden av våldsvänstern. Det sanna ansiktet där de aktioner, medel och åsikter man säger sig bekämpa är det man brukar själv. Prova vara kritisk mot den helt okontrollerade miljardrullningen i “du vet vad” (idag har migrations- och flyktingfrågan hamnat på “You know who”-basis i bästa Harry Potter-stil) så får du se resten av det ansikte som våldsvänstern faktiskt har.

  1. Anna Troberg

   January 17, 2014, 16:36:20

   Hej Toddlez!
   Jag tror att det är väldigt lätt att bli blind för sitt eget hat. När man är jätteövertygad om att man har rätt, så blir allt annat så fel att det är värt att hata. Här är både folk från vänster och höger lika goda kålsupare är jag rädd. Eftersom jag tenderar att försöka ställa mig över det där, så brukar jag få smaka på lite hat från båda sidor och det brukar låta förvillande lika.

 29. David Eriksson

  January 17, 2014, 13:08:42

  Hej Anna,
  Uppskattar att du faktiskt tar dig tid att svara på alla svar.

  Jo, jag har hört de socioekonomiska argumenten sen 80-talet. Mauricio Roja slog hål på den myten innan han var tvungen att fly från Sverige.

  Faktum är att vissa grupper är ointegrerbara. Det finns inget lyckat exempel på något land som exempelvis lyckats integrera Somalierna. Många har föreslagit Kanada men Tino tog fram riktiga siffror som visade på att även de misslyckats.

  Alla mångkultursförespråkare påstår att man någon gång i framtiden lyckas skapa framgångsrika integrationer men ingen lyckas peka på lyckade exempel på hur man lyckas integrera de ointegrerbara. Bör man inte kunna peka på detta innan man kräver öppna gränser?

  Mångkultur är dessutom en missledande beskrivning då den leder till en betydligt strängare monokultur än en från början hyfsat homogen OCH tolerant västerländsk kultur. I förlängningen vinner den kultur i mångkulturen som är fysiskt starkast och mest hänsynslös.

  Jag håller med om att vi bör ta emot människor från andra länder men bör vi inte kunna utgå från våra och andra länders erfarenhet av vilka människor som kan bidra till vårt samhälle och vilka som mest förstör. Att inte vilja se detta är bara naivt och inte godhet. Riktig humanism förstörs bara av sociala skygglappar. Det finns ingen naturlag som säger att Sverige inte skulle kunna bli ett nytt Libanon, Jugoslavien, Syrien etc. Det krävs bara ett tillräckligt mångkulturellt land.

  Men detta bör inte du få skit för bara för att du vågar ta debatten. Du ska ha en eloge för att du vågar. Frågan är när du får guilt by association nedsmetningen och blir kallad rasist/nazist själv. Det dröjer tyvärr inte så länge. Det finns tyvärr inga gråzoner i denna debatt. Antingen är du med “de goda” helt och hållet eller så är du en “dödsknarkarnazist”. Jag förstår om du tvingas överge dina principer till slut för att inte bli utstött från finrummen. Det har många svenskar tvingats göra före dig så du är i gott sällskap.

  /Dödsknarkarnazisten David

  1. Anna Troberg

   January 17, 2014, 16:41:57

   Shit! En dödsknarkarnazist! 😉

   Jag tror att jag ganska snabbt hittade var våra åsiktsvägar skiljs. Du skriver: “Faktum är att vissa grupper är ointegrerbara.” Grejen är att jag inte tror att det är så. Jag tror inte att någon är ointegrerbar. Jag tror att alla kan leva sida vid sida om man lägger manken till. Det finns många som tror att folk som hänger på tex Avpixlat är “ointegrerbara” och bäst hålls på avstånd. Jag tror inte det. Jag pratar med alla som kan hålla en schyst samtalston.

   Jag tror att det bästa alltid är att krympa avståndet mellan människor. Då skapar man fler och bättre möjligheter för människor att förstå varandra och leva sida vid sida med alla sina skillnader och likheter.

 30. M

  January 17, 2014, 13:12:07

  Det är omöjligt at förstå vad folk får ut av att slänga ur sig “skällsord”. Vad är det för mening att attackera en människa och kalla den för idiot, mupp osv? herregud…
  Det glädjer mig att du inte har fått hatmail efter att du uttryckt dina åsikter om Avpixlat, en sida jag brukar läsa ibland och jag kommer att rösta på SD. Nu får folk utan liv som tar illa upp över att ingen har klagat tid på sig att dikta upp ett påhittat hatmail angående det.
  I mångas ögon är jag en idiot, vilket inte gör något eftersom alla människor måste få tycka och tänka. En vänsterpartist till exempel sade upp vänskapen med mig och tycker att jag är en riktig idiot. Jag tycker att det är konstigt hur vissa människor fungerar. Själv skulle jag kunna vara vän med både såväl vänsterextremister och högerextremister. Folk är för dömande, man skall uppskatta att folk uttrycker vad de tycker… inte spy ut hat. För vad får man ut av det? för mig är det galet att slänga ur sig ord eller vara otrevlig utan egentlig anledning. Man vill ha ett land där folk får tycka och tänka och samtidigt leva så mycket i harmoni som möjligt.
  Folk skall få rösta på det parti de vill, det är väl vettigare att vara nyfiken eller bara leva i acceptans än att bli arg för att personen tycker annorlunda.
  Folk skall få tro på den religion de vill, bara de inte försöker påtvinga eller påverka andra till att tro på samma.
  Jag personligen ser mest hat osv från såkallade “rödingar”,
  Personen jag nämnde förut (vänsterpartisten, även socialist och feminist) sade att jag kunde höra av mig när jag tycker likadant som personen i fråga…
  och hur skulle det se ut om jag sade upp kontakten med en person och bad den återkomma när den också röstar på SD… hm… inte mycket till logik.

  1. Anna Troberg

   January 17, 2014, 16:47:08

   Hej M!
   Eftersom jag tenderar att försöka hålla mig ovanför invektiv och sånt, så tenderar jag också att få otrevliga mejl från alla sidor, eftersom alla sidor har folk som inte förstår att lite hyfs är en bra sak att ha. 😉

   Jag har alltid försökt umgås med människor som tycker en massa olika saker och inte alltid samma saker som jag. Jag tycker att det är utvecklande att få stöta och blöta mina åsikter mot andras.

   Jag har däremot alltid undvikit att umgås med extremister ur alla läger, även mitt eget piratläger, eftersom jag tycker att extremism är kontraproduktiv och oempatiskt. När man blir för extrem och söker de värsta ytterligheterna, så glömmer man bort andra människor och att ta hänsyn till dem på ett sätt som jag ogillar ordentligt.

   1. M

    January 17, 2014, 19:13:46

    Låter klokt :)
    Jag ogillar hur extremism får folk att vara och har svårt att förstå mig på deras tänk, men accepterar hellre personen som individ än att bete mig som om jag hatar personen pga dennes åsikter.
    Extremism är aldrig bra för samhället förstås.
    Ha en bra helg!

 31. Micke

  January 17, 2014, 16:30:48

  Hej.
  Stå på dig. Jag håller inte med dig i vad du alla gånger säger men jag kommer gå i döden för att försvara din rätt att säga det du vill….

  Trevlig helg :)

  1. Anna Troberg

   January 17, 2014, 16:48:08

   Hej Micke!
   Precis så. Ha en trevlig helg du med! :-)

 32. Dan

  January 17, 2014, 17:17:21

  Anna du är verkligen underbar, säg mig, har du några % till höger också? 😉

  Till mitt bidrag. Signaturen “Coinhunter” klagar på att sverigevänner kallar sig just sverigevänner.

  Nå, vad sägs om att de som säger sig “gilla olika” tar och gör just detta, respekterar andra åsikter än sin egen grupps?

  1. Anna Troberg

   January 19, 2014, 13:58:24

   Hej Dan!
   Jag har nog procent både till höger och vänster om man tvunget vill stoppa in mig i den gamla högervänsterskalan. Innan jag blev pirat kände jag inte att jag passade in i något parti, eftersom den gamla högervänsterskala kändes föråldrad och stel. Så, Piratpartiet kändes som ett nytt och fräscht initiativ till att introducera en politisk hållning som opererar på en helt annan skala. :-)

 33. Token

  January 17, 2014, 23:47:47

  Jag är också en debattör från “hatsajten” Avpixlat. Jag håller inte med dig om en del saker, men jag anser dig vara en ärlig debattör.
  All heder till dig och du ska få uttrycka din åsikt utan en massa personliga påhopp.

  Bra jobbat Anna. Stå på dig.

 34. David Eriksson

  January 18, 2014, 05:37:32

  Tack för ditt svar Anna!
  Vilka grupper vi tror är integrerbara eller ej är egentligen ointressant. Vi kan önska vad vi vill. Det intressanta är vad siffrorna visar oss. Faktum är att vissa grupper inte lyckats integrera sig i något västerländskt samhälle oavsett betingelserna.

  Sedan kan vi önska att det vore annorlunda. Där är vi på samma plan. Men i slutändan måste vi inse faktum. Vissa grupper kommer aldrig anpassa sig till det västerländska samhället. Det är helt OK. Vi ska inte tvinga på folk det liberala/toleranta samhället. Men problemet uppstår när samhället blir fullt av människor som egentligen föraktar det västerländska toleranta samhället. Då måste något ge vika. Frågan är vad vi prioriterar. Det toleranta öppna västerländska samhället eller fri invandring? Vi kan inte få båda.

  1. Anna Troberg

   January 19, 2014, 14:05:16

   Hej igen David!
   Fast, nu utgår du från att din världsbild bara är. Jag tror att du har fel. Nyckeln till att få olika människor att fungera ihop är att behandla alla människor lika. Om man genom ett dåligt fungerande system för mottagande av människor som kommer hit redan från början sorterar ut vissa människor, så är det inte så konstigt att en del har svårt att komma in i samhället. En mycket enkel sådan grej är svenskundervisning. Man drar ner på möjligheterna att få lära sig svenska och undrar sedan varför folk inte får jobb, osv.

   Jag är humanist. Jag ser varje människa som en möjlighet. Den möjligheten kan man antingen ta vara på eller kasta bort. I dag har vi ett system som tenderar att kasta bort den. Jag vill hitta ett system som tar vara på den.

   Jag vägrar helt enkelt att räkna bort människor. Jag blir upprörd när människor sorteras bort ur samhället. Om anledningen är att de råkar komma från ett annat land, att de är “näthatare” eller vad det nu kan vara intresserar mig inte så mycket. Jag tror nämligen att ju fler som får möjlighet att känna att de är en del av samhället, desto bättre kommer samhället att bli.

 35. Jerry Berglund

  January 18, 2014, 06:33:20

  Hej hej. Bra sagt. Håller med dig i stort. Men jag tycker ändå det är lite tråkigt att du bara nämner rasism/nazism och misogyna näthatet. Jag tycker du glömmer bort allt detta hat som sker faktiskt mot män den missandri (som jag tyvärr själv) tycker verka vara helt ok i dagens samhälle. Att skriva ner männen som om de vore samhället problem. Du nämnde själv i någon debatt att det kanske finns orsaker till den hårda tonen ibland på nätet, och att det i stort sett beror på människor som känner sig ohörda och kanske inte alls känner igen sig och att detta skapar frustration. För mig är det t ex fruktansvärt jobbigt att dag efter dag, läsa om hur män inte gör si eller gör så. Gubbröra, gubbslem o s v. Så fort man kritisera ett inlägg som skrivs av någon feminism som på något sätt försöker raljera över hur män är, så blir man alltså gubbe och kränkt vit man. Eller för ja som du nu själv fick för att du kritiserade att man ägger ut oskyldigt folk för sina åsikter. Jag har t o m i större utsträckning minskat på min åsiktsaktivitet på nätet tack vare denna hårda ton. Det går liksom inte att diskutera varken jämställdhet eller jämlikhet p g a att feminismen typ kapat hela frågan. Så det är tuft att du orkar med detta debattklimat, för jag orkar det då inte längre. Det går t o m åt helskotta för mig i mina studier för att jag inte håller med genusteorierna. Jag är för jämställdhet och jämlikhet. Jag är för allas rätt till lika behandling vare sig man är kvinna eller man, invandrare, handikappat, homosexuell m fl. Alla skall ha rätt till ett bra liv. Men att inte få diskutera utan att bli nervärderad och kränkt för sina åsikter gör att man inte pallar. Jag vågar altlså inte ens skriva mina åsikter öppet längre, vilket jag gjorde tidigare. Så fort jag skrivit något. Så kommer det kanske en 15 minuter, så raderar jag detta. Skall vi ha det så verkligen. Det värsta är, att man inte är anonym längre heller, utan alla se vad man skriver och är ärligt talad rädd för represalier av olika sorter. Visst i sig är det kanske inte så farligt, men problemet är ju att risken är att man förlorar jobb o s v för att man inte tillhör den rätta åsikten. Hade lätt kunna stå för min åsikt öppet, om man inte blev kränkt varje gång man sätter sig ner och skriver. Och jag skall säga, jag kör inget kränkande själv. Skriver aldrig att någon är en idiot, eller dumhuvud, eller andra hemska saker, men själv får man detta tillbaks. Så det är bra att någon vågar fortsätta tycka. För jag börja ge upp.

  1. Anna Troberg

   January 19, 2014, 14:08:47

   Hej Jerry!
   Det finns naturligtvis även misandri på nätet och jag förstår att det är frustrerande. Jag tycker det är skitdrygt att tjejer som gillar gaming ofta får höra att de minsann inte är riktiga gamers för de är ju brudar. Så, självklart förstår jag att den måste kännas jobbigt för män att möta motsvarande på andra arenor på nätet.

   Jag tror dock att nyckeln till att lösa det problemet inte är att sitta och jämföra vem det generellt är mest synd om. Det är ingen tävling. Jag tror att det bästa sättet är att föregå med gott exempel och försöka använda känslan av att känna sig orättvist behandlad i vissa situationer till att förstå att andra känner exakt samma sak i andra situationer. Empati is the shit. :-)

   Och ge inte upp. Allt går att förändra till det bättre om man hjälps åt. :-)

 36. Rickard

  January 18, 2014, 15:02:27

  Jätte bra Anna!

  Jag tycker det är otroligt viktigt att man ska få vara anonym på nätet. Självklart kan det vara intressant att veta från vem åsikter kommer från men anonyma åsikter är också värdefulla. Skygga människor eller bara människor som inte vill att deras grannar ska veta vad det tycker måste också få komma till tals. Alla åsikter måste få komma fram och de fula ska bekämpas med fakta inte skampålar.

  1. Anna Troberg

   January 19, 2014, 14:09:13

 37. Ping

  January 18, 2014, 17:02:06

  Jag är nog lite mer njugg med berömmet till Troberg. Hon har alldeles för många uppfattningar som går stick i stäv med mina egna. Kanske är man så skadad av alla skitstormar som vi nationella utsatts för under åren att det blir svårt att tro på Troberg ?! Dessutom har ju piratpartiet deklarerat sin motvilja mot Sverigedemokaterna och jublade lite för mycket över att de hindra SD från att få representanter i europaparlamentet. Sånt glömmer man inte i första taget.

  1. Anna Troberg

   January 19, 2014, 14:11:11

   Hej Ping!
   Äsch, SD har då tjimmat över att de kom in i riksdagen och vi inte gjorde det. Om man ska ojja sig över att politiska motståndare tycker det är kul att ge en spö, så får man ägna sig åt något annat än politik. 😉

 38. Peter

  January 18, 2014, 19:08:30

  Hej Anna,

  Jag vill bara skriva att jag tycker du är en fantastisk människa och att du gör ett riktigt bra jobb!

  /Peter

  1. Anna Troberg

   January 19, 2014, 14:11:31

   Tack Peter! :-)

 39. Dude dude

  January 18, 2014, 20:58:32

  Skönt att läsa något nyanserat och vettigt, i den annars lågkonjunktur av första klassens journalistik som ter sig. Att du dessutom mödosamt och i hövlig ton tar dig an antagonister och sympatisörer, förtjänar du all respekt och lycka.

  Väl mött

  1. Anna Troberg

   January 19, 2014, 14:12:38

   Hej Dude dude!
   Det är ju inte för inte någon kallade mig för “trevlighetsfascist” på Facebook. 😉

 40. Ping

  January 18, 2014, 22:31:15

  Jaha, det var väl det jag trodde. Det är naturligtvis alltid roligt att få rätt men i ditt fall känns det nog lite trist. Det är då själva tusan att ni i slutänden är lika dana allihop. Det blev som det blev med att alla skall få komma till tals. Faktiskt blev jag ändå besviken.

  1. Anna Troberg

   January 19, 2014, 14:14:31

   Hej igen Ping!
   Nu hänger jag inte med. Hmm… Fick du inte din kommentar publicerad på en gång? I så fall beror det på att man måste ha fått en kommentar godkänd innan andra kommentarer släpps igenom direkt. Det är för att hålla borta spam.

   Men, som du ser här ovanför har din första kommentar både släppts igenom och fått ett svar, så du kan nu glädja dig över att världen visat sig vara trevligare än du trodde. :-)

 41. Deep Blue

  January 19, 2014, 10:33:12

  En sak som förbryllar mig litegrann när jag läser kommentarerna här, är det faktum att en del verkar välja mellan SD och PP. Det ser ut som att PP har mycket att göra när det gäller att komma ut med vårt budskap, om vi anses stå så nära SD. Underligt och obehagligt.

  1. Amnexis

   January 19, 2014, 12:28:12

   Man kan faktiskt BÅDE attraheras av en politik som rättar munnen efter matsäcken när det gäller migrationspolitik, samt av en politik som står upp för människan integritet och rätt att slippa bli konstant övervakad.

   Det som är riktigt obehagligt och underligt är att PP Sverige förvaltar Falkvinges arv på ett så klantigt sätt. Ännu mer obehagligt blir det om CE och AA åker ur EU-parlamentet pga av den ideologiska lekstuga som PP här hemma blivit.

   Eller vill du putta bort mig och min EU-röst till SD också eller?

   1. Deep Blue

    January 19, 2014, 13:09:01

    Så vilken fråga är viktigast för dig just nu? Är PP’s politik och värderingar eller SD? Vilka delar när det gäller SD vill du offra för att rösta på PP, och tvärtom?

    1. Amnexis

     January 19, 2014, 19:48:16

     Ja, ska det finnas ett anständigt samhälle att leva i, och kämpa för personlig integritet och frihet på internet i, så måste nationalstaten Sverige bestå, det kommer den inte göra vid fri invandring där majoriteten av de som invandrar går direkt till livstids försörjning av staten. Dessutom kan man inte kombinera välfärdsstaten med fri rörlighet. Iaf inte om man tänkt sig erbjuda de som “rör” sig hit fri tillgång till vår gemensamma plånbok, direkt och utan motprestation och skyldigheter. Som det är nu verkar det som de nyanlända bara har rättigheter och inga skyldigheter.

     Finns det någon gräns på invandringen enligt PP eller ska vi öppna gränserna helt? Idag har vi reglerad invandring, jag vill justera invandringen från ca 100.000/år till ca 50000år. Så att samhället hinner ta hand om dem som redan är här, men som ofta glöms bort när sådana här saker diskuteras. Eller är idén att invandringen ska slå sönder välfärdsstaten?

     En annan aspekt är att kontrollen av de människor som kommer hit och vill ta del av vår välfärd är obefintlig. Det kan vara krigsförbrytare, klaner som strider med varandra, kriminella, vuxna män som hävdar att de är barn (Norge gör tandröntgen t.ex.)

     Så viktigast för mig att Sverige inte blir till en soptipp för allsköns kriminella från tredje världen, därför blir det SD till riksdagen. Jag är rädd fär att det enda PP skulle åstadkomma i riksdagen är att rösta för mer vettlös migrationspolitik tillsammans med S,V,A,Mp-partierna. Men jag tycker internet/övervakningsfrågorna också är viktiga, därför blir det PP till EU. CE uträttar storverk där, dock inte lika säker på att PP skulle uträtta storverk i riksdagen. Och skulle det bli storverk så är det på bekostnad av mer vettlös politik på ni vet vilket område.

     Ni ska veta att i SDU pratas det ganska mycket om PPs kärnfrågor också; personlig integritet och frihet på internet samt kritik mot FRA/NSAs övervakning av våra samhällen.

   2. Deep Blue

    January 19, 2014, 13:56:35

    Dessutom så är det lite snurrigt att anse att jag ensam kan putta bort en väljare. Som om jag har haft någon makt över PP’s politik, eller nåt.

    1. Amnexis

     January 19, 2014, 19:27:51

     Sa inte att du kan, men du verkar göra ditt bästa…

   3. Anna Troberg

    January 19, 2014, 14:20:29

    Hej Amnexis!
    Piratpartiet och SD har alltid varit varandras politiska och värderingsmässiga motsatser. Så var det på Falkvinges tid och så är det nu. Det enda som skiljer den tiden från nutiden är att vi i och med att vi breddat vår politiska plattform blivit mycket tydligare i en rad olika frågor som vi tidigare bara pratade om i lite mer fluffiga termer.

    Att vara tydlig med sitt politiska budskap är inte en “ideologisk lekskola”. Det är politisk mognad.

    1. Amnexis

     January 19, 2014, 19:54:21

     Vi får väl se i vår hur den mognaden slår ut. Hoppas att CE och AA får vara kvar i Bryssel iaf. Ökar PP kommer jag tillbaka till riksdagsvalet och ber om ursäkt för mina tvivel.

     Jag är också medveten om att SD är en soppa med en del illasmakande kryddor, men som du sa så är det en protest mot de andra jönsarna mer än ett godkännande av SDs politik som helhet.

     Hade gött!

 42. Kloker

  January 20, 2014, 19:36:04

  Det här är ett av dina allra bästa inlägg, Anna! Och det finns många av lika hög, eller nästan lika hög, kvalitet.

  “att vissa människor “förtjänar” att hängas ut för sina åsikters skull [är] ett lika horribelt som avslöjande ordval.”
  Instämmer helt med dig här.

  Det finns dock ett blogginlägg som du skrev för drygt ett halvår sedan där vi tyckte väldigt olika där du namnpublicerade några twittrare som hade utryck ganska sunkiga åsikter.

  Det var dåligt av Sveriges Radios Studio Ett att inte fixa researchen ordentligt och ifrågasätta ditt gamla inlägg, för jag hade gärna velat veta vad du anser är skillnaden mellan din namnpublicering och Expressens, eller om du helt enkelt tog intryck av kommentarerna till det gamla inlägget och bytte ståndpunkt. Du får så klart gärna svar här. Tänk också på att det kan komma frågor på det i någon framtida intervju med en bättre påläst journalist.

  1. Anna Troberg

   January 21, 2014, 06:57:24

   Hej Kloker!
   Jag tycker det är dåligt av dig att inte göra din research. Det inlägg du tar upp handlade inte om personer som skrivit anonyma tweets. Det handlade om människor som glatt skrivit tweets öppet och under sina vanliga namn. Hade de skrivit anonymt hade jag inte publicerat bilden med deras namn, MEN nu valde de själva att på en offentlig plattform att under eget namn skriva det de skrev. Det var deras eget val. Ingen tvingade dem.

   Så, om någon journalist frågar om det, så har jag inga problem att ge ett svar på det. Situationen är en helt annan eftersom skribenterna inte skrev anonymt, utan under eget namn.

   1. Kloker

    January 21, 2014, 17:04:31

    Tekniskt sett ett godtagbart svar.

    Men den gemensamma nämnaren är att det handlar om icke offentliga personer som hängs ut vid en digital skampåle, det som kallas för “Public shaming”. Allt detta för att de nyttjar sin yttrandefrihet. Den yttrandefrihet som du säger ska gälla alla.

    * Jack Werner, som ursprungligen sammanställde tweetsen, var självkritisk: “Jag kan mycket väl ha gjort fel.”
    * Hans Andersson, chef för SVT interaktiv, var kritisk till publiceringen. Han trodde inte att det leder till något bra att skapa en skitstorm mot folk som tycker fel och sade “Det gör bara att folk sluter sig i sitt skal eller försvinner.”
    * Anette Novak, internationell mediekonsult och fd chefredaktör på Norran, sade “Om vi inför Public shaming som system då tror jag tyvärr att det kan bli så att det skadar inte bara debattklimatet utan även våran känsla för att vi lever i ett fritt land. Folk kommer att vakta sig för att agera och uttrycka sig och då har vi skadat något väldigt värdefullt. […] Det är bättre att med respekt möta även människor som har de mest märkliga åsiker […] så man får igång en dialog [än] att direkt brännmärka någon och säga “Du får inte var med längre för vi tycker [inte om] dina åsikter”. Det betyder inte att åsikerna försvinner, utan dom kommer att gå under ytan och komma ut i någon annan form, och det kan vara oroande.

    Efter publiceringen försvann åtta av de tio twittrarna helt från Twitter eller gjorde sina konton endast tillgängliga för sina följare.

    Lyssna gärna på Mediernas inslag (det kommer först i programmet och är ca 10 min långt)..

    Jag vill inte se Public shaming i Sverige. Det är rättsosäkert och ovärdigt ett civilicerat samhälle. Public shaming är allt det som du har sagt om Expressens publicering.

    1. Anna Troberg

     January 21, 2014, 17:25:20

     Hej Kloker!
     Självklart finns det olika åsikter i frågan. Jag föredrar att låta den som skrev bestämma. Har man valt att vara anonym, så ska man få vara det. Har man valt att skriva under med sitt namn så ska även det respekteras. Det kan man tycka olika om, men så tycker jag. Det är dessutom en linje som inte underminerar den linje som jag drivit i Expressen-frågan. Så, håll med eller inte, men anklaga mig inte för dubbelmoral för det är det inte.

     1. Kloker

      January 21, 2014, 18:24:28

      Tack för svar!

      Jag förstår skillnaden du gör mellan de som kommenterade anonymt och twittrarna, men med tanke på de få antal följare som twittrarna hade torde det vara tämligen okontroversiellt att dra slutsatsen att deras avsikt inte var att åsikterna skulle få den spridning som de fick. Hur kan du skriva att du “respekterar” deras vilja när du publicerar deras namn? Tror du verkligen att de hade svarat “ja” om Jack Werner hade frågat dem om de ville vara med i hans collage?

      Kan du ärligt och med gott samvete säga att du inte förstod att din publicering skulle åsamka dem skada? För det hade ju gått precis lika bra att återge och bemöta endast själva innehållet i tweetsen. Om det verkligen var innehållet du ville diskutera.

      Som du ser har jag svårt att släppa den här frågan. Jag är nämligen rätt säker på att du har gjort killarna illa. Du må tycka att de förtjänar det, men det är i så fall inte upp till dig eller mig att avgöra det. Straff utmäts av domstol, inte av bloggare eller media. Straff verkställs av staten, inte av en uppretad folkmassa. Straff utdelas definitivt inte till någon för att de har nyttjat en rättighet som är skyddad i grundlagen. En rätt som du säger dig försvara.

      1. Anna Troberg

       January 21, 2014, 19:29:23

       Hej igen Kloker,
       vi har redan haft den här diskussionen och jag tror inte att någon av oss kommer att ändra oss. Så, nu kommer jag att säga det här en gång till. Håll sedan med mig eller inte, men räkna inte med att jag tänker ändra mig för att du tjatar om samma sak. Ibland får man helt enkelt vara eniga om att man är oeniga.

       Jag tror inte på att idiotförklara människor. Jag tror att folk som twittrar fattar att det de skriver potentiellt kan få en väldigt stor publik. Jag tror till och med att det för väldigt många är själva målet med att twittra. Jag tror också att folk är fullt kapabla att själva avgöra huruvida de vill skriva under med sitt namn eller inte.

       I det här fallet använde några personer sin åsikts- och yttrandefrihet till att öppet och under eget namn skriva allmänt homofoba kommentarer via twitter. Jag använde min åsikts- och yttrandefrihet till att öppet och under eget namn bemöta det de skrivit. Åsikts- och yttrandefriheten ger ganska stort utrymme. Den skyddar en dock inte från att få sina åsikter bemötta. Det är inte ett straff att få sin åsikt bemött. (I så fall straffar du mig nu. ;-))

       Det hade varit ett straff om jag på eget bevåg outade personer som valt att vara anonyma med sina åsikter. Dessa personer valde dock inte att vara anonyma. De valde att offentligt stoltsera med namn och åsikter. I den mån de utsats för offentlig skam, så skämde de ut sig själva. Deras val och deras ansvar. Vilket också gör detta till en sak som är mycket väsensskild från Expressens publiceringar.

       Vill du komma tillrätta med den här typen av saker, så kommer du ingenstans med att skälla på mig. Då måste du ut i världen och skydda människor från sin egen dumhet och det tror jag är ett sisyfosarbete. Eller som Einstein en gång sa (enligt nätet): “Det finns bara två saker som helt säkert är oändliga. Det är universum och människors dumhet. Och då är jag inte ens säker vad det gäller universum.”

       Jag kan leva med mitt samvete i den här frågan. Jag är dock intresserad av om du har ställt samma fråga till de glada twittrarna? Hur ser deras samvete ut? De gick medvetet ut för att skada andra. Det borde tära en del. Är du intresserad av den mekaniken? Vad fick dem att agera så? Eller är deras samveten ointressanta? Har de inget ansvar alls för sitt eget agerande? Är det bara vi andra som ska axla ansvar för att de inte tagit något alls?

       1. Thomas Hallgren

        January 21, 2014, 19:41:38

        Kul att läsa den här ordväxlingen. Man tänker “ja han har ju faktiskt rätt” och sen “bra replik från Anna. Det var ju faktiskt inte anonymt” följt av “Ja absolut, hans ståndpunkt är ju superviktig” och slutligen (i alla fall när jag skriver det här) “hon har mer än en poäng där, undrar hur det här slutar?”

        Tänk om det förekom like roliga och intressanta diskussioner mellan researchgruppen och avpixlat. Det ni!

       2. Kloker

        January 21, 2014, 22:14:20

        Tack för svar, igen!

        Jag använde min åsikts- och yttrandefrihet till att öppet och under eget namn bemöta det de skrivit.
        Det gjorde du. Men det är bara halva sanningen. Den andra halvan är att du även utnyttjade din position till att publicera deras namn på din blogg med vetskap om att det skulle skada dem. Det var inte nödvändigt för att kunna bemöta och problematisera innehållet deras tweets.

        Det är inte ett straff att få sin åsikt bemött.
        Sant. Men att tvingas stå vid en skampåle är det. Du kunde ha bemött åsikerna utan att publicera namnen.

        Dessa personer valde dock inte att vara anonyma. De valde att offentligt stoltsera med namn och åsikter.
        “Stoltsera”? Verkligen? Tror du att de hade svarat “ja” om Jack Werner hade frågat dem om de ville vara med i hans collage? Att de ville bli namnpublicerade i riksmedia och på din blogg för sina tweets? Att en enda av dem tänkte “Här är min chans att bli lite känd för nåt.”

        De gick medvetet ut för att skada andra. Det borde tära en del. Är du intresserad av den mekaniken? Vad fick dem att agera så?
        OM jag är intresserad! Så klart! Jag älskar att skrapa på det som kallas ondska och hitta nyanser eller, i bästa fall, rötter! Här kommer min okvalificerade gissning:

        Jag kan inte veta, men jag tror att killarna säkert förstod att tweetsen kunde skada, men jag tror faktist också inte att det var det som var den primära orsaken till att de skrev dem. Jag ser killar som på ett ganska klumpigt och tafatt sätt söker varandras bekräftelse (på bekostnad av andra). Det är ogenomtänkt och får oanade och katastrofala följder för de oturliga 10 som väljs ut av Jack Werner att stå tillsvars för uttryck som åtminstone ett hundratal(!) andra gett utlopp för. Det som följer tenderar att luta åt en diskussion om person istället för sak. För det är lättare att skicka hat mot en utpekad person än att argumentera för eller emot en sak. Eller att undersöka orsaken närmare. Vi lär knappast få veta mycket mer nu när vi har hånat dem offentligt. Jag tror som Hans Andersson: Att de sluter sig. Inte bra!

        detta [är] en sak som är mycket väsensskild från Expressens publiceringar.
        Jag förstår distinktionen du gör mellan
        1) Handlingen att publicera tweets med eget namn och
        2) Handlingen att publicera anonyma inlägg
        Väsensskild är den inte. Det din publicering och Expressens har gemensamt är att både du och Expressen
        1) har utsett er själva till domare och bödel samt
        2) valde att utdela straffet skampåle.

        Jag är dock intresserad av om du har [frågat] twittrarna [om de kan leva med sitt samvete]?
        När du fiskar, brukar du då fånga alla fiskar?
        Ämnet just nu är namnpublicering. Den tar jag med dig.

        Jag kan leva med mitt samvete i den här frågan.
        Låt det gro. Skicka dem en tanke när du släcker lampan ikväll och imorgon. Det är 10 killar som kan få svårt att få både jobb och flickvän. Alla Googlar alla och internet glömmer aldrig. Rätt åt dem? Kanske. Men är du säker? Är du verkligen helt och 100% säker? Och var du rätt person att avgöra det?

        1. Amnexis

         January 22, 2014, 03:15:43

         Men jisses mänska. De skrev ju under med sina riktiga namn och publicerade på nätet själva!! Vad i det faktumet är det du inte begriper?!!? Man hittar väl deras tweets på google med?!!

         Superlånga utlägg kring det hela också. Mängden ord du använder ger dig inte mer rätt, men du verkar ju inte riktigt kloker om man får säga så.

         Du försöker alltså skylla det faktum att några skrev ogenomtänkta saker på twitter, under sina egna namn, på Anna Troberg?
         Det är hennes fel? Kom igen! Snacka om kortslutning…

         1. Kloker

          January 22, 2014, 16:26:06

          Man hittar väl deras tweets på google med?
          Det gör man. Men det är stor skillnad på att något man twittrar läses av ett 50-tal följare och att bli namnpublicerad av Jack Werner (7000 följare) och Anna Troberg (5000 följare). Med så många följare kommer också ett utökat ansvar för vad man publicerar och i vilket syfte. Om man, som Anna, dessutom är partiledare för ett parti som är invalt i en beslutande församling då är det minst sagt olämpligt att göra en sådan publicering. Den som säger sig försvara alla (ALLA!) människors rätt till egna åsikter kan inte göra en sådan publicering.

          Om syftet var att diskutera mäns attityder mot damlandslaget då kan man göra det utan att publicera namnen.

          Att publicera namnen fyller enbart funktionen att ställa avsändaren vid skampålen. Det är ovärdigt. Att därefter försvara publiceringen med att man publicerade namnen “av respekt”(!) för twittrarna. Det är oanständigt. Att medvetet göra någon illa är självklart inte att respektera dem.

          1. Anna Troberg

           January 22, 2014, 18:11:27

           Hej igen!
           Jag försvarar alla människors möjlighet att vara anonyma om de valt att vara det. Om de valt att inte vara anonyma och parar det med att göra något dumt, så är det inte mitt ansvar att skydda dem från deras egen dumhet.

              
          2. Kloker

           January 23, 2014, 22:56:55

           Det är inte heller ditt ansvar att straffa människor för att du uppfattar att de inte delar dina värderingar, särskilt inte om du samtidigt talar dig varm för allas rätt till åsiktsfrihet.

           Vill du bemöta åsiker går det lika bra utan att hänga ut människor med namn och bild.

           Att du sedan påstår att du publicerar killarnas namn på din blogg av “respekt”, det tycker jag är riktigt, riktigt dåligt av dig.

              
 43. Söder

  January 25, 2014, 11:41:33

  Glömde mina frågor.
  Vad menar du med att de registrerade har unkna åsikter? Har du läst alla tusentals registrerade kommentatorers inlägg?
  Är det unket att ifrågasätta invandringspolitiken?

 44. Linah

  October 2, 2016, 23:22:28

  Hej! Nu var det ju visserligen ett par år sen du skrev detta inlägget, fick syn på det nu nyss, men jävlar vad bra skrivet! Jag önskar att varenda tidning/nyhetssajt la upp din text, ALLA borde läsa den, verkligen! Enormt uppfriskande att för en gång skull läsa en text skriven av en person som uppenbarligen är mycket intelligent, klarsynt och medveten. Jag har kanske inte exakt samma politiska åsikter som dig men det spelar ingen roll, jag respekterar dig lika mycket ändå liksom. Önskar att alla medieprofiler kunde läsa och lära av din text, är så jävla trött på allt hat från både vänstersidan och högersidan. Nu fick man lite hopp iallafall, när man ser att det faktiskt finns smarta människor därute :-) Tänk om alla kunde hålla det på en sån respektfull nivå, vad annorlunda samhället sett ut! Mycket, mycket respekt till dig, ha det så gott och fortsätt med det du gör :-)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *