Pages

Categories

Search

 

Du bestämmer om Piratpartiet ska inkluderas eller exkluderas

Du bestämmer om Piratpartiet ska inkluderas eller exkluderas

by
January 22, 2014
Politik
2 Comments

Under valåret kommer Piratpartiet då och då att exkluderas från sammanhang som vi borde vara en del av. Många mediakanaler, skolor och andra bjuder in partier baserat på vilka församlingar de redan finns representerade i. För Piratpartiets del betyder det att vi bjuds in till evenemang där EU-valet ska avhandlas, men inte till sammanhang där riksdagsvalet ska avhandlas. En del tycker att riksdagen smäller högst och bjuder bara in riksdagspartier helt oavsett vad som ska diskuteras. Detta är en intressant utmaning för oss som parti och vi behöver din hjälp för att tackla den.

“Men”, kanske du tänker, “varför ställer inte Piratpartiet centralt till ett jävla liv om att partiet då och då exkluderas?!” Svaret på den frågan är enkelt. ALLA partier vill vara med ÖVERALLT. Det är ingen newsflash. Jag lobbar alltid för att partiet ska bli inkluderade i så mycket som möjligt när jag pratar med media och andra, men det vore kontraproduktivt för partiet centralt att dra igång vendettor med alla som någon gång exkluderat oss. Det skulle bara leda till att vi aldrig fick vara med.

Lösningen är en annan och den finns i den lilla dialog som nästan alltid utspelar sig när jag pratar med en journalist eller debattarrangör och lobbar för att de ska ta med Piratpartiet när de jobbar med politiska frågor i största allmänhet och valåret i synnerhet:

Jag: “Piratpartiet har två EU-parlamentariker. Vi borde inkluderas i er valrapportering.”
Journalist: “Ja, det tycker ju ni så klart, men det är allmänhetens intresse som avgör.”
Jag: “Har allmänheten sagt att de inte är intresserade av att ha oss med?”
Journalist: “Njäe, men de säger inte att de vill ha med er heller.”

Du ser? Lösningen är du.

Media och debattarrangörer baserar sitt urval på vad allmänheten säger att de vill ha. Du är en del av allmänheten. Tala om för dem vad du vill ha. Det räcker inte att sitta hemma och hetsa upp sig över att Piratpartiet exkluderas från sammanhang där vi borde vara självklara. Det hjälper inte att mejla mig och skälla ut mig eller någon annan i partiet som automagiskt borde “fixa” problemet. Den enda lösningen är att du och var och en av alla vi andra axlar vår lilla del av ansvaret för att lösa problemet.

Varje gång du ser att Piratpartiet exkluderats låter du bli att sitta och hetsa upp dig och rikta din frustration åt fel håll. Kanalisera istället din frustration på ett positivt sätt och åt rätt håll. Det är inte ens svårt. Det enda du behöver göra är detta:

Kontakta på ett trevligt sätt tidningen/journalisten/skolan/debattarrangören som exkluderat partiet och upprört dig och säg att det är toppen att de bevakar supervalåret, men att du saknar Piratpartiet. Var ärlig och säg som det är. Du är intresserad av Piratpartiets inspel i den politiska debatten och du är intresserad av att få veta mer om vad partiet under mandatperioden uträttat i EU.

Om du inte är 100% säker på att kunna behålla ditt lugn och fortsätta vara trevlig om någon säger emot, så ring absolut inte. Helt oavsett intentioner och ärende, så är det obehagligt att få en hetsig hetsporre i luren och det minskar drastiskt möjligheterna att bli lyssnad på. Skriv ett trevligt och kort mejl, twittra en schyst fråga eller ställ den på Facebook.

Tänk på att less is more. En journalist eller konferensarrangör får massor av mejl. De har inte tid att läsa igenom meterlånga mejl med sjuttio länkar till halvtimmeslånga YouTube-klipp som stärker din tes. Skriv hellre något sådant här:

Hej, hej!
Jag såg att ni skriver om EU-valet. Kommer ni att inkludera Piratpartiet i er rapportering? Jag är väldigt intresserad av hur de förvaltat sin mandatperiod i Bryssel och på hur de ställer sig till en rad politiska frågor.
Ha det så bra,
Nisse

Om du vill få med en länk, så bifoga EN länk till en aktuell sak vi gjort i eller kring den aktuella frågan, tex en publicerad debattartikel eller info om en demonstration vi planerar. På så sätt hjälper du till att medvetandegöra att vi är en ständigt närvarande del av den politiska debatten som de inte bör missa om de vill känna att de har långa benet före. Alla gillar att känna att de har koll. Hjälp dem med det.

Hej, hej!
Jag såg att ni ska ha en politisk debatt om yttrandefrihet. Har ni bjudit in Piratpartiet? Deras partiledare skrev så här om Expressens namnpubliceringar nyligen: http://www.expressen.se/debatt/overtramp-att-hanga-ut-anonyma-skribenter/ Jag är väldigt intresserad av att få höra mer om deras inställning till detta och vad de andra partierna tycker om den.
Mvh,
Nisse

Dessa två exempel är till för inspiration. Ingen läser 200 exakt likadana mejl. En personlig touch är A och O om man vill ha sitt mejl läst. Media och debattarrangörer vill veta vad du tycker. De är inte intresserade av att du kan klippa och klistra vad någon annan tycker att du ska tycka.

Ett sådant här mejl spelar kanske inte så stor roll, men 200 varje gång Piratpartiet förbises gör det. Därför är det jätteviktigt att ALLA hjälper till med detta.

Om alla som läser det här inlägget gör trevliga påminnelser om att Piratpartiet glömts bort till en daglig del av sitt valarbete, så kommer partiet att få vara med i betydligt fler sammanhang.

Tack för hjälpen!
:-)

Och här säger jag ungefär samma sak i en liten film som ni kan sprida till de som tycker det är trist att läsa en massa text.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post