Pages

Categories

Search

 

Bildt spatserar runt i bara mässingen i nätfrihetsfrågor

Bildt spatserar runt i bara mässingen i nätfrihetsfrågor

by
January 24, 2014
Integritet, P1, Politik
11 Comments

Ah, Carl Bildt är i farten igen. Den här gången har han pratat med Aftonbladet och kommenterat de faktum att alla inte är lika glada över hans nya jobb som ledare för en internationell kommission med uppdrag att staka ut internets framtid.

Jag och Piratpartiet är inte nöjda med Bildts nya jobb och jag blev en smula förundrad när jag läste de svar han ger i intervjun:

Du har blivit utsedd till ordförande i Internetkommissionen. Nu undrar vissa om du verkligen är rätt person med tanke på Sveriges nära samarbete med USA inom signalspaning?

– Det har inte med saken att göra. Det är väl “the usual suspects” som Piratpartiet och vänstern som har en hangup på de här frågorna. Sysslade med internetfrågorna innan de överhuvudtaget kom på dem.

“The usual suspects” minsann. Det är ju roligt att utrikesministern så starkt förknippar Piratpartiet med frågor som rör internet och integritet. Det är dessutom jätteroligt att Bildt påstår att han “sysslade med internetfrågor” innan vi pirater “överhuvudtaget kom på dem”. Det har jag fnissat över hela morgonen.

Om man nu ska ägna sig åt en så tramsig “min är större än din”-tävling vad det gäller internetfrågor, så kanske man bör passa sig att jämföra storleken på sin egen lilla nätsnorre med människor som var med när internet ännu bara var en glimt i en uppspelt programmerares öga. Man kommer nämligen oundvikligen att tvingas inse att man inte riktigt “measure up”, så att säga. Dessutom, storleken är inte allt. Det är vad man gör med det man har som räknas och … well … Bildts uppvisning i dessa frågor imponerar inte.

Mindre roligt är det att Bildt inte ens inser, alternativt försöker dölja, att den uppgift han fått i allra högsta grad har med frågan om statlig övervakning att göra. Det verkar även Aftonbladet reagera på.

Om det inte handlar om signalspaning eller Snowden-effekten, vad handlar det om då?

– Det handlar om hur vi förenar dynamik och innovationskraft på nätet med en regleringsordning som tillåter friheten på nätet och friheten för nätet gentemot de regimer som försöker ta kontrollen över det. Det finns ett antal länder som försöker ta över nätet. Du kan själv gissa vilka de är.

Ja, det finns länder som försöker ta över nätet. Det sker bland annat genom statlig massövervakning av kommunikation på nätet. USA är skitbra på det. Sverige bistår dem i det arbetet. Det är trist i sig. Än mer trist är det eftersom det blir påtagligt att våra makthavare tänker ungefär på samma sätt kring vår rätt till personlig integritet som makthavarna i Kina, Syrien, Ryssland och en rad andra mer eller mindre totalitära länder.

Det är skamligt av Bildt att ge sken av att han intresserar sig för vår frihet på nätet. Han sitter i en regering som uppskattande dunkar FRA i ryggen så ofta de kan. Han har proklamerat att statlig övervakning är “diskret” och en “frihet” som “goda” länder kan ta sig. Han har aktivt försökt dölja FRA:s samarbete med NSA, bland annat genom att lägga in ett veto som förhindrade EU att ställa de mest känsliga frågorna om NSA:s verksamhet till USA.

Det faktum att Bildt lyckats sälja in sig själv som Mr Nätfrihet är inget annat än ett bevis på att han kan snacka och är en jäkel på att lura i folk att kejsarens nya kläder är flådiga som tusan. Gott så, men man kan inte både ha och äta kakan. Man kan inte både försvara friheten på nätet och samtidigt aktivt jobba för att inskränka den. Någonstans måste man göra ett val.

Nåväl, det är inte bara Bildt som kan snacka. Jag är också en jävel på det. Jag är dessutom en envis typ med god självkänsla, så Bildts yxiga härskartekniker biter inte på mig. Jag kommer att påpeka att Bildt spatserar runt i bara mässingen varje gång han försöker bluffa sig fram i samtal om nätfrihet och massövervakning. Om det gör mig och mitt parti till “usual suspect” med en “hangup”, så är jag stolt över det.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


11 Responses

 1. Björn Persson

  January 24, 2014, 14:03:14

  Hehe! Jag förmodar att när Al Gore hade uppfunnit Internet så var Carl Bildt den förste han berättade det för. :-)

 2. JohJoh

  January 24, 2014, 15:30:02

  Lysande skrivet.

  “friheten för nätet gentemot de regimer som försöker ta kontrollen över det”
  Driver han med oss!? Den “regim” som helt uppenbart gör allt i dess makt för att kontrollera nätet är ju USA, men jag misstänker att kan inte syftar på det med sin sliutkläm:
  “Du kan själv gissa vilka de är.”

  Men det så klart, det räknas inte som övervakning när de “goda” gör det.

 3. Angieee

  January 24, 2014, 15:44:00

  Bra skrivet – men måste då komma med inlägget att jag inte tror att herr Bildt är helt dum i huvudet, även om han kan vara arrogant nog…..Däremot tycker jag det är synd att Piratpartiet känner att man måste gå till personangrepp – en sida av politiken som jag alltid har haft väldigt svårt för, och jag uppskattar den inte mer för att jag har mina sympatier hos piratpartiet…….hmmm, konklutionen är att poängen är riktig – men sättet att framföra den inte optimal. Hoppas på stor integritet från piratpartiet framöver. Best wishes…..

 4. Thommy M. Malmström

  January 24, 2014, 16:44:48

  Tja, med de kålbladen lär han vara en mästare på avlyssning. Konstigt att han inte hör på sig själv hur dumt han låter.

 5. Dr. Mabuse

  January 24, 2014, 16:45:53

  Sedan när blev det personangrepp att påpeka det faktum att Carl Bildt är inkompetent eller har en tydlig agenda i nätfrågor när detta är högst relevant för den uppgift han fått?
  Om någon hycklar så är det på sin plats att påtala detta.
  Och liknelsen med kejsarens nya kläder är högst relevant och väldigt träffande…

  Bra skrivet Anna!

 6. Antimon555

  January 24, 2014, 21:10:36

  Vem var det egentligen som valde Bildt till det här?

 7. Kewi

  January 24, 2014, 22:43:11

  Han är arrogant nog att neka Västsahara och Palestina rättigheter. Antagligen för djupa handlingsavtal med Marocko. Jag skäms för vår utrikesminister. Demokrati…?

 8. Jan

  January 25, 2014, 01:41:31

  Förbannat bra skrivet Anna!
  Helt enkelt…

  Ha det
  Jan

 9. Amnexis

  January 25, 2014, 03:32:58

  Nu ska räven Bildt vakta hönshuset. Ingen behöver oroa sig…

 10. Kloker

  January 27, 2014, 21:08:04

  Vad håller Carl Bildt på med egentligen?

  “Det handlar om hur vi förenar dynamik och innovationskraft på nätet med en regleringsordning som tillåter friheten på nätet”
  Va? Vad pratar han om? Det är ju bara floskler!
  Om Carl Bildt på allvar tror att internet sitter och håller andan i väntan på att han ska “tillåta det frihet” då har han redan där bevisat sin inkompetens inför uppgiften.

  “Det finns ett antal länder som försöker ta över nätet. Du kan själv gissa vilka de är.”
  Det finns svenska ministrar och myndigheter som försöker detsamma. Kan han gissa vilka det är?

 11. Antimon555

  January 29, 2014, 20:56:36

  Äntligen har en kommentar kommit in på den här bloggen. Förut har de fastnat i filtren, och inga mejl som jag skickat har uppmärksammats på månader and counting. Efter ett par veckor blev jag så irriterad att jag skrev ett inlägg om det. Det här är nog lite för meta för att egentligen tas upp i en kommentar, men eftersom mejl inte verkar läsas gör jag det ändå.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *