Pages

Categories

Search

 

Novus undersökning visar att Piratpartiet bryter igenom medias riksdagsfixering

Novus undersökning visar att Piratpartiet bryter igenom medias riksdagsfixering

by
February 11, 2014
Politik
18 Comments

Så har den första opinionsundersökningen inför EU-valet kommit. Den kan man läsa lite kort om hos Sveriges Radio och SVT. Så här ser den lilla politiska ögonblicksbilden från Novus ut:

S: 27,3
M: 20,9
MP: 15,7
FP: 10,9
V: 10,8
SD: 4,8
C: 4,5
KD: 2,3
PP: 1,3
JL: 0,5
F!: 0,2
Annat: 0,6

Ett mejl i min inbox talade nyss om för mig att det är KATASTROF för Piratpartiet. Man ska dock inte tro på allt som hamnar i ens mejlbox. Så, jag gjorde mig en kopp kaffe och begrundade sakernas tillstånd.

Först funderade jag på Piratpartiet anno 2009:

 • 2009 syntes Piratpartiet inte ens i opinionsundersökningarna så här långt före valet.
 • 2009 blev Piratpartiet inte inbjuden till några radio- eller TV-debatter.
 • 2009 var det en STOR grej om Piratpartiet ens blev inbjuden till en skoldebatt i Sveg.
 • 2009 hade Piratpartiet ingen politisk erfarenhet att tala om.
 • 2009 hade Piratpartiet inga större bedrifter att visa upp.
 • 2009 hade Piratpartiet inget valmanifest.
 • 2009 var Piratpartiet ett smalt fokusparti.
 • 2009 hamnade Piratpartiet i media på grund av yttre omständigheter, inte på grund av eget mediaarbete.
 • 2009 hade Piratpartiet inga pengar att tala om, bara knappt 400 000 att spendera på sin valkampanj.
 • 2009 hade Piratpartiet ingen stabil organisation.
 • 2009 tyckte de flesta att Piratpartiet var ett gäng tomtar.

Det enda Piratpartiet faktiskt hade var fantastiska aktivister, en uppfriskande ny syn på omvärlden och en färsk Pirate Bay-dom i ryggen. 2009 fick Piratpartiet 7,13 % av rösterna i EU-valet.

Hmm… Det är faktiskt ett smärre under att vi alls fick några röster 2009. Det om något är ett bevis på att man kan komma långt med bra folk, en vinnande idé och lite vind i ryggen.

Sedan begrundade jag Piratpartiet anno 2014:

 • 2014 särredovisas Piratpartiet i opinionsiundersökningarna från början, vilket innebär exponering.
 • 2014 har Piratpartiet blivit inbjudet till alla de stora radio- och tv-debatterna, inklusive TV4:s partiledaredebatt inför valet.
 • 2014 får vi så många inbjudningar till skolor, universitet och konferenser att vi knappt kan ta hand om alla.
 • 2014 har vi den politiska erfarenhet en madatperiod i Bryssel ger. 2014 kan Piratpartiet peka på en rad bedrifter som arbetet i Bryssel resulterat i.
 • 2014 har Piratpartiet ett ordentligt valmanifest (som släpps imorgon).
 • 2014 har Piratpartiet en lika bred politisk plattform som tex Miljöpartiet.
 • 2014 hamnar Piratpartiet i media på grund av eget fotarbete.
 • 2014 har Piratpartiet en tre gånger så hög valbudget.
 • 2014 har Piratpartiet en stabil och väl inarbetad organisation.
 • 2014 ringer media och andra och vill ha pirater som sakkunniga.

Lägg dessutom till detta: Vi har fortfarande kvar våra fantastiska aktivister, men den här gången är de beväpnade med erfarenhet och kampanjutbildning. Vi har fortfarande kvar vår uppfriskande nya syn på omvärlden, men nu har vi mognat, fördjupat och konkretiserat den. Sist, men inte minst, så har vi tack vare Edward Snowden medvind i form av en världsomspännande debatt om statlig övervakning där Sverige figurerat som nyckelspelare att spinna på.

Hur stort väljarstöd dessa skillnader kommer att få i EU-valet 2014 vet varken jag eller den olyckskorp som mejlade mig halv sex i morse. Jag vet dock detta: Piratpartiet anno 2014 har det oändligt mycket mer förspänt än Piratpartiet anno 2009 och baske mig om jag tänker låta olyckskorpar inbilla mig något annat.

Novus undersökning om EU-valet visar om något att Piratpartiet bryter igenom medias riksdagsfixering och har ett stabilt stöd hos de som spontant anger partistöd. I takt med att EU-valet lyfts fram kommer även Piratpartiet att lyftas fram och vi vet sedan tidigare att vi är ena jäklar på att spurta. Vi pirater har ett stort arbete framför oss, men i dag är inte en dag att sitta och sura och tycka synd om sig själv eller Piratpartiet.

Jag tänker jobba vidare precis som planerat. I eftermiddag kommer SVT hem och intervjuar mig. Ikväll pratar jag på en demonstration för nätfrihet. I morgon lanseras Piratpartiets valmanifest inför EU-valet. På torsdag är jag i Uppsala och pratar på en yttrandefrihetskonferens. Alla sådana saker påverkar våra siffror uppåt. Att sitta hemma och tycka synd om sig själv gör det inte.

I dag är en dag som alla andra dagar, det vill säga en dag att pusha Piratpartiet.
:-)

oppoll

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


18 Responses

 1. Mattias Bjärnemalm

  February 11, 2014, 09:45:34

  den 10 februari 2009 fick vi 0,3% inför det årets EU-val i den första SIFO-undersökningen inför det valet.

  Om vi vill ha en jämförelsepunkt:

  http://4.bp.blogspot.com/-lOcoZKrdpV0/UvILpppm3XI/AAAAAAAAnu4/XTTNo19EzYs/s1600/opm%C3%A4t.PNG

 2. Jan-Olof

  February 11, 2014, 09:46:11

  Glöm inte:

  2009 fick piratpartiet själva ordna fram och distribuera valsedlar

 3. Henry Rouhivuori

  February 11, 2014, 10:08:19

  Vår chans att nå riksdagen ökar således utifall vi blir omvalda i EU.

 4. Vänsterpiraten

  February 11, 2014, 12:35:12

  Tyvärr så tycker jag inte partiet i sig har arbetat tillräckligt hårt för att visa att man kan åstadkomma något i Sveriges Riksdag, och var man verkligen står i viktiga frågor som skola, vård, omsorg och den fråga som jag brinner mest för; människans rätt att bestämma över sin egen kropp. Det ska bli spännande att läsa ert valmanifest och jag hoppas verkligen det går bra för er. För oavsett om jag inte tycker att ni framhäver er politik så tror jag på er. Jag tror ni kan bygga upp ett parti med sunda, och nutidsenliga värderingar. Denna gången kommer jag inte att hjälpa till med valsedelsarbetet, men jag hoppas att ni går framåt i både EU- och Riksdagsvalet

  1. Kloker

   February 12, 2014, 19:13:03

   Hej Vänsterpiraten!

   Det låter som om du har hjälpt till med att distribuera valsedlar för Piratpartiet vid tidigare val. I så fall vill jag tacka dig. Det är tack vare dig (och alla andra som hjälpte till) att många som tror på Piratpartiets politik kan fokusera sin energi på annat än distribution det här valet.

   Om du vill läsa vad Piratpartiet har uträttat i EU-parlamentet så har Christian Engström skrivit om det här och här. Rick Falkvinge skrev en sammanfattning i oktober 2012 här.

   För några dagar sedan var Christian och Amelia med och nominerade Manning och Snowden till fredspriset.

 5. Johan T

  February 11, 2014, 15:49:43

  Man måste fråga sig varför en så förkrossande stor andel av PP-väljarna 2009 inte tänker rösta på partiet denna gång.

  Troligen fick PP 2009 en stor andel rena proteströster av personer som var allmänt negativa till EU, men inte nödvändigtvis särskilt insatta i partiets politik. Även om det kan tyckas egendomligt ur ideologisk synpunkt, är nog risken stor att många av dessa missnöjesröster 2014 kommer att gå till ett annat EU-kritiskt parti: SD.

  Dessutom är det nog oklart för många väljare vad PP har lyckats uträtta i EU-parlamentet. Säkert spelar det också in att PP:s kärnfrågor inte spelar samma roll i mediedebatten som 2009. Detta trots t.ex. Snowden-avslöjandena.

  1. Per "wertigon" Ekström

   February 11, 2014, 22:14:00

   Beroende på hur de andra partierna positionerar sig så kan många missnöjesröstare gå och rösta på piratpartiet. Anledningen? PPs nuvarande vs förra valplattform.

   Förra gången så gick PP till val på att stoppa massövervakningen och reformera upphovsrätten och/eller immaterialrätten. Någonting som det har gjorts gigantiska framsteg inom – Jag tror inte ens PP vågade hoppas på de framgångar som skett tack vare våra två duktiga parlamentariker.

   Den här gången går vi till val på att räta upp det sjunkande skeppet EU, bland annat genom att driva igenom ett nytt EU-fördrag förankrat i både medlemsstater och folkviljan. Ett lättförståeligt fördrag som tas fram genom en öppen process där många medborgare får säga sitt, och sedan röstas detta igenom i en samtida folkomröstning där varje lands befolkning får säga sitt.

   Vi går dessutom till val på att försöka exportera vår svenska offentlighetsprincip. I en demokrati skall man kunna granska makten, så är det bara.

   Vi går dessutom till val på att stärka subsidaritetsprincipen och många andra principer som på sistonde fått ge vika för makthungriga människor och företag.

   Plus de saker vi gick till val på förra gången såklart.

   Vill du missnöjesrösta och peka finger åt etablissemanget? Vad tror du då ger mest effekt – ett parti som är rena nej-sägare till allt (a la SD), eller ett parti som tittat på problematiken och vill börja rätta till det?

   SD kommer inte kunna göra mycket i parlamentet. PP har gjort, kan, och kommer göra betydligt mer än SD över huvud taget kan drömma om. Det är den bistra verkligheten. Därför har de min röst till EU-parlamentet.

   1. Johan T

    February 11, 2014, 23:54:33

    Min förhoppning är att PP lyckas behålla mandaten. Och visst finns det möjlighet att mobilisera och locka väljare under våren. Men siffrorna idag borde fungera som en väckarklocka. Det vore en taktisk miss att bagatellisera eller bortförklara dem. Eller ännu värre: att se de låga siffrorna som något positivt.

    Och hur märkligt det än kan låta, är jag övertygad om att PP och SD till viss del slåss om samma väljare.

    1. Per "wertigon" Ekström

     February 12, 2014, 10:27:56

     Absolut.

     De låga opinionssiffrorna är ju förvisso bara ett mått på att vi knappt synts alls under de senaste fyra åren. Att gå från 1.3% till 13% på fyra månader får väl närmast beskrivas som en “herkuleisk” instats.

     Men det är bara att köra på, full fart i kaklet och ut på andra sidan. Det finns en plan, det finns en övergripande politik och det finns punkter som missnöjesröstare borde ta sig en allvarlig funderare på…

     Men, men.

 6. Antimon555

  February 12, 2014, 21:32:49

  Jag vill lägga in en kommentar som jag försökt lägga in förut, men som inte gick att lägga in då. Citatet, och att ni inte syns i opinionsundersökningarna stämmer ju inte längre men frågorna och poängen gäller än.

  “Er politik är bra, du skriver själv “Många har de senaste åren redan valt att besvara frågan med aktiv handling.” Det är nog få som inte har åtminstone en grundläggande idé om vad ni står för.

  Ändå syns ni inte ens i opinionsmätningarna. Vad är det för fel?

  Varför väljer den som sätter värde på demokrati med yttrandefrihet och integritet att inte rösta PP?

  Finns det inte så många, eller har de någonting emot er? Eller är det någonting annat?

  Att svara på den frågan är det första steget mot framgång. Jag tror inte att informationsspridningen är det som är viktigast just nu.”Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *