Pages

Categories

Search

 

Öppet brev till biskop Åke Bonnier

Öppet brev till biskop Åke Bonnier

by
February 14, 2014
Integritet
11 Comments

Hej Åke!
Du är inte en epic fail, men FRA:s agerande mot dig och dina kolleger är det. Det är därför jag skriver det här brevet till dig.

Jag läste på Twitter att du varit och hälsat på FRA. Jag tycker att det är väldigt bra att du som biskop tar dig tid att undersöka hur FRA:s verksamhet påverkar prästers tystnadsplikt och själavårdssamtal i förtroende. Jag tycker att det är väldigt dåligt av FRA att föra dig bakom ljuset. Jag tycker att du förtjänar bättre. Jag tycker att du förtjänar sanningen.

Glöm vad FRA har sagt till dig. I dag finns det ett sätt att bevara prästers tystnadsplikt och ha själavårdande samtal utan risk för att någon annan tar del av det hela. Det sättet är att lämna mobiltelefon, surfplatta och dator hemma och cykla rakt ut i skogen och sätta sig ner på en trevlig sten och prata. Jag vet att det låter extremt, men ge mig några få minuter av din tid, så ska jag förklara det hela lite närmare.

Alla digital trafik som passerar Sveriges gränser går genom FRA:s filter. Även om du mejlar eller Skypar med din granne, så tar de ettor och nollor som är er kommunikation antagligen en sväng eller två utanför Sveriges gränser och därmed genom FRA:s filter. Helt oavsett om de gör det eller ej, så har du ingen möjlighet att kontrollera om så är fallet och måste därför anta att all din elektroniska kommunikation alltid passerar FRA:s filter.

Jag gissar att FRA sa till dig att man inte får spana på inhemska förhållanden. Det stämmer. Det spelar dock mindre roll när man kan kalla sitt arbete för “utvecklingsarbete” och samla in och byta rådata friskt med till exempel amerikanska NSA. Och inte sa man väl något om att NSA:s spionprogram DROPOUTJEEP som låter dem läsa sms, mejl och kontaktlistor i folks mobiltelefoner?

Jag gissar att FRA sa till dig att man enligt lagen måste kasta viss insamlad information efter en viss tid. Det spelar mindre roll när man istället för att kasta informationen helt sonika flyttar den till en annan databas som inte är reglerad på samma sätt.

Jag gissar att FRA sa till dig att deras verksamhet är hårt reglerad. Det spelar mindre roll när man kan strunta i reglerna utan att någonting händer. Kontrollorganet SIUN har år efter år prickat FRA utan att någon ansvarig ställts till svars.

Men, det är inte bara FRA som hotar prästers tystnadsplikt och förtroliga själavårdande samtal. Sverige har implementerat EU:s datalagringsdirektiv och luckrat upp LEK (Lagen om elektronisk kommunikation). Det betyder att information om vem som ringer vem, när och från vilken plats, sparas en viss tid och kan hämtas ut utan direkt brottsmisstanke. SÄPO vill dessutom kunna hämta ut informationen utan att ens behöva fråga operatören först.

Varje dag inskränks människors privata sfär mer och mer. Journalister kan inte längre lova ett fullgott meddelarskydd. Präster kan inte längre utlova tystnadsplikt när en vilsen själ kommer för att söka tröst och stöd i absolut förtroende.

Jag säger detta, men jag är inte ensam. Advokatsamfundets Anne Ramberg är lika kritisk till FRA och deras trovärdighet. Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling likaså.

Jag förstår att det är lätt att låta sig luras av FRA:s charmoffensiver. Du är i gott sällskap och verkligen inte ensam. DN:s chefredaktör Peter Wolodarski garanterade i somras tidningens källor ett meddelarskydd som helt enkelt inte finns längre. Det drog bland annat till sig Anne Rambergs uppmärksamhet. Men, det finns all anledning för dig att inte låta FRA dupera dig.

Det är alldeles för mycket som står på spel. Förtroendet mellan en präst och de människor som söker sig till hen måste vara absolut. Där får inte finnas några tvivel eller oklarheter. Det är själva fundamentet för att kyrkan alls ska kunna bedriva själavårdande verksamhet. Är du verkligen beredd att satsa det förtroendet i ett spel där det redan är bevisat att motparten spelar med märkta kort? Jag tror inte det.

Lita inte på FRA. Lita istället på organisationer som inte har ett egenintresse av att föra dig bakom ljuset. Lita på organisationer som, precis som kyrkan, är helt beroende av att kunna lova förtroliga samtal under absolut sekretess till människor. Lita på Advokatsamfundet och Journalistförbundet.

Jag hoppas att du får en riktigt trevlig helg,
Anna
—————————————–
Anna Troberg
Partiledare Piratpartiet

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


11 Responses

 1. jimmi

  February 14, 2014, 16:52:41

  Var det inte några vänster inriktade på 60-70io tal som åkte/blev inbjudna till antingen kina eller ryssland och som blev visade hur allt var där. Att en målad teaterskärm var över deras ögon visste de nog inte om.

  1. Xerx

   February 14, 2014, 17:41:08

   En grupp från vänsterflanken åkte till Kamboja (då Demokratiska Kampuchea) 1978.
   Dom reste runt i landet och fick prata med folk och när dom kom hem var dom väldigt positiva till vad de sett och upplevt.
   Detta var under tiden när Pol Pot och Röda Khemererna styde och massmord i obegriplig omfattning skedde.

  2. J

   February 15, 2014, 13:17:33

   Det har hänt flera gånger att folk åkt runt i diktaturer och kollat in förmågan att måla kulisser. Till exempel så blev nobelpristagaren i litteratur André Gide av med precis alla sina gamla vänsterpolare när han efter en resa i Sovjet på trettiotalet skrev en lite besviken redogörelse som heter “Resa i Sovjet”, där han beskrev vad han sett när han tittade lite bredvid kulisserna. All heder åt André Gide. Hans polare hade naturligtvis sett det André sett, men i likhet med många politiker som besökt FRA och därefter beskrivit myndighetens förträfflighet så ville de inte solka ner bilden av något de var övertygade om trots allt var till för allas bästa.

 2. Daniel Otterholm

  February 14, 2014, 17:25:29

  Bra sammanfattning av det sjuka läge vi har i dagens $verige.

 3. Mats Nord

  February 14, 2014, 21:34:17

  Mycket bra!
  Folk blir inte bara lurade, som vår bidskop, utan många har också resignerat. Vad gör man då? Hur omvänder man en som gjort det?

 4. Johan AKZ

  February 15, 2014, 10:13:09

  Bra information! Läser biskopen brevet här och ser kommentarerna? Kan tipsa om att man kan kryptera sin kommunikation också. Tror inte det finns lagar i Sverige som reglerar hur medborgare får kryptera sin kommunikation. Finns det i andra länder dock.

  Om det finns någon sanning bakom den här informationen – DÅLIG STIL FRA! Ni kanske kunde byteshandla med något som inte är så integritetskränkande för svenska medborgare? Är det som fås i utbyte verkligen värt det? Nu kanske det är det, men vad vet jag.

 5. Alexander

  February 15, 2014, 16:59:29

  Lär dig att copy/pejsta embedded tweets som RT.com gör det, mycket mer socialt och effektivt :)

  1. Anna Troberg

   February 15, 2014, 17:18:14

   Nå. tant är inte dum i huvudet och kan copy pasta embedded tweets, men jag gillar dem inte och struntar i det. :-p

 6. Henrik Sundström

  May 29, 2014, 18:27:45

  Bra inlägg!

  Bra också att den präst, Jakob Sunnliden, som initierade kontakten med FRA och som var med Biskop Bonnier och “ryggdunkade” skriver “Anna Torberg ett öppet brev till biskop Bonnier som är väl värt att läsa. Som om Anna själv var med på mötet” och länkar hit :-)

  Svenska kyrkan och FRA-frågan #svpol #fra #svenskakyrkanLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *