Pages

Categories

Search

 

Det är inte du som vinner på att ingen talar om att FRA-lagen är NSA:s handarbete

Det är inte du som vinner på att ingen talar om att FRA-lagen är NSA:s handarbete

by
March 13, 2014
Integritet, Politik
One Comment

En av mina barndomsvänner var grymt avundsjuk på mig för att jag hade en storebror. Hon hade inga syskon alls och föreställde sig att livet med en storebror i något slags rosenrosa mytologiskt skimmer. I hennes värld var en storebror en ständigt närvarande beskyddare. Hon vägrade lyssna på mig när jag försökte ge en lite mer nyanserad bild av verkligheten. Hon tänkte inte om förrän min storebror byggde en massiv Lego-pistol propellerad med grova gummiband och övade prickskytte på oss tills vi blödde.

Jag tänker ganska ofta på den där Lego-pistolen. Dels för att jag har ett ärr mitt mellan ögonen efter ett välplacerat skott, men även av ett helt annat skäl. Den där gamla barndomsminnet påminner mig om att det krävs mer än man tror för att få människor att släppa taget om fantasibilder de fäst sig vid. Speciellt när det handlar om rosenskimrande visioner om Storebror.

Det finns tyvärr alldeles för många som aldrig växer ifrån bilden av Storebror som en allestädes närvarande beskyddare. Jag undrar ofta hur länge det ska dröja innan människor inser att Storebror faktiskt bara är alleständes närvarande. Punkt. Jag vet inte hur långt det är kvar, men jag hoppas och tror att Edward Snowden på egen hand förkortat reaktionstiden en hel del även om media är löjligt tysta och tyvärr låter ansvariga politiker vara detsamma.

Vi vet sedan tidigare att svenska FRA är en av amerikanska NSA:s bästa kompisar. Exakt hur banden dem emellan ser ut är svårt att utröna. När SVT:s Uppdrag Granskning strax före jul grävde runt i det stod även de mest övervakningsvurmande riksdagsmännen handfallna. Under några dagar stammades det mycket om att FRA minsann har ett regelverk att hålla sig till. Det sades mycket lite om det faktum att man inte följer regelverket speciellt bra. Inte heller sades det något om att man kan undkomma större delen av regelverket genom att kalla det man gör “utvecklingsverksamhet”. Allt det där är i sig graverande, men skrapar man på ytan blir det ännu värre.

Tack vare Snowdens brev till EU-parlamentets utskott för mänskliga rättigheter vet vi nu ganska precis hur mycket värre. Snowden skriver bland annat:

One of the foremost activities of the NSA’s FAD, or Foreign Affairs Division, is to pressure or incentivize EU member states to change their laws to enable mass surveillance. Lawyers from the NSA, as well as the UK’s GCHQ, work very hard to search for loopholes in laws and constitutional protections that they can use to justify indiscriminate, dragnet surveillance operations that were at best unwittingly authorized by lawmakers. These efforts to interpret new powers out of vague laws is an intentional strategy to avoid public opposition and lawmakers’ insistence that legal limits be respected, effects the GCHQ internally described in its own documents as “damaging public debate.”

Så, NSA och deras brittiska motsvarighet GCHQ har alltså personal vars enda uppgift är att hitta kryphål i eller förändra andra länders lagstiftning. För det första ska naturligtvis både USA och England ge fan i att pilla i andra länders lagstiftning i syfte att kringgå den demokratiska processen. Om de upplever att demokrati är så himla bökigt, så borde de kanske fundera på om de verkligen arbetar för människors bästa eller om syftet drabbats av galopperande ändamålsglidning och nu mest tjänar dem själva.

Under den stora FRA-debatten var vi många som lyfte möjligheten att USA utövade påtryckningar på den svenska regeringen. Det togs inte på allvar. Det borde det ha gjort. Snowden fortsätter nämligen:

In recent public memory, we have seen these FAD “legal guidance” operations occur in both Sweden and the Netherlands, and also faraway New Zealand. Germany was pressured to modify its G-10 law to appease the NSA, and it eroded the rights of German citizens under their constitution. Each of these countries received instruction from the NSA, sometimes under the guise of the US Department of Defense and other bodies, on how to degrade the legal protections of their countries’ communications. The ultimate result of the NSA’s guidance is that the right of ordinary citizens to be free from unwarranted interference is degraded, and systems of intrusive mass surveillance are being constructed in secret within otherwise liberal states, often without the full awareness of the public.

Så, det där fina regelverket som riksdagsmän och ministrar så gärna hänvisar till när FRA kritiseras är alltså NSA:s lilla pyssel som man med regeringens goda minne tvingade på oss alla under falska förespeglingar. Ni får ursäkta mig, men om våra riksdagspolitiker på allvar tror att det är något som gör din och min värld tryggare, så måste vi byta ut dem omedelbart.

Snowden berättar vidare att man när lagarna är på plats gör “accessoperationer”. Det är åtgärder med syfte att få tillgång till bulkdata från olika operatörer i landet. I England rör det sig om bland annat Verizon, British Telecommunications och Vodafone. Med tanke på att man tycks ha en fast handlingsplan är inte frågan om man gör samma sak i Sverige, utan snarare hur långt man har kommit. Din och min möjlighet att få information om det är i dagsläget liten. Jag kan dock notera att Säpo för ett par månader sedan slog fast att man anser sig ha rätt till en egen bakdörr in i operatörernas databaser. Det är illa nog om det är deras eget påfund. Det är än värre om det är USA:s påhitt.

By the time this general process has occurred, it is very difficult for the citizens of a country to protect the privacy of their communications, and it is very easy for the intelligence services of that country to make those communications available to the NSA — even without having explicitly shared them. The nature of the NSA’s “NOFORN,” or NO FOREIGN NATIONALS classification, when combined with the fact that the memorandum agreements between NSA and its foreign partners have a standard disclaimer stating they provide no enforceable rights, provides both the NSA with a means of monitoring its partner’s citizens without informing the partner, and the partner with a means of plausible deniability.

Det där låter förvillande lika FRA:s “utvecklingsverksamhet”, eller hur? Information hamnar där den hamnar, men FRA har ryggen fri för det är ju “utvecklingsverksamhet” och på andra sidan av Atlanten sitter NSA och gnuggar händerna.

Snowdens slutledning är skrämmande:

The result is a European bazaar, where an EU member state like Denmark may give the NSA access to a tapping center on the (unenforceable) condition that NSA doesn’t search it for Danes, and Germany may give the NSA access to another on the condition that it doesn’t search for Germans. Yet the two tapping sites may be two points on the same cable, so the NSA simply captures the communications of the German citizens as they transit Denmark, and the Danish citizens as they transit Germany, all the while considering it entirely in accordance with their agreements. Ultimately, each EU national government’s spy services are independently hawking domestic accesses to the NSA, GCHQ, FRA, and the like without having any awareness of how their individual contribution is enabling the greater patchwork of mass surveillance against ordinary citizens as a whole.

Sakta men säkert har våra politiker stoppat om oss med en tung våt övervakningsfilt och nu förväntar de sig att du och jag ska sova gott i våra bryskt upplysta sovrum. Men, hur ska vi kunna sova gott när utvecklingen i Sverige de senaste åren följer NSA:s arbetsplan till punkt och pricka? Hur ska vi kunna sova gott när vår regeringen lyder USA och struntar i våra röster? Hur ska vi kunna sova gott när ljuset alltid är tänt i våra privata rum?

Just nu är det pinsamt tyst om detta i media. Politiker håller tyst och medierna pressar inte dem på några svar. Någon vinner på all denna tystnad och du kan vara säker på att det inte är du.

2014 är ett supervalår. Gör din röst hörd.

storebror700

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


one Responses

  1. Kloker

    March 14, 2014, 18:16:30

    Mycket bra text, Anna. Tyvärr beror nog mediernas tystnad mycket på bristande kompetens inom området. De människor som besitter denna kompetes får bättre betalt med att jobba direkt med frågorna och utveckla systemen än att skriva om dem.

    Stort tack därför till de få hjältar till journalister som faktisk skriver om dessa frågor! Stort tack till alla hjältar till bloggare! Ni drar ett tungt lass och jag hoppas ni får den uppskattning ni förtjänar.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *