Pages

Categories

Search

 

Reinfeldt, Lööf och Hägglund lämnar ynklig walkover till TV4:s partiledardebatt

Reinfeldt, Lööf och Hägglund lämnar ynklig walkover till TV4:s partiledardebatt

by
March 19, 2014
Politik
16 Comments

Statsminister Fredrik Reinfeldt, näringsminister Annie Lööf och socialminister Göran Hägglund har tre saker gemensamt. De är alla partiledare. De är alla ministrar. De är alla för fega och/eller ointresserade för att ställa upp i TV4:s partiledardebatt den 20 maj. Resultatet är att TV4 bestämt sig för att helt ställa in debatten. Det är ju lite svårt att ha en meningsfull partiledardebatt när tre av regeringens partiledare fattas.

Att tre partiledare inte tycker att de behöver masa sig till en partiledardebatt inför EU-valet är naturligtvis ett symptom på ett större problem. Riksdagspartierna är generellt måttligt intresserade av EU-val. Det är dessutom ett symptom på ett ännu större problem. Politiker har glömt bort att det faktiskt förpliktigar att be om människors förtroende i ett val. Man förväntar sig stöd, utan eget engagemang i utbyte.

Johan Ingerö, presschef hos Göran Hägglund säger detta i Aftonbladet:

Det kändes som att de ville ordna en vanlig riksdagsdebatt, något som det kommer att krylla av under det här året. Vi tycker att det blir förvirrande för väljarna. Göran Hägglund ställer inte upp i valet till EU-parlamentet. Vi ville skicka vårt förstanamn Lars Adaktusson men det var inte TV4 intresserade av.

Nej, Göran Hägglund ställer inte upp i EU-valet, men hans parti gör det. Nog är det väl då också rimligt att han finns tillgänglig för debatter i anslutning till valet? Det enda som är verkligt förvirrande här är varför tre partiledare och ministrar är så ointresserade av EU-valet att de inte ens har lust att prata om det.

Jag har skrivit en debattartikel om detta till Aftonbladet, som kommer att publiceras inom några dagar. Där utvecklar jag mitt resonemang om riksdagspolitikernas galopperande oengagemang i EU-valet lite mer. Jag grottar dessutom ner mig lite i det faktum att riksdagspartierna beslutat att dela 44 miljoner mellan sig själva och Piratpartiet för att öka valdeltagandet, men naturligtvis väljer att dela ut dem på ett sätt som främjar valdeltagandet i riksdagsvalet, det vill säga det val som minst behöver det.

Sist, men inte minst undrar jag varför media inte heller bryr sig om EU-valet. Var är den verkliga granskningen? Jag vill bli granskad. Jag är partiledare för ett parti med två mandat i EU-parlamentet. Jag är en av partiets toppkandidater. Väljarna förtjänar att veta om jag har smutsig byk någonstans.

Jag tycker att Reinfeldt, Lööf och Hägglund ska skämmas. Det är ynkligt att inte ge väljarna en ordentlig partiledardebatt inför EU-valet.

(Foto: Albin Olsson.)

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


16 Responses

 1. Robert Blomberg

  March 19, 2014, 13:03:56

  Klart dem är intresserade, men är dem företrädarna i parlamentet? Annars kommer väljarna till lokalen och tänker “OJ KAN VI INTE RÖSTA PÅ PARTILEDAREN, VAD ÄR DETTA FÖR SKIT?”. Har jobbat som valsamordnare och vet att det är likadant i varje val.

  Och det är otroligt viktigt att visa upp sin kandidat vilket dessa partier vill. Ni har två mandat, vad har ni gjort i parlamentet?
  Och att undra varför media inte bryr sig är som att säga, varför bryr sig ingen om frågor i Västerviks-kommun? Folk bryr sig inte, det känns inte som hemma med EU. Dock håller jag med, EU är otroligt viktigt men media vill tjäna pengar, inte vara samhällsnytta.

  1. Anna Troberg

   March 19, 2014, 13:10:06

   Hej Robert!
   Fast Både SVT och SR kommer att ha debatter med toppkandidaterna. Vilket naturligtvis är jättebra. TV4 ville komplettera detta med en partiledardebatt, vilket också vore jättebra.

   I förra valet röstade ca 45% i EU-valet. Om vi ska få upp den siffran till någonting som åtminstone börjar likna något, så måste riksdagspartierna och deras ledare sluta gå runt och låtsas som om EU-val liksom är något som inte alls angår dem eller har med dem att göra.

   1. Robert Blomberg

    March 19, 2014, 13:47:12

    Men Partiledarna skall inte företräda EU-Parlamentet. Vad skall dem då göra där i en debatt?

    Och dem låtsas inte, dem vet att nästan hela riksdagens agenda handlar om just EU-frågor. I alla reklamkampanjer från alla parti säger dem att det är viktigt.

    1. Jesper Jansson

     March 19, 2014, 14:12:19

     Så det är endast kandidaterna i respektive parti som vet vilken politik de ska driva i EU?

     En partiledardebatt hade defenetivt dragit mycket uppmärksamhet till valet.

    2. Anna Troberg

     March 19, 2014, 14:15:10

     Det är partierna som ställer upp i val. Det blir verkligen skitkonstigt om partiledarna inte vill ta i ett val som deras parti ställer upp i.

     Sedan har vi alla de där gångerna när parti och EU-parlamentariker tycker och gör helt annorlunda. Ju mer vi låter partiet ducka frågor om EU-arbetet, desto mer diskrepanser mellan partiets åsikt och faktiskt förd politik kommer vi att få. Ta upphovsrättsfrågan, MP och deras parlamentariker Isabella Lövin. Helt olika ställning och besvikna väljare till följd.

 2. Johan Metreus

  March 19, 2014, 13:32:11

  Här är skillnaden mellan Allians för Sverige och Piratpartiet i ett nötskal:

  “Jag är partiledare för ett parti med två mandat i EU-parlamentet. Jag är en av partiets toppkandidater. Väljarna förtjänar att veta om jag har smutsig byk någonstans.”

  Jämför det med vad Alliansen (och Socialdemokraterna före dem, väl att märka, gjort för att inskränka Offentlighetsprincipen Jämför med deras vägran att uttala sig i olika frågor, när de inte tar till märkliga manövrar som Bildt, där han som svar på en fråga från Ekot gör ett uttalande i Ring P1.

  1. Anna Troberg

   March 19, 2014, 14:17:22

   Hej Johan!
   Jag tycker att det vore tämligen ohyfsat att be om väljarnas förtroende och samtidigt förvänta mig att de ska köpa grisen i säcken. :-)

 3. Henry Rouhivuori

  March 19, 2014, 14:04:50

  Man skulle kunna misstänka att Reinfeldt, Lööf och Hägglund är rädda för att förlora debatten om EU.

 4. Mikael Blomstrand

  March 19, 2014, 16:29:27

  Jag blir faktiskt ganska arg och lite ledsen när jag läser det här. Enda anledningen till att PP ligger lågt i opinion är att folk inte ser oss tillräckligt mycket. PP skriver massor med artiklar som är jättebra, men det leder sällan till någon stor sida i papperstidningarna, och vad man än tycker om det så är det mycket större kraft i artiklar som publiceras i dem. Uppenbarligen vill Reinfeldt, Lööf och Hägglund undvika att få folk att se att PP är ett alternativ. En partiledardebatt skulle dra mycket mer uppmärksamhet till sig än en förstanamnsdebatt. De vill ju säkert också undvika NSA och FRA skandalen som de har lyckats slingra sig från hittills. Det här är det värsta som någonsin kunde hända. PP förlorar många röster på det här.

 5. Peter Andersson

  March 19, 2014, 19:40:56

  Bra Anna! Men det är förhoppningsvis mest deras egen förlust. Jag är gammal nog att minnas valet 1991, en av de efteranalyser som bitit sig fast löd ungefär så här; “varje gång de borgerliga partilederna såg en mikrofon tog de ett steg fram, varje gång de socialdemokratiska ministrarna såg en mikrofon tog de två steg bak.”

 6. Kloker

  March 19, 2014, 20:16:23

  Trist att Alliansens partiledare inte ställer upp i debatten. Ännu tråkigare att TV4 då väljer att ställa in den. Sandlåda. Igen. Och Alliansen slipper möta väljarna.

  Men det finns faktiskt andra partier som tycker att det här med väljardialog är viktigt.

  För varje parti som ställer in, bjud in nästa som står på tur. Det blir väl Sverigedemokraterna och Fi till att börja med gissar jag. Då kan Alliansen sitta där hemma i TV-soffan, sura och ångra sig att de missade att föra ut sitt budskap prime time.

  TV4 hade en chans att vitalisera det politiska samtalet men missade den. Jag hade gärna hört Gudrun Schymans framtidsvision.

 7. Lars-Erick Forsgren

  March 21, 2014, 11:26:52

  Bra att det ska bli en debatt mellan EU-kandidaterna.
  Men visst borde det fått bli en debatt mellan partiernas ledare också, om bara TV4 på ngt sätt kunnat garantera att det skulle handla om EU, om partiernas syn på parlamentet och vad som ska avhandlas där och hur.
  Visst var det svagt av de tre att inte ställa upp, men en del av ansvaret ligger nog hos TV4.

 8. Maj Grandmo

  April 5, 2014, 08:22:29

  Hej Anna. Såg dig i SVT Debatt och hur du plattade till själva Robban. Men det är en sak jag inte förstår. Kommer PP att verka för mer öppenhet eller mindre? Det kanske verkar vara en självklar och retorisk fråga, men den allmänna övervakningen av oss svenskar baserar sig på att våra personnummer inte är skyddade utan utnyttjas friskt av allt och alla.

  FRA är det mest kända redskapet för övervakningen av oss, men hur många register befinner vi oss i egentligen?

  Jag vill ha mindre insyn i mitt privatliv och vad jag har förstått så är det PP:s linje också. Så hur behandlas de här frågorna i EU-parlamentet?

  Våra riksdagspartier är en sorglig bunt föredettingar och betonghäckar. Tyvärr resulterar detta i att de svenska medborgarna inte i någon högre utsträckning informerar sig utan röstar “som de alltid har gjort”.

  Så att utmana denna trista församling är det bara SD som gör just nu. Och det är inte partiet värt i sitt tunna paket med enkla lösningar. Dessutom luktar det rasism om partiet.

  PP skulle kunna utmana SD om ett nytt piggt alternativ till betonghäckarna. De gamla riksdagspartierna har tappat alla egna visioner och verktyg för att förändra samhället.

  Det MÅSTE till ett nytänkande i svensk politik. Just nu känns det som vi inte längre lever i en demokrati. Anna, du kan säkerligen övertala SVT och TV4 om ett större utrymme för att presentera PP. Det kommer att gå hem hos alla under 40.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *