Pages

Categories

Search

 

EU-val: I soffan kan ingen höra dig skrika

EU-val: I soffan kan ingen höra dig skrika

by
March 21, 2014
Politik
4 Comments

Den 25 maj är det EU-val. Det är bara ett par månader bort. Det känns därför en smula märkligt att det är knappt är någon utanför min lilla politikbubbla som är medveten om det.

Varken min taxichaufför jag åkte med igår eller min pendeltågsgranne som jag slog mig i slang med i morse hade en aning om att det står ett EU-val för dörren. De hade inte heller en aning om det här:

 • Mer än 60% av alla beslut som passerar riksdagen har sitt ursprung i EU.
 • Tre av fyra partiledare i regeringen (Reinfeldt, Lööf och Hägglund) tycker att du inte behöver veta hur de tänker kring EU-politik och tackade nej till den nu inställda partiledardebatten i TV4.
 • Riksdagspartierna har beslutat att ge sig själva 44 miljoner till valkampanjande för att öka valdeltagandet i alla val, men att de fördelas så att de kommer att gynna valdeltagandet i riksdagsvalet, det vill säga det val som behöver det minst.

Kände du till det här? Om inte, så behöver du verkligen inte skämmas. Hur i hela friden ska du veta det när riksdagspartierna och media struntar i EU-valet? I dag ställer jag just den frågan i en debattartikel i Aftonbladet. Klicka gärna in dit och läs den.

Jag tycker att du har rätt att veta hur jag och mitt parti vill göra din vardag och omvärld bättre. Jag tycker att du har rätt att veta vad jag är för tjomme innan du lägger ditt förtroende och din röst i mina händer. Jag vill debattera Piratpartiets politik. Jag vill bli granskad. Det är för mig ett mysterium att andra politiker verkar nöjda med att slippa både debatt och granskning.

Det är svårt att påverka oengagerade partier och media, men man kan engagera sig själv. Här kommer därför ett par praktiska tips på vad du som väljare kan göra när politiker och media sviker inför ett viktigt val:

1. Om politikerna inte självmant förstår att du har rätt att få veta vad de tycker om olika saker, så kan du alltid uppmuntra dem genom att ställa frågor till dem. Många finns på Twitter, Facebook, Google+ och har dessutom en egen blogg. Om de svarar, så kan du bedöma om deras politik är något för dig. Om de inte svarar, så kan du utgå från att de struntar i dig och du bör lägga din röst på någon annan.

2. Om media inte är intresserad av verklig granskning av EU-kandidater utan bara levererar krigsrubriker om rötäggen, så kan du själv granska dem själv. Ställ frågor. Googla deras namn. Läs gamla blogginlägg och uttalanden. Bilda dig en uppfattning om vem personen är. Om någon som ber om ditt förtroende och din röst inte gillar att du gör det, så förtjänar de inte din röst.

3. Bestäm vilket parti och kandidat som du tror skulle representera dig bäst och gå för allt i världen och rösta!

I soffan kan ingen höra dig skrika, men i vallokalen är du en superhjälte med makt att rädda världen. Glöm aldrig det.

hund

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


4 Responses

 1. manen

  March 21, 2014, 17:52:55

  Mycket bra påpekat; folk i allmänhet gnäller oftast när det gäller EU, men gör något åt det du inte gillar då! Rösta t ex i EUP-valet den tjugofemte!

  Din röst betyder betydligt mer, numera, än vad en röst till riksdagen betyder.

 2. Johan Gaunitz

  March 21, 2014, 23:13:36

  Rätt – det är fel prioriterat ..

 3. Kloker

  March 21, 2014, 23:26:34

  En partiledare som är vit som snö. Det är fint. Nåja det kanske blir annat ljud i skällan när Annas “Wrecking Ball”-video släpps… 😉

  “I soffan kan ingen höra dig skrika, men i vallokalen är du en superhjälte med makt att rädda världen.” <- Bonuspoäng!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *