Pages

Categories

Search

 

En partiledare och ett parti bryr sig om din rätt till ett privatliv

En partiledare och ett parti bryr sig om din rätt till ett privatliv

by
March 31, 2014
Integritet, Politik
6 Comments

FRA:s verksamhet är som Metro i dag berättar om en jävla sandlåda. Det finns regler, men varken tjänstemännen i själva sandlådan eller politikerna som sitter utanför den på sina riksdagsbänkar som uttråkade föräldrar bryr sig. I stället ser alla storögt upp till en amerikansk Storebror som beter sig som sandlådeöversittare har betett sig i alla tider. Ingen av de som borde göra det tar något ansvar. Det betyder att du har en utmärkt chans att kliva fram och bli en hjälte.

När tjänstemän och politiker sviker står hoppet till dig. Du är demokratins sista försvarslinje. Vik inte undan. Gå och rösta. I soffan kan ingen höra dig skrika, men i vallokalen är du en superhjälte med makt att förändra världen. Rösta in partier som tar ansvar. Rösta bort partier som inte gör det.

Nyligen avslöjade Edward Snowden att den svenska FRA-lagen är resultatet av amerikanska NSA:s advokaters flitiga arbete med att se till att andra länders lagar utformas på ett sätt som gynnar USA:s övervakningsmaskineri så mycket som möjligt. En partiledare och ett parti uppmärksammade detta.

FRA har notoriskt svårt att hålla sig inom lagens ramar. Man kliver om och om igen utanför de ramar man har att förhålla sig till. Kontrollorganet SIUN har prickat FRA tio gånger (även om FRA taktiskt nog bara väljer att redovisa hälften av prickarna på sin hemsida), men detta har fått exakt noll och ingen konsekvens för de ansvariga på FRA. En partiledare och ett parti har konsekvent uppmärksammat detta.

Partiledaren är jag. Partiet är Piratpartiet.

Så, vad har de andra partierna haft för sig?

Allianspartierna har tillsammans med Socialdemokraterna banat väg för övervakningssamhället.

 • Moderaterna slirar. Fredrik Reinfeldt säger som vanligt ingenting. Han tycker om när debatten lägger sig. Han vill inte ens ställa upp i en partiledardebatt inför EU-valet. Carl Bildt ljuger.
  Varför? Moderaterna gillar övervakning och är mer måna om att göra USA glada än om att skydda ditt privatliv.
 • Centerpartiet tycker en sak och gör en annan.
  Varför? Centerpartiet gillar att sitta i regeringen mer än de ogillar massövervakning av ditt privatliv.
 • Kristdemokraterna pratar om integritet utan att förstå att de själva varit med och avvecklat den.
  Varför? Kristdemokraterna har inga principiella problem med att övervakas av en allestädes närvarande makt och gillar dessutom att sitta i regeringen.
 • Folkpartiet bidrar med fotfolk och skickar ut Allan Widman och Johan Pehrson för att få tyst på integritetsvurmare som jag i olika debatter. (De har ännu inte lyckats.)
  Varför? Folkpartiet gillar precis som C att sitta i regeringen mer än de ogillar massövervakning av ditt privatliv. De har dessutom glömt att de är liberaler.
 • Socialdemokraterna sparkade med hjälp av Tomas Bodström igång övervakningseländet och har sedan dess glatt agerat röstboskap när integritetskränkande lagar röstats igenom.
  Varför? Socialdemokraterna drog igång skiten och på den vägen är det. Utom ibland när man vill slå regeringen under bältet och ta billiga politiska poäng genom att låtsas att man faktiskt bryr sig om din integritet.

Oppositionspartierna i riksdagen har bidragit till övervakningssamhället genom att bidra med ett pinsamt blekt motstånd. Man har konsekvent gjort ingenting eller för lite för sent.

 • Miljöpartiet har hög svansföring, men det är mycket prat och lite verkstad.
  Varför? Deras huvudfokus ligger på andra saker.
 • Vänsterpartiet tycker generellt bra saker om personlig integritet, men man lägger precis som MP inte många fingrar i kors för att bilda opinion mot övervakningseländet om det inte råkar vara valår.
  Varför? Deras huvudfokus ligger på andra saker.
 • Sverigedemokraterna gillar massövervakning och mer och hårdare straff för allsköns saker.
  Varför: Information är makt och det har de inkorporerat i sin internkultur, så varför inte i resten av samhället?

Och, sist men inte minst, F!:

 • Feministiskt initiativ tycker precis som MP och V bra saker om din rätt till din personliga integritet, men det är en fråga som de väljer att inte fokusera på. Man tar inte ens upp frågan i sitt EU-valmanifest, trots att de flesta integritetspolitiska frågor har sitt ursprung i EU.
  Varför? Deras huvudfokus ligger på andra saker.

Den enda partiledaren som konsekvent sätter din personliga integritet främst är jag.
Det enda partiet som konsekvent arbetar för din rätt till ett privatliv är Piratpartiet.

Piratpartiets partiprogram finns här. Vi har levererat i EU. Vi ska göra det i fem år till.

FRA

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


6 Responses

 1. Jerker Montelius

  March 31, 2014, 12:57:40

  Underbart bra med genomgången av de andra partierna som inte kan eller vill bry sig.

 2. Bobo Wieland

  March 31, 2014, 13:27:24

  “Kristdemokraterna har inga principiella problem med att övervakas av en allestädes närvarande makt”

  😀

  1. Kloker

   April 1, 2014, 21:08:55

   Hahaha! Den missade jag. Den var ju jättebra! :-)

 3. Mikael

  March 31, 2014, 14:20:14

  Mycket bra redovisat!

  Orden “jävla” och “skit” funkar kanske bättre när man talar, men det är en smaksak.

  FRÅGA/IDÉ: Kan vi ordna någon webbsida som visar när (och av vem) olika övervakningslagar har införts – på Sverige-nivå resp EU-nivå – eller röstats ner, och vilka som har varit för resp emot, viktiga citat (“Man kan inte kriminalisera en hel ungdomsgeneration” t ex) etc?

  Helt enkelt en politisk tidslinje som visar vem som sagt vad, gjort vad, och vilka lagar som införts.

  Man skulle kunna placera positiva saker på ena sidan tidslinjen och negativa saker på andra sidan. Då skulle det t ex tydligt framgå när ett parti säger en sak, men agerar tvärtom. Och man skulle se vad PP har åstadkommit. Och man skulle se alla lagar i rätt och fel riktning som har införts (eller blockerats eller avskaffats).

  1. Micke

   March 31, 2014, 22:13:52

   Låter som en väldigt bra idé. Frågan är hur det är med tid. Det borde ha gjorts tidigare så att det kan användas flitigt i valkampanj… :/ Kanske är möjligt om man är flitig dock.

 4. Ano Nym

  March 31, 2014, 16:49:45

  Bra skrivet, men jag tror faktiskt att du överdriver skillnaden mellan Sverigedemokraterna och många av de andra partierna. Jag är helt säker på att flera andra har precis samma tankesätt som SD, men bara är bättre på att dölja det…

  Jag kommer att rösta på er i både EU- och riksdagsval, men en röst är faktiskt helt värdelös, oavsett vem som påpekar motsatsen och hur många gånger. Det behövs många, för riksdagen ca 400 000, för EU vet jag inte, för att det ska göra någon skillnad alls. Jag hoppas att opinionsundersökningarna har fel hittills. Annars är jag osäker på om demokratin med fria val finns kvar tills nästa chans kommer.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *