Pages

Categories

Search

 

Matematiskt borde ett parti med så många män ha mer balls

Matematiskt borde ett parti med så många män ha mer balls

by
April 14, 2014
Politik
14 Comments

Ungefär så här liten är fiolen jag vill plocka fram och spela på varje gång någon säger att Piratpartiet “aldrig syns” i media. Speciellt när påståendet sedan följs av oändliga spekulationer kring vem eller vilka som gjort det till sin livsuppgift att stänga oss ute ur strålkastarljuset.

Buhu, stackars oss! Eller inte. Påståendet att Piratpartiet aldrig syns är nämligen inte sant. Det är en myt. En myt som många pirater av outgrundlig anledning tyvärr glatt spär på.

Det är sant att Piratpartiet inte alltid får vara med i media på samma villkor som andra partier som sitter i Europaparlamentet. Det finns det saker vi kan göra något åt. En del av dem gör vi redan. Andra kan du börja göra redan i dag. Du kan till exempel hjälpa till att skicka trevliga mejl och tweets för att påminna de redaktioner som glömt bort oss.

Det är naturligtvis också sant att de finns de som inte vill att det ska gå bra för Piratpartiet i årets val. De kallas andra partier och företag som inte gynnas av vår politik. Det är knappast något som är specifikt för oss. Det är politik och drabbar alla partier på olika sätt. Det är det spel vi givit oss in i.

Att sitta och tycka synd om sig själv och peka anklagande fingrar åt media och enskilda journalister är inte speciellt konstruktivt. Vi ska alltid trevligt påminna om att väljarna har rätt att få veta hur vi förvaltat deras förtroende i Bryssel. Men, att dra alla representanter för media över en kam och starta krig mot dem är kontraproduktivt. Det ger inte mer mediatäckning och det är inte speciellt attraktivt för de människor som vi vill ska gilla oss för vår finfina politik och allt vi uträttat i Bryssel.

Självförtroende är däremot sexigt. Vi pirater har massor att vara stolta över. Det finns ingen anledning för oss att inte våga kosta på oss lite gott självförtroende. Det borde ta mig tusan vara matematiskt omöjligt för ett parti med så mycket män att ha för lite balls för att våga arbeta upp en sund dos självförtroende, eller hur? Att bära offerkofta är inte det nya svarta.

Självömkan är osexigt som sjutton. Det är bara Sverigedemokrater som lägger sin röst på ett parti med en partiledare som extraknäcker som martyr. Jag är en partiledare av helt annat skrot och korn än Jimmie. Så, nu ska jag prata lite allvar med dem av er som fastnat i den dödfödda “stackars oss pirater”-loopen.

Newsflash 1: Det är inte Piratpartiet det är synd om. Lev med det.

Det är inte främst Piratpartiet det är synd om när media och opinionsinstitut glömmer bort hela EU-valet och inte tar med oss i sin rapportering. Det är demokratin och väljarna det är synd om.

Media och opinionsinstitut har inget gudomligt ansvar att skriva om just Piratpartiet. De har däremot någon sorts moraliskt och demokratiskt ansvar att rapportera om alla partier som har mandat eller har möjlighet att få mandat i beslutande församlingar. Just i det här ögonblicket av historien betyder det att rapportering kring årets val som inte inkluderar Piratpartiet och F! hamnar jäkligt snett. (Ja, jag inkluderade F!. Lev med det också.) Sådan haltande rapportering ger nämligen inte väljarna den information de behöver för att kunna göra ett informerat val om vilket av alla partier de vill rösta på. Det är en förlust för oss alla, för hela det demokratiska samhället, inte bara för oss pirater.

Det är just därför vi valt vår valslogan: “I soffan kan ingen höra dig skrika”. Den största och viktigaste utmaningen är att få människor att alls gå och rösta i det bortglömda EU-valet. Det borde vara alla partiers fokus. Tyvärr är det inte det, men det är ingen ursäkt för Piratpartiet att lämna walk over på den punkten. Att höja valdeltagandet från 2009 års löjligt låga 45 % är att slå vakt om demokratin.

Gör som så många pirater redan gör runt om i landet. Ut och informera om alla de demokratiska värden som går förlorade när man glömmer bort ett viktigt val som påverkar mellan 60-80 % av allt som passerar riksdagen. Ni kommer att bli demokratihjältar och gör dessutom Piratpartiet en tjänst av bara farten.

Newsflash 2: Ingen behöver göra det till sin livsuppgift att stänga Piratpartiet ute, så länge det finns en enda pirat som hjälper till att sprida myten om att vi aldrig syns.

Det är en myt att Piratpartiet aldrig släpps fram i media. Japp, jag sa det igen. Jag har sagt det många gånger. Jag har dessutom bloggat om det. Sedan dess har jag och andra pirater figurerat många gånger till i media. Vi är dessutom inbjudna till diverse utfrågningar och debatter framöver. Det finns naturligtvis många i omvärlden som gillar att odla myten om att vi aldrig syns. Det har de sina egna skäl till. Vi har däremot inte ett enda skäl till att hjälpa dem med den odlingen. Vi ska säga som det är.

När någon säger: “Piratpartiet syns aldrig i media!” så svara detta: “Jaha, missade du när Amelia Andersdotter var med på Malou von Sivers Efter Tio, Christian Engström på SVT Forum och Anna Troberg på Debatt och SVT Forum? Vad tråkigt!”

Sedan kan du berätta att Piratpartiet har Sveriges mest aktiva partiledare på tidningarnas debattsidor och i sociala medier. Att Piratpartiets Christian Engström och Amelia Andersdotter är två av Sveriges mest aktiva europaparlamentariker i media, i sociala medier och i parlamentet. Att utan Piratpartiet skulle det i princip inte ha funnits någon svensk integritetsdebatt under mellanvalsåren.

Du kan berätta om att Piratpartiet stoppade ACTA, om hur vi stått upp för ett bättre dataskydd, en reformerad upphovsrätt och nätneutralitet. Vi ska berätta om att Piratpartiet är det enda partiet som konsekvent och fokuserat arbetat för att sänka EU:s datalagringsdirektiv.

Vet du förresten varför det inte ligger ännu fler inlägg om piraters medianärvaro på vår Nyhetsblogg? För att det händer så mycket att de som lägger in saker där inte hinner med. Om du vill hjälpa är det bara att mejla till marit.delden@piratpartiet.se. Det är inte det mest glamorösa jobbet, men det är viktigt, eftersom det där är en bra länk att sätta i händerna på de som påstår att vi “aldrig syns”.

Newsflash 3: Sluta snobba när media inte skriver precis vad du vill om Piratpartiet. Antingen så vill vi att vi ska vara i media eller så vill vi det inte. Här finns inget större utrymme för känsliga mediasmaklökar.

Ja, det är tramsigt att det tydligen är av allmänintresse i att jag blev inlåst på toaletten av mina katter och tvingades kanalisera min inre MacGyver för att ta mig ut med en nagelknipsare, MEN nu är det tydligen det och då ska vi inte vara för fina för den sortens uppmärksamhet. Massor med människor blev påminda om att Piratpartiet finns på grund av de där artiklarna. De fick också veta att vi har en partiledare som är en lättsam typ som kan skratta åt sig själv. Det är en tillgång de flesta partier inte har.

Jag tänker sannerligen inte sitta och gråta över två förstasidesartiklar, en på SVT.se och en på Aftonbladet.se, för att ämnet inte var fint nog. Det är som att vinna en storvinst och sedan stå och se dyster ut på bild i tidningen för att det ju blir så jobbigt att veta hur man ska placera sin nyvunna rikedom.

Och inte tänker jag sitta och gråta för att Aftonbladet skrev om några betalningsanmärkningar som en av våra EU-kandidater har. Det där är ju precis vad vi vill, att politiker granskas. Våra politiker ska inte vara undantagna granskning. Jag vill ha MER granskning av Piratpartiet och våra kandidater. Dessutom, en artikel i Aftonbladet är media. Det där som en del säger att vi aldrig får. Eller räknas bara rena hyllningsartiklar? Nej, just det.

Självklart vill jag att Piratpartiet ska synas och höras ännu mer, men det kan bara ske om vi slutar tro på det våra motståndare vill att vi ska tro. Det finns saker man kan påverka och saker man inte kan påverka. Fokuserar man på hindren och ältar dem till dödagar, så kommer man ingenstans. Fokuserar man på möjligheterna, så kan man komma hur långt som helst helt oavsett om det finns lite hinder på vägen.

Så, snap out of it. Kasta offerkoftan och blotta superhjältedräkten. Gå ut och gör good shit. Stå upp för demokratin. Hojta till när Piratpartiet eller något annat parti som borde ha inkluderats inte är med i rapporteringen. Berätta om vad Piratpartiet gjort i EU och vad vi vill göra de kommande fem åren. Var positiv och gör världen lite bättre!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


14 Responses

 1. Daniel

  April 14, 2014, 08:30:56

 2. Daniel

  April 14, 2014, 08:32:20

  Tillägg: Din bloggpost gjorde min morgon mycket bättre efter att jag blev väckt av ett falskt serverlarm runt fem…

 3. Deeped

  April 14, 2014, 11:06:41

  Amen.

 4. wubwub

  April 14, 2014, 12:51:22

  Det är okej att bli ledsen och besviken men synd om man blir cynisk eller elak.
  Bra skrivet, fortsätt peppa medlemmarna som en en riktigt fin kapten :)

 5. Christian

  April 14, 2014, 13:41:34

  Som du säger så är alla artiklar bra, blev själv påmind om att ni fanns på grund av just katt artikeln.

  Inte tänkt så mycket på partier, men i år blir första året jag får chansen att rösta och Piraterna står för det jag står för till största del.

  Fortsätt kämpa :)

 6. Henrik Brändén

  April 14, 2014, 14:44:18

  (y)

 7. Joel Johansson

  April 14, 2014, 20:21:52

  Bra, Anna! En riktig man håller tyst eller är konstruktiv (samtidigt som kvinnor är mer benägna till självömkan och att gnälla?). Jag tycker mer och mer om din retorik. Här spelar du psykologiskt dessutom indirekt på vilket kön du själv tillhör, genom att bedöma sympatisörernas eventuella “sexighet”. Det är naturligtvis en möjlighet du gör helt rätt i att utnyttja.

  Jag vet att du tolkar detta som en överreaktion, men din retorik är i grunden riktigt unken i det här fallet.

  1. Anna Troberg

   April 14, 2014, 20:44:30

   Hej Joel!
   Det är tråkigt att du upplever det så, men du läser in saker i texten som jag faktiskt inte skrivit. Jag angriper inte specifikt män som ägnar sig åt självömkan, utan pirater som ägnar sig åt det.

   Inte heller bedömmer jag piraters sexighet. Jag bedömer hur olika tillvägagångssätt för att vinna väljares sexighet. Inte personer.

   Och inte har jag sagt att män ska hålla tyst. Hej och hå.

   1. Joel Johansson

    April 15, 2014, 11:49:54

    Rubrik: “Matematiskt borde ett parti med så många män ha mer balls”

    “Det borde ta mig tusan vara matematiskt omöjligt för ett parti med så mycket män att ha för lite balls för att våga arbeta upp en sund dos självförtroende, eller hur? Att bära offerkofta är inte det nya svarta.”

    Din avsikt kanske bara var att göra en humoristisk “pun”, men du förmedlar likväl en gammalmodig syn och förväntan på vad manlighet bör innebära och hur män bör agera. Din retorik är lika lämplig och relevant som om jag skulle säga att du hör hemma i köket och inte på en partiledarpost.

    1. Anna Troberg

     April 15, 2014, 12:07:02

     Tja, men om vi nu ska vara så stingsliga, så kan man ju tola det hela nedsättande om kvinnor eftersom jag använde ordet “balls” som synonym till “mod”. Eller också kan vi ta av oss offerkoftan och ta blicken ur den egna naveln.

     1. Joel Johansson

      April 15, 2014, 17:15:40

      Så är det. Med en sådan retorik så förmedlar man stereotypa förväntningar. Jag hade förväntat mig mer än så av en partiledare som ska stå för något progressivt.

      Jag gissar att du är inspirerad av “kränkta män”-konceptet? Ett påfund som relanserats av vänstern och som i grunden är mycket traditionellt.

 8. Kloker

  April 15, 2014, 23:10:47

  Första meningen så jäkla skön! Kan man lägga ett bud på fiolen?

  Dock en invändning:
  “Media och opinionsinstitut har inget gudomligt ansvar att skriva om just Piratpartiet.”
  Stämmer. Däremot har både SVT och SR inskrivet i sina sändningstillstånd att sändningsrätten ska utövas opartiskt. Om man då väljer att stänga ute demokratiskt valda partier från sina debatter (*host* Agenda *host*) är det ett brott mot sändningstillståndet.

  Vad gäller historien om att du blev inlåst på toan av din katt så kan jag tycka att det visst var en bra nyhet. För Aftonbladet. Inte för SVT. Mitt missnöje mot SVT handlar alltså inte om bevakningen av just Piratpartiet. Det handlar om hur de missköter hela sitt uppdrag.

  Tack för länken till mediaframträdandena.

  1)
  Malous program var skämskuddedåligt. I inledningen säger Malou “Politiker ska få tala ideologi. Det är inte så ofta man gör det under valrörelser.” men det närmaste hon själv kommer är en (ta-daa!) höger-vänsterskala i billig papp där partirepresentanterna motvilligt ska placera in sitt parti. Fattar inte redaktionen att om man representerar partier på en endimensionell skala så blir diskussionen lika endimensionell? Vilken redaktion blir först med att våga sig på (*trumvirvel*) två dimensioner? Malou placerar SD lite halvt utanför tavlan. För att övertydligt “markera” sitt förakt. “Det låter som ni tycker lika i många frågor” säger Malou efter 15 minuter. Va!? Vilka frågor? Samtidigt står en snubbe i bakgrunden och kokar kaffe. Del 2 handlar nästan uteslutande om vinster i välfärden. Så, näe, någon djuplodande ideologisk diskussion blev inte den här gången heller. Istället var det på riktigt det kanske mest oseriösa i kategorin valbevakning som jag någonsin sett. “I’ve been waiting for this day to come” sjunger man i slutvinjetten. Märkligt. Jag vill bara att dan ska ta slut så att jag kan glömma vad jag precis har sett.

  Som väljare blir jag ledsen och besviken. Som TV-tittare blir jag arg och mår lite illa. Ge tillbaka min tid, TV4! Jag blir också arg på mig själv. Tre politiker (och Malou) på 30 minuter. Vilket djup borde jag ha förväntat mig av det?

  Amelia ser dock ut att ha gjort så gott hon kunde med de förutsättningarna och programledarens otåliga “mmm”:ande i bakgrunden. Tack Amelia för att du opponerade dig mot höger-vänsterskalan. Centerns Martin Ådahl skötte sig också okej.

  2)
  Anna, i din debatt med Robert Aschberg frågar han om journalister borde sluta granska makthavare eftersom granskningen kan få konsekvenser för dem. Mitt svar hade nog varit att media ska göra skillnad mellan offentliga och icke offentliga personer. En icke offentlig person som hängs ut i ett massmedium där den offentliga bilden uteslutande kommer att präglas av det porträtt som målas där kommer få ägna resten av sitt liv för att rentvå sig själv. Aschberg var ovanligt arrogant och nedlåtande i programmet. Även med hans mått mätt.

  Jenny Alversjö borde anmäla till Justitieombudsmannen att polisen inte kunde hitta hennes anmälan efter att hon uppgivit diarienummer. Särskilt som hon manar andra att anmäla brott.

  3)
  SVT-intervjun var billigt producerad (självklart inte lika påkostad som SVTs nöjesproduktioner), men intervjuaren Heléne Nyman var ett nytt ansikte för mig. Hon var okej. Bra för att vara SVT.

 9. Kloker

  April 16, 2014, 00:27:01

  Mycket bra prestation i P1-morgon, Anna. Jag tror stenhårt på att man främst måste arbeta med att ändra attityder och beteenden. Gammelpartierna försöker göra det med de medel de känner till: lagstiftning och förbud.

  Åsa Romson brukar verka vettig, men här seglar hon vilse även om syftet säkert är gott. Hennes prat är ett eko från en tid utan Internet. Några billiga röster kan hon nog tyvärr fiska upp av de som inte vet bättre.

  Jag undrar hur de som faktiskt vill att bloggare ska registrera sig har tänkt att den registreringen ska gå till i praktiken. Ska man kontakta Blogger och WordPress och avkräva dem uppgifterna om vem som driver bloggen? Hur ska Blogger och WordPress kunna veta det? Ska alla tjänster på Internet som tillåter anonyma skribenter och användare blockeras i Sverige?

  Vad gäller Miljöpartiets förslag att kunna återkalla utgivningsbevis: Menar de att man i efterhand ska kunna åtalas för sådant som har publicerats under skydd av utgivningsbeviset eller bara att man förlorar det? Vad hindrar i så fall att någon annan på företaget skaffar ett nytt utgivningsbevis? Historielös, much? (“Aftonbladet fick sitt utgivningsbevis indraget många gånger men Hierta kunde snabbt skaffa sig nya utgivningsbevis genom bulvaner. Tidningen döptes om till Det femte Aftonbladet, Det sjätte Aftonbladet och så vidare. Under 1838 drogs Aftonbladet in tio gånger av hovkansler Hartmansdorff utan att utgivningen stoppades. Därefter användes indragningsmakten endast sporadiskt och den avskaffades av riksdagen 1844.”)

  Om någon miljöpartist läser det här får ni gärna svara, för jag vill uppriktigt veta hur ni har tänkt.

  1. Kloker

   April 16, 2014, 00:28:22

   Nej, inte posta här. Det var en kommentar till “Miljöpartiet vill tvinga bloggare att registrera sig”. :-)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *