Pages

Categories

Search

 

Miljöpartiet vill tvinga bloggare att registrera sig

Miljöpartiet vill tvinga bloggare att registrera sig

by
April 15, 2014
Integritet, Internet, Politik
25 Comments

Ibland överraskar politiken en. Jag blev till exempel överraskad när radio i går ringde upp mig och berättade att Miljöpartiet har satt ihop ett förslag om hur man ska kunna stävja hat och hot på nätet. Det är i sig inte så överraskande kanske. Det är en het fråga där man kan vinna många snabba populistiska poäng genom att egentligen bara vara lite klädsamt förfärad över hemskheter på nätet.

Jag delar naturligtvis Miljöpartiets oro över miljön på vissa platser på nätet. Hat och hot är ett miljögift som förstör det annars så fantastiska internetlandskapet. Men, precis som alla andra miljöproblem, så löser man dem inte bara genom att byta ut en dålig teknik mot en annan . Man måste hitta långsiktiga och hållbara lösningar. Det misslyckas Miljöpartiet helt med.

Jag har hittills bara fått förslaget uppläst för mig i telefon, men i stort verkar Miljöpartiets nya giv i frågan vara gammal skåpmat. De vill ha mer vuxennärvaro på nätet. Jättebra, vem vill inte det? De tycker att mobbning på nätet är dåligt. Ja, vem gör inte det? All mobbning är dålig helt oavsett var den sker.

De finns dock några saker som sticker ut alldeles extra och är direkt ovärdiga ett parti som försökt profilera sig som ett parti för ungdomar, ett parti som förstår nätet och står upp för rätten till ett privatliv, etc.

Miljöpartiet vill sänka ribban och göra den som driver en blogg eller har en Facebook-sida ansvarig för allt som skrivs där (inlägg, kommentarsfält, etc) inte bara för hets och hot, utan även för till exempel förtal. Det betyder att vanliga bloggare helt plötsligt ska vara juridiskt ansvariga för ett notoriskt snårigt område som till och med domstolarna upplever som knöligt att reda ut. Det kommer att skapa förvirring och, precis som Mårten Schulz (professor i civilrätt) säger, skada yttrandefriheten.

Miljöpartiet vill i linje med detta att alla bloggar ska ha en person som är juridiskt ansvarig för bloggen. Det betyder i praktiken att man vill införa en registrering av bloggare. Det kommer oundvikligen att skapa problem med både åsikts- och yttrandefrihet.

Miljöpartiets förslag skulle göra det omöjligt att blogga anonymt och de facto även innebära en form av åsiktsregistrering. Det rimmar extremt illa med partiets höga svansföring i integritetsfrågor. Det indikerar att man inte alls förstått hur genomgripande integritetsfrågan är och att man fortfarande betraktar den som en sakfråga som man kan vinna popularitetspoäng på, snarare än en fråga som påverkar det mesta i våra allt mer uppkopplade liv.

Jag förstår att Miljöpartiet med sådana här åtgärder vill komma åt rena hatsidor av olika slag, men har de över huvudtaget skänkt en tanke på vilka andra röster ett sådant här förslag tystar? Papperslösa flyktingar som vill berätta om sin situation? Unga hbtq-personer som inte kommit ut än och vill berätta om sina liv? Bryr sig inte Miljöpartiet om dem?

När jag debatterade frågan med MP:s språkrör Åsa Romson i P1 Morgon för en stund sedan, sa hon att dessa personer ju fortfarande kan komma till tals på andras bloggar. Ja, jo, visst… Men en av de mest fantastiska sakerna med internet är att människor inte längre måste vara beroende av andras välvilja för att göra sin röst hörd. Det vore ju extremt olyckligt om vi ska återgå till en verklighet där några grindvakter ska få bestämma vems röst som är värd att lyssnas på. (Lyssna på debatten.)

Miljöpartiets förslag röjer också ett ungdomsförakt som jag inte förväntade mig därifrån. Det är tydligt att man uppfattar hot och hat på nätet som ett ungdomsproblem. Det faktum att de mekanismer som dessa problem föds i, dvs sociala problem, utanförskap, etc, finns i alla åldersgrupper och också manifesterar sig i alla åldersgrupper på nätet verkar man inte vilja ta någon hänsyn till. Därmed kommer man inte heller att komma närmare en långsiktig och hållbar lösning.

Från Piratpartiets sida tycker vi att det är viktig att se HELA problemet och inte bara göra ungdomar till syndabockar. Det är också viktigt att gå till botten med problemet och hitta orsakerna. Det är också viktigt att skilja på allmänna otrevligheter på nätet och på faktiska lagbrott. Otrevligheterna måste vi leva med för att kunna bevara åsikts- och yttrandefriheten för alla. Lagbrotten ska polis och rättsväsende ta hand om. Därför måste vi se till att polisen har kunskap och vilja att fokusera på de faktiska lagbrotten. De har de inte idag och det kommer de inte att ha bara för att man petar i lagarna heller. De lagar vi har i dag skulle kunna fungera om polisen prioriterade de här problemen.

I dag hamnade Miljöpartiets ungdoms- och integritetsvurmande gloria rejält på sniskan. Dessvärre finns det nog politiskt utrymme för ett sådant här galet förslag att bli verklighet. Tig inte still. Gör era röster hörda. Så länge ni kan.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


25 Responses

 1. Niklas Freidwall

  April 15, 2014, 07:31:58

  Men vafan miljöpartiet, skärpning. Här står jag med en grön fot och en lila (väldigt snyggt) men detta betyder att jag kanske ska behöva stå på ett ben, det blir väldigt vingligt ska jag säga. Nu måste jag läsa på mer hur piratpartiets miljöpolitik ser ut.

  1. Mats Ström

   April 15, 2014, 08:37:18

   Jo, jag får väl erkänna att jag varit intresserad av miljöpartiet, men funderat över om inte piratpartiet egentligen är ett bättre val. Jag har varit lite väl godtrogen; ett förslag som med en enda salva torpederar och sänker både den sekundära ansvarsfriheten och yttrandefriheten på en och samma gång… oj oj oj. Nä, då var det bestämt då: det blir till att rösta på piratpartiet i varenda val framöver.

   Till miljöpartiet skulle jag vilja erbjuda följande: det skulle vara värt att sätta lite mer tryck bakom det ljumma intresset för integritet, yttrandefrihet och transparens. Det blir svårt att rädda miljön utan en fungerande demokrati.

 2. Nicklas Odh

  April 15, 2014, 07:35:11

  Min teori är att en viss del av det som grovt kallas “näthat” kommer av att åsiktskorridoren blivit så smal.

  Hittepåexempel: Nisse tycker om blå elefanter, Lisa gör inte det.
  Om båda åsikterna är “värda” lika mycket i samhället, på Twitter, i media, i politiskt korrekt hänseende osv. kommer ingen bli förbannad på den andre.
  Idag har media/ Twitter/ beröringsångest/ trakasserier av meningsmotståndare (från BÅDA håll) osv. gjort att det bara är EN åsikt som är godtagbar i samhället.

  De som från början var sansade i sin “motsatta” åsikt blir fysiskt, socialt och mentalt upptryckta i ett hörn och då kommer “näthatet”. Enligt vissa TV-program, finns näthat som “gott” och “ont”, där det goda skall uppmuntras medan det onda skall bekämpas i TV. Då blir det ännu värre för de som från början var sansade.

  Att införa krav på registrering är ännu ett steg mot åsiktsregistrering och åsiktsKONTROLL i stil med det Researchgruppen, ivrigt påhejad av Expressen och Twitter, bedriver. Vi vet vad du heter, vad du tycker, vad du tjänar, vilka skulder du har…. sitt ner och tyck inget, ställ aldrig upp politiskt, sök inte annat jobb, göm dig under en sten annars hänger vi ut dig i tidningen så får du sparken eller så kommer åsiktspolisen i form av Trolljägarna.

  Om folk kan förlora “hela livet” (jobb, lån, hus, familj, social status osv.) för sin åsikt är jag inte alls förvånad att folk vill vara anonyma. Att MP mfl. vill hindra det är bara ett tecken på att de innerst inne verkligen ser 1984 som en instruktionsbok, inte ett varnande exempel.

  Så länge medelsvensson tycker sig ha “rent mjöl i påsen” kommer inget allvarligt hända i motsatt riktning. Jämför den rådande diskussionen om Försvarets obefintlighet. Militärbloggare har skrikit “ryssen kan komma” i många år, men det är först när Gotland pratar ryska som folk äntligen fattar. Det är lite som att stänga dörren till hönshuset efter att räven tagit alla hönorna.

  1. Kloker

   April 15, 2014, 23:41:37

   Jag håller med Nicklas Odh. En avsmalnande åsiktskorridor är ett fattigdomsbevis för en demokrati. Det är lätt att förledas att tro att det bara drabbar extremister (sk “rasister”, “kvinnohatare”, “manshatare”, “homofober” osv), men att utesluta människor för att de bryter normer eller tycker olika kan resultera i katastrof. Minns någon Utöya?

   Högt i tak och låt alla (ALLA, inte bara “alla”) komma till tals. Lyssna först, bemöt sen. Det tjänar ALLA på.

 3. Mikael Engvall

  April 15, 2014, 09:25:26

  Det tog mig inte lång tid att hitta ett argument som tillintetgör denna artikel (den ovan alltså).
  Snälla Anna och partikamrater låt oss undvika den så tråkiga politikpajkastningsmetoden.
  Bara en titt här visar att du inte blivit informerad rätt Anna, http://www.mp.se/just-nu/atgarder-mot-nathat

  Micke

  1. Anna Troberg

   April 15, 2014, 10:32:33

   Nå, nu satt ju i och för sig Miljöpartist språkrör och sa att den som har en blogg inte ska kunna vara anonym i PS morgon i en debatt med mig. Nu ser jag fortfarande samma problem med det som står i länken, men helt oavsett, så är det Åsa Romson du ska skriva till och klaga, inte till mig. Just saying. 😉

   1. Kloker

    April 16, 2014, 00:14:21

    Varken Åsa Romson eller Sveriges Radio verkar ha läst pressmeddelandet före sändning. Det står klart och tydligt “Även i framtiden ska man kunna blogga anonymt”. Om Ekot rapporterade motsatsen och brydde sig det minsta om struntsaker som att det som sänds ska vara korrekt borde de sända en rättelse. Det ska väl tilläggas att det inte är Romson som säger det men hon opponerar sig inte mot programledarens beskrivning.

    Det står också i pressmeddelandet att Miljöpartiet “följer utvecklingen till ökat ansvar genom frivilliga koder som stora aktörer som Facebook och Instagram har.”

    Vad bra! Skönt att veta att Miljöpartiet “följer utveckligen”. Då kan jag sova gott inatt också.

    1. JohJoh

     April 16, 2014, 11:33:33

     Är det de frivilliga koder som gör att bilder/diskussioner om ammning och bröstcancer etc etc censureras?!
     Allt naket är farligt och fel men våld går bra. *suck*

 4. gurrfield

  April 15, 2014, 09:56:36

  Det finns en fine line mellan att charma medierna och toksmöra bort sig. MP har precis toksmörat bort sig.

  “Näthatet” uppfanns av etablerade media för att försöka dribbla bort obehaglig konkurrens av bloggar och andra nyare och alternativa nyhetsförmedlare på nätet.

 5. Jonte Myra

  April 15, 2014, 10:33:09

  Nu kommer jag inte rösta PP pga ert vurmande för främlingsinvasionen men det här ska jag tackrasera alla mina gröna vänner om vi kanske slipper några röster på MP.

  1. Anna Troberg

   April 15, 2014, 10:37:36

   Hörde, jag tycker inte du ska trakassera någon. Förklara varför de här delarna av förslaget inte funkar istället.

 6. Henry Rouhivuori

  April 15, 2014, 14:04:33

  Ja jösses, MP tabbar sig och bjuder in PP och PP kan återigen bli störst bland de under 30!

 7. Andreas

  April 15, 2014, 14:13:33

  Borde inte MP kolla med några sakkunniga innan man kommer med ett sånt här förslag? Känns inte som dem har så bra koll på tekniken.

 8. Tony Malmqvist

  April 15, 2014, 14:31:57

  Det måste på nåt sätt finnas nån framkomlig väg att komma åt anonyma näthatare. Men MP:s förslag faller på sin egen orimlighet.

 9. JohJoh

  April 15, 2014, 18:12:23

  Det värsta tycker jag är den halvhjärtade pudeln som jag känner igen från andra politiker.
  Inte en ursäkt för att det blev fel utan för att det var “otydligt”. Jag tycker det hon sa var väldigt tydligt. Däremot var det kanske fel, men säg då det i stället för att skylla på att det “missuppfattades” eller att det var “otydligt”.

  Precis som när Ask tidigare “pudlade” om de lila kuverten genom att be om ursäkt för att det hade “missförståtts”. M.a.o. hon gjorde inget fel, det är alla andra som fattar trögt… I själva verkar gick det inte att missförstå det hon sade, det var glasklart (men tokfel)

 10. Kloker

  April 16, 2014, 00:27:49

  Mycket bra prestation i P1-morgon, Anna. Jag tror stenhårt på att man främst måste arbeta med att ändra attityder och beteenden. Gammelpartierna försöker göra det med de medel de känner till: lagstiftning och förbud.

  Åsa Romson brukar verka vettig, men här seglar hon vilse även om syftet säkert är gott. Hennes prat är ett eko från en tid utan Internet. Några billiga röster kan hon nog tyvärr fiska upp av de som inte vet bättre.

  Jag undrar hur de som faktiskt vill att bloggare ska registrera sig har tänkt att den registreringen ska gå till i praktiken. Ska man kontakta Blogger och WordPress och avkräva dem uppgifterna om vem som driver bloggen? Hur ska Blogger och WordPress kunna veta det? Ska alla tjänster på Internet som tillåter anonyma skribenter och användare blockeras i Sverige?

  Vad gäller Miljöpartiets förslag att kunna återkalla utgivningsbevis: Menar de att man i efterhand ska kunna åtalas för sådant som har publicerats under skydd av utgivningsbeviset eller bara att man förlorar det? Vad hindrar i så fall att någon annan på företaget skaffar ett nytt utgivningsbevis? Historielös, much? (“Aftonbladet fick sitt utgivningsbevis indraget många gånger men Hierta kunde snabbt skaffa sig nya utgivningsbevis genom bulvaner. Tidningen döptes om till Det femte Aftonbladet, Det sjätte Aftonbladet och så vidare. Under 1838 drogs Aftonbladet in tio gånger av hovkansler Hartmansdorff utan att utgivningen stoppades. Därefter användes indragningsmakten endast sporadiskt och den avskaffades av riksdagen 1844.”)

  Om någon miljöpartist läser det här får ni gärna svara, för jag vill uppriktigt veta hur ni har tänkt.

 11. Fredrik

  April 18, 2014, 20:04:51

  Miljöpartiet är ett i grunden auktoritärt parti även om man naturligtvis inte säger det högt. Deras miljöpolitik och energipolitik är fullständigt orealistisk och fylld med rena sakfel i sin argumentation. De vill peka med hela handen och tala om hur du skall leva. Vilket boende du skall ha, vilken bil du ska köra (om någon), vilka branscher som skall få överleva. Det är därför inte konstigt att de utökar sin ideologi till att gälla även den digitala sfären och i slutändan tanken.

  Tyvärr får vi nog se ett svagt S efter valet med en Romson som viskar i den svage kungens “öra” från bakom tronen. Bäva månde svensk industri. Den tyska energiwende har misslyckats kapitalt men ändå är det något som hålls fram av mp som ett exempel på framgång.

 12. Mats Ström

  April 24, 2014, 23:28:30

  Snacka om timing! Tror ni det räcker för att MP ska backa?

  http://www.techdirt.com/articles/20140423/09130227004/russian-net-clampdown-continues-now-its-turn-blogs-vkontakte.shtmlLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *