Pages

Categories

Search

 

Regeringen trixar med demokratin för att slippa datalagringskritik

Regeringen trixar med demokratin för att slippa datalagringskritik

by
April 30, 2014
Integritet, Politik
3 Comments

Så var det dags att prata om datalagringsdirektivet igen. Det är nämligen uppenbart att regeringen verkligen INTE vill göra det.

EU-domstolen ogiltigförklarade för en tid sedan datalagringsdirektivet för att det strider mot grundläggande mänskliga rättigheter. Det blev allmänt pinsamt för den majoritet i riksdagen som mot vett och sans tvingade igenom en svensk implementering av direktivet 2012.

Så, vad gör man då när en sådan pinsamhet uppstår i politiken? Det finns flera alternativ:

1. Man tar ett kliv tillbaka, erkänner att det blev fel, tänker om och gör rätt.

2. Man står på sig no matter what i en fast övertygelse om att man inte kan ha fel.

3. Man tillsätter en symbolisk utredning för att få tyst på folk med den enerverande ovanan att peka på det misstag man gjort.

Gissa en gång vilket alternativ den svenska regeringen valt i frågan om den svenska implementeringen av datalagringsdirektivet. Alternativ ett och två är visserligen varandras motsatser, men de är åtminstone ärliga. Så, självklart valde justitieminister Beatrice Ask att genast dra igång alternativ tre – det mer oärliga alternativet.

Ask har givit utredare i uppdrag att “se över hur de svenska reglerna förhåller sig till de brister i direktivet som EU-domstolen lyft fram”. Det är förvisso inget fel i det, men tidsschemat är intressant. Själva analysen ska presenteras om sex veckor. Det är precis efter EU-valet. Ändringsförslagen ska presenteras precis efter riksdagsvalet.

Man behöver ju inte vara Sherlock Holmes för att notera att timingen är väl vald för att analys och ändringsförslag inte ska vara en fråga som letar sig in i debatten som en viktig valfråga. Det är visserligen trevligt att inse att FRA-debatten 2008 uppenbarligen skakade om politikerna rejält, men det är mindre trevligt att inse att de är beredda att trixa med demokratin för att slippa besvärliga folkliga protester.

I dag finns det en partiledare och ett parti i Sverige som i både ord och handling bryr sig om din rätt till ett privatliv. I soffan kan ingen höra dig skrika. Rösta på Piratpartiet den 25 maj.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


3 Responses

 1. Hemske Sven

  April 30, 2014, 19:23:55

  Ein Partei! Ein Parteifuhrerin! =)

  Nä, allvarligt. Klart du har våra röster! Heja!

 2. Scary Devil Monastery

  May 2, 2014, 09:40:44

  Jag är inte förvånad. Vi möttes utanför riksdagen som hastigast när DLD skule gummistämplas och jag hörde från läktaren med vilken nit väl valda representanter från M, FP, SD och S försvarade DLD.

  Att i dag medge att man gjort fel innebär att man låter en stor del av sitt politiska kapital sjunka – så till den milda grad har många människor som borde vetat bättre hängt sin politiska karriär på DLD’s framgång.

  Vilket bara ytterligare understryker att vi måste ersätta stora delar av den sittande politiska kåren som visat sig så grovt inkompetent.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *