Pages

Categories

Search

 

Pirat med cykel är mer miljöfarlig än bilburen miljöpartist

Pirat med cykel är mer miljöfarlig än bilburen miljöpartist

by
May 6, 2014
F2, P1, Politik
35 Comments

I går lärde Aftonbladet mig något som jag inte hade en aning om. De lärde mig nämligen att en pirat med cykel och SL-kort tydligen är mer miljöfarlig än en miljöpartist med dieselsnål bil. Tänk, det hade jag ingen aning om. Jag gissar att det är vetenskapligt belagt, eftersom man går ut så hårt med detta.

Den bilburna miljöpartisten är EU-parlamentarikern Isabella Lövin som fick agera miljöföredöme med sin dieselsnåla bil, medan jag som inte ens har en bil naturligtvis inte nämndes alls. Istället utmålade man hela mitt parti – Piratpartiet – som det mest miljöfarliga, trots att det faktiskt bara är två av våra topp 10-kandidater som ens har bil. Det är en mindre andel än i alla andra partier och jag gissar att det i realiteten antagligen gör oss till det mest miljövänliga partiet enligt det kriteriet. Oh well …

Av detta drar jag slutsatsen att jag måste skaffa körkort och köpa mig en dieselsnål innan riksdagsvalet, så att jag kan bli lika mediamässigt miljövänlig som Isabella Lövin och andra miljöpartister. Inte för att jag tror att miljön kommer att må bättre av det, men Aftonbladet skulle ju bli nöjda i alla fall.

I denna anda har jag skrivit en kort nyhetsartikel om hur det står till med feminismen i Piratpartiet. Den är fri för publicering från och med nu:

“NEWSFLASH: Piratpartiet är det minst feministiska partiet”

Vi har frågat de partier som ställer upp i EU-valet hur det står till med jämställdheten i deras partiledares eller språkrörs hem. Alla utom två partiers ledare anger att män och kvinnor delar lika på hushålls- och underhållsarbete i hemmet. Moderaterna anger att män utför allt sådant arbete i Reinfeldts hem och är därmed mest jämställda. I Piratpartiet är det sämre ställt med jämställdheten. I partiledaren Anna Trobergs hem utförs allt hushålls- och underhållsarbete av kvinnor.

Vi har konfronterat Troberg som skamset medger: “Jag och min blivande fru är medvetna om problemet och kommer nu att se över möjligheten att hyra in manlig hjälp för snarast möjligt bättra på jämställdheten här hemma. Vi har dock redan nu tre hankatter och en honkatt och det tycker vi fungerar bra.”

Vi föreslår att Troberg i första hand hyr in manlig hjälp till underhållsarbete, eftersom det är vida känt att kvinnor inte kan hålla i en hammare.

Jeez …

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


35 Responses

 1. Fhane

  May 6, 2014, 09:05:15

  Fan vad jag älskar sarkasm o ironi! 😀

  1. Lasse

   May 6, 2014, 10:26:00

   Håller fullständigt med :)

  2. TJ

   May 7, 2014, 07:48:04

   Jag hatar verkligen ironi.

   1. Anna Troberg

    May 7, 2014, 08:27:54

    Ah, men life’s a bitch, vet du. 😉

 2. Mathias Hellsten

  May 6, 2014, 09:28:54

  Hade Aftonbladet kommenterat feminismen i partiet? Eller var det preemptivt?

 3. Casper Strand

  May 6, 2014, 09:29:37

  Vilken bra källkritik de har för att vara en så stor tidning också…

 4. pwq

  May 6, 2014, 09:52:53

  Jag måste ju säga att Christians svar i artikeln var väldigt bra, jag tror att någon som läst hela artikeln får ett intryck av att artikelns vinkling är det största problemet, Christians är den som saknar självbelåtenhet.

 5. Stefan Evenseth

  May 6, 2014, 09:59:45

  Vad bra du skriver! Förvånas ständigt av flera mediers förmåga att plocka fram saker ur det blå.

  /Glad miljöpartist utan bil :)

 6. Fruktstav

  May 6, 2014, 10:34:21

  Det är väl klart att Reinfeldt sköter hushållssysslorna hemma, han blev ju förihevlete dumpad av sin fru.

  1. Koltrast

   May 6, 2014, 17:17:46

   Precis.

  2. Sockertopp

   May 6, 2014, 21:57:27

   Reinfeldt har väl ett gäng fas 3:are som städar åt honom och som torkar honom om rumpan när han skiter och om munnen när han pratar.

   1. Anna Troberg

    May 6, 2014, 21:59:32

    Och så hyfsar vi till språket lite, hör du. Detta är en respektabel blogg. :-)

 7. Daniel Lindsäth

  May 6, 2014, 10:39:07

  Haha, underbart 😀

 8. Jerker Montelius

  May 6, 2014, 11:08:37

  Där ser man hur dumt både miljöismen och feminismen slår när det bara blir någon sorts påhittad tävling i godhet. Kanske AB kan sätta dit Anna för lite rasism också genom att påpeka att hon till 100% har relationer till vita kvinnor(sin flickvän).

 9. Tjabo

  May 6, 2014, 11:25:21

  100% av aftonbladets artiklar jag läst är missvisande 😉

 10. Torbjörn Lööv

  May 6, 2014, 11:56:45

  Ironi och sarkasm hade fungerat mycket bättre om de som arbetade inom media haft kunskap om detta. Tyvärr verkar de på det hela taget ha missat tilldelningen av den mycket viktiga extraprocenten i hjärnkapacitet som krävs för att tillgodgöra sig dylika attribut. :-)
  Tack universum för Pirater och flygande Spagettimonster.

 11. Nina Ekman

  May 6, 2014, 12:53:37

  Tycker ABSOLUT att du och din blivande fru ska hyra in manlig hjälp! Allt i den äkta jämställdhetens namn!

 12. Erik

  May 6, 2014, 17:00:31

  Fast att kvinnor inte kan hålla i en hammare kan vi väl spika fast… Skulle vilja se en kvinna som byggt en egen altan t.ex. Existerar såna?

  1. Anna Troberg

   May 6, 2014, 19:27:19

   Hej Erik!
   Så väldigt olyckligt att du skrev det där till just mig. Jag har just beställt hem en massa virke för att bygga en ny altan efter valet. Och vet du vad? Jag råkar veta att min förmåga att bygga en altan inte sitter mellan benen utan mellan öronen. Just saying… 😉

   1. Erik

    May 6, 2014, 22:29:17

    Å andra sidan är det mest köra skruvdragarn och såga på en altan så det kan väl gå bra då.. 😉 Nej skämt åsido så var det ju inte alls olyckligt, bara roligt att höra att det finns kvinnor som är intresserade. Man ser det inte ofta men det beror väl på att kvinnor i villa oftast har en man som gör det åt dom.

    1. Niclas

     May 8, 2014, 05:05:03

     Hemma hos oss så är det tjejen som gör nästan allt sånt. Ny altan förra året, ny altan på andra sidan i år :) Själv är jag mer tekniskt lagd.

  2. Per "wertigon" Ekström

   May 6, 2014, 20:06:24

   Du kan ju prata med min syrra, hon är murare och kaklar ihop allt möjligt… :)

  3. Roger Magnusson

   May 6, 2014, 20:19:37

   Hej. Jag är man. Och jag kan inte bygga en altan. *skämskudde*

  4. Kenneth

   May 7, 2014, 01:26:20

   Erik du borde träffa min mamma! 😀
   Hon byggde våran altan helt själv!
   Farsan tittade på och latade sig i solen.

 13. Roger Magnusson

  May 6, 2014, 17:27:42

  Det mest feministiska partiet är inget att sträva efter; men det mest jämställda hade varit en fjäder i hatten.

  1. Mats Mattsson

   May 7, 2014, 03:24:34

   Det håller jag verkligen med om. Jag undrar alltid vilken sorts feminist man är om man är “mest feminist” då olika riktningar har motstridiga åsikter i de flesta frågor. När ideologier når ett stadie då det är mer kontroversiellt att inte tillhöra dem än att göra det i en befolkningsgrupp säger min instinkt att den spelat ut sin roll i den befolkningsgruppen.

 14. Anders Olsson

  May 6, 2014, 20:13:36

  Men herregud. Texten på AB fram tills Christian kom in i bilden var som direkt plockad från Dagens svenskbladet (nej, inte svenska dagbladet).

 15. Patrik N

  May 6, 2014, 20:17:35

  Ska man nu länka till skräptidningen aftonbladet så tycker åtminstonde jag att det är en god idé att använda sig av unvis.it

  tex http://unvis.it/http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18826735.ab

 16. Anders H.

  May 6, 2014, 21:11:10

  Helt underbart skrivet. Hoppas ni lever lyckligt ojämnställda i alla era dagar! Dock funkar det inte att ta in en man på det sättet, eftersom han då går under det kvinnliga namnet – Rut 😉

 17. John Eriksson

  May 6, 2014, 21:13:14

  Hahaha, den där texten om jämställdheten i piratpartiet var ju fantastisk mycket humor! 😀

 18. dizz

  May 6, 2014, 21:29:45

  The carbon footprint of a new car:
  6 tonnes CO2e: Citroen C1, basic spec
  17 tonnes CO2e: Ford Mondeo, medium spec
  35 tonnes CO2e: Land Rover Discovery, top of the range

  Christian har inte helt fel har man en riktigt hemsk bil disel pickup som släpper ut 240g/km och kör 1000 mil/ år. Så kan man köra 2.5 år till bara för att komma upp i samma utsläpptsmängd som det går att bygga en Citroen C1. Byta bil till en C1 direkt skulle släppa ut 8.5T co2 under samma 2.5 år

 19. Andreas

  May 7, 2014, 00:35:37

  Hahah stor humor! 😀

 20. Candergart

  May 7, 2014, 14:38:54

  Kul läsning helt klart!

  Dizz:
  Fick en tankeställare om det där med tillverkning av bilar jämfört med körning av bilar.
  Tack för insikten.

  Angående jämställdhet så tycker jag personligen att det inte borde ligga fokus på det.
  Det som däremot borde ligga fokus på (om man pratar om kön) är orättvisa mellan könen.
  Tex. om någon behandlas/anställs/betalas lön olika för att han eller hon är av ett speciellt kön.

  Om man måste fokusera på jämställdhet så kommer det drabba arbetslöshetsmarknaden ojämnt och de platser som behöver fyllas med personal har större risk att fyllas med fel resurser enbart för att kravet på jämställdhet måste följas.

  Och när det gäller Aftonbladet så är de väl kända för att “krydda” och överdriva.
  Har själv sett oerhört felaktig information otaliga gånger där :)

  Hur som helst.
  Ha det bäst alla!

  /Jag

  1. Roger Magnusson

   May 25, 2014, 15:43:32

   Jag förstår inte hur något av det du skriver i det inlägget hänger ihop, såvida du inte anser att jämställdhet är 50/50 fördelning mellan könen? Detta är den feministiska synen på jämställdhet som jag var kritisk till ovan; riktig jämställdhet är att kön ska vara irrellevant i alla sammahang, oavsett hur fördelningen sedan blir, dvs en meritokrati.

   Detta kallas för kvalitativ jämställdhet, till skillnad från 50/50 som kallas för statistisk jämställdhet och som inte är ett mått på jämställdhet eftersom det inte säger något om hur jämställt en personer på individnivå har det; utan bara att slutfördelningen råkar bli på ett visst sätt.

 21. Leon Strand

  May 7, 2014, 17:39:54

  Tycker detta är löjligt att ens debattera. Politiken har inte ens en aning om vad utsläpp är. Kött industri är det som släpper ut mest skit i samhället. Angående bilar så ska folk veta att en Toyota Prios har redan “roterat” runt jorden flera varv innan ens den har blivit såld. Om man är så orolig för “miljön” ur trafik synvinkel så kan man ju börja med att kolla upp varför det är så mycket “säkerhet” som gör att trafiken inte flyter som den ska. En bil som behöver accelerera och bromsa mycket, släpper ut enorma mer mängder co2. Sedan om man ska vara helt ärlig så dem värden dem lägger ut om Co2 värde på bilar är gjorde i ett genomsnitt under “bra” förhållanden.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *