Pages

Categories

Search

 

Glenn Greenwald: FRA ägnar sig åt industrispionage

Glenn Greenwald: FRA ägnar sig åt industrispionage

by
May 12, 2014
Integritet, Politik
4 Comments

I dagarna släpps Glenn Greenwalds bok om Edward Snowdens avslöjanden kring NSA:s massövervakning: Storebror ser dig. Edward Snowden och den globala övervakningsstaten. Det är en mycket intressant bok för Sveriges del, eftersom den kan ge nya inblickar i FRA:s samarbete med NSA.

I Aftonbladet kan man i dag läsa ett kort utdrag ur boken. Aftonbladet citerar också följande ur boken:

En stor del av Snowdens arkiv avslöjade sådant som inte kan kallas annat än ekonomispionage: avlyssning och mejlövervakning riktad mot den brasilianska oljejätten Petrobras, ekonomikonferenser i Latinamerika, energibolag i Venezuela och Mexiko, och spionage utfört av NSA:s allierade (däribland Kanada, Norge och Sverige) mot det brasilianska gruv- och energiministeriet och energibolag i flera stater.

Jag kan ju inte påstå att det är speciellt förvånande att FRA ägnar sig åt industrispionage, eller “ekonomiskt spionage” som Greenwald kallar det. Men, det är ju inte utan att man skäms över hur Sverige dras i smutsen av en övervakningskåt regering och en övervakningsapparat som tillåts löpa fritt.

I boken diskuteras även FRA:s tillgång till signalspaningsverktyget X-KEYSCORE som till exempel ger full tillgång till människors Facebook-konton. Det är en historia som kom ut redan före jul, men som så klart inte kommenterats av FRA. Det har nämligen sina fördelar att vara top secret. Det ger en möjlighet att säga att man inte har någon kommentar när det kommer någon osnuten fan och påstår att man haft fingrarna i syltburken.

FRA säger sig skydda dig och mig. Jag känner mig inte alls trygg med det.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


4 Responses

 1. Anon123

  May 12, 2014, 15:17:25

  Tack för “nyheten”, skriv gärna om mera saker som detta Anna.

 2. Johan T

  May 12, 2014, 15:37:14

  Med anledning av UG:s reportage strax före årsskiftet har FRA-företrädare besökt Försvarsutskottet och rättat till de “missförstånd” som Snowdenmaterialet har gett upphov till. Utskottets ledamöter ska (som vanligt) ha fått lugnande besked. Ryktet säger att FRA inte har fri tillgång till de databaser, där NSA använder verktyget X-Keyscore (som för övrigt nu lär ha döpts om). FRA ska endast ha fått testa själva gränssnittet i den egna datamiljön. Det gäller alltså att skilja på gränssnitt och insamlat material. Bara för att någon har leksaken XKeyscore behöver det inte betyda att man har access till NSA:s alla rådata.

 3. gurra

  May 12, 2014, 15:57:13

  Jo, det är deprimerande.

  Övervakningsmyndigheterna kan spionera på en och sno jobbet rätt upp och ner och sen antingen plagiera eller ta patent på det i internationell lag. Då kan man lika gärna spela långsam och låtsas att man inte kan nåt. Annars blir man utnyttjad som en nyttig idiot och några byråkrater på något helt annat ställe får betalt för jobbet man själv gjort.

 4. Antimon555

  May 13, 2014, 20:27:01

  Anna Troberg skrev

  Men, det är ju inte utan att man skäms över hur Sverige dras i smutsen av en övervakningskåt regering och en övervakningsapparat som tillåts löpa fritt.

  Det är bra att Sverige får en känga, så att det kan komma att kännas i ekonomin. Det är nog det enda som kan få saker att förändras.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *