Pages

Categories

Search

 

IKEA ska glömma dig, men inte Google

IKEA ska glömma dig, men inte Google

by
May 14, 2014
Integritet, Politik
7 Comments

EU-domstolen har i en dom konstaterat att människor har rätt att bli bortglömda av sökmotorer på nätet. Det är en dom som vid första anblicken kan se bra ut, men verkligheten är som alltid mer komplicerad än så.

Det naturligtvis en trevlig tanke att kunna få uppgifter om sig själv raderade, speciellt om de handlar om något man själv helst vill glömma. När man pratar om dataskydd, så pratar man ofta om “rätten att bli glömd”. Det är en mycket bra tanke när det handlar om opublicerade registeruppgifter av olika slag, till exempel kundregister. Det finns ingen anledning till att företag ska få sitta på personlig information om dig i all evighet bara för att du beställde en t-shirt av dem 1997. Här är det viktigt att arbeta för ett starkt dataskydd.

Det blir dock missvisande att försöker applicera slagorden “Rätten att bli glömd” även på publicerade uppgifter. Det är nämligen inte alls odelat positivt att människor ska kunna tvätta nätet från uppgifter om sig själva. Det finns flera risker med detta:

 • Historierevision – Det är inte önskvärt att människor ska kunna tvätta bort relevant information som inte är fördelaktig för dem. Jag gissar att Beatrice Ask skulle vilja tvätta bort sin tidiga kritik mot datalagringsdirektivet, eftersom den i dag får henne att framstå i dålig dager.
 • Ett mer sönderreglerat internet – Det är inte heller önskvärt att skapa ett mer sönderreglerat internet där Google och andra sökmotorer tvingas agera domare över vilken information som kan anses vara samhällsviktig nog att få länkas till. Det är som att göra operatörer ansvariga för den information som passerar genom deras system.
 • Utopi – Det kommer inte att vara praktiskt möjligt att faktiskt “bli glömd” på nätet, så vi riskerar att få en massa lagstiftning som trasar sönder nätets struktur, men som inte ens kommer i närheten av att uppfylla sitt syfte.

Två viktiga principer – integritet och öppenhet – krockar i den här frågan, som i så många andra. Lösningen finns inte i att blint hävda en av principerna, eftersom det riskerar att leda till oöverstigliga problem för den andra. Vår gemensamma uppgift är att hitta en väl avvägd balans mellan dem. För det krävs respekt för och insikt om båda. Det har Piratpartiet och det är därför vi behövs mer än någonsin i Europaparlamentet.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


7 Responses

 1. Henrik Svantesson

  May 14, 2014, 09:33:36

  Möjligt att man kan starta en think-tank för att utveckla ett förslag till en sådan som fungerar, då en sådan hade varit del-värdig i sig själv?

  1. Kristian

   May 14, 2014, 10:50:53

   Ett p(r)i(v)atbyrån 2.0?

  2. Kloker

   May 14, 2014, 19:53:49

   +1 för tankesmedja.

   Bra skrivet, Anna. Det är dessutom naivt att tro att Google “är” internet. Den dagen Google tappar (tappade?) gnistan kommer andra sökmotorer att ta över.

 2. Totalliberal

  May 14, 2014, 10:10:56

  Äntligen en eftertänksam tanke i den så kallade integritetsdebatten.

 3. Jerker Montelius

  May 14, 2014, 13:56:10

  Kära Skattemyndighet

  Jag vill säga upp mitt konto hos er.
  Var vänlig radera alla uppgifter ni har om mig

  Med vänlig hälsning
  J

 4. Fredrik Fridsten

  May 15, 2014, 16:11:23

  Nja… Jag håller inte riktigt med. Då jag, som privatperson, blivit uthängd, förtalad och nedsmetad med lögner på nätet, tycker jag att det vore en befrielse att kunna få bort åtminstone sökresultaten till de sidor där så skett.
  Och Google ska inte “agera domare” heller. De ska bara respektera människors integritet och vilja att slippa figurera med sina namn där de inte vill. Jag kan redan idag, om jag så önskar, kontakta diverse näringsidkare och få mig borttagen ur deras register. Är de ovilliga att gå mig till mötes, kan jag informera andra om detta, vilket leder till att de förlorar kunder.

  1. Scary Devil Monastery

   May 17, 2014, 14:28:09

   “Då jag, som privatperson, blivit uthängd, förtalad och nedsmetad med lögner på nätet, tycker jag att det vore en befrielse att kunna få bort åtminstone sökresultaten till de sidor där så skett.”

   Det tycker nog alla. Det är bara rätt och slätt inte önskvärt vilket du kanske inser själv om du inser att den lagliga tankevurpan skulle gett Turkiets Erdogan fullständigt rätt när han förvägrade twitter rätten att citera hans egna uttalanden.

   Rätt sätt – det enda som f.ö. fungerar praktiskt – att hantera förtal är att kontra med mer information, inte mindre.

   Tanken att kräva att “obehaglig” information skall kunna avskaffas leder oss än en gång rakt in i ett samhälle där man för att kunna uppfylla de kraven måste implementera ett kontrollsamhälle som överstiger vad Nordkorea kan prestera.

   Boten blir per nödvändighet långt värre än sjukdomen.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *