Pages

Categories

Search

 

Novus: Piratpartiet får 3,9% och kör om C och F! inför EU-valet!

Novus: Piratpartiet får 3,9% och kör om C och F! inför EU-valet!

by
May 16, 2014
F1, Politik
14 Comments

Det är inte bara Halmstadborna som får se Piratpartiet köra om. I dag släpper Novus en opinionsundersökning inför EU-valet. Piratpartiet får 3,9% och spurtar förbi både Centerpartiet och Feministiskt Initiativ med råge.

I sin helhet ser undersökningen ut så här:

Socialdemokraterna – 26,9 %
Moderaterna – 16,3 %
Miljöpartiet – 14,9 %
Vänsterpartiet – 10,2 %
Folkpartiet – 8,4 %
Sverigedemokraterna – 6,6 %
Kristdemokraterna – 6,4 %
Piratpartiet – 3,9 %
Centerpartiet – 3,2 %
Feministiskt Initiativ – 2,5 %
Junilistan – 0,2 %

Siffrorna är inte unika. För tio dagar sedan fick vi 3,1 % i en mätning gjord av SKOP. Vi klättrar och är nu så nära ännu en mandatperiod i Bryssel att vi nästan kan lukta den beiga heltäckningsmattan i Europaparlamentet.

Detta är inte resultatet av bananskal in i media, för något sådant har vi inte. Detta är ingen hype. Detta är resultatet av fem års hårt arbete i Bryssel, av fyra års förberedelser här hemma i Sverige och fantastiskt aktivistarbete runt om i landet. Piratpartiet är bra på att spurta. Det visade vi 2009. Nu ska vi spurta oss ända till Bryssel en gång till!

Jag vill säga ett stort tack till alla er som står och fryser i valstugor, som lägger flygblad i brevlådor och som debatterar i skolor! Ni är awesome och jag är så stolt och glad över att få valkampanja med världens bästa aktivister!

Piratpartiet har levererat i Bryssel. Läs den korta versionen och den långa versionen. Här finns vårt valmanifest och här kan du läsa om våra toppkandidater.

Glöm inte att piratpynta din webbnärvaro eller skriva ut en pirataffisch och sätta upp i skolan eller på jobbet!

hund

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


14 Responses

 1. Ulric Eriksson

  May 16, 2014, 06:57:42

  Men gah. “Att klara ett andra val har tidigare varit svårt för enfrågepartier, säger Linda Berg, statsvetare och föreståndare för Centrum för Europaforskning vid Göteborgs universitet.” Och grovt okunnig.

 2. Jerker Montelius

  May 16, 2014, 07:12:38

  Nu j-a måste vi spurta de sista tiondelarna. om inte annat för att ge en stor känga till SVT och deras uteslutningskampanj.

  1. Lars-Åke Schrewelius

   May 16, 2014, 09:01:48

   Ja, Och även ge ( M ), ( C ) och ( KD ) en känga för att de trode att genom och inte deltaga i TV4:s partiledardebatt kunde undvika att Piratpartiet fick utrymme och där med inte skulle kunna ta sig in en mandatperiod till. Eller åtminstonde vissa på deras okunighet när det gäller väljarna, för den som är insatt i svensk partipolitik vet att fast man kan rösta på kandidater till både riksdag och EU så är det förhållandevis få som gör det, utan man röstar på partier och då borde partiledarna kunna ta den debatten och inte hänvisa till deras EU kandidater. PIRATPARTIET HAR KOMMIT FÖR ATT STANNA.

 3. Henry Rouhivuori

  May 16, 2014, 11:41:40

  I Sisuradio (finska) nyheter sa de att Piratpartiet ser ut att behålla sin plats i europaparlamentet.

 4. Johan T

  May 16, 2014, 15:16:23

  I Lunchekot reagerade man yrvaket på opinionssiffran. I den inledande nyhetsdelen uppgav man felaktigt att PP ser ut att kunna behålla “sitt enda mandat i EU-parlamentet”. Därefter kommenterade EU-reportern Herman Melzer det hela på följande sätt: “Det här är väldigt oväntat, säkert både för de själva och för omgivningen”.

  1. Kloker

   May 17, 2014, 16:00:39

   Och lika yrvaket låter man piratpartiet särredovisas i opinionsundersökningen. Och plötsligt redovisas även Fi och Junilistan. Trots att de inte är representerade i parlamentet eller ligger nära eget mandat.

   Om Sveriges radio vill behålla sin trovärdighet behöver de upprätta en tydlig policy för vika partier som ska vara med i debatter och utfrågningar samt vilka partier som ska särredovisas i opinionsundersökningar.

 5. Kloker

  May 17, 2014, 13:39:22

  Till er som kampanjarbetar fram till valet: Kom ihåg att göra det snyggt och hederligt! Det vinner man på i längden.

  När jag förtidsröstade var det någon som bakom den gröna valskärmen hade lämnat ett kuvert, en valsedel för Socialdemokraterna och en valsedel för Fi. Det kan förstås ha varit någon som glömde dem av misstag, men den som medvetet försöker bedriva kampanjarbete så långt fram till valurnan borde skämmas. Det är respektlöst mot väljarna och mot demokratin.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *