Pages

Categories

Search

 

Demokratin är min älskarinna – inte mitt parti

Demokratin är min älskarinna – inte mitt parti

by
May 20, 2014
P1, Politik
5 Comments

På kort tid har politiska förståsigpåare av alla möjliga slag i media påstått att Piratpartiet är ett enfrågeparti. Det är fel och det skulle de ha vetat om de brytt sig om att läsa vårt partiprogram. Om de hade gjort det, så hade de nämligen upptäckt att Piratpartiet precis som alla andra partier har politik inom en rad olika områden, precis som alla andra partier.

Det är naturligtvis problematiskt för Piratpartiet att media och de politiska förståsigpåare som uttalar sig i media inte har gjort grundläggande research och vet att vi numera är ett parti som precis som alla andra partier har åsikter om miljö, skola, EU, jobb, jämställdhet, migration, hbtq, vård, integritet, kultur (1, 2), ekonomi, utrikespolitik & försvar, innovation, rättspolitik och så vidare.

Detta är dock i första hand inte Piratpartiets problem, utan allas problem. Okunskapen om vilken politik ett parti som har två mandat i EU-parlamentet visar på ett högst påtagligt sätt visar hur illa det är ställt med intresset för EU och rapportering kring EU-politik. Om inte ens journalister, statsvetare och ledarskribenter har ork att ta reda på vad svenska partier med mandat i EU tycker, så känns det en smula hopplöst att hoppas på att de ska orka sätta sig in i vad som faktiskt händer i Bryssel och hur det påverkar dig och mig.

Det får naturligtvis konsekvenser att reducera ner det viktiga EU-valet till ett teståk inför höstens riksdagsval. Här är några av dem:

Brist på granskning
Väljarna rätt att få veta hur just deras parti har förvaltat deras förtroende under mandatperioden. Utan initierad granskning får de inte veta det, utan tvingas förlita sig på partiernas egna propaganda. Det inser nog alla är tämligen vanskligt när man matas med slogans som går ut på att man tror på en världsdel och därför säger “ja” till den. Det behövs mer ordentlig granskning.

Lågt valdeltagande
När både riksdagspartier och media till stor del tillbringar hela mandatperioden på sofflocket vad det gäller EU, så är det naturligtvis inte konstigt att väljare tillbringar valdagen där.

Vilseledande information till förstagångsväljare
Medias och riksdagspartiernas inställning till EU-valet ger ringar på vattnet. När det ska informeras inför EU-valet i skolor, så bjuds riksdagspartierna in, trots att ett av dem inte ens har mandat i EU-parlamentet. Partier som bara har mandat i EU-parlamentet lämnas alldeles för ofta utanför. Det betyder att ungdomar som står inför sitt första val får missvisande information.

Demokratiproblem
Det är naturligtvis problematiskt ur ett demokratiperspektiv att etablissemanget skickar så starka signaler till folket att de inte behöver bry sig om vad som händer i Bryssel. Det är viktigt att så många som möjligt är med och gör sin röst hörd. Det är en smärre katastrof att färre än hälften av alla röstberättigande röstar i EU-valet. Den siffran kommer bara att öka om media och politiker pratar om EU och vikten av EU-valet i mer än två veckor före valet.

Media- och politikerförakt
Förr eller senare upptäcker folk att de blivit förda bakom ljuset och blåsta på möjligheten att göra sin röst hörd. Det leder till både media- och politikerförakt, något som även det leder till att demokratin undergrävs. Om politikerna inte tar sitt ansvar och media inte granskar, vem ska man då lita på? Denna misstro är den mylla som fascistiska rörelser gror i.

Demokrati kräver mycket mer av oss än ett brinnande partipolitiskt engagemang. Demokrati kräver ett djupt engagemang för själva demokratin. Den kräver att man drar sitt strå till den demokratiska stacken. Det är farligt när kärleken till det egna partiet tillåts trumfa kärleken till demokratin. Det borde både media och partiföreträdare fundera lite mer på.

Politik är tro, hopp och kärlek. Vi tror alla på vår respektive politik. Vi hoppas alla att den ska vinna gehör. Men kärleken till demokratin måste till syvende och sist brinna starkast i oss alla.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


5 Responses

 1. Johan T

  May 20, 2014, 10:14:37

  Det som förstärker bilden av PP som ett parti som fokuserar på en eller ett par frågor är bl.a. Christian Engströms besked i debatter och utfrågningar. Han har t.ex. gång på gång deklararet att partiet inte har någon åsikt i diverse frågor som avhandlas i EU-parlamentet, alternativt att man kohandlat bort sina åsikter. PP röstar med gruppen och driver i övrigt sina hjärtefrågor. Det är öppet och ärligt deklarerat. Inget fel i det, men det kan ockå medföra att den allmänna bilden av PP som ett enfrågeparti förstärks. Det behöver dock inte vara någon nackdel i EU-valet, snarare tvärtom. Det gäller ju att sticka ut och profilera sig.

 2. Tor

  May 20, 2014, 11:06:31

  Jag blir inte klok på detta inlägg. Vi är just inne i slutskedet av valkampanjen till EU-parlamentsvalet där Piratpartiet uttryckligen säger att partiet tänker följa den den gröna gruppen i många icke-fokus-frågor. Vad har breddningsarbetet inför riksdagsvalet för relevans i EU-valet?

  1. Anna Troberg

   May 20, 2014, 11:32:15

   Hej Tor!
   Vi har hela tiden sagt att vi röstar som pirater i piratfrågor och som gröna gruppen i de frågor vi inte har politik. Detta gäller även nu. Skillnaden är att vi tack vare vårt politiska breddningsarbete har mer piratpolitik. Det innebär att vi kommer att luta oss mot egen politik i fler frågor. Vårt partiprogram gäller ju på alla nivåer, även EU.

   Varför trycker jag då på detta nu? Tja, när politiska förståsigpåare sitter och kavlar ut att partiet är ett enfrågeparti, så gynnar det varken Piratpartiet eller demokratin i stort. Människor har rätt att veta vilka politiska alternativ som finns och vad varje alternativ innebär.

   Dessutom låser det eviga tjatet om att vi är ett “enfrågeparti” eller ett “internetparti” oss ute från en massa sammanhang där vi borde vara självklara. Det betyder att människor som röstade på oss inte får en möjlighet att se hur vi förvaltat deras förtroende. Det betyder att människor som står i begrepp att rösta nu får missvisande information. Detta är en realitet som vi måste hantera, inte sopa under mattan.

   1. Tor M

    May 20, 2014, 17:33:21

    Om det stämmer som det sades i en radiointervju med Christian Engström att (pp) röstar med gröna gruppen i 96% av fallen, då har jag svårt att få det att gå ihop med att (pp) skulle driva en så självständig politik i andra frågor än dess traditionella fokusfrågor.

    Om (pp) är kritiskt till att alltför mycket makt flyttas till ett ännu alltför odemokratiskt EU, varför tar man då inte oftare strid i sådana frågor? Visst, jag förstår att partiet inte kan bli politisk vilde och samtidigt ingå i gröna gruppen, men nog skulle väl den gröna gruppen kunna acceptera en litet högre grad av självständighet…

    Men missförstå mig inte – omröstningar är inte allt. Det pågår ju mycket annat arbete med att påverka andra och att lägga ändringsförslag m.m., så att vara tydlig med vilka frågor man prioriterar är inte fel.

    Hur som helst, om det är så att jag och andra missat hur breddningsarbetet tagit sig praktiskt uttryck inom EU-politiken klargör gärna detta med några exempel på hur Christian och Amelia agerat.

    1. Per "wertigon" Ekström

     May 20, 2014, 21:43:28

     Anledningen till att Christian röstat med 96% av frågorna, är för att Christian körde på det mandat PP hade 2009.

     Vi i Piratpartiet anser att vi väljs in på det vi utlovat innan valet. Lovar vi att vi ska få igenom en fildelningsreform, då betyder det att vi har fått mandat från väljarna att fixa en fildelningsreform och detta skall vi således också hålla i de närmaste fem åren.

     Idag har PP dock ett antal fler EU-frågor på vårt bord än vi hade 2009, då vi gick till val på den gamla klassiska parollen Kunskap, Kultur, Integritet. Vi kommer fortsätta köra på den parollen, plus försöka omförhandla grundfördraget, plus en del annat som står i valplattformen. Så nog har breddningsarbetet gett resultat alltid… :)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *