Pages

Categories

Search

 

Jag ber om ursäkt för Piratpartiets framfart i politiken

Jag ber om ursäkt för Piratpartiets framfart i politiken

by
May 22, 2014
Politik
2 Comments

Jag har förstått att många människor förträngt att Piratpartiet inte är ett enfrågepart. Det kan ju bara bero på att detta faktum på något sätt gjort dem illa eller sårat dem. Så kan det ju inte få fortsätta, eller hur?

Jag vill därför passa på att be om ursäkt till alla de människor som på olika sätt farit illa av att vi pirater inte har haft karaktär nog att inte ha en massa åsikter om miljö, skola, mångfald, vård och allt det där.

Ni vet säkert vilka ni är: journalister, statsvetare, ledarskribenter, Isabella Lövin, Soraya Post och Lars Adaktusson och alla ni andra. Jag är uppriktigt ledsen.

Här kan man läsa om alla de politiska frågor som inte gör Piratpartiet till ett enfrågeparti:
PartiprogramValmanifest EU- val 2014

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


2 Responses

 1. Tor M

  May 22, 2014, 16:42:54

  Kul beskrivningar av de andra “enfrågepartierna” :)

  Men skämt åsido tycker jag faktiskt att piratpartiet är litet otydligt på den här punkten. När man lyssnar på dig hör man ett budskap, men när Christian Engström intervjuas i SvT är hans retorik nästan densamma som före breddningen och han kallar piratpartiet för ett trefrågeparti (“fokusparti” tycker jag för övrigt själv är ett bättre ord) och kan inte prestera ens en kort lista över politikområden utanför de traditionella fokusområdena som gällt mer eller mindre sedan piratpartiets start. Inte heller kunde han förklara för väljarna varför han har en egen åsikt just när det gäller t ex. snus (vilket jag inte klagar på), men inte i andra frågor. Dvs. det är inte helt enkelt för väljarna att förutse i vilka frågor piratpartiets kandidater kommer att rösta med gröna gruppen och i vilka frågor man har en egen åsikt eller röstar enligt det breddade programmet. Det är också svårt för väljarna att förstå varför piratpartiet är kritisk till EU:s demokratiska underskott samtidigt som det röstar för ökad överstatlighet. Om anledningen är arbetsro är det ju svårt att få ihop det med snuset. Om syftet är att få gröna gruppens stöd i andra frågor kan man ifrågasätta om det inte skulle gå att uppnå även med ett litet större mått av självständighet.

  Personligen skulle jag gärna se att piratpartiets kandidater var litet mer självständiga. Visserligen visar just snusfrågan på det problem man utsätter sig för, dvs. en diskussion om valet av frågor att engagera sig i, men jag tror att det nästan skulle vara enklare om man avvek från gruppens linje i fler frågor och kunde visa på en röd tråd i besluten. Så länge de frågor man engagerar sig i t ex. handlar om att stå upp för ett vetenskapligt synsätt (som t ex. med snuset), stå emot onödig överstatlighet på områden där EU inte visat demokratisk mognad, m.m. – då tror jag att ett visst mått av godtycklighet vad gäller urvalet av frågor utan problem skulle tolereras av väljarna.

  Jag säger inte detta för att vara negativ. Jag hoppas att det går bra för piratpartiet, men oroar mig för att partiet i onödan skrämmer bort en del väljare med EU-kritisk hållning.

 2. Dennis

  May 24, 2014, 12:59:50

  Anna, jag tycker verkligen att denna videon du gjorde är genial. Ironin i det hela är underbar! 😛Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *