Pages

Categories

Search

 

Tack för allt ert hårda arbete, pirater!

Tack för allt ert hårda arbete, pirater!

by
May 26, 2014
Politik
55 Comments

(Den här texten har nyss skickats som ett nyhetsbrev till alla pirater som prenumererar på det.)

Hej Pirater!

Jag är hemkommen från Piratpartiets valvaka här i Stockholm, men vill inte gå och lägga mig utan att ha sagt några saker till alla er som de senaste veckorna, månaderna och åren hjälpt till att utveckla och pusha Piratpartiet.

Viktigast av allt är detta: Stort tack! Ni har gjort ett fantastiskt jobb. Det bar inte frukt just i dag, men vi har framtiden för oss. Ni har sått viktiga frön i människor och de kommer att gro.

Jag är precis som många andra ledsen över att vi bara fick 2,2 %. Jag tycker inte att valresultatet avspeglar det fantastiska jobb Christian och Amelia gjort i Bryssel. Jag tycker inte att det avspeglar allt arbete som ni alla lagt ner på valkampanjen. Jag tycker inte att det avspeglar det fantastiska jobb som vi här hemma gjort med att utveckla ett heltäckande partiprogram. Det känns orättvist. Men, jag tänker inte ge mig. Detta var ett val. Det är många kvar – i år och under kommande år.

Detta är vad som händer nu:

Vi ska pusha vår politiska breddning stenhårt. Vårt partiprogram är i alla sina delar en tillgång vi inte har råd att hymla med. Vi ska förädla, konkretisera och vara stolta över all vår politik. Piratpartiet är inte ett enfrågeparti. Piratpartiet är inte ett internetparti. Piratpartiet är ett parti som är relevant för alla människor oavsett var de råkar befinna sig i livet. Det är dags att visa det.

I höst ställer Piratpartiet upp i riksdagsvalet och i 24 kommuner och i 10 landsting. På flera av de ställen där vi i höst går till val kommer vi att komma in med god marginal om vi lyckas mobilisera samma stöd som vi fick i dagens val.

Under året kommer vi dessutom att som vanligt finnas på Dreamhack Summer, Pride i Stockholm, Bok- & Bibliotek i Göteborg och på många lokala evenemang. Det är nu viktigare än någonsin att visa att Piratpartiet är här för att stanna.

Själv börjar jag redan i morgon bitti med att sitta i SVT:s morgonsoffa för att sedan gå vidare till Carl Bildts årliga skrytkonferens Stockholm Internet Forum för att påminna om att Edward Snowden borde ha fått prata där. Vi ska inte gömma oss. Vi behövs. Piratpartiet lever vidare.

Unna er ett par dagars vila. Det är ni så värda. Men vila inte för länge. Vi har saker att uträtta och en hel värld att göra lite bättre.

Tack för att ni finns och för allt ert hårda arbete!

at_news5

Anna
—————————–
Anna Troberg
Partiledare

Jag finns dessutom på min privata blogg, Twitter, Google+, Facebook och YouTube.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


55 Responses

 1. TRPKBL

  May 26, 2014, 04:37:48

  Det som har skrämt mig senaste dagarna i mångt och mycket är att många av mina vänner i närmaste bekantskapskretsen som har vari trogna pirater i många år helt plötsligt har bestämt sig för att stödja nya partier.

  Nu är inte att de har bestämt sig för att stödja ett annat parti som skrämmer mig, utan vilka majoriteten av dem har bytt till, Sverigedemokraterna av alla partier.

  Nu är detta bara en observation av min bekantskapskrets och ska tas med en nypa salt såklart, men det som är så konstigt för mig hur en person som stödde PP förut kan göra en sådant kovändning och helt plötsligt gå till SD.

  Enda förklaringen jag har till detta är att de primärt missnöjesröstar, dock på ett missvisande sätt enligt min personliga åsikt men alla har vi rätt att rösta på det vi själva känner är bäst.

  1. Scary Devil Monastery

   May 26, 2014, 09:00:34

   “Enda förklaringen jag har till detta är att de primärt missnöjesröstar, dock på ett missvisande sätt enligt min personliga åsikt men alla har vi rätt att rösta på det vi själva känner är bäst.”

   Jag tror jag vet. Väldigt många röstar inte för SD. De röstar mot EU.

   Eftersom alla etablerade partier envisas med att fortsätta puscha för vad de kallar “EU för freden” samtidigt som det blivit pinsamt upenbart att EU i dagens tappning har blivit den svårslaget största anledningen till krig i Europa så går de till den starka rösten som säger “Sverige, Sverige über alles”.

   Rädsla och obehag är vad som matar den bruna vinden som blåser. Precis som den gjorde 1935. Även de som inte är ekonomer anar sig till att allting inte står rätt till i de massiva subventionernas helgade näste. Man ser sig själva som morgondagens grekland, utarmat av en rovplundring skött från Bryssel för att stödja franskt jordbruk och allehanda pan-europeiska skrytbyggen.

   Summa summarum gör det våra frågor mer relevanta, inte mindre.

   Tack för allt jobb hittills, Anna och mitt stöd har du även fortsatt.

  2. Anna Troberg

   May 26, 2014, 09:59:36

   Jo, det är en konstig kovändning. SD och PP har i princip ingenting gemensamt. :-)

   1. Fd parliamentarisk pirat

    May 26, 2014, 10:32:48

    Det är inte alls konstigt.
    Ni brukade vara de oenigas murbräcka och alla möjliga politiska grupper, från anarkister till konservativa använde piraternas edge för att lösa upp EU inifrån, och hindra EU och lobbyisters inflytande.
    Nu är ni ett vanligt snällt breddat parti och det kommer INTE bli bättre av att ni breddar er.
    Ni som har många datorkunniga vet vad Bloatware betyder
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Bloatware

    Det är anledningen, tack och hej.

   2. Werner

    May 26, 2014, 11:23:30

    Kanske var det just det som orsakade tappet?

    Om man:

    (a) inte vill bo i ett mångkulturellt samhälle, och
    (b) vill inte vara övervakad,

    vem skall man rösta på?

    Innan breddningen så var PP ett alternativ för dem. Nu tvingades de att prioritera mellan dom frågorna. Kan ju hända att vissa tyckte (a) var viktigare än (b).

    1. Janne

     May 26, 2014, 19:49:05

     För alternativet A har en tråkig historia med att vara nära till argument att tumma på de mänskliga rättigheter. Som t.ex. att datalagring är OK så länge lagringen sker inom landets gränser. För lagringen är ju till för att bekämpa islamistiska terrorister.

     Men alternativ B tycker inte datalagring av metadata inte är förenligt med de mänskliga rättigheterna och skall inte tummas på alls.

     Så det är ganska tydliga alternativ som inte går att förena i samma parti.

    2. Scary Devil Monastery

     May 27, 2014, 09:50:22

     “Kan ju hända att vissa tyckte (a) var viktigare än (b).”

     Jag tvivlar på att det finns så pass många vars världsbild är så pass vriden att de finner förekomsten av en annan kultur i grannskapet mer vidrig än statlig massövervakning.

     Mer troligt att det rör sig om att SD är ett av de få partierna som klart och tydligt skriker “Ut Ur EU”

 2. Ivan

  May 26, 2014, 05:18:34

  Hej Anna.

  Jättetråkigt att ni förlorade era två platser, särskilt när man ser vilka andra partier som kommit in :/ Känns inte som någon annan tar integritetsfrågorna lika seriöst som ni. Men bättre lycka till i höst.

  Ett tips till riksdagsvalet: Alla ni som är aktiva inom partiet skapar ändå en hel del bra material varje dag (ex på twitter, instagram, bloggar, eller vad det nu kan vara). Det här borde ni lyfta in på förstasidan på er webb. Jag har kikat in på piratpartiet.se ett flertal gånger under den här valrörelsen, men besviket lommat därifrån för att den uppdaterats så sällan. Det _kan_ ju vara fler än jag som gjort det och trott att PP är ett insomnat parti. Om man istället möttes av en stril ström med innehåll ifrån er så skulle det kännas mer levande. Kanske med någon sticky-funktion ifall ni har något event planerat inom närmsta tiden eller så.

  Just my 2 cents :)

  Lycka till i framtiden!

  1. Anna Troberg

   May 26, 2014, 10:01:48

   Hej Ivan!
   Jag kan inte räkna alla gånger vi bett om hjälp med sådant, men ingen vill hjälpa till. Inte ens de som först säger att de vill göra det. Men, vi ger oss inte. Vi jobbar på att få folk som kan pitcha in. :-)

 3. Swingthatcat

  May 26, 2014, 07:47:24

  Tack för den tid som varit. En fortsatt kamp i EU som fokusparti har varit min drivkraft för att vara med PP. I och med breddningen ser jag PP som i stort sett en kopia av ett stockholmskorrekt miljöparti. Det intresserar mig föga. Jag förnyar alltså inte mitt medlemsskap och blir soffliggare i riksdagsvalet.

  1. Ville

   May 26, 2014, 09:15:29

   Vad baserar du din observation av PP som “ett stockholmskorrekt miljöparti” på? Det är uppenbart av resultatet av valet att det inte räcker för ett parti som vill ha platser i EU-parlamentet (eller riksdagen för den delen) att “bara” vara ett fokusparti. Jag hade kunnat få min sambo att också rösta på PP om det inte vore för att partiet tar avstånd från att ha en åsikt i vissa frågor som det inte finns några rimliga anledningar att ta avstånd ifrån – till exempel hur det tveklöst gynnar ALLA (förutom kol- och oljebolagen) att sträva mot fler alternativa energikällor, eller EU:s fiskepolitik som måste förändras om man har det minsta intresse av att bevara den biologiska mångfalden i havet, som också är en förutsättning för livet på land.

   Jag är fullt medveten om att frågor som dessa ligger långt i från orsaken till varför PP grundades, men det är exempel på punkter som det finns oändliga mängder vetenskapligt underlag för att stödja, och som inte en enda vettig person med kunskap i området sätter sig emot. Som svensk medborgare har du mer makt och större möjlighet att påverka den här världen och samhället du lever i än majoriteten av alla människor på planeten, och att inte utnyttja den möjligheten för att du har fått för dig att PP bara borde göra en sak (vilket återigen uppenbarligen inte räcker) kommer inte att hjälpa varken dig eller någon annan!

   1. Henrik B

    May 26, 2014, 14:22:31

    Det som gör riktigt ont när jag läser din kommentar är att vi redan har ett tydligt ställningstagande för att partiet ska verka för att man byter fossila bränslen mot alternativa, och att forskning och utveckling om alternativa energikällor ska få stöd. Att vi har ställningstaganden för att bevara biologisk mångfald, som det är jättelätt att se att säger något om fiskepolitik. Men det är som de som berättar om oss i TV struntat i att läsa vårt partiprogram, och säger som om det gällde idag, vad som var vår attityd 2009.

    1. Ville

     May 27, 2014, 09:33:03

     Tack för ditt svar. Efter att jag hade skrivit kommentaren tänkte jag för mig själv att “jag har ju faktiskt inte läst igenom programmet på väldigt länge” så jag tog mig en stund att kolla igenom vad PP faktiskt hade för aktuella ställningstaganden i de frågorna, och mycket riktigt finns det tydliga punkter om fossila bränslen och bevarandet av biologisk mångfald. Jag får be om ursäkt för hur jag uttryckte mig så här i efterhand!

 4. Mikke Svensson

  May 26, 2014, 07:59:30

  Tack Anna!

  1. Anna Troberg

   May 26, 2014, 13:10:21

   Tack. Mikke! :-)

 5. Woobione

  May 26, 2014, 08:03:08

  Oerhört synd att det blev som det blev. Min röst hade ni iallafall! Hade sett fram emot mer pirater i EU. Förhoppningsvis kan ni överbevisa alla ovisa ‘de är bara ett enfrågeparti som riktar sig till ungdomar som vill ladda ner’-människor och komma tillbaka stort i nästkommande val. Strid med alla viktiga punkter i fronten och få även de äldre generationerna att inse hur viktig integriteten är i samhället. Pirate out.

 6. Peter Andersson

  May 26, 2014, 08:54:16

  Nu måste partiprogrammet avgå!

  Breddningen har tagit fokus från det som gjorde PP unika! Back to basics! Tillbaks till det som fungerade i EU-valet 2009! Integritet! Fildelning! Kultur! Jag är inte intresserad av att rösta på ett “brett” piratparti i det svenska riksdagsvalet.

  Miljörörelsen har redan ett eget framgångsrikt parti. HBTQ-rörelsen likaså i FI. Fokusfrågor och vågmästarmålsättning kändes mycket bättre.

  Riv upp! Gör om! Gör rätt!

  1. kattihatt

   May 26, 2014, 09:37:21

   Håller med. Det har varit en katastrofal breddning.

  2. Anna Troberg

   May 26, 2014, 13:12:41

   Hej Peter,
   partiprogrammet har medlemmarna röstat fram. Det är ett bra partiprogram fast förankrat i våra principer. Och jag tycker det är extremt märkligt att du vill sortera ut just hbtq-personer från tanken om att alla ska ha lika rättigheter och möjligheter. Det är nämligen vad du gör när du föreslår att Piratpartiet ska strunta i dem.

   1. Peter Andersson

    May 26, 2014, 21:18:47

    Öppnar man för breddning så kommer naturligtvis viss breddning att röstas igenom av medlemmarna, ger man ett finger så greppar vissa efter hela handen, enkel sociologi. Misstaget var att öppna för breddning till att börja med.

    Och det är fult av dig av köra med guilt-by-association mot mig bara för att jag nämnde HBTQ som nummer två av två exempel på frågor som redan har framgångsrika partier.

    Fråga dig själv vilka av nedanstående frågor som helt kommer att sakna seriös representation och vilka som kommer att ha det ändå i vilket fall som helst via andra partier i den svenska riksdagen i höst om PP inte lyckas bättre i September:

    *Fildelning / Fri Kultur
    *Integritet Online
    *Miljö
    *HBTQ
    *Öppna gränser
    *Ungdomsarbetslöshet
    *Studentpolitik
    *Bostadsbristen
    *Jämnställdhet

    Etc. Man kan fortsätta hur länge som helst. Det är bara de två första punkterna som gör oss unika – punkter där vi verkligen behövs som unikt parti. Allt annat är redan täckt av andra, ofta flera partier. Conchita Wurst vann melodifestivalen! Minst sex av riksdagspartierna deltar på Prideveckan. Lägg krutet där det behövs!

    1. Scary Devil Monastery

     May 27, 2014, 11:04:10

     “Det är bara de två första punkterna som gör oss unika…”

     Alla de reélla vinnarna i EU-valet har antingen fri fildelning eller avkriminalisering av fildelning på agendan. Till och med SD, även om de uttrycker det som att fildelning gärna kan få vara olagligt bara inga resurser slösas på att utreda det.

     Som Anna sade innan, fildelningen är en biprodukt av yttrandefriheten.

     Det som gör oss unika är fokus på evidensbaserad politik och rättssäkerhet, integritet och rätten till ett privatliv. Något inget annat parti ens tagit i med tång.

 7. Anon

  May 26, 2014, 09:10:10

  Hej Anna!

  Det här är nog sista inlägget jag kommer lägga på ett av Piratpartiets bloggar men jag tycker du förtjänar min förklaring av läget.

  Jag läser på en Datateknisk linje. Började strax efter förra valet och många (och jag menar verkligen MÅNGA) hade röstat PP. Det syntes på deras kläder och deras åsikter. De stod för ett öppet internet och fritt flöde av information. Jag själv röstade PP och kunde tänka mig att rösta PP även i kommande år för att slåss för det fria nätet (på EU-nivå då).

  I år har jag inte sett en enda PP-logga på någon. Inte de som nyss börjat eller de som snart går ut. Jag tror inte ni ens hade vunnit ett enda mandat på KTH, Chalmers eller Lund (kolla bara på Lund som mest är studenter. 4%. Förra valet hade ni det dubbla).

  Jag har pratat med många från mitt år och de flesta är väldigt nöjda med den politik ni fört i EU. Jag själv känner inte att jag kastade bort min röst när jag röstade på er, utan är väldigt nöjd. Christian har gjort ett sjuhelvetes jobb!

  Nu till kritiken till varför jag aldrig någonsin skulle SLÄNGA min röst på er igen:
  Ni har breddat er politik. Ni har pushat på “människors rättigheter” till fria gränser. Ni har valt att inta det röda blocket i vår svenska politik, och även om ni kanske är röda så kan jag lova er att en majoritet av de högutbildade som röstade på er varken var eller är röda. De röstade på er i EU-valet då de inte ser någon mening med att slänga rösten på M/FP/C/KD då det inte gör någon skillnad i det stora hela. Men det är långt att gå från blå till att rösta rött. Att rösta på en fråga man brinner för är inte så svårt, men att gå över blockgränser för att göra det? Nej, knappast.
  Att bredda er politik var en plan för att komma in i Regeringen, det förstår även jag, men det var även ert egna politiska självmord. Ni begränsade er väljarkår till endast röda (och i större utsträckning outbildade). Outbildade har aldrig varit er väljarkår, men jag tror inte ni hade tjänat något på att bli blå heller, då ni behövde de här 2.2% röda som ni fortf. har.

  Att hävda att ni inte fick någon mediauppståndelse är endast att slå ifrån er problemet. Förra gången tvingade ni er in i media. Ni slog på de stora trummorna när det kom till internets frihet! I år hade ni världens möjlighet att stå upp för Snowden, Assange, Egyptens kravaller (alltså twitter-delen) m.fl. Falkvinge tvingade sig in i debatten. Han stod på gator och torg och skrek in sig in i medborgare, allt från unga till gamla. Han slog ur underläge och lyckades ändå vinna. Nu hade ni pengar, ett utbrett kontaktnät, ett bevis på att ni höll era löften när ni väl satt i EU. Ni hade allt man kunde begära och ändå misslyckades ni. Ni får gärna tro att det var för att ni inte fick rätt mängd mediauppståndelse, men er nya politik (så kallade Nya PP) är det väldigt få som är intresserade av att rösta på.

  Att du, partiledaren, är så uttalad anti-SD är även något som satt er i en jävligt knepig situation. SD är några som använt internet för att nå ut till sina väljare. De har presenterat fakta och sedan låtit sina väljare bestämma själva. Hur tror du det känns när man ser det organiserade tiggeriet bredda ut sig över Sverige och få höra från ALLA andra partier att man drömmer? När man läser nyheter om hur 15 tiggare misshandlar en ensam uteliggare för att han/hon sitter på fel ställe? När man ser uteliggare ta bilen till “jobbet” eller träffar på dom strax efter de “slutat” i fräsha kläder istället för de trasor de nyss hade på sig?
  När PP valde att ställa sig emot ett parti som har valt att skicka vinklad fakta ut i etern istället för att bara hävda att man inte ansåg att siffrorna gjorde verkligheten rättvisa skadade partiet i form av att man tappade väljare som var osäkra, samtidigt som det nu relativt små, men röda, Piratpartiet hejade på. Förra valperioden pratade ni mycket om att etablerade partier ofta arbetade som en klubb för inre beundran. Välkomna in i era så kallade “etablerade partier”.

  Jag tror du sammanfattar ert fall väldigt bra här, och väljer därför att sammanfatta ert misslyckande med dina ord:
  “Vårt partiprogram är i alla sina delar en tillgång vi inte har råd att hymla med. Vi ska förädla, konkretisera och vara stolta över all vår politik. Piratpartiet är inte ett enfrågeparti. Piratpartiet är inte ett internetparti.”
  Piratpartiet är inte ett parti i EU.

  1. Scary Devil Monastery

   May 26, 2014, 10:10:18

   Jag personligen finner det rätt svårt att ge ett sådant inlägg som ditt kredentser när du i samma anda som du talar om högutbildade svamlar ur dig fantasifoster direkt från avpixlat.

   Finns det många tiggare i Sverige? Ja, definitivt, jämfört med förut. Är det ett organiserat fenomen? Nej. Det är folk som lider av att de i sina egna länder skulle svultit. I sak är det inte annat än det nya påfundet “euroflykting” som vi sett sedan spanien och grekland började kollapsa.

   Där kan du skylla, med visst fog, på EU och dessa andra länder.

   Det hindrar inte att det du försöker få det till är att det är OK att vara en rasist bara för att det är obehagligt att se tiggare på stadens gator.

   “e har presenterat fakta och sedan låtit sina väljare bestämma själva.”

   SD har ljugit om varenda detalj de lyft i media eller gentemot sina väljare. Hur var det med “reklamfilmen” de gav ut som skulle visa hur elaka invandrare var när den oklippta versionen visade SD’s rättspolitiske talesman i sällskap med järnrör och kamrater förföljandes en ensam invandrare?

   Den genomsnittlige SD’aren är fortsatt antingen en lågutbildad idiot eller ett monster som måste leva på lögner och hot.

   Just nu genomgår europa ett nyttigt stålbad som förhoppningsvis kommer visa den genomsnittlige medborgaren (I Sverige de 93% som inte röstade på SD) vad som så akut behövs i en demokrati. Tio år från nu, när UKIP försökt få igenom att man skall frånta personer i fängelse rösträtten eller när Front Nationale lyckats driva igenom sina hjärtefrågor…då kommer man att ha vaknat.

   I den bemärkelsen är det enbart positivt att de nyttiga idioterna inom SD nu får se sig själva emot bakgrunden av vad SD faktiskt står för när de ges utrymme att utföra sin politik.

   Efter att ha suttit på riksdagsläktaren och konstaterat hur de olika ledamöterna låter konstaterar jag kallt att de mest mopnstruösa står i valet mellan FP’s Johan Pehrson och SD’s ledamöter, närhelst man diskuterar mänskliga rättigheter.

   1. SNAFU

    May 26, 2014, 10:46:44

    Att på ett hånfullt sätt idiotförklara folk som röstat på SD i EU är detsamma som att idiotförklara de som kan tänka sig att rösta på PP i Sverige.
    Tänk dig för om du skall tala för ett parti som försvagats så kraftigt.

    Och glöm inte. All publicitet är bra publicitet, även den dåliga. Det är något som SD lever på markant. De tas upp på var enda blogg, de kryllar av inlägg på FB, Twitter etc. Vart man än vänder och vrider sig så står det “SD” någonstans, oftast med ett negativt budskap. Men budskapet är fullständigt irrelevant. Likt reklam på TV så snurrar “SD” i huvudet på folk när de går och lägger sig och filtrerandet av dess positiva sida är snart ett faktum. I den här valomgången var det “Sverige ska ur EU”.

    Psykologi och pedagogik är två starka ord att titta närmare på min gode herre.

    1. Scary Devil Monastery

     May 27, 2014, 11:19:33

     “Att på ett hånfullt sätt idiotförklara folk som röstat på SD i EU är detsamma som att idiotförklara de som kan tänka sig att rösta på PP i Sverige.”

     Verkligen? Senast jag tittade kunde man rösta på PP med samvetet i behåll. Det kan man inte göra om man röstar på ett parti vars rättspolitiske talesman gillar att svinga järnrör på stan och kallar folk som lägger sig i hotande misshandel för “horor”.

     Så nej. antingen vet du vad SD står för. Då är du ett monster som röstar på det. Eller så har du gått på det SD ljuger rakt ut om och då är du deras nyttiga idiot.

     “Tänk dig för om du skall tala för ett parti som försvagats så kraftigt.”

     Jag talar för mig själv. Och till skillnad från lämlar anger jag ingen vikt vid hur manstarkt ett parti är när det gäller att bedöma deras politik.

     “Men budskapet är fullständigt irrelevant. Likt reklam på TV så snurrar “SD” i huvudet på folk när de går och lägger sig och filtrerandet av dess positiva sida är snart ett faktum. I den här valomgången var det “Sverige ska ur EU”.”

     Med andra ord lever SD på att folk måste vara för korkade för att fatta ett rationellt beslut? Ja, du, det anser jag snarare vara ett kritiskt lågvattenmärke i generell samhällskunskap än ett föredöme värt att följa.

     Psykologi och pedagogik lögn och förbannad dikt är två starka ord att titta närmare på min gode herre.”

     Fixat. Man kan visserligen leva ett tag på att lura alla, men det kommer surt efter. Något Reinfeldt just upplevt nu när hans “Nya Moderater” nått vägs ände vad gäller att lura i folk att de är bättre sossar än sossarna – och att det på något vis skulle varit positivt.

     SD’s framgångar förlitar sig nu – till helt och fullo – på att de fortsätter leverera på budskapet “Sverige ut ur EU”. De har skräddarsytt sitt budskap till att passa individuellt till varje väljare och jag har HÖRT SD’are vid valstugor leverera ett budskap om vad deras politik innebär till en person och det diametralt motsatta till näste som frågat.

     Det enda andra partiet i Sverige med den typen av P.T. Barnum-modell du förespråkar är Centern. SD har inte Centerns förmåga att köpa sig till en helt ny väljarkår varje mandatsperiod så jag tippar man kommer att se, likt ny demokrati, ytterligare en surge och sedan ett ras.

     Nu har SD makt. Det betyder att de personer som skrålat med i vit-makt-musik och som gärna ägnar sig åt att knacka bög och blatte på stan efter ett fylleslag får lov att driva sin egen politik. Det kan straffa sig.

    2. Robert

     May 27, 2014, 13:28:51

     SD bygger sin identitet på att stå utanför etablissemanget, att vara underdogs, att vara politiskt otränade (t.ex. att de var “politiskt omogna” för 5-10 år sedan när de vräkte ur sig rasistisk dynga, eller att de inte “kom ihåg” om de röstade för eller emot EG eller euron, kanske för att de inte var så insatta). Troligen beror detta på att de vill att “obildade” ska identifiera sig med dem och därför rösta på dem. Enligt min mening så behöver man vara endera obildad eller sakna analytisk förmåga, för att inte inse att SD dels presenterar lögner och förvanskningar som fakta, dels att de tar komplicerade problem, verkliga eller överdrivna, och presenterar allt för enkla lösningar på dessa. Dessutom grundat i en inhuman människosyn som ställer “vi mot dom”.

     1. Scary Devil Monastery

      May 27, 2014, 16:55:18

      “SD bygger sin identitet på att stå utanför etablissemanget, att vara underdogs, att vara politiskt otränade (t.ex. att de var “politiskt omogna” för 5-10 år sedan när de vräkte ur sig rasistisk dynga, eller att de inte “kom ihåg” om de röstade för eller emot EG eller euron, kanske för att de inte var så insatta)…”

      Och det här håller ett tag, precis som det gjorde för Ny Demokrati. I längden blir den inställningen omöjlig att bibehålla när man faktiskt har vunnit. Svårt att spela “underdog” när man spelar i samma liga som de fem stora.

      Det som spelar SD rakt i händerna är egentligen de övriga partiernas totala valhänthet när det gäller att hantera EU först och främst. Invandring och öppna gränser är det faktiskt inte så många som är villiga att stå i bräschen tillsammans med brunskjortorna för.

      EU däremot…en massiv opersonlig byråkrati fylld av öppen nepotism och cronyism, styrd av mutkolvar och av främmande makt, och vars vansinnigheter blir nationell lag utan att vår folkvalda riksdag kan säga flasklock om saken…

      Jag har full förståelse att SD i det läget seglar i mer än bara motvind när en av deras hjärtefrågor är att gå ur EU. En hårt styrd EU-kritisk linje med en tidsplan (riva upp och göra om inom tio år, annars påbörja utgång) och ett löfte om att avvärja mer maktdelegering åt Bryssels håll under den tiden skulle gagnat även oss.

      Nya M och gamla S har mycket att svara för – och inte minst då deras pinsamt insmickrande inställning att Sverige måste lyda allt EU säger utan att erbjuda solitt motstånd eller ens kritik. Det har bäddat för många röster inom både S och M som inte i EU-valet kan tänka sig rösta med sitt gamla parti längre.

      De rösterna kunde vi onekligen ha snappat upp. En benhård Anti-EU linje uttryckt på ett sådant sätt att man inte kan missförstå det (“Ingen mer makt åt EU”? “Sverige styr sig självt”?) kanske skulle vara en god idé inför riksdagsvalet.

   2. Anon

    May 27, 2014, 23:59:59

    Jag är ledsen att det tagit mig tid att svara. Hade som sagt inte tänkt besöka hemsidan igen, men så fick jag lite tid över nu på kvällskvisten.

    Jag är ledsen om du känner att jag talar från Avpixlat. Jag har inte varit inne på den sidan mer än ett fåtal gånger och ser inte den journalistiken som bättre än Aftonbladets och ser alltså sanningshalten av det som skrivs som väldigt låg. Nyheten om slagsmålet kommer från min flickväns gamla håla:
    http://nyhetersto.se/telegram.asp?ID=6985
    Det jag skrev om att man träffar på tiggare i vanliga kläder efter arbetsdagen är endast egna erfarenheter. Alltså sådant jag själv upplevt, inte något jag hört talas om. Hade jag velat ha kredd för inlägget hade jag självklart inte skrivit något om egna upplevelser. Jag ville endast ge min syn på valförlusten till Anna och andra Piratpartister. Trots allt önskar jag att Christian fick sitta kvar och göra det jobb han gjort. Jag är dock inte intresserad av att låta Christian sitta kvar och börja med valårets Piratpartistpolitik.

    Jag hävdar absolut inte att det är okey att vara rasist. Jag anser dock att svenska partier bör satsa på vad som är bäst för svenskar, inte vad som är bäst för t.ex. Romer. I de flesta länderna runt om i världen krävs det rätt mycket om du ska ha rätt att invandra till deras land. I Sverige skär vi ner på den listan varje år och väldigt ofta när någon som t.ex. AB vill ska stanna så tvingar AB fram ett drev där de kallar alla meningsmotståndare för rasister. Migrationsverkets anställda blir antingen rasister eller så måste vi tumma lite på reglerna. Sakta men säkert släppa lite på dom.

    Istället för att bygga ett stabilt land där vi tar in folk som kan hjälpa till att hålla landet stabilt nedmonterar vi det sakta genom att ta in fler i sämre skick än vad vi klarar av. Vi kan inte både rädda världen och tro att vi ska hålla uppe våra PISA resultat. Själv väljer jag mina kommande barns välbefinnande framför andra barns, och det kallas själviskhet, inte rasism!

    Att ta järnrörsskandalen som en lögn är fel. Det är politik. Att endast ge en del av sanningen är inte att ljuga. Jag rättfärdigar inte deras agerande, men om du kollade filmen var de aldrig hotfulla med dessa järnrör.

    Jag umgås tyvärr med ytterst få lågutbildade. De flesta jag umgås med är läkare, datatekniker och ingenjörer. Jag känner ett antal från alla grupper som uttrycker stöd för SD, men du har rätt, det är betydligt färre som är beredda att lägga en röst på dem när de ser hur MP och F! presterar i valbarometrarna. Även om man inte tycker om invandringen så får man välja vilka slag man ska slåss.

    1. Scary Devil Monastery

     May 28, 2014, 11:23:29

     “Jag hävdar absolut inte att det är okey att vara rasist. Jag anser dock att svenska partier bör satsa på vad som är bäst för svenskar…”

     Enbart NUON-affären har kostat Sverige mer än vad den samlade “bidragsinvandringen” har kostat sedan typ 1970 eller tidigare. Faktum är att varenda person som drar fram “invandringen” – ens i den mest skrämmande av tappningar – helt missat att det räcker med att titta på tio års missar gjorda av inkompetenta politiker och statliga bolag så har sverige lidit mer ekonomisk och samhällelig skada än vad 50 år värt av ohämmad invandring skulle kunna åstadkomma.

     Vill man satsa på vad som är bäst för svenskar bör man hålla sig rätt borta från SD i gemen.

     “Jag hävdar absolut inte att det är okey att vara rasist.”

     Röstar du SD är det just det du anser. Precis som den som röstade på Ohly inte gärna kunde frisvära sig från att ge moraliskt stöd åt komunism.

     Du har helt enkelt villkorat ditt samvete. Och försöker nu på ett rätt osmidigt sätt exculpera dig själv för att du gett en röst till killarna som lagt sina hakkors där de inte för tillfället syns.

     “Att ta järnrörsskandalen som en lögn är fel. Det är politik. Att endast ge en del av sanningen är inte att ljuga. Jag rättfärdigar inte deras agerande, men om du kollade filmen var de aldrig hotfulla med dessa järnrör.”

     Att presentera en situation där SD’s rättspolitiske talesman trakasserar och förföljer en ensam invandrare och kallar en förbipasserande kvinna för “hora” när hon försöker lägga sig i som en situation där det är invandraren som är hotfull är, enligt dig, ingen lögn?

     Så om jag säger “Du är inte rasist” så har jag egentligen enligt dig inte ändrat mitt påstående till detdiametralt motsatta genom att utlämna ett ord eller två?

     Järnrörsincidenten demonstrerade rakt ut att man ljög den presumtive väljaren rakt upp i ansiktet genom att framställa verkligheten som den inte är och aldrig varit.

     Man kan dryfta att det är beklagligt att andra partier även de ljuger väljarna rakt upp i ansiktet (Centern, exempelvis, med flera), men att det är lögnaktigt förfarande och förkastligt kommer man inte undan.

     “Jag umgås tyvärr med ytterst få lågutbildade. De flesta jag umgås med är läkare, datatekniker och ingenjörer.”

     Då borde du veta bättre än att sila myggor och svälja elefanter. “Massinvandringen” är en droppe i havet gentemot de totala katastrofer som vi under bara de senaste tio åren sett ske i Svensk politik.

     “Även om man inte tycker om invandringen så får man välja vilka slag man ska slåss.”

     Härom är vi ense. Ingen är nog glad över våra metoder att hantera invandringen. Arbetsförbud för asylsökande kopplat till påtvingade årslånga bidrag-som-levebröd vistelse i någon form av anvisat getto? Utvisningar av asylsökande som under tiotalet år lyckats skaffa sig yrkesverksamhet och familj?

     Fenomenet euroflykting, vilket är det som har ökat den proportion av tiggare vi ser på städernas gator däremot – DET kan man skylla enbart på en sak. EU och dess förnuftsvidriga politik. I sak är “Ut Ur EU” det enda som SD gör rätt – och som sagt, att ange det som en orsak att kasta en röst på rasister håller helt enkelt inte.

     Den riktigt stora krisen är att våra etablerade partier fortsatt väljer blunda för verkligheten medan de stadigt föser medborgarna som en skock lämlar utför EU-stupan. Hade vi varit mycket tydligare och hårdare med EU-kritiken så hade vi kunnat erbjuda ett alternativ som rätt många väljare nog gärna skulle ha sett.

     Något vi kanske borde ta fasta på inför riksdagsvalet. Kan man inte reparera EU – vilket tecknen tyder på – så får vi satsa på att gå ur i stället.

     1. Anon

      May 28, 2014, 12:24:32

      För det första, PP är inte emot tiggarna så jag tror det är svårt för PP att ta an sig den rollen. Jag citerar partiprogrammet:
      “Piratpartiet har en vision om en värld utan gränser, där människor tillåts röra sig fritt, där ingen tvingas fly, men alla tillåts flytta.”
      Så PP hade absolut kunnat ställa sig emot EU, men inte mot den fria rörligheten som är den egentliga anledningen till att vi har tiggare i Sverige.

      Än en gång. SD blir inte rasistiskt för att du säger att SD är rasistiskt. Jag tycker själv Jan Guillou (en föredetta kommunist) förde talan rätt bra för ca 5 år sedan
      https://www.youtube.com/watch?v=j1k3nFg37oI
      Han har efter det gått ut och fått försvara sin karriär genom att smutskasta SD, men då utan några bevis eller något nytt under solen. Utan endast det som kallas känsloargument. De känns fel, i framtiden kommer de inte vara lika rumsrena osv. Som om de skulle gå tillbaka till 80-talet när de väl kommer in, trots att de flesta medlemmarna från 80-talet inte ens vill kalla sig SD:are längre då de inte för samma politik längre. SD på 80-talet är SvP idag. Ett parti, like F!, utan någon verklighetsförankring. SD är som S på 70-80-talet. Innan Palme tog över och gjorde S till ett parti som ville rädda världen istället för sina egna invånare.

      1. Scary Devil Monastery

       May 29, 2014, 02:02:15

       “Än en gång. SD blir inte rasistiskt för att du säger att SD är rasistiskt.”

       Naturligtvis inte:

       SD är rasistiskt för att den ena efter den andra i partiledningen avslöjats vara rasist. Ofta i offentliga sammanhang.

       Jag får visst påpeka att det inte skall eller bör krävas att Jimmie Åkesson eldar upp ett par mörkhyade sydlänningar på sergels torg för att uppnå den nödvändiga bevisbördan. Det räcker i sak att gå till riksdagen och lyssna på exakt vad SD’s representanter säger där för att man skall få en rätt tydlig bild.

       “För det första, PP är inte emot tiggarna så jag tror det är svårt för PP att ta an sig den rollen. Jag citerar partiprogrammet:”

       Nej, naturligtvis inte. Tiggarna är en total ickefråga. Att du ens tar upp förekomsten av tiggare på Sveriges gator som en anledning att rösta på ett millenialistiskt nazistparti med en svans än värre än ens AFA har så kommer vi osvikligen tillbaka till vilka omständigheter som fått dig att villkora ditt samvete.

       Tiggarna? Herreminje, det är sannerligen att sila mygg och svälja elefanter.

       Obehagligt, ja, men jämfört med landsförräderiet som är FRA, SWIFT och DLD, där man kartlägger den egna befolkningen och ger registret i bulk till främmande makt…

       Enbart SWIFT innebär i sak att den svenska regeringen har godkänt att främmande makt ohejdat får bedriva industrispionage mot svenska företag.

       SD har i sitt partiprogram i dessa frågor haft en åsikt. I sveriges riksdag, för den som suttit på åhörarläktaren, framstår en klart annorlunda bild. Likt Centern far de med en sanningshalt i sina uttalanden värt Orwell’s “nyspråk”.

       “Han har efter det gått ut och fått försvara sin karriär genom att smutskasta SD, men då utan några bevis eller något nytt under solen. Utan endast det som kallas känsloargument.”

       Det är alltså “känsloargument” att anse att SD är rasister efter att ha sett och hört deras ledning uttala sig om “babbar”, skråla i kapp till vit-maktmusik och efter att de som enda parti i Sverige förlorat en försvarlig proportion av sina ledande politiker till lagen om hets mot folkgrupp…?

       På samma sätt som man inte kunde kalla apartheid ett rasistiskt system då, utefter en logisk analys?

       Att Guillou i min mening är en träskalle i permanent affekt som inte förmår vara konsekvent om sina egna slutsatser har väldigt litet att göra med att varje opartisk analys av SD får konstatera att hela grunden till deras existens är ett bejakande av Apartheid.

       “De känns fel, i framtiden kommer de inte vara lika rumsrena osv…”

       “Känns” fel? Nej, en rättspolitisk talesman som i grupp med andra förföljer en annan medborgare en längre tid i grupp en sen kväll medans han provocerar och överöser den andre med rasistiska tillmälen inger inte en “känsla”. När samma fenomen tillmätes 2 av 3 politiker i ledande ställning i SD så är det inte med en “känsla” man förkastar partiet som en värdig representant.

       Kommer SD till verklig makt så slutar blir det ovedersägligen så att många av deras mer konkreta förslag och slutsatser kommer bli verklighet. Vi kan då kyssa rättssäkerhet farväl tillsammans med proportionalitetsprincipen på ett sätt nästan lika illa som om Folkpartiet (o)liberalerna hade undsluppit Reinfeldt’s hårda handlag – och lyckats öka sina siffror.

       “SD är som S på 70-80-talet”

       Du menar som ett parti fullständigt utan verklighetsförankring som anser att ett möjligt skattetryck över 75% kopplat till en offentlig sektor som slukar 120% av Sveriges BNP är en god idé? Hur skall den återgången finansieras? Ett nytt korståg och brandskattning av Jerusalem? Göra som ECB eller tyska riksbanken anno 1930 och motionera sedelpressen?

       S under 70-talet innan Palme är samma typ av personer som fick hållas litet längre nere i Grekland och vars efterverkningar vi kan se klart och tydligt idag. Är det det som SD emulerar så är de långt värre än ett presumtivt gäng andefattiga rasister. Man får gå till Lars Ohly innan man hittar värre kollektivistisk smörja än hur sossarna tänkte under 70-talet.

       Jösses. Socialdemokratin vintage 1970 påminde mer om Chruschev’s Sovjet än en västerländsk demokrati. Kom inte och påstå, ens på skämt, att det partiet kunde räddat ens plaskdammen i sin egen trädgård, än mindre Sverige.

       Palme hade många fel och brister och med fog avskydde många karln. Men för att han kapade vansinnet som hotade göra sverige till ett permanent biståndsland a la dagens grekland skall han ha all heder.

       Vi får hoppas SD inte är, som du uttrycker dig, ett S innan Palme. I så fall är de ett fruktansvärt, nattsvart hot mot Sverige som får Riddar Kato att framstå som en välartad finanskonsult i jämförelse.

  2. Anna Troberg

   May 26, 2014, 13:14:45

   Att jag ställer positionerar Piratpartiet som SD:s absoluta motsats är inte ett problem, så länge man inte är SD:are. Om man inte är det, så är det högst rimligt.

   Vad det gäller att skrika sig in i debatten, så kan jag meddela att jag är Sveriges flitigaste partiledare på debattsidorna. Just saying… 😉

   1. Anon

    May 28, 2014, 00:14:20

    Man behöver inte rösta SD för att sympatisera med deras politik, på samma sätt som att jag sympatiserar med många punkter hos Piratpartiet (hela det gamla Piratpartiet som fortf. finns kvar inom det nya) utan att kunna lägga min röst på er. Om du då tänker att 10% av Sveriges befolkning kan ta klivet ut att lägga en röst på SD, hur många tror du skulle kunna sympatisera med en eller flera frågor som SD har? En av SD’s kärnfrågor är medlemskapet i EU. Det var en av era kärnfrågor förra året, men som jag skrev tidigare hra jag inte sett något ang. det i år. Det är svårt att vilja gå ur EU samtidigt som man slåss för öppna gränser.

    Att då säga att ni är motsatsen till SD innebär att ni inte kan gå hand i hand i någon fråga. Det innebär också att om någon t.ex. sympatiserar med SD’s ovilja att vara med i EU så tar du starkt avstånd från denna väljaren. Kan vara värt att tänka på!

    Att skrika på debattsidor är än en gång att hålla sig inom den slutna gruppen. Första debattartikeln du skriver når ut till ungefär samma människor som andra och tredje. Kanske lyckas du vända några men de flesta läser debattartiklarna för att de ska må bra och känna att deras parti sköter sig, inte för att hitta ett nytt parti att rösta på. Oftast är man rätt övertygad om sin åsikt om du tar dig tid att läsa debattartiklar.

  3. Robert

   May 27, 2014, 13:45:48

   Till att börja med: Inte i mitt namn! Jag är en sådan där som du beskriver dig som, förutom att jag inte läser Computer Science. Jag har dock en bakgrund från detta från gymnasiet. Jag är akademiker och förhoppningsvis en framtida höginkomsttagare. Och jag ser verkligen inte PP idag som ett rött parti! Möjligen om du med “röda” åsikter/frågor menar alla människors lika värde, demokrati och mänskliga rättigheter, vilket jag tror bara SD och högerut anser. Vilka är de röda åsikterna?

   Nej, jag identifierar mig verkligen inte med din världsbild. Vi har fri rörlighet inom EU, vilket både är bra och leder till jobbigheter såsom att tvingas se fattiga människor som tigger i Sverige. Men du kan inte förbjuda fattigdom! Endast försöka skapa ett bättre Europa! Och jag tror därför banne mig att det är bättre att de kommit hit och tigger här än inte, för plötsligt tvingas vi inse att vi är en del av Europa, en del av världen. Vi kan få upp romernas situation på EU-nivå, vi kan försöka få till en hållbar, långsiktig förändring till det bättre. Det du uttrycker är bara SD-floskler och jag beklagar verkligen om du och dina “kursare” inte är akademiska nog att fatta det.

   Kanske tycker många med dig att PP inte är lika viktiga idag som för 5 år sedan, då det ju har gått rätt bra med fildelningen trots allt? Vi har ju Netflix och Spotify! Och än har jag inte åkt dit för att ha tankat hem senast avsnittet av Game of Thrones! De som bara röstade på PP för att “ingen ska ta min rättighet att få allting gratis” har inte fattat vad det egentligen handlade om. Grundläggande mänskliga fri- och rättigheter. Demokrati. För alla.

   1. Anon

    May 28, 2014, 00:46:32

    Jag vill börja med att säga att fri kultur är jag emot då som nu. Innan man har hittat ett vettigt sätt att betala ut pengar till artister ser jag inte möjligheten till fri fildelning. Att vi avkriminaliserar nedladdning kan jag se som en möjlighet men att sätta det helt fritt, nej. Det var inte heller därför jag röstade pirat.
    Jag röstade pirat då de var de enda som hade en insyn i hur datavärlden fungerade och som faktiskt kunde resonera kring t.ex. FRA och ACTA. De ville mig som medborgare väl även i cybervärlden.

    Då PP mer eller mindre saknar en ekonomisk politik utan bygger på ideologisk politik så är det självklart deras ideologi som jag anser är röd. Punkter jag aldrig skulle kunna ställa mig bakom är t.ex.:

    * Arbetslösa som önskar arbeta ideellt istället för att delta i arbetsmarknadsåtgärder ska tillåtas göra detta utan risk för att bli av med bidrag.
    * Till exempel anser vi att arbetsförmedlingen ska göras om till en frivillig plats för att få hjälp till ett nytt arbete, och att den inte ska ha något att göra med kontroller och bidragsutbetalningar, som får hanteras av någon annan instans.
    * Det ska inte vara förbjudet för anställda att använda kunskaper och färdigheter de lärt sig på arbetsplatsen. Företagshemligheter ska hanteras som en konkurrensfråga mellan företag. (Anm: Finner denna punkt komplett galen! Om jag hotar att byta företag om jag inte får mer betalt, ska jag då ha rätt att bygga exakt samma system hos konkurrenten!?)
    * Alla i Sverige ska ha tillgång till sjukvård av hög kvalitet – oavsett om man är svensk medborgare eller papperslös flykting. Polisen ska inte ha rätt att söka efter papperslösa flyktingar på eller i närheten av vårdinrättningar.
    * Kraven på HIV-smittade att tala om sin smitta även vid säkert sex och möjligheten att frihetsberöva dem innebär ett ingrepp i integriteten som inte står i rimlig proportion till de risker som därmed kan undvikas, utan istället motverkar sitt syfte. (Anm: Det enda 100% säkra sexet som finns är celibat. Att man som HIV-smittad inte ska behöva berätta för att man använder kondom är direkt farligt!)
    * Ungdomar är mogna att förstå politik före 18 års ålder, och det är rimligt att åldersgränsen för att vara med att fastställa reglerna i samhället följer gränsen för att själv behöva bära ansvaret för att följa dem.

    Jag hävdar inte att alla dessa punkter är röda, men att det är denna breddning av politik som jag aldrig skulle kunna ställa mig bakom. Finns betydligt fler punkter men där har vi grädden!

 8. Anon

  May 26, 2014, 09:31:17

  Jag vill även tillägga att förra valet hade ni en stark kampanj MOT EU.. Vart har den varit i år?

  1. ante

   May 26, 2014, 13:00:55

   Undrar jag med.. EU har fördelar men nackdelarna är allt fler är jag rädd

  2. Scary Devil Monastery

   May 27, 2014, 16:58:52

   “Jag vill även tillägga att förra valet hade ni en stark kampanj MOT EU.. Vart har den varit i år?”

   Där har vi möjligen den enda platsen där min position liknar SD’s. EU var en god idé vid Nicé-avtalet när det fortfarande bara var tal om frihandel och fri rörlighet. De fyra friheterna och allt det där.

   Maastricht medförde gemensam valuta, federalisering, och början till slutet på självbestämmande och nationellt styrd demokrati.

   Vi kanske har trott för mycket på att EU idag går att reparera. En tidsplan med ett löfte om att verka för utgång om man inte kan avveckla hela maastricht kan vara på sin plats.

 9. Endymion

  May 26, 2014, 12:44:26

  Jag vill börja med att säga Tack för din insats Anna!

  Valresultatet var inte det vi önskat. Det verkar som vi tappat stöd hos de allra yngsta när man tittar på de statistiska analyser som SVT haft ute igår. Jag vill minnas att vi lade mycket större krut på Skolval 2009 men i år verkar det vara andra partier, som SD och F! som lyckats bättre med detta. Vi har sedan inte vunnit mark bland de lite äldre.

  I min egen valkrets, ett universitetsområde så fick PP 9,8% men här finns också ett aktivt lokalt Piratparti som fikar regelbundet, syns bland folk och bär pirat attiraljer utan att skämmas med jämna mellanrum året runt, inte bara vid val och pratar våra frågor i människors vardag. F! har drivit en mycket lyckad kampanj på ett liknande sätt där deras representanter synts bland folk och hållit event hos medlemmar runt om i landet där man bjudit in vänner till dessa för att på så sätt bygga en gräsrotsrörelse.

  Men det som skrämmer mig mer är att SD fick 10% drygt. Folk är så korkade som köper deras ut ur EU och kasta ut alla invandrare retorik. Ut ur EU är dessutom inte en EU parlamentsfråga det avhandlas nationellt.

  Arbetslöshet, utanförskap, miljöproblem, ökande klyftor, frånvaro av jämställdhet, ett havererat globalt ekonomiskt system, totalitär massövervakning osv. Det är alla komplicerade problem.

  Och när saker är komplicerade så växer märkligt nog efterfrågan på enkla lösningar. ­Någon måste lynchas. Som om komplicerade problem någonsin haft enkla lösningar.

  Hela den globaliserade världen är ett enda sammanlänkat system så lösningen på dessa problem måste komma utifrån ett systemperspektiv. Det går inte att bygga murar runt en liten del av världen och tro att du står fri från konsekvenserna av systemfel i det slutna system som världen faktiskt är.

  Inget av detta löser du genom att rösta på nazister i slips. Det finns inga enkla lösningar på de ytterst komplicerade problem vi är mitt i just nu och det finns inga kortsiktiga lösningar som kan appliceras under så kort tid som en mandatperiod på 4 eller 5 år. Främlingsfientlighet är baserad på världens mest använda konspirationsteori. Att *sätt in vad du vill* är främlingarnas fel. Världens ledare har än så länge inte visat att de kan tänka utanför den låda som utgör den ekonomiska retoriken. Därför har vi ännu ingen lösning på de större systemfel som finns utan fokuserar bara på symptomen.

  Mycket talande artikel: http://www.metro.se/nyheter/rasism-hor-ihop-med-lag-intelligens-visar-forskning/EVHlbc!xAOgdFBZbgrE/

  Jag tror att vi i Piratpartiet måste kika på andra globala rörelser som trycker på reformering av samhället när vi skall bredda vår politik. Som inte är avsett att passa in på en höger eller vänsterskala. Rörelser som baserar sin plattform mer på empirisk vetenskap och mindre på åsikter. Det finns sådana rörelser som tittar på verkliga lösningar på världens problem ur ett systemperspektiv och inte ägnar sig åt symptombehandling och populism. Utmaningarna som sådana rörelser står för är att göra sitt budskap lätt att förstå för vanligt folk för problemen är som sagt komplexa och det finns inga enkla lösningar.

  Ett exempel på en sådan rörelse, utan att lägga någon värdering i det är till exempel den globala Zeitgeiströrelsen. De har ett mycket lyckat sätt att bygga opinion och har lyckats bättre än Piratpartiet när det gäller att bygga en global organisation för aktivism genom att nyttja internet, sociala medier och modern teknik. Syftet med deras rörelse är inte att vinna politiskt inflytande utan att med vetenskaplig fakta och utbildning visa på stora systematiska problem i världen och föreslå möjliga lösningar helt baserat på empirisk vetenskap utan inslag av ideologi eller åsikter. Detta så människor själva skall vakna och kräva förändring av sina ledare.

  Varesig man gillar deras budskap eller inte så har de lyckats väl. De har bland annat en mycket aktiv youtube kanal som har regelbundna radioinslag som pratar om deras frågor med inbjudna gäster. (https://www.youtube.com/channel/UCEwoFdqY09VwZFESGZ8Qp4A) De har även regelbundna videoinslag där från “townhalls” (typ som F!s små möten de kört i sin valplatform men inspelade dessutom) där vanligt folk får fråga företrädare och medlemmar av rörelsen vad de vill och sedan fika tillsammans. De har minst ett stort kulturevent varje år (Zeitgeist media festival) där de lägger ännu mer fokus på sina frågor via kultur så som musik, konst, stand-up och liknande. Det körs samma dag globalt på många orter och läggs även det ut på deras youtubekanal och hemsidor. De har sedan även en stor informationsdag Z-Day globalt varje år. En dag där de bjuder in föreläsare och pratar deras frågor. Sker globalt samma dag. Läggs även det ut via youtube och deras hemsidor. Sedan har deras grundare Peter Joseph en hel del filmer och en “Tv-Serie” via youtube där deras budskap förs fram. De har inte bara en hemsida för rörelsen för att sprida rörelsens budskap utan de har en del systersidor som fokuserar på att tex följa teknisk utveckling och katalogisera nyheter runt det för att peka på att tekniken finns idag för att åstadkomma förändring. Men även sidor som fokuserar på utbildning. Sist men inte minst så har de sammanställt hela sin tanke i en bok som de ger ut gratis. En Orientation guide som finns att läsa online eller ladda ned som pdf gratis med hundratals källor bakom allt de vill åstadkomma. http://www.thezeitgeistmovement.com/orientation. Allt detta har de byggt utan partistöd etc utan bara från engagemang och donationer.

  Jag tror att Piratpariet måste kika på en liknande strategi om vi vill bygga en global piratrörelse, vara synliga, göra oss mänskliga, synas i människors vardag, få förståelse för vår politik bland vanligt folk och undvika att bli stoppade i samma skåp som lokala Riksdagspartier där det alltid kommer finnas någon vi jämförs med som är populister och lovar allt åt alla.

  //E

 10. Fredrik

  May 26, 2014, 21:00:25

  Att frångå fossila bränslen de närmsta 60-åren är fullständigt orealistiskt och dessutom människofientligt. Fattiga behöver energi nu, inte om 10 år eller 20. Uppvärmningen har planat ut de senaste 18-åren i bjärt kontrast mot modellerna. Den har planat ut så mycket att man i princip kan tala om 0 uppvärmning. Den berömda hockeyklubban har visat sig vara felaktig. 97% konsensusargumentet är manipulation enligt som man frågar får man svar. En svensk klimatforskare har i dagarna utsatts för häxjakt för att han vågade påpeka att modellerna inte stämmer med observerade värden. Detta har det skrivits om i utländska media men inte i Sverige(undrar varför kan det bero på att över 50% av reportrarna sympatiserar med mp?).

  Statistik visar att så kallat extremväder inte ökat, något som till och med IPCC skriver i sin rapport.

  Tyskarnas energiwende har visat sig vara ett katasrofalt fiasko

  Forskare anser att det är bättre att lägga pengar och resurser på att klara eventuella framtida översvämnigar än att lägga miljarder på att minska CO2 vilket kommer att ge en marginell effekt. Dålig valuta för pengarna och kanske till och med farligare.

  Samtidigt gastar de gröna ivrigt uppbackade av grönmedia om jordens nära förestående undergång, forskare som avviker bjuds inte in i tv-sofforna.

  Piratpartiet förlorade min röst med tramset om dödliga utslöpp och dödliga klimathot.

  1. Endymion

   May 26, 2014, 21:38:33

   Jag tycker det är tråkigt att se inlägg som detta som taget direkt från avpixlat eller andra källor till konspirationsteorier.

   Orsaken att uppvärmingskurvan tillfällig planat ut är att värmen absorberas av världshaven. Det i sig leder till allvarliga konsekvenser för havslevande djur, havsströmmar, extremväder och havsnivåer då det även påverkar istäcken vid polerna. När haven inte längre kan uppta mer så kommer kurvan återigen att stiga exponentiellt. Det krävs åtgärder redan igår för att undvika det. För detta är inget vi vänder under en mandatperiod.

   “The greatest shortcoming of the human race is our inability to understand the exponential function.” – Professor Al Bartlett.

   Det citatet stämmer ganska bra på de flesta klimatskeptiker.

   1. Fredrik

    May 26, 2014, 22:42:23

    Nej det är inget faktum, det är en av flera hypoteser. Allt pekar på att sensitiviteten är mindre än man antagit i modellerna. Låt oss säga att värmen upptagits i haven. Varför flackar kurvan då, man får väl anta att sambandet mellan CO2 halt och temperatur är obrutet vare sig det är linjärt eller inte eller menar du att det är en icke kontinuerlig funtktion? Om värmen upptagits i haven från start (och var är starten)skulle uppvärmningen ha accelererat obrutet. Vatten har högt c värde. Menar du att haven först tog upp en viss procent av energin och att den andelen succesivt stegrades? Fick vattnet en ny kemisk sammansättning mellan 1999 och 2014?

    Tråkigt att du använder termer som skeptiker i så svepande ordalag samt gaggar om konspirationer. Jag tror visst att CO2 är en faktor, en av flera men att det inte utgör någon fara.

    1. Endymion

     May 26, 2014, 23:38:19

     Då har du tyvärr gått på en mina.

     För det första så har uppvärmningen inte planat ut. Det är ett mätfel som beror på att man inte hade tagit med den så kallade “pacific Trade wind” i modellen. Detta är inga nyheter utan det slogs fast i februari i år. Den vinden är en del av ett Fenomen som kallas El Ninio och El Ninia.

     Varför får denna globala vindström uppvärmningen att till synes plana ut? Jo för att havet är uppdelat i termiska lager. Havet är termiskt stratifierat som man säger på fackspråk. Det övre lagret av varmare vatten är några hundra meter djupt varpå det följs av lager av kallare vatten.

     Det över lagret värms upp mycket lättare men på grund av djupet så har värmen inte speciellt lätt att tränga ned i de djupare lagren till skillnad från att absorberas av andra saker så som glaciärer, shelf is, plan is, landytor osv. Värmen väljer då den lättare vägen. Jorden är ett slutet system så all värme som kommer in måste ta vägen någonstans.

     Men när denna vind blåser över haven så blir det ett diagonalt tryck på havsytan som trycker ned varmt vatten från det varmare lagret ner till de kallare vilket ger en mycket snabbare än normal uppvärmning av världshaven då det just nu är den lättaste vägen för värme att ta vägen. När vinden slutar blåsa vilket handlar om år snarare än årtionden så kommer värmen att skjuta i höjden exponentiellt. Klassisk och enkel fysik.

     Således, om man inte räknar med denna effekt så ser det ut som att uppvärmningen planat ut när den i själva verket fortsätter inte bara med oförminskad styrka utan i accelererat tempo.

     Här har du två länkar där du kan fördjupa dig i fenomenet samt läsa om rättningen av klimatmodellen. Samt en 2 minuter lång youtube video där klimatforskare förklarar detta, för de som inte orkar läsa text.

     http://www.realclimate.org/index.php/archives/2013/09/what-ocean-heating-reveals-about-global-warming/

     http://www.theguardian.com/environment/planet-oz/2014/feb/12/global-warming-fake-pause-hiatus-climate-change

     https://www.youtube.com/watch?v=RifZdKP3VPs#t=13

     1. Anna Troberg

      May 27, 2014, 08:36:52

      Hörni, nu har ni svävat iväg från ämnet för bloggposten ganska rejält. :-)

     2. Fredrik

      May 27, 2014, 14:35:15

      Jag har läst artikeln och fortsätter hävda att det är en hypotes. Du hänvisar till realclimate som varken har mer eller mindre trovärdighet än t.ex. GPWF som intar en betydligt mer moderat ståndpunkt. Jag är bekant med grundläggande termodynamik och fallerar att se hur man skall kunna generera tillräckligt med hydrostatiskt tryck med något som bara marginellt överstiger atmosfärtrycket och trycka ned det varma vattnet hundratals meter, inte bara en gång utan kontunuerligt. Varför har detta inte skett hela tiden? Även om hypotesen skulle stämma så skulle stegringen ha varit en kontinuerlig funktion.

      Hur ställer du dig till politiseringen av frågan?

      1. Per "wertigon" Ekström

       May 27, 2014, 16:19:20

       I stort sett alla klimatforskare (99.99%) är eniga i frågan om att utsläppen MÅSTE minska om vi vill undvika seriösa problem med “global warming”.

       Att i det läget förneka att utsläppen måste minska är som att förneka förintelsen. Visst kan du leva i förnekelse men det får dig inte att framstå som speciellt smart…

 11. Per "wertigon" Ekström

  May 27, 2014, 11:36:37

  Det tyckes mig som att många här är oroliga för att partiet håller på och blir “vänstervridet” i sin breddning. Personligen undrar jag varför då?

  Vänstern har historiskt sett varit den som slagits för friheterna i Sverige. Vänstern är den som kämpat för frihet, jämlikhet, broderskap (eller syskonskap? ;)). Någon som minns Moderaternas “historierevision” för några år sedan?

  Tyvärr finns det inget liberalt alternativ på vänstersidan som det går att rösta på idag. Vänstern och Miljö är hyfsat alerta vad gäller integritets/internetfrågor, men prioriterar dem inte – och de sitter inte i regeringsställning heller. Och sossarna är ju som bekant helt ointresserade att diskutera frihet och integritet.

  Jag tror att PP som ett vänsterliberalt parti kan nå långt, riktigt långt. Det finns nämligen en plats att fylla där. Men tills partiet bestämmer sig för att ta det steget – och det kommer inte ske detta riksdagsval heller – så får partiet nog, tyvärr, finna sig i att vara marginaliserat.

  Något man kanske skulle kunna göra dock, är att säga “Eftersom inget av regeringspartierna är det minsta pålitliga i våra frågor, så har vi valt att denna mandatperiod arbeta med vänsterblocket om vi kommer in i riksdagen.” Det skulle betyda att vi “tar” ett gäng väljare från vänstern, samtidigt som vi skulle behålla de flesta högerväljare.

  Det skadar inte att försöka. :)

  1. Fredrik

   May 27, 2014, 14:40:00

   Du menar som V? Dokumentären vänsterns historieförfalskning är ganska intressant. Jag kan inte se hur en ideologi där man hyllar kommunistdespoter och anser att Kuba är en demokrati kan göra anspråk på frihet, jämlikhet och broderskap. Till och med idag vill man ju tvångskonfiskera produktionsmedel, det fanns i alla fall i deras partiprogram så sent som förra valet.

   Jag trodde Piratpartiet var något för mig men nu ser jag att det inte är så. Nåväl jag önskar er ärligt lycka till. Sjäv får jag söka vidare. Tack för mig.

   1. Per "wertigon" Ekström

    May 27, 2014, 15:39:31

    Och se, så fort folk hör “höger”/”vänster” drar de direkt öronen åt sig.

    PP har en uppenbar lutning åt vänster utan att för den sakens skull förkasta de bra bitarna som högersidan har. Överskuggande bägge dessa är PP liberalt, frihetligt.

    Att vara vänster är inte att vara kommunist, både sossarna och MP är vänster – men de är inte kommunister, inte heller hyllar de kommunismen som ideologi.

    Att vara vänster är dock att tycka att staten har ett ansvar gentemot sina medborgare, att staten bör finansiera (åtminstonde viss) välfärd, och att alla skall ha samma chans att lyckas oavsett ekonomisk status. Det är inga konstigheter och vad 99% av PP redan tycker.

    Men bara för att man är vänster betyder inte det att man automatiskt är för planekonomi och kommunistdiktaturer.

  2. Scary Devil Monastery

   May 27, 2014, 17:03:35

   “Jag tror att PP som ett vänsterliberalt parti kan nå långt, riktigt långt.”

   Nej, tyvärr.

   “Vänsterliberalism” är ett begrepp som osvikligen leder till socialliberalism där i slutänden det man kallar “liberalt” innebär att individen får ge avkall för alla friheter som KAN tänkas stöta sig med friheterna det kollektiva har.

   I verkligheten representerar “vänsterliberalismen” av Folkpartiets Johan Pehrson när han förespråkar datalagringsdirektivet och “kissa i burk”-praktiken med rättfärdigandet att individens frihet alltid måste underkasta sig det kollektivas frihet.

   Vänstern behövs, för att vara vårt dåliga samvete och för att påpeka när den marknadsmässige kejsaren blivit FÖR naken.

   Men det finns en god anledning till att inget land i världen någonsin lyckats kombinera liberalism med en vänsterinriktad politik.

   1. Per "wertigon" Ekström

    May 27, 2014, 22:02:35

    Skall du dra den vinkeln kan man ju kontra med att det aldrig gått speciellt bra för någon Nattväktarstat i längden heller. Bara att titta rakt över Atlanten… :)

    1. Scary Devil Monastery

     May 28, 2014, 12:19:53

     “Skall du dra den vinkeln kan man ju kontra med att det aldrig gått speciellt bra för någon Nattväktarstat i längden heller. Bara att titta rakt över Atlanten… :)”

     Nu är ju då inte USA ett exempel på en nattväktarstat. Idag kan man knappt ens kalla dem för kapitalister då de har syltat ihop stat med företag på ett sätt som gör det svårt att veta vart den ena slutar och den andra börjar.

     Den trenden finns i övriga europpa också. Jag måste dock bestämt hävda att man inte behöver vara en fradgatuggande libertariansk randist bara för att man tror på konservativa liberala värderingar.

     Liberalism är och har alltid varit åsikten att individen skall ha friheter så länge inte dessa friheter direkt går ut över andra. Det är i sak ett ytterst konservativt och högervridet perspektiv. Som man tyvärr inte sett mycket av i väst sedan Thomas Jeffersson dog.

     Vänsterversionen kallas socialliberalism och är en form av nyspråk där man beslutat sig för att individen inga friheter skall ha som KAN tillåta individen – direkt eller indirekt – orsaka skada på andra.

     Folkpartiet stal det här begreppet från vänstern i Sverige och utvecklade till den milda grad att de under FRA och DLD-debatten hade inställningen att rätten till privatliv måste ses som suspekt då det skulle möjliggöra brott, exempelvis.

     Det ändrar inte på att begreppet “liberalism” där man framhäver individens friheter i grund och botten är antitesen till kollektivism. Eller “vänstern” som den brukar kallas…

     1. Scary Devil Monastery

      May 28, 2014, 12:23:09

      Som en fotnot måste sägas att fenomenet med att presumtiv “höger” stjäl, anpassar, och applicerar rent socialistiska begrepp och värderingar är en av anledningarna till att det i dag råder rätt mycket förvirring om vad höger kontra vänster måste betyda när man utgår från deras grundläggande värderingar.

      Det är därför Folkpartiet i min mening hamnar längre till vänster på skalan än vad V gör. Förutom just inom vissa smalbandsaspekter av ekonomi ser hela deras partiprogram ut som om det hade skrivits av Mao Tse Tung.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *