Pages

Categories

Search

 

5 fördomar och en inställd begravning

5 fördomar och en inställd begravning

by
May 29, 2014
Politik
46 Comments

Nu har det gått några dagar sedan EU-valet och alla har haft tillfälle att prata av sig med varandra. Jag har medvetet valt att inte aktivt lägga mig i den processen. Var och en måste få eget utrymme att ventilera utan att partiledaren hänger över diskussionen som en gammal hök. Jag har tillbringat tiden efter valet med att suga upp så många reflektioner som möjligt och utifrån dem och mina egna intryck formulera en konkret väg framåt.

Med EU-valet i ryggen är det viktigt att sätta realistiska mål inför höstens val. Piratpartiets behövs mer än någonsin som en blåslampa i rumpan på de andra partierna. Därför ska vi i höst inte be väljarna om mandat i riksdagen. Vi ska be dem om en fortsatt möjlighet att vara den där blåslampan fram till 2018 då vi ska sikta på mandat i riksdagen. Detta är mina och ledningens mål inför höstens val:

 • Att få mandat i några av de kommuner och landsting som vi går till val i.
 • Att få 1 % och därmed få valsedlar upptryckta och utburna till omkring 5 000 vallokaler i nästa val.
 • Att få 2,6 % och börja få partistöd.

Vart och ett av dessa delmål är ett steg mot det övergripande målet som är att trygga partiets fortlevnad och möjlighet att fortsätta mana på andra partier och leverera nytänkande visioner för framtiden.

För att ett eller flera av dessa mål ska kunna uppnås måste vi sluta böja rygg och bekräfta varje fördom som andra har om oss. Det är inte ett framgångsrecept. Vi måste våga stå för vår politik. Vi har en fantastisk politisk utveckling och mognad att vara stolta över.

Fördom 1: Piratpartiet är ett enfrågeparti
Nej. Piratpartiet har aldrig varit ett enfrågeparti. Sedan mer än ett år tillbaka är vi ett parti med ett i stort sett heltäckande program och åsikter om allt från kärnfrågor om integritet och upphovsrätt till jobb, skola, mångfald, miljö och mycket annat. Ändå stämplas Piratpartiet i media ideligen som ett enfrågeparti. Det är inte medias fel. Det är vårt. Så länge alla våra företrädare inte stolt berättar om vår politik inom olika områden så fort de får chansen, så ska vi inte heller vara förvånade över att ingen annan lyfter den.

Jag kommer att skicka ett utkast till valmanifest till styrelsen som tydligt reflekterar både kärnfrågor och annan politik på ett sätt som gör vår politik relevant för människor i deras vardag. Jag kommer att driva att detta ska reflekteras i vår kampanj under hösten. Vi ska också ta fram konkreta exempel och talkingpoints om vad vår politik innebär i olika sammanhang, så att ingen av våra företrädare står svarslösa när de får frågor utanför våra traditionella kärnområden.

Fördom 2: Piratpartiet är ett internetparti.
Nej. Piratpartiet är ett parti som är relevant för alla människor oavsett var de råkar befinna sig i livet. Att bara stå upp för människors rättigheter när de befinner sig på nätet är som att bara stå upp för människors rättigheter när de råkar befinna sig i en blå buss, men inte annars. Människor har rättigheter. Punkt. Oavsett var de befinner sig. Punkt. Så länge alla våra företrädare inte kommunicerar detta, så kommer folk alltid att tro att Piratpartiet bara bryr sig om deras rättigheter på den där blå bussen.

Jag kommer därför att se till att Piratpartiets politik från centralt håll alltid kommuniceras på ett sätt som tydligt visar att Piratpartiets politik är för människor oavsett om de befinner sig på eller utanför nätet. (I artiklar, på hemsidan, i pr-material, etc.) Alla våra företrädare förväntas göra detsamma i sin kommunikation.

Fördom 3: Fildelning är allt.
Nej. Fildelning är fantastiskt och bra. Kultur berikar människor och binder dem samman. Det tyckte vi 2009 och det tycker vi nu. Fildelning är dock inte A och O, begynnelsen och slutet, i det övervakningssamhälle som håller på att utvecklas. Där är rätten till ett oövervakat privatliv epicentrum. Möjligheten att kunna dela kultur fritt mellan sig är en trevlig spinn off, gräddet på moset när vi lyckats mota övervakningssamhället i grind. Fri fildelning är ett delmål, dels i en mycket större upphovsrättsreform och dels i en ännu större fråga om integritetsvälfärd, inte ett slutmål. Piratpartiet har större visioner än så för framtiden.

Jag kommer att aktivt fortsätta arbetet med att i fildelningsfrågan föra över fokus till de underliggande integritetsaspekterna därmed sätta frågan i det större sammanhang som den förtjänar.

Fördom 4: Piratpartiet är ett misogynt gubbparti.
Hell no! Piratpartiet är ett parti som tror på alla människors lika rättigheter och möjligheter. Vi har redan Sveriges bästa hbtq-politik. Vi har grunden för Sveriges bästa jämställdhetspolitik. Det enda som satt P för detta är att vi har en liten grupp misogyna män som får krupp så fort någon ens närmar sig tanken på en välutvecklad och modern jämställdhetspolitik i Piratpartiets regi. Denna lilla bakåtsträvande grupp har blockerat partiets jämställdhetsarbete länge nog. Nu är det slut på det. Deras värderingar är föråldrade. Piratpartiets är det inte. Vi kommer inte att sitta och vänta på att dessa personer ska uppdatera sig till samtiden, lika lite som vi tänker vänta på att Jan Guillou ska snap out of it och uppgradera sin skrivmaskin till en schyst laptop.

Jag kommer att driva utvecklingen av en konkret och modern jämställdhetspolitik. Piratpartiet ska sätta fingret på all könsrelaterad diskriminering oavsett om det drabbar kvinnor, män eller personer som identifierar sig på andra sätt. Piratpartiet ska vara jämställdhetsvalet för alla som brinner för dessa frågor, men som tror att kunskap är en mer hållbar och långsiktig lösning än tvång. Vi ska prata om jämställdhet utan att reflexmässigt börja dilla om “feminazism” eller kasta fram anklagelser om att alla män alltid förtrycker kvinnor. Vi ska se människan och stå upp för individens rättigheter. Vi ska självklart också försöka balansera upp könsbalansen både bland medlemmar och väljare. Om detta är för magstarkt för någon, så finns det mindre radikala politiska alternativ, både feministiska och manliga.

Fördom 5: Piratpartiet är som Sverigedemokraterna.
Hell no! Av någon anledning tycks en del utomstående tro att alla unga män är lika och drar därmed slutsatsen att Piratpartiet och Sverigedemokraterna är same shit eftersom många unga män röstar på båda partierna. Glöm det. Piratpartiet är Sverigedemokraternas raka motsats. Vi är också raka motsatsen till alla andra mer eller mindre fascistiska partier som ryckte framåt i EU-valet runt om i Europa. Detta faktum förpliktigar när fascisterna åter marscherar på gator och torg runt om i Europa.

Jag kommer att fortsätta ta avstånd från all främlingsfientlighet och jobba för att Piratpartiet går i täten för kampen mot fascism. Känns detta läskigt för någon, så finns det ett helt parti med gelikar att ansluta sig till. Det partiet är dock inte Piratpartiet.

Piratpartiet ska inte fega ur och hela tiden falla tillbaka i gamla hjulspår och bete oss som om rättigheter bara är viktiga på nätet. Vi ska stolt visa upp det politiska program vi skapat tillsammans utifrån kunskap, erfarenheter och visioner. Vi ska kontinuerligt omsätta vårt djupa engagemang för människors rättigheter till konkret politik.

Ryktet om Piratpartiets död är överdrivet. Liket lever. Begravningen är inställd. Nu vecklar vi istället ut våra vingar och tar språnget in i den där framtiden vi alltid talar om.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


46 Responses

 1. Henrik B

  May 29, 2014, 11:35:31

  Bra sagt!

 2. Mattias Emmoth

  May 29, 2014, 11:47:10

  Riktigt bra skrivet. Mina grannar rätt över (som är pensionärer) tyckte det var synd att vi inte syntes mer i media då de inte har någon dator alls. Så vi behöver verkligen nå ut till människorna via traditionell media också. Så nu kämpar vi på igen :)

 3. Jenny Dybedahl

  May 29, 2014, 12:07:47

  Mycket bra sagt. I synnerhet biten om att om vi uppfattas som ett enfrågeparti så är det upp till oss själva att göra något åt det.

  Före EU-valet hörde jag flera vänner säga att de visserligen sett affischer för PP sitta uppe, men det var till 90% affischer om fildelning. Det blev lite svårt att övertyga dem om att fildelning inte är vår fokusfråga i det läget… Jag tycker absolut att sådana affischer också ska finnas med, men som en i mängden, inte som en allt överskuggande majoritet. Åtminstone om vi vill bli tagna på allvar.

 4. Rasmus Eneman

  May 29, 2014, 12:08:16

  Bra. För mig är Piratpartiet ett parti för mänskilga rättigheter. Att du vill utöka detta arbete och backa något på de mindre viktiga frågorna (fildelning) är underbart.

 5. Swingthatcat

  May 29, 2014, 12:55:20

  Men tänk om det var omvandlingen från fokusparti till smörgårdsbordsdito (och av den stockholmskorrekta sorten) som gjorde att det gick åt h-e.
  Då borde man kanske backa och ev. byta ledning. Eller…?

  1. Anna Troberg

   May 29, 2014, 13:07:42

   1. Breddningen var en nödvändighet som växte fram ur en intern vilja och av ett externt behov. Den har antagits steg för steg av medlemsmötesbeslut.

   2. “Stockholmskorrekt” är ett blajord som inte betyder någonting mer än att man läst lite för mycket på Avpixlat.

   3. Visst kan man byta ledning, men inte grundat på tesen att “breddningen sabbade EU-valet”. Ledningen har fått premisser att jobba efter. En av dem var att främst fokusera på kärnfrågor. Det betydde dock inte att den breddade politiken inte fick lyftas fram alls. Därför är det ju naturligtvis tråkigt att personer som ställt direkta frågor om den breddade politiken alldeles för ofta har fått svaret att vi inte har någon politik på områden där vi har politik. Så, eftersom breddningen i min mening fått alldeles för lite ljus på sig i valrörelsen, så kan man knappast beskylla den för att vara orsaken till att det gick dåligt. Det jag snappat upp i eftervalsdiskussioner i och utanför partiet är att det var dåligt att breddningen ofta fick stryka på foten.

   1. Sin Trenton

    May 29, 2014, 13:54:28

    Klockrent svar utan hymlande. En massa kudos för ditt sätt att kommunicera och din uppriktighet, Anna. :)

    Jag erkänner det finns stunder jag tvivlar på om piratpartiet är rätt för mig (när det känns för liberalt), men så läser man något av Emma, dig, Beelzebjörn eller någon, tar en funderare vad vi skriver i idéprogram och på forum, och känner att, nä nu kör vi på. Vem är bättre lämpade av ta fighten mot de bruna, än de lila? :)

    1. Jan Bruun Andersen

     May 30, 2014, 06:57:12

     Sin Trenton skrivar: “Jag erkänner det finns stunder jag tvivlar på om piratpartiet är rätt för mig (när det känns för liberalt), …”

     Liberalt – som i Liber, som i Frihet.

     Du vill hellre leva i en auktoritär stat?

     1. Sin Trenton

      May 30, 2014, 17:15:18

      Nej.
      Du tänker auktoritär – frihetlig.
      Jag tänker radikal – liberal – konservativ.
      Det finns en önskan för flera att lämna vänster – höger-skalan och enbart fokusera på uppe – nere-skalan.

      Andra förutsätter implicit att den liberala politiska synen är det allenarådande tolkningsföreträde alla pirater utgår från. Spannet är för mig vidare än så, även om jag är osäker på hur många konservativa väljer att definiera sig som pirater. :)
      Se Emmas blogg om kompassen, t ex.

      Själv kommer jag från den autonoma rörelsen, dvs jag är radikal.
      Som “high profile” exempel kan man kanske säga mycket om Beelzebjörn (Det mesta positivt, är min åsikt :) ) men att han är liberal, vette hundan.
      För mig handlar det inte om att ignorera höger – vänster, eller att ge vare sig liberaler eller radikala automatiskt tolkningsföreträde, utan att inkludera båda.
      Pirate radicale eller Pirate liberale, båda får plats.

      Därför är jag fortfarande piratpartist.

  2. Per "wertigon" Ekström

   May 29, 2014, 14:39:24

   Det var inte breddningen som gjorde att det gick åt pipsvängen – utan för att vi än en gång framstod som ett enfrågeparti för majoriteten av befolkningen, för att vi inte fick mediautrymme, och för att vi satsade på “fel” frågor (att prata om fildelningen 2014 är liksom ingenting nytt – den kommer legaliseras, vi har visat var vi står där och bevisat att vi har rätt, nu är det bara gammal vanlig hederlig tjurskallighet hos de konservativa krafterna som står i vägen).

   Det och det faktum att de allra, allra flesta inte kan släppa höger/vänstertänket. I min mening bör du ställa dig följande fråga:

   Om du är höger, lever du hellre i en högerdiktatur eller en vänsterdemokrati?
   Om du är vänster, lever du hellre i en vänsterdiktatur eller en högerdemokrati?

   Om svaret är att du hellre lever i en demokrati än diktatur, då bör du åtminstonde titta på vad PP har att säga…

 6. Jacob Hallén

  May 29, 2014, 13:12:18

  Jag håller med om att vi har ett bra HBQT-program, men är det verkligen bäst? Det förefaller som det finns betydligt mer som skulle kunna göras på området. Ska vi profilera oss med frågan måste vi verkligen vara bäst, för väljarna ser igenom tomt snack.

  1. Anna Troberg

   May 29, 2014, 13:21:16

   Jag tycker att vi har det bästa och det utvecklar jag gärna i en helt egen bloggpost. Sedan är det ju naturligtvis så att alla partier tycker att deras politik är bäst, MEN vi ligger verkligen i framkant vad det gäller de här frågorna. Ett par exempel är att vi vill plocka bort juridiskt kön helt. Jag uttalade mig nyligen till SR och sa att vi dessutom vill ta bort åldersgränsen för könskorrigering, eftersom den skadar mer än den hjälper. Läkare och psykologer vet bättre när en person är redo att korrigera sitt kön än vad politiker vet, så det måste bestämmas individuellt. Vi är också det enda partiet som löpande tar upp tex att FRA:s PUL ställer till det alldeles extra för hbtq-personer och att det är ett problem att hbtq-flyktingar kastas ut, etc. Men, bloggpost kommer framöver. :-)

   1. Carl Johan Rehbinder

    June 8, 2014, 00:54:07

    Dra till med köns- och antalsneutrala relationskontrakt också, så snackar vi radikalt.
    Samt förstås att barn ska kunna ha fler än två vårdnadshavare.

    1. Werner

     June 9, 2014, 08:14:17

     Så rätt.

     Mitt kön är min ensak. Vem eller vilka jag lever mitt liv med likaså. Staten har inte något att göra i mina byxor eller min sängkammare.

 7. Henrik

  May 29, 2014, 13:36:45

  Skitbra skrivet, Anna! Jag tror det här blir perfekt att jobba utifrån!

 8. Krister Renaud

  May 29, 2014, 15:08:15

  Bra skrivet Anna!

  Breddningen är INTE förklaringen till att partiet backar. Om det skulle vara det så betyder det att 2/3 av våra väljare 2009 vet att vi breddat oss, att de vet vad breddningen innebär, att de tycker att breddningen inte är önskvärd och att de bara låter bli att rösta på oss utan att göra sin röst hörd.

  Tyvärr är det nog så enkelt att de frågor som väljarna uppfattade att vi drev inte var relevanta.

  Vi måste bli väldigt tydliga med vad våra frågor betyder för gemene mans vardag och vad som blir bättre om vi får vara med och bestämma.

  Vi måste också fortsätta utöka vår politik baserat på våra grundvärderingar så att vi blir ett relevant parti även för de som inte tycker att det räcker med att vi driver frågan om en reformerad upphovsrätt och nej till övervakning för att de ska vilja rösta på oss.

 9. Mikke

  May 29, 2014, 15:13:32

  Jag håller med i vad Anna skriver. Vi måste bli duktiga på att visa att vi är ett seriöst alternativ att rösta på. Fortsatt enträget arbete är det enda som gäller.

 10. Peter Andersson

  May 29, 2014, 15:50:53

  Piratpartiet och Feministiskt Initiativ fick tillsammans ungefär lika många röster 2014 som de fick tillsammans 2009.

  Varför inte ta steget fullt ut med valteknisk samverkan som Centern och Kristdemokraterna gjorde 1991? (Jag tror det var 1991, men det går ju att kolla upp, kan ha varit 1988 eller 1994).

  Två partier som var för sig troligen inte kommer in i riksdagen kan med gemensamma listor bli två partier som båda kommer in.

  Eftersom PP uppenbarligen inte är beredda att ta konsekvensen av den misslyckade breddning med slagsida åt vänster och gå tillbaka till vågmästarbasics så kan man ju lika gärna köra denna variant istället – den gammelmediala exponeringen vid ett sådant samarbetet är mer eller mindre garanterad och FI borde också vara intresserade om nu inte partiledarinnan har fått sådan hybris att hon tagit ut segern över 4-procentspärren i höst i förskott.

  Gemensam lista med 3:e, 6:e, 9:e, 12:e, etc, namnet från piratlistan. Kommer man över 4% så får man ungefär 20 mandat. Två tredjedelar till FI och en tredjedel till PP är bättre än noll mandat för PP och noll mandat för FI…

  1. Henrik B

   May 29, 2014, 17:16:49

   Den här diskussionen handlar om vad PP tycker, och hur PP bör profilera sig i valrörelsen. Som ett eget självständigt parti.

   (PP har sedan länge fastställt sin lista och rapporterat den till valmyndigheten, som håller på eller rredan har tryckt upp den. Under de senaste åren har vi fått en rad framstötar från olika partier om valtekniks samverkan, och förklarat att vi inte är intresserade.)

  2. Swingthatcat

   May 29, 2014, 20:28:37

   @Peter A
   Kul det finns några kvar med humorn i behåll 😉

 11. Jan Bruun Andersen

  May 29, 2014, 16:01:45

  Det är känns tragisk, och symptomatiskt, att frågan om fri fildelning inte är nog till att vinna 20% av rösterna.

  För hur har väljarna tänkt sig att ett förbud mot olaglig fildelning skall fungera? Det endaste sättet att stoppa fildelning är ved massiv övervakning av ALL och ALLAS kommunikation. Men detta logiska steg är tydligen ett steg för mycket för svenska medborgare. I stället skall väljarna ha alla argument skåret ud i pap, som när man ger en baby mat. I små, lättsmälta portioner. Det är tragiskt.

  1. Rasmus Eneman

   May 29, 2014, 16:25:29

   Även om det antagligen är fler än 20% som skulle säga ja till frågan om fildelningen bör legaliseras är det väldigt få som tycker att det är en sån viktig fråga att det är den som gör att man väljer att rösta på PP. Personligen skulle jag aldrig rösta på PP om det var den enda frågan vi drev.

   1. Jan Bruun Andersen

    May 30, 2014, 07:06:25

    Personligen är fildelning 100% och samtidigt 0% orsak till att jag röstar Piratpartiet. Alla de andra frågar finns det gott om partier som driver. Fildeling har fundamental inverkan på hur mycket övervakning som staten vill påtvinga os. Därför 100%. Och 0% för att jag är för upphovsrätt.

 12. Jonas

  May 29, 2014, 17:52:55

  “Att få 2,6 % och börja få partistöd.” denna punkten känns viktigast om vi ska klara av att hålla oss kvar som parti. Jag vet att alla gör ett bra jobb utan det ekonomiska stöd som de flesta andra partierna har men det gör stor skillnad om vi får det tror jag. Jag anser att vi bör sikta högre ändå för att ge lite svängrum. Om man siktar på 3 % så kanske man hamnar på 2.5 %…jag föreslår att vi siktar på 4 % direkt men är glada om vi passerar 2.6.

  Och sedan glöm inte tålamod…tålamod…och mer tålamod. Keep up the great work.

 13. Sammy

  May 29, 2014, 17:53:33

  Mycket bra skrivet! Jag tycker verkligen vi måste bli bättre på att visa alla att piratpartiet inte är ett enfrågeparti. Jag talade precis med några i veckan som vägrade tro på att Piratpartiet var något annat än just ett enfrågeparti. Dom som får höra vad piratpartiet står för blir nästan förvånade då de enbart hört om fildelningen eller så vägrar dom att tro på att piratpartiet fokuserar på något annat än fildelning. Alla vet redan att vi står för den frågan, vi måste få ut alla andra åsikter. T.ex. Planscher med “Ja fildelning är något vi tycker är viktigt men vi står även för…etc etc”. Så att alla ser klart och tydligt vilka frågor vi anser är viktiga, att vi håller oss till grunden men utvecklas till ett större parti med viktiga och bra värderingar.

  Vi måste ut i media, bort från internet och ut till alla “svenssons” som kanske inte ser oss på facebook och andra sidor. Självklart är det bra att göra reklam där också men det räcker inte.

  Jag hjälper där jag finns och jag kommer fortsätta att sprida piraternas politik till alla jag känner. Nästa val ska vi lyckas bra i! :)

 14. Jonny

  May 29, 2014, 18:11:16

  Hej Anna!

  Bra och insiktsfull sammanfattning av vad som är Piratpartiets problem. Jag är en av de potentiella väljare som skrämdes bort av att jag inte fick vettiga svar på frågor jag ställde till partiet och i valstugan.

  Det har sannerligen inte varit enkelt att få en heltäckande bild av er politik.

  Jag ställde också frågor till er angående Aftonbladets valkompass, där partiet svarat ”varken eller” på hälften av frågorna! Jag trodde och hoppades att det var Aftonbladet som gjort något fel, men fick till svar av er att det var er taktik att satsa på några fokusfrågor.

  I Aftonbladets valkompass kunde man också jämföra kandidaternas svar gentemot partierna. Inte ens de mest namnkunniga Piratpartisterna lyckades få Piratpartiet som det parti som bäst överensstämde med de egna åsikterna. AT hade Piratpartiet på 4:e plats och Fi och V delade på förstaplatsen. CE hade Piratpartiet på delad 6:e plats och Fi och Mp på delad förstaplats. Hos HB och RF hamnade Piratpartiet på femte plats och i topp var Fp respektive C.

  Toppkandidaten har ju också vid flera tillfällen uttalat att” i de frågor där vi inte har någon egen politik röstar vi med gruppen”. Intrycket jag fick var att det var i ganska många frågor ni saknade egen politik och det förvånade mig att ni verkade ointresserade av att redovisa gruppens ståndpunkter.

  Piratpartiet har fångat mitt intresse framför allt för att jag uppskattar ert försvar för frihet, rättigheter och integritet. Ni är helt rätt ute när det gäller human invandrings- och flyktingpolitik, human kriminalvård och ett harm reduction-perspektiv på drogpolitiken. I ditt inlägg tycks det också klart att jämställdhet ska uppnås med andra medel än tvång, vilket glädjer mig.

  Jag ser fram emot att visionerna om frihet inte bara på nätet utan också i det övriga livet konkretiseras i sakpolitik och att den kommer att kommuniceras till potentiella väljare och medlemmar på ett bra sätt. Inför höstens val tror jag att ni måste ha svar på frågor om t ex pappamånader, kärnkraft, skolbetyg, sexköpslag, RUT-avdrag, vinster i välfärden, systembolaget och skattepolitik för att kunna ta plats i debatterna och för att bli tagna på allvar.

  Det vore märkligt om det inte skulle finnas utrymme för ett parti med frihetlig och antiauktoritär hållning i svensk politik.

  1. Jan Bruun Andersen

   May 30, 2014, 06:50:08

   Mitt problem med om PP tar ställning för pappamånadar, RUT-avdrag, vinster i välfärden, etc, är att jag kan komma till den övertygelse att PP hamnar för långt till vänster på den ekonomiska skala. Jag vill inte ha att staten skall bestämma hur pappan och mamman skall fördela sina lediga månader. Fakta är vill jag inte ens vill ha att staten skall bestämma om/hur många lediga månader som föräldrar skall ha. Jag vill inte ha något RUT-avdrag heller. Jag tycker att det är fel att staten tar in så mycket i skatter att man sedan är tvungen till selektivt att ge pengarna tillbaka till skattebetalaren. Osv. Då röster jag på KD i stället.

 15. Robert Metz

  May 29, 2014, 21:00:43

  Stöter också ständigt på att folk ser Piratpartiet som ett enfrågeparti, och märker att det är just namnet Piratpartiet som får folk att tänka på fildelning…
  Gillar namnet (piratpartiet) men funderar om det inte skulle vara läge att fundera på ett namnbyte? Till ett namn som stämmer bättre överens med helheten i vårt partiprogram…

  1. Jan Bruun Andersen

   May 30, 2014, 07:11:37

   Om partinamnet är ett problem, vad då med Folkpartiet? 4% är en mycket liten befolkning. Ligger Centerpartiet i centrum av svensk politik?

   1. Robert Metz

    May 30, 2014, 12:28:49

    Förstå mig rätt, jag gillar namnet, men om media och röstberättigade bara tänker fildelning/piratkopiering när de hör namnet så blir det något negativt nu när piratpartiet handlar om så mycket mer…
    Även andra partier skulle säkert ha nytta av att byta/ändra sina partinamn, men de har i många fall hunnit arbeta in ett namn som inte bygger på en enskild fråga.

 16. Magnus Thulin

  May 29, 2014, 23:05:26

  Skönt att alla verkar vara på hugget :) @Anna bra skrivet. På at igen! @Amelia @Christer @Allihop :)

 17. Magnus Thulin

  May 29, 2014, 23:25:24

  Kom just att tänka på det… I och med EU’s domslut, så har vi ju atal=sveriges befolkning * brott mot mänskliga rättigheter. Jag måste se till att uppdatera dom som håller koll på sånt :). Natti

 18. Anonym

  May 30, 2014, 06:48:53

  Jag tyckte det var tråkigt att ni åkte ur EU-parlamentet. Ni hade gärna fått sitta kvar en mandatperiod till tycker jag.

  I samband med detta har ju du snackat mycket om ett fokus på
  lokala val i kommuner och landsting. Min fråga till dig då är vad ni har för
  möjligheter att driva era hjärtefrågor på dessa nivåer. Det jag gillar mest
  med ert parti är just ert värnande om den personliga integriteten och det
  är de området som gör er mest intressanta för mig. Men det känns som att
  frågor rörande övervakning och integritet helt beslutas på nationell nivå
  (ex FRA) eller på europeisk nivå (ex ACTA, TTIP).

  Då undrar jag om det är någon mening med att lägga en lokal röst på er, det
  känns liksom inte så relevant. En riksdagsröst och en EU röst är ju helt
  befogad. Jag är medveten om er politiska breddning med mer prat om bland
  annat migration och HBT frågor men då kan man ju även resonera som så att
  man kan lägga sin röst på ex. miljöpartiet lokalt då deras politik är rätt
  snarlik på dessa områden. De har även en betydligt bättre chans att växa
  sig riktigt stora i det kommande valet och således även få inflytande.

  Förresten, det kan vara bra att veta, ställer ni upp i valen till Malmö
  kommun och Skånes landsting?

  Lycka till i valet!

  1. Kloker

   June 1, 2014, 21:40:45

   Se svar nedan från Jan Bruun Andersen, May 30, 2014, 22:26:21.

 19. Sune

  May 30, 2014, 09:51:30

  En uppmaning till de som finns kvar i Piratpartiet, lämna det sjunkande skeppet nu när ni fortfarande har någon smula heder kvar i kroppen. Slösa inte er tid och era egna resurser på detta tramsparti medan ni försummar vänner och familj. Piratpartiet var en gång en unik rörelse som enade människor från hela den politiska skalan – allt från höger, vänster, miljökämpar och nationalister – i ett enda syfte vilket var att vara en motvikt till en auktoritär statsmakt och för yttrandefriheten. Anna Troberg har nu lyckats förvandla denna rörelse till Miljöpartiet och Feministiskt initiativs systerparti som råkar ha fildelning lite högre upp i punktprogrammet. I grunden är det dock samma parti med samma åsikter som dessa partier. Jag ska i och för sig inte klaga för om ni står för samma åsikter är det bättre att ni slänger rösterna i sjön (på PP) än på något av dessa partier eftersom PP ändå aldrig kommer bli någonting inflytelserikt igen. Men för er andra som kan tänka lite längre och som kanske har en annan politisk ståndpunkt – tänk om och tänk efter vad det är för trams ni röstar på. När det gäller Anna kan jag bara uppmana till att redan nu börja skriva på ett motiverande blogginlägg som du kan slänga upp dagen efter valet när ni varken når mandat eller partistöd. Du kommer behöva skriva något bra om du ska kunna motivera ditt partis framtida existens när ni får 0,5%. Och även för din framtida roll som partiordförande.

  1. Anna Troberg

   May 30, 2014, 11:33:55

   Hej Sune!
   Du verkar ha missat det grundläggande faktum att varken jag eller någon annan person i partiet kan skriva ihop ett helt partiprogram bara sådär. Det partiprogram vi nu har och som du uppenbarligen inte gillar är resultatet av en väldig massa medlemsmötesbeslut. Vi är ett demokratiskt parti. Medlemmarna bestämmer vilken politik vi ska driva. Så, är du upprörd över hur partiprogrammet ser ut, så föreslår jag att du engagerar dig på medlemsmötena istället för att sitta och kasta missriktad skit på mig.

   1. Werner

    June 9, 2014, 08:20:18

    Problemet är väl bara att de aktiva *medlemmarna* och *sympatisörerna* inte tyckte samma sak.

    Ser ingen lösning på det problemet dock.

  2. Sin Trenton

   May 30, 2014, 17:31:34

   Tack för din åsikt. Den påminner mig om att det är en av de sakerna som jag anser är viktigast, diskussioner på gräsrotsnivå. Inte astroturf, inte en Stark Ledare som missnöjda kan samlas runt…
   Fast Anna har ju en del karisma. Och förstånd. 😉

   Så, sorry. Jag hänger kvar i det här tramspartiet ett tag till. :)

  3. Scary Devil Monastery

   June 9, 2014, 16:06:43

   “Anna Troberg har nu lyckats förvandla denna rörelse till Miljöpartiet och Feministiskt initiativs systerparti som råkar ha fildelning lite högre upp i punktprogrammet. I grunden är det dock samma parti med samma åsikter som dessa partier.”

   Märkligt att du verkar vara den enda som ser någonting sådant.

   Det jag kan konstatera är att man vinner rätt mycket på att plocka russinen ur kakan från både F! och MP.

   “Men för er andra som kan tänka lite längre och som kanske har en annan politisk ståndpunkt – tänk om och tänk efter vad det är för trams ni röstar på.”

   Med andra ord uppmanar du oss andra till att rösta på ett annat väl valt parti som du anser vi borde ge oss in i. Vågar jag gissa, givet dina uttalanden ovan, att det föreslagna partiets rättspolitiske talesman håller staden säker från elaka invandrare med ett järnrör i ett ostadigt grepp?

   Väldigt transparent röstfiskeri där, men jag tror jag personligen värjer mig ifrån ett parti vars hetaste önskan när det gäller personlig integritet är att vårda den ömt så gemene man aldrig får tag i den. Jag har sett SD’s program utfört och uppspelat i riksdagen och det enda jag kan säga är att det enda som fått mig må lika illa är när folkpartiets Batong-Pehrson bestämde sig för att hålla låda om DLD.

   Tack för inlägget, SD. Och stick.

 20. Jan Bruun Andersen

  May 30, 2014, 22:26:21

  Utan att representera andra än mig själv, så kan jag nämna frågan om vem som får läsa din sjukjournal som inom kort kommer att cirkulära i elektronisk form mellan olika instanser i vårdsystemet. Vilka krav till IT-säkerhet ställer sjukjournaler? Skall polisen ha åtkomst till DNA upplysningar som är insamlat i annat syfte? Tänk mordet på Anna Lindh. Är det bra att kommuner och landsting använder utländska moln-tjänster? Kan de garantera att ingen utomstående tittar med? Hur kommer skolan att kommunicera med elever och föräldrar i framtiden? Via någon webb-sida som rektors son har hackad ihop på 3 veckor? Är det säkert? Varför kan man inte köpa en anonym SMS-billjet till länstrafiken mera? Vem vill veta vem som reser var?

  1. Werner

   June 9, 2014, 08:23:43

   Bra poänger. Idag delas väl din sjukjournal per automatik till både polis och sociala myndigheter, iaf när det gäller psykiska problem.

   Karolinskas journaldatabas låg relativt öppet på internet i höstas, något som liknade ett insiderjobb. 2.2-2.5 M Svenskar journaler läckte ut. Detta var det bara en notis i DN om, sedan var det locket på.

 21. Kloker

  June 1, 2014, 22:41:24

  Jag tror att de flesta medborgare inte är medvetna om vilka detaljer om deras privatliv som svenska myndigheter kan läsa ut av deras datamängd. Och hur denna information används för att manipulera medborgaren enligt statens önskningar. Eller sälja uppgiften till främmande makt.

  Läkarbesök, psykologbesök, sexualitet, politisk hemvist, inkomst, utbildningsnivå, hemliga relationer, för-nyfiken-på-vänster, för-nyfiken-på-höger, för-nyfiken-på-alternativ. Allt detta kan dessutom användas i mer eller mindre renodlade utpressningssituationer. Makten rör sig helst i gråzoner. Gråzoner är nämligen det nya tillåtna.

  Det finns ett utrymme för Piratpartiet att belysa och informera om detta så att alla förstår.

 22. anonym

  June 9, 2014, 20:56:17

  Vad är kärnvärdena?

  Vad har Piratpartiet för existensberättigande?

  Hur driver styrelsen detta?

  1. Anna Troberg

   June 10, 2014, 07:17:36

   Hej Anonym!
   Kärnvärdena finns där som alltid och ska fortsätta att finnas där. Jag har inte sagt att vi ska sluta prata om någonting. Jag har sagt att vi måste kommunicera saker på nya sätt, eftersom de gamla sätten uppenbarligen spelat ut sin roll och inte fungerar.

   Vad det gäller den bredare politiska plattformen, så är den genomröstad av medlemsmötet. Att som partiledare helt strunta i en lång rad medlemsmötesbeslut och INTE ta upp även den politiska breddningen vore tjänstefel.

 23. Docklands

  May 30, 2014, 17:19:44

  För att förtydliga mig, synpunkten att alla människor har rätt till ett privatliv och rätten över sin egen kropp, även vem dom ligger med och hur dom ligger med varandra är viktig.

  Men skillnaden mellan vänstern och libertarianer är att vänstern använder staten för att skapa speciallagar och byråkrati för att skydda vissa grupper.
  Medans libertarianer låtar alla vara ifred och försvarar alla genom att just ta bort byråkratin och repressiva lagar för alla.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *