Pages

Categories

Search

 

Pride är homofobernas julafton och här kommer min julklapp

Pride är homofobernas julafton och här kommer min julklapp

by
July 28, 2014
F1, HBTQ, Politik
53 Comments

Man vet att det är Pride när homofoberna kryper fram och gör sig påminda i ens flöden. Pride lockar i sig alltid fram the usual suspects. Det faktum att jag är en sådan där otäck flata som dessutom har åsikter och ventilerar dem lockar fram ännu fler. Dagens nyhet om att jag och Piratpartiet blev bäst i test i RFSL:s valrapport får mig att misstänka att det gått ut någon sorts påbud i homofobernas lilla Lalaland om att man ska skicka mejl och pm till mig.

Pride verkar vara homofobernas julafton, men so be it. Då kan ju jag vara tomten och ge dem en ordentlig julklapp. Den här veckan kommer de därför att få öppna svar här på bloggen. Eftersom jag är en schyst typ, så låter jag mejlskrivarna vara anonyma.

Här kommer veckans första charmtroll:

Hej,
Jag är en datanörd med 15 burkar som funderar på varför i hela världen ni skall hålla på med HBTQ frågor? Driver du en egen agenda i partiet? Det fick mig i alla fall att ändra parti i EU-valet. Jag är intresserad av yttrandefrihet och integritet och inte “bögfrågor”. Det blev ett annat parti för min del.

Vill ni inte ha några väljare så är det ju bara att strunta i min kritik? Ni har ju kunnat feta er i några år iallafall.

/XXXXXXX

Oh well… Här kommer mitt svar:

Hej!
Oj, femton burkar kvar? Då måste du haft mer än ett flak hemma, eftersom jag gissar att du druckit mer än fem öl innan du mejlade mig. Men, hur det än må vara med den saken så ska jag svara på dina frågor.

Varför i hela världen ni skall hålla på med HBTQ frågor?
För att Piratpartiet vurmar om människors personliga integritet. Den största integritetskränkningen är att inte ens få vara sig själv. Hbtq-frågor placerar sig därmed i själva epicentrum för allt Piratpartiet står för.

Driver du din egen agenda i partiet?
Jag driver Piratpartiets politik. Praktiskt nog sammanfaller Piratpartiets program med mina egna åsikter. Det vore ju olämpligt om partiet och partiledaren tyckte helt olika.

Piratpartiet är för övrigt ett demokratiskt parti. Medlemsmötet har röstat fram en awesome hbtq-politik. Jag är stolt över att vi har så kloka medlemmar och över att få sprida Sveriges bästa hbtq-politik.

Jag är intresserad av yttrandefrihet och integritet och inte “bögfrågor”.
“Bögfrågor”? Really? :-/

Det kan mycket väl vara så att du är intresserad av yttrandefrihet och integritet, men ditt mejl antyder att du mest är intresserad av det för egen räkning. Kul för dig, men Piratpartiet har högre ambitioner än så. Vi tycker att alla ska få ha yttrandefrihet och integritet oavsett vilka de råkar vara.

Om du inte känner dig bekväm med att fler än du ska ha rättigheter, så är Piratpartiet inte rätt parti för dig. Lycka till någon annanstans.

Vill ni inte ha några väljare så är det ju bara att strunta i min kritik?
Det där är ett påstående, inte en fråga, men jag kommer hursomhelst att strunta i din kritik av flera skäl, dock inte det hittepåskäl du anger. Jag kommer att strunta i den för att Piratpartiet inte är ett homofobt skitparti. Det har våra medlemmar bestämt. Dessutom skulle min blivande fru låta mig sova på soffan om jag började jamsa med homofober, men det är en annan historia.

Vänliga hälsningar,
Anna

PS: Jag vet att du menar datorer med “burkar” och vet du vad? Min maskinpark är större än din. 😉

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


53 Responses

 1. Henry Rouhivuori

  July 28, 2014, 20:52:07

  Dessutom så har du ett ASN, plus peers. Det är nördigt coolt.

 2. Ano Nym

  July 28, 2014, 20:52:44

  Jag är fundersam på huruvida författaren till mailet egentligen är homofob, eller bara har ett ovanligt plumpt sätt att uttrycka kritik mot fördelningen av frågorna.

  Jag tror att det har blivit samma slags inflation i de här frågorna nu, som det för länge sedan blev i invandringsfrågor. Om man riktar minsta kritik, oavsett mot vad som har med invandring att göra, till exempel kostnad, brottslighet eller till och med dåligt fungerande integration, är man per automatik rasist enligt den politiskt korrekta logiken. Nu verkar det som om man automatiskt är homofob om man inte tycker (i Piratpartiets fall) att HBTQ-frågorna är viktigare än integritets- och yttrandefrihestfrågorna.

  1. Anna Troberg

   July 28, 2014, 21:28:58

   Hej Ano Nym!
   Tja, om man slår knut på sig själv för att någon lyfter hbtq-frågor, så har man uppenbarligen ett problem med att hbtq-frågor lyfts. Så, vad kan det problemet vara? I det här fallet kan det inte vara att det är frågor som går mot partiets politik. Detta ÄR partiets politik. Så, vad kan det då vara? En rimlig gissning är att man tycker att de där hbtq-nissarna minsann ska sitta tyst i båten och det, käre Ano Nym, är lika fräscht som att tycka att folk med brun hud ska sitta tyst i båten och inte klaga när de diskrimineras. Så, voilá – homofob.

   Och du, det är bullshit att tjabbla om att hbtq-frågor skulle vara viktigare än integritets och yttrandefrihetsfrågor. Hbtq-frågor ÄR yttrandefrihets- och integritetsfrågor. Live with it.

   1. Ano Nym

    July 29, 2014, 22:12:00

    Jag kallar inte de sex raderna för att “slå knut på sig”, men det är beside the point, men vad jag menar är att jag tvivlar på om skribenten varit mindre aktiv på tangentbordet om det gällt t.ex. regnskogsskövling eller vattenbrist.

    Det går inte emot partiets politik, och har i viss mån med yttrandefrihet och integritet att göra, men det jag börjat fundera på är proportionerna. Integritets- och yttrandefrihetsfrågorna och HBTQ-frågorna överlappar, men är inte samma sak, och HBTQ-frågorna är inte heller enbart en delmängd av I&Y-frågorna. Om man räknar dina blogginlägg över 2014, hur många handlar om *HBTQ, *Svensk övervakning av internet, *Amerikansk övervakning av internet, *Kamera- och mobilövervakning (positionering) *Censur på internet, *Censur i övrigt? Det är väldigt grova linjer, men kanske ungefär lika stora delar av I&Y.

    Det är väldigt lätt att slänga ur sig onyanserad kritik och nedlåtande ton också, jag uppfattade tydligt den avsiktliga tvetydigheten om du menade avsändaren av mailet eller mig, och att kalla all kritik mot vad som helst som rör HBTQ-frågor för homofobi är ungefär lika nyanserat som att kalla all kritik mot övervakning för brottslingskramande. Se vad “Beavis” skriver också.

  2. Beavis

   July 29, 2014, 17:27:27

   Det du skriver är väl lite synonymt för Sverige. Den som bryter mönstret är automatiskt rasist, kvinnorhatare, homofob eller nåt annat öknamn beroende på vad det gäller. Det är oftast mycket enklare att försöka angripa den andres person än att försöka argumentera. “Jag är smart, du är dum. Så därför måste det jag skriver vara rätt.”. Typ.

 3. Flury

  July 28, 2014, 20:57:03

  Well verkar bli en intressant vecka för oss alla, Anna.
  Jag tycker dock att det är oerhört intressant hur folk missar kopplingen mellan HBTQ-frågor och integritet/mänskliga rättigheter. . .

  Ser fram emot att se vad det dyker upp här den närmsta veckan och under tiden så får du se till att ha lite extra kul på pride för oss som inte är där :)

  1. Anna Troberg

   July 28, 2014, 21:30:10

   Hej Flury!
   Jag lovar att ha kul och jag lovar att rapportera om allt kul som händer och, så klart, att fortsätta svara folk med homofoba tendenser på bloggen. :-)

 4. Anders H.

  July 28, 2014, 22:10:49

  Urk. Man blir beklämd. Ibland vill man bara ta och ruska om folk tills polletten trillar ner. Vad är han rädd för?

 5. Mikke

  July 29, 2014, 06:35:13

  Kan det vara så att fildelning är den gemensamma nämnaren mellan de som vill rösta på PP och de som röstar på SD? Jag förstår inte hur vi kan ha så många SD:are i leden men börjar nu förstå att det handlar antagligen om faktorn “fildelning”. Eller finns det någon mer förklaring?

  1. Anna Troberg

   July 29, 2014, 06:45:16

   Hej Mikke!
   Förklaringen är nog enklare än så. Det finns homofober överallt, i alla partier, i alla delar av livet. Tyvärr även hos oss. Det är naturligtvis helt ologiskt och en smula bonkers att gå med i ett parti som står upp för alla människors rättigheter, integritet, etc när man egentligen tycker att det där bara är saker som “rätt” sorts människor ska få åtnjuta, men men … Människor är märkliga ibland. 😉

   1. Mikke

    July 29, 2014, 07:00:48

    Jo håller med MEN varför sympatiserar dessa SD:are med PP? Vad är vår gemensamma nämnare med såna här filurer? Sista månaderna har vi sett allt mer av tendenser såsom “strunta i rasism, det är ju inte rasism”, Strunta i jämlikhet, det är ju jämlikt” och som du tar upp här “srunta i de homosexuellas rättighter för… för… för det är inte nån viktig fråga”.

    Vad är den gemensamma nämnaren med oss dessa platthjärnor?

    1. Peter Banck

     July 29, 2014, 13:47:32

     De har övergett faderskeppet, då det börja styra i “fel” riktning. Dagligen avslöjas de inför sitt noll toleranta parti av utomstående källor. Kan de vara så att då råttorna överger skeppet letar de efter enligt vanlig härskar teknik ett parti de kan “ta över” enkelt?

     Kan det vara en försök till infiltration som började innan EU valet med att så split och kiv inom partiet för att sänka oss i valen, då alla nya anhängare ser på allt bråk som är i de öppna forumen?

    2. MG

     July 29, 2014, 16:15:37

     Jag tror att vissa av dem missförstår PPs inställning till yttrandefrihet, eller missförstår termen och tror att ökad yttrandefrihet kan låta dem vara högljutt rasistiska och homofoba svin utan att någon kan säga emot dem.

     Eller så dras de till PP av andra frågor t.ex. fildelningen och bryr sig inte om de övriga frågorna.

     1. Mikke

      July 29, 2014, 21:11:37

      Det låter inte osannolikt med missförstånd i yttrandefrihets frågan.

    3. Scary Devil Monastery

     August 4, 2014, 14:57:41

     “Vad är den gemensamma nämnaren med oss dessa platthjärnor?”

     Det finns egentligen ingen. Dessa “platthjärnor” är intresserade av yttrandefrihet främst för att de vill kunna häva ur sig sina xenofobiska yttranden på allmän plats.

     I det instämmer jag förvisso i en aspekt – när nassarna fick hållas med sina hakkors demonstrerade de med all önskvärd tydlighet vad de stod för. Idag tror de fortfarande på samma saker de gjorde då men har tvingats maskera sina ord bättre. Och därmed har de nu byggt sig en form av politiskt kapital där de kan kalla sig för “underdogs” med en agenda de flesta anser unken snarare än det de var under gamla BSS-tiden – avskum med groteska åsikter de inte räddes för att avslöja.

     I dagsläget ägnar sig SD-svansen åt att mordhota journalister och oliktänkande, samt ibland en och annan liberal partiledare. Anonymiteten, för dessa, ligger högt i kurs och därför tror de på VISSA aspekter av PP’s partiprogram.

     Det de missar kontinuerligt är att vårt partiprogram är format ur ett humanitärt perspektiv med mänskliga rättigheter i grund. Deras program är format med hat och syndabocksfilosofi i grund.

     Det enda vi har gemensamt är att vi på vissa punkter närmas, men av helt olika anledningar. Och det är här som de då får helt spel och börjar gorma om “vänsterextremister”.

 6. Emil

  July 29, 2014, 06:56:46

  Sakligt och bra svar Anna :)

 7. Roland Eriksson

  July 29, 2014, 08:26:06

  “Min maskinpark är större än din.” :) +100 minst på den, frågan är bara om hen fattade hur bra den var.

 8. Louise E

  July 29, 2014, 08:57:27

  Det är synd att du missar det den missnöjde tog upp; glidningen från yttrandefrihetsfrågor till hbtqfrågor.

  Partiet har synts dåligt när det gäller yttrandefrihet och integritet men däremot varit mycket synliga på hbtq-fronten. Att vår partiledare efter att vi utplånats i EU-valet inte förmår att läsa mellan raderna är tråkigt och skadligt för partiet.

  Att slå ned på ovälkommen kritik för att den är dåligt formulerad är oärligt, kritiken belyser vår kommunikation med väljarna och vårt valresultat pekar på att det gått riktigt snett.

  1. Anna Troberg

   July 29, 2014, 09:06:05

   Hej Louise,
   hbtq-frågor är integritetsfrågor. Den ultimata integritetskränkningen är att inte ens få vara en man är. Det du kallar “glidning” är i själva verket bättre kommunikation. Vi kan skrika oss hesa om grundläggande integritetsprinciper, men om vi inte går på djupet och förklarar vad det konkret innebär för olika människor i olika situationer, så kommer ingen att lyssna på oss.

   Vårt problem är inte att vi pratar om hbtq-frågor. Vårt problem är att vi generellt uppfattas som ett misogynt gubbparti som bara kan prata om fildelning. Så, hög tid att polera retoriken.

   Upphovsrätt är inte bara fildelning. Det är streaming, kulturarv och bibliotek också.

   Integritet är inte bara TOR och annan kryptering. Det är också rätten att få vara den man är, rätten att få mänsklig kontakt istället för kameror på ålderns höst, osv.

   Ett parti som inte utvecklas politiskt och kommunikativt kommer att stagnera och dö. Ett parti som vågar utveckla sin politik och kommunicera den på olika sätt kommer att överleva.

   Så, släpp sargen och våga lite mer. Vi körde fokus, teknikfixering och fildelning i EU-valrörelsen. Det flunkade. Nu ska vi sluta stympa oss själva och visa precis hur bra vi är i all sin prakt. Inget fegande. Nu ska vi gå all in.

   1. Nisse

    July 29, 2014, 18:30:51

    Anna är verkligen fel person att lyssna på när det gäller huruvida PP ska eller inte ska driva dessa frågor eftersom hon är part i målet. För henne är HBTQ självklart och det viktigaste som finns eftersom det berör henne egen situation. Därför är det naturligt att man ser att dessa frågor bara för större och större utrymme i ett parti som när det grundades handlade om helt andra sakpolitiska frågor. Och inb4 Anna kommer springande med att detta är “framröstat demokratiskt” så är verkligheten den att kärnan av PP alltid har utgjorts av en liten grupp människor och varit ett relativt toppstyrt parti, vilket det gjort det väldigt lätt för Anna med vänner att kuppa in detta och styra skutan åt HBTQ-hållet. Det är faktiskt så att det finns många i Sverige men framför allt utanför Sverige som anser att hela samhället ska anpassas efter HBTQ-personers krav, t.e.x adoptionsrätt, gratis könsbyte, kyrkliga bröllop med mera. Och det har dessa personer rätt att tycka. Men i det svenska debattklimatet är all kritik mot HBTQ-reformer per automatik otillåten, vilket ett parti som står för yttrande och åsiktsfrihet borde vara emot. Men AT tillhör väl gruppen som tycker att åsiktsfrihet är bra, bara det är hennes åsikter dvs för HBTQ och för oreglerad invandring och öppna gränser. Hyckleri är vad det är.

    1. Anna Troberg

     July 29, 2014, 20:14:00

     Hej Nisse!
     Ja, jag tillhör gruppen som tycker att det är bra med åsiktsfrihet. Jag tillhör också gruppen som tror på demokrati. Så, när du tycks propagera för att jag ska strunta i medlemsdemokratin och förbjuda hbtq-prat, så tycker jag att du ska få tycka det. Men, jag tänker ge blanka fan i det.

     Btw, så är jag uppenbarligen mycket bra på det här med att driva hbtq-politik. Tillsammans med partiets medlemmar är Piratpartiet faktiskt så bra på det att RFSL tycker att vi har bäst hbtq-politik i Sverige. Det struntar naturligtvis du i, men det kan vara intressant för andra att veta.

     1. Nisse

      July 29, 2014, 20:42:07

      Förbud är jag ingen vän av, men däremot verkar det ju råda ett strikt förbud mot att ifrågasätta partiets ständiga HBTQ-profiliering. Ursprungafrågan handlade om att partiet har gjort ett tydligt identitetsbyte under ditt ledarskap där profilfrågorna blivit HBTQ, öppna gränser och oreglerad invandring. Det Louise kanske menar är att många medlemar inte längre känner igen sig i partiet vilket förklarar att luften fullständigt gått ur vad som tidigare var en unik och brinnande rörelse. Detta kan ju förklara katastrofvalet i EU trots att CE och AA uträttat mycket under sin tid där, men den reflektionen kanske AT blundar för? PP är idag inget annat än en lobbygrupp/stödparti till F! och Mp där all kritik mot HBTQ profiliering och okontrollerad invandring bemöts av härskarteknik och dumförklaringar från partiledningen. Eller du tycker själv att PP har en politik som skiljer sig från dessa i sakpolitiska frågor? Är du beredd att ta en intern sakpolitisk debatt om partiets ställningatagande i dessa frågor om valutgången blir ännu en katastrof?

      1. Mikke

       July 29, 2014, 21:15:17

       Är det inte bättre att hon tar den debatten med Jimmy Åkesson än med dej?

       1. Nisse

        July 29, 2014, 22:11:58

        Så jag har inte rätt att ifrågasätta huruvida AT tänker ta något ansvar för partiets misslyckande i EU valet och troliga misslyckande i Riksdagavalet?

       1. Nisse

        July 29, 2014, 22:14:54

        Precis. För ett blogginlägg av en Piratpartist är ju en bra källa när man diskuterar den saken. Jag antar att du driver med mig.

        1. Scary Devil Monastery

         August 4, 2014, 15:53:20

         “Precis. För ett blogginlägg av en Piratpartist är ju en bra källa när man diskuterar den saken. Jag antar att du driver med mig.”

         Grafen som är uppdragen kom från politicalcompass.org.

         Det är rätt klart att ur ett perspektiv där man drar in både auktoritärt/liberalt och höger/vänster så hamnar SD mitt i en klunga bestående av S, V, F!, FP, KD och M.

         SD är spridd över hela vänster-högerskalan, men slåss med många av de övriga partierna om titeln “mindre frihet åt folket”.

         Vad gäller SD och F! rent specifikt räcker det med att byta ut “kvinnor” mot “vita män” så kan man byta vissa rätt stora delar av partiideologin mellan partierna utan att det märks någon skillnad.

         Något man särskilt kan konstatera när det gäller deras syner på frihet gällande sexuell identitet exempelvis.

 9. Peter Andersson

  July 29, 2014, 16:22:44

  Partiledaren lägger tid på att bemöta en femtonåring som inte ens har rösträtt förrän nästa gång, känns ju som en genomtänkt prioritering, not. Räcker det inte med att det valet i höst redan är kört, måste vi börja jobba på att skrämma bort väljare 2018 också redan nu?

  1. Anna Troberg

   July 29, 2014, 17:36:27

   Hej Peter!
   Vet du något som jag inte vet? Det finns ingenting som tyder på att personen är 15. Det faktum att personen har femton datorer torde ju antyda att personen är äldre. 15-åringar har generellt inte råd med 15 “burkar”.

   Helt oavsett det, så är det faktiskt bra med en partiledare som lägger tid på att kommunicera med människor. Världen skulle se lite bättre ut om fler partiledare gjorde det.

  2. Daniel Hunt Wellsten

   July 29, 2014, 17:47:39

   Var fick du det ifrån, att han var 15 år?
   Han hade 15 datorer; viss skillnad!
   Han hade även valt att rösta på annat parti, än i förra EU-valet, vilket tyder på att han är över 20…

   Sen undrar man vad du menar med att höstens val “är kört”?

   Det handlar inte precis om att “skrämma bort”; vill vi ha “kötthuvuden”, med noll respekt för andra, deras sexualitet & rätt att verka, i vårt parti? – Inte jag, iaf!
   Att “vinna valet”, pga att en massa bakåtsträvande typer, som tycker homosexualitet är äckligt, snuskigt & fel, samt förstör giftermålstraditionen, osv, samtidigt som de är inne på fjärde äktenskapet kommit med & röstat…
   ….nä, då är det FAN bättre att “förlora” & inte komma in, men med enbart “heders” typer i partiet!

 10. Malte Lewan

  July 29, 2014, 19:59:52

  Jag håller nog med Anna i sak, men tonen: sarkastisk, mästrande, yvig, inte värdigt en partiledare med ambitioner för riksdagen. Ska vara lyssnande, respekterande (men definitivt samtidigt tydligt kunna uttrycka en annan åsikt).

  1. Anna Troberg

   July 29, 2014, 20:10:26

   Hej Malte,
   jag skulle vilja se hur lyssnande du skulle vara om du fick massor av mejl av den där typen. Och helt ärligt, vad ska jag lyssna på i ett sådant mejl? Att jag är ful och korkad? Att jag behöver kuk för att bli en bättre människa? Eller månne att muslimer är smutsiga? Really?

   1. Malte Lewan

    July 29, 2014, 22:31:19

    Va? Jag läste inte något av det du skriver i mejlet du svarar på ovan.

    1. Anna Troberg

     July 30, 2014, 04:21:42

     Meh! Så går det när man svarar på mobilen. Jag trodde att din kommentar var under det här inlägget: http://www.annatroberg.se/2014/07/29/pride-ar-i-full-swing-och-homofoberna-rockar-loss-i-mejlkorgen/ Sorry!

     Med det sagt, så vidhåller jag att när man mejlar ett otrevligt mejl, så får man leva med att inte få världens trevligaste svar tillbaka. Man har ingen gudomlig rätt att få bete sig hursomhelst och därefter bli gullad med. Och det går naturligtvis åt båda hållen. Detta är det trevliga svar jag fick från mejlskrivaren efter min bloggpost:

     “Skänk en tanke till dina heterosexuella föräldrar vars normer gör att du finns till.”

     So well… 😉

 11. Louise E

  July 29, 2014, 20:42:10

  Men en ordförande som driver sina personliga intressefrågor så är det inte så konstigt att vi flunkade, det kallas för mixat budskap. Dags för ny organisation och nytt ledarskap.

  1. Anna Troberg

   July 29, 2014, 20:51:48

   Hej Louise,
   det är inte mitt budskap. Det är partiets budskap. Medlemmarna har röstat fram en awesome hbtq-politik som jag stolt förmedlar vidare. Mixat budskap skulle det bli om jag började föra ut politik som gick stick i stäv med det medlemmarna önskat.

   Sedan är det ju faktiskt bara en fördel att partiledarens intressen sammanfaller med partiets. Det vore extremt olyckligt annars, eller hur? Och om det nu skulle vara så hemskt att partiledaren har ett intresse för partiets politik, så undrar jag var din kritik höll hus när Rick Falkvinge intresserade sig för IT och samtidigt drev IT-politik för partiets räkning?

   Så, nej. Jag tänker inte sluta driva den viktiga integritetsfråga som hbtq-politiken är. Du må tycka att det är fel, men då får du också stå för varför. Att komma dragandes med att jag mina personliga intressefrågor stick i stäv med partiets politik håller inte, eftersom det är fel.

   1. Ano Nym

    July 29, 2014, 22:40:57

    Jag glömde klicka “reply”, du har svar som fristående kommentar.

 12. Kloker

  July 29, 2014, 22:07:21

  Att du låter mailskrivaren förbli anonym, inte hänger ut den med namn och endast argumenterar mot dess åsikter är stiligt. Det gör dig också till en bra representant för ditt parti som har integritetsfrågor högt på sin agenda.

  På engelska kallas det classy och det brukar löna sig i längden.

  Tack, Anna! :-)

 13. Ano Nym

  July 29, 2014, 22:39:42

  “Mixat budskap skulle det bli om jag började föra ut politik som gick stick i stäv med det medlemmarna önskat.”

  Är du säker på att du inte gör det, när du i RFSL:s undersökning bl.a. sade ja till en hårdare lag om hets mot folkgrupp? Kom ihåg att vi inte pratar om “rätten” att få uttrycka sig oemotsagd, utan rätten att få uttrycka sig utan att åka på böter eller till och med fängelse i två år…

  1. Anna Troberg

   July 30, 2014, 05:22:50

   I vårt mångfaldspolitiska program står det under punkt 4.4 följande:

   “Lagen om hets mot folkgrupp ska kompletteras så att det blir förbjudet att hetsa mot transpersoner. Även brott mot transpersoner på grund av deras sexuella identitet ska räknas som hatbrott.”

   http://www.piratpartiet.se/partiprogram/4-ratten-att-vara-olika/

   Detta är en punkt som infördes efter att en medlem motionerat om det på ett medlemsmöte och mötet valde att rösta igenom punkten.

   Kort sagt, det jag svarade är precis vad medlemmarna önskat.

   Det är bra att kolla fakta innan man börjar kritisera lite hipp som happ.

   1. Nisse

    July 30, 2014, 07:44:03

    HMF-lagen är en av de största hoten mot yttrandefriheten, men det är väl svårt att se när man tillhör en av de privilegiade grupper i Sverige som inte får kritiseras utan att få en stämpel som ett inhumant monster.

    1. Anna Troberg

     July 30, 2014, 08:58:40

     Att du har en annan åsikt i frågan är en annan sak. Du kritiserade mig för att ha kört över medlemmarna. Det har jag inte. Du hade fel. Stå för det.

     1. Nisse

      July 30, 2014, 09:40:25

      Det har jag inte påstått. Det jag bestämt hävdar är att du och din närmaste kärna lobbat för och svängt partiet i en riktning som är er nära hjärtat. Du måste däremot acceptera att det finns många i partiet som varken delar dina åsikter kring HBTQ och okontrollerad invandring och som kommer göra allt i demokratisk väg för att se till att det blir ett stop för detta.

      1. Per "wertigon" Ekström

       July 30, 2014, 17:05:35

       Är du missnöjd med den politik som förs så har du två reella möjligheter:

       1. Motionera om ett avskaffande av HMF-lagen då den är ett problem (vi vill se allas likhet inför lagen, HMF är inte allas likhet inför lagen, argumentet går att köpa) på nästa medlemsmöte (nu i höst).

       2. Inte göra det och antingen acceptera läget eller starta/hitta ett eget parti som verkar vettigare än PP och spendera tid på det istället.

       Att gnälla på partiledaren hjälper liksom inte i detta fall då det är medlemsmötet som beslutat detta, inte partiledaren.

       1. Nisse

        July 30, 2014, 19:15:01

        Du verkar tro att ett partis politik är cementerad i nuet för evigt så jag lämnar dig utan vidare bemötande.

      2. Anna Troberg

       July 30, 2014, 19:19:01

       I politiken och i politiska partier går det till så att man lobbar för det man tror på. Ibland får man gehör för det och ibland inte. I hbtq-frågorna har de som vill att vi ska lyfta dem fått ett rungande gehör på medlemsmötena. Ni som av okänd anledning tycker det är jobbigt med hbtq har inte fått det. Lev med det.

       1. Malte Lewan

        July 30, 2014, 20:53:28

        Och så får de som tycker man ska lyfta fram hbtq-frågor (en majoritet, förstår jag det som) leva med att det finns andra i partiet som har en annan åsikt om detta och som kommer fortsätta diskutera om dessa frågor ska få nuvarande framskjutna roll.

 14. Peter Andersson

  July 30, 2014, 08:29:57

  Istället för att förfäras över att PP tydligen tappar lite väljare tillbaka till SD – borde vi inte vara stolta över att de en gång i tiden gick i den andra riktningen – samt försöka minnas varför?

  De som har gått från SD till PP en gång i tiden men nu går tillbaka har ju ändå visat att de någonstans innerst inne föredrar ett alternativ utanför de traditionella konfliktytorna på höger-vänsterskalan.

  Vi är så vitt jag förstår det enda svenska parti som överhuvudtaget har åstadkommit ett flöde i den riktningen sedan runt sekelskiftet.

  Och inte bara från dem! Den gången när PP vann två mandat i EU-parlamentet var vi ett parti som tog röster från alla de andra partierna. De kom från S och M. De kom från C och Mp. De kom från V och Fp. De kom från KD och FI.

  De kom till oss i PP från alla de andra partierna!

  Varför var det så i EU-valet 2009? Varför var det inte längre så i EU-valet 2014?

  Var det vågmästarstrategin? Var det fildelningen? Var det att vi lovade att stå över de vanliga käbbelfrågorna inom blockpolitikens dagliga gammelmediaritualer? Troligen hade väl allt det betydelse.

  Men… kan det också rent av ha varit en del av det att PP länge var en frizon från sexualiseringen av det politiska rummet?

  Vi har i dag åtta partier i riksdagen och två seriösa utanför som alla på något sätt eller i någon variant anlägger sexualperspektiv, genusperspektiv eller religiösa reproduktionsperspektiv på i princip ALLT.

  För de av oss som är intresserade av politik på ett mera… låt oss kalla det intellektuellt platonskt plan *ler*… finns det i nuläget inget svenskt parti att inleda ett stabilt förhållande med.

  Asexuell är också en läggning, inte bara hundraprocentig, det finns många människor som av olika skäl frivilligt lever i celibat under delar av sitt liv.

  Rimligtvis borde det finnas ett motsvarande behov inom den politiska sfären av ett parti som både står över blockpolitiken och håller sig borta från den numera överallt påträngande sexualiseringen av det politiska rummet.

  Det fanns ett sådant parti 2009. Det gör det inte i dag!

  1. Anna Troberg

   July 30, 2014, 09:01:05

   Allt i livet är politik. Hbtq-frågor handlar om hbtq-personers liv. Precis som alla andras liv är inte deras liv mer sexualiserade ‘n andras. Det är för mig märkligt att du gör den omedelbara kopplingen. Är det tex sexualiserat att prata om att det är åt fanders att FRA får registrera sexuell läggning och byta bort informationen till främmande makt?

 15. Johan

  July 31, 2014, 18:49:28

  Det fanns en tid när PP var ett “enfrågeparti”. Partiet lovade då att bara driva sin egen politik och lämna övriga frågor åt det block man var vågmästare åt. 2006, med det löftet så hade PP fullt vind i piratseglen efter TBP-räden och fick 0,63% i riksdagsvalet. Efter det har det gått utför, och breddningen av politiken på senare tid är ett tecken på hur desperat partiet är att synas. Men risken finns att partiet i sin iver att tillfredsställa alla blir en politisk verkstad för inbördes beundran som tillfredsställer just ingen.

  Det är i det sammanhanget en kommentar som den citerade ska ses. Du kan avskriva kommentaren som homofobi bara för att det är enkelt att tolka den så, men jag tror det finns ett djupare problem PP:s politiska inriktning, som kommentaren är ett symptom på. Jag tror att det enda sättet som kan vinna röster igen, är att återgå till kärnfrågorna och bara (sparsamt) engagera sig i andra frågor när de direkt tangerar kärnfrågorna.

  1. Anna Troberg

   August 1, 2014, 07:46:30

   Hej Antimon555!
   Jag vill bara påpeka att det är tämligen oartigt att bara slänga in en länk i ett kommentarsfält. Kalla det manuell pingback, kalla det vad du vill, men jag föreslår att du åtminstone säger “Hej, den här länken kanske är intressant för ämnet” eller något innan du strösslar länkar. Om inte, så kommer jag att plocka bort dem.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *