Pages

Categories

Search

 

Regnbågen börjar här: 7 punkter för en bättre värld för hbtq-personer

Regnbågen börjar här: 7 punkter för en bättre värld för hbtq-personer

by
July 30, 2014
F2, Mångfald, Politik
18 Comments

När det är Pride dammar svenska politiker av sin hbtq-gloria och uttalar sig ivrigt om hur viktiga de tycker att hbtq-frågor är. När till och med Fredrik Reinfeldt funderar på att masa sig ut och delta i Prideparaden och vurmar om hbtq-frågor i DN, så vet man att det vankas val och att Moderaterna och Alliansen ligger pyrt till.

Det vore fantastiskt om alla dessa politiker visade samma iver för oss hbtq-personer under årets övriga 51 veckor. Då skulle vardagen se bättre ut för många. Homosexuella ungdomar skulle må bättre. Transpersoner skulle inte toppa självmordsstatistiken. Hbtq-flyktingar skulle inte skickas tillbaka till förföljelse och död. Samkönade par skulle inte tvingas inse att lagen som ger dem rätt att adoptera är en ickefungerande katastrof som ingen politiker bryr sig om annat än som skrytbygge.

Det politiska pratet under Prideveckan är grandiost, men i den politiska verkstaden snurrar kugghjulen under resten av året långsamt och ofta inte alls. När handling efterfrågas sägs det att detta är “svåra frågor”, men allt är ju svårt om viljan saknas. Piratpartiet tycker inte att det är svårt att stå upp för grundläggande mänskliga rättigheter. Vi jobbar för dem året runt. Därför blev också jag och partiet bäst i test i RFSL:s valrapport.

Piratpartiet vill se konkret handling med tydligt driv framåt inom sju centrala hbtq-områden:

 • Ta ifrån FRA deras specialversion av PUL som tillåter dem att registrera och byta information om människors sexuell läggning med främmande makt. FRA:s speciallag föder tanken om att annorlunda per automatik är farligt.
 • Se över asylpolitiken. Sverige ska omedelbar sluta utvisa av hbtq-personer till länder där de riskerar förföljelse och död, till exempel Uganda och Iran. Se över lagverket och ta bort otydliga formuleringar som leder till kränkande och rättsosäkra asyl processer. Höj hbtq-kompetensen inom alla yrkesgrupper som arbetar med asylprocesser.
 • Regnbågsfamiljer ska ha samma status som andra familjer. Inför föräldraskapspresumtion för lesbiska par som inseminerar utomlands. Förbjud diskriminerande särbehandling i form av högre självkostnader för lesbiska som inseminerar i Sverige. Utvärdera lagen om samkönad adoption och vidta nödvändiga åtgärder för att få den att fungera i praktiken. Ge barn möjligheten att ha fler än två vårdnadshavare. Låt kvinnor bestämma över sina egna kroppar och tillåt surrogatmödraskap.
 • Ge bättre stöd åt transpersoner. Ta deras psykiska ohälsa på allvar. Inkludera transpersoner i lagen om hets mot folkgrupp. Ta bort åldersgränsen för byte av juridiskt kön. Ta bort åldersgränsen för könskorrigerande behandling. Kompensation de transpersoner som tvångssteriliserats.
 • Sluta stigmatisera hiv-smittade. Ta bort informationsplikten. Den är en föråldrad kvarleva av en tid då vi inte hade samma kunskap och möjlighet att stävja smittspridning med effektiv medicinering.
 • Ge bistånd som gör skillnad. Rikta en del av det svenska biståndet till direkt till hbtq-personers egenorganisationer. På så sätt säkerställer man att pengarna går ditt hbtq-kompetensen och det verkliga engagemanget finns.
 • Ge hbtq-ungdomar en trygg skolgång. Ge stöd till förebyggande åtgärder och ha tydliga handlingsplaner för hur problem ska hanteras. Öka hbtq-kompetensen hos all skolpersonal.

Varje människas rätt till sin personliga integritet. Den finns ingen större integritetskränkning än att inte ens få vara den man är född att vara utan otrygghet och diskriminering. Dessa frågor är inte svåra. De är självklara.

Anna Troberg
Partiledare

(Denna text har även publicerats på Piratpartiets hemsida.)

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


18 Responses

 1. Jim Hansson

  July 30, 2014, 13:52:55

  Tycker att många politiker använder pride som tillfälle att synas men inte göra så mycket, annars skulle du ju inte behöva ta upp dessa sju punkter.

  Vill göra ett litet tillägg också, idag finns det en del register som av gammal hävd innehåller kön(och det finns bara två val). Där informationen inte tillför något eller används. I dessa register borde denna informationen tas bort.

 2. Henry

  July 30, 2014, 16:17:09

  Ta bort informationsplikten?

  Nej tack!

  Den behövs verkligen för säkerhets skull.

  Den visar samhällets vilja att värna varandra.

  1. Anna Troberg

   July 30, 2014, 19:29:38

   Vi värnar om varandra genom att ta bort informationsplikten. Människor smittar främst varandra när de inte vet om att de är smittade. Därför måste vi få så många som möjligt att testa sig. Informationsplikten gör att folk tvekar att testa sig. Men, vi måste se till att folk vet att de är smittade. Med modern medicinering är hiv minimalt smittsamt.

 3. Anders Nordström

  July 30, 2014, 17:10:47

  Kalasbra! Men under punkten om att ge bättre stöd för transpersoner ser sista meningen lustig ut:

  “Kompensation de transpersoner som tvångssteriliserats.”

  borde kanske vara

  “Kompensera de transpersoner som tvångssteriliserats.”

  Keep it up, hatten av för dina svar till homofoberna. Och all respekt för att pp inte viker ner sig utan vidhåller att HBTQ-frågor i allra högsta grad ÄR piratfrågor. Ni har min röst i höst, det kan FRA få registrera hur mycket de vill.

 4. Nisse

  July 30, 2014, 19:17:02

  Hur ska man bevisa att en flykting är HBTQ anser du? Konkreta svar, tack.

  1. Izvestia

   July 30, 2014, 22:40:46

   Det är väl upp till den asylsökande att bevisa. Hur nu det skall gå till. Kanske enkla tester: Man vägrar skaka hand med kvinna? Nä, vanligt i vissa kulturer. Gå hand i hand med annan man? Nä, också vanligt. Bilder på den asylsökande som liten, utklädd till flicka och dansande för äldre män? Nä, förekommer. Bilder på den asylsökande ute och festar med uteslutande män? Nä, snarare regel i vissa kulturer.
   Blir nog lite knepigt det här.
   Fast Kathoey’s från Thailand är väl ganska uppenbara fast inte så vanliga som asylsökande då de kommer från en kultur som inte har för vana att hänga upp sig så mycket på detaljer.

  2. Nisse

   July 31, 2014, 14:58:21

   Svar från partiledaren lyser med sin frånvaro.

   1. Scary Devil Monastery

    August 1, 2014, 09:52:01

    “Svar från partiledaren lyser med sin frånvaro.”

    Låt se nu här – ett svar på en fråga ställd för att vara omöjlig att besvara och som förlitar sig på att en person måste kunna bevisa sin sexuella läggning?

    Då har vi ett bekymmer för på samma sätt är det fullständigt omöjligt för en asylsökande att bevisa att de faktiskt är emot sitt eget lands regering.

    Eller att bevisa att de kommer att slentrianmässigt mördas eller torteras för att de tillhör sociala/religiösa grupp X, Y eller Z.

    Så…din poäng och ditt argument verkar vara att partiledaren måste pikas för att hon inte besvarar en fråga du ställt som inget svar har.

    1. Nisse

     August 1, 2014, 18:23:22

     Tack för att du erkänner att det är omöjligt. Då kanske du kan ta nästa steg in i verkligheten och fundera lite,över hur,mycket denna naivitet onyttjas av lycksökare och kriminella? Men du kanske anser att det viktiga är att vi ska försörja alla som vill med våra skattepengar?

     1. Mikael Larsson

      August 1, 2014, 19:49:56

      Med tanke på dina åsikter som du delger oss här. Så är sannolikheten stor att du tillhör Sverigedemokraterna eller något annat lika inskränkt parti. Och då är ju som sagt sannolikheten att du har en kriminell bakgrund sannolikare än om du tillhört ett annat parti Nisse. Så jag förstår att du pratar om personliga erfarenheter när du anklagar folk för att fuska och utnyttja systemet.

      För oss vanliga som inte fuskar och tillhör demokratiska partier så hoppas jag innerligt att du kommer till rätta med din ilska och inser att allt hat du sprider mot andra bara kommer att skada dig själv i slutändan. Du kommer att sjunka djupare och djupare ner i bitterhetens träsk. Så jag önskar dig ärligt att du lyckas bryta dina negativa mönster och får en positivare syn på dina medmänniskor och troligen dig själv!

      Peace Nisse!

      1. Nisse

       August 1, 2014, 20:39:17

       Haha, vad hände med att inte ha fördomar och att alla var “lika mycket värda” ? Har jag inte rätt att vara piratpartist för att jag ifrågasätter den politik vår partiledare förespråkar? Är PP numera helt och hållet ett parti för ja-sägare utan egen tankeförmåga?

       Du hade tyvärr inte ett enda rätt i dina personliga påhopp mot mig, som tyvärr bara visar 1. Att du är en hycklare 2. Att du är naiv. Men för all del, dansa vidare på din fantasiäng och tro att alla människor är goda och att kriminalitet inte existerar. Sådana som du tror att alla beslut kan fattas med hjärtat och sen bara löser allting sig på ett gulligt magiskt litet sätt. Det där obekväma och jobbiga är bara att blunda för så löser det säkert dig, eller hur? Eller,du kanske,själv redan lever på någon annans hårt intjänade pengar så du kanske inte direkt är,van vid tanken att pengar inte,växer på träd? Eller att sjukdomar och epidimier som en gång funnits i Sverige härjar fritt i Afrika? Sluta vara så förbannat naiv.

       1. Mikael Larsson

        August 1, 2014, 21:57:17

        Jag är inte piratpartist. Dock så bör man söka sig till det parti vars ens åsikter överensstämmer bäst med, tror inte PP är ditt parti.

        Ja tillskillnad från vissa med SD fantasier så tittar jag på statistik och ser hur det ser ut i verkligheten istället för att kasta ur mig ogrundad goja.

        Hoppas att du kommer över ditt hat och lyckas hitta tillbaka till tilltron på andra människor. Håller verkligen tummarna för dig!

 5. Johan T

  July 30, 2014, 21:16:00

  Det är inte bara FRA som har rätt att registrera och lagra uppgifter om sexuell läggning och byta informationen med andra länder. Detta gäller även i hög grad de brottsbekämpande myndigheterna. Det handlar om att man har rätt att registrera och lagra “känsliga peronuppgifter”. I det paketet ingår också sexuell läggning.

  De värsta syndarna här är säkerligen Säpo och KUT (Kriminalpolisens underrättelsetjänst). Och som bekant behöver det i deras fall inte handla om personer med kopplingar till utlandet, vilket ändå är FRA:s begränsning (åtminstone om signalspanarna ska följa lagen, vilket dock inte verkar vara deras starkaste gren).

  FRA-PuL och Polisdatalagen (2010:361) innehåller identiska formuleringar:

  Behandling av känsliga personuppgifter hos polisen

  “10 § Uppgifter om en person får inte behandlas enbart på grund av vad som är känt om personens ras eller etniska ursprung, politiska åsikter, religiösa eller filosofiska övertygelse, medlemskap i fackförening, hälsa eller sexualliv.
  Om uppgifter om en person behandlas på annan grund får de kompletteras med sådana uppgifter som avses i första stycket när det är absolut nödvändigt för syftet med behandlingen. Uppgifter som avses i första stycket får också behandlas med stöd av 9 §.”

 6. Nisse

  July 31, 2014, 15:11:23

  Ta bort informationsplikten? Ni är ju inte riktigt kloka. Det är lätt att föra destruktiv politik om man slipper tänka på konsekvenserna med den. PP under AT hade förvandlat Sverige till en omoralisk stat där smittor som HIV och ebola hade löpt amock och där vår välfärd slutligen knäckts av okontrollerad invandring och statligt finansierade privilegier åt HBTQ-personer och invandrare.

  1. Scary Devil Monastery

   August 1, 2014, 09:57:57

   “PP under AT hade förvandlat Sverige till en omoralisk stat där smittor som HIV och ebola hade löpt amock och där vår välfärd slutligen knäckts av okontrollerad invandring och statligt finansierade privilegier åt HBTQ-personer och invandrare.”

   Ja, att envisas med att lika rättigheter skall ges åt alla är ett grovt problem för vissa typer av personer.

   Och jag är inte ett dyft förvånad över att se ditt senaste slumpmässigt valda nick bräka ur sig samma unkna retorik som tidigare.

   Inklusive den lilla halmgubben om död och undergång garanterat. Vi får helt enkelt tacka för dina inlägg här och annorstädes. Så länge vi upprör folk som dig verkar det som om vi är på rätt väg.

   1. Nisse

    August 1, 2014, 18:24:50

    Varför anser du att alla ska ha samma rättigheter menar du? Upplys gärna oss andra om vad du bygger ditt “allt-åt-alla” resonemang på.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *