Pages

Categories

Search

 

Piratpartiet på Pride i ord, bild och länkar

Piratpartiet på Pride i ord, bild och länkar

by
August 4, 2014
Mångfald, P1, Politik
6 Comments

Pride är slut för den här gången. Det känns lite vemodigt. Det är också fantastiskt roligt att summera Pride för Piratpartiets del. Det är nämligen ett utmärkt bevis på att det händer bra saker när man arbetar tillsammans mot samma mål. För att visa exakt hur mycket som kan hända på en ynka vecka, så har jag gjort en liten sammanställning av den uppmärksamhet som Piratpartiets närvaro på Pride fått. Jag har säkert missat en del. Tipsa mig gärna om du hittar något jag missat.

Pride har blivit Sveriges enskilt största evenemang och det är verkligen roligt att få vara med på ett hörn. 60 000 människor gick i paraden. Över 600 000 såg på den på plats i Stockholm. Tusentals människor besökte under veckan Pride Park och Pride House. Flera hundra personer såg partiledardebatten på plats i Kulturhuset. Massor av människor kom under veckan in i Piratpartiets tält och ställde frågor om partiet. Jag kan dessutom meddela att många kom in i tältet och ville prata politik bara för att deras polare berättat för dem om våra fina kattaffischer. Bara en sådan sak!

IMAG0848

Veckan inleddes för Piratpartiets del med RFSL i sin valrapport utsåg mig till Sveriges hbtq-vänligaste partiledare och Piratpartiet till Sveriges mest hbtq-vänliga parti. Det är trevligt att få ett sådant erkännande för den fina politik vi mejslat ut ihop. Pressmeddelandet och valrapport. Vi firade det hela med att skicka ut ett eget pressmeddelande om saken, som ledde till en intervju i gaymagasinet QX: “Här är Sveriges hbtq-vänligaste partiledare“.

På onsdagen, lagom till att Pride Park slog upp portarna, presenterade Piratpartiet också “Regnbågen börjar här: 7 punkter för en bättre värld för hbtq-personer.” Vi skickade naturligtvis ut ett pressmeddelande om det.

Denna punktlista över sju hbtq-områden som man bör satsa på ledde bland annat fram till en intervju med mig i AftonbladetTV4:s webb och ett pratminus i en TT-artikel som bland publicerades i SvD, Västervikstidningen, Kristianstadsbladet, Västerbottens-Kuriren och Hela Gotland.

På onsdagen drog jag i gång en bloggserie där jag svarar homofober som kontaktat mig. Du kan läsa den här: Del 1, Del 2, Del 3. Den fick QX att skriva den här artikeln: “Här öldissar PP-ledaren Anna Troberg homofob”

På fredagen publicerade Nyheter24 en debattartikel av Leo Rudberg: “Därför är vi bäst på hbtq enligt RFSL.” (Jag har ingen aning om när Leo hann skriva den, för han var i Piratpartiets Pride-tält och pratade med trevliga människor nästan hela Pride. :-) )

På fredagen gick också den stora partiledardebatten av stapeln. Innan den skickades Pride ut ett pressmeddelande om vilka partier som deltog och Piratpartiet skickade så klart också ut ett om att vi skulle delta. Inför debatten skrev Expressen‘ en egen artikel och följande tidningar publicerade TT:s text: Smålandsposten, Hela Gotland, Västerbottens-Kuriren och Västervikstidningen.

Själva partiledardebatten filmades av TV4, Aftonbladet TV och Expressen TV. (Klicka på någon av länkarna för att se i efterhand.) Dessutom livechattade SvD från den.

Efter partiledardebatten skrev bland andra SvD, SR, QX, SVT, Makthavare, Dalarnas Tidningar, Allehanda, Aftonbladet och Corren. TT:s text kördes av Hela Gotland och VästerviksTidningen.

IMAG0865

På lördagen gick Piratpartiet med i den traditionella Prideparaden. Inför paraden nämndes Piratpartiet bland annat i en artikel hos SVT där man lyfte att Åkesson och Hägglund inte tänkte delta i paraden. I den blev jag intervjuad av både Aftonbladet TV och Expressen TV, som sände live över nätet. (Har inte hittat länkar, men vet att det sändes.) Dessutom publicerades en debattartikel jag skrivit på SVT Opinion: “Hbtq-frågorna reduceras ner till politiskt pynt.”

Slutar det här? Nej, självklart inte. Arbetet för hbtq-personers lika rättigheter och möjligheter går vidare. Piratpartiet slänger inte in hbtq-frågor i garderoben i väntan på att plocka fram det igen lagom till Pride nästa år, som en del andra partier gör. Vi jobbar vidare. Den ultimata integritetsfrågan är trots allt att få vara den man är. Integritet är Piratpartiets forte och nu vet vi precis vad vi kan åstadkomma med små resurser och mycket jävlar anamma.

Slutligen vill jag bara säga detta: Stort tack till alla pirater som på något sätt hjälpt till att göra Piratpartiets närvaro på Pride fantastisk!

annas_blogg15_359x337

(Foto från partiledardebatten: Mattias Olsson.)

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


6 Responses

 1. Henry Rouhivuori

  August 4, 2014, 12:45:07

  Jag gillar stats; som i statistik, ej stat. Detta var härlig läsning!

  1. Anna Troberg

   August 6, 2014, 07:01:49

   Kul att du gillade det! :-)

 2. Anonym

  August 6, 2014, 05:57:34

  Det är jättebra att Piratpartiet är förnuftiga när det gäller alla människors lika värde, oavsett sexuell läggning – men vad hände med resten av politiken? Vart är marknadsföringen för det största hotet för allas lika värde, övervakningen och immaterialrätten? Är det inslag som helt glömts bort? Syns varken på din personliga blogg eller på Piratpartiets material.

  1. Anna Troberg

   August 6, 2014, 06:52:29

   Så, ditt svar på all denna uppmärksamhet för Piratpartiet är att klaga över att vi inte syns ordentligt i andra frågor? Till att börja med betyder det att du inte sett partiledardebatten där jag tog upp FRA:s registrering av sexuell läggning. Även de som felaktigt påstår att hbtq- inte är kärnfrågor, måste ju rimligtvis tycka att FRA är det.

   Du har uppenbarligen inte heller sett Piratpartiets material. Jag sitter med det framför mig och lo and behold där står det om massövervakning, upphovsrätt, integritet, skola, jobb, social trygghet, migration och integration, jämställdhet, vård, miljö och utrikespolitik. Och lite, lite om hbtq-frågor. Ett par meningar bara faktiskt.

   Vad det gäller min blogg så är den min och jag skriver vad jag vill på den. Trots det kan jag konstatera att av de senaste 40-50 inläggen, så är hbtq-inlägg inte en majoritet. Om man ser på alla nästan 2000 inlägg jag skrivit, så är de i en absolut minoritet. Jag har kanske nämnt hbtq- i sammanlagt 50 inlägg och av dem handlar många inte uteslutande om det.

   Här är lite tämligen nya inlägg ocm ditt och datt som inte är hbtq:

   http://www.annatroberg.se/2014/07/08/tassarna-i-taket-nu-ar-det-snart-val/
   http://www.annatroberg.se/2014/07/04/en-malvakt-ar-en-del-av-ett-lag/
   http://www.annatroberg.se/2014/06/17/sex-med-andra-ar-faktiskt-inte-en-mansklig-rattighet/
   http://www.annatroberg.se/2014/06/13/bus-eller-godis/
   http://www.annatroberg.se/2014/06/13/lat-dagens-licensdom-bli-sista-spiken-i-radiotjansts-kista/
   http://www.annatroberg.se/2014/06/10/polisen-borde-anvanda-de-verktyg-de-har-innan-de-ber-om-nya/
   http://www.annatroberg.se/2014/05/29/5-fordomar-och-en-installd-begravning/
   http://www.annatroberg.se/2014/05/20/piratpartiets-politik-ar-ett-enda-stort-finger-till-sd/

   Min fråga till dig är denna: Har du under samma period skrivit något inlägg om integritet, massövervakning eller upphovsrätt?

   Av de ca 150 debattartiklar jag fått publicerade handlar en bråkdel, inte ens tio om hbtq-frågor. Resten handlar om det du säger att vi jag struntar i.

   På partiets Facebook-sida har vi de senaste dagarna pushat bland annat de här länkarna:

   http://arstechnica.com/tech-policy/2014/03/volunteers-in-metadata-study-called-gun-stores-strip-clubs-and-more/
   http://www.onlinequizcreator.com/informationsfrihet-information-ska-vara-fri/exam-6760
   http://henrikalexandersson.blogspot.se/2014/08/svensk-offentlig-sektor-koper-it.html
   http://www.onlinequizcreator.com/integritet-ett-samhalle-fritt-fran-massovervakning/exam-6735
   http://www.dailydot.com/opinion/piracy-is-not-killing-hollywood/
   http://www.ted.com/talks/johanna_blakley_lessons_from_fashion_s_free_culture
   http://www.idg.se/2.1085/1.571216/usa-kraver-att-fa-svenska-data
   http://www.expressen.se/digital-livsstil/affarerna-spanar-pa-dig–genom-din-mobil/
   http://www.expressen.se/noje/molly-sanden-har-slutat-anpassa-mig/
   https://medium.com/message/everything-is-broken-81e5f33a24e1
   http://www.amnesty.org/en/news/usa-one-year-after-her-conviction-chelsea-manning-must-be-released-2014-07-30

   Detta är länkar som vi enligt dig slutat pusha. Really?

   Vi har de senaste dagarna bland annat twittrat ut de här tweetsen om saker vi tydligen slutat syssla med:

   https://twitter.com/piratpartiet/status/496658395303538690
   https://twitter.com/piratpartiet/status/496611940123172864
   https://twitter.com/piratpartiet/status/496528927683514368
   https://twitter.com/piratpartiet/status/496334523647660032
   https://twitter.com/piratpartiet/status/495917378320863234
   https://twitter.com/piratpartiet/status/495823930780045314
   https://twitter.com/piratpartiet/status/495524175759421441
   https://twitter.com/xor/status/494916728745250816
   https://twitter.com/piratpartiet/status/494521660788060160

   Kort sagt, du har fel. Och jag tycker att du ska sätta dig ner och fundera på varför några blogginlägg och länkningar till saker som handlar om hbtq upprör dig så mycket. I din värld blåses de uppenbarligen upp till mycket mer än vad de faktiskt är i verkligheten. Men, det är ditt problem, inte Piratpartiets.

   Piratpartiets problem är att de allra flesta utanför vår lilla partibubbla fortfarande tror att vi bara vill tanka hem saker gratis från nätet. De flesta har knappt fattat att vi sysslar med integritet. Att vi sysslar med skola, vård, miljö och hbtq vet fortfarande väldigt få. Vår utmaning är att se till att så många som möjligt vet om det innan de går och röstar. Det betyder inte att vi struntar i saker. Det betyder att vi gör fler saker.

   1. Anonym

    August 6, 2014, 14:17:35

    Jag menade inte att förminska det arbete du och många andra gör – och jag tycker det är bra att Piratpartiet syns och hörs. Jag beklagar att det definitivt kan uppfattas som att det som görs är löjligt, men det var inte min intention!

    Du har fullständigt rätt, jag har tyvärr inte sett den partiledardebatten du medverkade i – jag ska genast göra det. Jag håller fullständigt med om att registrering av persondata, som sexuell läggning, är en utav kärnfrågorna.

    Om du menar de nya valaffischerna, måste jag hålla med dig. Dom är diversifierade och tar upp en rad ämnen utöver människors rätt att vara olika och gilla olika. Jag har sett det materialet, om det var det som menades.

    Nej, jag har tyvärr inte skrivit någon form av material när det gäller integritet, massövervakning, upphovsrätt eller immaterialrätt.

    Självklart är din egna blogg, din egna blogg och jag har ingenting att säga till om när det gäller vad du skriver eller vad du publicerar (inkl kommentarer).

    Efter att ha läst ditt svar, på mina helt ärliga och nyfikna funderingar/frågeställningar har jag insett varför jag överhuvudtaget ställde dem. Det är pågrund utav att den enda kanal jag besöker, är Piratpartiets hemsida och några av dom mest framstående Piratpartisternas bloggar (inkl din). Jag är inte på partiets Facebooksida eller Twittersida, då dessa tjänster inte passar mig som person. Det skulle dessutom vara mycket enklare att härleda vem jag röstar på, om jag gjorde det. Jag är helt enkelt utanför och har fått en ganska sned bild på vad som publiceras (då jag felaktigt uppskattat att jag mest/nästan endast sett HBTQ-relaterade artiklar).

    Jag är som sagt var inte alls upprörd när det gäller skrivelser som tar upp HBTQ-frågor.

    Däremot tror jag inte att jag är ensam om att vara en (tidigare hyffsat aktiv eller insatt) medlem och väljare, som felaktigt tror att Piratpartiet och du, nästan uteslutande skriver och tar upp HBTQ-frågor.

    P.S Jag förstår att mina funderingar kan vara upprörande och att det antagligen finns en hel del människor som oärligt ställer liknande funderingar (dvs “troll”) – men det var som sagt en ärligt och nyfiket ställd fråga. Jag vet inte om du avsiktligen försökte hålla en ton i ditt svar till mig, som för övrigt var väldigt informativt – men jag finner svaret ringer lite hårt i ton.

    1. Anna Troberg

     August 6, 2014, 15:13:59

     Hej, hej!
     Tyvärr tryter tålamodet lite och ibland blir det svårt att skilja ur vilken tanke en fråga kommer. Jag är ledsen om jag tog i för hårt. :-)

     Det är ju kul att du läser min blogg, men snart hoppas jag att du ska ha samma koll på vår nya hemsida som är på väg. Där kommer du att hitta all relevant information lite lättare.

     I väntan på det, så tänker jag dela med mig av en kommentar som en pirat som heter Björn just skrev på Facebook, Du verkar inte vara i behov av den, men jag tror att andra kanske är det. :-) Så här kommer den:

     “Eftersom jag tröttnat lite på allt tjafs om hur vi tappat våra kärnfrågor har jag nu på bästa arbetstid och mot bättre vetande gått igenom ALLA pressreleaser för 2014. Jag har sorterat bort allt som rör eu-valet (“vi ställer upp i…” och “bättre valresultat i X” och “X kommer till Y för att tala”) och dubletter när vi släppt både på svenska och engelska.

     Kvar blir 45 pressreleaser till och med dags dato, inklusive de som släppts under Pride. De tre är för övrigt det ENDA tre som berör hbtq-frågor och en av dem är en ren informationspost om att Anna Troberg deltar i partiledardebatt, så egentligen är det två “hbtq”-releaser.

     Lägger man ihop ALLA releaser som handlar om det som brukar beskrivas som “fel” saker (hemlöshet, rasism, behandling av patienter, hbtq) – kort sagt alla sociala aspekter av det vi kallar integritet och deltagande demokrati, så får vi fem stycken. av 45.

     26 behandlar DIREKT våra kärnfrågor och då har jag varit tuff och inte tagit med rymdskrot, cyberupphandlingar och anmälningar mot Radiotjänstannat i det utan BARA nätneutralitet, datalaringsdirektiv, fildelning och övervakning.

     8 är “informationsposter” om att vi bildat europeiska piratpartiet, att Amelia nominerats som kommissionsordförande, att Anna Troberg talar på Digikult (att hon talar på pride har jag dock räknat som hbtq och inte infopost även om det vore mer korrekt, bara för att verkligen räkna som fan läser bibeln).

     6 stycken är övriga. Rymdskräp, cyberupphandlingar, Greenwald till Sverige, anmälan mot sthlm stad för marknadföring, anmälan av SVT, Radiotjänst ljuger, skandal att Snowden stoppas. Inte direkt så långt från kärnan de heller, men mer uttalanden än annat.

     Så, av de 37 poster som inte är ren information ser fördelningen ut såhär:

     70%: Rena kärnfrågor, hardcore old-style
     16%: “Mjuka” eller sociala frågor kopplade till integritet, transparens, deltagande
     14%: Andra frågor kring teknik, Snowden, lagar, domstolsbeslut m.m.

     Tack för mig.”Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *