Pages

Categories

Search

 

Moderaternas Olof Lavesson kokar soppa på en ynklig spik

Moderaternas Olof Lavesson kokar soppa på en ynklig spik

by
August 15, 2014
HBTQ, Politik
No Comment

QX ringde mig just och intervjuade mig till sitt valnummer. Det påminde mig om att jag glömt att publicera en slutreplik till moderaternas nytillträdde hbtq-talesperson, Olof Lavesson, här på bloggen. Under Pride-veckan skrev jag nämligen en debattartikel till SVT Opinion om de politiska partiernas bristande engagemang för hbtq-frågor under årets övriga 51 veckor. Lavesson svarade så gott det gick på kritiken genom att koka soppa på den ynkliga spik som är regeringens hbtq-politik de senaste åtta åren.

Jag skrev, som sagt, ihop en slutreplik till Lavesson. Tyvärr har SVT Opinion inte publicerat den, men det hindrar ju mig inte från att publicera den här:

Moderaternas nya talesperson i hbtq-frågor, Erik Lavesson, tvingas i sin replik till mig på SVT Opinion koka soppa på en spik. Han försöker tappert försvara en hbtq-politik som är nedlusad av plågsamt långa utredningar som inte sällan landar i ännu en utredning, men som helt saknar både engagemang och framåtdriv. Budskapet på Prides partiledardebatt var tydligt. Regeringen tycker att det är ytterst “komplicerat” att ge mig och andra hbtq-personer samma rättigheter som alla andra.

Lavesson påminner om avskaffandet av tvångssterilisering vid könskorrigering, men säger ingenting om de transpersoner som tvångssteriliserades under den långa tid som M lät KD bromsa ett stopp i utbyte mot stöd i andra för M viktigare frågor. Han säger inte heller något om de transpersoner som med rätta kräver ersättning för att de tvångssteriliserats.

Lavesson skriver om utredningar om sänkt åldersgräns för byte av juridiskt kön, men skriver ingenting om att man inte ens orkat tillsätta en utredning om att ta bort den åldersgräns för könskorrigering som skapar enormt psykiskt lidande för unga transpersoner.

Lavesson skryter om att ensamstående kvinnor nu har rätt att inseminera, men säger inte något om lesbiska par som tvingas betala tio gånger mer än heterosexuella för insemination. Han säger inte heller något om att lesbiska till skillnad från heterosexuella inte omfattas av föräldrapresumtionen när de inseminerar utomlands.

Lavesson lyfter fram M:s utspel i förra veckan om att satsa på hbtq-frågor lokalt, men nämner inte att det är för lite för sent. Alliansen har haft åtta år på sig att ta tag i detta, men väljer istället att i elfte timmen slänga fram ett köttben till oss hbtq-personer i hopp om att vi glatt ska agera röstboskap till Alliansens fördel. Det är lika ynkligt som att Fredrik Reinfeldt inte orkat masa sig ut i Prideparaden förrän opinionssiffrorna skriker valförlust.

Mest talande är nog ändå att Lavesson överhuvudtaget inte nämner de hbtq-flyktingar som svensk polis med regeringens goda minne sätter på plan med destination helvetet. Antingen tycker han inte att dessa människor förtjänar ett omnämnande eller också är det helt enkelt för genant att erkänna att regeringen blundar för en av de största svenska skamfläckarna i modern historia.

Regeringen har inte gjort en bråkdel av det man hade kunnat göra i hbtq-frågorna under sina åtta år vid makten. Istället tycker Lavesson att vi ska vara nöjda med vetskapen om att det finns värre länder att leva i om man är hbtq-person. Jag nöjer mig inte med det. Att vi hbtq-personer inte har några rättigheter alls i Iran och Uganda är inte ett legitimt skäl till att ignorera de problem som vi har i Sverige.

Mänskliga rättigheter är inte komplicerade. De är självklara. De blir bara komplicerade när man tar sig friheten att exkludera vissa från dem. Varför ska just jag exkluderas från rättigheter som andra har per automatik? Mina rättigheter är exakt lika okomplicerade och självklara som Fredrik Reinfeldts.

Anna Troberg
Partiledare Piratpartiet

Ni som är intresserade kan dessutom passa på att titta på den här lilla filmsnutten där jag trycker till Göran Hägglund (kd) om familjepolitik på Prides partiledardebatt:

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related PostLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *