Pages

Categories

Search

 

Många vill prata om att arbetslösheten är en myt

Många vill prata om att arbetslösheten är en myt

by
August 20, 2014
F2, Politik
15 Comments

I går Presenterade jag och Björn Flintberg Piratpartiets stora arbetsmarknadspolitiska vision för framtiden. Vi sa det andra politiker inte vågar säga:

Arbetslöshet är en myt. Det finns hur mycket arbete som helst. Problemet är att allt arbete inte räknas i dag. I framtiden definierar vi vår egen samhällsnytta och bygger ett bättre samhälle där allas insatser räknas.

Dagens arbetsmarknads- och socialförsäkringar är trasiga kugghjul som mal sönder människor mellan sina rostiga industrisamhälleskuggar. Fortsätter vi i samma invanda hjulspår, så kommer det att bli värre. Dagens arbetsmarknads- och socialförsäkringar är trasiga. Automatisering kommer att leda till färre och färre traditionella arbeten. Fler och fler kommer att slås ut. Men det behöver inte ske. Vi kan tänka om och släppa den föråldrade tanken om att samhället består av närande och tärande. Samhället består av fantastiska möjligheter. Vi måste bara hitta ett sätt att låta dem gro och växa. Svaret är ett kärt barn med många namn.

En del kallar det medborgarlön, en del basinkomst, andra medborgargolv. Termen och det exakta utförandet kan se lite olika ut, men den revolutionerande bastanken bakom det hela är den samma. Vi måste överge en förlegad syn på arbete, samhällsnytta och människovärde. Vi måste istället se varje människa och ge henne möjlighet att själv definiera sin samhällsnytta. Vi måste ge alla en ekonomisk grundplåt som befriar dem från det ok det är att tvingas jaga jobb som inte finns eller gå till låtsasjobb som hittats på för att man minsann inte ska få göra något annat som är värdefullt, utvecklande eller roligt när man borde JOBBA.

Är man vänster kan man kalla det solidaritet, eftersom det handlar om allas rätt till livets nödtorft. Är man höger kan man kalla det småföretagarstimulans, eftersom det ger fler möjlighet att testa affärsidéer. Är man pirat så kan man kalla det integritet, eftersom det ger alla möjlighet att få stöd av samhället utan att tvingas genom kränkande kontroller av olika slag. Men, det där med höger och vänster intresserar mig inte. Röd, blå eller lila, detta är ett system som nog ändå bäst beskrivs med ord som trygghet, möjlighet och respekt.

Vårt utspel har givit ringar på vattnet. Det har till exempel resulterat i en lååång och intressant diskussionstråd på vår sida på Facebook. (Delta gärna där.) Väldigt många är jätteglada, tex i vårt pressmeddelandes kommentarsfält. Några är jättearga. Precis som det ska vara alltså.

Gustav Nipe, förbundsordförande för Ung Pirat, skrev snabbt på Nyheter24: “Basinkomst är svaret på arbetslösheten.”

Här är några som redan hunnit blogga:

Anna-Maria Eriksson, Progressiv.se, Cornucopia, Jerlerup, Den hälsosamme ekonomisten, Henrik Brändén, Leo Rudberg, Ekonomism, Björnbrum, GothBarbie. (Hittar du fler, så tipsa gärna i kommentarsfältet.)

Några skämtar aprillo på Twitter, till exempel komikern Lasse Karlsson:


Hö, hö. Att skämta om att pirater bara vill ha saker gratis kräver ju inte någon större komisk talang. Vi har sett det förut. Tusen gånger. Jag skulle dock vilja skrapa lite och se vad som döljer sig under den där tweeten. Vårt förslag handlar om att se och värdera möjligheten i alla. Det handlar om att se till att ingen slås ut och stigmatiseras för att hen misslyckats på en arbetsmarknad som är riggad, en arbetsmarknad där alla aldrig kommer att få plats, en arbetsmarknad där bara en viss sorts arbete värderas. Så, när Karlsson gör sig lustig över “gratisätare”, så är det egentligen inte oss pirater han kastar skit på, utan på de människor som inte har en plats på den traditionella arbetsmarknaden. Han bidrar de facto till exakt den stigmatisering som vi vill komma bort från.

Jag tror nu inte att Karlsson tänkte så långt, men det är ju också en del av problemet. Varken Karlsson eller dagens politiker tänker längre än vad näsan räcker. Så kan man naturligtvis hoppa sig fram fyra år i taget mellan varje val, men det är inte en gångbar lösning på hur vi ska ta hand om människor och utveckla samhället i framtiden.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


15 Responses

 1. Björn Högberg

  August 20, 2014, 08:49:06

  Man må tycka vad man vill om sakfrågan. Men det råder väl ingen tvekan om att medborgarlön är en kontroversiell fråga. Jag tycker det är väldigt synd att detta plötsligt kommit upp några veckor före valet. Jag är orolig för att vi marginaliseras ytterligare eftersom jag tror att frågan sänker PPs möjligheter att vinna riktigt många röster och därmed vår förmåga att påverka den långt viktigare frågan om frihet på internet.

  1. Antimon555

   August 21, 2014, 19:31:01

   Klantigt… “betongvägg” skulle det stå efter “massmedias”, och bara “betongvägg” skulle vara en länk.

  2. morr

   August 22, 2014, 05:29:41

   Ja det vore ju riktigt synd om vi gungade båten och riskerade våra 0.6 % som vi legat relativt stabilt på i åtta års tid nu. Bättre att sitta still och åtnjuta de fördelar som de ger.

 2. Anne-Marie Wahlberg

  August 20, 2014, 16:43:40

  Äntligen händer det något i politiken som vi kan hurra för. Jag är nybliven pensionär, har alltid haft ett “riktigt” jobb, har aldrig behövt stå med mössan i hand och be inför våra patroner på arbetsförmedlingen. Jag hoppas att jag innan min näsa ramlar av att jag får uppleva en politik som är seriös och inte bara handlar om att bjuda över resp. kasta skit på varandra några månader varje valår. Jag önskar att jag får uppleva att vi tar alla partifärger och slänger dem i ett svart hål. Röd revolution och blå marknadsekonomi har passerat bäst före datum! Piratpartiet vågar hävda att alla människor är och vill vara kreativa. Hurra!

 3. Ano Nym

  August 20, 2014, 17:20:39

  Är det inte lite hycklande att främst rekommendera Facebook för fortsatt konversation?

  Dessutom är det ju minst lika mycket kommentarer i kommentarsfältet till blogginlägget som i det till pressmeddelandet.

  1. Anna Troberg

   August 21, 2014, 06:21:50

   Jag “rekommenderade” inte. Jag Jag tipsade om en livlig diskussion som man gärna får delta i. Och i övrigt länkade jag till det jag kom på för stunden. Självklart kom inte allt med.

   Och helt ärligt, jag är skittrött på att du går in under en massa inlägg här och bara gnäller på små skitsaker. Bidra med något vettigt. Skriv en egen blogg som är helt felfri om du tror att du kan bättre. Men den här bloggen klara sig bra utan dina ständiga bittra droppar. De får du gå och sprida någon annanstans.

   1. Ano Nym

    August 21, 2014, 20:38:26

    Jaha, ursäkta. Alla kan inte vara optimister, vad menar du är “vettigt”? Är allt positivt vettigt? Det tycker nämligen inte jag. Jag tror att det behövs en avvägd blandning för att man inte ska försoffa sig och bara tänka “det går nog bra i alla fall”. Jag har varken tid eller kunskap att blogga, och jag tror inte att jag kunde göra det bättre än du heller. Misstag är mänskligt, men jag skulle uppskatta den som i kommentarsfältet skriver vad man gör fel, så att jag skulle kunna rätta omedelbart för småfel och göra nästa inlägg bättre vid större fel.

 4. Markus "LAKE" Berglund

  August 20, 2014, 22:43:41

  Och så jag då. Mest med filmen “Humans need not apply”, som jag såg också hade postats i flera av diskussionstrådarna:

  http://lakonism.blogspot.se/2014/08/humans-need-not-apply-hur.html

 5. Patrik

  August 21, 2014, 08:12:13

  Hej Anna.

  En viktig poäng med medborgarlön som jag ser det, är att man kommer bort från tanken på att människan enbart “förtjänar” att klassas som fullvärdig samhällsmedborgare om denne är “nyttoproducerande” genom arbete. Med medborgarlön blir alla människor värda något just i egenskap av att vara människor. Att vara människa har ett humanistiskt egenvärde. :-)

 6. Marie Östling

  August 22, 2014, 09:09:14

  Är fantastiskt glad för det här förslaget. Jag tror att det skulle göra så många människor så mycket lyckligare, friare, kreativare. Jag tror att det skulle ge positiva effekter i alla livets aspekter. MEN, jag har en liten fundering bara. Piratpartiet har tidigare uttalat sig för frivandring. Hur kombinerar man de här två visionerna? Skall de överhuvudtaget kombineras, eller skall de ses som två separata och motsatta idéer? För om vi garanterar en bra basinkomst för alla och samtidigt välkomnar alla som vill in i landet, då tänker jag att vi plötsligt står inför en enorm tillströmning av nya medborgare, fler än vi kan hantera på en gång. Jag tänker att om vi inför basinkomst kan vi inte införa frivandring förrän många andra länder följer i samma spår. Eller?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *