Pages

Categories

Search

 

Ohämmat valfläsk är f***ing hilarious

Ohämmat valfläsk är f***ing hilarious

by
August 21, 2014
F2, Politik
11 Comments

Jag är en varm anhängare av humor i politiken. Före EU-valet fnissade jag först ihjäl mig över Carl Bildts “ryggen mot”-demonstration mot mig utanför Expressens valstuga. Sedan fnissade jag ännu mer över att han själv inte alls förmådde att dra på smilbanden över det komiska i situationen. Läs allt om det här. Nu är det en ny valrörelse på gång och den ofrivilliga humorn lyser som tur är inte med sin frånvaro.

Först ut är den här lilla pärlan som jag fick hem i brevlådan via lokaltidningen Mitt i Järfälla. Pärlan levererades av Kristdemokraternas Lennart Nilsson, och så klart var tvungen att genast föreviga i en tweet:


Den är ju helt underbar! Ärliga politiker är så sällsynt i dessa dagar, men här är en rakryggad man som stolt står upp för sin och sitt partis föråldrade politik. Lovely! Det är mycket bättre än att slira omkring och försöka verka mer modern än man faktiskt är, som hans partiledare Göran Hägglund gjorde i partiledardebatten på Pride, innan jag satte honom på plats.

Nästa pärla fick jag nys om via Emanuel Karlsten och den levereras av Folkpartiets Peter Sedlacek:


Här har vi ännu en man som inte skäms för att öppet och ärligt slå ett slag för en politik som var progressiv någon gång 1910 något decennium innan de där första gymnasieskolorna för flickor öppnade. Jag gissar att herr Sedlacek kommer att bli glatt överraskad över att hans mål för 2015 redan är realiserat för en sådär MASSOR av år sedan. Faktiskt så till den milda grad att båda dessa yrken ibland omnämns som “kvinnoyrken” och ibland även som “kvinnofällor” eftersom lönerna knappast reflekterar vare sig utbildning eller ansvar. Bara en sån sak.

Men, man kanske inte ska underskatta Sedlacek. Kanske är han en politisk räv som kommit på att om man bara lovar sådant som redan är, så kan ingen illvillig politisk motståndare eller besvärlig medborgare i efterhand komma med anklagelser om att man inte uppfyllt sina vallöften. Det kan vara så. Eller också är det helt enkelt så att Sedlacek gått i den där föråldrade skolan som hans parti förespråkar och helt enkelt inte vet att världen, även om det finns en bit kvar att gå, faktiskt gått framåt vad det gäller kvinnors rättigheter och möjligheter.

Ohämmat valfläsk är fucking hilarious. Men, precis som med all god humor finns det naturligtvis en mer allvarlig klangbotten. Dessa båda humoristiska vurpor visar på ett djupare problem. Många politiker och partier sitter fast i det gamla. De förmår inte att följa med tiden. De förstår inte att de måste släppa invanda tankemönster för att kunna leverera en relevant politik för framtiden. Det är därför det behövs nya och unga partier som rubbar deras cirklar. Ett sådant parti är Piratpartiet. Vi rubbar cirklar. Vi tänker på framtiden.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


11 Responses

 1. Ulric

  August 21, 2014, 08:56:17

  Med denna reformiver kommer det snart att bli tillåtet för kvinnor att köra bil utan att det går en man med en flagga framför bilen.

 2. Markus "LAKE" Berglund

  August 21, 2014, 08:58:43

  Jag tolkar herr Sedlacek som att även kvinnor ska få äga företag och bli företagsledare, inom vård och skola. Det är inte lika vanligt.

  Det är dock en ytterst välvillig tolkning och förutsätter att man både känner till att alliansens politik vill tillåta privata alternativ inom vård och skola, samt tycker detta är positivt. (varför skulle man annars propagera med en dylik åsikt liksom?)

  :-)

  1. Anders S Lindbäck

   August 21, 2014, 09:25:59

   Folkpartiet har inför förstelärare för att då skapa ett karriärsteg för lärare. De vill göra något liknande för sjuksyrror och kräver där ett 50-tal karriäralternativ för dessa.

   1. Anna Troberg

    August 21, 2014, 09:37:12

    Och dessa karriärsteg gäller så klart även män i dessa yrken. Så, hur kommer referensen till gymnasieskolor för kvinnor in? Just saying. Det må finnas en poäng där någonstans, men den är jäkligt väl dold. Och ja, det blir hilarious. Om man har lite humor. 😉

    1. Tobias

     August 21, 2014, 09:53:56

     Jag hoppas att jag missuppfattade dig nu Anna men menade du att din kritik av karriärsteg inom dessa yrken ligger i att möjligheten inte enbart omfattar kvinnor utan är hemska nog att tillåta människor av alla kön att ge sig på ett försök?

     1. Anna Troberg

      August 21, 2014, 09:59:26

      Japp, du missuppfattade mig. :-) Jag är all for att man skapar fler karriärssteg inom dessa yrken. Jag förutsätter att om man delar den uppfattningen, så ska dessa nya steg gälla alla inom yrket, inte bara tex kvinnor. Men, om man då formulerar det hela så som i den där olycksaliga annonsen, så blir det kajko. För även om man är välvillig och försöker se tanken om fler karriärsmöjligheter bakom den kommunikativa missen, så hamnar man ändå i en soppa som tycks säga att det är kvinnor som ska få dessa nya karriärssteg, snarare än alla som råkar jobba inom dessa yrken. :-)

 3. Henry Rouhivuori

  August 21, 2014, 09:20:12

  Man kan också tolka folkpartistens uttalande som att kvinnor inte bara arbetar inom de yrkena utan också det som tolkas som att göra karriär; bli befodrade till chefspositioner. Fast det finns till exempel hur många kvinnliga rektorer som helst. Det lutar således åt att herr Sedlacek har föråldrad syn på samhället.

  1. Anna Troberg

   August 21, 2014, 09:35:16

   Ja, så kan man tolka det, men hur många som ser annonsen kommer att göra det? 😉

 4. Mikke

  August 21, 2014, 09:21:26

  Marcus, helt rätt, har hört just den ordabetydelsen att kunna starta eget är “att göra karriär” inom yrket. Vilket naturligtvis kan diskuteras.

 5. Anna-Maria Eriksson

  August 21, 2014, 09:46:14

  Ja, känns lite galet att politikerna inte riktigt har koll på vad som händer i vårt samhälle men kul är det ju att läsa om, även om det bottnar i ett annat problem.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *