Pages

Categories

Search

 

Nazisterna vinner om vi paniktrycker på self-destruct

Nazisterna vinner om vi paniktrycker på self-destruct

by
August 24, 2014
F2, Politik
17 Comments

Om SvP eller något annat nazistiskt parti får makten så är jag en av de första som ryker. De gör ingen större hemlighet av att de är själsfränder med de människor som skickade människor som var precis som jag till koncentrationsläger. De har ingenting att erbjuda mig, andra hbtq-personer eller människor med utländskt ursprung mer än en framtid med hat och förföljelse och potentiell död. Det finns inga fina omskrivningar. Deras åsikter är inhumana och vidriga. De måste motarbetas, men frågan är hur? Många tycker att man ska sätta munkavle på dem och förbjuda dem att demonstrera. Det är ju förvisso en lockande tanke, men skulle inte det göra oss förvillande lika dem?

Nazistiska rörelser är odemokratiska historier som gärna skulle täppa igen käften på alla oss som inte tycker som dem om de bara kunde. De skulle mer än gärna avveckla vår möjlighet att säga vad vi tycker, eftersom det hotar deras skruvade världsbild. De skulle inte ha några som helst skrupler vad det gäller att tysta oss. De bryr sig inte om samhällets väl och ve. De bryr sig om sig själva. Vi måste vara bättre. Vi måste våga lita på kraften i vår egen övertygelse.

Efter demonstrationerna i Jönköping den första maj i år skrev jag detta:

Man försvarar inte demokratin genom att ta demonstrationsrätten ifrån vissa grupper med juridiska eller våldsamma medel. Man försvarar demokratin genom att låta alla demonstrera. Man försvarar demokratin genom att lämna ägg, stenar och knytnävar hemma. Man försvarar demokratin genom att bemöta inhumana åsikter med humana åsikter och genom att erbjuda bättre politiska alternativ.

Det är när det känns allra svårast att stå upp för demokrati, åsikts-, yttrande-, och demonstationsfrihet, som det är allra viktigast att göra det. Det är nämligen i just det ögonblicket man har möjligheten att förhindra att vi glider in på ett sluttande plan som i slutänden helt kan underminera även din och min rätt att ha, uttrycka och demonstrera för våra betydligt trevligare åsikter.

Det känns relevant även efter gårdagens kaosartade demonstrationsscener i Malmö. Vi kan alla göra mycket för att skydda samhället mot fascism och nazism. Vi kan göra saker på egen hand här och nu och vi kan kräva att samhället agerar långsiktigt.

Var en positiv motkraft till de som vill skapa ett inskränkt och hatiskt samhälle. Demonstrera fredligt mot de som sprider hat och intolerans. Demonstrera fredligt för den värld du vill se istället. Sprid kunskap. Skriv debattartiklar. Bli en del av något av de politiska alternativ som tydligt står upp för mer humana värden. Prata med folk i din närhet. Förkroppsliga den förändring du vill se i andra i dig själv.

Kräv att yttrandefrihet och demonstrationsfrihet inte tummas sönder av klåfingriga politiker som tror att hot mot dessa friheter bäst tas omhand genom att ta bort själva friheterna. De goda krafterna har bättre möjlighet att vinna över de onda krafterna i ett öppet och fritt samhälle än i ett samhälle som godtyckligt tystar vissa åsikter. Det kan tyckas självklart vilka åsikter som borde tystas, men i realiteten är det en fråga som är högst subjektiv och däri ligger också faran. Visst skulle man kunna strypa yttrandefriheten och demonstrationsfriheten en smula, men vem kommer då att bestämma vilka som får den exklusiva förmånen att få säga sitt? Vem kommer att bestämma om fem år? Eller om tio år?

Kräv att en extern grupp utreder polisens agerande i samband med demonstrationer. När det finns risk för oroligheter ska polisen finnas på plats. De ska finnas där för att om möjligt förhindra bråk mellan olika grupperingar. De ska finnas där för att försvara yttrandefriheten och demonstrationsfriheten. (Nej, de är inte på plats för att “försvara nazister” som en del tror. De är där för att försvara rätten att yttra sig och att demonstrera.) I många fall fungerar det ganska bra. MEN, i det fall det inte fungerar måste det finnas ett fungerande ansvarsutkrävande.

Bilderna från kaoset kring gårdagens demonstrationskaos i Malmö är förfärliga. Jag var inte på plats, men av bilderna att döma finns det goda skäl att kritisera polisens agerande. Kavallerichocker rakt in i folkmassor är alltid en urusel idé. Det är grymt mot både människor och djur. Det som skedde måste utredas ordentligt och ansvariga ställas till svars. Det kan bara ske på ett tillfredsställande och trovärdigt sätt om polisen inte utreder sig själva. De egna insatserna tenderar att bli en smula romantiserade när man själv utreder dem. Det underminerar både polisens trovärdighet och möjlighet att bli bättre vid framtida insatser.

Vi ska under inga omständigheter paniktrycka på self-destruct-knappen och montera ner våra grundläggande demokratiska rättigheter för att det finns galningar som missbrukar dem för att sprida vidriga budskap. Vi ska istället använda samma rättigheter till att göra gott. Vi ska dra vårt strå till stacken och kräva att samhället i stort gör detsamma.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


17 Responses

 1. Mats

  August 24, 2014, 15:35:07

  Håller med till fullo, allt som behöves sägas i frågan har väl sammanfattats av Martin Niemöller.

  Jag har däremot svårt att tro att polisen helt oprovocerat rider in med hästar. Men det visar väl, förhoppningsvis, en eventuell utredning. Jag har däremot sett att vissa demonstranter rekommenderade andra att ta med sig kullager. Hur dom nu visste att det var hästar där redan innan? Och tilltaget med ammoniak och vattenballonger känns lite väl överlagt.

 2. Jon Hallin

  August 24, 2014, 16:29:05

  Jag blir lika glad varje gång jag läser en av dina bloggar, och jag återigen inser att Piratpartiet är så exakt rätt för mig.

 3. Göran Österlind

  August 24, 2014, 17:16:29

  “Det som skedde måste utredas ordentligt och ansvariga ställas till svars.”

  Vilka är då de ansvariga?
  “Det blev dock snabbt uppenbart att det bland motdemonstranterna också fanns en mer radikal grupp på drygt hundra personer, varav många var svartklädda och maskerade. Dessa samlade sig på Linnégatan, mellan kravallstaketet och församlingshemmet. Det var också där flera demonstranter skadades i samband med polisens agerande.”
  http://www.sydsvenskan.se/malmo/polisen-missnojd-med-insatsen/

  1. Anna Troberg

   August 24, 2014, 17:27:44

   Hej Göran!
   Ja, vilka är ansvariga? Det är väl just det en oberoende utredning skulle kunna avgöra. Jag utesluter inte att fel kan ha begåtts på flera håll. Antagligen har fel begåtts på flera håll. Det brukar nämligen bli så när det blir kaos.

   1. Göran Österlind

    August 24, 2014, 20:48:39

    Vi kan väl börja med att du och jag är helt och fullt överens om det mesta i ditt inlägg, från huvudpunkten att demokrati förutsätter att de demokratiska friheterna är tillgängliga för alla till att en oberoende part borde sköta utredningar om rättsväsendet. Du håller oftast huvudet kallt och är konsekvent i dina ideologiska ställningstaganden, så argumentationen håller en hög nivå. Jag skriver tyvärr alltför ofta enligt devisen “den som tiger samtycker”, vilket leder till att jag inte kommenterar särskilt mycket där jag inte har en avvikande åsikt. Mea culpa.

    Min invändning denna gång är att texten tycks peka ut polisen som den skyldiga parten, när artikeln jag länkade in snarast tycks tyda på motsatsen: att antidemokraternas agerande tvingade fram en snabb och hård reaktion för att hindra bråket från att eskalera utom kontroll. Kort sagt är det för tidigt att dra slutsatsen att polisen gjort fel när de red in.

    1. Anna Troberg

     August 24, 2014, 21:16:19

     Hej igen, Göran!
     Jag tror också det är för tidigt för alltför kategoriska slutsatser. Det behövs en ordentlig oberoende utredning. Rent principiellt tycker jag dock att man ska passa sig för insatser som innebär tämligen stor risk för skada på människor och som dels innebär att man drar in djur i mänskliga konflikter. :-)

 4. Logik

  August 24, 2014, 18:23:38

  Man tjafsar inte med domaren under pågående match, det tar man i omklädningsrummet efteråt.

  Om en polis säger “flytta på dig” eller “kom med här” så flyttar man på sig eller kommer med, det är vad LAGEN kräver av ALLA medborgare, inga undantag, oavsett hur moraliskt högstående skäl man anser sig ha.

  De som väljer att bryta mot lagen och inte flytta på sig eller komma med får skylla sig själv.

  1. Scary Devil Monastery

   August 25, 2014, 09:53:05

   “Om en polis säger “flytta på dig” eller “kom med här” så flyttar man på sig eller kommer med, det är vad LAGEN kräver av ALLA medborgare, inga undantag, oavsett hur moraliskt högstående skäl man anser sig ha.”

   Det är inte hela sanningen. Vore det så skulle svarta personer i amerikanska södern fortfarande ha sin sittplats längst bak i bussen, kvinnor skulle inte ha rösträtt och arbetarrörelsen skulle aldrig tillkommit.

   I ett demokratiskt samhälle har civil olydnad sin plats och särskilt då när en konflikt mellan ordningsmakt och demonstranter pekar på en tydlig slitning mellan medborgare och ordningsmakt.

   Polisen har ett våldsmonopol. De har rätt att bruka våld mot medborgare under vissa omständigheter och inom rimlig gräns.

   Vanliga medborgare har inte den rätten och kan luta sig mot sin rätt att betraktas som oskyldig tills motsatsen bevisats. Våldsmonopolets baksida är att den som innehar detta alltid måste bevisa att hen brukat detta i rimlighet och proportionerligt.

   Därför skall man i en konfrontation mellan medborgare och polismakt alltid börja med att kritiskt granska polismaktens agerande. En svingad batong för mycket är samhället till långt större skada än en avsevärd samling förvirrade stenkastare.

 5. Carl Johan Rehbinder

  August 24, 2014, 22:20:13

  YESSSSS!!!!

  Så jävla rätt. DU har fattat det så många andra inte fattar.

 6. Tommy

  August 25, 2014, 06:26:20

  Det du skriver om SvP tror jag inte ett ögonblick på, men det var väldigt bra skrivet om yttrandefrihet! Bra gjort!

 7. Tommy Nilsson

  August 25, 2014, 15:06:22

  Väl skrivet Troberg!

 8. JohJoh

  August 25, 2014, 16:30:11

  Bra replik Anna.

 9. Henrik

  August 26, 2014, 08:03:23

  1 – Polisen polisanmäler sig själv och utredning inleds
  2 – Polisen kan inte kommentera pågående utredning
  3 – så småningom läggs utredningen ner utan att åtal väcks mot någon
  4 – Polisen hänvisar till den nedlagda utredningen och säger att inget fel begicks.

  Stefan Holgersson (polis och polisforskare) säger att det är viktigare att utvärdera polisens taktik vid demonstrationer och kravaller.

  1. Anna Troberg

   August 26, 2014, 08:21:46

   Och just därför behövs en extern utredningsgrupp. :-)

 10. Eva Daskalaki

  August 27, 2014, 15:36:32

  Tack för ett inlägg som påpekat att vi måste kämpa för demokrati med demokratiska medel. Inte med våld, censurering och förföljelse.

  Våld “kan” behövas i kampen för demokrati och frihet, men vi är inte där än… Våld är sista utvägen. (Jag säger detta då jag fått höra argumentet att våld visst behövs för många gånger)

 11. Lusse

  September 2, 2014, 15:43:44

  Hej! läste just ditt inlägg om nazister (self-destruct). Inte helt dock, men höll med dig direkt att deras lösning på all opposition är att fysiskt utplåna de som inte tycker som nazisterna.

  Just nu händer just detta i den av EU så omhuldade Ukraina. Nazisterna som glorifierar Hitler som Ukrainas ‘befriare’, som reser monument över de ukrainska nazisterna som Bandera och Shukhevich som formade den berömda SS Galizien och stred på nazisternas sida. Nu under banderovtzi-flaggor demonstrerar de på maidan och krigar mot folk i östra regioner som vågade demonstrera emot deras regering i Kiev. Dessa nazi-grupperingar är beväpnade, specialtränade i militariserade läger, understödda i 20 år av USA. Just nu kontrollerar de opposiotionen genom att hota, misshandla, terrorisera och rent av döda sina motståndare och även deras familjer. De kastar ut dem från deras poster och resätter med sina medlemmar, de bränner deras hem eller tar över dem för sina behov. Deras representanter i parlamentet utövar påtryckningar mot alla som inte bara har en annan åsikt, utan även de som bara försöker att berätta sanningen om lidanden och döden i östra regionerna till följd av kriget. Då stänger man bara deras mikrofoner, kastar ut de ur parlamentet och säger att det är rysk propaganda. Samtidigt spelar Poroshenko sin roll i scharaden bland lättlurade EU-politiker och lovar fred, för att få mer pengar till sitt krig. Just nu sätter han sig tom ner för att förhandla, men hans mål är endast att lura de oppositionella anti-fascistiska rebellerna som har just vunnit sitt krig mot regeringsarmen som har bombat sönder hela regioner, dödat tusentals civila, och tvingat över en miljon på flykt – dvs var fjärde av de fyra miljoner som bor i regionen. Han fortsätter sitt lömska oärliga spel. Man kan se i parlamentet – RADAN – att det finns inte ens en tillstymmelse till några fredsförhandlingar, allt är en cirkus, ett spel. De ser inte sina medborgare i de östra regionerna som fullvärdiga medlemmar av samhället. Idag, när en medlem i RADAN försökte att prata just om detta, stängde de av hennes mikrofon och kastade ut henne på ett brutalt sätt.
  Sverige pratar om humanism och säger sig inte acceptera rasism och fascism. Samtidigt stödjer man en fascistisk regering i Kiev och vill tom gå med i NATO för att man tror att kriget beror på någonting som Ryssland har gjort. De har inte ork att sätta sig in i verkliga problematiken, de kan inte ryska, inte ukrainska, de antingen bara gissar eller förlitar sig på vad andra -USA och EU – säger till dem. EU förlitar sig på USA, och USA har sin egen agenda. Den är det ingen som bryr sig om. Där har vi den riktiga ‘self-destruct’ knappen. Man blint sanctionerar Ryssland som på sin höjd har hjälpt lite så att folk i öst kan försvara sig mot fascistisk invasion av allehanda privata armeer, financierade av oligarker, och de ovilliga soldater som får kulan i ryggen om de vägrar att sjuta mot sina grannar, mödrar, farfäder som krigade mot fascister för 70 år sedan och nu bombas av deras barnbarn som har tagit makten i Ukraina med stöd av EU som påstår sig vara emot fascism.

  Alltså, George Orwell kan slänga sig i väggen. Vem i hela världen kunde föreställa sig ett sådant ‘sinister’ scenario? Detta är bara början. Nu kommer sanningen att uppenbaras – det är då som de riktiga protesterna kommer att starta, det är då som konsekvenserna av EU’s och USA’s fräcka och tanklösa inblandning kommer att drabba inte bara Ukraina, utan hela EU. Ryssland- som de försöker att skada och försvaga nu, i räddslan för att det går för bra för Ryssland – den kommer att klara sig bättre än någon annan. Tvärtom mot var EU och USA vill åstadkomma, kommer Ryssland nu att tänka på sig själv och utveckla egna industrier och lantbruk. Vad som kommer att hända med oss i EU är lätt att förestäla. Situationen i Sverige, sedan inträde i EU, har vi sett hur den utvecklats.

  Istället för att samarbeta med Ryssland och Asien, som är de enda som kan lösa Sveriges problem, kysser man Uncle Sams behind, dansar efter hans pipa och offrar sin egen välgång och sina intressen för en schimär, NATO’s våta mardröm om att dela upp Ryssland och sluka Sibiriens resurser, precis som de slukar allt annat de kommer åt genom sina ‘fredliga’ krig och ‘demokratiska’ statskupp.

  Frågan är – hur ställer ni er till kriget i Ukraina? vems sida är ni på? Stöder ni den fascistiska marionett-regeringen i Kiev, som det ukrainska folket inte har valt – inte frivilligt iaf, och som de inom kort kommer att ställa inför krigsrätt? Vem stöder ni? Fascister som har hackat på EU-inträdde men egentligen vill komma över hela Ukraina? det är oligarkerna, som äger de flesta tv-kanaler i Ukraina, som vill i EU och som har i 20 år hjärntvättat intet ont anande babushkor att de kommer i paradiset om de röstar på de och för EU. Eller folk i öst som till att börja med demonstrerade på ett fredligt sätt för federalisering av Ukraina, men fick en arme skickat till sig för att ‘övertala’ dem att inte använda sitt språk, att inte titta på sina tv-kanaler, att inte ha rätten ens att existera eller bo kvar på sin mark där de bott i generationer, etc etc, ‘övertala’ genom att bomba dem från flygplan, bomba dem med en ton tunga raketer som smällde bland hyreshus, dagis och sjukhus, lämnade 10m djupa krater och högar av lemlästade kvinnor, barn, gamlingar, liggande kvar med kroppsdelarna utspridda på gator och torg.

  Hur i helvete kan jag gå och rösta för… vad det nu är detta val ska gälla, när mitt i Europa pågår detta krig som ingen verkar märka? Ni, internet-pirater – vad säger ni om detta? Varför är Sveriges stöd för ett fascistisk statskupp i Ukraina och ett pågående genocid med fascistiska förtecken en icke-fråga i detta val? Varför utgår man ifrån lögner i sina beslut och bedömningar? Är det enda som Sveriges politiker intresserade av att utnyttja situationen för att nu även dra in Sverige i NATO? Vad är NATO? Varför dinns den kvar? Varshava-pakten är borta. Varför finns NATO kvar? Vems vilja är det som gäller i NATO? Varför placerar USA alla sina baser så nära Ryssland som möjligt? Vad är deras plan? Och vad kommer att hända med alla dessa länder i fall av tredje världskriget, där tro mig, inte några hundra män som kommer riddande över berget, utan på några minuter kommer hundratals städer i Europa att ligga i radioaktiva ruiner. Men för all del – vad gäller valet 2014 i Sverige? Ursäkta mig om jag finner det totalt ointressant i år. När Europa begår kollektivt självmord borde det åtminståne komma upp på agenda hos någon parti. Men icke. Den som kommer närmast är ju Zombiapokalypsen. För den är redan här. Zombis är vi allihopa, allihopa, allihoppa. Hoho jaja…

 12. Kloker

  September 10, 2014, 22:50:58

  “De goda krafterna har bättre möjlighet att vinna över de onda krafterna i ett öppet och fritt samhälle än i ett samhälle som godtyckligt tystar vissa åsikter. Det kan tyckas självklart vilka åsikter som borde tystas, men i realiteten är det en fråga som är högst subjektiv och däri ligger också faran.”

  Mycket bra och välformulerat. Tack, Anna!

  Jag önskar att fler insåg problematiken med just det godtyckliga som uppstår när staten lägger sig i. Det gäller kanske de flesta områden. Inte bara just detta.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *