Pages

Categories

Search

 

Förpassa valsedelscirkusen till historiens skräphög

Förpassa valsedelscirkusen till historiens skräphög

by
August 28, 2014
F2, Politik
16 Comments

I valtider handlar allt om röster. För riksdagspartierna handlar det om att vinna röster med politisk charm. För Piratpartiet, Feministiskt Initiativ, Djurens parti och andra utanför riksdagen handlar det först och främst om en desperat kamp att ens få en realistisk möjlighet att få röster. Partier utanför riksdagen måste nämligen själv både betala och distribuera sina valsedlar till de drygt 6000 olika röstningsställena runt om i landet. Piratpartiet föreslår därför en modernisering av röstningssystemet med demokratiska och miljövänliga förtecken.

Piratpartiet är lyckligt lottade som har hundratals fantastiska aktivister som lägger ner själ och hjärta i att se till att alla vallokaler har våra valsedlar. I dag har vi cirka 85 procents täckning av väljarkåren och vi satsar på att komma så nära 100% som möjligt på själva valdagen. (Du kan hjälpa till här.) Det vore dock trevligt om våra och andra mindre partiers aktivister fick lägga sin energi på politik istället för på valsedelsdistribution. I dag är det tyvärr en ynnest som bara riksdagspartiernas aktivister kan åtnjuta.

Det finns dock en enkel lösning på detta demokratiska problem. Ställ en enkel valsedelsskrivare i varje röstbås. Den som röstar väljer parti och får partiets valsedel utskriven och röstar sedan som vanligt. På så sätt skulle alla partier kunna gå till val på lika villkor. Man skulle dessutom kunna värna rösthemligheten på ett sätt som till exempel e-röstning över nätet aldrig skulle kunna göra. (Läs mer om problemen med e-röstning här.)

Denna lösning för med sig en rad andra fördelar. Enligt Valmyndigheten trycks det inför höstens val 560 miljoner valsedlar. Det innebär att det trycks 80 valsedlar per röstberättigad person. Räknar man med det faktum att bara omkring 85 procent av alla röstberättigade faktiskt röstar blir det ännu fler valsedlar per person. Piratpartiet anser att det är ett orimligt slösande på naturens resurser att trycka och transportera alla dessa valsedlar.

Inför varje val slåss partierna om att vara mest gröna. Vi får veta vilka kandidater som cyklar till jobbet. Det är bra, men nu är det dags att fråga hur det står till med miljötänket vad det gäller själva valet. Piratpartiets svar är självklart. Över en halv miljard valsedlar och oräkneliga distributionsmil på våra vägar är inte försvarbart när det finns andra alternativ. Det finns modern teknik som vi kan använda utan att riskera valhemligheten. Den ska vi använda.

Det breda politiska intresset för ett uppdaterat valsystem är dock svagt. Det är dags att förpassa valsedelscirkusen till historiens skräphög. Det borde ligga i alla partiers intresse att förändra ett odemokratiskt och miljöfarligt röstningsförfarande. Dessvärre är det politiska intresset svagt bland riksdagspartierna. Månne har det något att göra med att de är det föråldrade systemets vinnare.

Förslaget i korthet:
Varje valbås utrustas med en enkel valsedelsskrivare. Av säkerhetsskäl – för att undvika valfusk och för att bibehålla rösthemligheten – ska skrivaren inte vara uppkopplad till nätet. Den som röstar väljer den lista man vill skriva ut och får listan i handen, stoppar den i valkuvertet och lämnar in rösten precis som vanligt. Skrivaren ska vara anpassad så att den lätt kan användas av synskadade.

Några av fördelarna:

 • en sundare demokrati, alla partier kan gå till val på lika villkor.
 • minskar risken för valfusk genom undangömda och bortkastade valsedlar som tyvärr drabbar uppstickarpartier speciellt hårt.
 • politiska aktivister kan ägna valrörelsen åt politik istället för distribution, oavsett om de tillhör ett parti inne i värmen eller ett parti ute i kylan.
 • gör det lättare för synskadade att rösta utan att tvingas röja sin rösthemlighet.
 • minskar långsiktigt valets miljöpåverkan radikalt.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by


16 Responses

 1. Daniel

  August 28, 2014, 13:48:55

  Undrar vilken metod jag får använda i år. Den manuella kanske? Eller har vi någon som förser ambassaden i Berlin med valsedlar för PP?

 2. Nicklas Odh

  August 28, 2014, 14:01:59

  Finland har ett system med en tom valsedel man skriver bokstav för parti och siffra för person. Då kan folk fylla sin valsedel hemma på kammaren och det behövs bara 2% AB valsedlarna.

  1. Stefan Reitersjö

   August 28, 2014, 20:50:43

   Det finska systemet fungerar inte för oss som inte kan skriva själva om det inte finns några tryckta valsedlar.

 3. Johan Fält

  August 28, 2014, 14:21:15

  Hur kan man se vilka valområden som är täckta?

 4. Jerker Montelius

  August 28, 2014, 15:32:33

  Det skulle t.o.m räcka med en skrivare per vallokal. Skriv ut de valsedlar du vill ha innan du går in i valbåset. Lägg en av dem i ett kuvert inne i valbåset och lämna sedan till en valförrättare. Personligen tycker jag det vore smutt om de hade mekanisk skanning och räkning av valsedlarna efter de tagits ur valurnan också som komplement till den manuella räkningen. OCR programmen idag är så pass avanserade att de utan tvekan kan känna igen en valsedel.

 5. Jan Bruun Andersen

  August 28, 2014, 15:56:51

  Jag förstår inte den fetish som svenskar har med valsedlar för varje parti. Varför inte 1 lång valsedel för varje kommun och län?

  I god tid innan valet meddelar partierna till kommunen och länsstyrelsen namnen på sina kandidater. Valmyndigheten vet hur många har fått röstkort i varje kommun och län, Valmyndigheten vet därför hur många valsedlar som behövs, lägg till 10%, och beställ hos billigaste tryckeri.

  På vardagen visas röstkort och id, man får 1 lång valsedel med alla partier och kandidater, kryssar, och färdig.

  1. Björn Persson

   August 28, 2014, 16:29:09

   Och sedan vecklar man ihop listan och knölar ned den i kuvertet? Eller tänker du dig valkuvert i A3-format?

   1. Jan Bruun Andersen

    August 28, 2014, 18:02:07

    Nej, man viker iihop den 1-2 gånga på mitten och petar den in i en stor box. Som på bilden här.

 6. Fredrik

  August 28, 2014, 16:14:58

  Minst 6000 specialskrivare med en rejäl skärm som ska programmeras inför varje val, dessutom måste varje skrivare funktionstestas. Hur lång garanti kan man få på skrivaren? Måste det finnas ett antal i reserv i varje kommun. Finns det reservdelar till den om 8år? Gissar på att valsarna torkat ut lagom inför valet om 8år och de behöver bytas då. Tror tyvärr inte på den här idén.
  Det finns blanka valsedlar överallt och det går att skriva parti och i vissa fall även namn.

  Jerker: I många vallokaler finns det valsedelräknare, gissar på att det är vanliga sedelräknare. Men rätt räknar de inte alltid. De som finns borde också testas inför varje val. Hur som så är det bara en preliminär räkning som görs. Den slutgiltiga räkningen görs hos Länsstyrelsen där kan man ju anta att de har ännu bättre räknare.

 7. Björn Persson

  August 28, 2014, 16:20:30

  Eftersom du framhåller miljömässiga fördelar med valsedelsskrivare så undrar jag om du har sett några jämförelser av miljöbelastningen. Elektroniktillverkning förbrukar en hel del energi och kemikalier, och även valsedelsskrivare måste transporteras till och från vallokalerna. Hur många valsedlar kan man trycka med motsvarande miljöbelastning som tillverkningen av en valsedelsskrivare orsakar? Och behövs det verkligen fler bilar för att frakta valsedlarna än för att frakta valsedelsskrivarna?

  Alla de andra fördelarna med valsedelsskrivare håller jag med om.

 8. dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

  August 28, 2014, 16:53:25

  Mijlöaspekten är väl minst sagt irrelevant. Valsedlarna jag får vart fjärde år inte en piss i havet med tanke på allt papper jag dagligen får i brevlådan.
  Men det är onekligen en ganska bra idé i övrigt med att man ges möjlighet att själv skriva ut sina valsedlar. Och skippar man påhittet med olika färger på valsedlarna skulle man enkelt kunna implementera det också så att människor skulle kunna laddar ner och skriva ut sina egna valsedlar i hemmet.

 9. Anna

  August 28, 2014, 20:51:26

  Ett stort fett “NJA” på det förslaget.

  Är fett skeptisk till att det blir mer miljövänligt att skeppa ut tusentals specialskrivare, specialskärmar och toners till varenda hörn i landet, jämfört med att centralt trycka med mer effektiva apparater.

  Ser inte heller hur det skulle bli lättare för gravt synskadade med detta system?

  Säkerligen skulle det bli lättare för småpartier att distribuera, men kostnaden för att köpa in och underhålla denna enorma maskinpark skulle lätt bli det tiodubbla mot att betala valsedlar för varenda småparti.

 10. Per "wertigon" Ekström

  August 29, 2014, 08:56:32

  Väldigt bra förslag faktiskt. Har funderat i de banorna själv ett tag.

  Vad de flesta av nej-sägarna måste förstå är att det går att designa en svartvit A6 (standardformat för valsedlar) printer för betydligt mindre pengar än en normal printer. Kostnaden skulle därmed bli låg, kanske 2-3000 per enhet. Slår man ut det över 6000 vallokaler så blir det en engångssumma på (max) 18 miljoner kr plus förbrukningssiffror (papper, cartridges). Jag tror det är fullt möjligt att designa en cartridge som går att återanvända och som kan stödja upp till 50 000 utskrifter per cartridge för c:a 1000 kr. Kostnaden där blir då runt 200 000 för cartridges plus papperskostnaderna som borde vara ännu mindre än dagens tryckerilappar+transportkostnader. Vi pratar alltså om att underhåll kostar kanske en 5-6 miljoner utöver den första engångskostnaden. Det vill jag hävda är betydligt mindre än dagens valsystem…

  En sådan maskin går det även att installera ROM-chip som innehåller en härdad firmware designad för ett specifikt syfte nämligen att visa och skriva ut röstsedlarna. Röstsedlarna i sin tur hamnar på maskinen via en USB-sticka, som befinner sig bakom en låst lucka av något slag.

  De tekniska aspekterna är faktiskt väldigt goda…

 11. Magnus Johnsson

  August 29, 2014, 09:22:39

  Man hade kunnat ta kvittoskrivare + billig laptop för att skriva ut på plats. Jag tror att det som vore vettigt att göra är att lägga till det som *alternativ*, och långsamt fasa in det.

 12. Margareta

  September 10, 2014, 16:41:35

  Tycker oxå att små partier innan valet skulle få bestämma ett större parti som dom skänker sina röster till i fall dom själva inte får mandat. Skulle då inte kännas som en bortkastad röst o kanske leda till större genomslagskraft för nya o mindre partier.

 13. Kloker

  September 10, 2014, 22:54:49

  Jag pushar David Bismarks TED talk.

  “David Bismark demos a new system for voting that contains a simple, verifiable way to prevent fraud and miscounting — while keeping each person’s vote secret.”Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *