Pages

Categories

Search

 

Smyg inte in Sverige i Nato – folkomrösta!

Smyg inte in Sverige i Nato – folkomrösta!

by
September 1, 2014
F1, I media, Politik
No Comment

I dag skriver jag om Nato på Nyheter 24 Debatt. Närmare bestämt om det faktum att Sverige knyts närmare och närmare Nato trots att det varken finns en folklig eller politisk majoritet för ett framtida Nato-medlemskap.

Detta faktum borde rimligtvis sätta P för en rörelse i riktning mot ett svenskt medlemskap i försvarsalliansen, men det gör det inte. Man skulle också kunna tänka sig att de som är starkt för ett medlemskap aktivt lyfte upp frågan i den offentliga debatten, men det gör de sällan.

Istället väljer man det minsta motståndets väg. Den är inte speciellt transparent eller demokratisk, men vad gör väl det när den för en dit man vill utan att behöva brottas alltför mycket med bångstyriga medborgare, som envisas med att ha en åsikt. Man tar ett litet steg i taget, tillräckligt litet för att inte väcka för mycket ont blod. Tillräckligt stort för att obevekligt föra oss dit de vill utan att på allvar släppa in oss i beslutsprocessen debatt förrän det är för sent att rulla tillbaka utvecklingen.

I debattartikeln skriver jag bland annat:

Siar man om framtiden baserat på historien, så kommer det om några år att heta att “Sverige måste ta steget fullt ut och bli Nato-medlemmar, eftersom vi i praktiken nästan redan är det”.

Detta smygande och tassande har tyvärr blivit modus operandi när regering och riksdag tvingar igenom obekväm säkerhetspolitisk lagstiftning. Vi känner igen det från alla turer kring FRA-lagen. Vi känner igen det från EU:s numera skrotade datalagringsdirektiv som Sverige fortfarande så ömt vårdar in absurdum. Ett Nato-medlemskap är inte en bagatell och ska inte heller behandlas som ett. Frågan måste diskuteras öppet och grundligt på alla nivåer.

Och …

Politiker kommer alltid att välja det minsta motståndets väg. Därför måste vi göra alla dåligt upplysta bakvägar jäkligt bökiga att obemärkt smyga sig igenom med känsliga avtal och lagstiftning i ryggsäcken. Visst kan vi diskutera ett Nato-medlemskap, men låt oss diskutera det öppet. Låt sedan folket bestämma. Allt annat är ovärdigt en demokrati.

Klicka i väg och läs hela artikeln och pressmeddelandet.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts byLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *