Pages

Categories

Search

 

Zombieapokalypsen – valrörelsens mest bortglömda fråga

Zombieapokalypsen – valrörelsens mest bortglömda fråga

by
September 1, 2014
F2, Politik
15 Comments

En kille som heter Herman har mejlat en hög partier och ställt frågor kring hur partierna tänker hantera en potentiell framtida zombiekatastrof. Svaren har varit lite varierande. Mest anmärkningsvärt är kanske att det enda partiet som aktivt tror på ett liv efter detta valt att inte svara på frågorna. Nåja, det får stå för dem. Herman glömde fråga Piratpartiet, men det gör inget. Jag svarar så gärna i alla fall. Så, Herman och alla andra, här kommer mina svar för Piratpartiets räkning.

Fråga 1: Hur tycker ni Sveriges katastrofberedskap för oväntade händelser är? Vad vill ni förbättra?
Man kan aldrig vara nog förberedd. Därför gäller det att dra lärdomar av alla tidigare katastrofer. Vad har fungerat och vad har fallerat?

Ofta börjar de verkliga problemen när kommunikationen bryter ihop. Om en zombiekatastrof inträffar bör man därför räkna med att viktig infrastruktur snabbt slås ut och se till att ha alternativ som snabbt kan tas i bruk. Kommunikation är a och o för allt organiserat motstånd. Därför måste det finnas en alternativ infrastruktur för kommunikation redo att snabbt sparkas igång. Man skulle till exempel kunna tänka sig luftburna nätverksknutpunkter som bildar ett tillfälligt katastrofnätverk för kommunikation. Det skulle ge människor en utmärkt möjlighet att dela med sig av information och kunskap om zombiesarnas förflyttning och om hur man bäst oskadliggör dem.

Det är oerhört viktigt att skapa möjligheter för människor att organisera sig själva till gerillamotstånd, eftersom det är rimligt att anta att en zombiekatastrof snabbt skulle innebära att nyckelpersoner i samhället skulle slås ut. (Jag återkommer till det i svaret till fråga 4.)

Fråga 2: Tror ni zombier är snabba eller långsamma och tror ni på olika strategier för att bemöta de olika hoten?
Traditionellt framställs ju zombies som långsamma, men man ska naturligtvis inte tro på allt man ser på tv. Det finns de facto inga vetenskapliga belägg för att zombies alltid är långsamma, så det är nog klokt att utgå från att de kan förflytta sig med olika hastighet och ta hänsyn till detta i alla förberedelser. Det innebär till exempel att evakueringsplaner måste tas fram för alla eventualiteter. Det vore förödande och skulle kosta oräkneliga liv om man planerade evakuering utifrån att zombies är långsamma om det i själva verket är så att de rör sig mycket snabbt.

Fråga 3: Hur tolkar ni lagarna angående att döda zombier? Går nödvärnsrätten före griftefridslagen?
All social interaktion bygger på vissa förutbestämda regler och förväntningar. En död person har enligt griftefriden vissa rättigheter. Dessa rättigheter gäller under förutsättning att personen tar sitt ansvar som död, stannar där hen är och inte ger sig ut och jagar levande. En död person förväntas kort sagt vara död och inte ränna runt och ställa till med ofog för levande. Om så ändå sker, som till exempel vid en zombiekatastrof, så måste griftefriden för de döda trumfas av nödvärnsrätten för de levande. Det må låta hårt, men det är till syvende och sist en förutsättning för artens överlevnad.

Fråga 4: Kan ni tänka er att göra zombieförberedelser avdragsgilla?
Det är främst samhällets skyldighet att se till att människor är så trygga som möjligt när det inträffar en katastrof. Det är naturligtvis bra om privatpersoner tar egna initiativ till praktiska förberedelser (zombieskydd, mat- och vattenförråd, etc), men vi tror att man som privatperson förbereder sig bäst genom att skaffa sig adekvat kunskap. Sådan kunskap kan man naturligtvis skaffa sig genom att hyra in privatlärare som man kanske vill ha avdrag för, men vi ser hellre att grundläggande katastrofberedskap lärs ut till alla redan i skolan. Det är ett bra sätt att se till att ALLA, oavsett ekonomisk bakgrund, kan hjälpa till att försvara sig själv och andra.

Två konkreta åtgärder för att engagera barn och ungdomar i frågan är dessa:

1. Hyr in någon med gedigen erfarenhet av självförsvar mot zombies, till exempel Milla Jovovich. Det vore ovärderligt att skicka ut henne på en skolturné där barn och ungdomar får möjlighet att lära sig självförsvar mot zombies.

2. Inkorporera pedagogiska tv-spel med zombie-tema i undervisningen. Det ger möjlighet att sprida kunskap om vad man ska göra när zombiekatastrofen är ett faktum. Det tränar också upp reflexerna, så att man har större möjligheter att snabbt reagera om man bli attackerad av en zombie.

I takt med att nyckelpersoner och nyckelfunktioner i samhället slås ut, så är det helt nödvändigt att människor har möjlighet och kunskap att organisera sig i fristående grupper som autonomt kan använda sig av diverse gerillataktiker mot zombiehotet.

Jag hoppas att du känner dig nöjd och trygg med svaren, Herman.
Vänliga hälsningar,
Anna
————————–
Anna Troberg
Partiledare Piratpartiet

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


15 Responses

 1. Zombieöverlevnad

  September 1, 2014, 11:20:48

  Tack för dina svar! Jag är mycket nöjd med dem.

 2. Jerker Montelius

  September 1, 2014, 11:43:54

  Sedan Sverige antog dödsbegreppet hjärndöd och hjärndöd definieras som “när all hjärnaktivitet upphört” så tampas jag varje dag med levande döda. Speciellt stort zombieproblem finns för nuvarande i t.ex Sveriges riksdag.

  1. Maria

   September 1, 2014, 18:00:20

   Jerker, bäst! Den hamnar på facebook :)

  2. Scary Devil Monastery

   September 1, 2014, 22:00:57

   “Speciellt stort zombieproblem finns för nuvarande i t.ex Sveriges riksdag.”

   Nja, nej…Sveriges riksdag har inte ett zombieproblem. Zombier behöver, som varje filmentusiast i ämnet vandöda förstår, levande hjärnor för att fortsätta sin existens.

   Riksdagsmän/kvinnor kan därmed inte vara zombier då den akuta bristen på näring i deras valda närområde snabbt skulle tvingat dem ut på gatorna, eller fått dem att tvina bort i sina säten.

   Riksdagen har åtskilliga problem men att säga att det är på grund av att de är zombies är att göra det mycket lätt för sig – och dem. En sådant lättvindig ursäkt kan vi inte tillskriva dem.

 3. Vidde

  September 1, 2014, 21:42:56

  Varför ser jag framför mig hur zombieapokalypsen kommer, internet slås ut, svenskarna står handfallna över hur de ska göra utan internet, nödnätet kommer upp, Instagram fylls av selfies med zombies i bakgrunden och bilder på zombifierade katter…?

  1. Johan Andreasson

   September 2, 2014, 07:13:55

   När nöd nätet kommer upp så tror jag att folk kommer ta det med lite mer ansvar, dom som håller på att fota katter och ska ta selfies med zombies kommer dö först med en telefon / kamera i handen
   MVH
   Johan Andreasson ordförande ung pirat strängnäs

   1. Vidde

    September 2, 2014, 12:07:48

    Johan: jo, det stämmer nog! Det blir lite naturligt urval där. :)

 4. M.O.B.

  September 2, 2014, 07:29:31

  Hemvärnet och FRO (Frivilliga RadioOrganisationen) finns redan. Gå med i FRO!

 5. Ivo Ochoa

  September 2, 2014, 08:22:49

  Imponerad på svaret om nödvärnsrätten går före griftefridslagen, hade aldrig tänkt på det

 6. Anders Troberg

  September 2, 2014, 20:45:48

  Frågan kan tyckas oseriös, men faktum är att om man är rustad för en zombie-epidemi så är man också väl rustad för att tex vara insnöad i en vecka, en ebola-epidemi och en shitload andra situationer som kan inträffa. Man behöver inte vara prepper, men en viss katastrofberedskap är alltid bra att ha. Och en machete…

 7. Legenden

  September 3, 2014, 15:38:49

  Under en Zombieapocalypse är det bäst att dra så långt norrut man kan. Är det kallt så fryser zombiesarna och kan inte röra sig.

  Man lär sig av att läsa The Walking Dead.

 8. Jenny Alexandra

  September 4, 2014, 09:21:56

  Tack Anna för ett mycket genomtänkt och ansvarstagande svar på Hermans frågor. Särskilt gillade jag dina förslag på åtgärder för att öka kunskapen hos barn och ungdomar. Du fick just min röst!

 9. Allan Petree

  September 4, 2014, 21:26:54

  Vid första tanken – Idiotiskt barnsligt ….
  MEN, Byt ut ordet Zombies, mot Ebola, Aliens, Naturkatastrof och liknande så får hela konceptet en djupare innebörd.
  Överlevnadsinstinkterna sitter djupast hos oss. Civilförsvaret idag är mossigt, långsamt och gammalmodigt. Självklart måste vi se detta som en förlängning av Räddnings tjänsten.
  Redan idag går det att ha flygande Accesspunkte via Quadrokopter.

 10. Eric F

  September 13, 2014, 15:29:15

  Scary Devil Monastery: “Sveriges riksdag har inte ett zombieproblem. Zombier behöver, som varje filmentusiast i ämnet vandöda förstår, levande hjärnor för att fortsätta sin existens.”

  Ja, exakt… Utan oss med levande fina friska hjärnor så klarar dem inte sig. :)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *