Pages

Categories

Search

 

Du är attraktionen i din Storebrors peep show

Du är attraktionen i din Storebrors peep show

by
September 6, 2014
F2, Integritet, Politik
One Comment

I veckan spreds en massa privata bilder på nätet. Det händer i realiteten var och varannan dag, men den här gången fanns diverse kända kvinnors privata nakenbilder också bland bilderna. Det gav naturligtvis det hela bättre schwung i media. Det gav också upphov till i stort sett alla diskussioner UTOM just den som borde ha fått fokus i media.

Detta är några av de diskussioner som lyftes av media och i sociala medier:

“Man får skylla sig själv om man lagrar bilder på osäkra ställen.”
Bullshit. Det är som att säga att man får skylla sig själv om man har kort kjol och blir våldtagen. ALLA har rätt till ett privatliv. Även de som inte är så duktiga på teknik.
Tips: Håna inte de som inte vet hur man bäst lagrar information tryggt. Hjälp dem. Trevligt.

“De är ju KÄNDISAR! Det är BRA för dem att synas.”
Trams. Även kändisar har rätt till ett privatliv. ALLA har rätt till ett privatliv även om de råkar vara kända, kvinnor och utan kläder.
Tips: Be a mensch.

“Jävla kändisar att stjäla uppmärksamheten från andra vars bilder stulits!”
Nej, jävla typer som hackade till sig bilderna, oavsett vem de föreställde. ALLA har rätt till ett privatliv och jag är ganska säker på att kändisar är mer akut medvetna om det än de flesta andra.
Tips: Fundera på vem som gjort fel innan du plockar fram ditt anklagande pekfinger och riktar det mot vem som helst.

“Moralpanik! Det är inte skamligt att vara naken!” – Nej, självklart inte. Det är inte skamligt att gå på toaletten heller, men inte sjutton vill man att bilder av ens toalettbesök sprids på nätet. ALLA har rätt till ett privatliv, även om du gillar att runka eller dubbelklicka på musen till random bilder du hittar på nätet.
Tips: Världen är full av människor som tycker det är sexigt att du pillar på dig själv till bilder av just dem. Hitta dem och ha så skoj.

Detta är den diskussion som media och andra tyckare borde ha lyft:

All lagrad information läcker. Den läcker genom slarv. Den läcker genom medvetna handlingar. Den läcker genom dataintrång. Men, mest av allt läcker den för att våra politiker har givit diverse olika instanser frikort att rota runt i våra privatliv. En läckt nakenbild kan vara skitjobbig för den det drabbar. Jag förstår att det skapar debatt. Det ska skapa debatt. Det borde också leda till en debatt om alla liknande privatlivsövergrepp som varje dag, timme, minut och sekund drabbar oss alla.

FRA, NSA, GCHQ och en rad andra underrättelsetjänser har genom sina samarbeten löpande tillgång till oändligt mycket information om vad du har för dig. I realtid. De kan ta reda på vem du mejlar med. De kan kolla vad du skickar. En bild? Inga problem. En textfil? Easy piecey. De kan ta reda på var du befinner dig. Vem mer som befinner sig på samma plats. Privatliv? Det finns knappt längre.

Visste du till exempel att Der Spiegel avslöjat att NSA genom spionprogrammet DROPOUTJEEP kan sätta igång din mobils kamera och mikrofon utan att du vet om det?

Jag brukar traska omkring naken hemma. Ibland mobilsurfar jag på toaletten. Då och då gör jag mer än sover i sängen. Jag är ganska säker på att du skulle kunna säga detsamma.

Hur känns det att veta att mobilen du alltid har inom en armslängds avstånd inte bara lagrar information om var du är och vem du pratar med, utan även kan skicka ditt liv i ljud och bild i realtid över världen?

När politikerna bjuder en övervakningskåt Storebror på peep show är det du som är attraktionen. Låt oss tala om det, hörni.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


one Responses

  1. Noname

    September 7, 2014, 21:31:19

    Jag har haft funderingar på att filma mig själv i en mer eller mindre känslig situation, men jag kom fram till att jag låter bli eftersom min videokamera är digital. Jag vill inte alls riskera att filmen skulle komma ut, ens om jag skulle ta fram den gamla VHS-bandaren och bara ha filmen på band och ta bort den från kameran. Data kan återskapas. Det går inte att lita på någonting som är anslutet till internet.

    Det vore inte mitt fel, utan helt och hållet hackarens, men inte mindre är det jag som skulle drabbas.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *