Pages

Categories

Search

 

Jag kan uppfylla din våta dröm, Per Schlingmann

Jag kan uppfylla din våta dröm, Per Schlingmann

by
September 8, 2014
F2, Politik
No Comment

Jag trodde nog aldrig att Per Schlingmann skulle komma och nosa på Piratpartiet, men livet bjuder på många överraskningar. I gårdagens DI nosar Per Schlingmann omedvetet på Piratpartiet och uppenbarligen gillar han doften av våra framtidsvisioner.

Schlingmanns krönika (bakom betalvägg) börjar med att efterlysa exakt det Piratpartiet leverera:

Det är mindre än en vecka kvar av valrörelsen och robotarna lyser med sin frånvaro i debatten. Det låter kanske som ett märkligt påstående, men borde inte vara det. Politiska val handlar ju om att vi väljare utifrån de förutsättningar som finns fattar beslut om vilken politik vi tror bäst möter framtidens utmaningar.

Nå… Om Schlingmann, precis som så många andra, inte varit fast i tänket om att all politisk utveckling bara sker i riksdagen, så hade anslaget kanske varit ett annat. Då hade han nämligen tagit med Piratpartiets visioner i sin bedömning och inte behövt känna sig så ensam i den politiska debatten om automatisering.

Schlingmann funderar med rätta på vad automatiseringen kan komma att innebära för arbetsmarknaden:

Det vi ser hända är att robotar (låt oss förenklat kalla det så) i allt högre grad ersätter arbetsuppgifter som vi människor utför. Vi har vant oss att detta sker i industrin.

Nu kommer nästa fas som slår mycket bredare mot arbetsmarknaden. Ta exempelvis hur arbetsmarknaden för lastbils- och taxichaufförer påverkas när förarlösa bilar slår igenom.

Precis. Det behövs ett mer långsiktigt perspektiv, som tar med denna tekniska utveckling i beräkningen. Här är en av Piratpartiets valaffischer:

val2014_styra

Schlingmann lyfter också att automatiseringen inte längre är bunden till enkla repetitiva arbetsuppgifter, utan mer och mer tar över även mer komplicerade arbetsuppgifter:

Inom överskådlig tid väntas maskiner ta över moment av yrkesroller vi aldrig kunnat föreställa oss var möjliga, som läkare, advokater och revisorer. Dessa kommer exempelvis att kunna diagnostisera sjukdomar, dela ut medicin och hantera avtal och revidera bokföring. Det sägs att den mest utvecklade ”läkarroboten” nu motsvarar en student som studerat tre år på läkarlinje.

Ja, och i Sydkorea har man redan robotar som lärare. Det är en utveckling som naturligtvis inte kommer att stanna i Sydkorea. Vi kommer att få se den på många platser, även i Sverige. Här är förresten ännu en av Piratpartiets framsynta valaffischer.

val2014_larare

Och som avslutning levererar Schlingmann ett par stycken som jag hade kunnat ha skrivit själv:

När verklighetsbilden förändras och utmaningarna skärps förändras också den politiska utmaningen. Frågan blir då vilken typ av politik som skapar bäst förutsättningar, drivkrafter och uppmuntrar människor till skapande och innovation. Den frågan borde vara mer i centrum, snarare än traditionell arbetsmarknadspolitik.

Robotar kan tyckas kalla, hårda och könlösa, men just nu skulle de skänka framtidsperspektiv i den politiska debatten.

Ah, music to my ears.

Käre Per Schlingmann. Jag har precis vad du söker. Jag har ett parti med de framtidsvisioner du suktar efter. Jag kan släcka din politiska törst. Jag kan uppfylla din våta dröm.

Piratpartiet har nämligen allt det du efterlyser. Vi har förstått att automatiseringen redan är här och att den kommer att bli allt viktigare. Vi har förstått att det behövs långsiktiga framtidsvisioner för att hantera detta faktum. Vi HAR de framtidsvisionerna. Vi pratar om dem här och nu. Inte i morgon när det är för sent.

Jag har bland annat skrivit om det här:
“Arbetslösheten är en myt.”
“Många vill prata om att arbetslösheten är en myt.”

Vårt ungdomsförbunds ordförande, Gustav Nipe, har skrivit om det här:
“Basinkomst är svaret på arbetslösheten”

Nifty, eller hur? :-)

val2014_utvecklingen

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related PostLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *