Pages

Categories

Search

 

Peter Lamperud: “Framtiden – en mandatperiod eller något betydligt större?”

Peter Lamperud: “Framtiden – en mandatperiod eller något betydligt större?”

by
September 10, 2014
F2, Politik
No Comment

I dag lånar jag med glädje ut bloggen till Peter Lamperud. Han är en av alla de pirater som just nu kampanjar. På söndag delar han ut valsedlar, men redan i dag kan du läsa varför han själv väljer att lägga sin röst på Piratpartiet. Jag blev jätteglad av Peters text. Jag tror att du också kommer att bli det. Läs den! Sprid den!

Framtiden

En mandatperiod eller något betydligt större?

viz

Det är bara några dagar kvar till valdagen, kampanjerna blir intensivare och tonläget skruvas upp på alla fronter. Jag märker hur även jag blivit mer politiskt engagerad med åren, diskussionerna blir fler och eldigare när det handlar om något jag brinner för.

Det är ingen hemlighet, jag röstar Piratpartiet. I och med mitt val, och min öppenhet kring det hamnar jag ofta i diskussioner rörande rimligheten att rösta på ett parti som med största sannolikhet inte kommer klara den magiska spärren för att ta sig in i riksdagen i valet 2014.

Jag lägger min röst på Piratpartiet för att jag ser en framtid där jämlikhet, frihet och integritet är lika självklart som att vård, skola och sociala skyddsnät skall finnas till för alla.
Jag väljer att se längre än fyra år frammåt, framtiden innebär trots allt så mycket mer än en mandatperiod och vem som regerar under den. Jag oroar mig inte för att min röst skulle vara bortkastad, varje röst innebär ett steg mot möjligheten att kunna påverka mer. Varje röst är ett förtroende till de som leder partiet, att fortsätta föra kampen vidare mot nya mål.

“Jag hade gärna röstat på Piratpartiet om det gjort någon skillnad!”

Varje gång jag hör mantrat ovan vågar jag drömma, i framtiden kanske folk vågar rösta efter vad man tror på, och inte bara på det parti man tror har störst chans att vinna just nu.
När samma partier sitter orubbligt i riksdagen period efter period får de en möjlighet att styra sin politik var helst de vill. Deras stöd är så orubbligt att de inte behöver vara oroliga för att bli petade ur politikens finrum.

Miljöpartiet bröt den här sortens mönster i slutet på 80-talet. Som en frisk fläkt kom man in och rörde om rejält i grytan, man lyckades lyfta de frågor man innerligt tror på, trots att det var mer eller mindre outforskad politisk mark innan. Idag slåss Miljöpartiet om att vara det tredje största partiet. Jag är övertygad om att Piratpartiet kan göra samma resa, det handlar bara om att våga!

Smart teknologi är idag mer regel än undantag. Smart politik som håller jämna steg lyser med sin frånvaro i riksdag och regering. Privata aktörer likt Copyswede och Antipiratbyrån (numera Rättighetsalliansen) tillåts uträtta det jobb som borde utföras av polis och myndigheter. Lagar som tidigare skyddat privatpersoner mot massövervakning luckras upp i allt högre takt. Det “ständiga terrorhotet” tillåts fungera som skäl för att tillåta den ena uppenbart dåliga lösningen efter den andra. Storebror ser oss i allra högsta grad!

Allt detta är goda exempel på när politiken kommit att handla om vad som är bäst för staten, inte folket som utgör den. Tillåts det fortsätta i den här takten är jag uppriktigt orolig för var vi kommer befinna oss i framtiden.

“Varför lät ni det gå såhär långt?”

Jag ser framför mig hur min dotter ställer den frågan. Jag vill kunna svara uppriktigt och ärligt att jag försökte stå upp för frihet, jämställdhet och integritet.

Därför lägger jag min röst på Piratpartiet! Jag vill stå upp för det som är rätt.

Jag väljer att se längre än en mandatperiod eftersom jag tror på att en förändring är möjlig.
Jag inser att det inte kommer ske över en natt, men om vi bara vågar så kan det bli bättre.
Jag lägger min röst på Piratpartiet för att i framtiden få uppleva samma resa in i riksdag och regering som de gröna gjort. Jag tror att Sverige behöver det, inte staten men väl folket.

Varje röst räknas, låt ingen intala dig något annat oavsett vem du tänkt lägga den på!

Peter Lamperud
@vizay

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related PostLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *