Pages

Categories

Search

 

Socialdemokratisk riksdagsledamot näthatar mot fantasier

Socialdemokratisk riksdagsledamot näthatar mot fantasier

by
September 12, 2014
Politik
17 Comments

Precis före ett val åker boxhandskarna av och knytnävarna fram. Det ligger i sakens natur att retoriken hårdnar och superlativen – positiva om ens egen politik och negativa om andras politik – haglar. Alla vet att det är så, det tillhör spelet. Men, sedan finns det de som i smyg tar på sig ett knogjärn och slåss ohederligt och smutsigt. Det här blogginlägget handlar om detta.

I går riktade jag högst befogad kritik mot Researchgruppens oseriösa metoder i en debattartikel på SVT Opinion. Jag framförde min och Piratpartiets åsikt om att de som bryter lagen genom att hota, hetsa och förtala på nätet bör tas omhand av polis och rättsväsende och inte av medborgargarden med egen agenda och brist på skrupler. Åsikten att polis och rättsväsende ska hantera brottslighet torde vara en självklarhet, men tydligen inte för alla. Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Patrik Björck blev så upprörd att han totade ihop lite alldeles eget hetsande och förtalande som han sedan, ironiskt nog, publicerade på just nätet.


Jag ska medge att jag först trodde att någon hackat Björcks twitterkonto, men inget tyder än så länge på att det skulle vara något annat än hemtamt skit bakom tangentbordet som producerat denna märkliga tweet. Jag vill dock lyfta möjligheten att kontot kan vara hackat eller utlånat till en full släkting. OM det skulle vara så, så ber jag om ursäkt för det jag nu tänker skriva.

Detta är nämligen rent hittepå. I realiteten har Piratpartiet noll och inget gemensamt med den högerextrema rörelsen. Piratpartiet har en vision om en värld med öppna gränser. Vi vill göra det mycket lättare för människor från andra länder att komma till Sverige. Vi vill helt stoppa utvisningar av hbtq-flyktingar till länder där de riskerar systematisk förföljelse, fängelse eller död. Vi har förresten Sveriges bästa hbtq-politik. Vår rättspolitik bygger på humana världen. Vi tror inte på mer och hårdare straff. Vi tror på en human kriminalvård. Vi tror på en avkriminalisering av narkotika för att göra det lättare för missbrukare att söka och få hjälp. Piratpartiet står i realiteten längre bort från de högerextrema än vad Socialdemokraterna, Björcks eget parti, gör.


Twitter har tyvärr bara 140 tecken, så jag fick nöja mig med den korta versionen.


Mer hittepå. Piratpartiet är inte startat eller finansierat av högerextrema. Det startades av en ex-MUF:are som fick sällskap av några liberaler och ett gäng gröna och röda. Inte vidare högerextremt. Alls.


Ungefär här kändes det befogat att go Magdalena Ribbing på honom och påpeka att allmän hyfs faktiskt är trevligt även om det står ett val för dörren. Det fick Bjöck att gå ännu mer bananas.


Om man hittar på kränkande saker och smetar rasist-skit på ett parti och dess anhängare, så blir folk upprörda. Då skriver de till exempel sådant här:


Okej, “idiot” kanske var lite overkill. När jag jobbade på bokförlag var en av mina uppgifter att ständigt påpeka för författare att läsare blir irriterade av för mycket stating the obvious.

Bortsett från det övertrampet, så är tweeten observant och klok. Den här gamla flatans enda samröre med högerextremister är att en skinnskalle en gång kastade en flaska i huvudet på henne för att hon är just flata. Men, jag vet då inte. Det är ju inget som direkt stimulerar till vidare samröre.


Precis så. Så, värre hat på nätet har man ju sett. Till exempel i Björcks egna tweets. (Vill man se mer av den respons Björck faktiskt fått så finns den här.)


Alla partier tycker att andra partier är överspelade, men risken att ett parti som är 125 år gammalt är på väg att förlora sitt bäst före datum som reaktionär kraft är nog större än att ett parti som är åtta år gammalt är det.

Men, helt oavsett det, så är det ju en intressant inblick i hur en av de riksdagsmän som nu stödjer FRA-lagen, svensk datalagring och annan otrevlig övervakningshets tänker. Björck vill “hålla liket under uppsikt”. Det känns ju tryggt.


Ännu mer hittepå. Piratpartiet vill, som jag skrev ovan, att lagbrott ska hanteras av polis och rättsväsende. Vi tror nämligen att det minskar risken för att fel personer rullas i tjära och fjädrar och paraderas på tidningarnas framsidor. Det kallas rättssäkerhet. Det eftersträvar man i all rättsskipning. Varför ska man inte eftersträva detsamma när man hanterar hot, förtal och hets på nätet? Vill månne Björck att vi ska sluta eftersträva rättssäkerhet även i inom fler områden? Ska inbrottstjuvar hanteras av lokala medborgargarden med baseballträn? Det tycker inte jag, men det är knappast något som borde föranleda att Björck kastar SD-skit på mig och mitt parti. Vår rättspolitik är raka motsatsen till SD:s rättspolitik. Det kan man till exempel läsa i det debattsvar jag gav Richard Jomshof i SvD för något år sedan.


Man kan ju alltid försöka förklara …


… och uppmuntra lite hederlighet mot väljarna.

Jag har inte fått svar på dessa sista tweets än. Jag gissar att Björck inte är så intresserad av att få sina fantasier spolierade med verklighet. Men, jag är en optimistiskt lagd typ. Kanske uppmuntrar detta lite bryska inlägg till lite självreflektion. Vem vet?

Det är högst befogat att fundera på hur Socialdemokraterna ställer sig till sin riksdagsledamots agerande på Twitter. Tycker de att de är okej att deras företrädare hittar på rena lögner och sedan sitter och hetsar med dem på Twitter? Det är för övrigt en fråga som ALLA partier borde ställa sig i denna tämligen smutsiga valrörelse.

(Jag ogillar förresten ordet “näthat”. Hat är hat, oavsett var. Men ordet ger lite extraklick. Det är ungefär så omoralisk jag kan tänka mig att bli i en valrörelse. 😉 )

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


17 Responses

 1. Henrik Holst

  September 12, 2014, 10:56:06

  > Okej, “idiot” kanske var lite overkill.

  Nej jag tycker det var en god beskrivning. Den där killen verkar faktiskt vara en definitionsenlig idiot. Folk som myser i sin egen okunskap och hamrar ut budskap baserade på egna fantasier måste tillrättavisas. Hårt.

  1. Werner

   September 12, 2014, 14:29:31

   Agree. Tycker också det var någorlunda befogat.

   Mest scary är ju att vi snackar om en riksdagsledamot, som stiftar lagar!

  2. Rune

   September 12, 2014, 15:57:28

   > När jag jobbade på bokförlag var en av mina uppgifter att ständigt påpeka för författare att läsare blir irriterade av för mycket stating the obvious.

   ^ läs mellan raderna.

  3. Jerker Montelius

   September 12, 2014, 16:26:35

   Epitet “Troll” kanske är passande?

 2. JOnas

  September 12, 2014, 11:04:50

  Verkar som “nån” avbröt sitt twittrande efter det där. Kanske på inrådan av någon annan inom partiet som är smartare och förstår det här med strategi bättre.

 3. Webster

  September 12, 2014, 11:32:33

 4. Patrik

  September 12, 2014, 13:00:59

  Jag hamnade i en fejd med en annan Socialdemokrat, som envist inte ville ge information om sossarnas miljöprogram, inte ens en länk,utan bara sprida han ville bara sprida en massa dynga. Kan det vara så att vissa hanterar internet bättre än andra?
  Här.

 5. Anders

  September 12, 2014, 16:29:52

  Hade tänkt att växla några ord med denna Patrik Björck under morgondagen(lördag) i socialdemokraternas valstuga där han kommer att befinna sig. Så är det något som du Anna vill att jag framför till honom? utöver den själv klara frågan “Vad i helvete sysslar du med och varför denna lögn spridning om Piratpartiet?”

  Andra får gärna fylla i med frågor till Patrik

 6. Jerker Montelius

  September 12, 2014, 16:35:42

  OBS. Ironi

  Tja har han inte rätt? Vi står till höger om vänsterpartiet. Då brukar man väl betecknas som högerextrem av stenkastarvänstern.

  Du borde ha påpekat att vi dessutom är för åsiktsfrihet och alla personers rätt att uttrycka sig anonymt. Då hade han nog varit farligt nära att spräcka en aneurysm.

 7. Hans

  September 12, 2014, 17:28:50

  Med fiender som Patrik Björck, så behöver man inga vänner. Nä, inte sant naturligtvis, men han är en fantastiskt dålig valarbetare för Socialdemokraterna. Men jag tror i och för sig inte att han och Socialdemokraterna har så mycket att förlora längre från folk som är sympatiska till Piratpartiet och sakfrågorna som Piratpartiet brinner för, för dem bör Socialdemokraterna inte vara ett seriöst alternativ överhuvudtaget, i likhet med M, Fp, C och Kd (ja och SD är inte ett seriöst parti oavsett vilka frågor man bryr sig om).

 8. Gunnar

  September 12, 2014, 21:31:09

  När jag jobbade på supporten för en känd svensk ISP fick jag lära mig att man inte fick logga nedsättande ord om användare eftersom de kunde begära ut den informationen. Ett trick man dock kunde använda för att komma undan var att lägga till koden “ID 10 T”. Inte självklart för alla vad det betyder :)

 9. Johan

  September 13, 2014, 07:28:01

  Från att döma av dessa tweets som förmodligen kommer från angiven Socialdemokrat tyvärr så påminner detta om: En röst på F! är en röst på SD.
  Vilket i sig är strunt prat. Att en politiker från ett ett etablerat parti uttrycker sig så är konstigt. För att göra en parafras:
  Pirater upp till kamp!

 10. Tommy Larsen

  September 13, 2014, 10:46:31

  Jag förstår inte riktigt vart han vill komma, undrar jag om han inte finns på researchgruppens lönelista för att hämnas lite på de som är emot dem. De är ju lite kända för att agera på det viset :)

 11. CLUEZ

  September 13, 2014, 10:52:19

  Uhm….vafan?

  Jag är nästan imponerad. Helt sjukt.

 12. Erik

  September 13, 2014, 12:37:40

  Ja, vad kan man säga. Man blir nästan inte ens överaskad tyvärr..

  “Life is warfare against the malice of others.” – Balthasar GracianLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *