Pages

Categories

Search

 

Piratpartiet antar utmaningen

Piratpartiet antar utmaningen

by
September 15, 2014
F1, Politik
50 Comments

Gårdagens val har ritat om Sveriges politiska karta. 12,9% röstade på ett främlingsfientligt parti. Samtidigt går det dåligt för de två enda riksdagspartier som då och då gör en ansats att lyfta integritetsfrågor. Miljöpartiet backar och Vänsterpartiet står och stampar. Den nya geografin ställer stora krav på alla oss andra. Det faller nämligen på vår lott att under de kommande fyra åren informera, debattera och agera för en framtid där varje människa respekteras av både staten och av sina medmänniskor. Piratpartiet antar utmaningen.

Det kanske tycks märkligt att jag slår fast det så enkelt dagen efter en svidande valförlust, men nej. Pirater är ett fantastiskt släkte. Vi har aldrig låtit motlut stoppa oss tidigare och vi gör det inte nu heller. Vi behövs mer än någonsin. Gårdagen var en besvikelse på många plan, men nu fortsätter vi att tillsammans jobba för den värld vi vill ha i framtiden.

Jag vill tacka alla er som på olika sätt hjälpt Piratpartiet inför och under supervalåret 2014. Ni har gjort ett fantastiskt arbete och jag är så stolt över var och en av er. Om procent vore ett rättvist mått på hur mycket blod svett och tårar man lagt på en valrörelse, så skulle Piratpartiet just nu ha lyxproblemet att klura ut hur vi skulle hantera en egen majoritet i riksdagen. Tack för att ni finns!

I början av oktober inleds höstens medlemsmöte. Det går som vanligt av stapeln på nätet, men i anslutning till mötet har du chansen att träffa andra pirater AFK. Piratpartiet och Ung Pirat arrangerar lördagen den 18 oktober en AFK-träff i Uppsala. Vi vill skapa en möjlighet för så många som möjligt att träffas ansikte mot ansikte och prata om framtiden. Vi hoppas också att detta ska vara ett första steg mot framtida AFK-medlemsmöten. Mer detaljerad information kommer inom kort.

Piratpartiet har utvecklats mycket både politiskt och organisatoriskt under de gångna fyra åren. Den utvecklingen måste nu fortsätta på alla plan.

Vi måste fördjupa och bredda vår politik i god tid så att den sitter ordentligt innan nästa val. Vi ska vara i den absoluta framkanten i frågor som handlar om teknisk utveckling och dess konsekvenser. Vi ska också vara ett föregångsparti vad det gäller integritets- och identitetspolitik. Piratpartiet är inte ett enfrågeparti, ett internetparti eller ett fildelningsparti. Vi är ett politiskt parti. 2018 ska vi möta väljarna fullt ut.

Vi måste utveckla egna kanaler. Vi behöver vara en del av ett större sammanhang. Vi behöver ha aktörer omkring oss som pushar och diskuterar våra idéer. Det finns många alternativ: tidning, tankesmedja, podcasts, osv. Nyckeln är att nå utanför vår egen bubbla. Vi kan inte förlita oss på att media släpper in oss. Det kan vi antingen sitta och sura över eller försöka ta oss runt på ett konstruktivt sätt.

Vi måste fortsätta utveckla det lokala arbetet. Under supervalåret har vi också kunnat se hur viktigt det är med en väl fungerande lokal organisation. Därför måste vi jobba vidare med att stimulera bildandet av fler lokala föreningar. I dag har vi drygt trettiofem lokala föreningar. 2018 ska vi ha minst det dubbla.

Vi måste hålla igång arbetet under mellanvalsåren. Det finns massor att göra. Bilda föreningar. Håll studiecirklar. Kampanja. Hjälp till och utveckla politik och organisation. Ordna piratfikor. Varje liten sak bidrar till att hålla partiet igång och förbereda det inför nästa val.

Vi måste också jobba vidare med den interna arbetsmiljön i partiet. Det ska vara roligt att vara aktivist för partiet. Man ska känna sig uppskattad och respekterad för den man är. Tyvärr finns det hos oss, precis som i resten av samhället, sexism, homofobi och rasism. Det är helt oacceptabelt och dessutom oförenligt med våra värderingar. De som vill ägna sig åt sådant är inte välkomna hos oss. De skadar både andra pirater och partiet som helhet.

Vi måste trygga ekonomin långsiktigt. Piratpartiet lever helt på donationer. Det är inte nog om vi vill kunna utveckla verksamheten. Vi måste dels öka donationsflödena och hitta fler finansieringsmodeller. Du kan hjälpa till genom att bli Guldpirat och donera en slant en gång månaden.

Allt detta är fullt möjligt att göra, men jag kan inte göra det utan din hjälp. Jag behöver ett helt parti som hjälper till och gör saker och stöttar varandra i ur och skur. Jag vill ha dig i mitt lag. Vill du vara med?

I så fall ska du läsa ett mejl som jag kommer att skicka till alla medlemmar i nästa vecka. (Jag vill att du ska hinna vila lite först.) I det kommer det att finnas handfast information om vad och hur man kan hjälpa till. Det kommer också att finnas med information om hur man kan få hjälp om man vill dra igång saker på egen hand.

Slutligen, så vill jag lyfta tre texter om eller av mig som publicerades under året. De är de texter som fick mest uppmärksamhet och de har en sak gemensamt. Många pirater tyckte de var oseriösa. Långt fler icke-pirater blev positivt överraskade och ville veta mer om partiet. Texterna är dessa:

“Partiledare inlåst på toa – av katt.”
“Pirat på cykel är mer miljöfarlig än bilburen miljöpartist.”
“Zombieapokalypsen – valrörelsens mest bortglömda fråga.”

Det finns en lärdom i det där. Vi måste sluta vara så rädda för att verka “oseriösa”. Politik är en publiksport. Väljarna är inte rädda för lite spektakel. De belönar det med intresse och röster.

Jag säger inte att vi ska tramsa bort vår politik. Jag säger att vi inte ska vara rädda för att förmedla den på okonventionella sätt. Vi måste våga släppa loss och ge andra pirater utrymme att göra detsamma.

Vi har fyra år på oss. Låt oss nu ha riktigt kul ihop och skapa ett sammansvetsat politiskt lag med en visionär politik för framtiden som kan ge de andra partierna en ordentlig match 2018!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


50 Responses

 1. Troed

  September 15, 2014, 10:39:36

  “Det finns en lärdom i det där. Vi måste sluta vara så rädda för att verka ‘oseriösa’. Politik är en publiksport. Väljarna är inte rädda för lite spektakel. De belönar det med intresse och röster.”

  <3

 2. Scary Devil Monastery

  September 15, 2014, 11:14:03

  Gårdagen var en fruktansvärd besvikelse – att Svensson inte ens övervägde att lägga sin röst på det enda partiet som idag har personlig integritet, könsneutral lagstiftning och evidensbaserad kommunikationspolitik svider – men jag väntade mig att PP skulle arbeta i upförsbacke under många år.

  Det som svider är främst två saker – de 13% av riksdagen som idag representerar ett utprglat rasistparti, och de politiska analytiker som helt missat varför så många svenskar röstar SD. Det har försvinnande litet med invandringsfrågan att göra. Den har misskötts under trettio år utan att för den skull ge SD luft under vingarna.

  Ironiskt nog var Mona Sahlin den enda som hade fattat med sitt utspel om att folk inte längre litar på de etablerade politikerna. Resten av kommentatorerna stack bara huvudet i sanden och mumlade om at S och M hade misslyckats profilera sg själva.

  Sak samma kan man konstatera att en valkampanj som den som både S och M bedrev – en där fokus låg på att smutskasta det andra partiet – bara spär på det generella politikerföraktet.

  Ny Demokrati ligger inte så långt tillbaka i tiden att det kan ursäktas att dagens etablerade politiska stolpskott helt missat att deras eget parti har misslyckats grovt med att vinna folkets förtroende.

  Återigen, Anna – tusen tack för det jobb du gjort och gör.

  En bra utgångspunkt har vi – Reinfeldt är slutgiltigen borta, och förhoppningsvis även Beatrice Ask.

  1. Kloker

   September 16, 2014, 01:00:49

   En annan sak som spär på föraktet är att kalla SD för “ett utpräglat rasistparti” eller “ett främlingsfientligt parti”. SD är varken eller. Det är bara billig retorik och härskarteknik. Väljare genomskådar det.

   Om sedan deras politik inte duger (och det gör den inte) då måste det förklaras med argument, inte avfärdas med påklistrade epitet. Det är hög tid att kavla upp ärmarna och ta en ren och ärlig fight. Av två anledningar:
   1) Det är det moraliskt rätta att göra. Bemöta dem som vi hade velat bli bemötta.
   2) Det är det strategiskt rätta att göra. Mycket tyder på att utfrysningen av SD har straffat både de etablerade partierna och etablerade medier.

   När det kommer till Beatrice Ask vet man aldrig. Man kan inte utesluta att hon kommer försöka sitta kvar som justitieminister även efter valnederlaget. Bunkra Soldatens ärtsoppa och barrikadera sig inne på departementet. Sitta där i mörkret när strömmen är avslagen och sukta efter kall ärtsoppa eftersom hon glömde ta med sig konservöppnare.

   1. Scary Devil Monastery

    September 16, 2014, 01:59:16

    “En annan sak som spär på föraktet är att kalla SD för “ett utpräglat rasistparti” eller “ett främlingsfientligt parti”. SD är varken eller. Det är bara billig retorik och härskarteknik. Väljare genomskådar det.”

    Så här i dagarna innan valet satt jag och läste William L. Shirer’s bok “Rise and Fall of the Third Reich” där han beskriver hur Hitler byggde upp Nationalsocialistiska partiet ur dess blygsamma början. Billig retorik och härskartenik var A och O. Framför allt beskriver han hur det främsta vapnet var att marginalisera all kritik – som kommunistisk konspiration (eller som SD’are idag kör, “vänsterextremism”), eller som i övrigt “oviktig”.

    SD är definitit ett rasistiskt parti, till en sådan grad att de trots sin “nolltolerans” inte kan hitta kandidater till kommun, landsting eller riksdag som klarar av att frånhålla sig att ta på sig hakkorset eller skälla vilt rasistiska okvädingsord inför kamera.

    Inte ens karln med järnröret – deras tidigare rättspolitiske talesman – kunde de sparka. Kärnan i partiet gillade hans aktioner till den mån att partiet tvingades ta tillbaka honom som konsult – för fyra miljoner SEK.

    SD är ett parti så genomsyrat av nazism att om åkesson skulle göra allvar av sin “nolltolerans” så skulle han inte lyckas sitta kvar som partiledare.

    Och självklart kommer han inte göra allvar av någon nolltolerans. Det är samma spel för gallerierna som Hitler förespråkar i “Mein Kampf” där han beskriver exakt hur man bör gå till väga för att ta ett demokratifientligt syndabocksparti till makten – och hur man måste ljuga för att gör det.

    Åkesson och resten av det ytterst synliga SD kör Goebbels-varianten medans SD-svansen agerar som Sturmabteilung. Där de har tabbat sig är helt enkelt att idag är det inte möjligt för ett parti att skapa en sådan skarp avgränsning. Och därmed syns det hur toppen tänker där botten nöjer sig med att agera.

    Billig retorik och härskarteknik, när vissa av SD’s politiker visat sig så pass otåliga att de inte kunnat hålla sig från att bära swastikan offentligt?

    Nej, den billiga retoriken är snarare den som försöker plocka upp offerkoftan för att dribbla bort effekten av att SD’s politiskt aktiva gång på gång visat sig vara precis de personer som partikärnan valt – gamla kvarlevor av samma gäng som innan lagen om hets mot folkgrupp travade runt karl den 12:es staty sjungandes “die fahne hoch…”

    1. Kloker

     September 16, 2014, 17:55:53

     Hitler byggde upp Nationalsocialistiska partiet ur dess blygsamma början. Billig retorik och härskartenik var A och O. Framför allt beskriver han hur det främsta vapnet var att marginalisera all kritik
     Fast om du ser på hur debatten ser ut idag är inte inte SD som kör med härskartekniker, fulretorik och kletiga epitet. SD argumenterar sakligt. Det är övriga partier och “etablerade” medier som fular och fuskar och det kostar dem deras trovärdighet.

     SD [kan inte] hitta kandidater till kommun, landsting eller riksdag
     Du tror inte att det har något att göra med det sociala stigma som följer ett engagemang i det partiet?

     Inte ens karln med järnröret […]
     Det var oförsvarbart, men på samma sätt som man inte bör döma ut invandrare för att det finns några ruttna ägg bland dem bör man inte heller döma alla SD:are efter hur de sämsta SD:arna har betett sig. Att döma grupper efter hur enstaka individer beter sig blir helt enkelt inte rättvist.

     SD är ett parti så genomsyrat av nazism
     Sådana påståenden måste du källbelägga för att du ska tas på allvar. Kan du källbelägga det med en trovärdig källa?

     Oj, du har många referenser till Hitler och det tog dig bara två inlägg. Enligt Godwin’s law och enligt en av dess följdsatser är diskussionen över: “there is a tradition in many newsgroups and other Internet discussion forums that once such a comparison is made, the thread is finished and whoever mentioned the Nazis has automatically lost whatever debate was in progress”

     1. Scary Devil Monastery

      September 17, 2014, 11:24:18

      “Fast om du ser på hur debatten ser ut idag är inte inte SD som kör med härskartekniker, fulretorik och kletiga epitet. SD argumenterar sakligt.”

      Sakligt? Du menar som deras standardrespons att skrika “vänsterextremist” varenda gång någon påpekar att det de har sagt inte är förenligt med fakta? Eller deras totala oförmåga att lägga fram siffror förenliga med vanlig högstadiematte?
      Eller deras officiella uppskattning av vad invandringen kostar som missar med ett antal decimaler och vägrar räkna annat än från minuskontot?

      http://youtubeklipp.se/nagon-har-klippt-ihop-sverigedemokraternas-varsta-fadaser

      Beatrice Ask trumfar SD i att kläcka ur sig osakligheter men hon är aningen unik.

      “Det var oförsvarbart, men på samma sätt som man inte bör döma ut invandrare för att det finns några ruttna ägg bland dem bör man inte heller döma alla SD:are efter hur de sämsta SD:arna har betett sig. Att döma grupper efter hur enstaka individer beter sig blir helt enkelt inte rättvist.”

      Se ovan: Karln med järnröret är tillbaka i SD numera som konsult med ett högt arvode. Frågan är om man kan undvika att döma ut ett parti när de så pass frikostigt belönar sina mest extrema medlemmar. Han är inte ensam. Och det säger åtskilligt att Åkessons “nolltolerans” gentemot rasister är omöjligt att genomföra.

      “SD är ett parti så genomsyrat av nazism
      Sådana påståenden måste du källbelägga för att du ska tas på allvar. Kan du källbelägga det med en trovärdig källa?”

      De offentliga uttalanden deras politiska förtroendevalda har gjort räcker inte?
      Sorry, men järnrörsincidenten, swastikabindeln, åkessons egna körsång till vit-maktmusik, ledamöter som gillar att kalla åsiktsavvikare för “arabfittor” med mera dräller det av i media. Där ett parti som FP, M eller S kan uppvisa ett sådant uttalande de senaste åren kan SD upvisa hundratals. Bevisbördan ligger i det läget snarare på den som vill ursäkta ett parti som inte kunnat besätta ett par hundra stolar utan att få med sig personer vars valda klädsel inkluderar hakkors.

      Och Godwin’s lag är inte användbar när man refererar ett parti vars medlemmar trots offentligt förtroendeuppdrag inte kan hindra sig själva från att bära swastikan synligt. Hade vi faktiskt diskuterat Hitler så skulle vi med dina argument inte ens kunna kalla honom för nazist.

      1. Kloker

       September 17, 2014, 22:39:33

       Sakligt? Du menar som deras standardrespons att skrika “vänsterextremist” varenda gång någon påpekar att det de har sagt inte är förenligt med fakta?
       OJ! Skriker alltså? Varenda gång till och med? Vi kan inte prata om samma parti. Jag pratade om Sverigedemokraterna. Du vet partiet vars namn andra inte kan nämna utan att kleta på epitetet “rasistiska” framför. Partiet som andra partiers företrädare “inte kommer ta i med tång”. Hur som helst: Om du nu anser att SD kladdar epitet, och att det är fel att göra det, varför gör du det då själv?

       Man kan tycka illa om Sverigedemokraternas invandringspolitik, men jag tänker inte kalla någon för varken “rasist” eller “nazist” utan att ha en oberoende och trovärdig källa som otvetydigt visar att det är så.

       Frågan är om man kan undvika att döma ut ett parti när de så pass frikostigt belönar sina mest extrema medlemmar.
       Var det verkligen en belöning eller var det så att pesonen i fråga satt på kunskaper eller information som partiet behövde?

       SD är ett parti så genomsyrat av nazism […] offentliga uttalanden deras politiska förtroendevalda har gjort […] järnrörsincidenten, swastikabindeln, åkessons egna körsång till vit-maktmusik
       järnrörsincidenten och swastikabindeln: Uppenbarligen personer som inte hör hemma varken i SD eller något annat parti som på allvar aspirerar på att bli valda till folkvalda församlingar.
       åkessons egna körsång till vit-maktmusik: Blir lättare och mer trovärdigt om du hänvisar till källa så det framgår vad du pratar om.

       Jag tycker dock att vår diskusison här har hamnat lite fel. Jag påstår inte att SD är något gulligt, okomplicerat parti. Trots det har nästan 13% av folket röstat på dem. Att då stänga dem ute från politiskt inflytande är att stänga ute de 13% väljarna som röstade på dem. Det är inte demokrati. Det är majoritetsförtryck. Det är som att kasta bensin på elden.

       Det jag efterlyer är att etablierade partier och medier tar av skygglapparna, slutar kladda epitet och tar fram fler och vassare argument mot SDs politik. Min motivering är som sagt att det både är moraliskt rätt och strategiskt rätt.

       1. Scary Devil Monastery

        September 26, 2014, 15:08:39

        Hrm. Som på beställning…

        http://www.svt.se/nyheter/val2014/sd-skandalerna-under-valaret

        Vad angår att 13% av medborgarna har röstat på SD…ja, och de sitter i riksdagen, kan rösta, och får tala för sin sak. De 87% av oss som INTE röstade SD har ingen skyldighet alls gentemot partiet.

        “Att då stänga dem ute från politiskt inflytande är att stänga ute de 13% väljarna som röstade på dem.”

        Hur? Som sagt, 13% av riksdagen är nu SD och kan utöva sin politiska makt.

        En folkvald representant respekterar sina väljare. Där börjar och slutar hens ansvar egentligen. Det är önskvärt att den folkvalde agerar efter samvete och förstånd. Men det är inte majoritetsförtryck att 87% av folket vägrar tala med de 13% vars representanter har lika oförenliga åsikter som V har gentemot M.

   2. Swingthatcat

    September 16, 2014, 09:27:08

    Det behövs ingen konservöppnare till Soldatens Ärtsoppa. Finns en ring i locket.

    1. Kloker

     September 16, 2014, 17:38:56

     Ja, men Ask försökte öppna dem från botten och där finns minsann ingen ring.

     Nu när du har berättat det för henne lyser hon upp, skjuter ytterligare en (tom) bokhylla framför dörren, putsar sin sked och knäcker en burk.

     “Mmmmm. Det här smarriga har jag minsann gjort mig förtjänt av… Nu kan dom sitta där ute och sura för sig själva.”

   3. Tommy

    September 16, 2014, 23:16:01

    Jag håller med dig fullständigt. Jag slutade läsa där pga att jag är så jävla trött på att läsa sån skit.

 3. Gustav Tällberg

  September 15, 2014, 11:19:38

  Grymt jobbat Anna! The world hasn’t seen enough of Piratpartiet yet! 😀

 4. Magnus

  September 15, 2014, 11:39:48

  Håller med dig Anna!

  Jag har funderat mycket på varför inte andra partier än de höger extrema skaffar sig en egen mediakanal.

  PP måste synas mer och belysa problemen mer med egen media och community, ta kamp i sociala medier och IRL.
  Sluta predika för redan konverterade.

 5. Peter Andersson

  September 15, 2014, 13:38:51

  Det finns ett engelskt ordspråk som lyder “be careful what you wish for, it might come true”.

  Implicit innefattar det också den omvända varianten (nu håller jag mig till svenska) “var försiktig med vad/vem du varnar för, om din egen ide inte uppfattas som tillräckligt bra för att gå vidare med kommer du att ha hjälpt till att göra din motståndarens ide till den bäst kända”.

  Än så länge har jag inte sett en enda piratblogg som nämner vad vi själva fick ens på ett ungefär – alla verkar upptagna med att kommentera att SD fick 12,9%.

  Det säger tyvärr något viktigt om partiets lednings nuvarande fokus på att vara politiskt korrekt – tror jag…

  1. Gustav Tällberg

   September 15, 2014, 13:56:20

   Anledningen till att ingen redovisar vad Piratpartiet fått än, är för att Piratpartiet redovisas som “Övriga” i Valmyndighetens statistik fram till på onsdag. För övrigt ligger “Övriga” på 0.9%.

   1. Peter Andersson

    September 15, 2014, 16:53:03

    Så vitt jag minns från förra valet 2010 så fanns den preliminära siffran 0,6% för PP redan på valnatten den gången…

  2. Cissi

   September 15, 2014, 14:39:10

   Eftersom Piratpartiet inte fick så många röster redovisas det för början i gruppen ‘Övriga’ (vilka fick ungefär 1% i riksdagen), tror det tar några dagar innan det redovisas i sin helhet.

 6. Henry Rouhivuori

  September 15, 2014, 13:50:25

  Då jag kört tre landstingsval så är jag just nu av den uppfattningen att vi skippar dem 2018 om inte vi har 3% i opinionsstöd. Resultaten i landstingsval följer hårt resultatet i riksdagsvalet. Riksdagsvalresultatet 3,1% räckte inte för att ett annat parti skulle tagit något enda landstingsmandat, men skulle troligtvis fungerat för Piratpartiet i Västra Götaland. (om valsedlarna räckt…)

  Det har även föresvävat tanken att skippa riksdagsvalet 2018 också och då bara satsa i de kommuner där vi har stark org. plus väljarstöd(?). EU-valet 2019 är ett viktigt val för europa och att ha ett dåligt resultat i riksdagsvalet 2018 i bagaget lär inte hjälpa oss till mandat i det valet.

 7. arvid

  September 15, 2014, 14:46:32

  Nu har Anna misslyckats i två val, men man fortsätter glatt med den me to inriktning som ingen tycks bry sig om. Alliansen har skapat 300 000 (2006-2013 SCB) jobb men samtidigt släppt in 400 000 invandrare 0ch om de 300 000 nya jobben skall dessutom 70 000 infödda tillkommande på arbetsmaknaden konkurrera. Med detta som bakgrund ger PP grönt ljus för att våra pensionärer skall betala yttetligare invandring. Jag förstår att anhängarna försvinner.

  Trist för internet och integriteten behöver försvaras.

  1. Anna Troberg

   September 15, 2014, 15:39:48

   Hej Arvid!
   Nå, rent konkret är det våra medlemmar som fattat det fina beslutet att Piratpartiet ska ha en mycket positiv syn på invandring. Jag står helt bakom den åsikten och driver den naturligtvis.

   Självklart skulle det vara kul att få fler röster, MEN jag tänker inte bli främlingsfientlig för att få dem. Aldrig.

   1. arvid

    September 15, 2014, 17:12:21

    Så om man inte vill ha större invandring än vad ekonomin klarar av så är man plötsligt främlingsfientlig. Det kallar jag inskränkt.

    1. Anna Troberg

     September 15, 2014, 17:47:00

     Fast, det är lite inskränkt att bara förutsätta att invandring kostar massor med pengar. Det finns andra exempel. Just saying… 😉

    2. Whatever

     September 15, 2014, 21:02:29

     När man välkomnar och tar till vara på de invandrades egenskaper och kunskaper så *tjänar* vi alla pengar på det. Vill man ha mångfald eller enfald.

    3. Per "wertigon" Ekström

     September 16, 2014, 06:52:09

     Invandring behöver inte kosta några pengar – åtminstonde inte i det långa loppet. Men klart är att det behövs en helt ny plan för integration då nuvarande suger och inget parti vill ta i det med tång.

     Jag tror jag ska ta upp frågan på nästa aktivistmöte i min stad. Om PP kan ha en vettig-men-annorlunda integrationspolitik med nyare ekonomiska modeller, så kan vi till 2018 kanske sno en hel del av kakan från SD. Dock är jag själv för oinsatt just nu för att kunna formulera en sådan politik.

     1. arvid

      September 16, 2014, 18:23:01

      Faktum är att invandingens effekt är att bef olkningen ökar. Det finns inget som säger att genomsnittliga välståndet ökar med ökad befolkning- någonstans i världen.

      Enkel matematik ger att om den genomsnittliga nykommlingen har lägre produktivitet (t.ex utbildningsnivå) så får alla det sämre speciellt i en välfärdstat.
      Anna pratar mot bättre vetande.

      Pensionärerna får det sämre än vad de skulle ha haft utan massinvandring. BNP per kapita blir lägre. Utbildningssystem sätts på svåra prov. Men detta är ju bara ren matematik.

      Men det finns ett annat problem, även om vi epekterar alla människors lika värde – och det gör vi- så är det inte självklart att de tillkommande klanerna eller religiösa minoriteterna gör det. Jag blev bestört inför detta val, när en släkting, gymnasist och fotbollsspelare ,inte ensam vågade åka till Rinkeby av rädsla för gäng.

      Det är dags för en paus tills vi fått ordning på arbetsmarknaden och vi fått fram tillräckligt många arbetsgivare. Det vore fantastiskt om det fanns ett politiskt alternativ som förenar integritet, internet, innovation och en balanserad invandring. Här finns en väljar potential på en stor andel av de 40-45% som vill anpassa invandringen till Sveriges kapasitet.

      Men som Anna säger: Det kommer inte att ske i PP, samtidigt som me to inte räcker för genomslag för integriteten.

  2. Jan-Erik

   September 16, 2014, 14:27:02

   Som jag förstått har samtidigt ca 200 000 tröttnat och lämnat landet, så Alliansen går fortfarande lite plus på jobben. Jag är mer oroad av att folk flyr härifrån än fly(tta)r hit.

 8. Antimon555

  September 15, 2014, 19:51:07

  Jag hatar att vara glädjedödare, men anledningen till att de tre “oseriösa” inläggen fått mest trafik är nog bara att många människor är skadeglatt lagda. Det enda de fick med sig från inlägget om katten var ett hånskratt, inte någon ökad lust att rösta Pirat. Det är folk som röstar på andra partier och inte gillar PP som vill läsa det som ser ut som att ni gör bort er. Förutom de trogna piratröstare (som jag) som nästan motvilligt läser det och med en olustig känsla konstaterar att ni troligen gör just det – bort er.

  1. Anna Troberg

   September 15, 2014, 21:49:42

   Jag pratar inte om trafik. Jag pratar om feedback. Dvs människor som mejlat mig, ringt eller kommit fram till mig på stan och velat prata på grund av inläggen. Så nej, det handlar inte om trafik. Det handlar om att de skapat intresse, som lett till kontakt, som inte sällan lett till att folk sagt att de tänker rösta på oss. :-)

   1. Antimon555

    September 16, 2014, 15:42:22

    OK, det var oväntat och bra! Tack för förklaringen.

    1. Anna Troberg

     September 16, 2014, 17:22:04

 9. Kloker

  September 16, 2014, 01:12:07

  Bör vi ta initiativ till ett valtekniskt samarbete med andra partier? Fi, SPI och Direktdemokrati tycker jag borde gå ihop till en gemensam lista. Det är möjligt att Fi inte är intresserde efter sin framgång men jag tror nog att även de skulle vinna på det.

  1. Per "wertigon" Ekström

   September 16, 2014, 07:23:26

   Det kan vara en möjlig väg att gå, men, man bör vara försiktig med sådana saker.

   Däremot anser jag att gå ihop med en mängd småpartier för att tillsammans hjälpa till med valsedelsdistributionen till nästa val är en god ide. Även om vi inte håller med, säg, Kommunistiska partiet, så tror jag att de liksom vi blir glada av att fler lägger ut deras valsedlar i lokalerna.

   PP står för demokrati och valsedelsdistributionen är ett direkt hinder för sagda demokrati helt enkelt.

   1. Kloker

    September 16, 2014, 17:21:39

    I ett sådant samarbete tror jag att de andra småpartierna har mer att tjäna än PP, eftersom PP väl har en ganska väl fungerande distribution under omständigheterna och det kan vara det vi har att erbjuda Fi.

    Om partierna har samma lista finns det heller inte heller någon anledning för den ena parten att “fuska” och bara lägga ut egna valsedlar och strunta i konkurrenternas.

    Ja, visst är det inte trivialt vilka partier som borde få vara med, men Fi, Sveriges pensionärers intresseparti och Direktdemokraterna (och jag glömde Liberaldemokraterna) känns tämligen okontroversiella i ett sådant samarbete.

    Kommunistiska partiet och Svenskarnas parti är nog betydligt känsligare att ha med. Även om det vore det rätta med en demokratisk utgångspunkt så vore det nog politiskt självmord i det debattklimat vi har idag. Tidningarna skulle hata ihjäl oss.

    Det är rimligt att kräva att de partier som vill vara med ska verka för att 4%-spärren ska avskaffas. De får gärna ha det inskrivet i sina partiprogram. Det får anses vara tämligen lätt för alla att argumentera och kampanja för.

    Skulle bli en sjukt kul valvaka.

    1. Kloker

     September 16, 2014, 19:16:42

     Det vore nog en klok idé att sondera intresset för detta ganska snart. På talmannen lät det idag som att det blir riktigt svårt med att bilda regering och få igenom en budget. Då måste vi vara färdiga inför ett extraval. Blir det inget extraval, ja, då är vi i alla fall beredda till nästa val.

     Någon som vet hur det fungerar? Är det bara de som registrerade sig inför senaste valet som får ställa upp eller registrerar sig partierna på nytt?

 10. Anna Carlberg

  September 16, 2014, 11:56:35

  Du har lett oss till katastrofala nederlag i två val för att du spenderat mer tid på dina privata hjärtefrågor inom hbtq istället för de viktiga integritetsfrågor som hade kunnat lyftas och drivas.

  Snälla, lämna över rodret till någon som kan och vill driva PP-politik och ta ett jobb som informatör på RFSL istället om det är det viktigaste för dig.

  1. Anna Troberg

   September 16, 2014, 17:16:11

   Hej Anna,
   nu råkar det i och för sig vara så att det du kallar “en privat hjärtefråga” i själva verket är exakt vad våra medlemmar beslutat att partiet tycker. Det gör det till mitt jobb att föra ut den åsikten. Så, vad du egentligen klandrar mig över är att jag tycker det är kul och viktigt att göra mitt jobb i den frågan. :-)

   Sedan är RFSL en bra organisation. Jag skulle gärna bistå dem på något vis i framtiden. Men, det är en helt annat sak. Här och nu gör jag bäst nytta i PP. :-)

   1. arvid

    September 16, 2014, 18:28:47

    Men Anna det är hur engagementet fördelas som spelar roll. Väljarna har svårt att se skogen för bara träd.

 11. Kalle

  September 16, 2014, 12:09:49

  Vi antar utmaningen.

  Att hitta ett nytt jobb åt Anna så hon kan förlänga sin rad med misslyckade insatser.

  En länk med 3 stora misslyckanden är perfekt för att även förlänga kedjan till 4:a. Låt inte den 3:e blir det sista utan hon måste få en ny chans att misslyckas igen.

  1. Kloker

   September 16, 2014, 16:46:53

   Om du ska kritisera så får du allt vara betydligt mer konstruktiv i din kritik om du förväntar att andra ska ta dig på allvar.

   Tala om vad du tycker inte fungerar och föreslå gärna en lösning på hur det kan fungera bättre.

   1. Anna Troberg

    September 16, 2014, 17:18:04

    Jag är allt böjd att hålla med dig där, Kloker. :-)

 12. Henry Rouhivuori

  September 16, 2014, 22:20:21

  Återkommer igen med tankar. I det läget vi befinner oss i med en nedgång i valresultat där förhoppningarna låg på en blygsam uppgång till 1,01%+ så finns möjlighet att göra drastiska saker som kan ruska till det hela.

  * Byt namn till Privatpartiet
  * Nerprioritera eller droppa fildelningsfrågan
  * Fokusera på integritet, demokratin, transparens etc
  * Massövervakningen måste bort

  1. aum

   September 17, 2014, 14:32:24

   * Privatpartiet är imho ett dåligt namn, det låter väldigt borgligt.
   * De flesta partier påstår att de är för fildelning (https://i.imgur.com/42t70vO.png) Vi måste bli bättre på att förklara denna position för de som redan köpt propagandan att fildelning är ett slut för vinster i kultursektorn.
   * Ja, det och det som är månadens snackis. Vi kan inte räkna med att media lyfter våra kärnfrågor varje val. Vi måste kunna synas även om det skrivs om annat. Gör vi det tillräckligt många gånger försvinner enfrågestämpeln vi har till slut.

   Vi har helt klart problemet att många tänker “piratpartiet är nördpartiet som bara vill ha gratis film”, men jag tror inte namnbyte eller ens att droppa eller nedprioritera fildelningsfrågan ännu mer skulle hjälpa. Det är nog inte så lätt att ändra andras syn på partiet.

   1. Henry Rouhivuori

    September 17, 2014, 16:26:52

    Ja, det finns risker med att byta namn. Det kan leda till att förstärka småpartistämpeln som partiet redan delvis har. Det bör nog vara Piratpartiet som lyckas någon gång i framtiden. Det är så att man längtar efter ett nytt sommaren 2008. Då vände det.

  2. Dalapiraten

   September 18, 2014, 20:41:42

   Håller med, delvis i alla fall on fildelningsfrågan. Ja, jag förstår att det är en hjärtefråga för PP, och jag förstår vad man vill uppnå. Problemet är att det skrämmer bort ‘vanligt’ folk som tror att PP är ett parti som endast vill göra något olagligt för lagligt för att vi är snåla. Att den ska släppas tycker jag dock inte.

   Integriteten i samhället är anledningen att jag röstar på PP. Demokrati, integritet och transparens är så många gånger viktigare än upphovsrätt hit eller dit.

 13. anders

  September 18, 2014, 20:08:39

  hej

  föreslår olika politik inför euval, riksdagsval:

  eu-val: kör pirat-pirat, alltså lova att pirtapartiets enda prioritet är e-frihet, internet etc. villiga att förhandla bort allt annat om man får framsteg här, säg också innan vilken grupp man vill tillhöra och rösta med samt att det kan brytas om man får erbjudanden när det gäller hjärtefrågan, föreslår gröna gruppen. EU-val som gjort för enfråge partier

  riksdags val, bredare politik, om medlemmar vill ha hbt-pirat politik, ok, även om man då inte får min röst, blir då vänster för mig…

  jag är miljö-pirat, finns inget parti för mig idag så brukar kompromissa… miljöpartiet brukar lova runt men då de håller tunt så har jag noll förtroende för dem… samt jag anser att en större mänsklig befolkning i samma miljö nästan alltid innebär att människorna tar mer resurser och andra arter får mindre och ofta utrotas i snabb takt så obegränsad invandring av människor till sverige inget för mig, vargar en annan femma men inget parti propagerar för att sverige skall ge skydd åt förföljda vargar…

  anders

 14. Dalapiraten

  September 18, 2014, 21:35:58

  Hej Anna, bra skrivet!

  Jag tror att en nyckelstrategi (Utöver det jag skrev som svar till Henry Rouhivuori) är att vi ska utmana SD på deras hjärtefråga, invandringen, och spräcka deras bubbla.

  Invandringsfrågan är helt ställd på snedden och felaktig. Invandring kostar inte pengar, det ger pengar. ‘Problemet’ är en bristande integration av de som kommer hit. Att PP ska stå för en förbättrad integration i sin politik tycker jag går hand i hand med PPs fokus på (mång)kultur och kan vara ett genombrott för att få allmänheten att tänka om igen deras fördommar om PiratPartiet och dess medlemmar.

  Svara gärna med vad du/ni tycker :)

  1. Arvid

   September 18, 2014, 23:05:14

   Det går inte längre efter Reinfelds/Borgs tal, att förneka att massinvandring kostar stora pengar. Man kan givetvis minska effekten genom att ta från SIDA.Det är enbart dumt att fortsätta att förneka verkligheten.

   Arbetskraftsinvandring är däremot lönsam men endast om jobb finns. Problemet är globaliseringen har medfört en enorm konkurrens om jobben. Bor själv i ett land där lönekostnaden är ca en fjärdedel av motsvarande i Sverige och alla vill utbilda sig. I Sverige är problemet eleverna, här är problemet lärarstandarden. Även om Internet ger alla människor tillgång till samma kunskap så har vi ännu ett strukturellt försprång.

   Integration är inte ett problem om det finns arbeten åt alla. Om så inte är fallet får vi sänka standarden(lönen) så att jobben kommer tillbaka. Trist men så ser det ut.

   1. Dalapiraten

    September 19, 2014, 12:39:08

    Lyckas man integrera de invandrare och flyktingar som kommer hit så att det kan bli svenska medborgare så är det visst en inkomstkälla, i form av skatt och liknande. Visst, det är inte gratis att komma dit, men summasumarum är en annan femma.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *