Pages

Categories

Search

 

Piratpartiets eftervalssnack

Piratpartiets eftervalssnack

by
September 18, 2014
F2, Politik
40 Comments

Det är en bit kvar på 2014, men supervalåret är till ända. Det betyder att det är dags för eftervalssnack och fundera på framtiden. Redan nu eftervalssnackas det friskt runt om på nätet och det är jättebra. Diskussioner ska inte bara ske på ett ställe. De ska ske där de uppstår naturligt. Det hindrar dock inte att man skapar möjligheter att lite mer strukturerat fånga upp de tankar som lyfts fram.

Efter EU-valet höll jag ganska låg profil i eftervalssnacket låg profil. Jag ville ge Piratpartiets medlemmar eget utrymme att ventilera sina åsikter utan att jag hängde över axeln. I efterhand har jag förstått att många önskat att jag deltagit mer i samtalen direkt efter valet, så det tänker jag göra den här gången. Mina egna initiala tankar om året och hur vi går vidare finns här, men jag vill veta vad du tänker och svarar gärna på frågor.

Prata med mig!

Fråga mig gärna om saker du känner att du vill ha svar på för att kunna eftervalssnacka och fundera på framtiden. Berätta om positiva och negativa saker som du upplevt under året. Använd kommentarsfältet här nedanför. Det är bra om många kan se dina frågor och läsa svaren. Om du absolut inte vill att någon ska se din fråga, så mejla mig eller till ledningen@piratpartiet.se. Jag kommer att svara så snabbt jag kan.

Detta händer också:

Lördagen den 18 oktober bjuder Piratpartiet och Ung Pirat gemensamt in till en AFK-träff i Uppsala. Där kommer det att finnas gott om utrymme att prata med andra pirater. Mer information kommer att mejlas ut den här veckan. Facebook-eventet finns här.

Runt om i landet planerar pirater lokala träffar där man tillsammans ska prata om bra och dåligt under året och smida planer för framtiden. Hojta till om du planerar något där du bor, så fyller jag på den här listan:

Stockholm – 24/9, 18:30. Götgatan 22 A. Facebook-event.
Härnösand – Fika varje torsdag 17:00. Waynes Coffee. Facebook-event.
Örebro – Fika varje torsdag 18:00-20:00. Café Deed, Järnvägsgatan 8. Facebook-event.
Lund – Eftervalssnack, 21/9, 15:00. Winstrupsgatan 1.

Ledningen ser gärna att ni sammanställer era tankar från dessa lokala möten och mejlar till ledningen@piratpartiet.se. De är till stor hjälp för oss. Vi kommer dessutom att överlämna alla sådana tankar till den utvärderingsgrupp som styrelsen med största sannolikhet kommer att utse på nästa styrelsemöte.

Vår webbmaster Björn Flintberg håller på uppdrag av ledningen att ta fram ett nytt forum som ska lanseras inom kort. Tanken är att vi där ska kunna samla en del av eftervalsdiskussionerna. Så snart det är uppe kommer Björn att skicka ut information till alla om det.

Höstens medlemsmöte drar igång måndagen den 6 oktober. Kallelsen kommer att skickas ut till alla medlemmar om några dagar. Delta i diskussionerna och omröstningarna. Alla medlemmar har en röst. Gör din hörd.

Styrelsen har tillsatt en valutvärderingsgrupp för EU-valet, och antingen får den i uppgift att också utvärdera höstvalet, eller också utses en ny grupp för det. Styrelsen har möte nästa helg, så information om det bör komma efter det.

annatroberg_stefanrhodin1mini

Fortsätt vara vara awesome, pirater!
Anna
————————
Anna Troberg
Partiledare

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


40 Responses

 1. Niklas Starow

  September 18, 2014, 17:28:18

  Se på kommunerna som gått framåt detta valet.
  Lund och Linköping är två exempel där vi växt.

  1. Robin Bergmark

   September 18, 2014, 19:02:13

   Känns det rimligt att gissa att det är på grund av att det bor väldigt mycket studenter i de städerna? Enligt SVT:s valundersökning hade ju “Övriga” lite mer än 2% bland förstagångsväljare, och jag kan tänka mig att PP var en relevant del av det.

   1. Anna Troberg

    September 19, 2014, 06:41:50

    Plus att man har lokala organisationer som lagt ner en massa tid på att kampanja och möta väljare. Det ger resultat. Utan gräsrötter som gör det klarar sig inget parti. :-)

    1. Kenneth Bom

     September 20, 2014, 06:40:10

     Känslan jag fick denna valrörelse, var att Piratpartiet än en gång har låtit Sverigedemokraterna leka ostört på Er arena, nätet. Jag har inte sett Er ute i valstugor, inte fått någon reklam i brevlådan osv. Ursäkta, men var f*n höll Ni hus, Kambodja?!?

     1. Anna Troberg

      September 20, 2014, 08:39:09

      Hej Kenneth!
      Alla de aktivister som hjälpt till har jobbat stenhårt på att göra exakt det du efterfrågar. Vårt problem har varit att de inte har haft sällskap av fler lika fantastiska aktivister. Vi har helt enkelt varit för få. Det är tyvärr som det alltid är: Många har åsikter om hur saker ska göras, men få ställer upp när det verkligen gäller. Så, kan vi räkna med din hjälp i nästa valrörelse? 😉

      1. Kenneth Bom

       September 20, 2014, 09:25:40

       Prova kvalitet framför kvantitet nästa gång?

       Nästa valrörelse är det slutlekt!

       MIS /Bom

       1. Anna Troberg

        September 20, 2014, 11:02:31

        Våra aktivister är av bästa möjliga kvalitet. De har jobbat stenhårt och målmedvetet under hela supervalåret. Trots att de hela tiden blivit ansatta av förståsigpåare utan vilja att själva hjälpa till. Mitt erbjudande kvarstår: Du är välkommen att hjälpa till. Vi kommer att vara ute på gator och torg och kampanja även under mellanvalåren. Det finns en plats för dig där. Är du beredd att ta den?

   2. Robert Lundkvist

    September 19, 2014, 16:37:17

    Kollar man på valdistriktsnivå kan man iaf här i Luleå se att PP både nu och tidigare haft stort stöd (tror det rör sig om ca 8-10%) i den stadsdel där de flesta studenterna bor.

 2. Pernilla Fyhr

  September 18, 2014, 19:11:24

  Hej!

  Det blir lite splittrade tankar från en rätt ny medlem som fortfarande försöker läsa av övriga medlemmars tankar.

  Partinamnet ser jag inga betänkligheter i. Visst kopplas det mest ihop med en fråga fast det är något man kan jobba för att förändra om man riktar in sig på det.

  Det jag däremot kan tycka är svårt att förhålla mig till är att man i flera frågor är väldigt oense, medlemmar sinsemellan. Det är kan ju vara bra och lyfter ofta frågor på ett bra sätt som gör att man kan komma fram till smarta lösningar. Men då många av dessa diskussioner sker på sociala medier ( vilket jag också gillar pga öppenhet) kan det vara förvirrande för många- det är inget man är van vid.

  Jag tror att man ska öka på de offentliga diskussionerna, ta frågeställningar på flera olika områden-poängtera mittenlinjen ( det är faktiskt där de flesta väljarna ligger) och visa upp tydligare hur brett man tänker i PP.

  Tror det handlar om att öka på närvaron i SoMe från vanligt folk, som röstar lila. Barnfamiljer, fabriksarbetare, forskare, etc etc etc.

  Det måste visas upp mycket mer tydligt än idag.
  De flesta jag känner hade ingen aning om var PP stod i olika frågor-förutom just att vi : citat: gillar piratkopiering.

  Och det är inte riktigt bra.

  I PP sitter många riktigt begåvade människor. Tror att man gemensamt skulle kunna skapa en riktigt bra och bred info ut. Som sprider sig till många.

  Om man inte vill vara ett enfrågeparti, måste vi ta de övriga diskussionerna lugnt, sansat och metodiskt.

  Ändra imagen men inte partinamnet.

  1. Anna Troberg

   September 18, 2014, 22:12:11

   Hej Pernilla!
   Jag tror att jag håller med dig om precis allt. :-)

  2. Henrik B

   September 19, 2014, 11:17:55

   §ska jag vara ärlig är det rätt få frågor vi är oense internt om. Men vi har haft en fantastisk förmåga att fortsätta prata om de nyansskillnader som finns, istället för allt vi är ense om, till och med när resten av det politiska Sverige bedriver valrörelse.

 3. FD. Svensson

  September 18, 2014, 20:07:57

  Har en för mig väldigt viktig fråga. Budgeten. Det spelar nästan ingen roll hur bra ett parti verkar om de inte kan visa upp en budget. Förstagångsväljaren går in på hemsidan, skriver in Budget i sökrutan och får inget svar. Jag vet varför, men vill ogärna tala om det.

  Som emma tog upp på sin blogg vore det bra om man visste vem som får beställa material från obetald arbetskraft. Någon från styrelsen sa att det är enbart ledningen som får göra det.
  Någonstans har du svarat på påhoppet från Amelia Andersdotter, vilket jag missat. Så för mig är det fortfarande ” sant “. Ditt första svar var så dåligt att jag förstod att du förmodligen inte hade tid att svara då. Tyvärr så satte sig svaret om din månadslön hårt i min hjärna. ” Det är inte jag som satt min lön “. Vad det nu har med saken att göra? I ett parti som lever på medlemmarnas bidrag förstår man att även om styrelsen / ledningen tycker man är värd en summa som inte ens lågavlönad familj kommer upp i, kan man tacka nej. Eller skänka tillbaka en stor del. Då jag nu inte har läst ditt riktiga svar ( det sägs att det finns ) skulle jag bli glad om du la in en länk här. Då har både jag och andra något att hänvisa till.

  1. Anna Troberg

   September 18, 2014, 22:03:45

   Hej FD. Svensson!
   Här kommer mina kommentarer:

   — Vi har mejlat ut information om hur man beställer gratis kampanjmaterial. Vi har också spridit denna information i våra sociala medier.

   — Ett litet parti utan partistöd har i princip inga möjligheter att sammanställa en seriös statsbudget. Det kan partier som sitter i riksdagen med allt vad det innebär av ekonomiskt och annat stöd göra.

   — Jag har svarat Amelia och det svaret hittar man här: http://www.annatroberg.se/2014/07/04/en-malvakt-ar-en-del-av-ett-lag/

   — Jag har aldrig svarat “det är inte jag som satt min lön”. Jag vet inte var du fått det ifrån. Jag har svarat det som står i bloggposten som jag länkade till här ovanför.

   1. FD. Svensson

    September 20, 2014, 21:57:40

    Det med materialet var det som någon beställde av Opassande / emma :-)annars känner jag väl till att man måste ha glömt att titta på sin mejlsida om man missat hur man beställer material. Där har du varit duktig på att påminna oss 😉
    Ska se om jag kan hitta var jag såg att du sa så om din lön.
    Tackar så mycket för länken, la genast ut den på G+ sidan.

    Längre ner är det någon som saknade Pp ute på torgen, något av det ska du inte ta åt dig av. Tycker du har varit väldigt duktig på att fixa intervjuer och liknande, vilket slår högre än att stå på ett tomt torg någonstans.

  2. Henrik B

   September 19, 2014, 11:29:15

   Om budget: Flera av mina gamla kompisar från den tid jag varit aktiv i SSU har varit inblandade i att göra sina respektive partiers budgetförslag. Att göra ett sådant kräver flera pers på heltid, som skolats in i arbetet. Så ingen chans förrän vi kommit in. Vad som däremot skulle ligga inom det möjligas gräns är att inför nästa val bestämma oss för att lyfta och prioritera ett begränsat antal krav, som de vi inte bara tycker i största allmänhet, utan skulle genomföra under den mandatperiod som kommer, om vi fick egen majoritet. De skulle man sedan kunna göra en överslagsberäkning av kostnaderna för, och sedan peka på ungefär vad man skulle behöva göra för att få råd med det.

   Om att beställa arbete av ideellt arbetande: Det är absolut inte så att bara ledningen får be alla våra ideella aktivister att göra saker. Varje aktivist har rätt att be vilken annan aktivist som helst om hjälp. Det emma pratade om var nog just den speciella hjälp just hon hade lovat ge med att designa kampanjmaterial inför valen, som behövde styras upp lite för att det inte skulle bli kaos.

   1. FD. Svensson

    September 20, 2014, 21:43:45

    Hej Henrik. Det här är tredje gången jag försöker svara dig men Chrome beta vill inte med den här sidan, prövar nu med ff beta istället.
    Vet inte varför du drar in SSU i det här. Jag var utbildningsledare i Nacka, vilket jag tycker är onödigt vetande.
    En ungefärlig budget kan de flesta göra. Gör man det på fritiden tar det naturligtvis lång tid, men det går. Nu var jag på om det här över ett år före EU valet, men inget har hänt. Mig veterligen är det ingen som frågat ens, om någon ville ställa upp.
    Har följt bloggen och sett att jag inte är ensam.

 4. Brunte

  September 18, 2014, 20:11:04

  Hej. Piratpartist här. Jag tror partiet måste byta namn för att kunna växa – på samma sätt som vänsterpartiet och SD fifflat till sig nya namn.

  /Brunte

 5. Ano Nym

  September 18, 2014, 21:20:12

  Jag tror att piratfrågorna är för kontroversiella för att vanliga väljare ska våga prata om dem. Själv har jag slutat sedan jag fick ett nytt jobb, med en chef som nog skulle slänga ut mig med huvudet före om han fick reda på hur jag röstat. Sedan har ni joinat “Kom till Sverige allihop, och lev på vår bekostnad”-gruppen, som i princip alla andra riksdagspartier är med i. Det är det orubbliga i det som gör att SD går framåt, och jag känner många som skulle hata mig för det om de kände till er breddade politik och hur jag röstat. En till svensk ger inte per automatik ett nytt arbetstillfälle. Vi borde bara ta emot de som behöver det mest.

  Jag röstade på er eftersom integritets-, yttrandefrihets-, och demokratifrågorna väger tyngre än ekonomi, skola, jobb, m.m. Hellre svårt ekonomiskt i en demokrati än bra ekonomi i en totalitärfascistisk diktatur.

  1. Anna Troberg

   September 19, 2014, 06:40:27

   Hej Ano Nym!
   Jag skulle vilja säga att vi joinat: “Vi som har lite hjärta och inser att vi faktiskt har det förspänt och kan hjälpa andra”-gruppen. 😉 Men, det är en diskussion som är en smula OT i den här tråden.

 6. Peter T

  September 19, 2014, 00:50:19

 7. Robert Pelli

  September 19, 2014, 04:24:21

  Ett par spontana saker.

  Jag tycker den breddning av politiken som skett inom partiet är något positivt.
  Tillhör den delen medlemmar som tyvärr får jag väl erkänna försvann från partiet ett år då jag kände att vi bara stog och trampade utan att erbjuda något mer svar än våra kärnfrågor.

  Att vi nu kan erbjuda ett svar på en bredare mer komplett politisk agenda är något som är absolut nödvändigt för att kunna fånga fler väljare enligt mig.

  Det har dock resulterat i ett par negativa följder tyvärr.
  1. De vilka initialt stött oss känner sig inte tillräckligt försäkrade om att vi inte önskar sälja ut våra kärnfrågor för att erhålla poäng i någon annan fråga.
  2. Vi har en front utåt vilken är ganska splittrad. Jag tycker visserligen transparensen inom partiet är mycket positiv. Likaså att medlemmarna tillåts ha egna åsikter fria från partiet.
  Dock så bör man enligt mig alltid utåt ha en klar linje att följa i alla frågor från allmänheten utan käbbel och diskussion vid tillfället annars riskerar man att tappa väljare och folks förtroende. Hur skall de kunna styra, de kan ju inte ens komma överens med sig själva?
  3. Denna breda politiska grund och det lyft som skett har långt ifrån tillräckligt kommunicerats ut till väljarna vilka fortfarande tror oss vara ett rent missnöjes och enfråge parti.

  Sen hade jag i valtider önskat tätare uppdateringar av vår hemsida.
  Gärna med kommentarer och reaktioner på de partiledardebatter vilka gått av stapeln.
  Väljarna söker sig ej till bloggar o.s.v. de söker sig till vår hemsida om de söker sig någonstans alls.

  Sen, jag kan ha missat detta helt, men jag hade efterlyst en kampanj a’la Åkesson.
  Att partiledaren spenderade en bra bit av ett sådant här valår med att åka ut i städer och prata politik samt visa upp partiet vid annordnade möten oavsett om en lokalförening finns på orten eller inte.

  Bara några spontana tankar.

  1. Anna Troberg

   September 19, 2014, 06:38:45

   Hej Robert!
   Vad det gäller breddningen, så har du helt rätt. Vi har inte nått ut med den ordentligt till väljarna. Det tar helt enkelt tid. Jag såg någon filmsnutt med en miljöpartist för ett tag sedan och hen var så glad över att partiet äntligen inte bara sågs som ett enfrågeparti. Det sätter saken lite i perspektiv. Det tar tid att få folk att se att man har mer att erbjuda. Så, vi kommer att jobba vidare med det. :-)

   Angående hemsidan, så handlar det om två saker: Människor vände sig i den här valrörelsen främst till våra sociala medier, främst vår Facebook-sida för att få information och svar på frågor. Därför lade vi det mesta av de resurser vi hade på att ta hand om den sidan (+Twitter och Google+) och skickade dem ofta via länkar till vår information om politik på hemsidan. Vi har en ganska begränsad grupp som hjälper till med det här arbetet och så länge det inte blir fler som kliver fram och vill hjälpa till när vi ber om hjälp, så kommer vi inte att kunna göra mer.

   Det stämmer att jag reste mer i EU-valskampanjen än i riksdagsvalskampanjen. Under EU-valskampanjen reste jag runt i tre veckor. Det var mycket trevligt att träffa pirater, men det gav inte speciellt många möten med väljare och i princip ingen media. Det innebar också att andra viktiga arbetsuppgifter inte hanns med när jag var på resande fot. Inför riksdagsvalet skickade ledningen därför ut information till lokala organisationer om att jag var tillgänglig för besök under förutsättning att de arrangerade något där det fanns möjlighet att möta väljare och att det hela spikades senast en vecka före. Det var få som anmälde intresse och ännu färre som uppfyllde de krav vi ställt. En riktig partiledarturné kräver helt enkelt mer resurser än vad vi kunde uppbringa den här gången.

 8. Joackim

  September 19, 2014, 09:27:00

  Hej Anna

  När ett val går dåligt måste man tänka om. Personligen tror jag det gick dåligt för att PP saknar en stark politisk profil utåt. Man har för få skiljefrågor.

  Efter att ha följt PP på FB ett tag innan EU-valet tycker i alla fall jag att de mest träffsäkra orden om ”vilka PP egentligen är” går att sammanfatta med orden ”Inte SD feat. Internet”. Det är såklart en mer eller mindre lustig generalisering men likväl exakt de orden jag skulle välja för att karraktärisera PP’s profil om jag bara hade fyra ord. Det är för tunt.

  Det behövs politiskt mod. Skiljefrågor. Numer har vi inte heller mandat att förlora.
  Om Joackim Ohlsson fick bestämma skulle möjligen dessa frågor vara Front and Center.

  * För en övergång till E-demokrati och Flytande Demokrati. Du är framtiden!
  * För en avkriminalisering av cannabis. Kriget emot droger slutar här!
  * För kärnkraft och utvecklandet av icke fossila kraftkällor. Framtidens miljöutopi.
  * För legalisering av prostitution. Sätt makten i sexarbetarnas händer.
  * För en svensk adaptering av det Finska skolsystemet. Lillebror knows some shit!
  * För ett försvar med en huvudsaklig humanitär doktrin, eventuellt med en frivilligkår värnpliktiga. Ett internationellt åtagande vi kan vara stolta över.

  Min fråga (mina frågor) är egentligen hur du ställer dig inför dessa? Finns det rörelse i dessa frågor i PP eller kommer nästa val gälla FRA och rätten till privatliv igen?

  /Joackim

  1. Anna Troberg

   September 19, 2014, 09:38:03

   Hej Joachim,
   jag skulle vilja påstå att PP redan har tänkt om, men att vi inte nått ut med det än. Vi är fortfarande ett enfrågeparti i folks ögon även om vi inte alls är det i realiteten. Jag tror inte heller att en enskild fråga kommer att rädda oss. Jag tror att våra gräsrötter kommer att göra det. Det som saknas är nämligen inte bra politik, utan aktivister. De vi har är fantastiska och jobbar ihjäl sig. Jag skulle vilja att de fick sällskap av fler. För att det ska kunna hända måste vi skapa en arbetsmiljö som inte aktivt skrämmer iväg bra folk. Det är en utmaning, men en utmaning vi måste ta oss an för att överleva.

   1. Joackim

    September 19, 2014, 10:44:26

    Jag tror inte heller en enskild fråga kommer rädda PP. Det var bland annat därför jag föreslog flera stycken saker.

    Om gräsrötterna måste bli fler måste partiets politik engagera fler till att bli aktivister. Uppenbarligen engagerar partiets politik inte tillräckligt idag. Mina förslag finns det eldsjälar för. Och i mina ögon passar dessa frågor som handen i handsken på ett modernt PP.

    Ser fram emot att se hur PP tänkt om. När går partiledningen ut med det?

    /Joackim

 9. Per "wertigon" Ekström

  September 19, 2014, 10:20:04

  Hej Anna!

  Problemet som jag känt det är att antalet aktivister sinar mer och mer, samt att det inte finns resurser för en återuppbyggnadsprocess. Partiet måste börja hitta fler aktivister som kan ta tag i det hela, helt enkelt. Det spelar ingen roll att vi har världens bästa politik, om inte vi kan nå ut till fler.

  Därför tror jag vi måste börja starta i att åter bygga upp en awesome aktivistorganisation under 2014-2015, och aktivt börja använda den i slutet på 2015. Vi är nu i rena aktivisttal lägre än någonsin, och därför måste vi nu påbörja mobiliseringen.

  Ang. breddning anser jag att den skall fortsätta – och vi bör ha någonting att säga till om om de 25 största väljarfrågorna.

  1. Anna Troberg

   September 19, 2014, 11:44:37

   Hej Per!
   Jag är enig. Nummer ett är att behålla de aktivister som vi lockar till oss. Det finns tyvärr en liten grupp som aktivt saboterat våra möjligheter där genom att skrämma iväg folk i parti och minut genom att vara mer eller mindre sexistiska, homofoba och främlingsfientliga. Dvs, allt det som partiet som helhet INTE är. Det måste få ett slut.

   Vi måste också fortsätta att jobba mot en annan osund del av partikulturen, och det är att alla våra fantastiska aktivister som är ute och jobbar för partiets bästa tyvärr ofta tvingas göra det samtidigt som det sitter “pirater” vid sidan om och kritiserar allt de gör under mobbningslika former. Även detta måste få ett slut. Det har kostat partiet oerhört många bra aktivister och säkerligen även väljare.

   När vi kommit tillrätta med detta ska vi göra krafttag för att locka till oss fler aktivister. Gör vi det i omvänd ordning lägger vi ner tid och energi på att hitta aktivister som sedan skräms iväg.

   1. FD. Svensson

    September 21, 2014, 05:05:28

    Hej igen Anna :-)
    Just den gruppen skrämde iväg mig, då jag trodde att de tilhörde den inre kretsen. Att säga att man är feminist var som att rita en måltavla på sig.
    Blir väldigt glad om det finns ett sätt att utesluta folk som inte tänker på partiets bästa. De bråkade ju även med folk som bara var nyfikna på partiet.
    Som enbart medlem kände jag att jag inte hade någon makt att säga åt dem. Var borta i ett drygt halvår. Det var svårt då jag är ett fan av opassande.se/ emma/ MA Det var hon som lurade in mig i partiet

 10. Peter Lamperud

  September 19, 2014, 13:39:14

  Jag ska försöka sammanfatta lite tankar som jag har kring allt detta.

  -Namnet-
  Jag tror inte namnet varken gör så mycket till eller ifrån, där borde man istället lägga vikt vid att förändra bilden som förknippas med namnet. Vi är inte längre ett parti som enbart förespråkar fri fildelning och mindre mängd massövervakning. Behöver inte säga så mycket mer om den saken imho.

  -Politisk Budget/Ekonomi-
  I vanlig ordning så sopas vi undan som ett “reéllt alternativ” eftersom vi inte har en budget att kompletera våra förslag med. Det är dock inte ett alternativ att ta fram ett fullständigt förslag, vi har helt enkelt inte resurserna att ta fram en fullstor budget, tyvärr.
  Det vi dock skulle kunna göra är som många föreslagit innan mig, att ta fram mer riktade ekonomiska förslag. Helt enkelt berätta mer i detalj om vad vi har för förslag till finansiering till de viktigaste reformförslagen vi lägger fram.
  Därtill skulle jag vilja se att vi hade en ekonomipolitisk talesperson. Någon som har hyfsat bra koll på hur nationalekonomi fungerar och som för sig bra utåt som representant för partiet. Vi kommer bli tagna på mer allvar om vi visar att vi faktiskt lägger ner energi på det området.

  För övrigt ska väl också tilläggas att F! så när tog sig hela vägen in i riksdagen, utan att ha presenterat en färdig budget. Man kom ju tom. undan med uttalanden som närmast kunde tolkas som “orka räkna på det där, kan ni inte bara tro oss”. Så go figure, vi står inte och faller med ett fullskaligt budgetförslag :)

  -Fler som syns utåt-
  Jag tycker personligen att Anna gör ett bra jobb med att synas och höras. Det blir dock tydligt med facit i hand att inte ens Anna är en superhjälte av de mått som behövs för att kunna synas, höras och uttala sig i samband med precis ALLT som händer i det politiska landskapet. Jag tror vi behöver se över vilka områden som vi ska fokusera mest på (några är ju redan mer uppenbara än andra) och sedan försöka fördela ut arbetslasten att ha koll på och uttala sig inom dessa områden.
  Det är när vi jobbar tillsammans på det här sättet som vi verkligen kommer kunna ta större steg frammåt. Den här typen av arbetsfördelning skulle dessutom lyfta bort en hel del av den, i min mening, fullständigt obefogade kritiken mot Anna att allt som går fel eller mindre bra alltid är hennes fel. Anna är givetvis som partiledare den ytterst ansvariga, men allt är inte hennes fel när saker inte går vår väg!

  -Våga vara unika, men våga även vara som andra partier-
  Vi har en styrka i att vi vågar lyfta frågor som andra partier inte tar i med tång. Tyvärr ser jag också en svaghet i att vi många gånger går ett par steg för långt, bara för att inte vara som de mer etablerade partierna. Jag tycker ett praktexempel är årsmötesformen. Det är brilljant att ha den i onlineform, men man lyckas också ta det några steg för långt genom att inte koppla det till någon form av AFK-träff (just detta exempel är ju redan löst inför framtiden, vilket jag tror kommer bli grymt bra).

  Jag ser en stor möjlighet i att utnyttja vår unikhet inför framtiden. Vi kan vara motpolen som vågar ta diskussionen med den ökade viljan att stänga våra gränser. Vi behöver inte vara rädda för att bli stämplade som politiskt inkorrekta som tar integrationsdebatten, den stämpeln har vi redan på grund av annan politik vi för. Låt oss utnyttja detta och “ta fighten”.
  PP står för öppenhet gentemot alla, en inkluderande politik där alla får chansen. Använd det mer för att vinna politiska poäng! Vi får inte bli rädda för att spela ett politiskt spel som handlar om att plocka pluspoäng, i slutändan är det dessa pluspoäng som ger oss fler röster.

  Kommer säkert komma på mer saker som snurrar i huvudet, men jag måste ju passa på att jobba lite idag också och inte bara idka politiska diskussioner! 😀

  Tack för mig!

 11. Torvik

  September 19, 2014, 18:46:01

  Kort skulle jag säga att vi syns för lite. Har ett jobb som för mig runt i många städer och då inte bara för att åka igenom dom, utan jag jobbar i dom medans jag är där. I alla dom städer så har jag inte någon gång sett pirater ute på nått torg när alla andra partier har varit representerade. Har heller inte sett nån affisch eller liknade va uppsatt me några budskap alls bland andras partier. Har sen varit på 6 marknader under sommaren o fört diskussioner med olika partier och inte heller där sett några pirater.

  Tror vi skulle må bra av att få upp aktiviteten en del igen men samtidigt då se till landsbyggden. Visst finns massa studenter i storstäder o så men i det stora hela så ger det alldrig tillräckligt om det bara syns där.

  Sen visst jag kanske låter konstig och jag vet att jag missade senaste medlemsmötet. Men för mig så känns valsedeln lite opersonlig. Hade velat se var folk kommer ifrån i landet för att se vilken spridning som finns bland piraterna. För en massa ståtliga titlar får mig bara till o tro att det är massa hippies och storstadssnobbar imellanåt. Samt att från den lista som finns så är det bara 5 namn jag känner igen.

  Finns mer jag skulle skrivit med börjar hata min platta just nu.

  1. Anna Troberg

   September 19, 2014, 23:07:22

   Hej Torvik!
   Ja, du har helt rätt. Vi behöver synas mer. Och för att göra det behöver vi fler aktivister. De vi har är fantastiska och jobbar stenhårt, men de behöver sällskap av fler. Vi måste först skapa en arbetsmiljö som aktivister vill vara kvar i. Just nu skräms många i väg av att ett litet fåtal inte förstår vad det innebär att ta hand om varandra. När vi kommit en bit på vägen med det kan vi gå ut och värva fler aktivister. Men, det måste ske i den ordningen. Om inte, så lägger vi bara energi på att värva folk som kommer att skrämmas iväg. Det är lite kontraproduktivt.

   Vi tog fram en central valsedel som användes på de flesta ställen runt om i landet. Den röstades fram av medlemmarna. Däremot kan jag hålla med dig om att det kanske blev lite overkill med alla fancy smancy titlar. Det tar vi med oss till nästa gång. :-)

   Var snäll mot din platta. 😉

 12. Markus

  September 19, 2014, 18:55:48

  Några tankar från en som den här gången stoppade när en blank valsedel i kuveret trots att jag röstat pirat i de tre föregående valen.

  – Partiet har hel enkelt rört sig alltför långt vänsterut och bort från ett decentraliserad samhällsyn för att det längre skulle vara tänkbart för mig att lägga min röst på. Och då tänker jag främst allt som partiet vill att ska vara gratis: gratis lön och gratis kollektivtrafik. Man glömmer helt att det är i slutändan alltid någon som betalar.

  Vad jag saknar i svensk politik är ett frihetligt mittenparti med en decentraliserad samhällssyn.

  1. Anna Troberg

   September 19, 2014, 23:02:25

   Hej Markus!
   Partiets politiska inriktning bestäms av medlemmarna på våra medlemsmöten. Så, om man känner att partiet går åt ett håll man inte känner sig bekväm med, så finns det goda möjligheter att påverka. :-)

  2. Per "wertigon" Ekström

   September 20, 2014, 01:12:16

   Hej Markus.

   Som Anna skriver så är det bara att vara med och påverka på våra medlemsmöten om du anser att partiet rör sig i fel riktning. Angående dina två punkter dock;

   1. Det är ingen som föreslår gratis kollektivtrafik. Däremot finns det förslag på 100% skattefinansierad kollektivtrafik, och där kan man exempelvis läsa på planka.nu hur man kan finansiera detta. I dagens läge verkar det som att ex. Stockholmarna skulle tjäna på skattefinansierat (då de skulle betala betydligt mindre i höjd skatt vs ingen avgift för månadskort).

   2. Frågan om medborgarlön är tung, och alla variabler finns ännu inte på bordet, men det är ju i stort sett en ersättare för bidragssystemen i mångt och mycket. Redan där finansieras ju en stor del av utgifterna. Piratpartiet anser ju även att en modell med negativ inkomstskatt är att föredra och dessutom fullt realistisk att finansiera utan att höja på skatten (iaf inte mycket).

   Men, bägge förslagen är fortfarande nya, obeprövade och kontroversiella, och är långt ifrån färdigdebatterade. Vill du se en ändring är det nu du bör försöka få till den.

 13. Staffan Stalledräng

  September 20, 2014, 07:37:48

  Hej Anna,

  Det kanske är en lite allmän fråga men iaf: Jag har läst igenom en hel del av piratpartiets politik och vad gäller fildelningsfrågan så står det “Samhället ska uppmuntra fri, icke-kommersiell inhämtning, nyttjande, förädling och spridning av kultur.” Det näms i praktiken inget om mjukvara (dvs programs/spel/etc) och jag undrar om det är samma inställning som gäller för det?

  Mvh,

  Staffan

  1. Per "wertigon" Ekström

   September 20, 2014, 09:18:26

   I grund och botten

  2. Per "wertigon" Ekström

   September 20, 2014, 09:34:36

   I grund och botten så finns det två dimensioner för PPs politik vad gäller mjukvara.

   Dels har vi stödet för fri mjukvara, av förklarliga skäl. Vi anser att fri mjukvara bör användas i så stor utsträckning det är möjligt i offentlig regi pga diverse fördelar som lägre kostnader, synergieffekter, mjukvara anpassad för verksamheten istället för verksamhet anpassad för mjukvara osv.

   Men sedan finns ju såklart även upphovsrättsfrågan. Ett bättre sätt att förstå PPs politik på området, är att tänka så här – Vi vill att inkomst inte ska regleras genom kopior utan genom de intäkter som kan härledas till ett verk. Vid ickekommersiell fildelning finns det inga sådana intäkter alltså bör det vara fullt tillåẗet. Detta sträcker sig, såklart, även till mjukvara.

   1. Staffan Stalledräng

    September 20, 2014, 16:58:59

    “Vi vill att inkomst inte ska regleras genom kopior utan genom de intäkter som kan härledas till ett verk.”

    Jag undrar om du kan utveckla detta lite? Om någon gör ett spel och säljer då är det ända sättet att få inkomst från detta just på att sälja x antal kopior.

    1. Per "wertigon" Ekström

     September 20, 2014, 19:27:37

     Det finns ett antal nya/nygamla modeller; crowdfunding, reklam i spelet, microtransaktioner/DLC för att nämna några.

     Om man dock tvunget skall sälja spel som handflatestora runda plastbitar med hål i ja då ska upphovsmannen ha betalt. Du får ju in intäkter. Säg att du som upphovsman har rätt till 5% av alla intäkter som man direkt kan härleda till ditt verk. Det betyder att om jag säljer ett spel för 100 kr så skall du ha fem kronor av dessa. Däremot så kan jag ge min brorsa en kopia av ett spel helt gratis, och då har du såklart rätt till 5% av alla 0 kr.

     Jag och resten av partiet är övertygat om att den modellen är betydligt mer effektiv i den digitala tidsåldern, än att försöka hålla koll på att varenda liten mobiltelefon, dator, skrivare och dvd-spelare är laglydiga.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *