Pages

Categories

Search

 

Nu är du motståndet – inte riksdagen

Nu är du motståndet – inte riksdagen

by
September 19, 2014
F1, Politik
9 Comments

Det läggs med rätta ner mycket energi på att förfäras över det faktum att många valde att lägga sina röster på SD. Diskussionen behöver dock fördjupas och ges ett längre tidsperspektiv. Valresultatet betyder nämligen inte bara att nära 13% vill att det går bra för SD här och nu. Det betyder också att över 85% av väljarna – oftast ovetandes – lade en röst som hjälper till att bygga SD:s våta dröm. Vi måste tala om båda, inte bara om det ena.

Det slutgiltiga valresultatet kom alldeles nyss och ser ut så här. Vill man grotta ner sig i detaljer kan man göra det på Valmyndighetens hemsida.

resultat14

Detta är dystra staplar. SD får nära 13%. De som förutom SD på olika sätt aktivt stödjer uppbyggnaden av en massiv övervakningsapparat – M, C, FP, KD, S – får över 70%. De partier som åtminstone på pappret motsätter sig övervakningssamhället – MP, V, F! – får strax över 15%.

Vi vet redan att Stefan Löfvén stänger ute V från sin regering. Det betyder att V marginaliseras och knappast kommer att kunna sätta fokus på integritetsfrågor om de vill se resultat för den politik de driver. MP kommer att vara ett litet parti i en svag regering. Inte heller de kommer att kunna kosta på sig att ta fokus från miljöfrågorna om de vill kunna presentera politiska resultat i nästa valrörelse.

Sedan har vi F!. De kom visserligen inte in den här gången, men dock. Visste du att de vill omarbeta FRA-lagen och skrota den svenska implementeringen av datalagringsdirektivet? Antagligen inte. Jag har aldrig hört någon av deras representanter säga pip om det. Tyvärr tror jag inte att vi kommer att få höra det i framtiden heller. Även deras fokus ligger någon annanstans.

Det finns naturligtvis en teoretisk möjlighet att C när de befinner sig i opposition börjar ta sitt integritetsmanifest på allvar, men det spelar mindre roll. Man har redan visat att man gärna offrar integritetsfrågorna om det finns något annat att vinna.

I klarspråk betyder det under de kommande fyra åren i princip inte finns något motstånd mot övervakningssamhället inne i riksdagen. Det kommer bara att finnas några få engagerade riksdagsledamöter, som ett par, tre partier kan använda som integritetsalibi, men det är allt. De kommer inte att kunna göra någon reell skillnad.

I ett längre perspektiv betyder det också att SD – ett totalitärt parti som saluför illa dold rasism, homofobi och misogyni – potentiellt får vårt fria samhälle på ett silverfat att göra vad de vill med i framtiden.

Det räcker nämligen inte att bara fördöma SD:s unkna åsikter och kasta käcka slagord om att rasisterna ska ut ur riksdagen omkring sig. Det kräver ett helhetstänk både i det politiska arbetet och i det granskande arbetet.

Riksdagspartierna måste skapa attraktiva politiska alternativ. SD:s politik måste bemötas seriöst och med alternativ. SD levererar enkla låtsaslösningar på ett lättillgängligt sätt. Erbjud verkliga lösningar på ett lika lättillgängligt sätt. Förutsätt inte att andra inte tar SD på allvar bara för att ni själva inte gör det. Det har visat sig vara en mycket kontraproduktiv väg.

Politiker måste också inse att de måste försvara, inte försvaga, samhällets skyddsfunktioner. Det är så lätt att till exempel kräva demonstrationsförbud för rörelser man inte sympatiserar med och så svårt att inse att deras rätt att demonstrera är ett tecken på att vår demokrati än så länge är vid ganska god vigör. Det är inte när idioter demonstrerar som vi ska vara rädda. Det är när idioter inte tillåts att demonstrera som vi ska vara verkligt rädd. Det är nämligen alltid någon annan som bestämmer vem som är en idiot. Nästa gång kanske det är du som är idioten som inte får demonstrera.

De som granskar måste även de lyfta blicken. Ja, det är gräsligt att en kommunpolitiker i XXX-stad skriver rasistiska kommentarer på nätet. Det ska granskas, men gör det gärna utan att ta hjälp av medborgargarden med egna agendor.

Man måste också granska de andra partierna, de som glatt smider verktyg som sakta men säkert bygger ett övervakningssamhälle. De säger att de skapar trygghet, men i själva verket skapar de förutsättningarna för att ett parti som SD i framtiden ska kunna omvandla sina inhumana åsikter till en reell hetsjakt på alla som inte passar in i deras norm. I en värld där Storebror ser oss kan ingen gömma sig undan sina förföljare.

Alla som röstar på SD är inte rasister, men det förminskar inte det gräsliga faktum att SD är ett parti har synnerligen bruna och totalitära rötter. Det förminskar inte heller det gräsliga faktum att nära 13% uppenbarligen har tillräckligt rymligt samvete för att rösta på dem i alla fall. De kan inte skylla på att de inte vet. SD rötter är väldokumenterade av media.

Alla som röstar på de andra riksdagspartierna är inte övervakningsvurmare, men deras röster kommer ändå att vara byggstenar i Storebrors dystopiska bygge. Huruvida deras samvete är rymligt nog för detta förtäljer inte historien. De kan nämligen, till skillnad från de som röstade på SD, enkelt skylla på att de inte hade en aning.

När politiker enas om att hålla tyst och media låter dem hållas så är det faktiskt fullt möjligt att i en demokrati sakta men säkert bygga ett totalitärt samhälle helt under radarn på väljarna.

Det finns inget motstånd mot detta i riksdagen. Media kommer inte att hjälpa till. Det är du som måste dra linjen i sanden och säga stopp.

Du är motståndet. Engagera dig!

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


9 Responses

 1. Mackan Andersson

  September 19, 2014, 18:29:31

  “If you are hearing this, you are the resistance.”

 2. Johnny B

  September 19, 2014, 20:20:51

  Give them what they want and they will go away

 3. Gustav Tällberg

  September 19, 2014, 21:21:10

  Jag skrev just en insändare om det Indect där jag tog upp precis de saker du tar upp i denna bloggpost. Vi får se om Dalarnas Tidningar väljer att ta med den… 😉

  1. Anna Troberg

   September 19, 2014, 23:00:59

   Hej Gustav!
   Du är fantastisk! :-)

   Och ni som inte känner Gustav ska veta detta: Min mamma har de tidningar som brukar publicera Gustavs insändare. Varje gång det kommer en ny kopierar hon den och skickar den till mig. Så, vid det här laget har jag en präktig bunt insändare på skrivbordet som Gustav har skrivit. En person kan göra skillnad och Gustav är en sådan person. :-)

   1. Albin Thorning

    September 21, 2014, 04:47:33

    Snyggt :)

  2. Kloker

   September 27, 2014, 01:40:59

   Heja Gustav!

 4. Elektronikhackern

  September 20, 2014, 21:42:14

  Bilden illustrerar situationen mycket bra. Det finns inte så mycket motstånd som man tror. I piratrörelsen är de flesta uppgivna och rädda att visa sig på grund av utvecklingsriktningen, på bilden finns 17 tydligt synliga motstånd. De gröna komponenterna är sannolikt spolar allihop (orimliga värden på de synliga färgkoderna), de gula är kondensatorer och den svarta är antingen en diod eller en ferritkärna på en tråd.

 5. FD. Svensson

  September 21, 2014, 05:26:17

  Nu röstade jag på vänstern som tydligt sagt till att de är emot den övervakningen sossarna började med. Jag vågade inte rösta på Pp för vi hade bara 1,9% i Växjö efter EU valet. Det är också det enda parti som tänker ungefär som oss i den frågan.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *