Pages

Categories

Search

 

Sveriges nya regering – mer batong, mindre IT, diffus kultur

Sveriges nya regering – mer batong, mindre IT, diffus kultur

by
October 3, 2014
F2, Politik
24 Comments

Nu på morgonen har Stefan Löfven presenterat Sveriges nya regering. Den kommer naturligtvcis att stötas och blötas i alla möjliga sammanhang, men jag tänkte slänga i väg några snabba tankar kring några av de nya ministrar som hanterar områden som Piratpartiet arbetar mycket med.

Vår nye justitieminister heter Morgan Johansson (s). Det betyder att vi kan räkna med mer batongpolitik på det området. Johansson är en man med hårda nypor som gillar övervakning. Han har bland annat frontat Socialdemokraternas överenskommelse med Alliansen om att öppna FRA-butiken för Säpo och Rikskriminalen. Johansson är även migrationsminister. Det är en smula komplicerat med tanke på hans bagage i frågan. Han stöttade till exempel Ilmar Reepalus förslag om temporära medborgarskap ända tills det blev ett jäkla liv om det och han tvingades backa med svansen mellan benen.

Kulturministern är en överraskning. Alice Bah Kuhnke (mp) har tidigare varit generaldirektör för ungdomsstyrelsen och suttit i Dramatens styrelse, men jag kan inte påminna mig om att jag sett henne kliva fram i den kulturpolitiska debatten. Det gör det svårt att här och nu säga vad den här utnämningen kommer att innebära för kulturen. Det kommer naturligtvis att finnas gott om tid för Bah Kuhnke att framöver slå fast vad hon vill göra, men nog hade det varit bra att få en kulturminister som gjort ett visst avtryck i den kulturpolitiska debatten redan innan hon blev minister.

Tidigare har man klumpat ihop kultur och idrott i en minister. Nu skiljer man på det. Istället klumpar man ihop kultur och demokrati. Det är en kombination som gifter ihop sig mycket bra. Kultur och demokrati går hand i hand.

Efter åtta år av Björklunds katedervurmande känns Gustav Fridolin (mp) som en frisk fläkt på utbildningsministerposten. Han har en mer modern syn på utbildning. Han har dessutom erfarenhet av läraryrket och i en tid där allt fler politiker saknar praktisk erfarenhet av det de jobbar med är det naturligtvis ett plus.

Sedan får man kanske fundera en smula på varför man tar bort EU-ministerposten. Det hela ska skötas av utrikesdepartementet och hamnar därmed under den nya utrikesminister, Margot Wallström (s). Bra eller dåligt? Det återstår att se.

Slutligen noterar jag att det inte längre finns någon IT-minister. I den bästa av världar borde naturligtvis IT-frågor bakas in i alla områden, men vi lever inte i en perfekt värld. I en tid där IT-frågor är centrala är det oerhört viktigt att systematiskt och långsiktigt lyfta IT-frågor. Det kommer onekligen att bli problematiskt när det inte finns någon som är ansvarig för detta. Detta innebär naturligtvis också att det faller ett tungt ansvar på oss andra att fortsätta lyfta dessa frågor.

UPPDATERING: På Miljöpartiets hemsida anges Mehmet Kaplan som IT-minister. Det är inte information som givits av statsministern under dagen, så hur som helst, så får man nog anse att det är en nedprioritering av frågan.

Här är den fullständiga listan över Sveriges nya regering. Diskutera gärna den i kommentarsfältet.

Stefan Löfven (S) – statsminister
Åsa Romson (MP) – klimat- och miljöminister samt vice statsminister
Margot Wallström (S) -utrikesminister
Morgan Johansson (S) – justitieminister
Anders Ygeman (S) – inrikesminister
Isabella Lövin (MP) – biståndsminister
Peter Hultqvist (S) – försvarsminister
Annika Strandhäll (i dag ordförande i fackförbundet Vision) – socialförsäkringsminister
Gabriel Wikström (S) – folkhälsa-, sjukvård- och idrottsminister
Åsa Regnér (tidigare bland annat generalsekreterare för RFSU) – barn, äldre- och jämställdhetsminister
Kristina Persson (S) – strategi och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete
Magdalena Andersson (S) – finansminister
Per Bolund (MP) – finansmarknads- och konsumentminister
Ardalan Shekarabi (S) – civilminister
Gustav Fridolin (MP) – utbildningsminister
Aida Hadzialic (S) – gymnasie- och kunskapslyftsminister
Helene Hellmark Knutsson (S) – högre utbildning- och forskningsminister
Ibarahim Baylan (S) – energiminister
Mikael Damberg (S) – närings- och innovationsminister
Mehmet Kaplan (MP) – bostads- och stadsutvecklingsminister
Anna Johansson (S) – infrastrukturminister
Sven-Erik Bucht (S) – landsbygdsminister
Alice Bah Kuhnke (MP) (generaldirektör för Ungdomsstyrelsen) – kultur- och demokratiminister
Ylva Johansson (S) – arbetsmarknadsminister.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


24 Responses

 1. Elin Andersson

  October 3, 2014, 10:52:12

  Jag tycker det är asfett med Alice Bah Kunke! Instämmer att det är oklart vad hon vill i kulturdebatten men som generaldirektör för myndigheten tidigare känd som ungdomsstyrelsen tycker jag att hon har varit vettig och hon har i alla fall gjort gott intryck på mig i den rollen. Fick höra henne berätta om sina tidigare erfarenheter i civilsamhället och hon verkar vara en genuin civilsamhällare.

  Men instämmer – ingen EU-minister eller IT-minister? Vad i helvete?

  1. Anna Troberg

   October 3, 2014, 10:59:22

   Hej Elin!
   Jag är helt enig med dig om att Bah Kuhnke gjort ett gott intryck i andra roller. Jag saknar bara utspel i kulturdebatten, så att jag vet vad man kan vänta sig i den här rollen. Men, som sagt. Det lär vi ju få se. Ska bli spännande! :-)

  2. Fredrik Rubensson

   October 3, 2014, 11:05:18

   Osäker på om det är så bra med en IT-minister. Det känns lika dåligt som att ha IT-avdelningar. Alla ministrar måste vara IT-ministrar numera. Det är liksom en disciplin som är en förutsättning för allt annat.

   1. Anna Troberg

    October 3, 2014, 11:17:23

    Hej Fredrik!
    Ja, jag är egentligen helt enig med dig, men tyvärr är inte alla ministrar IT-ministrar. MEN, nu ser det ut som om Mehmet Kaplan möjligen kan vara IT-minister. Statsministern har inte sagt något om det, men det står på MP:s hemsida. Så, om vi har en IT-minister, så är det uppenbart att frågan hursomhelst nedprioriterats.

    Och sedan ska man alltid komma ihåg att alla ministrar är beroende av vilken budget de får och det återstår att se.

 2. Mikael Puusaari

  October 3, 2014, 11:28:51

  Jag tycker att det är självklart att ha en specialiserad IT-minister precis som jag tycker att det är viktigt att det finns IT-avdelningar. Det skulle vara galet om företag och statliga instanser skulle låta vem som helst ta hand om databasmiljöer t.ex, de är ofta väldigt komplexa och känsliga.

  Vet inte om det var så Fredrik menade, inlägget var väldigt diffust tycker jag, men en minister som är väldigt insatt i det denne arbetar med tycker jag är en förutsättning för IT i ett samhälle där nästan allt numera handlar om just det. Det går inte att förutsätta att alla andra ministrar ska bli experter inom området och samtidigt kunna sköta sina andra områden på ett väldigt bra sätt.

 3. Jerker Montelius

  October 3, 2014, 11:39:19

  “Alice Bah Kuhnke blev tidigt känd för svenska folket som programledare för SVT:s barnprogram Disneyklubben. Hon har ingen tidigare erfarenhet av partipolitik.”

  Känns spontant som den bästa ministerutnämningen.

  1. Anna Troberg

   October 3, 2014, 11:50:04

   Nå, Jerker. Du kanske skulle göra lite mer research och kolla på hennes övriga meriter. Hon har till exempel varit generaldirektör för ungdomsstyrelsen och suttit i Dramatens styrelse.

   1. Jerker Montelius

    October 3, 2014, 16:19:43

    Tja. Reseachen är inte min. Citatet kommer från SvD. Personligen vet jag inte om “Generaldirektör för ungdomsstyrelsen” slår “programledare för SVT:s barnprogram Disneyklubben” när det kommer till popularitetspoäng. Jag har förresten jobbat på samma ställe som hon har(ÅF) så min research är nog mer personlig. Dock är jag ganska säker på att ABK var medlem i Muf och M.

    1. Henry Rouhivuori

     October 3, 2014, 16:27:40

     Ja, medlemsskapet i Muf bekräftades i Sisuradio. Det står dock inte på hennes wikipediasida. Än.

  2. Peter Andersson

   October 3, 2014, 14:13:14

   Disneyklubben! Det var som fan – efter alla dessa år och alla “bortkastade” röster så har Kalle Anka-Partiet äntligen fått en representant i Regeringen! :-)

  3. Henry Rouhivuori

   October 3, 2014, 14:50:37

   Inte för att jag tittade på barnprogram 1992, men Erasure var och är en av mina favoriter inom syntmusiken. Då var det tråkigt att läsa att bandets medverkan i programmet stoppades av ett som idag betraktas som konstigt skäl.

 4. Erik Nygren

  October 3, 2014, 11:49:59

  “Han har dessutom erfarenhet av läraryrket och i en tid där allt fler politiker har praktisk erfarenhet av det de jobbar med är det naturligtvis ett plus.”
  Det känns som det fattas en negation någonstans där. … politiker _inte_ har … kanske du menade?

  1. Anna Troberg

   October 3, 2014, 15:44:50

   Det gjorde det minsann. :-p Fixat! :-)

 5. J

  October 3, 2014, 12:12:00

  Jag har en minnesbild (som jag tyvärr inte kan backa upp med någon länk) av att Morgan Johansson försökte få partiledningen i Stockholm att ta Ilmar Reepalu i örat för det där med temporära medborgarskap, men valde att vara lojal med partiet när det meddelades uppifrån att Ilmar hade partiets stöd. Man förstår att Morgan var lite bitter när det visade sig att han hade rätt först, men fick skit när han var lojal mot sin egen övertygelse…

  Jag vet, jag vet, pics or it didn’t happen, men jag lyfter tanken så kanske någon med bättre internetminne har en länk att gräva fram?

 6. Fredrik

  October 3, 2014, 14:30:46

  Är inte alls säker på att Fridolin är bra. Med tanke på att det redan kommit idiotiska förslag som obligatorisk gymnasieskola.

  1. Anna Troberg

   October 3, 2014, 15:46:33

   Hej Fredrik!
   Ja, det är ett idiotiskt förslag, men trots det har jag större hopp om honom än vad jag någonsin hade om Björklund. Vilket kanske nödvändigt vis inte säger så mycket. 😉

   1. Josefin

    October 3, 2014, 17:38:02

    Oj, hur är det ett idiotiskt förslag med obligatorisk gymnasieskola? Dagens högstadieelever har inte ens kompetens till att städa min toalett..

   2. Jonatan Lindgren

    October 3, 2014, 19:10:18

    Obligatorisk gymnasieskola ser jag som någonting bra. Det viktigaste är dock att pekpinnefascisten Björklund är borta.

 7. Johan T

  October 3, 2014, 21:28:48

  Morgan Johansson hade stort inflytande då sossarna bytte fot i FRA-frågan. Han var inte bara drivande då det gällde FRA-avlyssningen åt polisen. Genom den funktion som han hade 2009-10 fick han se mycket av det allra hemligaste som signalspanarna sysslar med. Han ingick då i Signalspaningsnämnden som svarade för tilltåndsgivningen innan den s.k. FRA-domstolen kom till. Morgan Johansson var med och godkände FRA:s alla spaningsuppdrag vid denna tid. Han har ett mycket gott öga till myndigheten. Sedan kunde vi alla se vilken skrämmande inställning han har till datalagringen i samband med hearingen i justitieutskottet.

  1. Per "wertigon" Ekström

   October 3, 2014, 23:17:08

   Det kommer bara bli sämre innan det blir bättre på det området alltså. Surt. :(

   Vet dock att MP är mycket mer mottagliga för kraven på en uppluckrad upphovsrätt, får se hur det går med det nästa mandatperiod!

   1. Antimon555

    October 4, 2014, 23:23:17

    Jag börjar vara osäker på om det någonsin blir bättre igen. Jag skrev i ett blogginlägg före valet, apropå att man bl.a. vill införa E-val till 2018

    “E-val kan vara tyngdpunkten som allting brakar loss när man överskrider. Om man vet att makten kommer att granska hur man har röstat, vill man inte gärna rösta på någonting som är starkt motsatt det man tror kommer vinna, och det är en naturlig reaktion eftersom det kan få allvarliga konsekvenser, omedelbart eller långt fram. Det betyder att förändring blir omöjligt.”

    1. Antimon555

     October 4, 2014, 23:26:01

     Brasklapp på förekommen anledning: Föregående får inte tolkas som att jag inte vill att det ska bli bättre, eller anser att situationen är okej.

 8. Martin

  October 4, 2014, 13:11:36

  Är det inte bättre att ge dem en chans innan vi börjar såga dem?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *