Pages

Categories

Search

 

Fitta, flickvän och fotriktiga skor gör inte en feminist, men …

Fitta, flickvän och fotriktiga skor gör inte en feminist, men …

by
October 7, 2014
F1, Mångfald, Politik
122 Comments

Jag bryr mig inte speciellt mycket om vad folk tänker om mig. Det är deras business. Jag bryr mig dock om vad folk tänker om människor jag tycker om. Jag blir djupt upprörd när bra människor får bära hundhuvudet för andras tillkortakommanden. Därför har jag låtit bli att kommentera Magnus Edlunds bredsida mot hela nördkulturen i Aftonbladet. Jag behövde suga några dagar på den karamellen.

Min första impuls var att bemöta Edlunds text med ett svavelosande blogginlägg. Jag är nörd. Många av mina bästa vänner är nördar. Vi passar inte in i Edlunds beskrivning. Vi är inte en hög sexistiska skitstövlar. Vi är empatiska personer med ett rikt inre liv och en grundläggande respekt för våra medmänniskor och vi agerar därefter.

Min andra impuls var att hålla med Edlund om i princip allt. Jag är ledare för en organisation byggd av nördar för nördar. Det är tidvis ett smärre helvete att få folk att förstå att världen utanför vår bubbla inte består av ännu fler nördar. Om sanningen ska fram så förbluffas jag nästan varje dag av hur hög acceptansnivå vår rörelse har för vad som i alla andra sammanhang jag någonsin befunnit mig i skulle kallas för ett “helt oacceptabelt beteende” och leda till idel stängda dörrar, men som hos oss inte får några som helst konsekvenser eller – än värre – får uppskattning.

Min tredje impuls är därför denna: Alla vi nördar som tillsammans bygger det som fått samlingsnamnet “nördkulturen” behöver nog en rejäl kalldusch eller två för att vi som grupp ska synkronisera oss med verkligheten utanför vår lilla hobbithåla och förbli en relevant röst i samtidsdebatten. Om vi vägrar att lyssna, om vi vägrar att se de problem vi har, så kommer vi att marginalisera oss själva helt.

Edlund målar upp en historisk bakgrund som det ligger mycket sanning i:

Traditionella nördintressen har en olycklig sak gemensamt: Historiskt sett så har i princip all kritik mot dem varit spektakulärt okunnig.

80-talets videovåldsdebatt var moralpanik i ordets renaste bemärkelse. Kritiken mot rollspel på 90-talet hade starka frikyrkliga förtecken. 00-talets debatt kring dator- och tv-spel karaktäriserades av att motståndarna knappt tycktes förstå vad en dator var för något.

Få saker skapar gemenskap som yttre angrepp, och många nördar avfärdar numera reflexmässigt all kritik som nonsens. Även om den är legitim.

Det finns få saker nördar hyllar eller kanske älskar att hata så mycket som “den yttre fienden”. Ibland undrar jag om nördar bara kan existerar i förhållande till den där yttre fienden. Materien behöver sin antimateria annars kollapsar universum. Luke Skywalker behöver sin Darth Vader. Ont och gott. Hej och hå.

För de av oss som drivs av hopp och optimism snarare än av hat och konflikt är och förblir detta både ett mysterium och ett jäkla aber att gå och dra på. Det är även en god anledning att på hederligt nördmanér anta att vi är naiva och dumma i huvudet. För tydligen är det mer korkat att tro att det man gör faktiskt kan få positiva effekter än vad det är att lägga massor av tid på att göra något som man redan från början tror sig veta vara dömt att misslyckas.

Det uppstår naturligtvis också problem när en inbillad fiende finns mitt ibland oss. Ett typiskt sådant fall är till exempel tramset om “fake gamer girls”. Vad sjutton är det? Ett evigt bekymmer för alla är att hitta vänner eller en trevlig partner som har samma intresse som en själv. Här kommer en hög tjejer som har samma intresse som en hög killar och killarna klagar. Varför? Ja, förvänta er inga svar på det av mig. Det är nämligen för mig ett helt outgrundligt fenomen. Själv tycker jag det är fantastiskt bra att jag och min flickvän kan ägna en hel helg åt gaming utan att någon av oss tröttnar och surar. Det ter sig skapligt korkat att å ena sidan klaga på att potentiella vänner eller partners inte delar ens intressen och att å andra sidan aktivt vara en stor skitstövel mot potentiella vänner och partners som faktiskt delar ens intressen.

Även Edlund funderar på hur lättväckt en del nördars vrede är.

Det krävs inte mycket för att väcka nördarnas vrede, och de mer rättshaveristiskt lagda hittar alltid nya metoder att sätta dit sina motståndare. I veckan tog datorföretaget Intel ner sina annonser på spelsajten Gamasutra. Anledningen? De hade översvämmats av e-post efter att Gamasutra publicerade en krönika som kritiserade den rådande, mansdominerande, kulturen i spelvärlden.

Utåtagerande ilska är helt enkelt en del av kulturen. Det ingår i självbilden att bli indignerat förbannad när någon tycker annorlunda än en själv. Man koketterar med det.

Jo, tack. Det har jag märkt. Priset för att kritisera de egna nördleden är högt och om man råkar vara kvinna, hbtq-person och/eller har en hud som är några nyanser mörkare än källarblek, så kan du fett räkna med prispåslag i form av straffskatt. Jag är visserligen komfortabelt källarblek, men jag är också kvinna och flata. Att skriva det här inlägget är lite som att dra bort ett plåster. Jag vet att det kommer att svida, men jag vet också att plåstret måste bort och att sår läker bättre om de får andas.

Edlund tar upp några aktuella exempel på hur infekterad nördkulturen kan vara under det där plåstret:

När bloggerskan Anita Sarkeesian nyligen analyserade hur kvinnor skildras i tv-spel så utsattes hon för så mycket förföljelse och hot om lemlästning och våldtäkt att hon var tvungen att fly sitt hem.

När spelkonstrukören Zoe Quinns expojkvän anklagade henne för att ha varit otrogen med en journalist, hängdes hon ut på nätet med personuppgifter, adress och till slut även nakenbilder.

När Nöjesguidens Angela Larsson ifrågasatte varför sommarpratande Youtube-fenomenet PewDiePie inte kritiserades för sin rasistiska och sexistiska jargong så dröjde det inte länge innan våldtäktskommentarerna ramlade in.

Fy fan. Sådär kan vi inte ha det. Det där är inte lulz. Det där är inte kul. Det är avskyvärt. Det är ovärdigt. Det är korkat. Alla vi nördar som inte tycker att sexism, homofobi och rasism är lulz måste göra något åt allt det här. Det räcker inte att sitta tysta och låtsas som om vi inte ser. Det här inte en osynlig företeelse. Vi ser det i någon form varje dag. En del skulle – antagligen även till sin egen förvåning – bara behöva titta sig i spegeln för att se det. Det är en stor jäkla elefant mitt i vardagsrummet som vi måste våga konfrontera. Tycker du att det är jobbigt? Ja, men bidra då till att skapa en situation där elefanten inte längre finns. Klaga inte på de som påpekar att den faktiskt står där just nu.

Jag vet då inte … En god vän och hans pojkvän tycker att jag ska slå till och bli feminist för att jag ändå har alla de yttre attributen: “Fitta, flickvän och fotriktiga skor.” Det är förvisso sant. Jag har allt det där. (Woohoo! Lucky me!) Men, vi är trots allt bara människor oavsett om vi har snippa eller snopp. Därför känner jag mig för stunden ändå rätt nöjd med att bara vara en gammal hederlig humanist.

Jag vet dock detta: Om jag någonsin väljer att klistra en feminist-etikett på mig själv, så undanber jag mig alla obligatoriska bröl av förfäran från nördar av alla kön i min omgivning. Alla klagomål och tackbrev kan då med fördel istället adresseras till de ytterst ansvariga – alla de nördar som i detta nu kämpar med näbbar och klor för att upprätthålla en sexistisk, homofob och rasistisk nördkultur som inte leder till något gott för någon, inte ens för dem själva. Ära den som äras bör.

Var och en av oss nördar kan vara en del av problemet eller en del av lösningen. Se till att just du väljer rätt. Ett bra ställe att börja bidra till en positiv förändring är i det här kommentarsfältet.

sheldonprosper

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


122 Responses

 1. Mikael Hedberg

  October 7, 2014, 15:05:13

  Jag undrar hur mycket av det här beteendet som kommer av att många (vågar man säga de flesta?) “nördar” fått växa upp i en miljö där de ständigt uteslöts, skrattades åt och mobbades. Det är naturligtvis ingen ursäkt för att hota andra människor vare sig över Internet eller annat medium, men jag tror att det kan vara en bakomliggande orsak.

  Jag känner många som mobbats och som växt i motgången och blivit fantastiska personer… men det skulle inte förvåna mig om den typen av uppväxt också knäckt vissa, byggt hämndlystnad mot samhället i stort, alla som inte delar hobbyn specifikt och säkert det motsatta könet alldeles extra mycket (eftersom mobbing utförd av det åtråvärda könet när man genomgår tonåren inte direkt skapar den bästa av förutsättningar för romantiska interaktioner, om man säger så).

  Samtidigt som det är jävligt viktigt att behandla andra med respekt skrivs nu väldigt mycket av den typen av artiklar (“nördkulturen måste dö”) – vilket knappast lär göra annat än polarisera ytterligare med en grupp som redan känner sig väldigt utanför. Det som krävs är utveckling, inte avveckling.

  1. Anna Troberg

   October 7, 2014, 15:23:22

   Hej Mikael!
   Mobbning kan säkert spela in, men precis som du säger så är ju inte det en ursäkt att mobba andra.

   Sedan funderar jag lite på det här med att mobbning av det kön man åtrår tar extra hårt. Det gör det nog. MEN, det du skrev fick mig att tänka på en sak jag insåg för ett tag sedan. Det finns de som tolkar romantiskt ointresse som mobbning. Jag blev helt förbluffad när jag insåg detta. Visst känns det trist att inte få sitt intresse besvarat, men om man tolkar det som mobbning så får man nog kalibrera om sig en smula. Jag vet att det inte var det du menade, men det kan ändå vara värt att ha i åtanke. :-)

   1. Mikael Hedberg

    October 7, 2014, 16:00:42

    Ja, det låter verkligen förbluffande.

    Egentligen är det intressanta tanken om att “nörd”-kulturen och gruppen “nördar” förmodligen är där man kan hitta en hel del utstötta och mycket bittra individer. Det är som sagt inte någon ursäkt, men det kanske är något man måste förstå för att hitta ett angreppssätt som fungerar när det gäller att få ordning på det.

 2. Nils Holmström

  October 7, 2014, 15:05:29

  Nu får man ju kalla sig precis vad man vill, men uttrycket “vi är trots allt bara människor oavsett om vi har snippa eller snopp.” beskriver i mycket större utsträckning något en feminist skulle säga, än en “humanist”, som är en anhängare av humansimen, för att citera wikipedia “en idéströmning – vanligen andlig eller kulturell – som utgår från en livsåskådning som bygger på den enskilda människans värde och bildningens vikt.” – dvs inget som har direkt har med jämlikhet mellan könen att göra.

  Som sagt, kalla dig vad du vill, men det verkar opraktiskt att försöka använda en etikett som redan är upptagen, när det redan finns en som beskriver ditt synsätt.

  1. Anna Troberg

   October 7, 2014, 15:12:29

   Hej Nils!
   Det är för mig mycket svårt att prata om den enskilda människans värde utan att också anta att alla människor har samma värde oavsett om de har snippa eller snopp. Jag tror att de flesta av dagens humanister skulle ha svårt att gå med på att förutsätta att olika människor har olika värde och ställa dem mot varandra beroende på hur de är utrustade mellan benen. 😉

 3. Christoffer Andersson

  October 7, 2014, 15:07:45

  <3

  1. Anna Troberg

   October 7, 2014, 15:30:14

 4. Anders

  October 7, 2014, 15:32:47

  När det gäller något som sägs om Anita Sarkeesian och Zoe Quinns så ska det tas med en STOR nypa salt tex Anita har men mycket MYCKET stor sannolikhet upprepade gånger skapat FEJKADE hat attacker mot sig själv.

  Två Youtube profiler som har lagt fram genuine kritik är Thunderf00t & InternetAristocrat. Anita har fått Thunderf00t tillfälligt avstängd från Twitter på felaktiga grunder.

  1. Anna Troberg

   October 7, 2014, 15:47:08

   Hej Anders!
   Sådana anklagelser måste underbyggas lite bättre än med versaler. Det är liksom inte helt otänkbart att människor som säger saker som andra inte vill höra anklagas för att fejka. Jag anklagades för att fejka ett par mejl från homofober för att de var så korkade och otrevliga. Som om det nu existerar intelligenta och trevliga mejl från homofober. De ser liksom ut som de gör. Det ligger lite i sakens natur. Dessutom, det räcker att läsa kommentarsfälten under blogposter och videos om de personer du nämner för att inse att det finns en osund hatkultur som drabbar dem. De behöver liksom inte fejka. Det finns där in plain sight.

   1. Emil

    October 7, 2014, 16:10:52

    Hej Anna! jag tycker du ska titta på the factual feminist och på thunderf00ts videor på youtube om just anita serkesian. jag tycker han ger en mycket bra bild utav det hela.

    too long; didn’t watch. hon får inte hat för att hon poängterar sexism, hon får hat för att hon hittar på den. till viss del. med rent ut lögner. hon får inte hat för hon är kvinna. utan för att hon ljuger och media köper det.

    Advokaten Jack thompson fick också dödshot, honom brydde sig ingen om, Anita får “dödshot”, hon gnäller om det på twitter och inom 24h ber hon om donationer (trots att hon fick nästan 30x det hon bad om för sin “serie om sexism i videospel” som hon inte ens gjort hälften av videorna hon lovade av på sin kickstarter).

    Jag kallar mig inte feminist, utan humanist, men tror ändå jag är det om man håller sig till feministernas “definition” av feminism, “lika rätt för alla oavsett kön eller sexualitet” men riktigt så är inte majoriteten av feminister. alla kvinnor är tydligen förtryckta i vardagen av patriarkatet. Jag mår smått illa av dagens feminister och jag tror Christina Sommers/The Factual Feminist har möjlighet att rätta till det, som dom säger, “it’s time to take back feminism”!

    1. Anna Troberg

     October 7, 2014, 16:15:35

     Hej Emil,
     jag tycker det är intressant att just du vet exakt varför alla som sagt negativa saker om Sarkeesian sagt vad de sagt. Jag skulle vilja påstå att det är en omöjlighet. Just saying. 😉

     1. Göran Österlind

      October 7, 2014, 20:24:03

      “(trots att hon fick nästan 30x det hon bad om för sin “serie om sexism i videospel” som hon inte ens gjort hälften av videorna hon lovade av på sin kickstarter)”

      Åtminstone detta borde vara relativt enkelt att bevisa eller vederlägga.

      1. Mikael Hedberg

       October 7, 2014, 20:40:33

       Det är det. Hon fick ungefär 26,5 ggr så mycket pengar som hon bett om, och håller fortfarande på att producera videos. Det blir lite konstigt att beskylla henne för att inte ha gjort alla videos innan de slutat komma. Också anmärkningsvärt att det inte är de som satsat pengar i kickstartern som gnäller på att videorna inte är klara, direkt, utan många som helst skulle se att videorna inte fanns ändå.

       Se här: https://www.kickstarter.com/projects/566429325/tropes-vs-women-in-video-games

       Jag håller inte alls med om allt hon säger i sina videor, men det är i alla fall intressant att höra och fundera över argumenten snarare än att hoppa på henne av alla möjliga anledningar, den ena mer konstlad än den andra.

    2. Estrid

     October 7, 2014, 17:02:00

     Den “majoritet” av feminister du talar om är en högljudd minoritet. Och de är, per definition, inte feminister utan sexister. Majoriteten är något mer sansade vanliga människor som inte är “manshatare” och annat som feminister kallas. Det FINNS fortfarande skillnader mellan könen, det betyder inte att alla män är förtryckare. Snarare är det så att män också skadas och särbehandlas negativt av de rådande normerna. Istället för att trashtalka majoriteten av feministerna, sitt lugnt ner och säg att den högljudda minoriteten som syns mest inte är feminister utan sexister. Så slipper du må dåligt :)

     1. Antimon555

      October 7, 2014, 20:23:16

      Om majoriteten av feministerna är för jämställdhet vill jag ställa en fråga, som jag är säker på att jag kommer att få hat för precis som vanligt, men i alla fall: Varför kallar de sig för feminister då?

      Ordet feminism är bildat av latinets fēmina som betyder kvinna. Alltså kvinn-ism. Det tycker inte jag låter särskilt jämställt.

      Oavsett om det är en majoritet eller en högljudd minoritet som är för kvinnors större rättigheter än män, är det de som får sin röst tusenfaldigt förstärkt i mediamegafonerna, ofta illa dolt, så det är inte konstigt om vi som idkar källkritik även mot massmedia får uppfattningen att feminist=manshatare.

      1. Anna Troberg

       October 7, 2014, 20:28:13

       Hej Antimon555,
       de historiska anledningarna till varför det heter feminism kan du googla dig till. Det behöver du inte fråga om i den här tråden. Det är nämligen en smula OT.

       1. Antimon555

        October 7, 2014, 21:11:58

        Vilken tur att det inte var det jag frågade då 😛 Jag frågade om varför man kallar sig “feminist” idag, när ordet i sig är bildat av ordet för kvinna, och feminismen delvis kapats av manshatare som får stöd i media.

        1. Jennie

         October 8, 2014, 10:52:57

         Vi vägrar skända hela vår feministiska historia genom att låta personer utanför rörelsen styra vad vi ska kalla oss. Att släppa detta ord vore att spotta våra tidigaste aktivister i ansiktet.

         1. Antimon555

          October 8, 2014, 17:14:55

          Ungefär lika mycket som att spotta på ‘fyndiga tidiga bagare’ att inte säga ‘negerboll’?

          Varför går vissa ord bra att ändra från gammal hävd medan andra är ett absolut no-no? Det är väl inte religion vi pratar om?

          1. Jennie

           October 8, 2014, 20:25:26

           Gäller det här bara “feminism” eller använder du dig genomgående av könsneutrala ordval – “en” istället för “man”, etc? Eller är du måhända till och med en sådan som gapar högt om hur hemskt ordet “hen” är? Det brukar, komiskt nog, vara just de som är emot könsneutralt språk i övrigt, som anser att feminism borde kalla sig något annat av just jämställdhetsskäl.

           Din jämförelse är skev och irrelevant. Googla ordets historia, jag finns inte för att undervisa dig.

              
          2. Antimon555

           October 9, 2014, 18:44:51

           Eftersom “man” i användningen t.ex. “man lägger i myntet här” redan är könsneutralt (det kommer från betydelsen “människa”), som jag har förklarat längre ned i kommentarsfältet, finns ingen anledning att byta ut det. När “man” används som “en man” är det inte könsneutralt, och ska inte vara det heller eftersom det då inte skulle ha någon innebörd. Samma ord, olika betydelser, ungefär som “att bila”= att åka bil eller att hacka bort t.ex. betong med bilningsmaskin, eller “vass” = skarp eller ett slags gräs, eller “vett” som i “den människan har vett i skallen” eller “fönstret har vett åt norr, men nu är det flyttat”.

           “Hen” uppfattas ofta som att det menar att personen som omtalas inte är en definierad man eller kvinna, och är därmed kränkande för dem som känner sig definierade. Precis som “henom” för många år sedan.

           Ni får naturligtvis kalla er vad ni vill, men var medvetna om att “feminist” för många har en stark koppling till att se ner på män, dels på grund av ordets uppbyggnad, men kanske mer eftersom många sådana personer får medialjus.

              
    3. Buster

     October 8, 2014, 07:05:29

     Thundef00t ger en mycket vinklad, felaktig och lögnaktig bild av det hela. Han är en misogyn skitstövel som är rädd för tjejbaciller.

   2. Antimon555

    October 7, 2014, 20:34:56

    Jag hoppas att du har samma beviskrav för feministernas påståenden.

    En undran som inte går att besvara – hur mycket av hatet automatpostas av diverse (o)säkerhetstjänster med de avslöjade verktygen, för att underbygga folkets bild av att anonymitet orsakar hat?

     1. Antimon555

      October 9, 2014, 18:21:39

      Ja, det är en källa. Har du flera? Jag medger att det är överkurs i jämförelse med att inte enbart förlita sig på VERSALER, men dokumentet är misstänkt likt propaganda för hårdare övervakning och reglering av internet, framförallt stycket “The consequences of a free web?”. Ingen människa som vill ha någon frihet kvar skulle väl slänga sig med formuleringar som “but it also means the quality of that communication can’t be controlled.” Att styra kommunikationers kvalitet låter väldigt Sovjet.

  2. Oscar

   October 7, 2014, 16:01:20

   Jo jag håller med om att Anita i mångt och mycket gör väldigt subjektiva inlägg som snarare spär på problemen, inte minst då hon säger emot sig själv (Sarah Connor och Mulan var dåliga förebilder för att de var starka och därmed antar manliga attribut men nu i spelvärlden eftersöker hon starka kvinnor). Det tråkigaste är väl att hon beklagar allt som hon anser är fel utan att, vad jag sett, visa vad som borde göras istället.

   Självklart betyder inte det att det är på något plan försvarbart att hon utsätts för ens en bråkdel av de personpåhopp hon faktiskt utsätts för. Det hade vart bra om dessa “gamerz” tog och skippade såpass mycket gaming att de hann gå en grundläggande retorikkurs (och ja, gärna en “don’t be a fucking idiot”-kurs om det finns).

   1. Anna Troberg

    October 7, 2014, 16:11:57

    Hej Oscar!
    Jag tror inte att Sarkeesian gör anspråk på att vara helt subjektiv. Hon är ju tvärt om så öppen man kan vara med vilken agenda hon har. Hon vill belysa problem med sexism inom gaming och hon lyfter diverse exempel på just det. Och sedan kan man ju knappast anklaga hennes belackare för att vara speciellt objektiva. Det är i sig inte ett problem, men det blir det när de försöker framställa sig som objektiva i relation till Sarkeesian.

    Sedan vill jag bara säga ett par ord om detta:

    “Sarah Connor och Mulan var dåliga förebilder för att de var starka och därmed antar manliga attribut men nu i spelvärlden eftersöker hon starka kvinnor.”

    Jag älskar Sarah Connor i djupet av mitt hjärta, så detta smärtar mig en smula att säga. Nog finns det faktiskt en poäng i att hennes styrka framhävs av traditionellt manliga attribut, tex muskler. Det vore ju trevligt om kvinnlig styrka kunde visas upp på sätt som inte lånas från det traditionellt manliga. Problemet är att när kvinnlig styrka visas upp på andra sätt, tex genom mental styrka, initiativtagande, osv, så tolkas det snarast som bossighet, inte som styrka. Kort sagt, det där är inte helt enkelt.

    1. Tim

     October 8, 2014, 13:37:53

     Jag förstår faktiskt inte poängen i att Sarah Connors och mulans styrka framhövs av attribut som tillhör den manliga stereotypen. Om vi faktiskt är ute efter jämnlikhet anser jag att attribut som är positiva bör värderas så, helt oberoende av vem som beskrivs så och vilken/vilka steroetyper attributet klassiskt tillhör. Dessutom finns det exempel där en kvinnas styrka framhävs just på det viset du beskriver, t.ex. Catelyn Stark.

     Detta kanske inte är vad det klagas på nu, men jag har varit med om att folk klagar på hur karaktärer beskrivs i spel. Jag förstår inte detta heller. Bara för att jag har en karaktär i mitt fiktiva universum som beter sig sexistiskt, eller matchar någon stereotyp, betyder inte det att jag förespråkar detta på något vis. Sen kan det anses vara ett problem om det saknas mångfald, men då tycker jag man kan göra något åt saken istället för att klaga på kulturen. Dessutom upplever jag inte den avsaknaden av mångfald i spel som ofta beskrivs. Men visst existerar den.

   2. Scary Devil Monastery

    November 5, 2014, 14:00:24

    “…Sarah Connor och Mulan var dåliga förebilder för att de var starka och därmed antar manliga attribut…”

    Om något tror jag snarare att det Anita missat är att Mulan och Sarah Connor är “actionhjältar” vars roll är att kunna slåss. Anser man att det är “manliga” attribut så har man fallit i fällan att bestämma yrket “krigare” som varandes en klassiskt manlig roll.

    Därmed är det inte frågan om att Sarah Connor och Mulan blir tvungna att anta manliga attribut så mycket som att de vägrar följa Anitas mall för vad som kännetecknar en kvinna. Och då sitter vi helt plötsligt i ett antagande fött ur klassisk könsrollsfördelning igen.

    “Det hade vart bra om dessa “gamerz”…”

    Tyvärr inte bara “Gamerz” som står för hatmånglandet och den unkna filosofin. Ljudklipp från bloggar som “Not in the kitchen anymore” och “Fat ugly and slutty” så gäller det till stor del fullt vuxna individer som nyttjar sin spelkonsol som megafon för att kunna bete sig litet grann hur som helst.

    Vilket när man ser de blogginläggen inte sällan rör sig om våldsamma sexistiska reaktioner på att den person som i lämplig FPS-spel just nackat hela ens lag med endast en kniv visat sig vara en tjej…

    Jag tror man missar en väsentlig sak här – att nördkulturen tack vare sin penetration i anonyma och semi-anonyma media tillåter även de mest extrema åaikter att luftas länge, högljutt och upprepat betyder inte nödvändigtvis att problemet är endemiskt i den kulturen.

    Snarare att i övrigt fullt normala 40-åringar med en xbox ges utrymme att uttrycka åsikter de lärt sig väl att man inte luftar på stadens gator under eget namn.

    Den som f.ö. anser att Anita Sarkesian har fel – och jag säger inte att hon inte i vissa tillfällen drar växlar som skulle kunnat förklaras på annat sätt – bör läsa de bloggar jag nämnt där man kan höra vissa av de aktuella inläggen som en kvinnlig gamer exempelvis bemöts av.

  3. Buster

   October 8, 2014, 07:03:51

   Måste tyvärr starkt ifrågasätta din förmåga till kritisk bedömning av källor om du framhåller Thunderf00t som sanningssägare. Han är en uttalad anti-feminist och uppenbar kvinnohatare som driver sin egen hatiska agenda. Att han därtill är en vitriolisk islamofob gör inte hans trovärdighet större. Vilka “felaktiga” grunder syftar du på? Thundef00t är en förhrundsgestalt och en viktig del av det problem som den här artikeln berör, inte någon man kan gå til för “genuine” kritik.

   1. anonym

    October 12, 2014, 10:39:19

    Hade du lika mycket problem med honom när hanndrev med kreationister?

    1. Buster

     October 12, 2014, 11:41:56

     Ja, han har ett arrogant och osakligt sätt att uttrycka sig. Han är onödigt otrevlig. Han representerar en sorts ateist som är ateist på samma sätt som kreastionisterna är kristna. Inget jag har någon förståelse eller respekt för.

 5. FD. Svensson

  October 7, 2014, 15:49:02

  Nu har jag aldrig lärt mig de där nördorden humanist, liberal osv, då jag aldrig gått i de högre läroverken. Är inte direkt intresserad heller om jag ska vara ärlig. Tycker inte det spelar så stor roll vad en människa kallar sig. Du märker ju hur den är. Jag själv har kallat mig feminist sedan 70- talet, liksom Gudrun. Har snopp och är en kristen heterosexuell pirat / vänsterpartist.
  Slutade spela spel när jag fick ett tetrisspel från hemglass, upptäckte att jag är spelberoende. Därför känner jag inte till den branchen. Däremot kan jag berätta en anekdot. ubuntu-se.org har en mailsida där folk kan ställa frågor. En kille ställde en fråga och Peetra svarade. Killen sa :- men du är ju tjej, du kan väl inte sådant här?
  Peetra är den mest kunniga personen jag känner till, när det gäller data.

 6. Morgan Andreasson

  October 7, 2014, 16:06:30

  “Om sanningen ska fram så förbluffas jag nästan varje dag av hur hög acceptansnivå vår rörelse har för vad som i alla andra sammanhang jag någonsin befunnit mig i skulle kallas för ett “helt oacceptabelt beteende” och leda till idel stängda dörrar, men som hos oss inte får några som helst konsekvenser eller – än värre – får uppskattning.”

  Vad är det du avser, lite mer konkret? Är det diskussionsstilen i facebookgrupper som “Pirater Pratar” och liknande? Är det sexism du avser, eller mer hur vi generellt bemöter varandra när vi inte är överens i sak? Eller är det något annat?

  När en partiledare riktar kritik mot de egna leden tror jag det är bättre att vara konkret än otydlig med vem och vad det handlar om.

  1. Anna Troberg

   October 7, 2014, 16:32:37

   Hej Morgan,
   det är ingen hemlighet vad jag menar. Jag har skrivit om detta flera gånger tidigare. Så här skrev jag till exempel efter höstens val:

   “Vi måste också jobba vidare med den interna arbetsmiljön i partiet. Det ska vara roligt att vara aktivist för partiet. Man ska känna sig uppskattad och respekterad för den man är. Tyvärr finns det hos oss, precis som i resten av samhället, sexism, homofobi och rasism. Det är helt oacceptabelt och dessutom oförenligt med våra värderingar. De som vill ägna sig åt sådant är inte välkomna hos oss. De skadar både andra pirater och partiet som helhet.”

   Det finns tyvärr människor hos oss som aktivt väljer att bete sig vidrigt mot andra pirater, så vidrigt att de skrämmer iväg våra aktivister. Därför är det oerhört viktigt att vi visar var vi står, att vi lever som vi lär och inte accepterar sexism, homofobi och rasism.

   Jag bloggade för ett och ett halvt år sedan om några saker jag själv råkat ut för. De kan man läsa om här: http://www.annatroberg.se/2013/02/02/transparens-kan-vara-en-bitch/ Det finns tyvärr många människor som kan berätta otaliga sådana historier. Det är inte okej. Det har blivit lite bättre, men det är inte nog. Ska vi vara en röst i samtidens debatt och aspirera på makt i framtiden, så måste vi bli mycket bättre.

   Detta handlar om hur vi pratar med varandra och om hur vi umgås. De flesta har inga problem med att bete sig som folk. Tyvärr finns de de som har det och de måste få veta att det inte är acceptabelt att behandla andra illa. Därför måste alla vi andra agera varje gång vi ser det ske helt oavsett om det sker AFK, på Facebook eller i ett kommentarsfält på en blogg, osv.

 7. Estrid

  October 7, 2014, 16:06:54

  Det här känns lite som ytterligare ett bevis på hur svårt det är att kalla sig feminist och fortfarande bli tagen på allvar av folk utanför feministrörelsen. Feminism är jämnställdhet mellan könen, namnet kommer från att det historiskt sett varit kvinnor som varit förtryckta. Det känns som om många får någon sorts panik över tanken på att kvinnor har samma rättigheter och möjligheter som män, och drar slutsatsen att någon som eftersträvar jämnställdhet är en manshatare. Samtidigt som de här personerna gärna talar om mäns problem och hävdar att de sätts i skymundan, när de totalt missar att feminismen handlar även om mäns rättigheter till att visa känslor och ha vårdnaden om barnen.

  Om folk som är för jämnställdhet fortsätter att inte kalla sig feminister, av ren rädsla och oro, så kommer sexisterna, på båda sidorna, vinna och skapa större klyftor och motsättningar än vad det redan finns.

  1. Anna Troberg

   October 7, 2014, 16:18:19

   Hej Estrid,
   jag håller nog med dig ända fram till att du skriver att det faktum att man inte kallar sig feminist är ett problem oavsett om man har schysta åsikter om jämställdhet eller ej. Just det är en av de saker som gör att jag har svårt att kalla mig feminist. Jag vill inte bli påtvingad en etikett. Inte den här och inte någon annan. Den dag jag sätter en etikett på mig själv, så sätter jag den där för att jag själv valt att göra det, inte för att någon annan tycker att jag ska ha den. :-)

   1. Estrid

    October 7, 2014, 16:39:34

    Jag förstår till fullo att man inte vill ha en etikett satt på sig, utan välja själv om och vilken. Problematiken är när en etikett är smutskastad och snedvriden, så att folk inte vågar välja den på rent felaktiga grunder.

    Oavsett så finns det strukturella problem inom nördkulturen, och att man ska bli hotad för att man påpekar det är skrämmande. Frågan är väl egentligen hur man rent konkret kan lösa det, snarare än hur man ideologiskt vill lösa det. Först och främst måste nog dock nördkulturen i allmänhet inse att det finns problem. Lite som resten av samhället. Och folk gillar inte att höra att de orsakar ett problem, vare sig på internet eller någon annan stans.

    1. Anna Troberg

     October 7, 2014, 16:55:33

     Ah, men då visar det sig nog att vi håller med varandra helt i alla fall. :-)

     1. Estrid

      October 7, 2014, 17:07:30

      Jo, jag tror också det :)

    2. Jerry Berglund

     October 7, 2014, 21:45:46

     ALltså, självklart skall man inte hota. Skrivna hot är precis lika legitima som talade hot. Folk verka tyvärr inte alltid förstå detta. Varför, jo, för när vi skriver så är det ju våra tankar man tar fram, och det är där problemet ligger. Man måste nog föra fram att samma regler som gäller i verkligheten gäller på nätet. Precis som Piratpartiet alltid brukar säga om olika saker. Däremot så förstår jag verkligen varför man i nördvärlden blir förbannad. Här kommer det en person som hävdar en massa saker, som väldigt få not ens ha tänkt på. Jag minns en sekvens i Anitas videos där hon drog runt på en prostituerad karaktär, där spelet protagonist (Torpeden) typ drog runt henne, och gjorde en massa läskiga saker. Hon sade det på ett sådant sätt att man lätt får uppfattningen att detta är bara var möjligt med kvinnor. Det har sedan uppdagats för mig, att det går precis lika bra att göra samma sak med män i samma spel. Men saken är, att det många reagera på är att bara för att spelet är så stor och att det går att göra så, betyder ju inte det att spelarna faktiskt spelar på det sättet. Och det är det många vänder sig mot. Återigen är det en minoritet som får ta ton för en majoritet. Och det är det största problemet med feministisk doktrin skulle jag vilja säga. Minoriteten är det som som är sant och läggs över på en majoritet som aldrig någonsin skulle göra något dyligt. Samma sak är det med nördkulturen.

     Det är väldigt få nördar som spårar ur typ som i USA där de går in i en biograf och skjuter folk ursinningt. Det sker, men skall det verkligen få styra på vad majoriteten gör? EN stor orsak till varför jag inte är feminist idag, är just att jag ser denna snea bild. Att en minoritet blir omvandlad till en majoritet. Jag har varit grymt irriterad på Anita många gånger. Men självklart kommer jag aldrig hota henne för att hon tror att hon gör rätt.

  2. Antimon555

   October 7, 2014, 20:44:22

   “Om folk som är för jämnställdhet fortsätter att inte kalla sig feminister, av ren rädsla och oro, så kommer sexisterna, på båda sidorna, vinna och skapa större klyftor och motsättningar än vad det redan finns.”

   Eller så hittar alla vi i denna grupp, som jag antar är i stor majoritet åtminstone i Sverige, något bättre att kalla oss, som inte per definition betyder “endast till fördel för kvinnor”.

    1. Antimon555

     October 7, 2014, 21:22:06

     Är det “likhetsfeminism” du syftar på i den länkade artikeln? Det är fortfarande inte jämställt i själva ordet, och trots inlägget “likhets-” kommer det ändå att förknippad med den maj-/minoritet som hörs och syns i massmedia.

     1. Estrid

      October 7, 2014, 21:24:47

      Länkandet av artikeln syftade till att du skulle kunna läsa dig till varför feminism heter feminism. Då du verkar ha något emot just det begreppet.

     2. emma

      October 7, 2014, 21:58:00

      Jag nördar ut lite i ämnet erkänningsvis, såg en fantastisk dokumentär om språk och dess betydelse av Stephen Fry (som jag varmt rekommenderar) där han bland annat lyfte det faktum att bro i olika språk var ibland femininum (och då beskrevs som smäckra, kurviga, vackra) och i andra språk maskulinum (och då beskrevs som starka, kraftiga, bärande). Sånt är skitintressant och det har större betydelse än vad man kan tro. Så det är inte att jag inte anser att du har en poäng, det har du, men har du antennerna uppe för språkbruket i övrigt också, när det gäller “feminint” och “maskulint” och är det lika värdedrivet för dig då?

      Är det till exempel fel att säga “man” när man pratar om sig själv och andra i tredje person, eftersom det är “maskulin” för att förenkla det hela lite. Är det orättvist mot de som inte identifierar sig som män ur ett fysiskt perspektiv? Betyder det att när folk använder sig av “man” i samtal, att de medvetet eller omedvetet är orättvisa mot kvinnor?

      Som sagt, tycker detta är skitintressant – hur långt drar du din rättvisa ur ett språkligt perspektiv, har du fler ord på lager som du upplever är stötande, då det lyfter ett genus över ett annat på olika sätt?

      1. Antimon555

       October 8, 2014, 16:47:03

       Där kommer inte “man” ifrån substantivet “man” utan från betydelsen “människa”. Jämför engelskans “mankind”. Även eftersom det alltid används så i den betydelsen* – till skillnad från “feminist” – är det knappast nedvärderande eller kränkande eftersom man inte ens tänker på användningen.

       (*När man säger till exempel “man lägger i myntet här”, uppfattas det aldrig som att “män lägger i myntet där, men inte kvinnor eller odefinierade etc.” utan just som att “den som ska lägga i ett mynt, lägger i det där” oavsett kön)

       Hoppas att jag inte matat ett troll nu…

       Av vem beskrevs broarna i de olika språken? Talande av språken i största allmänhet? Vad kom då först, att en bro beskrevs i femininum/maskulinum eller hur den uppfattas? Om brons “kön” kom först är det intressant, som jag antar att du syftar på, att så omedvetna delar av språkbruket påverkar associationen av bron, och borde utredas vidare om det kan ha konsekvenser i samhället. Om uppfattningen av bron kom först är det naturligt att den fått “kön” utefter det, på den tid då jämställdhet inte var påtänkt. Det är möjligt att broar byggts olika i de olika länderna, menar jag.

       Det finns många ord som jag tycker är felaktigt uppbyggda eller använda, men det enda som har med genus att göra som jag kommer på just nu, är “hon” om båtar och klockor. Finns det något som man säger “han” om förutom på dialekt? Oavsett vilket så tycker jag att man borde sluta med det.

 8. Emanuel Alfredsson

  October 7, 2014, 16:37:51

  Att nördkulturen blivit så här är sorgligt, men också väntat när psykiatrin inte får ta plats i debatten.

  Som diagnosticerad med Asperger känner jag till de dubbla budskapen vi både ger och får.
  I ung ålder får vi, utan prestation, stereotyphotet “lilla professorn” och agerar därefter mycket arrogant. Det är där som första kallduschen bör sättas in, men vissa fortsätter med stereotyphot som “lilla Einstein” och försätter barnet i den sociala bubbla som dessa namn och yrken skapar för honom. Lägg till också att den sociala träningen som vi måste ha får stå åt sidan för detta uppblåsta självförverkligande.

  Efter några år med den behandlingen har hans verklighetsuppfattning blivit så sned att han på autopilot ser sig själv som “felfri” och dylikt. Han skyller sina dåliga sidor på andra, men sina bra på sin diagnos. Det är här misogyni spelar in när han skyller sin bristande respekt för kvinnor på allt annat än sig själv och på de kriterier som uppfyller sin diagnos.

  Att dessa nördar sedan hotar Anita och Zoey är inte helt oväntat när dem får bilden av sig själva som dessa utvalda felfria genier redan i förskolan. Våra stereotypa specialintressen väger ju tyngre än respekt för andra människor. Det är det vi får höra genom hela vår uppväxt. Sanningen är ju att våra stereotypa specialintressen fungerar som hallucinogena droger vars uppgift är att skärma av oss från verkligheten.

  XOXO Emanuel

 9. Tony

  October 7, 2014, 17:04:45

  Jag kan inte se hur Edlund beter sig annorlunda än dom som gapade om videovåld eller spelvåld när det gäller “GamerGate”. Han har uppenbarligen inte satt sig in i vad hela kontroversen handlar om.

  Det handalar om att ALLA som identifierar sig som “gamer” blir attackerade näst intill dagligen med att dom är “neckbeards”, “misogynerds”, “kvinnohatare”, “basement dwelling pissbabies” som inte är värda ett skvatt och att dom därför bör “utrotas”. Det finns folk (senast i raden är en galning på Dell) som säger att “gamergate” är värre än ISIS. Ni vet – dom där som bokstavligen karvar huvudet av folk.

  Jag vågar lova att över 99% av alla som får höra det aldrig nånsin hotat någon eller börjat grina för att en tjej spelar. Men där sitter dom nu och undrar vafan dom har gjort. Är det underligt att dom blir irriterade när den media som bevakar deras hobby nu berättar att dom är döda och deras åsikter (i den mån dom nånsin var det) inte längre är relevanta?

  Jag förnekar inte att folk har kommit i kläm, det har gapats och skrikits och det har skickats dödshot. Men när det gäller sånt så är bägge “sidor” av debatten minst lika goda kålsupare. Folk som står på “GamerGate”-sidan har fått sin privata information läckt, har fått ta emot otäcka telefonsamtal om att dom ska sluta tycka så mycket om dom vet vad som är bäst för dom. Etc etc…

  Intel som, mycket riktigt, drog in sin annonskampanj gjorde det för att Gamasutra gav sig på Intel’s primära kundsegment. Och det var inte några försiktiga “debattinlägg” det var frågan om. Tror Edlund verkligen att dom inte forskat i vafan som pågår utan sprattlar som en nickedocka bara för att dom får läskiga email? Intel gjorde sin läxa långt bättre än vad Edlund tycks ha gjort.

  1. Anna Troberg

   October 7, 2014, 17:43:13

   Hej Tony!
   Du verkar mest vilja kommentera vad Edlund skrev. Det får du ta med honom. Om du läser vad jag skriver, så är jag inte 100% med på allt han säger. Jag tror tex att alla vi nördar som inte sprider sexism, homofobi och rasism kan förändra bilen av nördkulturen genom att inte alltid försöka hitta bortförklaringar till varför andra beter sig. Låt dem stå för sin egen skit.

   1. Tony

    October 7, 2014, 18:15:41

    Du har rätt. Jag ber om ursäkt för det. =)

    Att förändra bilden av spelkulturen (som en variant av nördkultur) kommer bli jobbigt, dock. Det går naturligtvis – men för varje artikel eller inlägg skrivna av och för kulturen så finns det femtielva till (typ Edlund) som går till full attack. Och inte sällan möts man av låsta kommentarsfält när man vill svara. Det känns lite tröstlöst ibland bara.

 10. Christer

  October 7, 2014, 18:55:10

  Word!

 11. Martin

  October 7, 2014, 19:16:53

  Jag tror att det främsta skälet till det hat Sarkeesian får utstå är att folk ser henne som en “con artist” som enbart vill kapitalisera samtidigt som hon bedriver en agenda. Det finns video klipp där hon uttrycker sig med orden “Im not a fan of video games”, “I dont play video games”, “Its gross when you shot someone in the head and I dont want that”. Förstå mig rätt, det är inte alls rättfärdigat att hota henne till livet för det men det som lämnar en dålig smak i munnen är hur opportunistisk hon är. Varenda hot är några till kronor på banken. Det som gjort henne så “populär” är ju till hatarnas förtret exat deras eget beteende.

  Sedan tror jag det är rimligt att anta att det finns en viss % sociopater inom gaming världen precis som det gör i övriga världen.

  Zoe Quinn verkar dock vara en sorglig individ som har sina egna problem vilket tyvärr spillde över till offentligheten. Hon blev en katalyst till GamerGate.

  Om du inte redan gjort så kan jag rekomendra att du läser Leigh Alexanders artikel på Gamasutra som ledde till att en rad olika företag tog bort sin reklam. Det förakt hon har inför det stereotypiska “gamern” är svår att undgå. Känns som hon spyr upp saker hon gått och hålt på länge. Hursomhelst så tycker jag det är förståeligt att om man uttrycker sig på det viset att man får förvänta sig backlash utan att behöva dra “jag är ju kvinna = därför får jag kritik” kortet. Återigen, förstå mig rätt, det finns sociopater och män som uppenbart hatar kvinnor, men det känns som om det är en sådan otroligt liten minoritet. Men när du har en miljon människor som engagerar sig i GamerGate så är det ju inte så konstigt att några hundra är fruktansvärda människor, men hundra människor som skickar hot om våldtäkt m.m. bör ju vara nog för att vem som helst ska reagera med förfasan. Blir dock så trött på att dessa människor på så vis får representera “ondskan” inom gaming världen.

  PS. Snubben i artikeln du länkar förstår inte vad “nerdrage” är.

  1. Anna Troberg

   October 7, 2014, 20:36:17

   Hej Martin,
   japp, kvinnor som lyckas kallas ofta opportunister och en del ännu värre. Hade Sarkeesian varit en man som tjänat pengar på att racka ner på något som gjort feminister sura, så antar jag att han varit jäkligt driftig.

   Och Zoe Quinn är så klart en “sorglig individ” osv. Och Leigh Alexander spelar “jag är ju kvinna så därför får jag kritik”-kortet.

   Jag tycker du ska fundera lite på din inställning till kvinnor. Hur skulle du till exempel beskriva mig för att jag tar upp detta här? Jag kan knappast anses vara en opportunist, eftersom jag inte har mycket att tjäna på att lyfta detta i min egen organisation, tvärt om. Är jag en månne också en sorglig individ? Eller hyser jag ett random förrakt mot gamers? Spelar jag också ut ett “stackars mig jag får kritik för att jag är kvinna”-kort?

   Eller, är det månne så att det faktiskt finns ett problem? Kanske finns det faktiskt en del av nördkulturen som är jäkligt unken och som måste vädras ut? Kanske får jag faktiskt extra skit för att jag är kvinna och inte sitter och är tyst och söt? Fundera på det.

   1. Martin

    October 8, 2014, 04:23:53

    Jag tycker du gör helt rätt som talar ut om det här och nej jag uppfattar inte dig som opportunist eller något annat som kan tolkas som negativt. Funderade på det du skrev, anledningen för att jag tog upp kvinnor i mitt inlägg är för att det är kvinnor som varit i centrum. Jag har likaledes negativa tankar kring Nathan Greyson, Ben Kuchera eller “pick any” från GameJournosPro (som varit delaktig i det som bekarivs som korruption). Just nu så handlar debatten om kvinnohatet

   2. Martin

    October 8, 2014, 04:30:29

    Ops, där hände nått med mobilen.

    Just nu är kvinnohatet i nördkulturen i fokus och jag tycker det är rimligt att kritisera Sarkeesians metoder. Hade hon hetat Jack Thompson och varit man så hade jag haft en lika dålig uppfattning om honom. Det är ju dock tyvärr så att nu råkar Sarkeesian vara kvinna och då blir det en del utav själva hoten som hon får. Och ja, det är ett stort problem. Det är olyckligt, inte minst för henne men också för den LEGITIMA kritik som läggs fram.

   3. Andreas

    October 8, 2014, 19:28:49

    Troberg, var i hela friden får du idén ifrån att kvinnor som lyckas kallas opportunister? I detta fallet är det ju uppenbart att det är någon som roffat åt sig pengar för att ge skräp i retur. Det finns mängder med bättre videor som hennes på samma tema med högre kvalitet, objektivitet och bättre källor, som folk gjort utan massa pengar i return-
    Hade Sarkeesian varit man en som hackade ner på feminism hade denne förmodligen fått mer hat mot sig plus media. Ingen hade kallat honom driftig, se på Pär Ström o Pelle Billing.

    Nördkulturen är inte unken, den är bara trött på att det spottas på den. Det finns ingen egentlig sexism, rasism eller annat inom nördkulturen. Det finns nog mindre sexism o rasism hos nördar än i gemen. Sen vet jag inte ifall att man spelar CS eller StreetFighter och skriver skit så är man en nörd eller en del av nördkulturen.

    1. Buster

     October 9, 2014, 11:33:41

     ja den idé kan man få från mängder av kommentarfält över hela internet så fort en kvinna gör något som kritiserar ingrodda manliga utrymmen. Tex Quinn och Sarkeesian. Nördkulturen är extremt unken och ingrodd och du är ett praktexempel på detta. Sådana som du är anledningen att nördkulturen får skit. Du är problemet, lös dig själv så slipper vi nördar med empati medmänsklighet och gemenskap som motton i livet slippa buntas ihop med kvinnohatare. Och nej Gamergate handlade aldrig om något annat är kvinnohat.

  2. Buster

   October 8, 2014, 07:12:45

   Det du uttrycker nu är en del av problemet. Inte bara “sociopaterna” som hotar. Zoe Quinn verkar inte alls vara ” en sorglig individ som har sina egna problem” hon verkar vara en typisk kvinna som utsatts för repressalier från en försmådd ex-partner. Bevisen för att det tex Sarkeesian stämmer syns på varenda artikel som berör ämnet som har ett kommentarsfält.

   1. Martin

    October 8, 2014, 08:09:26

    Du har en poäng med att det inte är enbart sociopater som hotar men om man tittar på helheten så är ju de faktiska hoten få jämfört med det generella hatet hon (Sarkeesian) får stå ut med få. Hat != hot, eller hur? Att folk skriver “You’re a cunt” i frustration är inte samma sak som hot om våldtäkt.

    Angående Zoe Quinn, det här är väl inte klockrent bevis på hur hon är som person men det ger en liten insyn i henne psyke: https://www.youtube.com/watch?v=n_UKErD0uGQ

    1. Buster

     October 8, 2014, 08:41:12

     Och det är inte enbart direkta hot som är problemet i det här. Oavsett vad som är sant eller inte ang Quinn så har de som är emot henne konsekvent varit de större svinen. Oavsett om man hotar med våld och våldtäkt eller skriver “you’re a c*nt” så är man ett jävla as som borde hålla käften ordentligt stängd tills man lärt sig folkvett. Jag vet inte heller vart du vill komma med det resonemanget. Det känns lite märkligt att hålla på att värdera mängden hot och död, våld och sexuella övergrepp.

     Jag är inte intresserad av omdömen eller spekulationer eller teorier om Zoe Quinn som person då jag kategoriskt förnekar och förkastar tanken att det har med saken att göra. Hade hon inte varit kvinna hade inte saken utvecklats som den gjort, det är min fasta övertygelse. Allt som diskuteras i videon du länkade kommer från exet Eron Gjonis hatpost, varav exakt inget kan beläggas som fakta eller backas upp ens av indicier eller tom kunnat vederläggas som rena lögner. Skulle vilja säga att bevisvärdet i den videon är ungefär så långt från klockrent som det är fysiskt möjligt att komma.

   2. Scary Devil Monastery

    November 5, 2014, 14:09:42

    Jag håller inte med allting som Sarkeesian påstår – hon faller själv i fällan om klassisk könsrollsfördelning i sin definition av hur vissa “starka” kvinnor fått vara det enbart för att de antagit en “manlig” stereotyp.

    Däremot finns ingen tvekan om att hon i det stora hela är korrekt. Tropen om kvinnan som offer, hora eller madonna går som en röd tråd genom merparten av spelkulturen.

    Bäst kan det dock illustreras genom bloggar som “Not in the kitchen anymore” och “Fat ugly and slutty” där man ofta kan höra ljudinlägg om hur kvinnor ofta kan bemötas i FPS-spel exempelvis. Särskilt om de är skickliga nog att spöa skiten ur lättkränkta män.

 12. Antimon555

  October 7, 2014, 20:05:57

  Lägg märke till den lilla oavsiktliga? formuleringen i slutet på Edlunds text, som mycket väl kan tolkas som ett hot.

  “Det är förbannat tragiskt att de i sin iver att bevara en redan död kultur skadar människor som Sarkeesian och Larsson – kvinnor är alltid det första målet för de hatiska nördarna – men i slutänden kommer de att fasas ut och försvinna.”

  Det innanför strecken är en egen del, “de” som ska försvinna är samma “de” dom “de” i början av meningen, det vill säga alla nördar.
  Att nördar kommer att fasas ut och försvinna är ju ingenting som sker utan våld i alla fall.

  Jag tror att Edlunds text är ett prima exempel på massmedias hjärntvätt, jag är övertygad om att det finns väldigt många män som fått hot från nördar också, att många har fått hot från icke-nördar samt att det finns väldigt många nördar som inte ägnar sig åt hot. Edlund vill förgöra “nördkulturen” (som jag anser inte är EN kultur utan många olika), och naturligtvis fortsätta propagera om att anonymitet är lika med hot.

  Inte för att hotfulla sexistiska nördar inte finns – och de borde låta bli, om de inte har någon empati så i alla fall för att skydda sig själva från framtida lagförslag om anonymitetsförbud – men jag tror inte ett ögonblick på den starka koppling som Edlund skriver om

  1. Anna Troberg

   October 7, 2014, 20:41:04

   Du skriver: “Att nördar kommer att fasas ut och försvinna är ju ingenting som sker utan våld i alla fall.” Är inte det en smula overkill? Både i tolkningen och i försvaret?

   Nördkulturen kommer att marginalisera sig själv om den fortsätter att försvara en människosyn som är förlegad. Det är inte så mycket mer med det. Vill du hålla nördkulturen vid liv, så föreslår jag att du bidrar till att hålla den modern och vital istället för att prata om att försvara den med våld.

   1. Antimon555

    October 7, 2014, 21:04:13

    Jag har inte pratat om att försvara den alls, jag anser mig inte ens vara del av någon nördkultur. Jag pratar om hur jag tolkar stycket av Edlunds text. Och den tolkar jag som att han vill aktivt förstöra det som han beskriver som “nördkulturen”. Eftersom nördar är just nördar och ofta inte lyssnar så mycket på vad andra säger, så krävs våld för att göra detta. Antingen med polisens våldsmonopol eller på annat sätt. Om nördarna svarar med våld eller inte var ingenting jag ens funderat på när jag skrev kommentaren, och är ingenting jag vet.

    Läs inte in sådant jag inte menat mellan raderna på det jag skrivit.

   2. Antimon555

    October 7, 2014, 21:05:31

    Och tolkningen är kanske lite overkill, men det är för att utveckla och tydliggöra det som sannolikt är en insinuation.

   3. Scary Devil Monastery

    November 5, 2014, 14:26:04

    Därmed undrar man egentligen vad som ens kan kallas “nördkultur”?

    Rör det sig om Linux, PC, snabba bilar, FPS-spel, MMO’s, strategi/taktikspel, tabletop gaming, collectible card games, tecknade serier, manga, anime, vintage nintendo eller ?

    Kultur är ett medium och det enda som kännetecknar “nörden” idag är svårt att säga. Du kan mycket väl ha i det begreppet en övervintrad VAM’are med rakad skalle och hakkorstatuering vars kunskaper i hacking är lika höga som hans moral är låg. Eller en välmodellerad svärmorsdröm i polojumper och väst vars säregna intresse i iPrylar från Apple är det största avsteget från det normativa.

    Själv konstaterar jag att man om man vill skälla på extremt osocialt betéende gärna bör detaljera ytterligare. FPS-spelnätverk har exempelvis en mycket högre proportion av hatiskt betéende än tabletop gaming eller CCG. Och så vidare.

    Alltså…för mig som “nörd” blir det litet grann som om man erkänner att man är politiskt aktiv och helt plötsligt får skörda ansvaret för/måste ta ställning till vad AFA och VAM haft för sig…

    Och “nördkultur”? Som att sopa ihop gangsta rap och klassisk opera under namnet “musikkultur” och därefter blanda ihop drive-by shootings med föreställningar av Haydn.

    Edlund har poänger gällande de specifika fenomen han nämner men bredsidan förtjänar han mestadels för att han blandar ihop varenda minoritetskultur i samhället med anknytning till IT och fiction och uttalar sig som om det var en enhetlig smet.

  2. Buster

   October 8, 2014, 08:04:25

   fast verkligheten är ändå att kvinnor får exponentiellt mer hat än män när de kritiserar mansdominerade områden eller påtalar kvinnofientlighet inom specifika grupper. Att påstå något annat är verklighetsfrånvänt.

   1. Antimon555

    October 8, 2014, 16:59:55

    Så konstigt.. inte. Skulle männen kritisera kvinnodominerade områden eller påtala mansfientlighet inom vissa grupper, skulle det nog komma ungefär lika mycket hat.

    För det andra: har du bevis för det du skriver, eftersom du är så bombsäker att det vore “verklighetsfrånvänt” att inte hålla med?

    Och för övrigt går det inte att säga att någonting är “exponentiellt” mycket mer när man bara har två mätpunkter.

   2. Antimon555

    October 8, 2014, 17:02:04

    Förresten var det inte det det handlade om i kommentaren du svarade på, utan om hot från nördar resp. icke-nördar.

    1. Antimon555

     October 8, 2014, 17:03:38

     Glöm ovanstående förresten, jag läste fel kommentar. Den här handlade om både och.

 13. Daniel

  October 7, 2014, 20:17:44

  Tycker det är verkligt tragiskt då Edlund buntar ihop alla nördar i samma bunt och tror att vi alla spelar D&D, ser på star trek och bor i en källare..
  Jag, precis som Emanuel har Aspergers och är en extrem nörd, men i helt andra ämnen än spel..
  Precis som han säger får man alltid höra att “du har då aldrig fel” och “du som vet allt…” osv..
  Det skapar en skev bild av en själv som delvis beror på sjukdomen men också på hur omvärlden hanterar sjukdomen.. Jag förstår precis att en sådan situation kan skapa ett väldigt förakt mot andra människor som tycker annorlunda..
  Det gäller dock att kunna hålla distans till sig själv och försöka se sig själv utifrån andras perspektiv.

  Jag har ockaå spelat D&D, suttit i källaren osv, men mina nördintressen är något helt annat.
  Där skapar media en snevriden bild av nördar.. Precis som hollywood gör där nördar alltid framställs som finniga, spinkiga nollor som dyrkar sci-fi och datorer..
  Jag umgås mestadels med andra nördar jag känner, varav en del jag delar samma intresse med och de flesta av oss är förhållandevis vanliga, med vanliga jobb. Vi åker på konserter och går på krogen. Renoverar huset och klipper gräsmattan..

  Det där är lite som Estrid skriver om feminismen, att det är en liten del som är väldigt högljudda.
  Helt klart finns det i vissa delar av spel/sci-fi-världen en utbredd sexism som bör bearbetas, men jag tror inte det är rätt väg att gå till attack mot anhängarna. Man måste nog snarare lyfta fram dom mera i rampljuset, låta dom få synas och inleda en diskussion och på sikt arbeta bort problemen..
  Oavsett vilket ämne eller folkgrupp man pratar om kommer man skapa enorma konflikter om man öppet attackerar någon och dennes synsätt på saker.

  1. Ronja

   October 7, 2014, 23:58:47

   Jag måste bara kommentera här. Jag tycker det här är JÄTTEINTRESSANT, för jag har också Aspergers.

   Men det jag har fått höra genom hela livet är att jag är en “jävla besserwisser”, att jag är arrogant, att jag alltid ska ha sista ordet och hela tiden bevisa hur mycket jag vet. Jag fick bäst betyg i klassen i nian och fick bara hån för det. Jag gick i väggen i trean på gymnasiet och folk bara ryckte på axlarna och lät mig klara mig själv. Eller kanske skylla mig själv.

   Jag har fått mina saker förstörda, blivit utfryst, fått höra elaka tillmälen och aktivt motarbetats. Jag har systematiskt utsatts för härskartekniker från de jag ansett vara mina vänner, som jag bara kan gissa beror på att jag inte “ska tro att jag är något”, då härskartekniker efter ganska kort tid berövar en allt självförtroende.

   Skillnaden mellan dig och mig? Jag är kvinna.

   Idag har klär jag mig i en aggressiv, alternativ stil. Jag har piercingar, tatueringar och färgar håret i grälla färger. Har nitar, kedjor och metallbeslag på mina kläder, stålhätta på mina skor.
   Jag signalerar “ge fan i mig” med alla medel tillgängliga.
   Jag är inte helt säker på varför, men jag tror att det dels kan vara ett sätt att varna folk för att jag inte är en snäll och lydig liten tös. Jag kan inte den biten av det sociala umgänget. Om de pratar med mig, är det deras val. De är varnade. Jag ber inte längre om ursäkt för vem jag är.

   Dels är det ett sätt att undvika att folk trampar på mig. När folk ser mig, ger de mig plats.

   För jag orkar fan inte med mer härskartekniker.

   1. Daniel

    October 8, 2014, 08:10:27

    Jag själv trillade tidigt in i punken. Det var precis min grej. Dels har jag alltid varit utanför och mobbad då jag alltid gått min väg och dels på grund av uppväxt i en relativt fattig familj. Nitar och tuppkam blev tidigt en del av mig och den uteblivna hjälpen i skolan gjorde att jag blev en bråkstake. Flera gånger försökte jag få svårare uppgifter i vissa ämnen då jag hade en naturlig talang för det och tyckte det var kul. När jag inte fick respons tröttnade jag på skolan och bråkade med lärarna istället. Att då vara en bråkstake och klassens clown blev då en form av försvar. På gymnasiet fick jag bättre lärare och fick upp intresset för skolan igen och gick ut med toppbetyg i de flesta ämnen. Idag upplevet jag starkt ett väldigt utanförskap då man dels är extremt nördig i sina intressen och dels för att folk tycker man är dryg och besvärlig och alltid ska ha rätt och alltid påpekar fel.. jag tror skolorna måste lära sig bättre att ta hand om barn med diagnoser och upplysa eleverna om problemen som finns för att skapa en bättre förståelse och en större acceptans.

    Jag klarade mig igenom 20 år av mobbning och utanförskap med väldiga depressioner och självmordstankar mestadels på egen hand och idag är jag väldigt stark, men många andra lyckas tyvärr inte lika bra och oavsett så ska igen behöva genomlida det.. jag önskar ofta att jag hade fler trevliga minnen från ungdomen men jag får istället blicka framåt och vara glad åt dom få människor jag har idag som står ut med mig..

 14. jorgenl

  October 7, 2014, 20:48:40

  Word!
  <3

 15. Martin Widmark

  October 8, 2014, 05:47:00

  Bra inlägg :)

  Hörde en trevlig diskussion i ämnet nyligen. Vuxna människor som pratar om problemet utan att gå till vansinnets gräns hela tiden.

  http://youtu.be/rmosgPNXmNc

  John Bain (totalbiscuit), Greg Tito (Escapist Magazine), Janelle Bonanno (GameFront.com) gästar. Trevligt med lite “vuxen-snack”, precis som ditt inlägg Anna :)

 16. Dennis

  October 8, 2014, 09:13:19

  En sak jag inte förstår är varför man aldrig tar upp det faktiska ämnet som Anita Sarkeesian pratar om i sina videor. Visst är det hemskt att hon fått så mycket hot och glåpord kastade mot sig, men är det smartare att mata trollen än det är att vända dem ryggen och skapa sin egen diskurs kring materialet? Ingen tycker det är OK att skicka hot och glåpord, Anna, och vi kan inte påstå att det är allas ansvar att sätta dit dem som hotar. Det är polisens och moderatorer/sajtadministratörers jobb.

  Här är för övrigt en video av Kitetales som argumenterar emot Anita på ett sätt som jag tycker är konstruktivt.

  https://www.youtube.com/watch?v=HJihi5rB_Ek

  Här pratar hon om hur Anita har kommit till slutsatsen att kvinnors avbildning i spel är skadliga innan hon ens undersökt materialet. Anitas kritik utgår från hennes personliga preferens vilket skiftar ämnet från själva spelet i fråga till henne själv och hennes samhällsideal.

  Ibland undrar man varför hon inte bara spelar dem spelen hon tycker är roliga istället för att fokusera så mycket på att riva ner dem som hon inte tycker om.

  1. Mikael Hedberg

   October 8, 2014, 09:32:31

   Ingen tycker det är OK att skicka hot och glåpord, Anna, och vi kan inte påstå att det är allas ansvar att sätta dit dem som hotar.

   Fast problemet är ju att det är så många som bevisligen tycker det är helt OK att skicka hot och glåpord. Det är också något som måste diskuteras, och måste kunna diskuteras helt utan att det blandas ihop med kritik om innehållet i hennes videor.

   Jag skulle gå så långt att jag påstå att så fort någon börjar bete sig på det sättet så omöjliggörs alla former av sansad diskussion runt materialet i fråga. Man måste alltid börja med att skapa ett vettigt samtalsklimat om man ska kunna ha några samtal.

   1. Dennis

    October 8, 2014, 09:53:32

    och det är ju det jag försöker göra genom att skifta diskussionen från trollen till materialet i fråga. Fortsätter du ge trollen uppmärksamhet så kommer trollen fortsätta och en ond cirkel skapas. It’s internet 101 for christ’s sake.

    1. Martin Widmark

     October 9, 2014, 06:03:06

     Mordhot och trakasserier är _inte_ “troll”. Det är brott och inget som ska ignoreras. Det blir inte färre rån och inbrott bara för att man ignorerar rånarna och inbrottstjuvarna.

     Vi kan inte ha en vettig diskussion så länge som detta beteende accepteras.

  2. Buster

   October 8, 2014, 10:15:20

   Jag tycker inte att den videon lade till något väsentligt annat än att avsiktligt missuppfatta poängen. Poängen är väl ändå inte huruvida “damsel-in-distress”-klichén är specifikt skadlig utan att den finns och är problematisk. Framförallt är det fantasilöst och slött historieberättande. Att spel som genre har stora problem med hur de porträtterar kvinnor är inget man kan argumentera emot, det blir bara löjligt.

   1. Dennis

    October 9, 2014, 13:15:56

    Det kan man visst argumentera emot. Du har inget bevis för att kliché-karaktärer är problematiska utanför dina kulturmarxistiska åsikter. Det finns tusentals bra kvinnliga karaktärer i spel, och med det i åtanke skulle jag inte kunna säga att industrin har problem med att porträttera kvinnor. Skapare bör få skapa vad dem vill utan att PK-pöbeln kommer med högafflar.

    Problemet jag ser med din argumentation är att du skiftar ämnet från själva kreationen i fråga till dina egna reaktioner och associationer. Att säga ”damsel in distress-klichén är fantasilöst och slött historieberättande” betyder ingenting för du argumenterar utifrån dina egna personliga preferenser. Och då kan du istället för att vilja riva ner klyschorna kanske skapa ditt eget spel eller prata om dom spelen du tycker är intressanta. Allt behöver liksom inte vara något som du gillar. Det är OK att andra skapar spel och karaktärer som du kanske inte gillar. Allt behöver inte vara PK.

    Sen om den övriga kritiken mot att jag kallar mordhotare för troll, jag var först med att säga att det är polisens och moderatorer/sajtadministratörers jobb att hantera denna brottslighet. Uppmana folk att rapportera hot till polis istället för att vara keyboard-krigare med syfte att säga åt alla idioter på nätet att sluta vara taskiga.

    Sen är ju faktiskt den största majoriteten spelnördar mot mobbning, hot och trakasserier på nätet. Eller tror ni att det är en del av spelkulturen som vi alla accepterar bara för att vi spelar spel istället för att ge idioterna ännu större utrymme att trakassera?

    1. Buster

     October 9, 2014, 13:59:48

     Försök inte med sådana tramsigheter, jag har spelat och följt spelutvecklingen sedan sent 80-tal. Kom inte och försök slå i mig att de vetiga kvniliga karaktärerna är i majoritet eller ens i närheten av det.

     Vad har kulturmarxism med saken att göra? Är du Sverigedemokrat eller? Det brukar bara vara den sortens intellektuella dvärgar som håller på med sådana fjanteriuttryck.

     Givetvis får spelskaparna göra vad fasen de vill, precis som jag och alla andra måste kunna problematisera detta utan att alla blir totalt butthurt och börjar skrika om PK, censur och högafflar. Fixar man inte saklig kritik som den Sarkeesian kommer med så är det ett tecken på att något är seriöst fel. Förnekar man att gamervärlden är en unken pojkklubb med tjejbacillfobi så lever man i en fantasivärld.

 17. Staffan

  October 8, 2014, 23:39:56

  Hej!

  Jag håller som nörd helt med dig om de problem som vår kultur oftast lider av, och jag tror det är liknande de problem som de flesta mansdominerade fält lider av tyvärr. Jag håller också med om att begreppet “fake gamer girls” är problematiskt, men jag tror jag kan förklara delvis vad det kommer ifrån. I sammband med i princip all kommercialisering av gaming, konventioner, TV-program, reklam, så används snygga tjejer, det är ju riktat främst till en ung manlig publik. Många av dessa kvinnor säger sedan likt en nördig miss universe hur mycket de älskar TV-spel och hur nördiga de är etc. Och sedan får de ett bättre gig någon annanstans och hörs aldrig av igen. Detta förstärker den misstro som de ofta inte så populära nördkillarna redan har om tjejer som pengahungriga typer som bara går ut med “bad guys”. Detta speglar inte riktigt verkligheten längre, men “booth babes” (aka, modeller som anställs för att stå omkring) används fortfarande flitigt av många spelföretag och som journalister eller liknande med ett betydligt svalare intresse för spel än deras “kunder”.

  Jag vill med detta inte försvara fenomenet som legitimt, ifrågasättandet av kvinnors kunskaper inom i princip alla nördiga ämnen är en deppig konsekvens av deras ovanlighet och något som jag hoppas alla nördar tänker extra på att undvika. Men det finns en anledning till att denna stereotyp är såpass vidspridd mer än att gamers är sexistiska (vilket de dessutom är). Precis som det finns legitim (professionell) kritik av både Zoe Quinn och Sarkesian, men denna dränks ut av de sexistiska hatvågorna som slår upp när det är en kvinna som anklagas.

  Sedan har jag en orelaterad fråga, jag stödjer Piratpartiet i många frågor, men jag tror att namnet tyvärr är eran största fotboja för större etablerat stöd. Varför, liksom en majoritet av riksdagpartier kan jag påpeka, inte byta namn till säg Integritetspartiet eller likande? Blir ju dessutom IP vilker är lite roligt. Att associeras med tonåringar som tankar filmer på piratebay känns olykligt och du framstår som en skicklig nog retoriker att inse detta.

  Mvh, Staffan

 18. Omeehd

  October 9, 2014, 09:30:34

  Som vanligt är det dem extrema fransarna från båda sidor av frågan som får all uppmärksamhet vilket bara uppmuntrar till mer demagogeri. Det är dem som står i mitten av frågan, de som seriöst talar ut mot korruption som drabbas när SJWs och misogynister slänger hat mot varandra. Att Sarkesian stänger av kommentarer på sina videos leder bara till mer extrema uttalanden istället för meningsfull dialog och framsteg, och visar hennes egentliga motiv att vispa upp kontroverser för sin egna vinning.

  Det finns otaliga exempel på en progressiv majoritet inom gaming som uppmuntrar kvinnors framträdande roll, men detta uppmärksammas inte alls av media. Istället får sexismen all uppmärksamhet och det är det som har lett till denna motsättning växt istället för att ha försvunnit.

 19. Albin

  October 10, 2014, 13:46:48

  Hej Hej!

  Jag tror du har missuppfattat vilka som får “Fake Gamergirl” etiketten. Det handlar inte om tjejer som spelar spel för att de är intresserade av det. Det handlar oftast om tjejer som spelar pga andra anledningar som att få uppmärksamhet av killar och/eller pengar.

  Om du tittar på sådana personer som streamar förstår du varför ingen ordentlig gamer gillar dem. Både jag och min flickvän spelar, vi träffades på ett MMO till och med. Även hon avskyr dessa människor.

  Dessa streamar går oftast ut på att de spelar dumma, visar upp sin kropp tydligt och ber om pengar.

  Det finns “Gamergirls” som spelar, tycker om det och det är deras intresse. Är stor skillnad.

  mvh Albin

  1. Anna Troberg

   October 10, 2014, 14:18:54

   Hej Albin!
   Och vem är den gudomliga domaren som med exakthet kan avgöra vem som spelar av “fel” anledningar? Är det månne du? Och om nu någon ska dömas efter dessa fluffiga kriterier, hur kommer det sig att killar som spelar av “fel” anledningar inte råkar ut för samma oömma behandling.

   Nej du, något är jäkligt unket här.

   1. Albin

    October 10, 2014, 19:42:07

    Ska man inte döma folk efter handlingar? Är ju så att den enskilde åskådaren får avgöra vad de tycker om någon annan. Men det finns anledning varför detta fenomen uppstår vilket är det jag nämnde ovan(oftast?).

    Att säga att killar inte får samma “oömma” behandling är ju bara att du har grävt in dig på att det är bara tjejer som kan drabbas av dåliga saker i gamer communityn.

    Många spelare som streamar och lägger ut videos får ta minst lika mycket skit som FGG.

    Nu är det ju så att någon kommer alltid irritera sig på någon annan speciellt om de är populära.

    Sen är det ju tråkigt att det är så. Blir bara väldigt irriterad när det ska vara så viktigt att särbehandla tjejer när problemen dyker upp för dem, ta tag i problemen för alla istället.

    Sen till Buster som kommenterar under:
    Jag talade bara om FGG, som jag nämner ovan så finns det killar som gör liknande.

  2. Buster

   October 10, 2014, 14:31:36

   Nej, FGG handlar om kvinnofientliga fördomar. Varken du eller någon annan har någon rätt av avgöra vem som är “äkta” eller inte. Man skulle lika gärna kunna hävda att alla som spelar ett MMO är fake för att det är en av de största trenderna inom spel just nu och alla som spelar det gör det för att de vill vara inne. Givetvis så skulle det vara rätt fånigt att påstå något sådant, precis som det du påstår är fånigt. Menar du på allvar att inga killar som streamar spealar dumma, tigger pengar eller utnyttjar sitt utseende? Hört talas om PewDiePie?

 20. Andreas

  October 10, 2014, 14:01:44

  “Här kommer en hög tjejer som har samma intresse som en hög killar och killarna klagar. Varför?”
  ” Själv tycker jag det är fantastiskt bra att jag och min flickvän kan ägna en hel helg åt gaming utan att någon av oss tröttnar och surar. ”

  I en subkultur som består till stor del av singelkillar med svår möjlighet att få tjejer, och en stor brist på tjejer,
  så är det inte direkt jätteförvånande för mig att många tjejer kommer att plocka upp ett fåtal aspekter från gamingen, joina communityn men främst för att få bekräftelse och uppmärksamhet.

  Hur är det svårt att förstå att 1) Ett antal tjejer gör så samt 2) Att några killar(samt tjejer) blir upprörda?

  1. Anna Troberg

   October 10, 2014, 14:26:31

   Hej Andreas!
   Ja, så hade man ju kunnat tänka om det var en samling bestående av genomgående astrevliga killar som satt där alldeles ensamma och försmäktade. När det nu råkar vara så att det bland dessa astrevliga killar finns en grupp som gör allt i sin makt för att bete sig mot svin mot tjejer, så är det knappast första stället en tjej med grundläggande självbevarelsedrift går för att skaffa sig en hygglig kille.

   Lets face it. Så länge gamerkulturen inte tar tag i detta, så kommer den att reflektera negativt på alla killar som är en del av den. Är man en hygglig kille som inte är en sexistisk skitstövel, så borde man om inte annat för sin egen skull bidra till att de här problemen försvinner. Är man själv ett riktigt hyggligt catch, så är det bra att välja sitt sällskap med omsorg. Håller man direkt eller indirekt sexistiska svin om ryggen, så kommer det oundvikligen att påverka folks uppfattning om en.

   1. Anonym

    October 10, 2014, 19:08:07

    Är alla femnister ansvariga för vad Valerie Solanas gjorde? Är alla feminister ansvariga för vad Julie Bindell gör? Är alla feminister ansvariga för vad Janice Raymond och Mary Daly gjorde? Svaret är självklart nej, men av någon anledning så är alla killar som spelar datorspel ansvariga för vad en liten minoritet gör. Varför är det så?

    Förövrigt så tycker jag att Finkelgate och hur det enda feminister reagerade med var att stötta Alyssa Bereznak i att inte bara fick hon personligen tycka att män som spelar Magic The Gathering är oattraktiva, hon fick dessutom stöd i att skriva att alla män som spelar magic borde förstå att de aldrig kan vara attrativa för något kvinna är väldigt illustrativt för hur mycket empati den feministiska rörelsen själv har med de här nördiga männen.

    1. Buster

     October 11, 2014, 19:27:30

     Vad yrar du om? Det var väl knappst en enda person som inte stämde in i det unisona fördömmande av Alyssa Bereznaks omogna och fördomsfulla tramserier?

      1. Anonym

       October 14, 2014, 10:04:53

       Buster, kunde jag få se några feminister som faktiskt kritisterade det Alyssa sa, och inte bara kritiserade det som Alyssa blev utsatt för?

     1. MTG

      October 23, 2014, 10:26:03

      Jag är faktiskt nyfiken här också Buster. Jag brukar hålla med dig och det är betryggande att feminister i allmänhet inte höll med henne men jag har haft svårt att hitta bra exempel.

 21. Janne

  October 10, 2014, 16:18:15

  Ah, det kommenteras fortfarande. Det är ett levande ämne. Nu när mina första impulser är ur vägen så. Skriver jag min kommentar.

  Ja det är en hel massa “nördar” som upprörda. Du glider över det snyggt vad Hedlund skriver när nördarna är upprörda denna gång. “Få saker skapar gemenskap som yttre angrepp, och många nördar avfärdar numera reflexmässigt all kritik som nonsens. Även om den är legitim.” Du börjar prata om yttre angrepp men den sista meningen är viktig också i sammanhanget. Jag sitter och kollar i kommentatorssvaren och försöker utröna huruvida du tycker det är legitim kritik som alla nördar är upprörda över?

  Jag har varit en observatör av detta i en månads tid nu. Jag kan bara prata för mig själv. Jag är upprörd över en dåliga kritiken av min främsta underhållningsform. Jag är upprörd över att man målar upp en nidbild av mig som spelare, detta i syfte att utesluta mig från debatten om kritiken.

  Det som är ett genomgående tema bland de som tycker att kritiken är legitim är att beskriva Gamers och Gamer-kulturen som unken och otidsenlig. Jag görs ansvarig för andra människors dåliga impulskontroll bara genom att jag spelar spel om kvällarna. Bara för att jag spelar spel så diskvalificeras jag från att tycka att kritiken inte är legitim denna gången heller. Hedlund gör de med att kalla mig nörd och jag har sett tendenser ifrån dig Anna att göra gruppen ansvarig för några individers handlingar.

  Buster är ju helt klart bäst “Förnekar man att gamervärlden är en unken pojkklubb med tjejbacillfobi så lever man i en fantasivärld.” Jag är 37 år, gift och har ett barn. Låter det som jag har tjejbacillfobi?

  1. Buster

   October 11, 2014, 19:24:52

   Om du inte kan skilja på kritik av dig som individ och kritik av en subkultur så är det kanske inte helt genomtänkt av dig att ge dig in i debatten.

   1. Janne

    October 12, 2014, 02:25:46

    Kanske det är så. Men jag har en specifik anledning att ta upp mig själv som individ. Mitt inlägg avhandlar överhuvudtaget inget om vad som jag tycker jag är fel på kritiken som är riktad mot subkulturen. Mitt inlägg handlar om att jag och många andra individer tystas för att tillhöra en subkultur. Det sker genom fördommar om att jag skulle ha begränsad social förmåga och en skräck för kvinnor. Dessutom har Hedlund mage och kalla det för macho att vara bristande i social förmåga och inte gilla kvinnor.

    1. Buster

     October 12, 2014, 11:45:44

     Ja och de fördommarna har du sådana kvinnohatande pojkmän som de drivande bakom gamergate att tacka för. Du kan inte förneka att den sortens individ är väldigt vanlig inom gamerkulturen. Att du riktar din kritik mot de som ifrågasätter detta istället för att ifrågasätta dessa individers beteende gör dig till en del av problemet tyvärr. Framförallt för att du drar på dig stora offerkoftan och jämställer kritik, ifrågasättande och problematisering av en kultur med att som individ “tystas”. Ovärdigt en vuxen människa att resonera så.

     1. Janne

      October 12, 2014, 22:38:28

      Har jag sagt att något om GamerGate har jag hissat en flaggen. Du skriver utifrån en fördom om att jag skulle vara med på GamerGate. Visst vore det trevligt med etisk speljournalistik, men jag tycker frågetecknena som lyfts är intressanta. Men jag tycker att det är kortsiktigt som inte löser några av de egentliga problemen. Just nu förs diskussionerna eko-kammare och där som hissar flaggen att vara för eller emot gör idiotiska saker. Detta tänker jag inte delta i.

      Om nu du tycker det är ovärdigt av mig som vuxen att distansiera mig(genom att prata om mig som individ) och inte ta ställning för eller emot GamerGate(oavsett hur man betraktar det). Så är problemet ditt!

      Skulle du inte kunna tänka dig att det finns ett problem svartmåla en subkultur? För denna svartmålning kommer ju endast leda till att skrämma bort människor. För vilket syfte? Att gamersubkulturen skall bli mer “inkluderande”… Motverkar det inte sitt syfte isåfall?

      Men infantila argument som mina är ju inte värdiga för jag spelar ju bara spel. Men jag hör bara fördommar…

      1. Buster

       October 13, 2014, 07:01:02

       Med tanke på att bevisen för att Gamergate inte handlar om och aldrig handlat om något annat är just att den unkna pojkklubbsmentaliteten är en mycket levande och skrämmande påtaglig realitet är det mycket ovärdigt av dig att inte ta ställning. Och fegt som tusan.

       1. Janne

        October 13, 2014, 08:26:54

        Vad skall du göra? Mobba mig till att ta ställning ifrån din synvinkel? Häll på bara jag är van att skita i sådana människor…

        1. Buster

         October 13, 2014, 08:46:54

         Att inte hålla med och att problematisera saker är inte mobbing. Det är den mest offerkoftiga av offerkoftepostioner. Ointressant.

         1. Janne

          October 13, 2014, 09:00:41

          Offerkofta? Vill du se en riktig offerkofta så skall du kolla på Anita Saarkesians XOXO föredrag. En 15 minuters offerkofta! “Dataspelare är så dumma mot mig!?!?”. Du kan få mig att ta ställning mot hot och trakasserier. Det är upp till rättsvårdande myndigheter att ta hand om denna fråga. Men att säga till mig att jag skall tycka något om GamerGate är faktiskt barnsligt. Jag tycker faktiskt det är helt ointressant för mig att ta ställning. Men jag som individ förstår varför andra kan vara arga. Med eller utan offerkofta.

   2. Scary Devil Monastery

    November 5, 2014, 14:40:08

    “Om du inte kan skilja på kritik av dig som individ och kritik av en subkultur så är det kanske inte helt genomtänkt av dig att ge dig in i debatten.”

    Kritiken av “nördkultur” är dock ofta som att tala om drive-by shootings och knark i samband med “musikkulturen” utan att skilja gangsta rap från opera.

    Eller som att vara politiskt aktiv inom PP och plötsligt få det förknippat med VAM eller AFA.

    Det finns åtskilliga “nördiga” fenomen jag som gamer ägnar mig åt utan att någonsin konfronteras med den typen av lågpannad neandertalare som man ofta ser i chatkanaler för många MMO’s och FPS-spel exempelvis.

    På samma sätt egentligen som man kan vara “Feminist” utan att behöva förknippas med Irene von wachenfeldt. Och inte bör behöva bära hundhuvud eller guilt-by-association över den damens utspel.

    Och nej, det blir inte särskilt lätt att skilja på kritik av person och kritik av subkultur under de omständigheterna som ofta ges så snart det nära nog allomfattande begreppet “nördkultur” kommer fram.

 22. Janne

  October 14, 2014, 09:07:46

  Det går inte att svara på Annas inlägg med Jezebel länken.

  Anna din källkritik är under all kritik. “Jezebel: Home of Shiny Happy Ladies” och kollar man på “redaktions” sidan så är det väldigt ojämnlikt. Förövrigt så ägs den av Gawker media där deras spel sajt Kotaku är anklagad just för oetik. Det ligger Gawkers intresse att svartmåla deras “motståndare”.

  Din länk Anna visar varför man inte skall välja sida. För det finns även artiklar som denna. http://www.forbes.com/sites/erikkain/2014/10/09/gamergate-is-not-a-hate-group-its-a-consumer-movement/

  Beroende på vilken sida av GamerGate man står så beskrivs den olika och hissar man flag för den ena eller andra sidan så anklagas man för olika saker. Då blir det ointressant att välja sida för då får man idioterna ifrån “motståndar-sidan” på sig.

  Besök gärna en pro-GG eko-kammare på reddit som heter KotakuInAction.

 23. Jay

  October 15, 2014, 00:56:37

  Ett stort problem är ordval. Ibland är det bara oförsiktigt, ibland tycks det uppsåtligt.

  När journalisterna (särskilt de tolv relaterade spelmagasinen som publicerade liknande online-artiklar inom en 24-timmarsperiod) bestämde sig för att klanka ner hårt på de vidriga(!) personerna som trakasserat och hotat Zoë Quinn, Anita Sarkeesian m.fl. – så adresserade de missilerna “gamers”.

  Varför, o varför göra sig så många fiender i onödan? Varför förolämpa och smutskasta så fruktansvärt många potentiella allierade – för visst håller de flesta med i det absolut mesta, ingen tvekan! Dödshot, sexism, rasism och så vidare – inte fasen sitter de som nu är “GamerGaters” och argumenterar att något av det är okej. Tror man verkligen det måste det vara någon slags vriden önskan att det verkligen vore så svartvitt och lätt; att “andra sidan” uppenbart har fel och är ond.

  Lite som hur Buster här “argumenterar” (om man kan kalla det så när han mest sitter och förolämpar alla som inte håller med hans åsikt som han öppet konstaterat inte går att påverka – inte vidare lockande att lägga tid på men en bra taktik för att avskräcka oliktänkande antar jag) när han hävdar stenhårt att “Gamergate inte handlar om och aldrig handlat om något annat är just att den unkna pojkklubbsmentaliteten”. Om vi har överseende med att det uttalandet är objektivt fel, så lånar jag lite av dig, Anna. “Vem är den gudomliga domaren som med exakthet kan avgöra” vad GamerGate handlar om? Vem avgör exakt var och med vem det startade, och vem bestämmer om det är eller inte är vad vi står för nu?

  Vi har ingen “ledare”, alla kan diskutera allt – men försök argumentera för kvinnohat, dödshot eller dylikt och tja, se hur bra det går. Sån idioti roas inte över huvud taget (utöver “shill, ignore”), hur mycket vissa än försöker måla det som hela grunden för och poängen med GamerGate. Finns det en konsensus, ett “mission statement”, så ser det ut så här:
  http://i.imgur.com/zfP9OVp.png

  …Inte vidare utomjordiskt.

  Inte heller behöver man vara vidare konspiratoriskt lagd för att se en koppling mellan “gamers” som funnit mycket att kritisera hos “våra” journalister, och deras kontring med att svartmåla oss och försöka ogiltigförklara bokstavligen allt vi har att säga (gissa vilka som hela tiden försöker göra det till en fråga om sexism och i tid och otid fortfarande drar upp Quinn och Sarkeesian nu? Ledtråd: Även om vi vore omoraliska, kalkylerande monster så vet vi att den vinkeln ser dålig ut). Sen om det är långsökt att fundera på varför utomstående media hakat på när det ligger i deras intresse att marginalisera vår hobby (Janne skrev lite mer om det sist såg jag) får man väl avgöra själv, kanske det inte är helt svartvitt där heller.

  Ville också lite snabbt röra på biten ang. Intels annonser då du citerat Edlunds “Det krävs inte mycket för att väcka nördars vrede”. Det uttalandet i sig kan jag ju inte som gamer med gott samvete säga emot (hehe), men det är ännu ett sånt uttalande som används oförsiktigt (eller oärligt) i sammanhanget. Nu var det ju inte så i detta fall att “inte mycket” hände innan vi hamnade här, eller hur..? I övrigt har du (Anna) och Tony redan gått över det.

  I slutändan är det bara synd att det ska finnas “sidor” över huvud taget, och – om det nu var tvunget att ha sidor – att det inte ser ut så här, som det kunde gjort: http://i.imgur.com/fABH5Jr.png

  Måste jag välja “sida” står jag med GamerGate, baserat på vad de själva säger (inte vad media eller jäviga individer på endera sida påstår att de står för) och, kanske ännu viktigare, baserat på vad jag sett av många av “anti-GGs” största förespråkare. Då menar jag alltså verkligen deras egna ord, som de själva uttalat eller skrivit, i sin originalform och sammanhang. Önskar fler lutade åt att skapa sin uppfattning så, tycks mig som att det skulle ge den sannaste bilden.

  …Men fick “anti-GG”-sidan som de ville vore det svårt, för där gäller utfrysning och trakassering av den som ens underhåller tanken att låta oss försöka klargöra vår position. Trots att, som jag försökt klargöra, den inte bara är rimlig utan oftast håller med andra sidan (som vi för övrigt ofta bjuder in till debatt) och i annat fall normalt inte är lika inbitet “with us or against us”.

  Har inte själv sett så mycket Game of Thrones, men gillar den här som dyker upp ibland. Hoppas den inte är allt för “cheesy”. http://i.imgur.com/c7CC25B.png

  1. Buster

   October 15, 2014, 10:32:42

   Fast Gamergate är ju bevisat bara en patetisk efterhandskonstruktion som uppstod näör en packe kvinnohatande troll inte riktigt kunde förklara deras vidriga attack på Zoe Quinn. Ett drev som redan pågick innan hennes ex publicerade sitt patetiska blogginlägg, och som han var mycket medveten om. Gatmergate hittades på som en förklaring till varför Quinn utsattes för hatdrevet. Bevisen för att något som sägs om Quinn är sant omtalas ofta, men presenteras aldrig.

   Tyck vad fan du vill, men om du uppriktigt vill att synen på gamers ska ändras så är det nödvändigt att ta avstånd från GG.

   http://www.theverge.com/2014/10/8/6919179/stop-supporting-gamergate
   http://gawker.com/what-is-gamergate-and-why-an-explainer-for-non-geeks-1642909080
   http://www.cracked.com/blog/7-ways-gamergate-debate-has-made-world-worse/
   http://www.vice.com/en_uk/read/this-guys-embarrassing-relationship-drama-is-killing-the-gamer-identity-828
   http://www.dailydot.com/geek/zoe-quinn-outs-4chan-behind-gamergate/
   http://idledillettante.wordpress.com/2014/10/03/eron-gjonis-restraining-order-inability-to-stop-discussing-his-ex-online/comment-page-1/
   http://wehuntedthemammoth.com/2014/09/06/do-you-still-think-that-gamergate-is-a-spontaneous-movement-against-game-industry-corruption-zoe-quinn-has-some-screenshots-to-show-you/comment-page-4/
   http://www.polygon.com/2014/7/22/5926193/women-gaming-harassment

 24. Buster

  October 15, 2014, 10:43:43

  Appropå Tyrion-bilden: Ska man vara noga och inte ljuga som en häst travar så är det ju bara GG-sidan som faktiskt försökt tysta någon. Tex Gamasutra som man försökte tysta genom påtryckningar på intel så de drog tillbaka annonser, som sedan kom på att de gjorde fel. Det är bara GG-sidan som mord, våldtäckts- och massakerhotar. Sluta bete dig som att du och gamers är nåon stackars missförståd och förtryckt minoritet. Det är den falska underdogmentaliteten som är roten till hela skiten. Gamers som subkultur är över för att alla är gamers nu. Det är inget speciellt att vara gamer och det kan vissa inte hantera alls. Gamers är målgrupp för en av de största industrierna och är så jävla mainstream som det går att vara. GG är de priviligerade som pissar på de som ifrågasätter detta privilegium.

  1. Anonym

   October 15, 2014, 11:42:12

   Vad trevligt att du fortfarande är med oss, blir det nu några länkar till feminister som pratar om vad Alyssa Bereznak sa, och inte bara vad hon blev utsatt för?

  2. Jay

   October 15, 2014, 12:43:45

   Har du någon som helst insikt i frågan eller har du läst en vinklad artikel som du sitter och upprepar? Ingen från GamerGate har blivit hotad? Skämtar du? Eller – eftersom, i typiskt anti-GG-manér, det tydligen är sjyst att ogiltigförklara folk via nonchalanta, baslösa lögnanklagelser – är det du som “ljuger som en häst travar”? För sanna är de ju inte, påståendena du presenterar som fakta. Kvinnor på GG-sidan (som det finns gott om) har fått exakt likvärdiga hot som t.ex. Sarkeesian. Folk och deras familjer blir hotade precis likadant. “Doxxade”. Folk har ringt orelaterade företag och försökt få anställda som skrivit något positivt om GamerGate över huvud taget sparkade. Det är ju det som är hela grejen! Det är inte “gamers” som håller på med sån här skit, det är idioter som finns överallt.

   Vad gäller “tystning” har du i bästa fall inte heller läst på, eller så skiljer sig våra uppfattningar gravt. Det är inte “censur” att kontakta sponsorer när vi finner det vansinnigt att journalisterna förtalar och fördömer sin egen målgrupp (vilket bevisligen Intel och många fler sponsorer håller med om) – det är det enda riktiga tillvägagångssätt vi som konsumenter har kvar när öppen kommunikation ignoreras och de inte tillåter oenighet i sina kommentarsfält, forum osv. Då tycker jag ju den sortens borttagning av kommentarer/användare, utfrysning och hot om direkt förstörda karriärer och smutskastning ifall man ens vågar lyssna (man behöver inte ens hålla med! Se: Greg Tito) på GamerGate är mer “censur” än att sponsorer inte betalar för tveksam journalistik, som om t.ex. Gamasutra inte kan skriva sina åsikter utan att Intel betalar för det eller att de skulle ha någon slags lagstadgad rätt till detta. Absurt.

   Resten du tar upp är bara mer lat fultaktik där du argumenterar tjafs ingen sagt, som om det inte finns nog att diskutera utan att du lägger ord i mun på oss. Förstår att det är viktigt för dig att marginalisera allt som en grinig pojkklubb om du inte är insatt nog att hantera något annat…

   Klart vi inte är nån stackars liten minoritet. Det är ju därför vi inte tycker det är rätt att folk som du drar alla över en kam och viftar bort oss och allt vi säger så nonchalant.

   1. Jay

    October 15, 2014, 14:04:05

    1. J

     October 17, 2014, 09:19:13

     Jag orkade inte läsa hela A peoples history of gamergate. Känslan av att ha att göra med överkänsliga människor som har svårt att se vad som verkligen har skrivits och svara på det istället för att svara på vad någon kanske skulle kunna ha menat om den var helt dum i huvudet blev snabbt väldigt stark.

     Jag trodde att man i texten skulle nyansera följande stycke:
     “gamers can deal with a lot, but they can’t stand by while they are told that all those wonderful memories are actually bad”.
     -men den typen av möjligen medvetna missuppfattningar återkom, och blandades med den rättfärdiges indignation i vad som för mig verkade vara ett försvar av hela den monumentala urspårning som lett till att ett antal människor hotats till livet.

     1. Janne

      October 17, 2014, 10:25:38

      Det du läser som en urspårning är en produkt av eko-kammare på nätet(en av anledningarna varför jag förhåller mig neutral). Hashtaggen GamerGate var ju ett svar på att Gamers skulle vara mer benägna till näthat pga deras hobby. Det är rätt många som tycker att det är fel budskap. Så man svarar med att så är inte fallet. Då är GamerGate född…

      Svaret ifrån sajterna som koppla ihop “Gamers” med näthat har fortsatt att säga. “Så genom att säga att Gamers inte alls är mer benägna till näthat är att stödja näthat.” Och vi är här nu…

      1. Buster

       October 17, 2014, 10:31:27

       Fast det är ju precis tvärtom. GG är det som existerar i en ekokammare av ryggdunkande kvinnoförakt. Allt började ju med Quinn och hennes spel. Innan hennes ex fick spelet med sin patetiska postning. Det är ju samma jävla visa varje gång en kvinna kritiserar spelvärlden. Varje. Jävla. Gång. Eller om en kvinna (stoppa in önskad guddom) förbjude utvecklar spel xom inte passar in på den gängse mainstreamuppfattningen om vad som ska vara ett spel.

       I grund och botten handlar det om en total oförmåga att hantera kritik och det faktum att gamers inte är en marginaliserad grupp utan är i miten av mittfåran i dagens populärkultur.

       1. Janne

        October 17, 2014, 11:07:28

        Bevisa det. Det är ditt påstående borde vara tämligen enkelt att bevisa i dessa tider av internet.

       2. Janne

        October 17, 2014, 11:10:56

        Förövrigt så kikar jag in på KotakuInAction på reddit rätt ofta och hittar lite kvinnoförakt där som med hög siffra på “internet-poängen”.

       3. Anders

        October 27, 2014, 14:27:42

        Ur min synvinkel är det en definitionsfråga, vad är #GamerGate? De som står för taggen har som förhoppning att göra större skillnad mellan utvecklarna/publicisterna av spel och de som recenserar spelen.
        Alla Annas poänger är valida och det är bra att ha en diskussion om ryggdunkande idioter inom alla samhällsgrupper. Det är jätte bra om den marginaliserade grupp som är oförmögna att hantera icke likasinnade dras upp med roten och vi som kallar oss Gamers i en mer modern term slipper dem.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *