Pages

Categories

Search

 

Kan man vara för korkad eller kvinnlig för rättigheter?

Kan man vara för korkad eller kvinnlig för rättigheter?

by
October 22, 2014
F2, Politik
39 Comments

Kunskap och information är makt. Den som sitter på information som samhället vill ha eller behöver har mer makt än de som inte gör det. Det är därför det är oroväckande när staten och privata företag skaffar sig allt mer kunskap om våra privatliv. Det är också därför det är oroväckande när grundläggande mänskliga rättigheter inte längre är självklara för alla, utan bara för de som råkar uppfylla vissa speciella kriterier. Det väcker den oundvikliga frågan: “Kan man vara för korkad eller kvinnlig för rättigheter?” En del verkar tyvärr tro det.

Historiskt har klass mest handlat om pengar och materiella tillgångar, men i det moderna kunskapssamhället öppnar sig nu helt nya klassklyftor mellan de som har teknisk kunskap och de som inte förväntas ha den eller inte alls har den. Jag har skrivit en krönika om detta i PC för Alla / IDG. I den skriver jag bland annat:

Låt oss tala om den nya överklassen. Den där klassen som koketterar med den teknisk kunskap som pöbeln inte har. Den där klassen som är så fast i konservativa traditioner att kvinnor knappast göre sig besvär att försöka höja rösten i församlingen. Den där klassen som inte drar sig för med vilka medel som helst försvara sin upphöjda position. Låt oss tala om den. Nu.

Det första lagret på den här löken handlar om kunskapsarrogans, det vill säga magreflexen att värdera människor som saknar en viss kompetens lägre. Det är naturligtvis inte något som är unikt för IT-sektorn, men i takt med att världen blir mer och mer beroende av den nya tekniken, så skapas det en extra bördig jordmån för den där kunskapsarrogansen i just teknologiska sammanhang.

Kunskapsarrogansen i IT-svängen kan till exempel ta sig uttryck i ganska kvalificerad victimblaming. Man ser ner på människor som inte kan kryptera sin hårddisk eller sina mejl. Man ser ner på människor som aningslöst sparar sina filer i molnet. Om dessa människor råkar illa ut, så är de värda förakt, inte sympati. De borde ha vetat bättre. På det hela taget påminner retoriken slående mycket om den retorik som ibland används av människor som anser att kvinnor med kort kjol får “skylla sig själv”.

Om man verkligen tror att sharing is caring, så borde den naturliga responsen till någon annans utsatthet på grund av kunskapsbrist inte vara att förakta och håna personen. Den naturliga responsen borde vara att dela med sig av sin kunskap på ett trevligt och konstruktivt sätt. Man kan göra det genom att hjälpa någon att kryptera sina mejl. Man kan också göra det genom att jobba politiskt för att skapa tydligare ramverk som skyddar allas integritet – inte bara sin egen.

Kunskapsarrogans är de facto raka motsatsen till sharing is caring. Att se ner på någon som inte råkar ha samma kunskap som man själv råkar ha är lika charmigt som att se ner på någon som har mindre pengar eller mat än vad man själv har.

Lökens andra lager handlar inte om de som inte har kunskap utan om de som inte ens anses förmögna att ha kunskap – kvinnor. Den där nya överklassen betraktar dem som någon sorts outgrundligt väsen som är trevligt att titta och ta på, men som blir direkt frånstötande i samma ögonblick som det öppnar munnen och visar sig ha en åsikt. Kvinnor som gillar gaming är “fejk”. Det behövs tydligen en riktig karl för att hålla reda på att besvärjelser manas fram med L1 och hugg, skott och slag med R1. Kvinnliga programmerare kan i bästa fall hoppas på tvivelaktiga komplimanger som slår fast att de ju “kan vara duktiga på att koda FAST de är kvinnor”. Detta exempel hittade jag för övrigt inte på själv. Det är en fras som enligt flera anställda flitigt används av en högt uppsatt manlig chef på ett av Sveriges största IT-företag.

Kvinnor som ger sig in i IT-sektorn får helt enkelt räkna med en ständig kamp för sin blotta existens. Efter att min text publicerats blev jag kontaktad av en kvinna som är före detta chef på Google. Hon hade läst min text och konstaterade att den “beskriver min vardag på ett sätt som jag själv inte velat sätta ord på”. En kvinna som jobbar som chef på Ericsson hörde av sig och sa att min text var “en obehaglig påminnelse” om att hon varje dag går till ett jobb där hon “inte uppskattas och inte är önskad”. En manlig spelutvecklare berättade att han inte längre talar om för folk att han jobbar som spelutvecklare, för han skäms över gamingvärldens kvinnosyn och det faktum att den uppmuntras på hans jobb. En ung tjej hörde av sig och berättade att hon egentligen ville bli speldesigner, men eftersom hon ville känna sig respekterad för sin kompetens på sitt framtida jobb så hade hon valt en helt annan utbildning.

En tjej hörde av sig till mig och sa att hon inte orkat läsa min text för att den beskrev hennes vardag som programutvecklare för precist. Sedan råkade jag se samma tjej sitta och hålla med en skock tekniskt bevandrade män som i en diskussionstråd glatt spekulerade om hur det stod till med min mentala hälsa. Först blev jag lite irriterad, men sen insåg jag att jag ju faktiskt skrivit texten till alla som känner precis som den där tjejen, till de som på grund av rådande ordning känner att de måste vara någon annan än den de är för att ens kunna hoppas på grundläggande respekt i IT-flocken. Jag har varit där. Jag vet hur det känns.

Jag har fått både ris och ros för min artikel. Det är toppen. Det är bara när man inte får någon respons alls som man behöver oroa sig. Jag har också fått en del feedback som är en smula kuriös i sitt uttryck. Här kommer några korta tankar om den.

Till er som …

— mejlar mig och mina arbetskamrater för att av “omtanke” insinuera att texten måste vara resultatet av att jag antingen har spritproblem eller är utbränd. Nej, att en kvinna uttrycker en åsikt som inte sammanfaller med era är inte per automatik ett tecken på att hon är vare sig ett fyllo eller mentalt otillräknelig. Det är ett tecken på att även kvinnor är tänkande varelser. Det är btw inte omtanke att omedelbart anta att en kvinna mår dåligt för att hon inte delar ens åsikt. Det är kunskapsarrogant och misogynt. Men, stort tack för att ni är så behjälpliga med att bevisa min poäng.

— ropar att jag dödar Piratpartiet genom att lyfta den här frågan. Nej, Piratpartiet har från dag ett lovat att stå upp för ALLAs rätt till sin personliga integritet. Det är ni som försöker backa på det löftet och inskränka det till att nu bara gälla vissa utvalda grupper som skadar partiet och dess trovärdighet.

— med emfas hävdar att det absolut inte finns vare sig kunskapsarrogans eller misogyni inom IT-svängen genom att tex tala om för mig att jag är “en teknikignorant manshatare som inte kommer att nöja dig förrän alla män lägger sig ner och dör.” Really? Really?!

— säger att jag är kunskapsfientlig när jag säger att det är otrevligt att använda sitt kunskapsövertag som ett vapen att förtrycka andra människor med. Nej. Det är kunskapsfientligt att sitta och hålla på kunskap och inte dela med sig av den så ofta man bara kan. Det är sånt som patentkramare ägnar sig åt, inte pirater. Sharing is caring.

— känner er ohemult och randomly kränkta för att ni råkar vara män inom IT-sektorn. Är du kunskapsarrogant och misogyn? Då ska min text svida som peppar i ögat på just dig. Är du inte kunskapsarrogant och misogyn? Toppen! Då handlar texten överhuvudtaget inte om dig. Andas ut och sluta ta åt dig. Det är inte nyttigt att gå runt och dra på andras skuld. Jag brukade tycka det var jobbigt när folk kallade pirater “finniga 14-åriga tjuvar”. Sedan slog det mig att jag ju varken är 14, finnig eller tjuv, så varför känna mig kränkt? Jag valde istället att ta till mig att det är en bild som en del tyvärr har av oss pirater och jag arbetar sedan dess aktivt för att ge en mer mångfacetterad och positiv bild av partiet. Denna sedelärande historia kan ni enkelt applicera på era liv genom att försöka förbättra bilden av IT-sektorn genom att vara positiva exempel. Många gör det redan. Anslut dig till dem.

Kunskapsarrogans och misogyni är ett direkt hot mot kampen för ett samhälle där alla människors rätt till personlig integritet respekteras. Det är inte “allas rätt” när man tycker att de som har fel kunskapsprofil “får skylla sig själva”. Det är inte “allas rätt” när man antar att det faktum att en person har ett visst kön på något sätt påverkar möjligheten att ha den där “rätta kunskapen” som man får skylla sig själv om man inte har.

I samma sekund som man hemfaller åt kunskapsarrogans och miosogyni, så kämpar man inte längre för “allas rätt”. Man kämpar för “alla som är som jag självs rätt” och det är helt krasst en jävla skillnad. Vad kommer i så fall härnäst? Alla ska ha yttrandefrihet, utom romer, handikappade och homosexuella? Man kan naturligtvis linda in det hela i långa teoretiska resonemang utan rim och reson, men till slut kokar det hela ändå ner till detta: Att villkora rätten till integritet är lika charmigt och otidsenligt som att säga att “alla ska ha rösträtt, utom svarta”.

Det privata utrymmet mellan statens övervakning och privata företags osunda intresse för våra liv krymper varje dag. Om vi inte kämpar tillsammans kommer vi att förlora kampen om den personliga integriteten. Det är inte svårare än så. En rörelse med ambitioner för framtiden kan inte först sortera bort halva mänskligheten per automatik för att den råkar ha snippa och sedan dessutom sortera bort minst 90% av den återstående delen för att de anses vara “för korkade”.

Kan man vara för korkad eller kvinnlig för rättigheter? Absolut inte. Uppenbarligen går det dock utmärkt att vara för kunskapsarrogant och misogyn för att inse att grundläggande rättigheter aldrig någonsin får villkoras. Det tänker jag använda som en sporre till att aldrig någonsin sluta kämpa för ALLAs rättigheter.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


39 Responses

 1. Micke

  October 22, 2014, 07:50:04

  Jag konstaterar att jag måste haft stor tur som inte stött på det här fenomenet särskilt mkt alls. Jag trodde faktiskt det var ett väldigt marginellt problem innan du skrev om det, inte ens på cs-servern har jag sett den här kvinnofientliga synen. Det gör mig visserligen glad att jag haft så bra medarbetare och så bra gemenskap på nätet men samtidigt ledsen förstås eftersom det uppenbarligen är utbrett. Bra skrivet.

 2. Micke

  October 22, 2014, 08:09:30

  Man kan inte vara för korkad för grundläggande rättigheter som människa, men som yrkesmänniska med titlar ges individer en hel del rättigheter, ibland enorma, som de är helt klart för korkade att axla och förvalta, rättigheter som när de utnyttjas påverkar massor av andra människor negativt. T.ex. vissa ministrar, och vissa medarbetare, vissa chefer etc.
  (Detta har INGET med kön att göra, så det lämnar jag helt utanför… jag reagerade bara på ordet korkad).
  Så i vissa aspekt så tycker jag nog vissa människor inte skall ges vissa rättigheter för att de är för korkade.

  1. Anna Troberg

   October 22, 2014, 08:18:05

   Fast, jag skriver om grundläggande rättigheter. Inte alls om rättigheter man får för att man utbildat sig till polis, blivit minister eller vad det nu kan vara. :-)

 3. Vidde

  October 22, 2014, 08:20:52

  Jag tror det största problemet är omedvetenhet om att det sker. Dessvärre fungerar det inte att prata om en klass, eftersom en klass automatiskt innebär att alla (ja, ALLA) som har förutsättningarna (kunskap) tillhör den klassen. Och långt ifrån alla de ser ner på kvinnor. Jag har också turen att slippa alla de som är trångsynta, nu när jag inte längre arbetar på support. Och jag känner ännu fler än mina arbetskamrater som inte gör det. Det är kanske för att de med fel kvinnosyn automatiskt väljs bort av hela den här högen av underbara människor. Men jag tillhör då inte någon ANNAN klass än de med kunskap. Varje gång jag läser teknisk överklass och vad de anses göra tar jag det som ett påhopp. Döp om det, för uttrycket är felaktigt.

  1. Anna Troberg

   October 22, 2014, 08:46:33

   Hej Vidde,
   din premiss om att att klass per definition omfattar måste omfatta alla stämmer inte. Det är långt mer komplicerat än så. Vi kan knappast kasta ordet arbetarklass på skräphögen för att det finns folk som inte identifierar sig med det trots att de har arbeten och omständigheter som rent generellt placerar dem där. Det samma gäller för den mer traditionella överklassen och även den nya som jag skissar fram.

   Jag reagerar dock lite på att du så kategoriskt konstaterar att det är felaktigt och säger åt mig att döpa om det bara för att just du inte känner dig hemma i begreppet (och säkerligen inte heller behöver göra det eftersom jag inte tror att du passar in på min beskrivning av begreppet i något annat avseende än att du jobbar med IT.) Hmm… :-)

   1. Vidde

    October 22, 2014, 09:12:07

    Nej, du kan få fortsätta prata om den tekniska överklassen. Men inte samtidigt som du säger att det innebär att man trycker ner människor utan samma kunskap. Alla i den tekniska överklassen gör inte det.

    Du får nog noga definiera begreppet om du inte anser att jag passar in i den. Det här duger inte. Vi har en hel drös med människor som känner sig orättvist påhoppade för att begreppet är otydligt. Måste jag vara man? Ska jag ha något mer än så?

    De som tillhör arbetarklassen men ändå inte tycker att de tillhör den kommer ändå att bli inkategoriserade i den klassen i statistik och samhällsdebatt. Man får inte välja klass efter sina känslor. Man tillhör den klass man tillhör. Jag kan inte springa runt och säga att jag inte är medelklass bara för att jag inte känner för att göra det. Jag tjänar som medelklassen och har den levnadsstandarden, och därför tillhör jag den klassen. Spelar ingen roll vad jag tycker.

    Så om det är en skiss, då måste du vara tydlig med det. Och du behöver mycket tydligare förklara vad det är när du kommer med ett nytt begrepp som ingen hört om förut.

    Det är ju nytänkande! Det är bra.

    Sedan tänker jag säga vad jag tycker är fel. Jag har blivit arg. Det är en känsla jag har här. Det är inte en vidare bra känsla att locka fram i sina meningsmotståndare om man vill komma någon vart. Vore det inte bättre om jag satt och nickade instämmande och sa att “jo, men de här sakerna förekommer ju. Vad ska vi göra åt det?”? För de där sakerna förekommer ju, oavsett om du drar alla över en kam eller inte. Du har en för viktig poäng för att jag ska vara tyst.

    1. Anna Troberg

     October 22, 2014, 09:49:55

     Jag klargör i min artikels första stycke för tre tydliga faktorer som jag anser utmärker den nya överklass jag beskriver.

     1. De koketterar med den teknisk kunskap som pöbeln inte har.

     2. De som är så fast i konservativa traditioner att kvinnor knappast göre sig besvär att försöka höja rösten i församlingen.

     3. De som inte drar sig för med vilka medel som helst försvara sin upphöjda position.

     Kort sagt, om du koketterar med teknisk kunskap, är misogyn och beter dig som ett svin för att få fortsätta att agera så, så tillhör du den klass jag pratar om. Om inte, så kan du andas ut och slappna av. Jag drar inte alla som jobbar med teknik över en kam. Jag definierar en specifik grupp som tyvärr gör sig extremt påmind och ställer till det på alla möjliga plan.

     Det kan knappast bli så mycket tydligare än att en artikels mening nummer 2, 3 och 4 klargöra vad man menar. Det enda sättet att framhäva vad jag menar är att göra det till mening 1, 2 och 3, men då skulle det bli märkligt eftersom man skulle gå miste om den där första meningen som berättar vad det är jag definierar i de tre efterföljande meningarna.

     Kan det kanske, kanske, kanske vara så att du reagerade lite för hårt, lite för snabbt och därför inte läste ordentligt? Kanske färgade rubriken din läsning? Det finns det forskning som visar att rubriker gör. I så fall, shit happens. Som artikelförfattare sätter man i princip aldrig sin egen rubrik. Jag gjorde det inte den här gången.

     Sedan hör det ju till sakens natur att krönikor och debattartiklar ska vara provocerande. Annars är de mesiga och mellanmjölkiga och får ingen spridning alls och det vore typiskt dåligt för ett parti som vill synas och höras.

    2. Cernael

     October 22, 2014, 09:52:47

     Jag tror Vidde har en poäng här, det känns lite iffy att vilkora klasstillhörighet på åsikter. Lite som att säga att man inte kan vara (traditionell) överklass om man inte röstar på Moderaterna.

     Jag tror spontant att det rimligaste sättet att definiera klass utgår ifrån privilegier, och vilka som omfattas eller inte av dessa. Att man är medveten om sina privilegier och vill avskaffa dem gör inte att man inte omfattas av dem. Som en jämförelse, jag som man omfattas av manliga privilegier, oavsett att jag som feminist inte vill ha den särbehandlingen – jag är likförbannat man.

     1. Anna Troberg

      October 22, 2014, 10:22:48

      Nya tider skapar nya sorters klasser. Den klass jag beskriver har privilegier. Den får inte sällan tolkningsföreträde. Den bestämmer hur arbetsmiljön ska vara. Den bestämmer vilka som hör till och vilka som inte gör det. Etc.

      Sedan tror jag inte heller på att man måste vara fast i en klass. Det finns ett ord för att inte vara det: “klassresa”. Det finns dessutom en ganska vanlig diskrepans mellan vilken klass man själv skulle placera sig i och vilken andra människor väljer att placera en i. De gånger folk nämnt mig i klassammanhang har jag i princip aldrig känt igen mig i beskrivningen.

      Kort sagt, det är en extremt mångfacetterad fråga. Jag gjorde en tydlig definiering av den nya klass jag beskrev. Den ursprungliga kritiken bestod främst i att jag inte definierade klassen. Vilket de facto var fel. Därför borde den ursprungliga kritiken i så fall ha handlat om att man inte var enig om definieringen jag gjort och inte påståendet om att jag inte gjort någon sådan. :-)

      1. Vidde

       October 22, 2014, 12:10:29

       Då får jag bara konstatera att du tolkar Wikipedia annorlunda än mig och att ditt ordval därför förvirrar mig.

 4. Kristofer

  October 22, 2014, 09:01:10

  Hej Anna!

  Låt oss säga att du har träffat precis rätt och uppnår en tillräckligt stor väljarbas för att ta dig in i riksdagen. Det är inte helt omöjligt. F! lyckades nästan till exempel (och även om jag ogillar F! så har de säkert inte helt fel i allt). Vad är den första lagen som du börjar titta på nu när du har makt att göra Sverige bättre för alla? Det vill säga hur ska du bekämpa kunskapsarrogansen i samhället rent konkret? Ska utsatta kvinnor får skattelättnader? Bör vi kvotera in kvinnor på datautbildningar? Bör skatten höjas för misogyna män i IT-sektorn? Vad tror du om Amelia Andersdotters arbete med dataskydd.net, pekar det på en förbättring? Några konkreta exempel skulle öka förståelsen för varför det här är en viktig och relevant kamp att ta i det här sammanhanget. Gärna inte exempel som utgår ifrån dig själv eftersom du inte jobbar i IT-branschen.

  Jag har personligen uttryckt viss skepticism mot att du vet vad du sysslar med nu, och således inte på något vis varit bättre än du genom att beskylla dig för kunskapsarrogans. Det jag dock reagerar på i din text nu är att du samlar kritiken tillsammans med citat från okända människor som du uppenbart plockat från något sorts emotionellt sammanhang för att därmed påskina att alla som tycker annorlunda uttrycker sig som babianer. En sådan retorik sänker trovärdigheten i ditt budskap. För tro är allt jag har att gå på. Jag har jobbat 15 år i “IT-sektorn” och har aldrig upplevt en systematisk sexism mot kvinnor. Tvärt om så pågår det ofta ett febrilt sökande efter kvinnor för att ändå könsbalansen och ibland är till och med egenskapen att vara kvinna viktigare än något annat attribut.

  Jag har nog aldrig träffat på en grupp människor i mitt jobb i Sverige som anser att kvinnor inte har förmåga att skaffa sig kunskap. Det är ett påstående som kommer helt ifrån det blå så att säga. Det vore lättare att ta till sig ditt budskap om du kunde förankra det här påståendet i någon form av fakta. Går det att inkludera ett exempel för tydlighetens skull? Som kontrast kan jag nämna att jag upplevt trakasserier inom på ett husbygge (låt oss kalla det byggsektorn), jag har sett när äldre läkare som borde gå i pension ha pratat nedvärderande till sjuksköterskor (låt oss kalla det vårdsektorn) och jag har mött andra kulturer där kvinnans roll i samhället är helt annorlunda än i Sverige. Det känns som att ge sig på den grupp människor (teknikintresserade män) som mer eller mindre grundade piratpartiet, sprider öppen källkod och i allmänhet predikar för större öppenhet och kunskapstillgänglighet i samhället, är att börja på fel ställe, tycker du inte det?

  Du skriver om “gaming” och besvärjelser, och det är säkert begripligt för de som sysslar mycket med dataspel på fritiden. Jag önskar ibland jag hade mer tid till det. Som IT-arbetare och flerbarns far finns det sällan tid för sådana lekar. Därför skulle jag uppskatta om du bidrog med lite mer förklaringar kring vad allt det här handlar om, för jag förstår inte.

  Du indikerar också för ett oerhört problem som skiner som en stor röd flagga i ögonen på mig när du skriver att någon av dina kollegor sprider brev med osanningar om spritproblem. Det går inte att se det på något annat sätt än att dessa kollegor antingen är människor i partiledningen eller styrelsen. En sådan grov anklagelse får bara inte ignoreras utan den måste gås till botten med. Vänligen kontakta Malin, sammankallande i styrelsen, och begär ett styrelsemöte så vi kan utreda och sätta punkt för sådana trakasserier med en gång. Jag ska göra det samma.

  mvh

  1. Anna Troberg

   October 22, 2014, 09:40:11

   Hej Kristofer,

   Då tar vi din kommentar stycke för stycke.

   1. Det är bra att det arbetas på lagar om tex dataskydd, men om man tror att man kan lagstifta bort taskiga attityder så är man naiv. Hur tror du tex att lagarna kommer att utformas när de tekniskt sakkunniga inte sällan drar på dessa taskiga attityder? Utan grundläggande förståelse för de psykologiska mekanismer som skapar den här situationen, så kommer man inte speciellt långt med lagar.

   Dessutom tycker jag din kommentar om att jag inte jobbar i IT-branschen är lite speciell. Hela den här situationen har någonstans uppstått för att man haft för lite korsbefruktning mellan olika kunskapsområden. Det är inte dåligt att ta in kunskap från flera olika områden. Det är bra.

   2. Jag är fullt medveten om att du inte tror att jag vet vad jag gör. Det gör mig helt övertygad om att du inte vet vilken politik vårt Piratpartiet har. Vi har alltid sagt att vi står upp för allas rätt till sin personliga integritet. Vi har aldrig sagt att vi står upp för alla människor, utom korkade och kvinnors, rättigheter till personlig integritet.

   Jag dånar också en smula över att du skriver: “uppenbart plockat från något sorts emotionellt sammanhang”. Alla människor är ett “emotionellt sammanhang”. Om man tror att man kan frikoppla sig från sina känslor så har man fel. Det finns de som tror att de kan göra det. Jag tror att du är en av dem, men för mig ter det sig som om du frekvent reagerar väldigt emotionellt. Det är inget fel i det. Det är bara lite synd att du går runt och tror att du inte gör det, för det skapar kommunikationsproblem.

   Att det pågår ett sökande efter fler kvinnor till IT-sektorn är inte ett bevis på att de unkna attityderna inte finns. Och, så länge man inte kommer till rätta med attityderna, så kommer man att få söka med ljus och lykta utan att hitta speciellt många.

   Och nej, det är klart att du inte upplever sexism mot kvinnor. Du är inte kvinna. Jag upplever inte rasism för jag ser tämligen typiskt “svensk” ut. Jag upplever inte heller antisemitism, eftersom jag inte är jude. Men, jag har öron att lyssna med när folk berättar om sina upplevelser. Och jag har ett hjärta att känna empati med.

   3. Att du inte stött på folk som inte tror att kvinnor kan ta till sig kunskap är ett subjektivt argument, dvs ett sådant du inte tycker jag ska ägna mig åt. Så, gäller olika regler för dig och mig? Det vore lättare att ta till sig vad du menar om du byggde det med fakta.

   4. Ja, jag skrev gaming och besvärjelser. Det är naturligtvis ord som alla inte känner till. MEN, att använda en viss terminologi betyder inte att man per automatik förtrycker någon. Det betyder att man talar om ett visst ämne.

   Det är dock lite lustigt i just din kommentar är att du å ena sidan säger att du inte vet vad gaming är, men i samma mening hänvisar till dataspelande. Så, du låtsas ha mindre kunskap än vad du har för att jag ska se ut som en skitstövel. Klassiskt översitteri alltså. Friskt vågat hälften vunnet. Ska du dilla bort mig får du allt anstränga dig mer.

   5. Jag skriver inte att någon av mina kolleger skrivit osanningar om spritproblem. Jag skriver att personer mejlat mina kollegor och undrat om jag har spritproblem eller är mentalt otillräknelig för att de inte delar mina åsikter. Så, vänligen läs ordentligt nästa gång.

   För övrigt så har väl tyvärr vår styrelse inte världens bästa trackrecord vad det gäller att uppmärksamma trakasserier som ledningen uppmärksammar dem om. Om jag inte missminner mig så svarade du själv exakt så här när ledningen uppmärksammade styrelsen på problem med olika typer av trakasserier som skadar partiets möjligheter att få en bra återväxt i aktivistkåren: “Om du känner dig hotad så ska du polisanmäla händelsen. Låt det svenska rättsväsendet sköta utredningen och hjälpa dig med dina personliga konflikter.” I din värld är öppna trakasserier något du enkelt avfärdar som en “personlig konflikt”. Så nej. Jag tar inte din omsorg på allvar.

   1. Mikael

    October 22, 2014, 19:48:36

    Hmm, fast här måste jag faktiskt bemöta en punkt.

    “Och nej, det är klart att du inte upplever sexism mot kvinnor. Du är inte kvinna. Jag upplever inte rasism för jag ser tämligen typiskt “svensk” ut…”

    Det där är bara fel. Jag har upplevt både sexism och rasism. Man blir inte blind för det bara för man själv inte blir drabbad. Jag tror de flesta med en gnutta observationsförmåga och empati gör detsamma.

    Inget sagt om resten av din kommentar alltså för det verkar handla om nåt jag inte vet nåt om angående din relation till Kristofer.

   2. Johnny

    October 23, 2014, 09:08:11

    Wow, jag har alltid varit intresserad av PP, men efter att ha läst detta blogginlägg, dina svar på artikeln i idg som du hänvisar till och ditt svar till Kristofer och den otroliga mängd härskartekniker du utövar så kan jag härmed lova att ALDRIG rösta på PP. Sedan inser jag förstås att du med en mängd nya härskartekniker ,eller kanske en utrensning av detta svar kommer att göra processen kort även med mig, men ändå, wow, vilket märkligt sätt att bete sig på som representant för ett parti.

    Vi är uppenbarligen många (se gärna kommentarer på artikeln i idg) som påpekat att väldigt många manår i branschen inte gett oss exempel på det “kvinnohat” du insinuerar finns i IT-världen. Jag har med mina 20 år aldrig upplevt detta. Precis som så många andra har jag i stället sett hur kvinnor tvärtom får extra hjälp, och har extra lätt att få jobb mm. Precis som så många andra ser jag utbildningar som har kanske 5% kvinnor. Det vore rimligt att dessa då får 5% av jobben, men så är det förstås inte, de får betydligt fler.

    Sedan begreppet överklass där du bla i senare kommentarer skriver “Nya tider skapar nya sorters klasser. Den klass jag beskriver har privilegier. Den får inte sällan tolkningsföreträde. Den bestämmer hur arbetsmiljön ska vara. Den bestämmer vilka som hör till och vilka som inte gör det. Etc.”

    Jag får intrycket att du inte riktigt vet vilken klass du beskriver. Om jag ska utgå från wikipedia har du inte arbetat som tekniker eller varit i den tekniska världen, därför är det intressant hur du ändå beskriver dena värld som en sanning.

    Vad du förmodligen missat helt är att det otroligt sällan, kanske aldrig är it-folket som bestämmer på en arbetsplats. Bestämma arbetsmiljön? Privilegier? Vad menar du? Det är ju den s.k. mjuka sidan som har detta och bestämmer detta. Dvs den sida du förmodligen tillhör. I väldigt många företag har it-chefen inte ens plats i ledningsgruppen.

    Vi it-tekniker/programmerare hamnar inte sällan i en källare någonstans.
    Eller i det s.k. konsultträsket som Ericsson i Lund hade förr i tiden, där bara namnet antyder statusen på dessa.

    Den fördel vi har är att vi kan vår teknik. Den kunskapen är väldigt bra att ta till sig när ens telefon eller dator krånglar, t.ex. en söndagskväll. Då är det vi som får samtalen från släkt och vänner.

    Ofta i övrigt är vi snarare en underklass, en nörd, en teknikidiot.

    Jag kan absolut se ner på folk som kan strutta in på min arbetsplats och försöka tala om för mig hur jag ska sköta mitt jobb på bästa sätt, utan att denna person har ett uns av teknisk kompetens och bara pratar strunt och där resultatet hade blivit katastrof om man inte lyckas övertala hen till att lyssna på den som har kompetensen.
    Det finns många exempel på hur hundratals miljoner gått till spillo när it-projekt havererar för att teknikerna INTE fått säga till om något.
    Det finns säkert exempel på mottsatsen också, så varför ensidigt fokusera på EN grupp?

    Vi kanske borde få ha rätt till att känna stolthet för något som tagit oss många år av slit och engagemang för att lära oss.

    Jag har däremot ALDRIG nekat någon att ta del av min kunskap, även en sen söndagskväll.
    Jag har ALDRIG upplevt att någon annan gjort det heller.
    Är min subjektiva upplevelse mindre värd än din subjektiva upplevelse, eller någon annans subjektiva upplevelse?

    Sedan att det finns klickar av misogyna människor, självklart.
    Som manlig lärare i en kvinnodominerad skola (been there) får du höra en hel del om hur mycket sämre en man är.
    Vården? Been there, samma sak.
    Textilaffär(been there)? Samma sak.

    Kan man tänka sig att den kontext man är i till viss del styr det hela? Jag kan det i alla fall.

    Om jag hela min uppväxt, hela min skolgång, hela min yrkeskategori ALDRIG mött en kvinna som med det totala nördengagemang många män jag mött haft när det gäller teknik och datorer från ofta yngsta barndomen, då krävs det också en lite längre startsträcka innan jag vet om hon är tillräckligt kompetent. Precis detsamma gäller om jag möter en man som också han basunerar ut att han aldrig använt datorer innan han gick utbildningen.

    Gäller detta alla kvinnor? Självklart inte.
    Jag tror dock att många med mig reflekterar över världen utifrån sina egna erfarenheter.

    Alla, utan undantag, har haft motgångar i sitt liv och sin yrkeskarriär. Jag kan välja att tolka det utifrån att min chef inte gillar mig, att min chef inte gillar mig för att jag är en man, att min chef inte gillar mig för att jag är kvinna, att min chef inte gillar mig för att jag är tjock, att min chef inte gillar mig för att jag är färgad och så vidare.
    Blir jag mobbad i skolan, beror det då på att jag är tjej, att jag är tjock, att jag är färgad, att jag är fattig? Vem vet.

    Att slentrianmässigt säga att en viss grupp missgynnas behöver inte vara sant. Dessa kanske tolkar in det utifrån sin världsbild.
    Lite som att om alla CIS-män skulle skicka in exempel på hur de missgynnats, så betyder det kanske inte att det finns en strukturell kultur som missgynnar CIs-män, på samma sätt som det kanske är på samma sätt för andra grupper.

    Det kan naturligtvis finnas dessa tendenser ändå, säger inget annat.

    1. Anna Troberg

     October 23, 2014, 09:55:03

     Tack för att du hjälper till att stärka min tes. :-)

     1. CharlX

      October 23, 2014, 19:10:12

      Det är inte de frågor du lyfter som gör att folk lämnar PP, det är din attityd. I princip “tyck precis som mig annars är du den fiende jag för tillfället beskriver, och då hör du inte hemma i PP eller att rösta på PP”. Det här är inte första gången, och inte den enda frågan.

      1. Anna Troberg

       October 23, 2014, 21:17:39

       Fast nu handlar det egentligen inte om vad jag tycker, utan om vad partiet tycker, även om de två sammanfaller. Partiet tycker att alla människor har rätt till integritet. Partiet tycker inte att alla människor, utom människor som saknar kunskap och kvinnor, ska ha rätt till sin integritet. Vilket är vad jag skriver i min text. Tycker du att partiet ska göra vissa undantag från grundläggande rättigheter, så är du givetvis välkommen att skriva en motion till det på ett medlemsmöte och hoppas att tillräckligt många sedan håller med dig för att den ska gå igenom.

   3. Kristofer Pettersson

    October 23, 2014, 09:55:26

    Jag tror ditt svar klargjorde en hel del av mina farhågor är jag rädd. Din attityd gör det väldigt svårt att stödja dig i den här kampen.
    1. Om det här inte handlar om något som riksdagen kan göra något åt förstår jag inte relevansen av utspelet i ett _politiskt_parti_men_ambition_att_jobba_i_riksdagen_. Om din ambition är att ändra människors attityder så är det väl knappast rätt väg att gå att förklara krig mot manligheten och den teknologiska överklassen? Korsbefrukning av olika erfarenheter är naturligtvis väldigt bra. Din attack är dock rätt ensidig och det verkar saknas nyanser som antyder att du korsbefruktningen i själva verket är väldigt ensidig.

    2. “Vi har aldrig sagt att vi står upp för alla människor, utom korkade och kvinnors, rättigheter till personlig integritet.” => Fast jag tror ärligt talat du har missuppfattat ordet integritet. Vi har /rätt/ till ett privatliv, men personlig integritet är ditt /ansvar/. Vi kämpar mot krafter som kan göra det svårt att ta ditt personliga ansvar. För övrigt finns det verkligen inte någon agenda som säger att vi ska utesluta vare sig korkade eller kvinnor. Möjligen kan man anta att ett “kunskapsparti” vill minska andelen korkade i samhället och det kan kanske upplevas lite trakasserande.

    3. “Att du inte stött på folk som inte tror att kvinnor kan ta till sig kunskap är ett subjektivt argument” => Nej, det är ett väldigt konkret påstående. Jag använder min egen erfarenhet för att försöka förstå vad du vill och är ute efter. Självklart finns det andra människor med andra erfarenheter som jag ännu inte känner till. Det är därför jag är nyfiken på hur du kommit till dina slutsatser och varför den har artikeln ska komma som en fullständig överraskning för en styrelse som tror att du jobbar med tex upphovsrättsfrågor, dataskydd, integritetsstärkande lagar och så vidare. Just nu verkar du bygga en opinion för att hata den manliga teknologiska överklassen och det kommer verkligen inte leda någonstans.

    4. “Så, du låtsas ha mindre kunskap än vad du har för att jag ska se ut som en skitstövel” => Det där är bara ett väldigt bisarrt påstående som jag inte ens riktigt vet hur jag ska bemöta. Vore det inte lämpligare att faktiskt förklara vad det hela handlar om på ett konstruktivt sätt så att jag på ett enklare sätt kan sätta mig in i hur du tänker. Kanske går det upp ett ljus för mig till slut?

    5. “Jag skriver inte att någon av mina kolleger skrivit osanningar” => Ok, så någon slumpmässig människa i världen har pratat illa om partiledaren i Piratpartiet i någon icke-offentligt brev i någon privat kommunikation… och det är värt att blogga om?

    Det sista citatet känner jag dock igen. Det påminner lite vagt om en sekretessbelagd händelse där jag skrev i styrelsen epost-lista. Kan kan knappast vara den kommunikationen som du återger hoppas jag? Det skulle förefalla vara rätt ironiskt i så fall. Påstådda trakasserier mellan två individer är nämligen en privat sak och kanske bör sådant vara hemligt – för att skydda deras privatliv och integritet. En privat konflikt mellan två privatpersoner är vidare inte partipolitik.

    1. Anna Troberg

     October 23, 2014, 11:12:26

     Hej Kristofer,

     1. Just eftersom vi är ett politiskt parti med ambition att jobba i riksdagen, så är det viktigt att vi också förstår att människors attityder och vår förmåga att få dem att dela våra är nyckeln till att ens hamna i riksdagen. Det är inte ett steg man kan hoppa över. Det är också nyckeln till att kunna få igenom stabil och väl förankrad politik som inte är helt bortkopplad från de människor den faktiskt angår.

     2. Jag blir sorgsen över att se en av partiets styrelseledamöter skriva den här meningen:

     “Vi har /rätt/ till ett privatliv, men personlig integritet är ditt /ansvar/. Vi kämpar mot krafter som kan göra det svårt att ta ditt personliga ansvar.”

     Det finns inga vattentäta skott mellan “privatliv” och “integritet” och det är märkligt att just integritet är något som staten inte bör skydda.

     3. Min artikel kan knappast komma som en överraskning för någon som följt mitt och ledningens jobb de senaste åren och det upplever jag att styrelsen som helhet har gjort. Dessutom handlar artikel om integritet, dvs en av partiets kärnfrågor.

     4. Jag förklarade precis vad det handlade om.

     5. Ja, det är värt att blogga om det. Det är alla dessa “slumpmässiga människorna i världen” som på olika sätt bidrar till misogynt skit som tex Gamergate. Halva värden tycker att det är värt att blogga om och det gör jag med.

     Vad det gäller citatet, så vill jag klargöra två saker:

     1. Det var inte en konversation mellan två privatpersoner. Det var en ledningsperson som kontaktade styrelsen och du svarade på det i egenskap av styrelseledamot.

     2. Personen du svarade clearade att jag citerade just det där som ett exempel på hur dåligt du bemött ledningen då den till styrelsen lyft allvarliga problem med trakasserier som skadar både enskilda personer och partiet som helhet.

     Och med detta avslutar jag den här konversationen på min blogg. Vill du fortsätta den annorstädes, så är du välkommen att göra det.

   4. Johnny

    October 23, 2014, 10:33:32

    Efter min ganska långa kommentar kom jag på mig med att ändå glömma en sak. En it-tekniker eller en programmerare idag har inga “dubbla löner” om nu någon verkligen tror det och inte bara vill trolla i sina egna blogginlägg.
    Lite sämre än en vanlig ingenjörslön.
    Betydligt bättre än en bibliotekarie, städare, undersköterska, grundskolelärare, polis mfl.
    Sämre än en sjuksköterska på nattskift, en industriarbetare med skiftgång, en ekonom, en lektor, riksdagsledamot, de flesta högre tjänstemän, de flesta vanliga ingenjörerna.

    1. Scary Devil Monastery

     November 5, 2014, 15:21:41

     “En it-tekniker eller en programmerare idag har inga “dubbla löner” om nu någon verkligen tror det och inte bara vill trolla i sina egna blogginlägg.
     Lite sämre än en vanlig ingenjörslön…”

     Om man inte råkar vara SAP-konsult exempelvis i vilket fall den tesen faller.

     Den som å andra sidan slängt sitt livs besparingar på att bli licensierad i ett antal proprietära system blir dock mycket riktigt en sorts överklass även inom IT-världen.

     Anna har faktiskt rätt i många stycken, Det finns för mycket BOFH kvar i mig för att jag inte hjärtligt kan hålla med.

     Dock är jag ambivalent rörande slutsatsen hon drar i just det här fallet. Vi kräver när en person framför en bil eller ett bankkonto eget ansvar. Det egna ansvaret när det gäller att exempelvis publicera egna nakenbilder i osäkra molntjänster innebär ej sällan att skadan kommer som ett brev på posten vilket ett antal kvinnliga och manliga filmstjärnor nu fått uppleva i och med “The fappening” som spridningen kallats.

     Det finns två aspekter här.

     1) Otvetydigt är intrånget i någons privatliv brottsligt och förkastligt.

     2) Om en person gör ekvivalenten att åka på lejonsafari i en segway iklädd endast grillsås så förtjänar den personen inte direkt respekt för betéendet.

     Det finns ingen konflikt mellan dessa aspekter. Den som sprider koden till sitt eget kontokort fritt för vinden får föga sympati.

     Däremot finns en aktör man sällan talar om när det gäller den som tadlas bör – skrupelfria försäljare av “säkra” tjänster som lovar och bedyrar att man med deras produkt inte behöver lära sig någonting själv.

     Och den biten är vad som gör att man tidvis tar sig för pannan när man ser vad slutanvändare tar sig till. Som att se en person utan körkort sätta sig bakom ratten i en bil med orden “försäljaren sade att det inte är någon konst” för att ta sig en snabb sväng på E4’an under rusningstid. Apple borde steglas på hjul liksom merparten av alla övriga försäljare av billig och snabb säkerhet med en knapptryckning…

     Ja, vi som kan en del om IT blir lätt arroganta. Eller utbrända av försöken till omsorg. Oftast för att personer som inte kan dessutom vägrar lära sig – men fortsatt envisas med att använda sig av de det ej förstår och ej vill lära sig…

     Sedan i OP del 2 har vi däremot begreppet “kvinnor och IT” och här har Anna sorgligt rätt…men det finns fan i mig ingen anledning till att tropen kvinnor =! Teknik någonsin borde uppstått.

     Ada Lovelace? Edith Clarke? Hedy Lamarr? Grace Murray Hopper?

     https://www.women.cs.cmu.edu/ada/Resources/Women/

     Alla vet att ENIAC var den första datorn men få känner till att merparten av programmerarna var kvinnor. Det finns idag få av de moderna delarna av modern IT som inte har en kvinnlig ingenjör/uppfinnare i botten – wifi exempelvis.

     Så frågan är när skrevs de kvinnliga pionjärerna inom IT bort ur historieböckerna så till den grad att man idag ofta antar att kvinnor inte kan teknik?

 5. Mackan Andersson

  October 22, 2014, 11:47:06

  Jag är inte jätteintresserad av att föra något långt och krångligt resonemang här. Jag är bara tacksam för att du skriver som du gör. OCH jag känner igen det, från tiden då jag arbetade på ISP (och, iofs, från en av landets stora telefonioperatörer också…)

  Heja dig. Och heja Piratpartiet.

 6. Moby dick

  October 22, 2014, 12:45:44

  1) Att man inom privat sektor selekterar människor inom IT sektorn baserat på kunskap/kompetens.
  2) Att it tekniker kallar just idioter på avsaknad av datasäkerhet för att ha just idiotisk säkerhet.
  3) Att du måste oundvikligen vara trevlig när du lär ut, du får inte låta nedlåtande.
  4) Att den nya löst definierade överklassen (som tar in i princip alla för att sedan friskriva dem i slutet på artikeln), oundvikligen ser att kvinnor pga sitt kön inte kan något. Att de är fejk och inte får vara intresserade av gaming.Sedan nåt lösryckt exempel på ett anonymt citat om att kvinnor kan koda fast de är kvinnor.
  5) Kvinnor just som ger sig in i den privata IT sektorn får minsann till skillnad från män kämpa för sin blotta existens på jobbet. Jag begriper inte köns perspektivet här, det finns miljoner på könsneutrala exempel på människor som känner sig just “inte uppskattas och inte är önskad” på jobbet.
  6) Har du arbetat inom IT sektorn och varit där?

 7. Christian

  October 22, 2014, 18:17:19

  Jag försöker förstå hur du kommer fram till denna gruppering… är det så att den är lättare att göra då det är en mansdominerade grupp? För skulle en välutbildad ekonom med bra jobb inte lika väl stämma in på din beskrivning, likväl som en biolog eller snickare för den delen. Att tycka att ens egen kompetens är lite bättre är nog ganska vanligt (du kan nog hitta många exempel på folk som raljerar över andras okunskap här också), och skulle en mäns kvinnosyn vara bättre bland exempelvis snickare eller ekonomer?

  Kan det vara så att denna grupp märks mer på nätet i forum och andra sammanhang? Sen kanske det är en grupp som du kommit närmare än de exempel jag nämner.

  Slutligen blir jag lite nyfiken på vilka privilegier som denna grupp har? Mer konkret.

 8. Janne

  October 22, 2014, 20:20:10

  Jag håller med dig att det krävs handling i att vi får säkrare tjänster och varor för slutkonsument. Det är inte privatanvändarens fel ifall för att hen inte lyckats välja en säker tjänst eller vara. Det kanske skall finnas en t.ex. säkerhetsnorm datasäkra varor/tjänster som vi har byggnadsnormer för säkra byggnader. Jag väljer mina ord noggrant här. Företag som har resurser har ett ansvar för att användarnas data (och integritet) är väl bevarad genom ett bra säkerhetsarbete, detta kan aldrig tummas på. Företagen med bristfällig säkerhetsarbete skall man kunna utkräva ansvar ifrån, i vissa fall mer än den som upptäcker säkerhetsbristen. Jag tycker förövrigt att det skall skrivas in ett skydd i lagen för den som upptäcker säkerhetsbrister om de rapporteras till ansvariga snabbt.

  Med bakgrund av detta så tar jag mig rätten att kokettera lite åt riksdagens politiker att de är tekniskt inkompetenta. Det nämnda skyddet för upptäckaren i föregående stycke lades det en motion på vid skärpningen dataintrångslagstiftningen. Så därmed alla som tyckte att Motion 2013/14:Ju13 var dålig är okunniga i realiteten för de som snubblar över säkerhetsbrister.

  Tycker du att det är kunskapsarrogans av mig att jag tycker att riksdagen politiker inte förstår detaljerna kring hur säkerhetsbrister upptäcks? Tycker det är misogynt av mig om några av dessa som tyckte Motion 2013/14:Ju13 var dålig råkar vara kvinnor?

 9. Greyman

  October 22, 2014, 20:31:36

  Jag har sett denna ojämlikhet gällande datakunskap i min närhet. Några få undantag, men till övervägande delen har de flesta kvinnor i min närhet riktigt dåliga datakunskaper jämfört med männen. Tyvärr måste jag säga att det till viss del beror på att inte vilja lära sig, inte vilja experimentera och liknande och istället be någon man i deras närhet sköta det krångliga. Detta märker jag då jag försöker förklara och får höra “nej, bry dig inte om att berätta vad det beror på, för jag förstår ändå inte”. Jag envisas dock med att om jag ska hjälpa till så ska den jag hjälper försöka förstå vad problemet är också (en attityd jag har oavsett kön, ålder eller kompetens hos den jag hjälper).

  Nu börjar mina systerdöttrar komma upp i åldern då det är dags att låta dem experimentera med datorer på allvar. Jag tänker försöka uppmuntra det och när de verkligen behöver hjälp tänker jag se till att de lär sig mer samtidigt. För som jag ser det innebär bristande datakunskap för dem i framtiden inte bara några extra samtal till någon supporttjänst, utan det är en fråga om riskeras att stängas ute från information och i förlängningen från kontrollen över deras liv.
  Jag önskar bara jag kunde göra något åt att de inte har några kvinnliga förebilder i sin närhet gällande datakunskap. De blev åtminstone inte ställda då jag berättade för dem att ledaren för det enda politiska partiet som på allvar bryr sig om datorfrågor är en kvinna.

 10. Henrik

  October 23, 2014, 09:35:08

  Fantastisk artikel… Och upprörande…
  Mycket bättre än inlägget på IDG (PC för alla) även om det redan där hade poänger.
  Men det blev mycket bättre nu.

 11. fd.svensson

  October 23, 2014, 15:26:47

  Vet inte hur det är i företagsvärlden, däremot inom OpenSorce. Där har det gjorts undersökningar och två tredjedelar av alla kvinnor har blivit utsatta för nedsättande kommentarer.

  Att Anna skriver om just IT på en sida som vänder sig till de som är intresserade av IT, vad är det konstiga med det? Jag hade börjat undra om hon tog upp Byggsektorn.

  Är själv IT intresserad hantverkare som inte har problem med att lära ut “hemligheter” när det gäller mitt jobb.

  1. Scary Devil Monastery

   November 5, 2014, 15:44:49

   “är har det gjorts undersökningar och två tredjedelar av alla kvinnor har blivit utsatta för nedsättande kommentarer. “

   Vilket är rasande underligt egentligen. När datorn en gång uppfanns var det snarare så att 90% av programmerarna var just kvinnor. Och listan på kvinnliga ingenjörer som byggt den IT vi förlitar oss på idag är lång.

 12. CharlX

  October 23, 2014, 18:58:41

  Om Piratpartiet och du står upp för allas integritet, lika värde, och alla fina ord, vad är det för skillnad när du säger att de flesta män i IT-branschen är kvinnohatare, och när någon säger att de flesta romer är tjuvar?

  Du skriver i en kommentar att du påpekar ett problem men inte drar alla över en kam. Då är det väl precis samma sak som de gör?

  Ta inte bort den här kommentaren, och svara inte något näsvist som ‘du bevisade min poäng’ eller så, utan svara ärligt på frågeställningen.

  1. Anna Troberg

   October 23, 2014, 21:14:40

   Okej, raka rör och ett ärligt svar:: Om du tror att jag drar alla män inom IT-branschen över en kam, så har du uppenbarligen varken läst min artikel eller min bloggpost ordentligt. :-)

 13. Antimon555

  October 23, 2014, 19:45:36

  Det vore självklart bra om det fanns kvalitetsmärkningar, standarder, lagar eller andra säkerhetsåtgärder för internettjänster. Men nu gör det inte det, och ingen är omedveten om att molnet är ett osäkert ställe. Om man trots den vetskapen lägger känslig information där, kan jag inte gå så långt som du och säga att man är helt utan skuld.

  Jag har skrivit ett inlägg om det: http://integritetsnytt.wordpress.com/2014/10/22/det-handlar-inte-om-att-inte-veta-battre-utan-om-dubbeltank/

  Den tekniska överklassen du pratar om tänker jag inte ens diskutera, förutom att säga att jag gissar att du kommer att sätta den etiketten på mig nu, eftersom jag inte håller med dig.

  1. fd.svensson

   October 23, 2014, 20:23:32

   Du har tyvärr fel. Många tror fortfarande att molnet är säkert och att Microsoft is the good guy. Ibland verkar nätet vara fördummande. Många tror på vad de läser. Jo, jag har träffat dem afk.
   Det finns i dag även de som är verkligen nya på nätet. Min mor var 87 år när hon fick sin första dator, hon är 88 år nu. Enligt dig ska hon veta allt? Att jag vet en del, mycket lite jämfört med dig, är pga jag är intresserad. Jag har varken gått högskola eller universitet.

   1. Antimon555

    October 29, 2014, 19:22:28

    Ja, att “ingen är omedveten om…” var kanske lite överdrivet, det finns ju säkert människor som inte har använt eller ens hört talas om molnet, men om din mormor lyssnar på, tittar på eller läser nyhetsmedia regelbundet, eller har pratat med någon som hjälpt henne att komma igång med datorn, är det mycket möjligt att även hon vet att molnet är ett osäkert ställe.

    Det är allmän kunskap, ungefär som att det medför livsfara att klättra på tåg, eller att man kan fastna om man slickar på metall i minusgrader.

    1. fd.svensson

     October 30, 2014, 02:10:36

     Nu är det min mor, min mormor dog väl samma dag du föddes. Alltså, jag har passerat 50.
     Nej, hon läser inte den median du och jag läser. De flesta gör inte det. Hustruns arbetskamrater är totalt okunniga när det gäller data och nät. Bara Instagram och FB fungerar, så är allt okej. Både Google och Windows säger att det är säkrast att man sparar sådant man inte vill förlora i deras tjänster och det helt gratis. Gemene man går på det. Ett så stort företag kan väl inte ljuga?!

     1. Scary Devil Monastery

      November 5, 2014, 16:16:32

      “Hustruns arbetskamrater är totalt okunniga när det gäller data och nät. Bara Instagram och FB fungerar, så är allt okej. Både Google och Windows säger att det är säkrast att man sparar sådant man inte vill förlora i deras tjänster och det helt gratis. Gemene man går på det.”

      Den lärdomen kommer spridas på precis samma sätt som det spridit sig att det är dåligt att slicka på fryst metall. Ett fåtal säger gång på gång att det är en dålig idé, blir inte lyssnade på, och får till sist bildligt talat stå och facepalma huvudskakande åt en skock envisa får med tungan stadigt fastfrusen i närmaste lyktstolpe.

      “Hustruns arbetskamrater är totalt okunniga när det gäller data och nät.”

      Men envisas likväl att använda dem utan att ens skänka en tanke på att läsa en “dummies guide to good security”? Jo, fenomenet är välkänt och det spelar ingen roll hur mycket man ropar att det inte är gott att dansa naken med förbundna ögon i rusningstrafiken…

      “Ett så stort företag kan väl inte ljuga?!”

      Är det här samma generation som växte upp med Exxon-Valdez, Big Tobacco trials, Watergate, Iran-Contras, Enron, Bernard Madoff, Lehmann Brothers, Cendant, WorldCom, Ulla Bielke Trustorhärvan och Johan af Donner!?

      Milda himmel, människa, till vilken nivå bör vi sänka den gemensamma ribban vi kan räkna med att “Svensson” bör förstå? Eller är det skolan som missat tala om för oss att bedrägeri är en av de vanligt förekommande farorna man möter i sin uppväxt?

   2. Scary Devil Monastery

    November 5, 2014, 16:01:53

    “Enligt dig ska hon veta allt?”

    Min far är över 80 och fick sin första dator när han var över 50. Han konfigurerar glatt min morsas Linuxburk och gäller i trakten som den lokala IT-teknikern.

    Likt en bil så får man vänja sig vid tanken att man får vackert lära sig grundreglerna om hur man använder den eller finna sig i att faran för egen och andras personer är överhängande om man trots allt envisas med att köra den.

    Och vad gäller åldern är den inget försvar i övrigt heller. Datorn ändrar inte sättet som bondfångare och smygfilmare i grunden går till väga att finna offer mellan dagsläget och för ett hundratal år sedan.

    Det som det rör sig om är att ett antal inpiskade luspudlar till försäljare försöker övertyga allmogen om att man inte behöver tänka själv. Men det behöver man. Och vad gäller att veta allt…nej, du behöver bara veta att det du lägger ut på nätet kommer att spridas oavsett vad du vill om det är tillräckligt intressant. Och att ditt lösenord, likt ett lås, är säkert i samma proportion till dess komplexitet.

    “Många tror fortfarande att molnet är säkert och att Microsoft is the good guy.”

    Och den läxan blir för många särdeles dyr. Bättre blir det inte när bolag som Telia (som ingen ursäkt har) faller för exakt samma gamla fint som kreditkortföretagen gjorde för tjugo år sedan och stämplar ut e-legitimationer på löpande band utan att försäkra sig om att de faktiskt har krävts ut av den som enligt ansökan står som kund.

    “Ibland verkar nätet vara fördummande. Många tror på vad de läser.”

    Den nigerianska prinsen har försökt svindla pengar av folk sedan skrivkonsten uppfanns, även om fenomenet haft olika namn. Då som nu går folk på bondfångare, oss andra och sig själva till varnagel. Det enda som hjälper – någonsin – är att man får vara försiktig med konfidentiell information.

 14. anonym

  October 29, 2014, 12:14:04

  Det är rätt fascinerande att läsa uttalanden som dessa från piratpartiets ordförande, då jag själv har upplevt valarbetare från piratpartiet som trots att de är i granskande position inte har tyckt att det har varit något att anmärka på när de som ska granskas har inrättat både personkulter, vänskapskorruption och använt sig av våld, hot och trakasserier för att få som de vill.

 15. Kloker

  November 5, 2014, 23:46:48

  Jag har kommenterat det förut, men gör det igen: Min dag blir alltid lite bättre när jag läser att du skriver (och explicit förtydligar att du faktiskt också menar) ALLA när du skriver “alla”. Bra!

  Det finns inget som heter “Dina” rättigheter eller “Mina” rättigheter. “Dina” rättigheter ÄR “Mina”. Annars är de inte rättigheter. Då är de privilegier.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *