Pages

Categories

Search

 

Fundamentalistisk upphovsrätt är manna från himmeln

Fundamentalistisk upphovsrätt är manna från himmeln

by
November 5, 2014
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
8 Comments

Konstnären Olov Tegby Frisk som tagit ett konstnärligt fotografi som föreställer en kvinna snett bakifrån som sitter och kanske onanerar (hon täcker skötet med handen) framför en bild av Carola. Det har han fått på moppo för av Bildombudsmannen. Fotografen som tog ursprungsbilden av Carola är sur och pekar på sin upphovsrätt. Själv blir jag mest irriterad och vill ge fingret åt den föråldrade upphovsrätten.

Bilden av Carola är inte en privat bild som läckt. Om den vore det, så skulle jag stå överst på barrikaden och ropa om vikten av personlig integritet. Men nej, det är en bild som publicerats i det offentliga rummet enligt konstens alla regler. I och med det är det liksom underförstått så att bilden kommer att råka ut för en massa olika saker som fotografen kanske helst inte vill tänka på.

Bilden kommer att bli bortregnad bredvid en soptunna eller kanske kissad på av en hund. Den kommer att knycklas ihop och användas till att tända brasan i vardagsrummet. Den har säkerligen suttit uppnålad på massor av tonårsväggar. Den har lika säkert blivit onanerad till förr av både män och kvinnor. Sånt händer med idolbilder. Inget nytt under solen där inte.

Då och då plockas dock någon av alla dessa bilder upp och görs till en symbol för något som är mycket större än personen den föreställer. Bilden upphör att vara sitt objekt och blir istället en symbol för åsikter och värderingar som snurrar runt i samhället och påverkar vår vardag. Bilden blir en laddad symbol som vi kan använda för att reflektera över vår samtid.

Det är detta som skett här och någon borde ropa HURRA över det fantastiska i den konstnärliga metamorfosen. Istället ropar man efter en trasig och föråldrad upphovsrätt och det stinker.

Jag funderar på att mejla konstnären en länk till mina pressbilder. De är fria att använda som man behagar. De är även fria att behaga sig med, om man så vill. Om min mejlkorg inte ljuger, så vore det inte första gången de användes till sådant och än har jag inte dött av det.

Men, jag inser att reflektionen över samtiden skulle förlora sin skärpa om kvinnan onanerade till en bild av mig. Skärpan kommer sig av att fokusbilden i verket kan ses som en symbol för samtidens allt snävare sexualmoraliska ramar. Och jag? Tja …

Eftersom jag tror att vi människor mår bäst av att inte omgärda våra naturliga behov med en massa konservativa ramar, så skulle jag naturligtvis sabba hela grejen och göra Tegby Frisks verk till en oförståelig och trubbig konstnärlig sörja med, på sin höjd, tveksam pornografisk potential. Det är just därför vi måste ge svängrum för konstnärliga reflektioner. Utan svängrum går vi helt miste om de där knivskarpa insikterna om vår samtid som konsten ger oss när den är som bäst.

Jag gissar att fotografen som tog den där bilden av Carola för en massa år sedan skrattar hela vägen till banken. Vem hade väl kunnat ana att det skulle dimpa in 66 000 pix till på kontot för ett kneg hen gjorde för ett par decennier sedan? Fundamentalistiska upphovsrättstolkningar har blivit ett lukrativt extraknäck, lite extra manna från himmeln. Varje gång någon snubblar aningens för nära upphovsrättens breda och godtyckliga gråzon, ropar någon annan: “Hurra! Prisa Gud för skatteåterbäringen!” och ger blanka fan i hur det drabbar resten av samhället.

Det är en ond cirkel vi måste bryta.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


8 Responses

 1. Ingi

  November 5, 2014, 15:41:31

  Jag tror ingen någonsin masturberat till ett foto av mig :-(

  1. hotten

   November 5, 2014, 16:34:50

   Bara lägga upp en lättklädd bild på internet, så har du ändrat på det…

   1. Ingi

    November 6, 2014, 14:08:31

    hotten, du underskattar min fulhet…. ju mer lättklädd ju mindre chans för sexuella aktiviteter.

    1. Peter Andersson

     November 8, 2014, 12:13:20

     Photoshop är lagligt…

 2. Fredrik

  November 5, 2014, 18:02:47

  Har inte konstnären höjt verkshöjden? Isåfall är det inte upphovsrättsbrott

  1. Per "wertigon" Ekström

   November 6, 2014, 00:03:35

   Jo det blir väl det om det anses vara ett derivat?

  2. Henrik

   November 12, 2014, 15:11:08

   Ja? Hur är det med att skapa ett nytt verk där ett annat verk utgör en del?

   Derivat och verkshöjd?

   Iofs har både verket, konstnären och utställningen fått en del uppmärksamhet i media.

 3. Kloker

  November 5, 2014, 23:59:24

  “mina pressbilder […] är fria att använda som man behagar. De är även fria att behaga sig med, om man så vill”
  Hehe. Fin formulering. :-)

  Det som saknas nu är att någon tar Frisks bild och gör det möjligt för Internetanvändare att ersätta bilden av Carola med vilken bild som helst. Älska memes! Nya sjukvårdsministern Gabriel Wikström är tydligen Big In Turkiet har jag hört… Kan det bli något?Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *