Pages

Categories

Search

 

Miljöpartiet har noll koll på nätets blodomlopp

Miljöpartiet har noll koll på nätets blodomlopp

by
November 6, 2014
Politik
13 Comments

Miljöpartiet har dålig koll i nätfrågor. Jag kan tyvärr inte säga det så mycket mer inlindat än så. Partiet sitter nu i regeringen och även om man först glömde att säga det när den nya regeringen presenterades, så har vi faktiskt en IT-minister – Mehmet Kaplan – och han är miljöpartist. Det förpliktigar.

I våras släppte Miljöpartiet en märklig politisk testballong som gick ut på att Miljöpartiet ville förbjuda anonymt bloggande. Intressant nog förstod man inte ens att det var det man faktiskt föreslog. De var så upptagna med att vara präktiga i kampen mot hat på nätet att de helt glömde bort att tänka på att de flesta inte väljer att vara anonyma för att de är hatiska idioter, utan för att andra är hatiska idioter och skulle ge dem fan om de bloggade om sina liv som papperslösa, underbetalda vårdbiträden eller hbtq-personer på landsbygden.

Jag debatterade detta med Åsa Romson i radio. Debatten knöts ihop med att Romson bildligt talat knådade ihop sin stickade mössa som Peter Dalle i Lorry och nog helst hade velat säga: “Jag tänkte inte på det.” Redan nästa dag var testballongen punkterad och både Miljöpartiet och media begravde den djupt.

I dag är det dags igen. Mediavärlden rapporterar att Miljöpartiets mediepolitiska talesperson, Niclas Malmberg, i en motion till riksdagen föreslår att Google och andra sökmotorer ska tvingas betala för att få länka till tidningarnas nätupplagor. Detta är en urdålig idé på många sätt. Den blottar också ett par andra oroväckande saker: naivitet inför lobbyism och brist på kunskap.

Länkandet är internets blodomlopp och sökmotorerna är dess hjärta. Det hela är ganska enkelt. Ju fler länkar, desto fler besökare och mer livskraftiga sajter. Inga länkar betyder inga besökare, nekros och döda sajter. Kort sagt, det är bra att ha många inlänkar. För en näringsdrivande verksamhet som en tidning på nätet är det en fråga om överlevnad.

Förslaget tyder därför på en galopperande okunskap om grundförutsättningarna som en mediepolitisk talesperson inte borde ha. Det finns ingen allmän skam i att inte kunna allt här i världen. Det finns dock en skam i att inte kunna det man har ansvar för när man sitter i en regering och har tillgång till hur mycket utredningsresurser som helst.

Men var kommer egentligen idén ifrån? Det behöver man inte fundera länge på. Malmberg berättar själv vem det är som givit honom idén:

Jag har ju fokuserat på sökmotorer, mycket baserat på vad jag hört från medieföretagen själva och på studier av vart reklampengarna går. Det är en dramatisk utveckling där pengarna går från tidningarna till andra aktörer, framför allt Google.

Malmberg har alltså blivit matad av mediaindustrins lobbyister och snällt svalt betet utan någon vidare reflektion. Han verkar inte heller vara medveten om att detta varit på tapeten tidigare och då sniffade de svenska Tidningsutgivarna nyfiket på den. Jag gissar att de finns bland de lobbyister som satt griller i huvudet på Malmberg.

Irish Newspaper Licensing har försökt få igenom liknande idéer på Irland och det har diskuterats i bland annat Belgien, Frankrike, Portugal och Tyskland. Tyskland är särskilt intressant. Där tvingades Google faktiskt att sluta länka till en rad tidningar. Det gav resultat. Besöksantalet från webbsökningar sjönk med 40%-80% och efter mycket kort tid fick tidningarna pinsamt krypa tillbaka till Google och be dem börja länka till dem igen.

Jag tror inte att Miljöpartiets mediepolitiske talesperson vill stoppa blodflödet till våra svenska tidningar. Jag tror att han helt enkelt inte förstår konsekvenserna av det han föreslår. Det hade kunnat vara lite politisk kuriosa om det inte vore för att det hela på något sätt liksom fångar hela Miljöpartiets internetpolitik. Man vill nog väl, men man har noll koll.

Miljöpartiet gillar fildelning på pappret, men varken kan eller vill argumentera för varför. De gillar integritet på pappret, men väljer alltid bort den för annat. De tycker det är bra med åsikts- och yttrandefrihet, men bara om man praktiserar det med namnlapp på bröstet. De gillar internet, men förstår inte ens vad det är som gör det så levande.

Jag skrev en debattartikel om det här i SvD redan i januari 2013. Det förvånar mig att samma gamla usla förslag återigen plockas upp och dammas av. Men, så är det i politiken. Därför gör jag samma sak och dammar av slutet på den där debattartikeln och använder det till att avsluta även det här blogginlägget:

Internets ekosystem är skört. Det måste skyddas från dem som bara är intresserade av att skövla det digitala landskapet för sin egen vinnings skull. Möjligheten att länka fritt måste fridlysas.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


13 Responses

 1. Jerker Montelius

  November 6, 2014, 14:06:18

  Dessutom är det enkelt ordnat i fall tidnigarna vill. Lägg tidnigens website bakom en betalvägg så är problemet ur värden.

  1. SF

   November 9, 2014, 03:26:25

   De behöver inte ens använda en betalvägg, Google respekterar alla sajters robots inställningar, om t.ex DN inte vill att google ska länka till vissa artiklar så är det lätt ordnat. Google har t.o.m ordnat det så fint att de använder olika user-agents för olika söksajter (Så du kan hindra en artikel från att läggas upp på news.google.com men ändå låta google länka till den i sina vanliga sökresultat)

   https://support.google.com/news/publisher/answer/93977?hl=en

   Det är alltså redan idag så att sajtägaren har mer eller mindre full kontroll över vad de stora sökmotererna indexerar och länkar till.

 2. Peter Banck

  November 6, 2014, 14:08:44

  Kanske skulle erbjuda dem en partimedlem att sköta deras IT utbildning, vi får gratis PR o de får något mer under västen?

 3. Mattias Bjärnemalm

  November 6, 2014, 14:11:57

  Det är inte enbart svenska miljöpartister som är inne på den här linjen. HAr vi riktig otur kommer vi få se något sådant här på Europeisk nivå.

  https://juliareda.eu/2014/10/an-eu-wide-google-tax-in-the-making/

 4. Jens Siekas

  November 6, 2014, 14:31:53

  Hej!
  Bra skrivet som oftast! Ville bara påpeka att den gamla tryckfelsnisse varit framme i den här meningen ‘Men var kommer egentligen idén kommer ifrån?’.

 5. Patrick Forsberg

  November 6, 2014, 16:27:41

  Om tidningarnas webbansvariga inte kan hantera robots.txt bör de kanske söka nytt jobb?! De borde ju kunna få jobb som politiker om inte annat.

 6. Micke

  November 6, 2014, 16:50:33

  Först tyckte jag det lät som en dum idé. Sen kom jag på att Aftonbladet et al inte har varit nyhetsförmedlare på bra länge nu och funderar på om det inte hade varit bättre om dom dog.

 7. FD. Svensson

  November 7, 2014, 04:09:46

  Nu har väl Miljöpartiet aldrig försökt påvisa att de vet något om IT? Vid varje intervju tillfälle har de alltid svarat fel eller på något helt annat. Fråga istället om IT:n kan bli grönare och du får ett uttömmande svar.
  Däremot tror jag mer på Miljöpartiet än på Socialdemokraterna.

 8. Adam

  November 7, 2014, 16:46:16

  Miljöpartiet har i min mening ganska dålig koll i de flesta frågor, miljöfrågor inkluderade.

  Om inte annat är deras partiledare en enorm hycklare som värmer sitt boende med fossila bränslen, målar med miljöfarlig färg. För att inte tala om att MP kritiserar föregående regering för val som de själva sedan genomför.

  Hade inte förvånat mig om en stor del av deras röster kommer från personer som är ointresserade av politik och därför röstar på ett parti med bra namn, “för miljöns skull”.

  Miljöfarlig bottenfärg
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/anvande-miljofarlig-bottenfarg-till-baten_4051637.svd

  Skattefusk med energiskatt
  http://nyheteridag.se/hogst-troligt-skattebrott-miljominister-romson-i-nytt-blasvader-med-baten/

  Fossil uppvärmning
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/med-blick-for-miljon_7214101.svd

  Kritisera föregående regerings budgetval, gör likadant själv
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/nar-mp-anvander-bistandspengarna-ar-det-ratt_4065457.svd

 9. Lennart Regebro

  November 9, 2014, 20:12:19

  Men herregud! I Frankrike var det snack om att just detta. Google bara påpekade att då skulle dom inte länka till Franska tidningar, och då ändrade dom flesta tidnigar sig rätt fort…

 10. ROGER SPERRLING

  November 12, 2014, 09:20:35

  Och detta rövslickeri visavi S och insiktslösheten och den interna bristen på verklig åsiktsfrihet och oförmåga till att absorbera NY kunskap och NYA insikter… Det är anledningen till att jag lämnade MP för PP…
  Och…vi måste passa oss noga så att inte PP går samma väg…och gör samma typ av misstag!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *