Pages

Categories

Search

 

Upphovsrättsindustrin har feeding frenzy på din bekostnad

Upphovsrättsindustrin har feeding frenzy på din bekostnad

by
November 13, 2014
F2, Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
2 Comments

När alla val är avklarade för några år framåt, så passar upphovsrättsindustrin på att ha lite feeding frenzy. Det är så klart strategiskt av dem att inte damma av sina advokater förrän efter valen, men det betyder ju inte att det är speciellt hederligt eller att det på något sätt gynnar någon annan än dem själv. Det gynnar definitivt inte samhället i stort. Här är ett par av de senaste dagarnas munsbitar som de mumsat i sig på springnota som vi andra får betala med vår frihet.

Film- och musikbolag har tillsammans med SVT gemensam sak mot Bredbandsbolaget i hopp om att göra nätoperatörer ansvariga för de datapaket som går genom deras system. Det är som att göra posten ansvarig för innehållet i brev och paket. Eller som att göra den som äger en väg ansvarig för om bilarna som åker på den är besiktigade eller ej. Det är ett hot mot nätneutraliteten. Det är, kort sagt, vansinne.

Miljöpartiets mediepolitiske talesperson tänkte skicka in en motion som gick ut på att tvinga sökmotorer att betala för att få länka till tidningar på nätet. Det är ett vansinnigt förslag som han fått alldeles gratis av medieföretagens lobbyister i hopp om att han skulle förpacka det i fin politisk skrud utan synlig inblandning av smutsiga lobbytassar. Att förslaget helt skulle stympa nätet tänkte varken miljöpartisten eller lobbyisterna på. Som tur är tänkte vi andra på det och nu ser det, såvitt jag förstår, ut som om han lät bli att gå vidare med det hela. Protester lönar sig.

I dag kom en annan vansinnig nyhet. Det amerikanska filmbolaget Check Entertainment går till domstol för att kräva ut namn på misstänkta fildelare från Bredbandsbolaget, Comhem och Telia. Till vilken nytta? Efter mer än tio år av delning och streaming på nätet följt av ständigt högre konsumtion av köpekultur torde det vara ställt bortom allt rimligt tvivel att delning och streaming inte skadar, utan faktiskt gynnar kulturen och de som skapar den.

Man kan naturligtvis klä dessa attacker i en massa fina ord, men varför bistå med hjälpsamma rökridåer? Låt oss för en gångs skull kalla detta för dess rätta namn.

Detta är inte främst attacker mot internet. Detta är inte ens främst attacker mot en i dag viktig samhällsbärande funktion. Detta är attacker mot din och min frihet. Om du inte tror mig, så fundera på hur mycket frihet du har i en värld där vår rätt att kommunicera dikteras av rena vinstintressen som köpt våra politiker. Blotta tanken får en hobbithåla att kännas rymlig.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


2 Responses

 1. Markus "LAKE" Berglund

  November 14, 2014, 10:33:08

  Min opinionsbildande insats om detta igår:

  http://lakonism.blogspot.se/2014/11/upphovsrattsindustrin-kan-inte-fa-ratt.html

  :-)

 2. Christer

  November 16, 2014, 04:47:20

  Det har varit ganska lugnt under många år nu från de amerikanska kulturimperialisterna men på senare tid har det återigen börjat bli ganska hotfullt här på nätet.

  Som gammal Linuxräv och storkonsument av det mesta som är digitalt så får man räkna med att kanske en dag stå inför skranket. Jag bekymrar mig inte alltför mycket över detta. Jag tror inte jag kommer att göra speciellt stort motstånd.

  Däremot kommer jag att göra ett statement på nätet som kan var nog så kännbart och jag tror jag vet ganska väl hur man får största möjliga publicitet? Jag kommer att använda mig av ett ganska bortglömt och okänt begrepp, om varför jag fildelar.

  Vi som “sitter i busken” och fildelar via Pirate Bay och liknande sajter är en försvinnande liten monoritet (3.8% ?). Är det verkligen mödan värt att prygla en sådan försvinnande liten del av svenska folket? Dessutom kan man knappast: “lugga en flintskallig”?

  Många av oss har ändå inte en spänn att betala med och kommer förmodligen aldrig att få det heller.

  Men jag är öppen för ett rejält slagsmål om saken. När som helst!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *