Pages

Categories

Search

 

Ajöss och tack för fisken

Ajöss och tack för fisken

by
December 1, 2014
F1, Politik
148 Comments

I dag har jag meddelat ledningen och styrelsen att jag inte är tillgänglig för posten som partiledare nästa år. Även vice partiledare Marit Deldén och partisekreterare Henrik Brändén har meddelat att man inte står till partiets förfogande för respektive post. Det betyder rent konkret att jag och resten av partiledningen lämnar våra uppdrag när vårt mandat går ut den 31 december. Det blir så styrelsens uppgift att se till att partiet får en ny partiledare 2015.

Under min tid som partiledare har Piratpartiet gått från att vara ett smalt fokusparti som satte tekniken i centrum till att vara ett parti som lyft blicken, tänker större och sätter människan i centrum. Det är en utveckling som bara varit möjlig tack vare många modiga pirater insett sprängkraften i partiets grundprinciper och vågat applicera dem på allt fler områden och göra dem relevanta för alla möjliga sorters människor.

Vi hade naturligtvis alla hoppats på större utdelning i årets val, men politik tar tid. Jag är övertygad om att Piratpartiet går en ljus framtid tillmötes om dessa modiga och progressiva pirater fortsätter att staka ut vägen framåt. Sverige behöver ett progressivt framtidsparti som förstår den nya tidens utmaningar och bygger en framtid där alla, oavsett kön, läggning och ursprung, möts med respekt och lika rättigheter och möjligheter. Piratpartiet kan bli den positiva kraften, men partiet står inför ett viktigt vägval – en strid.

Det finns en oroväckande brist på empati i delar av partiet som ett progressivt framtidsparti inte kan kosta på sig att ha om man har ambitionen att bli något mer än ett eko från en oupplyst och inskränkt dåtid, en politisk återvändsgränd. Det duger helt enkelt inte att tala om “allas” rättigheter, men att i realiteten bara kräva rättigheter för sig själv och de som råkar vara som en själv. Det är djupt ohederligt och dessutom begränsande för ett parti som egentligen är så mycket bättre än så.

Tyvärr har denna brist på empati även letat sig in i partistyrelsen. Det har uppstått en så stor diskrepans mellan partiets grundläggande principer och sakpolitiska beslut och styrelsens och framför allt somliga styrelseledamöters agerande att jag inte upplever att det är meningsfullt för mig att fortsätta som partiledare.

Styrelsen har om och om igen mött ledningens apropåer om den extremt dåliga arbetsmiljön i partiet med svalt eller inget intresse. Ledningens interna och externa arbete mot sexism, hbtq-fobi och främlingsfientlighet har inte backats upp av styrelsen trots att det är ett arbete helt grundat på de värderingar och den politik partiets medlemmarna röstat fram.

Styrelsen har istället valt att ge sitt tysta medgivande till enskilda styrelseledamöter att aktivt motarbeta ledningens arbete med detta. Man har därmed också givit dessa styrelsemedlemmar och andra frikort att aktivt bidra till den röta ledningen försökt mota i grind. Under dessa omständigheter anser jag att det är omöjligt att bedriva ett ansvarsfullt arbete under drägliga former där medlemmar inte far illa och där vi som parti faktiskt lever som vi lär politiskt.

Så, alla ni fantastiska pirater som tyst dragit er tillbaka från medlemsmöten och partiets alla mötesplatser på och utanför nätet på grund av andras sexism, hbtq-fobi och främlingsfientlighet – kliv fram och kräv er plats. Gör era röster hörda och ta ansvar. Det är ni som är partiets hjärta. Pumpa blod till de delar av partikroppen som bidrar till en bättre framtid. Skär bort dödköttet. Ta striden och vinn den. Stötta varandra i varje steg. Ge partiet en chans att överleva långsiktigt som något annat än bara en intresseklubb för vita, heterosexuella, teknikintresserade män. De behövs självklart också, men om partiet ska vara en relevant kraft, så behövs även alla vi andra som inte passar in i just den trånga kostymen.

Den här striden kollras just nu bort i en metadiskussion om huruvida just jag ska vara partiledare eller ej. Det är den alldeles för viktig för. Därför plockar jag bort mig själv ur ekvationen. Partiets överlevnad får aldrig handla om bara mig eller någon annan enskild person. Den dag partiet står och faller med en enda person är det redan förlorat.

Nej, detta handlar inte om mig eller någon annan enskild person. Det handlar om huruvida partiet som kollektiv förmår att varje dag stå upp för de fina värderingar och den fina politik vi tillsammans röstat fram på medlemsmöten eller om man ger efter och låter detta devalveras till en fin, men ack så tunn, fasad för människor med en människosyn som inte hör hemma vare sig i samtiden eller i framtiden.

Inte heller min politiska kamp står och faller med om jag är partiledare eller ej. Den går bara in i en annan fas. Jag är inte färdig med Storebror. Jag står fortfarande i kulturens ringhörna. Jag kommer alltid att kämpa för alla människors rätt till respekt och rättigheter oavsett vilka de råkar vara. Det kommer bara att ta sig uttryck på något annat sätt.

Partiledare brukar skriva någon form av politiska testamente när de lämnar sin post. Dessa riktar sig till målgruppen “alla som tycker om att se röd, blå eller möjligen grön färg torka”. Det hoppas jag att ingen förväntar sig av mig. Min bok Alla har en åsikt som alla andra idioter borde lyssna på är istället ett tragikomisk spektakel fullt av hjälp och stjälp till de som kämpar med sina egna och andras åsikter i den digitala tidsåldern. Den riktar sig till den betydligt bredare målgruppen “alla som har en åsikt som alla andra idioter borde lyssna på”. Kort sagt, den riktar sig till just dig.

Boken kommer att finns tillgänglig för gratis nedladdning i januari. Fyll i din mejladress här, så får du boken så snart den släppts. Praktisera gärna lite sharing is caring om du tycker om den.

Det tar naturligtvis tid att vänja sig vid att “inte vara tillgänglig för posten som partiledare nästa år”, men det känns bra och spännande. Det betyder nämligen att jag äntligen är tillgänglig för allt det där andra i livet som jag inte varit tillgänglig för under lång tid.

Här skriver Marit Deldén och Henrik Brändén om sina respektive beslut att inte stå till partiledningens förfogande 2015. Här finns pressmeddelandet.

annatroberg_stefanrhodin1

Och nu är det dags för mig att sätta kurs mot nästa äventyr. Jag har hört att de har riktigt gott kaffe i nästa nebulosa.

So long and thanks for all the fish,
Anna
—————————-
Anna Troberg
Partiledare

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


148 Responses

 1. JonathanRL

  December 1, 2014, 10:54:28

  Varje politiskt beslut borde motiveras med en video av Kapten Janeway. Jag förstår helt och hållet ditt beslut, det är av samma anledningar jag själv blivit mindre och mindre aktiv i partiet.

  1. Patrik

   December 2, 2014, 10:29:39

   Att göra HBTQ till profilfrågor är högst tveksamt med tanke på hur okontroversiella de är i Sverige. I Europaparlamentet röstade (PP) enligt RFSL till 100 procent HBTQ-vänligt. Troberg var aldrig en strateg och har vägrat prata med ledande företrädare i partiet. Att sedan skylla på andra för sina egna tillkortakommanden är direkt intelektuellt ohederligt.

   En läsvärd artikel som kort behandlar frågan:
   http://www.dagenssamhalle.se/debatt/piratpartiet-var-som-en-trafikolycka-i-slow-motion-12388

   1. Klaus

    December 2, 2014, 15:13:55

    Låt vara att HBTQ-frågor är tämligen okontroversiella i Sverige (åtminstone på pappret, tyvärr är nog glappet ofta obehagligt stort mellan de om än aldrig så goda värderingarna och deras faktiska tillämpning), men den offentligt förda politiken är väl en ändå en helt annan fråga än den interna partikulturen (om vilken jag själv inte kan uttala mig, men som väl är vad Troberg huvudsakligen kritiserar).
    Dessutom, att det gick så bra för F! som det ändå gjorde senaste EU- och riksdagsvalet (även om de inte kom in i riksdagen) verkar väl tyda på att det faktiskt finns en efterfrågan för partier med en tydlig genus- och jämställdetsprofil.
    Det är nog här, liksom i frågor om rasism och ytterligare andra typer av strukturell diskriminering, ett så väl taktiskt som moraliskt misstag att låta en överdrivet rosig nationell självbild göra en blind för de problem som fortfarande finns.

   2. Anna Troberg

    December 4, 2014, 07:13:34

    Hej Patrik!
    Integritet är en av PP:s kärnfrågor. Rätten att få vara den man är är den ultimata integritetsfrågan. Om man inte förstår det, så har man inte förstått vad integritet är.

    Dessutom har hbtq-frågorna inte tagit så väldigt stor plats. De utgör inte ens 1% av det jag skrivit. Och om man tycker det är för mycket, så säger det mer om en själv.

    Vad det gäller artikeln du länkar till, så är den vinklat hittepå. Du kan läsa min och den vice partiledarens replik här: http://www.dagenssamhalle.se/debatt/piratpartiet-i-bryssel-var-som-en-ovaerdig-cirkus-12405

  2. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:09:37

   Hej Jonathan!
   Ja, mer Janeway i politiken. Och massor av tack för allt du gjort för partiet genom åren. :-)

 2. Rickard Olsson

  December 1, 2014, 10:55:20

  Det är med djup tacksamhet jag säger på återseende till dig. Du har verkligen tagit partiet och rörelsen till nästa steg, det är bara synd att omvärlden inte hunnit utvecklas i samma takt.

  Det är lite som när Rick klev ner – alla har sin tid. Rick är bra på att bygga upp, du är bra på att bygga ut.

  Nu är det dags för nästa person att bygga vidare.

  Tack för de här åren.

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:15:37

   Tack själv, Richie! Jag tror att jag härmed ger dig titeln “Världens fyndigaste pirat!”. Det finns nog ingen som förgyllt min tillvaro med så många roliga ordvitsar och fyndigheter under mina år i partiet. Tack för alla skratt! :-)

 3. Klas Mattsson

  December 1, 2014, 10:55:51

  Tråkigt att höra men som vanligt sunt resonemang.

  Lycka till!

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:15:54

 4. Daniel 'MaxH'

  December 1, 2014, 10:59:28

 5. Erik Nygren

  December 1, 2014, 11:02:34

  Det gör mig ledsen att de värden jag är så stolt för när jag säger mig vara piratpartist inte omfamnas av styrelsen. Tack för den här tiden. Tack för dítt utmärkta arbete, och skulle du känna för en fika med en medelålders heterosexuell man med övervikt så ring!

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:18:25

   Hej Erik!
   Yeah! Vi har saker gemensamt! Jag är också medelålders och överviktig! 😀

   Skämt å sido, så är det trist att styrelsen som kollektiv inte haft styrka nog att sätta agendan på ett sätt som gjort att de här sakerna tagits omhand. Istället har man tyst låtit några ruttna äpplen sätta agendan. Det är väldigt tråkigt. Speciellt när det finns folk i styrelsen som jag tycker väldigt mycket om på ett personligt plan.

 6. Henrik Eriksson

  December 1, 2014, 11:04:28

  Jag har aldrig vart en aktiv pirat inom rörelsen, men jag har vart medlem ända sedan jag kunde bli medlem utan ett SMS (det systemet tillät bara svenska nummer, jag bor på Irland). De inre konflikterna i partiet har gått mig förbi nästintill obemärkt, och när Rikard (är det k, ck eller ch han stavar det med?) avgick som partiledare funderade jag hur det skulle gå för partiet. Jag kände inte till dig överhuvudtaget, förutom ett namn som nämdes då och då i interna diskussioner.
  Det sagt så måste jag säga att du, Anna, har troligen vart en stor bidragsgivare till stoltheten jag känner för piratpartiet. Det är mer än bara en ideologisk grund som partiet var baserat på (och som Rikard genomförde strålande enligt min åsikt). Du har visat att partiet inte bara är ett av partierna i mängden, utan du har framfört starka åsikter som har varit väldigt synliga i media. Du har även vart väldigt stark i dina åsikter och inte backat, där mer opionsdrivna personer hade gjort så. Du är inte den konventionella partiledaren, och det har jag vart så glad över. Det ÄR dags för lite nytt blod i politiken, och det har du verkligen vart.

  Kort och gott, tack för att du har offrat din tid för oss, och personligen i alla fall så önskar jag dig lycka till i livet med vad du än vill göra.

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:20:32

   Tack Henrik!
   Det har varit väldigt roligt att vara partiledare. Så, även om det naturligtvis tagit upp all mnin vakna tid under några år ser jag det inte som ett offer. Det här har vi gjort tillsammans allihop och jag hyser hopp om att partiet kan ta sig samman och leva som man lär i framtiden. :-)

 7. Hanna Söderström

  December 1, 2014, 11:13:56

  Jag har inte varit aktiv i partiet alls i princip sen du blev partiledare, så jag kan inte uttala mig om din roll annat än i ett utifrånperspektiv.

  Jag tycker du har gjort ett bra jobb i att bredda partiet, vilket jag tycker är nödvändigt. Tyvärr uppfattar jag det inte som att den libertarianska grunden som jag upplevde var hjärtat i partiet har fått gehör i den utvecklingen, vilket gjort Piratpartiet till ett ointressant parti för mig personligen.

  De frågor som tagits upp är sådana som jag upplever som okontroversiella floskler som ingen egentligen är emot. Därför blir sprängkraften väldigt tunn när man tar parti för sådant som alla andra partier redan står för. Jag förstår inte vad Piratpartiet ger för mervärde.

  Men jag tror det är nyttigt med olika åsikter och din tid som partiledare har säkert varit bra för partiet på sikt. Allt går i vågor. Varje partiledare sätter sin prägel på partiet. Över tid så smälter olika inflytanden samman och bildar en förhoppningsvis starkare helhet än om bara en nisch fick påverka över allt för lång tid. Därför har förnyelsen och förändringen ett värde i sig.

  Tack för din tid och ditt engagemang för partiet som jag inte på något sätt ifrågasätter utan tvärtom hyllar, oavsett hur oenig jag är med dig i vissa frågor. :) Att Piratpartiet haft en flata som partiledare är jag faktiskt stolt över, trots att jag är emot allt vad identitetspolitik heter! 😉

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:22:28

   Tack Hanna!
   Men, jag tror att du tyvärr har fel när du säger att de här sakerna är okontroversiella. Med tanke på hur mycket agg de väckt, så måste de vara kontroversiella. Sedan kan man ju göra olika avvägningar om huruvida man känner att de ska tas upp oavsett. :-)

 8. Mikke

  December 1, 2014, 11:21:05

  Tack för allt du kämpat för och gjort Anna. Jag har länge nu varit tveksam om min hemvist i Piratpartiet och detta var droppen som fick mej att bestämma mej att avveckla min engagemang. Kommer följa partiets utveckling eller avveckling. I varje fall, Anna, du har varit förbannat bra! / Kram Mikke

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:23:34

   Du är förbannat bra du med, Mikke! :-)

 9. Robin Bergmark

  December 1, 2014, 11:27:32

  Stora skor att fylla. Du har varit en stor anledning till mitt förtroende för partiet den senaste tiden!

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:24:29

   Och du är en stor anledning till att jag inte dånat och dött över en del diskussionstrådar på Facebook. Tack för att du är så klok och står på dig! :-)

 10. Fredrik

  December 1, 2014, 11:37:19

  Du blir saknad.

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:24:55

 11. Micke

  December 1, 2014, 11:38:59

  Det är väl bara att önska GL&HF i framtiden Anna. Tycker personligen du har gjort ett bra jobb under din tid som partiledare.

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:25:24

   Lycka till du med! :-)

 12. dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

  December 1, 2014, 11:40:08

  Även om jag inte alltid varit överens med dig så uppskattar jag dina insatser, du/partiet har fått mina röster några (inte alla) gånger de senaste åren.
  Lycka till med ditt fortsatta liv, och hoppas att även i framtiden få se dig tala ut mot storebror.

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:25:56

   Storebror är inte av med mig än. :-) Och tack!

 13. björn wiklund

  December 1, 2014, 11:50:39

  Tack Anna

  Du har, oavsett vår samsyn eller inte, varit en riktigt bra partiledare.

  En ny frisk fläkt och ett patos och en ärlighet, rakhet och uppriktighet som verkligen saknas i vårt land just nu.

  mvh

  //Björn

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:26:21

 14. JohJoh

  December 1, 2014, 12:01:08

  Tråkigt att höra. Tack för det jobb du gjort.
  Du är en av de klokaste och modigaste människorna jag har sett i det offentliga Sverige. Hoppas du fortsätter att delta i debatten, det behövs, oavsett i vilken form det sker!

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:26:56

   Jag räknar med att inte kunna hålla mig borta från att tycka en massa saker offentligt. 😉

 15. Kristofer Pettersson

  December 1, 2014, 12:10:06

  Tack för din tid som partiledare. Även om vi inte alltid varit överens så tror jag du har varit bra för PP. Det har varit ett mycket tufft jobb med mycket motvind som du trots allt hanterat med stor skicklighet. Lycka till med nästa äventyr i livet!

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:27:26

   Lycka till du med! :-)

 16. Charles

  December 1, 2014, 12:23:26

  Breddandet av partiet bekymmrade mig emellanåt men förklaringarna till varför uppgraderade mina synsätt till att tänka mer inkluderande.
  Ditt arbete med att bredda piratpartiet kanske har dödat oss, men om vi inte hade tvingats lyfta blicken tror jag inte vi förtjänat att fortsätta. Överlever vi det här och behåller, nej bygger vidare på, det som arbetats fram under åren kommer pp att fortsätta vara där min röst här hemma(Suck, den hör inte hemma hos något annan och jag tycker inte om att rösta blank så snäpp up er.).
  Man kan inte vara arg för tpb år ur och år in, det behövs något ack så mycket större att ta ilskans plats och hoppningsviss kan vi alla kravla oss upp på det nya fundament som står nygjutet; Sträck också ner era hand och hjälp den som inte har ork eller räckvidd att nå.

  Jag pladdrar för mycket och blir gärna dramatisk utan att ha en sammanhållande kvalité på mina kommentarer. :S

  Kör hårt och bästa lycka vart du än må segla.
  o7

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:29:35

   Jag tycker inte att du pladdrar. Jag tycker att du säger ganska så kloka saker. :-)
   Lycka till du med!
   :-)

 17. lg skriver

  December 1, 2014, 12:30:32

  Äntligen. Jag kommer inte sakna dig. Istället kommer jag återigen aktivera mig i partiet och arbeta för en fullständig utrensning av identitetspolitiken (som för övrigt är en återgång till rena stamsamhällen – så mycket för att vara “modern och progressiv”).

  Förhoppningsvis kan partiet nu även återfå en viss grad av intellektualism, något som fullständigt raderades under Trobergs tid.

  1. Anders H.

   December 1, 2014, 18:59:37

   LG, du har fel. Anna är riktigt vass intellektuellt, men hon är som hon påpekar inte vit medelålders man, och har jobbat med andra problem som hon ser som viktiga. Vi är helt enkelt olika och även om jag tycker det hon gjort är riktigt bra, så tror jag en del av de frågorna ligger närmare F!. Möjligen ett borgerligt F!, hur nu det skulle se ut. Själv brinner jag för ekonomin runt upphovsrättsfrågan, och i princip inget annat. Stort tack till Anna för åren som breddade PP, tyckte du skötte det alldeles utmärkt i mellanåren!

   1. Kalle

    December 2, 2014, 19:20:28

    Vad för intelektuellt är hon vass på?

    Knappast kommunikation, då det alltid saknas målgrupp i hennes inlägg.

    Knappast att vara påläst, för det är bara åsikter hon rabblar upp.

    Att behandla andra såsom hon själv vill bli behandald av andra? Nej, inte ens detta klarar hon av.

    Att hitta retoriska poänger som inte när man läser hennes egna inlägg går alldeles utmärkt att bara “vända” tillbaka mot hennes själv så hela hennes “poäng” faller pladask.

    Ja, jag blir nyfiken vad för intelektuellt är hon vass på?

  2. Ammie

   December 1, 2014, 22:15:47

   Om detta aka bli framtidens PP är det inget för mig och många med mig!
   PP stod från början för ett parti utan ett “vi och dem” jag står för “Alla är vi lika olika” men ska en sådan som du styra i framtiden är det “ajöss och tack för kaffet och de torra wienerbröden”.

  3. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:32:36

   Hmm… Mycket har folk anklagat mig för genom åren, men det var nog den första gången någon sa att jag var “ointellektuell”. Jag brukar få pisk för att jag är för intellektuell. Oh well… 😀

   Lycka till med ditt engagemang.

 18. Daniel

  December 1, 2014, 12:42:47

  Tråkigt att höra. :-(

  Lycka till med framtida projekt!

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:33:06

   Lycka till, du med! :-)

 19. VKM

  December 1, 2014, 12:54:33

  Själv slutade jag rösta pirat när det bara blev ett FI i miniatyr.

  1. Fredrik

   December 1, 2014, 14:36:36

   Håller med.
   Det handlar inte om homofobi.
   Jag har träffat heterofobiker också så det finns i alla riktningar.
   Det handlar istället om att AT för mycket satsat på ett ämne som
   är tydligt personligt intressant för henne.
   Jag stödjer att ens skall vara en privatsak men det innebär inte
   att jag hyser negativa tankar om andra än heterosexuella.

   Personligen vill jag att PP skall tillbaka till rötterna.

  2. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:33:59

   Om du tror att PP är ett F! i miniatyr, så har du dålig koll både på PP och på F!. Läs partiprogrammen och utveckla gärna din teori efter det. :-)

 20. King Eguren

  December 1, 2014, 13:14:12

  Lycka till i framtiden med vad du än företar dig !

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:34:31

 21. Caisa Viksten

  December 1, 2014, 13:30:52

  Sorgligt att ni lämnar men förstår er till fullo. Ni har gjort pp till ett trovärdigt alternativ. Har ofta refererat till dig Anna i politiska diskussioner. Hoppas innerligt att pp fortsätter på den inslagna vägen. Om det blir en partiledning som begränsar sig till fildelnings och liknande frågor till förfång för en bredare syn fruktar jag att pps dagar är förbi. Vi blir då vad vi så ofta anklagas för – ett marginellt enfrågeparti.

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:36:18

   Hej Caisa!
   Och tack för att du hjälpt till att sprida länkar mer än de allra flesta genom åren. Snabbast också, tror jag. Jag hinner knappt lägga ut något innan du är där och sprider. :-)

   Jag kommer inte att försvinna. Jag kommer att fortsätta jobba för bra saker. Exakt hur vet jag inte riktigt än. Vem vet, jag kanske dyker upp närmare dig än du tror. :-)

 22. Annika Lönroth

  December 1, 2014, 13:35:41

  Radera det som skymmer blicken för det gigantiska arbete i Pp som hänt med dig som ledare. Integritet på alla plan i EU, biblioteksrörelsen, stöd för whistleblowers och inte minst ambitionen att vårda språkbruket inom rörelsen. Avgå med flaggan i topp! Få skulle ha vågat eller orkat som du.
  Lycka till !
  Pensionär

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:37:10

   Flaggan är i topp. Alltid. 😉

 23. Kakan

  December 1, 2014, 13:45:23

  Jag är tyvärr en sådan som aldrig varit aktiv i partiet, just av de skäl som du och Marit pratar om; intoleransen, maktstrukturerna, ryggdunkarkompisarna som gör som de vill utan respekt för vare sig demokrati eller vanlig mänsklig hederlighet. Jag orkar inte skaffa mig mer skinn på näsan, vill inte vässa mina armbågar ytterligare. Men jag är ledsen att jag inte har stöttat er, som tog tag i saker och var besvärliga och röt till när det behövdes. Jag borde ha stått bredvid er och rutit jag också. Förlåt. Som jag kommenterade hos Marit: Du är en fantastisk människa vars engagemang behövs. Ta hand om dig!

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:40:34

   Hej Kakan!
   Man orkar det man orkar. Ingen ska klandra någon när orken tar slut. Man drar sitt strå till stacken så länge man kan. När man inte kan längre så måste man ju ta ett steg tillbaka för att inte gå under. Och vet du vad? Det finns andra sätt att engagera sig för bra saker. Man kan göra det på egen hand. Man kan ansluta sig till en annan organisation. Någonstans finns det ALLTID plats för bra personer. Vem vet, vi kanske hamnar på samma plats igen så småningom? Tack för att du tittade in och skrev. :-)

 24. W

  December 1, 2014, 13:56:11

  En hostile takeover som misslyckades. Boohoo, synd om dig.

  All lycka i framtiden.

  So long and thanks for all the fish!

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:42:48

   Hej W!
   Boohoo på dig. :-) Läs på om medlemsdemokrati, så kommer du att se att en hostile takeover inte brukar ske helt i enlighet med en organisations stadgar och röstas igenom på medlemsmöten. :-)

 25. Mattias

  December 1, 2014, 13:58:25

  Det var ett för mig sorgligt besked du kommer med. Även om jag inte aktivt deltagar i alla debatter på nätet och skrivit kommentarer här på bloggen så har jag ofta läst det som skrivs och tagit åt mig av det. Mycket har format min politiska åsikter. Jag hoppas att ditt arbete fortsätter. Du har lyckats med att vara den enda aktiva politiker jag har haft fullt förtroende för under flera år. Du har haft ett klart mål och arbetat mot det. Du har tagit debatten och värnat om din och andras integritet. Även nu när jag läst det du skrivit så avgår du med min fulla förståelse och förtroende. Jag hoppas att du hittar en plats där du kan föra din politik och finna din väg in på en röstsedel igen. Fram tills dess så får jag som väljare åter gå tillbaka till att fundera på vem som förtjänar just mitt kryss på valsedeln nu när ditt namn inte finns där. Live long and prosper.

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:44:24

   Aw! Tack, Mattias. :-) Jag kan inte lova att det kommer att gå att rösta på mig igen, men jag kan lova att jag inte tänker tystna och försvinna. Det finns för mycket viktiga saker att kämpa för. :-)

 26. Estrid

  December 1, 2014, 14:10:23

  Jag förstår ditt resonemang, men är ledsen över att det blev så. Du har varit, och är, en politisk förebild för mig.

  PP har alltis varit det parti jag känner starkast med, och jag hoppas det fortsätter leva upp till mina förväntningar.

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:45:20

   Det hoppas jag med. PP har Sveriges bästa politiska visioner. Nu måste partiet bara se till att det lever upp till dem själv också. Lyckas man med det, så kommer det att gå bra. :-)

 27. Marcus Fridholm

  December 1, 2014, 14:36:34

  Det fascinerar mig med vårt parti att vi är så starkt engagerade för lyhördhet, demokrati och ett bra diskussionsklimat, så länge det inte gäller oss själva. När det gäller oss själva är vi som frasen från låten “Armageddon days are here again”: They’ve forgotten the message and worship the creeds.

  Som i så många andra små partier från vänster till höger, så har vi en absurd tendens att grotta ner oss i personkemiska problem och rent binära resonemang om vad som är rätt och fel.

  Det är sällan så enkelt.

  Jag har långt ifrån alltid hållit med om vad Anna sagt, eller ens om det är rätt frågor hon tagit. Som senaste exempel tyckte jag att dängan mot Åsa Linderborg missade vad hon var ute efter och snarast fastnade i hur Åsa sa det hon sa och att hon sa det i egenskap av kulturredaktör för AB. Då skall det tilläggas att Åsa Linderborg mer än en gång fått mina ögonbryn att försvinna i hårfästet (vilket för mig innebär i nacken 😉 ), men den här gången såg jag faktiskt inte problemet.

  Ändå spelar det ingen roll, för ur en synvinkel har Anna gjort helt rätt: Hon har sett potentialen i att definiera en människosyn som inte är en sanitär olägenhet som bas partiets profil. En människosyn som bygger på det klassiska frihet, jämlikhet, broderskap (eller kanske snarare syskonskap).
  Det finns sådana som är helt allergiska mot allt som ser ut som ens fjärran besläktat med feminism. Men det är OK, de kan vråla in i kudden vad mig anbelangar, tar de över så är ändå min saga all vad gäller medlemskap.

  Grunden är ändå synen på människan som en fri och jämlik varelse som förtjänar respekt oavsett vem hen är och oavsett var hen kommer ifrån. Kan inte PP hålla sig till en sådan människosyn, så sällar vi oss till mer bruna element och saknar existensberättigande, skitstövlar finns det nog ändå.

  Om jag skall ta med mig någon från Anna, så är det viljan att göra PP till ett parti man kan vara stolt över för de goda principernas skull: viljan till frihet, motviljan mot kontroll, motvilja mot intolerans.

  Jag har medvetet hållit mig fjärran från beslutsprocesserna. Det behövs inte fler som försöker dra politiken till en ände och som liberal skulle jag omedvetet försöka dra det mot liberalismen. Det skulle utesluta andra, vars åsikter och insikter jag vill ta del av – sharing is caring och allt det där.

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 08:47:24

   Music to my ears, Marcus. Du har ju så rätt. Man måste kunna tycka olika och ändå hysa en grundläggande respekt för varandra och samarbeta för gemensamma mål. Tyvärr har det inte fungerat fullt ut, som jag beskriver i texten ovan. Men, jag vill ju också vara tydlig med att det finns massor av pirater som är precis som du och klarar av det där utmärkt. Jag hoppas att de vaknar till nu. :-)

 28. knutas

  December 1, 2014, 14:45:05

  Bra du lämnar.
  Jag vill inte vara elak… men du verkar inte ha alla hemma riktigt.
  Du pratar om “arbetet mot…” trans- och homofobi.

  Hade du varit seriös så hade du inte varit io den vanlöiga vagnen för agendan som stöper om samhället.

  Det är förskräckligt hur snabbt och hur effektiva de där stämplarna är och verkar, som media och en del människor sätter på andra. De får omedelbart den verkan att man blir rädd, känner att man marginaliserats, ifrågasatt och misstänkliggjord – alltså när tex media som det självklara valet och vapnet de använder mot hederligt folk är ord som “rasism”, “hets”, du “diskriminerar”…, “homofobi”, “islamofobi”, osv. Fast fobi är en allvarlig sjukdom, så har de skapat ett sådant effektivt vapen, som får folk att känna rädsla och att “så kan man ju då inte tycka”, det ser ju ut som att det är fel på en… Fast det inte är fråga om en sjukdom som fobi ju innebär – “överdriven och sjuklig rädsla för…”, utan är bara vad vi alla förr visste var rätt och sanning, och gav överlevnad i samhället. Nu är allt bakvänt och upp och ned.

  Du är bara en ny “nyttig idiot”.

  Du pratar om “trans” – är du i trans?

  Vill du förstöra människor, förleda ungdom, etc?

  Ska inte alla återvända till det de är, innan förfallet?

  Det finns inga som ÄR pervo, eller transstrunt. Vakna upp.

  Vi är rusar nu snabbt in ett samhälle som är non human. Inte trots sådana som tror sig vara “vakna”, utan på grund av dom, också.

  Bland:
  http://bit.ly/1rGTtWE

  De som skriver islamofobi, eller “fobi” är inom samma lögnpropaganda. Väx upp. Ordet har skapats just från den sjuka marxistagendan. Fobi är en sjukdom, men ett normalt samhälle och dess människor känner naturlig OLUST inför vad marxisterna håller på med, att normalisera det sjuka, pervo och islam – så de har sett till att föra ut den luriga kroken “fobi”. Så uppnås att hederligt folk naturligtvis känner att dret skulle vara fel på dom… för en som har fobi vill man ju inte vara, för fobi är något sjukt, orationellt, ha överdriven rädsla o dylikt. Så infiltreras man av denna onda agenda, och anammar vad de för ut som de vill normalisera, för folk vill ju inte förknippas med fobi.
  Inget annat land är så underkuvat, alla är extremt hjärntvättade. Ingen åsiktfrihet råder, utan man har sett till att krympa den box man får uttrycka något inom, där får man skrika, men folk ser inte hur boxen krymper, och hur det förskjuts på så sätt att eliten/ de som har agendan (marxisterna) konstant sett till att vad man förr har ansett naturligt nu stämplas som rasism, “fobi” etc. Det är helt sjukt.

  Det tog slut efter Erlander. Han sa att vad som var “så bra med Sverige var att det var en så homogen befolkning”. Fär så fungerar ett samhälle som inte går under. Idag har den onda agendan förvridit allting. Säger man så idag så kallas man rasist elle att man är någon slags fobiker. Malm är en vanlig vänsternisse. Det som förr var sansat och normalt har man puttat ut i periferin och kallar för högerextrem etc.

  Så pratar du om “allas lika värde”, och fortsätter att bara vara en megafon och förstärkare av den hjärntvätt som folk fyllts med. Fast de tror de “tänker själva”.

  Hur kom DU fram till att det var just “lika”? Varför pratar man idag på det sättet.

  Alla har med sig olika i bagaget hit. “Värde” enligt vilken måttstock eller skala – vad gick DU efter för att komma fram till det?

  Ditt tänk leder till allas värdelöshet. Ett non human society… där ying och yang, eller kvinna och man, och familjen, är upplöst. Precis som de gör med landets gränser.

  Allt som har gränser är just vad marxist/de politiskt korrekta/vår elit och dess media attackerar.

  Om du vore ok, så skulle du vända på mycket av ditt tänk 180 grader.

  Läs gärna:
  Söndagskrönika: Kvinnors makt och mäns sårbarhet
  http://snaphanen.dk/2014/11/23/sondagskronika-kvinnors-makt-och-mans-sarbarhet/

  Julia Caesar: Dags att vakna, Sverige!
  http://snaphanen.dk/2010/12/14/julia-caesar-dags-att-vakna-sverige/

  Vurmen för mångkulturen och sanningen
  av Maj Grandmo
  http://affes.wordpress.com/2010/04/12/sista-spiken-i-newsmills-kista/

  1. Turai

   December 1, 2014, 16:27:49

   Faktumet att du påstår att trans individer inte finns visar enbart på hur outbildad du är.

  2. Klas

   December 1, 2014, 18:07:27

   “Jag vill inte vara elak… men du verkar inte ha alla hemma riktigt.”

  3. Christer Jansson

   December 1, 2014, 22:43:25

   Vad sägs om studiebesök i verkligheten? Lite markkontakt skulle nog vara en chockartad upplevelse för dig, men jag tror inte desto mindre att den skulle vara nyttig.

  4. Per "wertigon" Ekström

   December 1, 2014, 23:45:21

   Grattis. Du bevisade just att du är en sådan exkluderande person som Anna pratar om. Gratz! 😀

  5. Anna Troberg

   December 4, 2014, 08:50:05

   Hej Knutas!
   Jag hoppas att du inte kallar dig pirat, för du står för du står för saker som är så opiratiga de bara kan bli.

   Men, om du nu kallar dig pirat, så får jag tacka för att du så ypperligt illustrerar vad jag talar om i min text. :-)

 29. Kalle

  December 1, 2014, 14:48:39

  Från fokusparti till något irrelevant, en dålig kopia av andra. Billiga kopior finns det gått om, men människor tänker inte slösa bort en värdefull röst på en billig kopia. Inom politiken gäller det att vara ett orginal, att äga sakfrågan och att se till att sakfrågan är viktig för väljarna. Inget som sittande partiledning direkt lyckats med. Däremot att vara en billig kopia av andra… Det når man inte ut i massmedia med och det gör att man inte heller får väljare.

  1. bengan

   December 1, 2014, 15:36:59

   Kan tyvärr bara hålla med Kalle om “dålig kopia” även om jag inte skulle säga “dålig”. Jag röstade på PP i förrförra valet för det var det enda vettiga valet för mig. Nu röstade jag igen men tyvärr inte med samma känsla som förut. I ärlighetens namn vet jag inte om det är Anna Ts verk. Jag antar att det har varit både ledning och styrelse som satt agendan. Hur som helst så tycker jag att människan Anna Troberg har varit en mycket bra person. Lycka till i framtiden.

   Mvh från en vit, heterosexuell och teknikintresserad man……men en massa andra strängar på sin lyra också.

   1. kalle

    December 1, 2014, 18:03:51

    HEj,

    Själv uppfattade jag alltid Rick som påläst, informerad och hade något intressant att säga. Antingen i detaljerna eller i helheten. När han väl sökte sig till massmedia så berörde det partiets frågor och det var en enorm skillnad på att höra Rick eller höra att höra; en godtycklig politiker mindre insatt i detaljerna.

    Med Anna så har det inte varit något speciellt. Det har kunnat vara vem som helst som talat. För (v), (fi) eller (mp). Tre partier där två av dem har väl inarbetade kampanjorganisationer med lokala företrädare i nästan hela landet. Det tredje alternativet växte som en raket och hade kring 20 000 betalande medlemmar när valet gick av stapeln. Små megafoner ute i vardagen som umgås relativt brett.

    PP är ett litet parti. Smala kretsar där de flesta redan vet vad partiet står för, vad de kämpar för och där alla redan från början till relativt stor del sympatiserar med partiet stora fråga. Ett parti med mycket små resurser, väldigt liten utväxling av medlemskap då de närmsta också med stor sannolikhet redan är medlemmar eller väljare. Att i en sådant sammanhang låta som en kopia av 33 andra partiet i sin iver att med ordentligt underskott på resurser tro att man kan locka och attrahera väljare vidar bara på en väldigt medelmåttig eller rent av usel analys av väljarna. PP sprang åt vänster, nästan så långt vänster man kan springa, i riksdagsvalet. man hördes inte, man syntes inte och dessutom så tappade kampanjstrategin helt förtroendet hos många aktivister redan på idéstadiet (Inför EU-valet). Det är några få kommuner som verkar ha haft lite framgång. Lokala grupper som faktiskt gjorde något och som i realiteten verkar ha bortsett från mycket av de centrala idéerna och materialet. Det ska tilläggas att jag befinner mig lite för långt iväg dessa orter för att ha någon reell insyn i detta.

    Summa summarum är att pp av mig och många jag pratat med inte tillförde något som inte andra partier redan tog upp och att det därmed var som att kasta bort sin röst att lägga den på pp. Detta är såklart inget ordentligt underlag efter, ja just de de rör och följer sig också i kretsar med pp sympatier (som jag tidigare nämnde).

    Men det är en liten inblick i vardagen, där pp inte tillför något direkt meningsfullt. Som en dåligt karbonpapper var de en kopia av andra.

   2. Ammie

    December 1, 2014, 22:25:17

    Om det ska vara ” vita, heterosexuella män” som ska ta efter Annas arbete i partiet blir det en skrämmande mångfientlig framtid för Piratpartiet.

    1. Roger Magnusson

     December 2, 2014, 05:15:25

     Finns lite väl mycket sexism mot vita heterosexuella män i dina kommentarer. Det finns ingent mångfientligt att vara varken vit eller heterosexuell eller man; det finns däremot något inbyggt äckligt att karaktärisera andra människor efter deras kön, etnicitet och sexualitet. Något att fundera på kanske?

     Jag menar; det är intressant att du antagligen betraktar dig som mer tolerant och inkluderande än de du diskuterar med när allt du säger bevisar motsatsen. Reality check?

  2. Anna Troberg

   December 4, 2014, 08:51:38

   Hej Kalle,
   ta dig ett titt på PP:s fina partiprogram, så kommer du att se att partiet inte är som andra, utan mycket bättre. Det är alltid bra att läsa runt lite innan man bildar sig en så stark uppfattning som du har.

 30. Frank

  December 1, 2014, 15:32:34

  Från drygt 7% till knappt 2. Ingen självkritik?

  1. Roger Magnusson

   December 2, 2014, 05:16:26

   Ja, det är ju första tanken; hur kan man ha så hög syn på sig själv och sin insats när valresultaten varit katastrofala?

  2. Anna Troberg

   December 4, 2014, 08:57:59

   Nu glömmer du helt bort riksdagsvalet 2010. PP:s stora tapp skedde mellan 2009 och 2010. Med det inte sagt att jag är nöjd med årets val. Väldigt långt därifrån. Men, det är ändå bra att diskutera utifrån de faktiska förhållandena, snarare än utifrån besvikelse.

 31. Nina Ekman

  December 1, 2014, 15:34:10

  Det är mycket sorgligt att du drar dig tillbaka men jag förstår ditt resonemang.
  Jag tycker att du har gjort ett fantastiskt arbete som partiledare och verkligen lyft fram PP.
  Önskar dig allt gott i den kulturella ringhörnan och lycka till!

  1. Patrik

   December 1, 2014, 16:57:08

   En minskning med över 70 % i EU-valet. Onekligen ett fantastiskt arbete. Speciellt när deras kärnfråga har legat i fokus.

  2. Anna Troberg

   December 4, 2014, 08:58:32

 32. Anonymous

  December 1, 2014, 15:36:30

  Jag skrev en lång kommentar men den måste ha försvunnit i granskningen? hmmm jag har den inte kvar, så jag kopierar den kommentar jag skrev på en annan sida istället.

  Jag tycker det vore helt förfärligt om Piratpartiet blev ett liberalt parti… den dagen det blir det lämnar jag omedelbart. liberalismen har aldrig gjort alla människor fria.

  Men lika förfärligt tycker jag det vore om Piratpartiet blev ett feministiskt parti, eller ett HBTq-parti… det skrämmer bort lika många människor som liberalismen.

  Vad vi bör göra är att tänka som Linus Torwalds i dom långa trådar när dom utvecklar Linux.

  Förenkla, renodla och förenkla igen.

  Partikelfysisk forskning handlar också om detta, man vill förenkla alla ekvationer så att det bara är en enda ekvation kvar som förklarar hela universum.

  Einstein förenklade hela sitt livsverk till E=mc² en enda ekvation. Förenkling. Minsta gemensamma nämnare.

  Vad är Piratpartiets minsta gemensamma nämnare som vi alla kan enas kring? Liberaler, feminister och HBTq människor och alla vita heterosexuella män?

  Så hur kan vi förenkla utan att ta bort?

  Ja feminism är absolut inte den minsta gemensamma nämnaren i en jämställdhetsdebatt.

  Ta bort ordet feminism och ersätt det med ”jämställdhetsträvan” eller liknande. Det är ett ord som _fler_ kan ställa upp på. Jämställdhet är en mindre gemensam nämnare än feminism. :-)

  Lägg ner prat om HBTq frågor och börja prata om Allas lika värde. :-)

  HBTq, är inte den minsta gemensamma nämnaren för allas lika värde. Och vi behöver hitta den minsta gemensamma nämnaren för detta.
  Prata således om Allas lika värde. Punkt.!!! :-)

  Allas lika värde är allas lika värde. :-) HBTq människor och Vita heterosexuella män kan enas i detta… Alla kan ställa upp på det.

  Jämställdhet Jämställdhet och jämställdhet :
  Det kan alla ställa upp på. Feminister och antifeminister kan enas i detta…

  Integritet för alla privatpersoner. Det kan alla ställa upp på. liberaler och antiliberaler, vänsterradikala, AFA, alla alla alla…..

  Där har vi några minsta gemensama nämnare. Håller vi oss till dom så står vi enade och starka och attraherar väljare. Gör vi det inte så splitras vi och är svaga.

  1. Estrid

   December 1, 2014, 19:39:45

   Problemet är väl mest att alla inte behandlas lika i dagens samhälle, på grund av de strukturer som finns. Vissa grupper av människor är mer utsatta än andra, både när det kommer till hatbrott och till diskriminering. Klart att de faller in under att ALLA ska vara lika, men som det är idag är alla inte lika överallt. Det är det man behöver arbeta med.

   1. Anonymous

    December 1, 2014, 22:38:58

    Japp det är det vi skall arbeta med. Men om vi skall ha framgång i arbetet behöver vi vara ett starkt parti där alla är överens. Då behöver man hitta formuleringar som alla kan vara överens om. Allas lika värde är en sådan formulering. Feminism, genus är inte formuleringar som alla är överens om.

   2. AxMi-24

    December 2, 2014, 12:17:10

    Alla ska vara lika inför lagen. Så fort man börjar införa specialregler för varje liten grupp som skriker högt så hamnar vi där vi är nu (stigande fascism och befolkning som ses som får av politiker och de som styr dessa politiker). Grundlagar ska vara sådana att de skyddar alla. Du behöver ingen speciell lag som säger att du inte får slå HBQT personer. Det finns redan lag som säger att man inte får slå någon.

    Sverige är galet kär i special regler för att befolkningen ska slippa tänka. Kolla bara kraven på att förbjuda SMSande medan man kör… Det finns redan lag som säger att man ska vara uppmärksam när man kör. Skriver man SMS är man INTE uppmärksam. Med andra ord så täcker redan existerande väldigt enkla lagar det hela.

    Det är nog dags att acceptera att människor måste ha lite eget ansvar med!

    PS: Det är sant att det är problem med efterlevnad av vissa lagar men att stifta fler lagar kommer inte ändra någonting. Samhället förändras inte genom nya lagar utan genom att befolkningen helt enkelt börjar tänka på ett nytt sätt och därmed närmar sig ett civiliserat samhälle.

  2. Anna Troberg

   December 4, 2014, 09:02:16

   Tack för att du så fint illustrerar en del av det problem jag lyfter i samband med min avgång.

   Du skriver: “Lägg ner prat om HBTq frågor och börja prata om Allas lika värde.”

   Det betyder i klartext: “Alla har lika värde, utom hbtq-personer.”

   Fräscht? Not so much.

 33. J

  December 1, 2014, 15:44:36

  Tack Anna för din insats. Det är mycket tråkigt att höra att du avgår, mycket tråkigt också att höra anledningen. Jag ser och har sett kommentarer här som kritiserat dig för att ha bedrivit identitetspolitik utifrån din egen läggning, kön, specialintresse etc., men eftersom det enda jag kunnat utläsa i dina texter är ett stort motstånd mot just identitetspolitik så har jag trott att det var frågan om några enstaka grå vampyrer eller sorgetroll som antingen inte läst hela texten, missupfattat den med flit för att få en vinkel att kritisera dig utifrån eller omedvetet missupfattat dig på grund av sin inställning till dig. När jag nu förstår att det handlar om delar av styrelsen blir jag missmodig. Och jag påminns om hur det lät när Rick slutade.

  Jag uppfattar både dig och Rick som starkt drivna av medborgarrättsliga ideal och jag vill tacka er båda för att ha gett mig ett hopp om att det finns plats för sådant i politiken.

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 09:03:06

   Tack för de fina orden, J! :-)

 34. Patrik

  December 1, 2014, 16:47:15

  Att inte ta sitt ansvar att avgå efter de två katastrofval som PP gjorde i både EU- och riksdagsvalet är anmärkningsvärt. Speciellt med tanke på hur aktuell PP:s kärnfrågor varit. Än mer anmärkningsvärt är dock att avgå på detta sätt – helt utan att ta ansvar och med denna typ av grundlösa påhopp.

  Vidare kan man lätt blicka bakåt och se hur Annas prestation varit i mediaavseende. Ett bra exempel är att hon var klart sämst påläst och förde den svagaste argumentationen i de 35 programmen av Synfält framåt som gick i valrörelsen. Samma bild går igen i de nyhetsinslag hon medverkat i.

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 09:05:46

   Hej Patrik!
   Okej… Låt oss se … Du gillar inte mig. Du tycker att jag gjort ett dåligt jobb. Du tycker att jag borde ta ansvar. Du blir ARG när jag avgår? Du borde gå och köpa en flaska champagne. Skål på sig!

 35. jimmy

  December 1, 2014, 16:55:47

  Det pågår en kollision av kulturer som möts. Globaliseringen är långt från “klar” och kommer inte vara färdig på ett bra tag. Att vända sig till “traditioner” är då en normal reaktion, eller till andra ideal som erbjuder tydliga gränser och intellektuell trygghet. Nationalism, feminism, socialism, moderat elitism, liberalism etc.

  För mig när jag röstade på partiet detta val, var det ett sökande efter nya färger än gröna, blå och röda som intresserade mig. En önskan att ta sig utanför nuvarande politiska sorteringar och en vision om att förstå nya mediers möjligheter på den enkla människans privatliv. Olika medier och teknologier av idag har reducerat prislappen för supermakters förmåga att ta kontroll i en bredare skala, samtidigt som samma teknologi besitter potential för en medmänsklig globalisering. Den privata sfären är en viktig fråga i denna förståelse. Men det är också olika typer av sexualitet, olika typer av mänskliga beteenden och olika typer av traditioner.

  Globalisering sker hos den enskilde. I det privata. Att ha en politik som utvidgar samhällets system för empatiskt entreprenörskap bör tillhöra piratpartiets viktiga frågor. Att det verkar, enligt Anna, finnas tendenser i PP som motsätter sig medmänsklighet är inte bra och då kan PP lika gärna upplösas. Eller är PP på väg att undersöka nya omskrivningar av mänskligt värde som tar hänsyn till andra relevanta perspektiv, kan det vara bra att Anna avgår?

  Hbtq ska kanske inte gå obemärkt förbi i sådana formuleringar. Främst tänker jag på Q. Queer i dagens betydelse. Som för mig handlar om att bejaka att vi alla på olika sätt står utanför majoritetsnormen. Eller ska vi säga: nördar, modeslavar, sportfånar, bönder etc. Hbtq kan anses vara lite förlegat i ett samhälle där majoritetsnormen är svårt att hitta “i ren form”, personifierad i en enda människa. Hbtq förhåller sig ofta på ett felaktigt sätt till en falaktigt stereotyp föreställning av “vit heteroman”. När egentligen alla verkar vara lite queer (i dess vida bemärkelse). Sedan ska man inte på något sätt förringa den globala och den historiska betydelse hbtq-benämningen har för många människor vad gäller förbättrade villkor för de som lever “alternativt”. Båda dessa saker behöver man ta hänsyn till på ett eller annat sätt. Gärna kreativt sätt.

  Med det sagt: Mitt hopp för PP, som jag tycker ska bredda sig OCH som ska behålla sitt fokus på privatliv, på förnyad syn på patent och på upplösandet av andra typer förstoppningar i samhället som missgynnar kreativa tilltag. Det finns inga motsättningar med detta och en partiformulerad medmänsklighet. Snarare tvärtom. EN VÄLDEFINiERAD MEDMÄNSKLIGHET (t.ex. hur den kan lagstadgas, formuleras i vision, ekonomiskt styras, samhällsinformeras om etc.) välkomnar jag som framtida röstare! Men om det handlar om ett hinder att diskutera hbtq (bara för att?) utan vidare sammankopplingar i partiprogrammet på hur privat sfär, patent etc. hänger ihop med medmänsklighet, så hoppas jag 2% blir 0 i nästa val.

  Jag tror dock att piratpartiet kommer fram till kreativa lösningar på detta. Lycka till, piratpartiet!

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 09:09:52

   Jag gillar det du skriver om medmänsklighet osv, men jag hakar upp mig på det här: “Hbtq förhåller sig ofta på ett felaktigt sätt till en falaktigt stereotyp föreställning av “vit heteroman”.”

   Vita heteromän har väl knappast något att frukta av hbtq, så länge de är bekväma med att fler människor får åtnjuta samma rättigheter och möjligheter som de själva. Och om jag pratar med vita heteromän som jag känner, så verkar de flesta inte vara rädda för det. Det är en ganska liten grupp som är det. Högljudda, visst, men dock.

 36. Imperatriz

  December 1, 2014, 17:32:22

  Tack för din tid Anna,

  Du var en av anledningarna till att jag fortsatte vara medlem. Om styrelsen är så diametralt olik i åsikter med ex-ledningen som det framkommer nu… ja, det blir ingen förnyelse av mitt medlemskap. Tack för att ni lyckats med att föra in PPs viktiga frågor in på de andra partiernas agenda, låt oss hoppas att de kvarstår och inte försvinner med PPs långsamma död…

  Lycka till med allt i framtiden!

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 09:10:46

   De viktiga frågorna består och de måste vi kämpa mot. Sedan finns det olika sätt och sammanhang att göra det. Det viktigaste är att man kämpar. Lycka till du med! :-)

 37. Stefan Solender

  December 1, 2014, 19:35:57

  Så länge partiet står där saker som är viktiga för mig så kommer jag lägga tid för partiet, oavsett partiledare. Det är synd att vi inte bättre kunnat dra nytta av att vi har ledare inom partiet som kan och vill driva olika frågor. Det borde ju vara perfekt för breddningen. Alla måste inte tycka att samma frågor är viktigast, utan man borde kunna dra nytta av det. Men då måste såklart respekten för varandra finnas, vilket tydligen har saknats. Det ska i alla fall bli intressant att följa fortsättningen.

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 09:14:13

   Hej Stefan!
   Ja, jag håller med. Jag förstår faktiskt inte alls varför det är fint att driva en del av åartiets politik och fult att driva andra delar av den. ALL politik vi har är fin. Vi borde vara skitgöada över att olika människor jobbar med olika saker. Det är ett sätt att synas mer och ett utmärkt sätt att lära oss av varandra. Det gör mig ganska deprimerad att en del inte velat förstå det. :-(

   Men, jag vet att du kämpat hårt under åren och det ska du ha ett riktigt stort tack för! :-)

 38. Migge

  December 1, 2014, 20:15:40

  Anna, problemet är att du och din svans köpt hela det ovetenskapliga och falska intersektionalitetslarvet som några svamlande genusvetare hittat på. Man behöver inte tro att kön är en social konstruktion och att Nyamko Sabuni i egenskap av svart kvinna är underordnad uteliggaren Lasse för att vara emot homofobi och sexism. Jag lovar.

  Att tro att alla gruppskillnader mellan män och kvinnor vad gäller intressen, yrkesval, val av leksaker, sexualitet osv bara är sociala konstruktioner utan biologisk grund är en totalt ovetenskaplig fantasi helt utan resonans i det vi kallar verkligheten. Det betyder inte att skillnader på gruppnivå ska vara preskriptiva för enskilda individer. Vi vill inte ha några ovetenskapliga kreationister i våran partistyrelse, det är det som det hela handlar om, inte homofobi.

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 09:14:57

   Hej Migg!
   Tack för att du illustrerar det jag skriver om i mitt inlägg. :-)

 39. Anononym

  December 1, 2014, 20:26:07

  Tack för vadå?
  Partiet ordagrant kört i botten.. Jo man tackar.. Det 2 totala val fiaskon nämns inte i lägget och inlägget saknar totalt själv kritik eller på något sätt politisk ansvarstagande av ett enormt misslyckande.

  Jag begriper mig inte på de här Inlägget hoppar man på folks sexualiteten och kön och hudfärg med rent heterofobiska inslagg…

  Ge partiet en chans att överleva långsiktigt som något annat än bara en intresseklubb för vita, heterosexuella, teknikintresserade män”

  Tack för ingenting för med det här synsättet är ju inte partiet ett parti för alla utan an vill välja ut vilka etniciteter och sexuellläggning som ska få engagera sig i partiet.

  1. Carl

   December 2, 2014, 11:12:46

   Om du hade fortsatt läsa efter det stycket du citerar så hade du sett att det står:

   “De behövs självklart också, men om partiet ska vara en relevant kraft, så behövs även alla vi andra som inte passar in i just den trånga kostymen”

   Hela ditt klagomål faller då.
   Annas uttalande är inte exkluderande, det är inkluderande.

  2. Anna Troberg

   December 4, 2014, 09:19:10

   Hej Anonym!

   Om man läser mer än det man själv vill se för att få sina fördomar bekräftade, så behöver man oftast inte bli så sur.

   Jag skriver:

   “Ge partiet en chans att överleva långsiktigt som något annat än bara en intresseklubb för vita, heterosexuella, teknikintresserade män. De behövs självklart också, men om partiet ska vara en relevant kraft, så behövs även alla vi andra som inte passar in i just den trånga kostymen.”

   Du valde att bara klippa ut det här:

   “Ge partiet en chans att överleva långsiktigt som något annat än bara en intresseklubb för vita, heterosexuella, teknikintresserade män.”

   Läs helheten igen:

   “Ge partiet en chans att överleva långsiktigt som något annat än bara en intresseklubb för vita, heterosexuella, teknikintresserade män. De behövs självklart också, men om partiet ska vara en relevant kraft, så behövs även alla vi andra som inte passar in i just den trånga kostymen.”

   Noterar du skillnaden? Noterar du att jag skriver att vi behöver vita, heterosexuella, teknikintresserade män? Det enda jag säger är att vi även behöver andra personer. Tycker inte du det? Tycker inte du att andra än vita, heterosexuella, teknikintresserade män har en plats i partiet?

 40. Kloker

  December 1, 2014, 21:57:41

  Jag kommer minnas dina lugna och pedagogiska framträdanden i media och alla dina debattartiklar.

  Jag är stolt över att Piratpartiets HBTQ-politik blev utnämnd till den bästa av RFSL, men på senare tid kände jag mer och mer att PP började likna FI. Jag saknade de frågor som en gång var kärnfrågor. Jag upplevde att de tappades bort lite.

  Jag önskar dig all lycka till i dina framtida engagemang och jag ser med spänning fram emot att få läsa din bok!

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 09:24:56

   Hej Kloker!
   Jag tycker inte att det fattats frågor. Jag skulle vilja påstå att det fattats folk att driva dem. Med ett heltäckande partiprogram är det orealistiskt att tro att en eller några få personer skulle kunna driva allt. Man måste specialicera sig lite olika. Tyvärr har de som försökt göra det i frågor som inte är gamla kärnfrågor fått så ohyggligt mycket skit att det varit omöjligt.

   Jag blir lite ledsen varje gång någon lyfter hbtq som ett problem, något som fått för mycket fokus etc. I realiteten har väldigt lite tid och text lagts ner för att pusha frågorna. MEN, det är frågor som intresserar media. Det är frågor som får spinn. Det är också frågor som sätter fart på våra homofober. De kan gasta om en hbtq-artikel i dagar. Därför kan det kanske se ut som om hbtq fått ett jättefokus. Det är resultatet av att det är medialt och av att det finns en massa homofober. Det är inte resultatet av att PP slutat bry sig om andra saker.

   Lycka till du med och jag hoppas att du gillar min bok och delar med dig av den. :-)

   1. Kloker

    December 4, 2014, 18:24:01

    Det ligger säkert mycket i det du skriver. Det gör ofta det.

    Ja, jag kommer gilla boken. Och ja, jag kommer spara och dela den. :-)

 41. Donsan

  December 1, 2014, 22:29:27

  Allt jag kan se är att Piratpartiet från att ha varit en politisk kraft har slunkit till att bli ett parti utan något inflytande längre – Piratpartiet är så god som död och har förlorat sin röst – Vem bryr sig om Piratpartiet längre? – Piratpartiets sätt att driva frågorna efter Falkvinge har varit i det lamaste laget och nu lyssnar ingen längre trots att man mer än någonsin behöver ett starkt parti som kan värna medborgarnas mänskliga rättigheter – Piratpartiet är som ett sjunkande skepp och vi ser hur råttorna (förlåt uttrycket) lämnar det

  Vems fel är det? – Jag har ingen ide – Allt jag vet är att Piratpartiet har helt tappat initiativet sedan Rick Falkvinge avgick – Han har kanske gjort några misstag men han var i alla fall en drivande kraft och en mästare på att hålla Piratpartiet levande i massmedia

  Personligen tror jag inte att Piratpartiet kommer att överleva – Partiet har förlorat partistödet och representationen i EU och jag ser ingen som kan vända skutan – Jag beklagar det verkligen – Piratpartiet har svikit alla som trodde på dom och som hade hoppats på ett parti som kunde värna medborgarnas mänskliga rättigheter – Istället får man hoppas att både MP och VP tar sitt ansvar och driver frågorna nu när dom har någorlunda inflytande även om jag inte håller andan

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 09:34:08

   Om Rick inte hgade avgått hade partiet varit dött våren 2011 när han och Christian Engström försökte ge bort det till Alexander Bard över huvudet på medlemmarna. Något jag och några till satte effektivt stopp för i demokratins namn. 😉

   Nu skedde inte det som tur var. Partiet levererade i Bryssel. Partiet har utvecklats här hemma. Är jag nöjd med allt? Självklart inte. Det kan man inte vara med två så dåliga val och en så unken intern arbetsmiljö. MEN, politik och organisationsbyggande tar tid. Det finns hopp. Om alla de fantastiskt bra medlemmar som finns tar tillbaka sitt parti, så kommer det att se ljusare ut i framtiden.

 42. Christer Jansson

  December 1, 2014, 22:49:24

  Tack för den tid som varit – du har gjort ett fantastiskt jobb och jag har alltid varit stolt över att ha dig som partiledare.

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 09:34:46

   Och jag är stolt över att ha dig som medlem och över att få skvallra med dig i världens bästa chatt! :-)

 43. Per "wertigon" Ekström

  December 2, 2014, 00:15:05

  Alla inom PP har en skuld i det dåliga valresultatet. Inte bara styrelse och inte bara partiledningen eller partiledare. Alla. Du (dvs du som är piratmedlem) med.

  En stor anledning till det dåliga resultatet är just den hårda kultur som växt fram. När jag joinade var PP inkluderande. Nu är det exkluderande.

  När jag joinade var PP ett livkraftigt parti med stor framtidstro. Idag är det ett sjunkande skepp med domedagsstämning.

  När jag joinade PP var det fullt av sprudlande aktivister som hjälpte till. Idag hugger ingen i längre. Det känns inte lönt.

  När jag joinade så var diskussionerna inom partiet allestädes närvarande, om än stundom heta. Idag har all kommunikation inom partiet mer eller mindre brytit ihop. Några megafoner ropar utan svar. Väldigt lite diskussion förekommer.

  Man kan knappast beskylla detta på en person. Alla har ett ansvar för detta. Jag. Du. Partiledning och styrelse. Lokalföreningar och EU-parlamentariker. Alla. Man kan diskutera det hela i leda, men det kokar ner till att folk har tröttnat på den bullshit som de dagligen utsätts för inom partiet, det har skadat partiet, och det gör så att partiet får en massa onödiga konflikter och friktion där det egentligen inte behövs.

  Därför måste man vända den utvecklingen, och snabbt. PP är snart ett parti i fullständig kollaps. Det skulle vara tråkigt att se det hända, men det kanske är just det som behövs?

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 09:36:26

   Hej Per!
   Det känns som om din resa i partiet är lite som min. Det började så positivt och roligt och någonstans gick luften ur, trots alla fantastiska människor som slitit häcken av sig. Jag hoppas att det kan vända.

  2. Fredrik

   December 10, 2014, 21:12:08

   Domadagspredikanter föder domedagsstäming så tack för tillskottet!

 44. Per "wertigon" Ekström

  December 2, 2014, 00:17:00

  Och ja just det, tack för den här tiden Anna, vi får väl se vad som händer härnäst!

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 09:36:43

 45. Fattighjon

  December 2, 2014, 01:45:52

  Tyvärr Anna, så tror jag inte det finns något att vinna på att skapa ett manshatarparti till.
  Däremot är det inte fel att deklarera att Piratpartiet är ett parti som välkomnar alla oavsett kön och sexuell läggning.
  Det paradoxala med de etablerade manshatarpartierna är att de påstår sig kämpa för allas rätt oavsett kön men ändå vill ge vissa grupper fördelar genom kvotering.

  Jag gillar dig personligen och önskar dig därför all lycka i framtiden!

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 11:20:16

   Tack för att du illustrerar min poäng så fint. :-)

 46. Henry Ehrén

  December 2, 2014, 05:21:06

  Börjar man famla bland genusvansinnet och sällar sig till SD-hatarna så går det såhär. Vi väljare är inte intresserade av fler politiskt korrekta snömospartier. Hoppas PP återgår till sina grundfrågor istället för att försöka bli delaktiga i vansinnet som 7 partier i riksdagen redan har fullt upp med. Då kanske PP återigen blir ett alternativ att rösta på.

  Rickard Falkvinge var en visionär partiledare utan en massa sidoflum som Troberg försökt förpesta partiet med. Med en partiledare och partiledning som slänger genusflummet och massinvandringshysterin där det hör hemma, kan PP kanske undgå sotdöden. Annars kan jag ej annat än att beklaga sorgen.

  1. Messerschmitt

   December 2, 2014, 10:51:49

   Håller med dig.
   Ju mer “breddning” desto mer ointressant har PP blivit i mina ögon.
   Anna har många gånger skrivit väldigt kloka debattinlägg som jag länkat
   och delat för mina mindre “upplysta” bekanta att få ta del av.
   För om möjligt kunna påverka dessa att se vad PP verkligen står för, att
   PP inte bara handlar om att “gratis är gott”
   I mina ögon har PP styrka legat i att de hållit sig till kärnfrågorna.
   Genusflum och HBTQ och SD-hat finns det fullt tillräckligt av som det är.

  2. Carl

   December 2, 2014, 11:08:11

   Tala för dig själv, inte för något storhetshävdande “vi väljare”!
   Det finns många av oss andra som inser att PP:s grundläggande människosyn är oförenlig med SD:s rasism och lögner, och då är det bara att säga det rakt ut.

  3. Kloker

   December 2, 2014, 16:24:11

   “Börjar man famla bland genusvansinnet och sällar sig till SD-hatarna så går det såhär.”
   @Henry Ehrén, Jag håller inte med dig. Jag uppfattar att Anna skickligt har visat att det går att både ta avstånd från rasism utan att för den skull nedlåta sig till den SD-bashing som vissa “etablerade” medier har ägnat sig åt. Det har hon gjort med stil trots att Piratpartiet är det parti som står längst från Sverigedemokraterna.

   Jag har inte hållit med Anna i alla frågor, men även då vi stod som längst från varandra bemödade hon sig ändå med att svara och försöka förklara hur hon tänkte. Även när jag tyckte att jag inte fick tilfredsställande svar så uppskattade jag ändå vad jag uppfattade vara en uppriktighet. Något hat kan jag inte minnas.

   1. Kloker

    December 4, 2014, 18:26:45

    … som exempel kan jag lyfta fram Annas tydliga kritik mot “Researchgruppen” när de tillsammans med Expressen hängde ut icke offentliga personer.

  4. Anna Troberg

   December 4, 2014, 13:22:05

   Hej Henry!
   Dina ordval avslöjar dig rätt rejält. 😉 Tack för att du illustrerar det problem jag lyft.

 47. Utlandsboende

  December 2, 2014, 06:19:11

  Som flera andra har kommenterat har jag också följt partiets utveckling från utsidan och det är väldigt tråkigt att höra att Anna lämnar sin post. tycker hon gjort bra ifrån sig och tagit partiet i rätt riktning så det är tråkigt att läsa om hur det internt verkar fungera dåligt, hur många medlemmar kritiserar hur politiken har breddats, och hur klimatet inte verkar vara särskilt öppet/produktivt.

  För min del kommer partiet ha mycket att bevisa i framtiden om det ska få min röst igen i och med detta.
  Hoppas personligen att den inkluderande och tillåtande atmosfären kan komma tillbaka, men som sagt, det verkar ju inte så lovande vilket är synd.

  Lycka till PP men framförallt lycka till Anna!

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 13:22:46

   Tack, tack! Lycka till, du med. :-)

 48. Jari Viinanen

  December 2, 2014, 08:17:10

  Tråkig nyhet

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 13:23:46

   Jag tror att det kan komma en massa bra ur det här. Det är bara en fråga om hur väl partiet lyckas ta itu med de här problemen. :-)

 49. dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

  December 2, 2014, 10:10:08

  Ge partiet en chans att överleva långsiktigt som något annat än bara en intresseklubb för vita, heterosexuella, teknikintresserade män.

  Ja, det gör ju att man känner sig välkommen.
  Skulle lika gärna kunna säga:

  Ge partiet en chans att överleva långsiktigt som något annat än bara en intresseklubb för HBTQ.

  Det känns liksom inte som att det var det PiratPartiet stod för. Men det är ju knappast mer rätt än det första. Jag uppfattade det, rätt eller fel, som att PiratPartiets essens var värnandet om den personliga integriteten. Så jag skulle väl helst se att:

  Ge partiet en chans att överleva långsiktigt som något annat än bara en intresseklubb.

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 13:25:37

   Hej Dolf,
   du gör det väldigt lätt för dig när du rycker en mening ur sitt sammanhang. Vad jag faktiskt skrev var detta:

   “Ge partiet en chans att överleva långsiktigt som något annat än bara en intresseklubb för vita, heterosexuella, teknikintresserade män. De behövs självklart också, men om partiet ska vara en relevant kraft, så behövs även alla vi andra som inte passar in i just den trånga kostymen.”

   So well, du har fel. Och du visar som vanligt upp en tråkig attityd mot hbtq-folk. Inget nytt under solen. :-)

   1. dolf (a.k.a. Anders Ericsson)

    December 4, 2014, 13:54:28

    Men, förstod du rätt vad jag sa?
    Min poäng var att “något annat än bara en intresseklubb för X” blir fel, oavsett vad ‘X’ för så fort man säger ‘X’ så förnärmar man ‘X’. När du sätter ‘X’ lika med “vita, heterosexuella, teknikintresserade män” så uppfattar jag det som en markering mot mig och mina likar, även om du säger att “De behövs självklart också, men om partiet ska vara en relevant kraft, så behövs även alla vi andra som inte passar in i just den trånga kostymen.”
    Hur skulle du själv uppfatta:
    “Ge partiet en chans att överleva långsiktigt som något annat än bara en intresseklubb för HBTQ. De behövs självklart också, men om partiet ska vara en relevant kraft, så behövs även alla vi andra som inte passar in i just den trånga kostymen.”
    Jag sa precis att det är lika fel att markera mot “intresseklubb för HBTQ” som det är att markera mot “intresseklubb för VHTM”, och genast så tar du det som en bekräftelse på en negativ syn på HBTQ! Var är konsekvensen? (Och är inte HBTQ-kostymen ännu trångare än VHTM-kostymen?)
    Vad jag föreslog var att man skulle säga (lite expanderat nu för att ta med kontexten):
    “Ge partiet en chans att överleva långsiktigt som något annat än bara en intresseklubb. Alla typer av människor behövs, om partiet ska vara en relevant kraft, så behövs alla utan att behöva passa in i någon på förväg måttsydd kostym.” Det exkluderar ingen och inkluderar alla, inklusive VHTM och HBTQ och alla andra schatteringar man kan tänka sig.

 50. Kristian

  December 2, 2014, 10:13:37

  Det fanns altså inte plats för ytterligare en kopia av V, Mp eller Fi. Åter till kärnfrågorna?

  Men, men. Tack för att du har orkat, Anna. Har med nöje läst dina tankar även om det aldrig kännts som PP. Påläst och genomtänkt.

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 13:27:08

   Partiets politik har röstats fram av medlemmarna. Den är PP. Sedan finns det folk som har andra idéer om vad partiet borde tycka, men det betyder inte att PP inte har PP-politik. 😉

   Och tack för de fina orden. :-)

 51. Hoppas

  December 2, 2014, 10:45:17

  Anna, jag hoppas verkligen du kan göra comeback i framtiden.

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 13:28:21

   Jag vet inte i vilken form det kommer att bli, men jag kommer inte att sluta jobba för de här frågorna. Så, jag kommer nog inte att vara så långt borta. :-)

 52. Nejtillpirater

  December 2, 2014, 18:45:38

  “Det duger helt enkelt inte att tala om “allas” rättigheter, men att i realiteten bara kräva rättigheter för sig själv och de som råkar vara som en själv. Det är djupt ohederligt och dessutom begränsande för ett parti som egentligen är så mycket bättre än så.”

  Synd att det tog så lång tid innan du nådde dessa insikter, detta är ju en grundförutsättning för att driva den politik PP har drivit, nämligen att man inte erkänner upphovsmännens rättigheter, alltså inte “allas” rättigheter.

  Men, jag tycker ändå att du har haft en betydligt trevligare framtoning än din företrädare så jag får önska dig lycka till i framtiden.

  1. Fredrik Larsson

   December 2, 2014, 19:20:26

   Men titta, hej Pontén.

  2. JohJoh

   December 2, 2014, 23:46:42

   “nämligen att man inte erkänner upphovsmännens rättigheter”

   Vilka rättigheter – konkret – är det som PP inte erkänner?

   1. Per "wertigon" Ekström

    December 4, 2014, 12:59:05

    Han åsyftar förmodligen på FN-stadgan om de mänskliga rättigheterna, §27.2:

    “Var och en har rätt till skydd för de ideella och materiella intressen som härrör från vetenskapliga, litterära och konstnärliga verk till vilka han eller hon är upphovsman.”

    Tolkar man det på ett sätt betyder det att en upphovsman har rätt till de intäkter som härrör från ett verk. Det är den tolkning PP har av de rättigheterna.

    Tolkar man det på ett annat, mer “hårt” sätt så är kopior en materiell manifestation av verk som härrör från verket och därför bör upphovsmannen ha rätt till skydd för alla kopior i hela världen. Det är den tolkning RIAA (och NTP) menar gäller. Tolkar man det så respekterar inte PP vissa mänskliga rättigheter.

    Personligen anser jag att den första tolkningen är den som bör gälla.

    1. JohJoh

     December 8, 2014, 10:17:49

     Men den tolkningen är uppenbart idiotisk.
     Det skulle betyda att privatkopiering strider mot de mänskliga rättigheterna.

     Om jag lånar ut min bok till grannen så bryter jag mot författarens mäsnkliga rättigheter… Det är uppenbart en helt galen tolkning.

 53. blatte

  December 3, 2014, 13:28:12

  Jag är en blatte, en med svart hår och annan hudfärg än vit, jag är en tjej och nej jag är inte heterosexuell, jag vill berätta om hur det är att leva i Sverige. Jag tar bladet från munnen för att jag är innerligt trött på att ständigt läsa om “allas lika värde”, “jämställdhet”, “strukturell diskriminering”.

  Jag bor i en förort med en rätt märkbar andel invandrare. I detta Sverige som utmålas som “strukturellt diskriminerande” så går papperslösa barn i skola, min vårdcentral tar emot patienter som inte kan uppvisa svenskt (europeiskt) medborgarskap, själv är jag född här, jag har samma rätt som vita svenskar till precis allting!

  När jag går ut gymnasiet kan jag söka till utbildningar som många iranier, kurder, kenyaner, thailändare, irakier med fler etniciteter kompisar jag känner kommer in på pga av meriter. Jag är uppväxt bland den mest etnicitetsblandade umgängeskretsen och jag har ALDRIG någonsin – av hundratals människor jag haft kontakt med i olika circlar, hört att någon av dem haft svårt att leva och verka i det offentliga Sverige pga av diskriminering mot etnicitet. Skola, vård, bostad, uteliv, föreningsliv.

  Det gnagde väldigt länge men jag kunde inte sätta fingret på det. Var exakt ÄR den här medvetet och struktruellt upplagda väggen mot folk av annan hudfärg, kön eller sexualitet?

  Vissa av mina blattekompisar stämde in i kören men det hade aldrig n-å-g-o-s-i-n hänt dom eller någon dom känner något ofördelaktigt. Man kan bara säga så, skrika högt om orättvisa – inte för att det existerar som en trend utan för skriket har en effekt. Jag har forskat läääänge nu, vridit och vänt på tänkbara platser som kan blottlägga det ideologiska bränslet. Det kommer från en mycket tydlig politiskt läger som inte är intresserade av det positiva sammanhållna samhället. En rapport som säger att man inte inte får bostad i samma takt som en vit svensk döljer många faktorer, den förenklar bara för att kunna säga “se där svenskar är rasister”.

  Vad jag skrev gäller mångt och mycket min upplevelse av att vara tjej samt ha en alternativ livsstil. Jag känner mig nästan, nästan heterosexuell när det gäller sexuell trygghet, jag kan kyssa en tjej på nästan vilken krog somhelst, visst är det annorlunda för killar men sedan är att vara kille automatiskt mer utsatt för våldsrisk pga av vilken anledning som helst. En framtid fri från våld, särskilt våld utifrån dåliga och paranoida impulser, är vad vi alla (politiska läger) jobbar mot.

  Jag har inte automatisk rätt att adoptera ett barn, anledningarna är många och komplexa men de blir synliga i en djup diskussion. Betyder det att samhället aldrig kommer att ge mig chansen – nej. Det handlar om mognad innan allvarliga beslut kan tas. Det handlar om diplomati och kommunikation, om igenkänning och tillit. Om många saker.

  Kan jag skaffa barn på andra sätt och registrera min partner som förälder och har vi samma rättigheter som alla andra föräldrar? JA. Hade mitt liv slutat ofullständigt och oupplevt i majoriteten av världens länder? JA.

  Så tack Sverige. Underbara Sverige.

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 13:33:06

   Det är väldigt bra att du känner dig så fri. Men, bara för att du haft turen att slippa bli diskriminerad, så betyder det inte att andra inte blir det. Det kan finnas ett värde i att tänka att andra kan ha andra upplevelser.

 54. jonas

  December 3, 2014, 18:56:47

  med tanke på att det nu blir nyval i mars…så måste vi ha en ny partiledare snarast.
  (ingen marginalisering avsedd ang Annas arbete som har varit utomordentligt) men med tanke på dagens nyhet att nyval har utlösts så är det bråttom att fixa en fungerande ledning på partiet annars är vi totalkörda igen i mars.

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:07:50

   Hej Jonas!
   Det är styrelsens uppgift att hitta en ny partiledare, som kan hugga tag i det här med nyval. :-)

 55. Skam den som ger sig

  December 4, 2014, 05:29:36

  Piratpartiets framtid är glänsande om ni bara kunde få upp ögonen för hur många integriteteproblemen som finns som ni ej verkar lyfta. För mig vore det självklart att det är PP som rullar tillbaka lagen som år 2009 innebar att vi måste lämna fingeravtryck i ett chip som lagras (Gud vet var utöver) i mitt pass. Jag gick ej med på det, jag blev inte tillfrågad, jag fick inget alternativ. Jag ser agerandet från statens sida som hänsynslöst och orespektabelt. Många fler, och än allvarligare övergrepp är att vänta i framtiden, ett scenario jag inväntar är lagen om att lagra mitt fingeravtryck hos staten. Andra biometriska markörer är självklart under risk att fråntas en. Erat uppdrag är att ligga på som en rabiat hund över de som vill legitimera dataintrång. Visst känns det skönt att man får ta ställning mot en politiker som skrivit tokiga mejl men arg blir man samtidigt för en mailbox är privat. Hur kommer det sig att vi inte reagerar när “journalister” köper fula tjänster. För inte applåderar vi när de stulit och öppnat någons privata pappersbrev. Även fast de inte tillhör mitt politiska läger så så blev jag skitskrajj när Expressen hängde ut privatpersonerna. Det känns som att man lever i ett nytt Sverige där maffiamentalitet går hem. Hur ska framtiden se ut om inte PP kommer igen?

  1. Anna Troberg

   December 4, 2014, 07:06:46

   Hej!
   PP har lyft det där med passen. Vi har dessutom varit det enda politiska partiet som vänt sig kraftigt mot att Expressen hyrde in Researchgruppen för att få ut information om folk som skrev på nätet.

   Det har jag debatterat med Robert Aschberg i SVT Debatt. Dessutom har jag skrivit om det i flera tidningar och flera gånger på min blogg. Jag har utöver detta också medverkat i debatter runt om i landet på detta tema. Så, att säga att PP inte brytt sig om detta är helt enkelt fel. Och borde göra dig glad, eftersom vi gjor det du vill. :-)

   Här är några länkar:

   http://www.svtplay.se/klipp/1669625

   http://www.expressen.se/debatt/overtramp-att-hanga-ut-anonyma-skribenter/

   http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/medierna-blir-till-offentlig-skampale_8809900.svd

   http://www.svt.se/opinion/article2311191.svt

   http://www.annatroberg.se/2014/09/10/researchgruppen-ar-bara-ett-glorifierat-medborgargarde/

   http://www.annatroberg.se/2014/01/16/expressen-researchgruppen-avpixlat-och-det-forblindande-hatet/

 56. Stefan Johansson

  December 13, 2014, 13:10:41

  Hej Anna, tråkigt att du lämnar partiet, jag tycker du gör helt rätt i det du gör.. Det är ju inte lönt att bränna nå krut,om det inte ger nån effekt,så att säga.

  jag gick med i höstas för jag vill ju se en förändring i samhället till det bättre, gjort några inlägg på forumet, På tal om empati, så lider jag så mycket när jag ser alla orättvisor som finns i dagens samhälle. jag mår så dåligt när jag ser hur vanliga människor far illa i vårt samhälle. det har blivit lite av en “polisstat” i vårt samhälle. hur har det kunnat bli så.!

  Det är så mycket jag skulle vilja ändra på, men det är ju svårt att göra sin röst hörd när det finns så mycket olika viljor i partiet, istället för att samsas om vår politik, så finns det en del som vill anorlunda, undras vad dom har för en agenda.

  Och så vill jag önska dig en god fortsättning på resan din, hoppas du finner din plats där du hör hemma, för vi har förlorat dig som bara ville väl för oss alla andra.

  Till sist får jag önska dig en trevlig jul.

  Vänliga hälsningar StefanLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *