Pages

Categories

Search

 

Supervalåret 2014 blev Surprisevalåret 2015

Supervalåret 2014 blev Surprisevalåret 2015

by
December 5, 2014
F2, Politik
17 Comments

När regeringen nu sagt att man tänker utlysa nyval, så känns Supervalåret 2014 plötsligt som mycket väsen för ingenting. Ingen är nöjd, utom SD. De skrattar hela vägen till omvalet och räknar säkerligen med att få några procent extra väljarstöd att lägga till sina redan för höga 13%.

Jag läser tidningarna och dör en smula. Politikerna irrar runt som skållade råttor. Alla pekar finger åt alla. Och när det är gjort kräver alla en ursäkt av alla. När de inte får det, så pekar de finger igen. Så går det runt runt runt.

På ledarredaktionerna smattrar fingrarna över tangentborden som om de vore besatta. Resultatet är en svettig svada av ryggdunk till de egna och hätska attacker mot de där andra. De där som tycker FEL.

I stormens öga står SD lugnt välkammade i sina bruna kostymer och ler i mjugg. Det här är exakt vad de ville ha. De har visat musklerna och spelat hela riksdagen som ett gammalt dammigt piano. Emma Marie Andersson undrar i en bloggpost var man kan reklamera riksdagen och jag gör det samma.

Nyvalet kommer att gå av stapeln den 22 mars. Det är inte svårt att räkna ut vilken linje SD kommer att köra på. De kommer att försöka förvandla nyvalet till en folkomröstning om invandring. Det ställer krav på övriga partier. Det räcker inte att sitta i tv-soffor och ge SD mer eller mindre fyndiga öknamn. Det är precis vad de vill.

Nej, gör något riktigt radikalt. Sluta tjafsa. Låt inte ett brölande järnrörsparti vinna storslam mot er i det som borde vara gamla etablerade partiers paradgren: Stabilitet.

Slå inte enstaka procentenheter i huvudet på varandra. Prata om saker som verkligen betyder något. Lyft grundläggande värderingar. Ha visioner bortom att näpsa motparten. Lyft regeringsfrågan. Lyft vikten av stabilitet. Visa att ni menar det. Samarbeta.

Emma skriver så här i sin bloggpost:

Det finns inga regeringsdugliga partier i riksdagen, är den stora ironin jag går runt och bär på i hjärtat när jag följer detta. Man pratar ledarskap utan att ens verka veta vad det är. “Ansvar? Pfft, det har alla andra inte jag!” läser jag attityderna som.

Detta är politiskt konsumtionsteater. Lägsta priser med bästa kvalisort, “barnarbetare” har använts för färdigställande av produkten, men det spelar ingen roll för rätt lag är enda fokuset och är man en god lagkamrat ställer man inga krav utan är bara blint hängiven. Folk tänker i allt större utsträckning på att “rösta ut partier” istället för att rösta in goda krafter, till och med.

Nu måste alla partier ta ett gemensamt ansvar för att skydda Sverige från något som är mycket värre än en motståndare som vill ha en procent högre eller lägre skatt. Nu handlar det om att sätta P för krafter som underminerar det demokratiska fundamentet.

Om Supervalåret 2014 blev mycket väsen för ingenting, så måste vi tillsammans göra Surprisevalåret 2015 till ett år där vi för mycket väsen om rätt ting.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


17 Responses

 1. Mikke

  December 5, 2014, 14:34:08

  Helt rätt!

 2. Caisa Viksten

  December 5, 2014, 14:53:06

  Vet fan inte hur jag skall göra i mars. Är ju piratpartist sedan många år. Men dels beroende på det osäkra läget i partiet (önskar att du var kvar som partiledare Anna <3), dels för att vi i dagsläget har noll chans att komma in i riksdagen, kommer jag nog inte att rösta PP den här gången *snyft*

  Vill till varje pris undvika ytterligare en period med Failiansen. Så vad göra? F! har nog minimal chans att komma in, dessutom har en del av deras ledande företrädare transfobiska åsikter. TERF Trans Excluding Radical Feminist.

  S ar jag inte en tanke på att välja, inte heller MP. Återstår V

  Men om opinionssiffrorna pekar åt rätt håll röstar jag med hjärtat, Piratpartiet.

  1. T

   December 5, 2014, 18:28:29

   Hej Caisa, du har säkert rätt om TERF i Fi-ledningen (finns tyvärr många hatiska åsikter i den ledningen), men kan du berätta vilka som tycker så och hur du vet det?

   /ej påläst

  2. Scary Devil Monastery

   December 6, 2014, 21:20:55

   Bekymret är att så länge folk tror att en röst lagd på ens egna parti är en bortkastad röst så fortlever den myten.

   En kort analys lik den du redogjort visar att det i dag inte finns ett enda parti som man med samvetet i behåll kan rösta på. Att i det läget lägga det enda vapnet man har – sin röst – i händerna på den minst skadliga fienden är inte svaret.

 3. Anders S Lindbäck

  December 5, 2014, 15:04:35

  Även Centern har verkat vilja ha omval. Annie Lööf syns mycket och partiet har råd att driva valrörelse – vilket inte alla andra partier har – så de kan gå framåt.

  Ta t.ex. folkpartiet, dels gjorde de sämsta resultatet i mannaminne och kommer bli tvingade att i framtiden avskeda folk för att de kommer inte ha råd att ha kvar dem och dels så måste de nu satsa pengar på valrörelse. Fp kan inte vara glada. En del alliansanhängare verkar nästan lite chockade över att det blev nyval.

 4. DanielS

  December 5, 2014, 16:06:11

  Så vad händer med PP? Ny ledning innan mars? Kommer vi ställa upp i Mars?

  1. Anna Troberg

   December 5, 2014, 16:38:39

   Hej Daniel!
   Det kommer styrelsen att prata om under helgen. Så, det kommer att dyka upp information om det på hemsidan och i partiets sociala medier inom kort. :-)

 5. Fredrik

  December 5, 2014, 16:17:30

  Dags att ersätta riksdagen med en förskoleklass. Skulle garanterat ge bättre resultat.

 6. SF

  December 5, 2014, 18:09:47

  Det kommer att bli en taktikröst igen för min del, det block som ligger bäst till får min röst (Så länge inget av blocken öppnar för samarbete med rasisterna). V,MP,FP eller C,

  Massövervakningen är visserligen ett allvarligt problem men det är ett problem som kommer att bli mycket större om SD tillåts få inflytande.

  1. Scary Devil Monastery

   December 9, 2014, 15:47:01

   “Det kommer att bli en taktikröst igen för min del, det block som ligger bäst till får min röst (Så länge inget av blocken öppnar för samarbete med rasisterna). V,MP,FP eller C…”

   MP och V kommer gå i sossarnas ledband och därmed Storebrors.
   FP och C komer gå i Moderaternas ledband och därmed traska vidare i Reinfeldt’s spår.

   Enda sättet din röst kan förändra läget är om ena blocket eller andra vinner 13% över oppositionen och därmed inte är utlämnad till SD’s vågmästarspel när det gäller budgeten. Det kommer inte att ske. Och SD’s sympatisörer växer än mer varje gång regeringen fälls på det här viset bara för att det är ytterligare ett bevis på att sittande partier är inkompetenta.

   Din röst kanske inte räcker för att få in PP i riksdagen men varje röst som inte tillfaller någon av de fyra största partierna tvingar dem att tänka efter. Att rösta mot det man inte tror på snarare än FÖR det man tror på är i slutänden att ge upp.

   1. SF

    December 14, 2014, 22:07:06

    Det är sant, vi får se hur läget ser ut inför valet, om SD garanterat blir vågmästare så blir det självklart PP.

 7. Ano Nym

  December 5, 2014, 20:58:27

  “Nu handlar det om att sätta P för krafter som underminerar det demokratiska fundamentet.”

  Ja, då får de sätta P för vartenda parti i riksdagen då… SD är på inget sätt i särställning att vilja ha mer övervakning, mindre bevisbörda, censur och annat som inte bara naggar i kanten på demokratin utan tar rejäla bett…

  Vad gör PP inför det extra valet? Ger upp?

  1. Per "wertigon" Ekström

   December 6, 2014, 00:20:34

   Det är en fråga om tid, engagemang, resurser och om partiet har blivit så pass söndertrasat att det i nuläget inte kan driva en valrörelse öht.

   Om PP går in i valet gör vi det med väldigt få resurser (alla brändes i stort sett 2014), ett väldigt trött valmaskineri och ett väldigt skakat parti i grund och botten. PP kan stå och ta fighten – men med två brutna revben, interna blödningar och tre avkapade fingrar så är ju chansen att uträtta stordåd inte så stor. Tyvärr. De som har sett Karate Kid vet dock att man kan göra en comeback från till och med de värsta av skador… :)

   Oavsett vilket kommer jag stödja styrelsens beslut och trotsa vinterkylan genom att från och med mellandagarna dela ut flygblad och annat. Även om jag helst slipper denna gång. :)

 8. Fredrik

  December 6, 2014, 18:26:28

  Det heter faktiskt extra val!

 9. allahuakbar

  December 7, 2014, 12:22:11

  Varför inte låta bli att avgå för att i stället stå på barrikaderna
  ute i vinterkylan ?

 10. Dennis Nilsson

  December 7, 2014, 17:40:48

 11. Misha

  December 8, 2014, 12:06:32

  Inte okej att slänga sin röst på någon annan bara för att få bort SD!

  Tycker det är oerhört kontraproduktivt att rösta för att behålla en politik som inte tar oss någonstans.
  Sedan maktskiftet från vänsterblocket till Alliansen för 8 år sedan, har vi inte fått några ändringar i samhället som verkligen har lett oss framåt. Bara förmåner i form av skattesänkningar som förblindar oss från verkligheten. Det är inte förräns man sitter i skiten som man förstår att man borde göra en radikal förändring. Sverige har inte suttit i skiten på länge och inte heller behövt stanna upp för att tänka.
  Idag är 8 år för lång tid för att det inte ska ske någon förändring i historiens historia. Då kanske vi behöver en SD som kan provocera oss att vakna till. Då menar jag vakna upp från de andra partiernas drömvärld också.
  Anna, jag tror det behövs några kända förebilder som kan tala för Piratpartiet. Kolla med Nour El-Refai?
  Här är en tanke vi MÅSTE ta med i alla våra skolor: http://www.ted.com/talks/david_christian_big_history?language=en#t-173966Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *