Pages

Categories

Search

 

TPB: Sajten är oviktig – tanken den föddes ur är det inte

TPB: Sajten är oviktig – tanken den föddes ur är det inte

by
December 10, 2014
Kulturpolitk, Politik, Upphovsrätt
7 Comments

Rättighetsalliansen har raidat The Pirate Bay igen. Det är deprimerande, för det betyder att en viktig länk mellan kulturskapare och kulturälskare åter är bruten. Jag kan dock inte låta bli att tänka att det kanske är vårt fel. Vi har genom att upphöja The Pirate Bay till en helig ko skickat ut budskapet: “There can only be one!” och det är upphovsrättsindustrins smala lycka.

The Pirate Bays tidigare talesperson, Peter Sunde, har skrivit ett blogginlägg där han beskriver hur han ser på den förändring som The Pirate Bay genomgått under åren. Han är inte nöjd och hoppas att besten nu är död, en gång för alla.

Jag skulle nog gärna ha kvar besten i någon form, men Sunde har en viktig poäng som kommer fram extra tydligt i en av hans kommentarer under inlägget:

TPB became so big that noone needed to make another TPB and we made a SPOF – Single point of failure. This SPOF is the core of the issue here. With thousands of sites noone would care if one went away. The police wouldn’t chase these sites neither since it would be pointless. If TPB was more unreliable it would lead to multiple other sites, and thus protect the goal of being uncensored and unfiltered and – unchallengable by authority.

Single Point of Failure. Piratrörelsens bussfaktor är låg. Vi älskar att skapa ikoner och helgedomar. Vi låter dem trona i ensam majestät på ett sätt som lämnar för lite syre för andra alternativ att frodas. Det gör oss onödigt sårbara.

Problemet med ikoner är nämligen att de är människor och människor håller aldrig riktigt måttet. Ingen är perfekt. Problemet med helgedomar är att de inte är immuna mot tidens tand. Förr eller senare återstår alltid bara en ruin, ett minne från en svunnen glanstid. Ungefär här går saken i princip alltid förlorad för prestigen.


Detta enkla faktum kan man möta på två sätt. Man kan acceptera att ingen är perfekt och att saker kan förändras, då och då kalibrera sig därefter och våga tänka i nya banor. Eller också vänder man bort blicken och låtsas som om allt är som förr och att allt är bara bra. Sådär hysteriskt bra som familjelivet i ett drama av Lars Norén innan fiolsträngen brister och helvetet brakar lös.

Tyvärr väljer många det senare. Man vägrar se. Allt är som förr. Det måste vara som förr, för om det inte är det vad är det då? Det är därför många demokrati- och nätaktivister fortfarande åker på pilgrimsresa till Knightsbridge i London för att besöka en ambassad som tillhör ett land som innehar en osmickrande 95:e plats på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Av den heliga treenigheten bakom The Pirate Bay finns varken helighet eller enighet kvar. En var visst lite smyrasist. En annan knarkade skallen av sig och bestämde sig för att hacka sönder folks privatliv. Den enda som lyckats bevara sin värdighet genom alltihop är Peter Sunde.

Jag läste en intervju i DN med Sunde för ett tag sedan. Den gav mig hopp. När de andra TPB-killarna slogs om pengarna man crowdfundat in för att köpa Sealand fylleköpte Sunde regnskog för alltihop. Det var både helt galet och helt rätt. Det tyder också på att han inte tappat kontakten med varför The Pirate Bay en gång startade och att han har en väl fungerande inre kompass.

Det är bra att med jämna mellanrum kalibrera den där kompassen en smula. Så, låt oss göra det.

Vad är grundtanken?
Människor har rätt att utbyta information, kunskap och kultur med varandra. Dagens upphovsrätt är föråldrad och måste reformeras. Just nu hindrar den nya generationer av kulturskapare från att nå sin publik. Den stoppar bibliotek och museer som vill digitalisera och tillgängliggöra sina samlingar för allmänheten. Den skapar onödiga hinder för lärande i skolan. Den kväver kultur som hamnar i upphovsrättsskugga. Den kriminaliserar en tredjedel av befolkningen för ett brott utan offer.

Vad är målet?
Målet är inte att till varje pris bevara sajten The Pirate Bay. Målet är att bevara grundtanken ur vilken sajten föddes. Om sajten migrerat för långt från grundtanken, så kanske den måste dö. Men det är faktiskt okej. Så länge grundidén lever kommer det alltid att spira nya fantastiska initiativ ur den. Vår uppgift är inte att bevara besten i formalin. Vår uppgift är att ge många nya bestar möjlighet att födas och frodas.

Släpp prestigen. Kalibrera om. Håll blicken på det verkliga målet. Ge aldrig upp.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


7 Responses

 1. Webster

  December 10, 2014, 12:39:09

  Om vi klamrar oss fast vid TPB och kräver att inget ska förändras är vi lika ynkliga som rättighetskramarna som inte vågar räkna ut nya sätt att göra affärer utan kräver att tiden ska stå stilla. Jag vägrar att sänka mig till kräldjurs nivå.
  TPB var bekvämt för att det var stabilt och ganska heltäckande, men visst är det dags för alternativ. Onward ever, backward never.

 2. Leif Svahn

  December 10, 2014, 12:49:03

  Bra Anna, som vanligt!

 3. Anders Berggren

  December 10, 2014, 18:06:42

  WTF! Hahaha PP gick på val i våras med fri fildelning som mål om nu fildelning inte viktigt så undrar jag vad som är viktig för PP?

  1. Anna Troberg

   December 10, 2014, 18:39:06

   Hej Anders,
   jag tror att du måste läsa blogginlägget en gång till. Det står uttryckligen att möjligheten att dela information, kunskap och kultur är grundtanken och att målet är att bevara den. Det är inte något som står och faller med TPB. Tvärt om, det kan vara så att TPB i viss mån står i vägen för det. Läs vad jag skriver. Klicka iväg till Peter Sunde och läs vad han skriver, så kanske det blir tydligare än om du inte läser alls. :-)

 4. Albin Thorning

  December 10, 2014, 21:34:27

  Helt rätt.
  Att koncentrera popularitet och mötesplatser till enstaka helgedomar, gör hela strukturen sårbar.
  Vi måste fokusera på infrastrukturen och vilka generella regler som ska gälla där.
  Individuella vi stå, enade vi falla 😉Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *