Pages

Categories

Search

 

Den lilla döden är en trevlig historia alla borde få uppleva

Den lilla döden är en trevlig historia alla borde få uppleva

by
December 12, 2014
F2, Politik
No Comment

Det är en märklig upplevelse att meddela att man inte kommer att vara partiledare längre. Det innebär nämligen att man får en unik inblick i hur det är att vara död och uppleva sin egen begravning. Och det är fantastiskt!

Först blir det alldeles tyst och stilla. Likets ande ser sig lite förvirrat omkring. Var tog allt larmade vägen? Sedan inser hon att hon är död och förstår att alla har fullt upp med att ta hand om det där hålet som alla som dött lämnar efter sig i tillvaron. Medan de pysslar med det sysselsätter hon sig med att ta reda på om andar har dolda superkrafter. Röntgensyn kanske? Det vore spiffy.

Sedan börjar det hända grejer. Stundens allvar infinner sig. Människor samlas på kyrkbacken och går gemensamt in i kyrkan. Därinne berättar någon som anden aldrig träffat om hennes liv och gärning. I imperfekt, i positiva ordalag och i standardformat:

“Hon var en passionerad. Hon engagerade sig i samhället och jobbade för att göra det bättre. Hon tyckte om människor.”

Anden svävar irriterad över spektaklet:

“Vafalls?! Jag tyckte aldrig om människor bara sådär. Jag tyckte om vissa människor. Och nu tycker jag verkligen inte om dig. Jag har betalat dig för att stå här och prata om mig. Det minsta jag som kund kan begära är lite grundläggande research. Alla mina vänner skulle kunna berätta att jag INTE tycker om människor!”

Därefter tar vänner och ovänner vid och berättar i kort om hur alldeles fantastisk anden var.

“Hon var fantastisk.”
“Hon uträttade stordåd.
“Hon spred ett romantiskt rosa skimmer, regnbågar och glitter omkring sig varhelst hon gick.”
“Det finns faktisk ingen anledning för oss att tro att hon var något annat än en magisk enhörning på under cover-uppdrag i vår annars så bleka och trista tillvaro.”

Anden blir skär och ler en smula besvärat över åthävorna:

“Såja, dags att lämna kyrkan och jorda det overkligt fabulösa fanskapet som råkar vara lilla underbara moi!”

När liket är ordentligt six feet under förflyttar sig de församlade sig så till kyrkkaffet. Där letar sig en mer realistisk verklighet in i hågkomsterna. Anden hänger på. Nu när hon äntligen är ledig vill hon ju inte missa en fest. Eller en smörgåstårta. Det blir en ganska uppsluppen och avslappnad historia.

“Visst var hon allt det där vi sa i kyrkan, men kommer ni ihåg när hon blev inlåst på toaletten av katterna?”
“Så himla typiskt den där crazy cat ladyn!”

Unisont himlande med ögonen.

“Eller den där gången när hon skällde ut helt fel Lasse Åberg och fick skämmas ögonen ur sig?”
“Ja, herregud hon kunde då rya rejält!”

Unisont nickande.

“Det var kul att få känna henne. Hon var rolig och gjorde ju en hel del bra.”
“När hon inte var en royal pain in the butt.”
Ännu mer unisont nickande.

“Eller när hon snodde åt sig en fet fallskärm från partiet?”
“Äh, det var ju bara ett tramsigt rykte. Hon jobbade och fick lön.”
“Visstidsanställning enligt LAS. Så jäkla basic det kan bli.”
“Jaha, där ser man. Så tokigt det kan bli när folk snackar skit.”
“Det kanske är därför hon är död. För att hon inte hade någon falskäääää…”

Unisont “Hö, hö!”

Anden fnissar med. Hon gillar kyrkkaffet. Hon tyckte inte om superkvinnan de pratade om i kyrkan. Vilken jäkla perfekt sprätt! Vem skulle vilja umgås med en sådan? Men, hon gillar den ganska normala kvinnan de talar om över kaffet. Hon verkar ha varit en kul och kompetent typ, som kunde vara ett rktigt asshole och då och då gjorde fel. En sådan person kan man ju hänga med. Eller ta en öl med utan att få mindervärdighetskomplex. Mycket bättre.

Till slut är det så dags att knyta ihop säcken. De närmast sörjande samlas för att ta del av testamentet. Alla hoppas på en rejäl bit av kakan. Alla förfäras över risken att gå hem lottlösa. Några sitter och hoppas att liket inte fått för sig att avslöja deras hemligheter som ett sista farväl.

Anden, som är en förvånansvärt organiserad själ, har upprättat ett ganska omfattande testamente i flera delar: Blogg, Aftonbladet, ETC, Nyheter 24 och FemPers Podcast.

Kvarlåtenskapen delas upp. Det är som det alltid är när man knyter ihop ett liv. De flesta är nöjda. De skickar ut trevliga tillrop i det sociala universumet. Anden tänker att hon ska tacka dem alla, så snart hon bara hinner. Några muttrar om att hon gott kunde sparat undan lite mer bling till de efterlevande.

Ett par tänker: “Jävla, snåla kärring! Jag ville ju ha alabasterpiedestalen! Vad ska jag nu sitta på i all min upphöjdhet?” Anden pustar irriterat och tänker att det då alltid är någon efterlevande som vill ha det sista ordet. Så som i dokusåpan, så ock på jorden.

Sedan svävar hon upp över alltihop och myser över hur himla skoj det var ändå, det där livet. Alla de där märkliga, roliga och viktiga sakerna hon fick göra. Allt det där hon lärde sig när saker gick mindre bra. Och mest av allt, alla de där fantastiska människorna som hon fick lära känna. Det var på många sätt ett bra liv. Och det där andra? Vad spelar det egentligen för roll när man är död och fått lite perspektiv på tillvaron?

Fransmännen pratar om la petit morte – den lilla döden. De talar i och för sig om orgasmer när de säger det. Men, precis som med orgasmer, så önskar jag att ni alla får uppleva känslan av att vara lite döda minst en gång i livet. Det är extremt upplyftande och renande. Någon borde verkligen skriva en bok om det. Men, med Surprisevalåret 2015 för dörren kommer ingen att ha tid. Anden inser plötsligt att hon fortfarande är någon fast hon är död. Jaha, ja. Hon som trodde att hon äntligen skulle få lite semester … 😉

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related PostLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *