Pages

Categories

Search

 

32 gif-scener ur ett partiledarskap!

32 gif-scener ur ett partiledarskap!

by
January 1, 2015
F1, Politik
25 Comments

Först tänkte jag sammanfatta min tid som partiledare för Piratpartiet med en expressiv dans, men jag har inte rytmen i blodet. Därför har jag istället valt att låta några av mina förebilder fånga en hög spridda ögonblicksbilder från de senaste årens arbete med att göra världen lite bättre.

Mina damer och herrar, Gif-ensemblen presenterar: “32 gif-scener ur ett partiledarskap.”

1. När man inser att man gått och blivit partiledare.

_1399577729

2. När man sitter i morgonteves sminkrum klockan 05:30.

Red6

3. När det sjunkit in att en partiledare aldrig är ledig. Någonsin.

dullgirl

4. När Carl Bildt är stolt över att totalitära regimer avundas Sveriges övervakningsapparat.

Xena_facepalm

5. När C och Mp undrar varför man surar över att de glatt byter bort sina fina åsikter om integritet mot makt.

tumblr_m475zrrce51qaimf2o1_500

6. När SD lyckas få nästan 13% i riksdagsvalet.

giphy (11)

7. När Madonna klarar av balkongscenen bättre än Julian Assange.

tumblr_mlrvcuBSAc1rxml8no1_500 (1)

8. När man rustat sig för ett Supervalår.

tumblr_n3wdg3VF2W1s2wio8o3_500

9. När folk säger att man kidnappat partiet för sin egen “feminazistiska hbtq-agenda”.

idgaftvlady-gaga-gif

10. När någon återigen försöker bortförklara att hen inte gjort vad hen lovat att göra.

tumblr_m95cy5QBjm1qc566xo1_500

11. När någon faktiskt gjort det de lovat att göra.

tumblr_lobh0kiC2J1qbxoeqo1_r1_500

12. När man tjatat om ett buggfritt ekonomisystem i två år och bara fått fler buggar.

miranda

13. När någon gjort något fantastiskt bara sådär för att hen är ett hygglo som vill göra världen lite bättre.

Animated-Sue-Moment-sue-sylvester-12610806-374-211 (1)

14. När man reser ut och ser allt bra politiska aktivister gör runt om i landet.

tumblr_ncfr87I97c1t4j7sho1_500

15. När man läser om sig själv på nätet.

ripley_alienface

16. När man föreslår att det skulle vara trevligt med en schyst samtalston.

tumblr_m7qmhcgxAU1qf5ifco1_500

17. När man tränar Zen and the Art of Troll Maintenance.

tumblr_n8qu36VNq21tdo66yo2_r2_400

18. När man bemästrat Zen and the Art of Troll Maintenance, delkurs 1.

tumblr_mwl4oyfyuH1rkvl19o1_400

19. När man bemästrat Zen and the Art of Troll Maintenance, delkurs 2.

ChiuChiuChiu

20. När Zen and the Art of Troll Maintenance inte räcker ända fram.

tumblr_m963g2hl8d1qef808o1_500

21. När man inser att ens företrädare tänker spatsera runt i bara mässingen varje gång man delar hotellrum.

2014-10-09-arresteddevelopmentlucillejudging-thumb

22. När man försöker uppmärksamma styrelsen på problem med sexism och dålig arbetsmiljö.

c19317a0-1e86-0132-4e11-0ebc4eccb42f

23. När en styrelseledamot på allvar hävdar att det inte finns någon sexism inom IT-sektorn.

Dark-Shadows-michelle-pfeiffer-30605368-500-316

24. När en annan styrelseledamot slår fast att man är psykiskt störd för att man tröttnat på att han kommenterar ens bröst och ben.

tumblr_lr0e7g2AV01qblguqo1_500

25. När en tredje styrelseledamot tycker det är olämpligt att en flata representerar partiet i hbtq-frågor.

ellen-laughing-gif (1)

26. När heterosexuella män förklarar att det inte finns sexism och homofobi i partiet.

dismissed

27. När man på förekommen anledning dagdrömmer om att ha en blomspruta.

better-off-ted

28. När folk undrar varför man beslutat sig för att byta jobb.

giphy (6)

29. Fast man vet att man kommer att sakna allt det där fantastiska.

tumblr_msbi0e7fas1qm9fxho1_500

30. När man får veta att det ska bli extraval och att man slipper ta hand om det för att man redan meddelat sin avgång.

g6uPqXq

31. När man föreställer sig en utopisk framtid i lugn och ro.

tumblr_mflvuswMjW1qa601io1_r1_500

32. Fast man vet att man är arbetsnarkoman och redan smider andra planer för framtiden.

warehouse-13-jaime-murray-hg-wells-magazzino-if-anyone-has-a-better-name-for-th-wicked-wells-wednesday-i-present-to-you-the-first-edition-of

Jag är inte partiledare längre, men oroa er inte. Risken att jag helt plötsligt skulle upphöra att tycka en massa saker högljutt är inte överhängande. Faktum är att jag nu är fri att tycka mycket mer och högljutt än någonsin. Stay tuned. :-)

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


25 Responses

 1. Conrad Ljungström

  January 1, 2015, 18:20:40

  Hah, det här var riktigt najs. ^_^ Fortsätt bara. Fullt ös medvetslös!

  #missiontocivilize

  1. Anna Troberg

   January 2, 2015, 16:48:19

   Absolut! Full fart framåt! :-)

 2. Anders H.

  January 1, 2015, 20:41:07

  Underbart :-) Har du förslag på hur det kan förbättras nu när du kan tala lite friare?

  1. Anna Troberg

   January 2, 2015, 16:51:25

   Hej Anders!
   Först och främst måste partiet våga inse att man har problem med internkulturen. Sedan måste man gå ut och söka kunskap om hur man hanterar sådant, för det är ganska uppenbart att det saknas kunskap. När man skaffat det, måste man ta tag i det hela på riktigt. Det är en lång process och jag hoppas att den kommer igång.

   Ett progressivt framtidsparti som har en internkultur som luktar 1800-tal är dömt att misslyckas. Ett progressivt framtidsparti som vågar se sina brister och göra något åt dem har framtiden för sig och kan uträtta en massa bra.

   1. Anders H.

    January 3, 2015, 13:27:14

    Jag förstår inte. Det är för okonkret. Är det att din företrädare springer näck. Är det att äldre personer stöter på yngre. Är det att folk har sex, ibland kanske på mindre vanliga sätt. Jag har kanske höjt ett ögonbryn, men kallar inte det 1800-talskultur. Är det att folk kommenterar varandras behag på mindre smickrande sätt. Är det organiserad mobbning med den typen av uttalanden. Är det bastuklubbsjargong. Höhö. Är det lilla stumpan ska inte yttra sig om saker hen inte förstår. Är det kvinnan ska stå vid spisen och födabarnskämt. Är det lyckliga horandiskussioner. Eller är det skriftligt. Facebookkommentarer, Skypechats, bloggkommentarer, mail. Om gruppvåldtäkt, mordhot med sexuellla beskrivningar, hoppas muslimerna gör x med den lilla horan, Assange är en hjälte och de får skylla sig själva om de bjuder hem honom. Är det ok folk, men med ibland sneda åsikter. Är det enskilda personer. Är det oberäkneliga psykfall. Anonyma sadister. Troll.
    Kort sagt, jag förstår inte vad som läggs i ordet 1800-tals kultur eller sexism. Och eftersom jag inte förstår det kan jag heller inte göra något åt det.

    1. Anna Troberg

     January 3, 2015, 15:46:28

     Öhm … Det är väl knappast 1800-talskultur att min företrädare inte kan hålla byxorna på när han delar hotellrum med mig? Det är väl mest ett jäkligt omoget sätt. Jag tror inte att män och kvinnor som jobbade ihop delade hotellrum så ofta på 1800-talet.

     Det jag menar med den mer svepande termen 1800-talskultur är ungefär detta: Alldeles för många ser ner på kvinnor. I den mån de är välkomna, så är de välkomna som ögongodis eller i värsta fall som klämleksaker. Att de skulle ha kompetens och en åsikt värd respekt finns ofta inte ens på kartan. Både kvinnor och hbtq-personer av olika slag får om och om och om igen slängt i huvudet att deras integritet är ointressant. Den spelar ingen roll. De är inte intressanta som potentiella väljare, möjligen som interna packåsnor, men det är allt. Kort sagt: Är du inte heterosexuell man med skyhög acceptansnivå för hur mycket man anser sig få utsätta andra för eller går med på att rätta dig efter de osynliga regler som dessa män satt upp, så får du förbereda dig på en jävligt bumpy ride fylld av skit slängt i ansiktet.

     Vad sexism är kan du googla fram själv. Att du ens frågar känns ganska märkligt. Är det svårt att förstå vad det är? Är det svårt att förstå att det tex är när det anses normalt att springa runt och tafsa på folk eller kommentera deras kroppar fast man blir ombedd att sluta? Är det svårt att förstå att det tex är sexism att min företrädare sprang runt naken på hotellrummet när han bara delade rum med mig, men aldrig när vi delade rum med män? Är det svårt att förstå att det är sexism att en kvinnas ord by default betraktas som en diskussionsstart och en mans ord som ett beslut att följa? Är det svårt att förstå att det är sexism när de som utsätter andra för sexuella trakasserier får vara kvar i partiet, medan alla de som utsatts för deras dåliga beteende får lämna partiet på total brist av stöd från omgivningen? Osv, osv, osv.

     Sedan tycker jag att du tar märkliga exempel. Varför skulle jag bry mig om att folk har sex? Vad tror du att jag är? En gammal nucka? Folk har sex. Jag har inte problem med det. Jag har problem med att folk tar sig friheter med andras kroppar utan den andra personens medgivande. Det är en jäkla skillnad. Det är inte sex. Det är i bästa fall trakasseriet och i värsta fall övergrepp. Min bedömning är att båda förekommit.

     Sedan är det väl inte så svårt att räkna ut var sådant här förekommer. Det förekommer där folk är och kommunicerar, på nätet och afk. Förbluffande mycket sker helt öppet, vilket säger en del om den interna kulturen. Det värsta sker, som alltid, i skymundan. Det är så sådant här fungerar. Gubbar klämmer sällan unga tjejer på brösten eller sticker handen innanför byxlinningen på dem där andra kan se det, utan där andra inte kan se det. För att de vet att det är fel, men likförbannat gör det. I smyg, där det inte är troligt att det får konsekvenser. Speciellt inte i en organisation där acceptansen för sådant här är skyhög.

     Så, vilka har bidragit till den skyhöga acceptansen för sådan här skit? Väldigt många. Först och främst är det ju de som aktivt ägnat sig åt sexuella trakasserier, vilket tyvärr är ganska många. Sedan är det alla de som aktiv bidragit genom att exkludera alla som inte är som de själva genom att förlöjliga dem, tysta dem, ignorera dem, osv. Det är också alla de som bidragit genom usel jargong. De som suttit år ut och år in och sagt och skrivit en massa sexistisk dynga. Tex: “alla vet ju att tjejer ljuger om våldtäkter” osv. Det är också alla de som hållit folk om ryggen. De som fortsatt buffa upp alla de som trakasserat och exkluderat. Jag tycker till exempel att det är vidrigt att några av partiets och ungdomsförbundets högst uppsatta personer fortsätter att i partisammanhang puffa en person som under många år utsatt en lång rad medlemmar för diverse trakasserier, trots att de är fullt medvetna om detta.

     Det vilar också en skuld på de som håller tyst. Om alla de medlemmar som inte tycker att allt det här är acceptabelt faktiskt hade sagt ifrån, så skulle partiet inte ha något större problem med detta. De allra flesta medlemmarna tycker inte det är okej att trakassera andra. Tyvärr är de för tysta. Det är jobbigt att säga ifrån i en organisation där det anses vara okej att tafsa på folk, eller att kommentera deras bröst eller förutsätta att de är intresserade av att ha tre-kant för att det måste man ju vara. Alltid. Typ.

     Tystnad är farlig. Det är i tystnaden problemen växer. Jag hoppas att fler höjer sina röster. Jag hoppas att fler väljer att lyssna istället för att anta att de som till slut fått nog är överkänsliga eller lögnhalsar. Om det inte sker, så kommer folk att fara illa och partiet kommer att dö.

     1. Anders H.

      January 24, 2015, 16:14:55

      Tack för förklaringen, jag har funderat på det ett tag nu. Det slår mig att du förmodligen fått höra mer om sånt här som kvinna, än jag som man och därför har vår bild av omfattningen och allvaret blivit olika. Det jag antagit varit frigjorda och något excentriska geniers mer excentriska sätt är alltså problem för individer och organisation. Tror inte jag kan posta länkar så googla “2010 ekot scenkonst sexuella trakasserier”, fenomenet kallas tydligen “Det manliga geniet”.

      Antog att sexism hade med sexuella trakasserier att göra, men nu har jag googlat. Jag känner igen problemet att beslut inte blir genomförda, oavsett kön, men de kvinnor jag sett i chefsställning är oftast lite tuffare i framtoningen än motsvarande män.

      Jag ska lägga något förslag till årsmötet, så får vi se hur det blir. Kultur är svårt att påverka men förhoppningsvis blir det en förbättring.

    2. Scary Devil Monastery

     March 2, 2015, 14:38:42

     “Jag förstår inte. Det är för okonkret.”

     Jag hittade efter en snabb granskning ovan sex solklara fall där man i många klassiska bolag hade sett fram emot ett eller flera skarpa samtal med HR direkt.

     21. När man inser att ens företrädare tänker spatsera runt i bara mässingen varje gång man delar hotellrum.

     Funkar mellan två nära vänner som är bekväma med den saken eller på en nudiststrand. Aldrig annars. På samma sätt som att det inte är “yttrandefrihet” att i samma hotellrum förkunna alla sina yttranden med megafon.

     “22. När man försöker uppmärksamma styrelsen på problem med sexism och dålig arbetsmiljö.”

     Nämner man dylika ord i privat sektor så kan man på de flesta arbetsplatser lugnt räkna med ett eller flera besök av den spanska inkvisitionen, även kallad “internrevision”. Brott mot “code of conduct” är en av de få saker som kan innebära att en person ombes lämna in sin dator och tömma sitt skrivbord samma dag.

     “23. När en styrelseledamot på allvar hävdar att det inte finns någon sexism inom IT-sektorn.”

     Oavsett vad man anser om Gamersgate så kvarstår att beviset för att sexismen finns har bekräftats inte bara av vittnesmål utan av åtskilliga pinsamt offentliga uttalanden gjorda av chefer för några av världens största företag.

     “24. När en annan styrelseledamot slår fast att man är psykiskt störd för att man tröttnat på att han kommenterar ens bröst och ben.”

     Sagda styrelseledamot hade efter tre sådana uttalanden på vårt kontor fått gå utan vidare möjlighet till överklagande. Har skett både en och två gånger. Att en politisk styrelse inte förmår hålla samma standard pekar bara på att för många i övriga styrelsen inte fattat att en styrelse inte är en sandlåda där trilska femåringar bör få härja fritt.

     “25. När en tredje styrelseledamot tycker det är olämpligt att en flata representerar partiet i hbtq-frågor.”

     På samma sätt som gravida kvinnor är olämpliga att fatta beslut i abortfrågor? Även där en rätt solklar nitlott vad politiska förtroendeupdrag angår.

     “26. När heterosexuella män förklarar att det inte finns sexism och homofobi i partiet.”

     På samma sätt som vita människor hade problem att se någon rasism i Ohio under 50-talet.

     Jag undrar om PP inte drabbats svårt av Plato’s maxim här.

     Men att du tycker det är…okonkret? Jag hoppas du är sarkastisk.

 3. Paula

  January 1, 2015, 23:17:40

  De där styrelsemedlemmarna som inte upplevt sexism i IT-sektorn hm – det är inte svårt att sluta sig till att de är män och att de står för den.

  /kvinna, med över 15 år inom IT-sektorn, som upplevt sexismen snart sagt varje dag.

  1. Anna Troberg

   January 2, 2015, 16:52:22

   Hej Paula!
   Japp, det var en man, som så klart förklarade det hela mycket grundligt för mig så att lilla jag skulle förstå. 😉

 4. Håkan

  January 2, 2015, 17:53:06

  Brilliant gjort. Personligen har du mitt fulla stöd!

  1. Anna Troberg

   January 3, 2015, 09:40:40

 5. Illwill

  January 2, 2015, 19:34:16

  Finns Piratpartiet kvar? Huh. Fast efter att ha läst detta (eller en del av det, det finns en gräns), så antar jag att de rosa khmererna F! och det anarkistiska Piratpartiet kommer gå ihop snart och bli ett anarkistiskt-kommunistiskt parti? Fast, ehum, vi har ju redan ett sådant parti? Miljöpartiet (Kommunisterna) driver ju redan exakt samma frågor som både F! och Piratpartiet driver? Skulle man vara lite mer kommunist än anarkist så finns ju Vpk.

  Dock skoj att ni delar upp rösterna, för jag ser hellre fyra små partier än ett lite större.

  P.S. börja snickra på en bild för “När man insett att SD är största parti med över 30% av rösterna”, för valet 2018 är på väg! 😉

  1. Anna Troberg

   January 3, 2015, 09:42:03

   Chiu, chiu, chiu, chiu! (Om du inte förstår vad jag menar, så hänvisar jag till gif 19.) :-)

  2. Scary Devil Monastery

   March 2, 2015, 14:45:38

   “P.S. börja snickra på en bild för “När man insett att SD är största parti med över 30% av rösterna”, för valet 2018 är på väg! ;)”

   När SD har 30% eller mer behövs inga bilder. Det räcker med att man öppnar fönstret och lyssnar på de taktfasta stegen på gatan till tonerna av “Die Fahne Hoch”.

   När väl Jimmy är ur vägen och ingen längre håller de mest högljudda galningarna från att stå stolt parad i swastika på sina facebook-inlägg, vill säga.

 6. Antimon555

  January 2, 2015, 21:12:50

  De som handlar om troll, särskilt nr 19, gör du inte standardfelet och avfärdar alla med andra åsikter som troll där? Om man tar Pontén som exempel (jag lyssnar på den podcast som gick att ladda hem), Pontén skulle jag inte kalla för ett troll, han är ju faktiskt övertygad om det han säger. Jag tror att det stämmer för nio av tio kommentarsförfattare också. SÅ roligt är det ju inte att sitta och störa folk genom att posta inverterade åsikter bara för att.

  Gifen “När man rustat sig för ett supervalår”! Garv!

  1. Anna Troberg

   January 3, 2015, 09:46:05

   Hej Antimon555!
   Jag tror att det är du som gör standardfelet och tror att alla som öppnar munnen har något bra att säga. Men, när folk hör av sig och kallar mig “idiot”, “fitta”, “rövhatt” eller vad det nu kan vara, så finns det ingen anledning för mig att lyssna. Det finns däremot goda skäl att inte lyssna, inte ens om de som säger det är djupt övertygade om sina omdömen av mig.

   Sedan finns det så klart en massa saker folk säger som man ska lyssna på och det försöker jag att alltid göra. Lyckas jag alltid? Nej, så klart inte. Det gör nog ingen. Men, jag lyckas nog ganska ofta också.

   Och ja! En Ripley-gif är aldrig fel, eller hur?! 😉

   1. Antimon555

    January 3, 2015, 21:33:21

    Ursäkta. Den fristående kommentaren nedan skulle ha varit ett svar här.

  2. Scary Devil Monastery

   March 2, 2015, 14:51:12

   “Pontén skulle jag inte kalla för ett troll, han är ju faktiskt övertygad om det han säger. “

   Knappast. Här måste man skilja på “copyright enforcement” och upphovsrättsägare.

   Ponténs jobb går ut på att fortsätta ha ett jobb, på precis samma sätt som hans kollegor i MPAA, Ifpi, RIAA, BREIN och SABAM. Han vet, lika väl som gemene man, att det han svamlar om är nonsens.

   Det lobbyister och advokater får lära sig först av allt är att låta övertygande. Det gör dem inte mindre till troll. Bara till sådana som lärt sig retorik på en helt annan nivå.

   1. Antimon555

    March 10, 2015, 17:01:08

    Kanske. Jag är inte övertygad, men inte tvärtom heller. Samma sak har ju hänt till och med i större skala, USA:s krigsindustri till exempel.

 7. Antimon555

  January 3, 2015, 21:31:44

  Jag vet inte om du själv försöker leka troll nu och gör precis vad jag skrev, eller om du har antagit Aschbergs definition av “troll”. Folk som kallar en otrevliga tillmälen är i regel inte värda att lyssna på, men det har jag överhuvudtaget inte menat. Jag pratar om troll. Sådana som postar en åsikt som de inte själva helt håller, utan som är designad bara för att gå mottagaren på nerverna och orsaka något slags reaktion. Om till exempel “nejtillpirater” inte till hundra procent tror på sina egna idéer i sina kommentarer, och det tror jag inte eftersom de ofta motsäger sig själva, är det ett riktigt praktexempel på troll.

  Det du beskriver kallar visserligen Aschberg för “troll” i sitt program, men det är inte det som det betyder. Som vanligt hänger inte mainstreammedia med.

  För att vara ärlig, jag vet inte varifrån gifen är hämtad, jag tyckte bara att den var rolig och mycket passande. Jag antar att det är ur en film, och jag tittar inte på film så mycket.

  1. Anna Troberg

   January 3, 2015, 22:07:51

   Du få nog leva med att ordet “troll” under ganska lång tid varit utsatt för en viss betydelseförändring. Långt innan Aschberg kom med sitt gräsliga program “Trolljägarna”.

   Anledningen till det är nog att traditionellt trollande, dvs att sitta och vara ett pucko för skoj skull och att sitta och vara ett pucko för att man inte kan något annat ser ungefär likadant ut på mottagarsidan. Att vara ett “traditionellt troll” är faktiskt egentligen värre än att bara vara ett pucko. Ett random pucko har inget val. Ett “traditionellt troll” väljer att slösa bort sin egen och andras tid med att sitta och vara ett random asshole för skoj skull. Inte för att det är speciellt skoj, men änså.

   Så, jag skulle vilja påstå att det inte är mainstreammedia som halkat efter i det här fallet, utan att det är konservativa nätmänniskor som inte hängt med och noterat betydelseglidningen över åren.

   1. Antimon555

    January 5, 2015, 22:16:50

    Om tl;dr, läs åtminstone tredje sista stycket.

    Kan det vara “regionala” skillnader, alltså mellan sidor? Jag använder inte Facebook eller Twitter av integritetsskäl, men ser på många andra sidor “traditionell” användning av ordet “troll”. De enda ställen jag alls kan minnas att jag sett det användas i betydelsen “person som skriver meddelanden fyllda med okvädesord” är hos dig och, som sagt, Aschberg.

    Å andra sidan är det mest engelskspråkiga sidor. Är “betydelseglidningen” något svenskt?

    Man kan visserligen trolla med humor också – det finns det hela sidor om – men det jag trodde att du menade från början var just sådant irriterande som du beskriver nu, som jag menar att nejtillpirater håller på med, och det var i den tron jag frågade om du inte gör standardfelet att tro att alla trollar även de som faktiskt inte gör det. Anledningen var gif #19 där det står “whiny bitching” och att det ska bli “deflected”. “whiny bitching” är något som man lätt kan uppfatta både klassiska troll och äkta meningsmotståndare som, och om man behandlar meningsmotståndare som troll istället för att vänligt bemöta deras kritik växer de sig starkare, till skillnad från trollen som ju är precis tvärtom (don’t feed the troll).

    Jag har sett dig svara som om du svarat troll, på kommentarer som jag antagit varit legitima åsikter, men det kan lika gärna röra sig om att det är jag som har tolkat dem som det fast de egentligen varit troll.
    Det är ett mycket svårt avgörande men ett som måste bli rätt nästan varje gång om man inte vill tappa potentiella vänner, väljare eller medlemmar. För jag antar att du fortfarande vill att folk sympatiserar med PP fastän du slutar som partiledare.

    Du har ju själv berättat många gånger om hur piraterna vänligt förklarade för dig hur det var, när du fortfarande såg dem som tjuvar. Om de då skrivit ungefär “Om det är så du vill ha det har du ingenting hos oss att göra, adjöss.”, eller helt ignorerat, eller till och med raderat din kommentar, tror jag inte att det blivit så bra. Jag ska inte spekulera i vad du hade gjort då, men jag vet vad jag skulle ha gjort i liknande situation. Knutit mig hårdare till de som delar min åsikt.

    Traditionellt trollande och Aschbergs/den nya definitionen av trollande ser inte likadant ut på mottagarsidan överhuvudtaget. Traditionellt trollande kan, som sagt, istället vara praktiskt taget oskiljbart från ärliga åsikter, t.ex nejtillpirater vs. Pontén. Det är bara över tid jag sett att NTP byter åsikter bara för att på alla punkter vara tvärtemot piraterna som får mig att misstänka trollande. Jag har aldrig sett NTP använda ord som “idiot”, “fitta” eller “rövhatt”.

    Om vi ska anta den nya definitionen för ordet “troll”, vilket ord ska vi då allokera till den gamla betydelsen?

    1. Anna Troberg

     January 6, 2015, 07:43:53

     Jag brukar lägga tid på att lyssna på och diskutera med de som verkar intresserade av ett schyst samtal. De som ganska uppenbart inte är intresserade av ett samtal, utan av en egen monolog lägger jag igen tid på. De är inte redo för det där och då.

     Jag tycker att du har en lite naiv syn på hur mycket tid man kan lägga på att tjabbla med folk som inte alls är intresserade av det där samtalet, utan av att ha “rätt” till varje pris eller att förlöjliga, etc. Jag lägger min tid på dem där jag ser ett frö till en vilja till samförstånd. Det är mer än vad 99,9% av de som befinner sig i den offentliga debatten gör. Skulle jag kunna göra mer? Tja, inte med mindre än att någon betalade mig för att göra det. Jag måste ju som alla andra ha tid att försörja mig och att ha lite fritid.

     Tappar jag ibland humöret och orkar inte tjabbla, utan snäser av folk som kanske inte borde bli avsnästa? Självklart. Jag är bara människa. Med tanke på hur en väldigt stor del av den kommunikation som jag får från människor ser ut, så är det ett smärre under att det inte händer betydligt oftare. Hur är det med dig själv? Är du alltid 100% perfekt i din kommunikation? 😉

     Vad det gäller ordet troll, så fungerar det ungefär som alltid när ett ord är med om en betydelseglidning. Gamla och nya tolkningar av ordet lever sida vid sida. Vilken som “vinner” (om någon sida nu måste göra det) kan bara tiden utvisa.

     Jag upplever att betydelseglidningen även sker internationellt. Jag ser också att den nya tolkningen kanske mest sker i traditionella medier och i afk-samtal. I nät- och nördsvängen används fortfarande den tidigare tolkningen av ordet mer flitigt.

     Vad det gäller just Nej till Pirater, så tycker jag inte att hen är ett troll. Jag tycker att det är en person som över tid visat sig vara en person som med förbluffande uthållighet argumenterat mot pirater och Piratpartiet. Ungefär som jag själv med förbluffande uthållighet argumenterat mot antipirater. Det är helt enkelt en del av det politiska spelet.

     1. Antimon555

      January 7, 2015, 20:13:54

      Nej, jag förstår att tid är en bristvara, men samtidigt tror jag att dialogen med meningsmotståndare är mycket viktig för att de inte ska se en som en arrogant sprätt. Som sagt, vad hade du gjort om piraterna svarat dig med “Jaså, du tycker det. Då har du inget här att göra, adjö!”

      Att du är bättre på att kommunicera med vanliga människor än 99,9% av de som befinner sig i den offentliga debatten är nog ett understatement. 99,98% är nog mera rättvist, det går nog snarare fem tusen sämre på en bättre, än ett tusen.

      Nej, naturligtvis är jag bara människa också, och har säkert haft fel om personer är troll eller inte troll, eller varit överdrivet ilsken. Jag försöker om möjligt se om jag haft fel och lära av det, men det går inte alltid heller förstås.

      Två så olika typer av personer som troll och troll skulle behöva olika ord för att det inte ska bli missförstånd, som vi just märkte. Hur ska man kunna använda ordet utan att även förklara det, och vad tjänar ordet för syfte när man ändå måste förklara det? Det här är nog den mest irriterande betydelseförskjutning jag sett, är det ett troll som har uppfunnit den? 😀

      Jo visst argumenterar NTP konsekvent mot pirater och PP, men jag menar specifika frågor, m.m. Ibland är det den ena åsikten i det ena kommentarsfältet och den motsatta i det andra, om precis samma sak, bara de säger emot artiklarna, men oftast är det olika men sammanlänkade åsikter som inte stämmer ihop med varandra, utan motsäger sig. Orsaken skulle kunna vara en kombination av dumhet och dåligt minne också, men det tror jag inte på.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *