Pages

Categories

Search

 

Alla barn är terrorister – sätt dit dem bara!

Alla barn är terrorister – sätt dit dem bara!

by
January 6, 2015
Politik
12 Comments

De senaste dagarna har en del varit upprörda över att den brittiska regeringen bland annat föreslagit att förskolepersonal ska tvingas rapportera barn som anses ligga i riskzonen för att bli terrorister. Först blev även jag bestört. Sedan påminde en god vän mig om att alla barn är terrorister. Det grundar han på sin alldeles färska och till synes traumatiska upplevelse av att flyga med sina tre små barn från Thailand.

Som flitig flygpassagerare är jag böjd att hålla med min vän, men personliga upplevelser är ju just det: personliga. Det är inte vetenskap. Därför beslutade jag mig för att gräva lite djupare i det hela. Jag började med att googla “toddler terrorist”. Och minsann om min väns tes inte stärktes redan på första söksidan.

toddlerterror1

Gasp! Bakom den oskyldiga och rosenkindade fasade gömmer det sig små monster som dödar fler amerikaner än vad till synes mer råbarkade och traditionella terrorister gör.

Jag har inte lyckats få fram några siffror för hur det ser ut i Sverige eller i Europa i övrigt, men det är ju ändå alarmerande. Med sådana fakta i ryggen är det ju självklart att den brittiska regeringen nu föreslår krafttag. Medan du tror att din bebis gymmar i babygymmet, så kör den i realiteten avancerade fyspass som en del av en mer övergripande plan att bli en hämningslös krigsmaskin. Så kan det inte fortsätta. Det är bättre att stämma i bäcken. Sätt dit de små terroristerna bara!

Men, terrorn slutar faktiskt inte där. Medan jag researchade hittade jag även en hög andra alarmerande fakta som också måste tas i beaktande. (Även dessa gäller USA.):

– You are 17,600 times more likely to die from heart disease than from a terrorist attack

– You are 12,571 times more likely to die from cancer than from a terrorist attack

— You are 11,000 times more likely to die in an airplane accident than from a terrorist plot involving an airplane

— You are 1048 times more likely to die from a car accident than from a terrorist attack

– You are 404 times more likely to die in a fall than from a terrorist attack

— You are 87 times more likely to drown than die in a terrorist attack

– You are 13 times more likely to die in a railway accident than from a terrorist attack

– You are 12 times more likely to die from accidental suffocation in bed than from a terrorist attack

– You are 9 times more likely to choke to death on your own vomit than die in a terrorist attack

– You are 8 times more likely to be killed by a police officer than by a terrorist

– You are 8 times more likely to die from accidental electrocution than from a terrorist attack

– You are 6 times more likely to die from hot weather than from a terrorist attack

När den brittiska regeringen får dessa fakta kommer de antagligen att raskt presentera ett dokument där man föreslår antiterroråtgärder mot allt från poliser, spyor och varmt väder. Eller inte poliser, förresten. De måste man ju ha för att sätta dit alla de där gräsliga terroristerna som förskolepersonalen nu ska rapportera in.

Om ni ännu inte är helt övertygade om att allt är ute efter att döda er än, så finns det här en tjusig infografik som upplyser att man även kan dö av löpning, dans och brädspel. Bara så att ni vet.

Det finns verklig terrorism. Den måste vi bekämpa. Det gör man genom att bygga ett stabilt och demokratiskt samhälle, inte genom att betrakta alla, även små barn, som potentiella brottslingar. Det skapar bara otrygghet och det är exakt vad terrorismen behöver för att frodas.

Tvinga inte förskolepersonal att bli någon sorts statliga övervakare av våra barn. Låt barnen få vara barn och låt de som tar hand om dem få göra det med kärlek och inte med misstänksamhet.

Anna Troberg

Anna Troberg är verksamhetschef för Wikimedia Sverige och författare, men bland de karaktärsdanande ungdomssynderna kan hon räkna några år som bokförlagschef och ett förflutet som partiledare för Piratpartiet. Hennes humoristiska roman "Chefer från helvetet" är publicerad i Sverige, Norge och Finland. Hennes motto är: "Life is pain. Get used to it ... or make it better!" Åsikterna på bloggen är hennes egna.

Other posts by

Related Post


12 Responses

 1. Jim Hansson

  January 6, 2015, 09:42:04

  Var iväg igår och skulle öppna ett sparkonto åt min yngsta son. Då tar bank-personalen och ringer ett samtal till något register för att kolla upp om han skulle vara en potentiell terrorist. Tycker det har gått för långt när presonerar som inte har fylt 1 år måste registerkollas för att få ha ett bankkonto. Och vem håller i det register?

 2. Vidde

  January 6, 2015, 09:57:25

  Världen är helt sjuk!

 3. Peter Andersson

  January 6, 2015, 11:04:39

  Är du medveten om att även svensk dagispersonal har meddelandeskyldighet till sociala myndigheter om de misstänker att ett barn far illa – och att definitionen av far illa är precis vad som helst som någon vill att den skall vara?

  Inklusive givetvis omskärelse av både pojkar och flickor (vilket är helt rätt), vilket i praktiken innebär ett slags registrering av vilken (extrem) religiös tro föräldrarna tillhör?

  Du är ju emot register baserade på ras, religion och sexualitet – blev det jobbigt nu?

  1. Anna Troberg

   January 6, 2015, 11:12:09

   Nej, det blev inte alls jobbigt. Det är en väldig skillnad på att rapportera om ett barn far illa och att rapportera om det visar terroristtendenser.

   Sedan är du ute och cyklar om du tror att omskärelse bara har med religion att göra. Det har i vissa fall med religion att göra. I andra fall har det med kultur att göra. Väldigt många amerikanska pojkar omskärs till exempel helt utan att det har med religion att göra.

   Sist, men inte minst, så får du ta och hyfsa till tonen. Jag vill ha trevliga samtal här. Det får man inte om någon avslutar sina kommentarer med trams som: “Blev det jobbigt nu?” Det tyder på noll och inget intresse för samtal och massor av intresse för konflikt och tjabbel. Så, shape up, eller gå och kommentera någon annanstans.

   1. Johan

    January 6, 2015, 14:35:30

    Hur är amerikanernas omskärelsekultur relevant för svensk samhällsdebatt? De enda grupper som i Sverige rutinmässigt utför könsstympning, oavsett kön, gör det av religiösa skäl.

    Sen kan man lägga ihop ett och ett och konstatera att de barn som blir religiöst indoktrinerade från tidig ålder av sina föräldrar troligen far illa, vare sig det yttrar som så kallade terroristtendenser eller bara “vanliga” religiösa villfarelser. Vad personer bakom alla auktoritära ideologier har förstått, vare sig det är djupt religiösa muslimer, nordkoreaner eller genusdagisförespråkare, är att man måste börja hamra in sin ideologi i tidig ålder för att den ska få bra fäste.

    Och sen vad gäller jämförelser med allehanda dödsorsaker som cancer och att sätta spyor i halsen så saknar alla de uppräknade sakerna en sak jämfört med terrorism och annat våld, nämligen uppsåt. Därmed blir jämförelsen ytterst konstig.

    1. Anna Troberg

     January 6, 2015, 16:10:43

     Hej Johan,
     så vart vill du komma med det? Ska vi förbjuda folk att vara religiösa eller att ha en politisk övertygelse? Det tycker jag vore en dålig idé. Vad vi kan göra är att sätta upp ramar, dvs alla får ha vilken övertygelse de vill, så länge andra inte kommer till skada av den. Här blir det naturligtvis en viss gränsdragningsproblematik. Du verkar vara en av dem som tror att tro per definition är skadligt. Jag tillhör inte en av dem. Jag tycker däremot att tex omskärelse är barbariskt och borde förbjudas rakt av vad det gäller minderåriga. Vill folk omskära sig, så kan de välja att göra det i vuxen ålder om de så vill.

     Sedan tycker jag att du gör för stor grej av uppsåtsgrejen. Det finns massor av saker man kan bli dömd för utan att ha haft minsta lilla uppsåt. Därför är det egentligen mer intressant att titta på just det jag belyser i min bloggpost. Vilka risker finns? Hur stora är de? Hur mycket krut ska vi lägga på en viss riks när det finns en annan som är mycket högre? Osv. Att stirra sig blind på uppsåt räddar inga liv. Att kolla på riskerna och fundera på hur man minimerar dem gör det.

     1. Johan

      January 7, 2015, 19:35:21

      Kommentaren ovan verkar ha fastnat i filtret…

 4. Rudolf

  January 7, 2015, 00:43:46

  Nu läser jag dessutom i DI om ett jättefartyg som hotar att kapsejsa. Hurvida fartyget skickat ett hotbrev, eller möjligtvis någon underrättelsetjänst som snappat upp hotet, framgår inte i texten.

  Har för mig att jag för någon vecka sen läste om en hotfull väska lämnad på någon station. Som vanligt utelämnade journalisten information om vad väskan skrek till förbipasserande

 5. Antimon555

  January 7, 2015, 18:04:06

  Mycket bra skrivet! Det är det här som folk inte förstår, att terrorismen är väldigt osannolik som dödsorsak. Problemet är som vanligt massmedia. Att rapportera om att folk drunknar eller dör i bilolyckor gör de ju på sin höjd som en kort notis. Dels är det något som alla vet hur det händer, och därför inte så intressant, och dels gynnar det inte den inslagna vägen som de flesta massmediekanaler ser till att följa; den som leder till mer övervakning och mindre frihet. Att få texter som den här publicerade i dem är ju praktiskt taget otänkbart.

  Fruktansvärd otur med timingen nu med Frankrike, men det kanske på något sätt går att vända till ett argument…

  1. Johan

   January 7, 2015, 19:33:09

   Meningen med terrordåd är i regel inte att döda så många som möjligt, utan att skrämma folk, därav stammen terror i ordet terrorism. Till exempel så handlade inte dagens terrordåd om att döda 12 personer sådär i allmänhet, utan att visa vad som kan hända om man publicerar hånfull satir. Men det är inte främst vi i västvärlden som behöver oroa oss för att dö av terrorism. De som lider av terrorism är muslimer i områden som kontrolleras av ISIS och andra grupper. På samma sätt som att Charlie-terroristerna hellre hade sett att tidningen lades ner än att döda, så vill ju ISIS eller talibanerna helst inte döda den där flickan som går till skolan, utan de ser hellre att hon stannar hemma. Terrorism är alltså ytterst ett tvångsmedel.

   1. Antimon555

    January 11, 2015, 00:23:04

    “Meningen med terrordåd är i regel inte att döda så många som möjligt, utan att skrämma folk”

    Precis, och problemet är ju att de lyckas, och att regeringar och massmedia hjälper till.

 6. Henrik

  January 9, 2015, 12:54:36

  Man kan med enkel statistik visa att alla terrorister tidigare har varit barn.
  Det säkraste vore att spärra in alla barn i förebyggande syfte.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *